25 jaar garage Andeweg

feb-AndewegIn 1984 hebben Piet en Janny Andeweg de stap gewaagd een eigen garagebedrijf te beginnen. Eerst in Woerden en sinds 1987 aan de Hoofdweg 125, waar het garagebedrijf nog steeds gevestigd is. Inmiddels is het bedrijf uitgebreid met een autoschadebedrijf dat geleid wordt door zoon Mark en gevestigd is aan de Hoofdweg 27.
Begin jaren tachtig zat de tijd, economisch gezien, niet mee en Piet kwam zonder werk te zitten. Het stel verkocht hun huis en van de overwaarde begonnen ze een eigen garagebedrijf in de Jan Kriegerstraat in Woerden. Drie jaar later werd het bedrijf van Uyterlinde aan de Zegveldse Hoofdweg overgenomen en daar is Garage Andeweg nog steeds gevestigd. De tanks voor de benzinepomp werden vervangen en het bedrijf werd drastisch gemoderniseerd. Er werd een kantoor gerealiseerd en na enige tijd is de familie Andeweg bij hun bedrijf gaan wonen. Piet repareert alle merken auto’s, maar zijn specialisme en grote hobby is toch wel luchtgekoelde Volkswagens. Piet vertelt dat men uit het hele land met deze auto langskomt voor reparatie en het soms niet meevalt om aan onderdelen te komen. Ook Janny is gecharmeerd van dit type auto’s. Niet zo verwonderlijk, als zij vertellen elkaar voor het eerst tussen de Kevers te hebben ontmoet. Met veel plezier heeft Janny de pomp bediend en reed zij taxi. Beide onderdelen maken inmiddels geen deel meer uit van het bedrijf, maar Janny verzorgt de gehele administratie voor zowel de garage als het schadebedrijf. Piet zou het wat rustiger aan willen doen en is op zoek naar een vakkundige monteur die het grootste deel van het werk kan doen.



Zoon Mark (30) heeft er intussen een autoschadebedrijf bij in een deel van de vroegere panden van containerbouw Van Luinen. Achter in de werkplaats van zijn vader leerde Mark het sleutelen al op jonge leeftijd, maar voelde uiteindelijk toch meer voor het schadevak. Mark vertelt desgevraagd dat hij auto’s herstelt voor zowel particulieren als voor verzekeringsmaatschappijen. Het bedrijf floreert, ondanks de mindere economische tijd. Mede doordat Mark rechtstreeks contact heeft met de klant en van A tot Z alles in eigen hand houdt. ,,Er wordt kwaliteit geleverd tegen een nette prijs en net een klein beetje meer service verleend”, aldus de jonge ondernemer. ,,Het bedrijf is uitgerust met de meest moderne apparatuur, waaronder richtbanken, meetsystemen en autolakmachines. De lakken zijn op water gedragen dus minder milieubelastend. Er kunnen bij ons ook keukens worden gespoten.”
De familie Andeweg verkoopt daarnaast auto’s. Nieuwe, maar vooral gebruikte. ,,Zelf hebben we er geen op voorraad,” legt Mark uit, ,,maar als een klant een bepaalde auto wil hebben, ga ik voor hem op zoek en dan kan hij hem bij mij kopen met Bovag garantie.” Mark wil ter verduidelijking even kwijt dat de auto’s die op het terrein van Hoofdweg 27 staan niet bij zijn bedrijf horen, maar zijn van een medehuurder van het pand. Mark heeft momenteel één man personeel in dienst, maar is naarstig op zoek naar een tweede vakman in zijn bedrijf.

Het autoschade bedrijf staat op zaterdag 13 juni op de markt die de 100-jarig OVM Zegveld en Omstreken organiseert. Bij de stand staat een schadeauto met daaraan een prijsvraag gekoppeld en er worden gratis, ter plekke gemaakte, bijtip flesjes uitgedeeld. Eventueel kan men vooraf bij de garage langskomen om de kleurcode van de desbetreffende auto te bepalen.

De Berichtgever feliciteert de familie Andeweg met het 25-jarig bestaan.

Dorpsplatform Zegveld

Het AB van het Dorpsplatform is op dinsdag 20 januari 2009 in de Milandhof bij elkaar geweest.
Paul Vonk, secretaris van het Dorpsplatform, heeft voor u weer de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. De uitbreide notulen kunt u ook lezen op onze website www.dorpsplatform.zegveld.net

Rijden ook Zegvelders te hard in hun eigen dorp?
In de afgelopen jaren werd er veel geklaagd over het te hard rijden. Met name de
verkeerssnelheid op de Hoofdweg en Milandweg, maar ook binnen de bebouwde kom, is
volgens vele dorpelingen veel te hoog. De gemeente heeft gezegd dat het vooral ook eigen
inwoners van Zegveld zijn die te hard rijden. Het Dorpsplatform heeft in haar
vergadering beloofd dit onder de aandacht te brengen en dat doen wij nu via De
Berichtgever. Dus mensen, houd je rechtervoet in de gaten en zorg er in ieder geval zelf
voor dat je niet te hard rijdt, want ook de verkeersveiligheid, daar zijn wij zelf
verantwoordelijk voor!

Onderhoud openbare ruimte: schoon, heel en veilig!
De gemeente is bezig met het opstellen van een meerjarenplan voor het onderhoud aan de openbare ruimte (wegen, straten, pleinen, plantsoenen, etc.). Het Dorpsplatform Zegveld vindt dat de gemeente de plicht heeft de openbare ruimte goed te onderhouden. Het Dorpsplatform vindt het onderhoud aan de openbare ruimte – in het kader van de leefbaarheid - een basisvoorziening. De gemeente kan volgens het Dorpsplatform het geld dat dit kost niet afwegen tegen een zwembad, museum en dat soort zaken, maar moet de openbare ruimte als een goed ‘huisvader’ beheren. Het Dorpsplatform heeft de volgende uitgangspunten aan de gemeente meegegeven:
• De openbare ruimte moet schoon, heel en veilig zijn;
• Er mag geen rommel in de openbare ruimte liggen;
• De groenperken en grasvelden moeten er netjes bijliggen;
• De wegen/stoepen moeten zo worden onderhouden dat er geen verkeersonveilige situatie ontstaat voor de gebruikers (dus geen scheuren, openstaande bestrating, etc.);
• Er mag niet te lang na een regenbui water op de straten staan;
• De fietsers moeten veilig kunnen fietsen (school, sport, etc.);

Omdat het onderhoud aan de openbare ruimte erg veel geld kost, blijft het de vraag of

de gemeente aan deze wensen tegemoet kan komen. Wij houden u op de hoogte!

Viering ‘Oudejaarsnacht’ is prima verlopen
Het Dorpsplatform is tevreden over het verloop van de nacht van de ‘Oudejaarsnacht’.
Afgezien van wat kleine incidentjes bleef het over het algemeen behoorlijk rustig in ons
dorp.

Bijna traditioneel was er (gelukkig op het parkeerterrein) een groot ‘vreugdevuur’, maar ook dat gaf geen grote problemen, afgezien soms van wat al te zwaar vuurwerk. Dat de politie en de brandweer hier ‘verstandig’ mee omgingen en de jeugd dit pleziertje gunden, werd door de jeugd zeer op prijs gesteld. En natuurlijk zorgden Siveo ’60 en Gasterij de Milandhof er weer voor dat Oudejaarsnacht ook nu weer een feestnacht werd!

De gemeente Woerden en de politie hebben inmiddels haar waardering over het rustige verloop van de Oudejaarsnacht uitgesproken en willen de aanpak ook gaan toepassen in andere delen van Woerden.

Uiteraard gaan de grootste complimenten naar de jeugd in ons dorp die op een vreugdevolle maar beheerste manier de overgang van oud naar nieuw hebben gevierd.

Starterswoningen Milandweg
Met een ‘kleine slag om de arm’ kunnen wij melden dat binnen toch niet al te lange tijd voor de omwonenden en kandidaten een informatie avond zal kunnen worden belegd. Er zullen acht starterswoningen worden gebouwd. Omdat er wat problemen waren ten aanzien van de geluidsnormen en milieu eisen duurde het allemaal wat langer, maar de start is in zicht!

Wateroverlast fietspad Hoofdweg
De gemeente heeft – in overleg met het Dorpsplatform – een aantal slechte plekken aangepakt. Het zijn natuurlijk maar tijdelijke maatregelen en de situatie is nog niet helemaal zoals het zijn moet, maar er gebeurt in ieder geval wat en daar is het Dorpsplatform dan ook blij mee.

‘Snippertjes’
• Op het nieuwe Pannaveld blijft in een hoek water staan. Deze klacht is gemeld bij de gemeente.
• Het pand van de Rabobank is door Hollands Midden aangekocht. Het Dorpsplatform hoopt over de toekomst van dit gebouw mee te mogen denken.
• De volgende keer zal het hondenpoepbeleid op de agenda worden gezet. Het Dorpsplatform heeft opgevangen dat hondeneigenaren hun honden op plaatsen uitlaten waar ook kinderen spelen en dat is natuurlijk niet de bedoeling!
• Het Dorpsplatform Zegveld ondersteunt het Ooievaarsdorp bij het aanvragen van subsidie voor hun uitbreidingsplannen.
• Langs de Middenweg is net voor de Eikenlaan (vanaf de Meije gezien) een bord geplaatst waarop wordt geattendeerd dat er drie wegen naderen die voorrang hebben.
• Dit jaar gaat de gemeente kijken of er geld is om de drempel bij Siveo te verhogen, omdat de huidige drempel veel te laag is en daarom geen functie heeft.
• Er komt een totaalvisie Uitweg-Hoofdweg-Milandweg. De gemeente gaat hierover nog in gesprek met het Dorpsplatform.
• Het Dorpsplatform heeft de gemeente gevraagd om de belijning buitengebied (die door reparatie niet is teruggebracht) te herstellen. De gemeente vindt dit geen wettelijke taak.
• Het Dorpsplatform gaat met diverse partijen bekijken hoe het servicepunt van de woningbouwvereniging en de Rabobank beter kan worden benut. (als u nog ideeën heeft?)
• Door een kunstenaar is een fraai kunstwerk (bank) gemaakt. Gezocht wordt nog naar een geschikte locatie.
• De gemeente Woerden heeft in het verleden het stabilisatiemodel vastgesteld. Dit betekende dat er in 10 jaar 100 woningen zouden moeten worden gebouwd, exclusief de voormalige gemeentewerf. Het Dorpsplatform heeft de gemeente gevraagd hoe dit aantal woningen kan worden gerealiseerd.
• De bermen langs vooral de Middenweg vertonen erg diepe sporen. De suggestie is aan de gemeente gedaan om betonnen driehoeken (zoals bij wel meer gemeenten) aan te brengen zodat de automobilisten niet zo snel in de bermen zullen rijden.
• Het Dorpsplatform vergadert dit jaar op 31 maart, 9 juni, 29 september en 1 december en de inwoners zijn natuurlijk van harte welkom!

Goochelaars, illusionisten te zien in Milandhof

Gasterij De Milandhof gaat dit jaar nog meer “Magic Dinner all inclusive avonden” organiseren. In november vorig jaar was er al een voorproef met het duo Ronald Moray en Peter Voogel.

De goochelaars, illusionisten en mentalisten waren vorige week nog te zien bij het SBS6 programma de ’Nieuwe Uri Geller. Bij het programma strijden twaalf mentalisten om de titel de nieuwe Nederlandse Uri Geller.

Peter en Ronald zijn elkaars zielsverwanten, zodra ze in elkaars omgeving komen worden hun mentale krachten geactiveerd. Ze vormen een hecht duo dat niet los van elkaar functioneert. Hun kracht ligt vooral in telepathie en voorspelling.

De gasten van de Milandhof kregen vorig jaar in november een tiental mysterieuze acts te verwerken. Gebogen lepels, ineen geschakelde trouwringen, “gestolen” horloges, zwevende tafels en gedachten raden.

Volgens bedrijfsmanager Lauw Uittenbogaard heeft de Milandhof het duo ontdekt op een evenementenbeurs in Eindhoven. “Wij waren op zoek naar ‘magic’ personen voor onze thema-avonden”. Een combinatie van lekker eten en sensatie. Magic kan stoffig zijn, maar dat is bij deze heren beslist niet het geval. Bij een eerste ontmoeting was ik al snel mijn horloge kwijt. De tijd gaat snel, heb je de tijd niet voorbij zien komen?

Ik had geen idee wat ze bedoelden, maar ondertussen was wel zonder dat ik het had gemerkt het gespje losgemaakt en mijn horloge gerold. Ik was meteen overtuigd dat dit geen stoffige acts zouden worden. Op 21 maart en 20 juni is het duo, tijdens een All inclusive avond, weer te gast in de Milandhof met nog grotere acts.

Meer info op: www.milandhof.nl

Geslaagde soosmiddag (een ingekomen bericht)

De organisatie van Plein 2 (voorheen SWO) die op woensdag 4 februari een gezellige middag voor 55-plussers verzorgde, was blijverrast door de grote opkomst in de raadszaal van gasterij Milandhof. Voorzitter Herman Lekkerkerker en fotograaf Jos Didden vertoonden die middag dia’s van Zegveld en wijde omgeving, waarbij de gasten zich lieten horen als een plaatje voorbijkwam met daarop bekende dorpsgenoten. Na afloop van de voorstelling werd er om meer gevraagd, waarmee vakkundige fotograaf Jos natuurlijk rekening had gehouden; na de pauze liet hij prachtige dia’s zien van zijn verre reizen. Daarna kon er nog worden gesjoeld of een spelletje worden gedaan, waar met veel plezier gebruik van werd gemaakt.
Al met al een geslaagde middag, met dank aan de Milandhof die geheel belangeloos de zaal ter beschikking stelde aan Plein 2.

De Jorai gaat veilig per fiets of lopend naar school (een ingekomen bericht)

Ook dit schooljaar zal de Jorai basisschool weer aandacht besteden aan de verkeersveiligheid. Vorig jaar stond het veilig halen en brengen van de kinderen centraal, waarbij met name het parkeergedrag van ouders onder de loep werd genomen. Dit jaar is het centrale thema kinderen zoveel mogelijk te stimuleren per fiets of lopend naar school te komen, waarbij de veiligheid voorop staat.

Per fiets of lopend naar school
Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan (onder begeleiding van de ouders) leren deel te nemen aan het verkeer. Onder het mom van ‘goed voor de verkeersveiligheid, goed voor het milieu en goed voor de portemonnee’ worden de kinderen gestimuleerd per fiets of lopend naar school te komen. In de week van 2 t/m 6 maart kan een kind steeds € 0,50 voor de school verdienen als hij of zij per fiets of lopend naar school komt. De opbrengsten zullen in overleg met de kinderen worden besteed.

Veilig op weg
Als kinderen de weg op gaan, is het van belang dat dit veilig gebeurt. Eén van de gevaren op de weg voor kinderen zijn vrachtauto’s. Op 26 (of 27 februari) komt een speciale instructievrachtauto van de Chauffeurs Vereniging Friesland naar Zegveld. Tijdens deze vrachtwageninstructie krijgen de kinderen bijvoorbeeld informatie over de dode hoek.

Projectweek Op weg
In de projectweek ‘Op weg’, van 9 t/m 20 maart, komt verkeer en vervoer in al zijn facetten aan de orde. Op 18 maart worden praktijksituaties geoefend met het ANWB Streetwise verkeersprogramma. Dit verkeersprogramma bestaat uit vier onderdelen:
? In ‘Toet toet’ leren de kinderen van groep 1 en 2 in het speellokaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen het veilig oversteken. Daarnaast wordt geoefend met de autogordel in combinatie met het kinderzitje.
? Tijdens ‘Blik en klik’ leren de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken. Het belang van het dragen van de gordel en gebruik van een autostoel in de auto wordt geoefend met een spannende, gele elektroauto.
? ‘Hallo auto’ leert de kinderen van groep 5 en 6 (op de parkeerplaats van Siveo) over de remweg van een auto en de invloed van reactiesnelheid op die remweg. Kinderen nemen plaats op de bijrijderstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een gordel komt in deze les aan bod.
? ‘Trapvaardig’ tenslotte, traint de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres met een zware rugzak op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

De projectweek wordt op 20 maart afgesloten met een actieavond (van 19.00 uur tot 21.00 uur) waarop alle ouders, opa’s en oma’s en andere familieleden van harte welkom zijn. Tijdens deze avond worden door de kinderen zelfgemaakte artikelen verkocht, alsmede loempia’s, stroopwafels en andere soorten gebak. Tevens kunnen er Oudhollandse spelletjes en computerspelletjes worden gespeeld of worden deelgenomen aan de loterij. De opbrengst van de projectweek alsmede die van de actieavond is ten gunste van de adoptieschool in Roznava/Slowakije, de stichting KiKa (Kinderen Kankervrij) en een opknapbeurt van het schoolplein van De Jorai. U bent op 20 maart van harte welkom in De Jorai.

Terug in de tijd naar .... Hoofdweg 143 (5)

Sectie D, nr. 196. Zo werd het perceel bouwland aangeduid waar thans de woning met het adres Hoofdweg 143 staat. Het perceel bouwland behoorde bij de boerderij Eben Haëzer aan de overkant van de weg, thans Hoofdweg 98, en was in 1832 eigendom van Jacob de Kruijf (geboren 22 maart 1778 te Bodegraven, overleden 22 juni 1855 te Zegveld). Het perceel bouwland laat hij na aan zijn weduwe Geertje de Waaijer (geboren 31 oktober 1779 te Zegveld, overleden 10 augustus 1874 te Zegveld). Geertje de Waaijer was eerder weduwe van Maarten Verlaan. Na haar overlijden gaat het perceel bouwland over op naam van haar zoon Jan Verlaan uit haar eerste huwelijk. Jan Verlaan (geboren 3 november 1804 te Zegveld, overleden 18 februari 1885 te Zegveld) was op 26 februari 1864 getrouwd met Maria van Eijk (geboren 16 juli 1839 te Kamerik-Mijzijde). Na het overlijden van Jan Verlaan wordt het beheer van de boerderij en dit perceel bouwland overgedragen aan een zwager van Maria van Eijk. Dat was Jacob de Vink (geboren 20 maart 1840 te Reeuwijk, overleden 14 december 1902 te Woerden). Het beheer wordt na het overlijden van Jacob de Vink overgenomen door zijn 20-jarige zoon Cornelis de Vink (geboren 6 november 1882 te Zegveld, overleden 8 mei 1965 te Zegveld). Na het overlijden van Maria van Eijk op 13 januari 1919 te Zegveld, laat zij de boerderij en daarbij ook dit perceel bouwland na aan haar neef Cornelis de Vink. Cornelis was op 31 oktober 1912 in Oudenrijn getrouwd met Willemijntje Fokker (geboren 5 januari 1889 te Wilnis, overleden 2 april 1964 te Zegveld). Cornelis de Vink verkoopt in 1920 het betreffende perceel bouwland tegenover de boerderij aan Gerrit Groenendijk, rietdekker en ‘vleeschhouwer’ te Zegveld. Gerrit Groenendijk koopt het perceel bouwland om er een huis op te zetten. De bouwvergunning hiertoe wordt verleend op 17 juli 1920. Om het huis te kunnen bouwen wordt een hypothecaire lening afgesloten bij mejuffrouw Neeltje Doornenbal, weduwe van den heer Jan Kwakkelstijn, wonende te Woerden. De lening bedraagt ƒ 2.200,= en gaat in op 6 november 1920.
De architect en bouwer van de woning is K. de Lange en Zn te Zegveld. De woning had toen als adressering Buurt 46.

Gerrit Groenendijk (geboren 21 december 1877 te Zegveld, overleden 15 augustus 1958 te Zegveld) is op 2 maart 1899 getrouwd met Hilligje Dekker (geboren 3 september 1877, overleden 13 juli 1946). Hij was rietdekker in dienst bij rietdekker De Bruijn. Daarnaast verrichtte hij in de wintermaanden, samen met zijn zoon Kees, huisslachtingen op boerderijen, maar ook wel bij burgers. Om thuis te kunnen slachten en vlees te verkopen werd in 1928 door de plaatselijke aannemer A. de Lange een slachtplaats met winkel aan de achterkant van de bestaande woning gebouwd. Er werden zelfs kaartjes gedrukt waarop stond: Groenendijk, Zegveld Vleeschhouwerij en Spekslagerij. Het vlees voor de eigen winkel betrok Gerrit Groenendijk van slager Ultee uit de Kerkstraat in Woerden.

Na het overlijden van zijn vrouw Hilligje Groenendijk-Dekker komt zoon Cornelis Groenendijk met zijn gezin bij Gerrit in huis wonen. Gerrit Groenendijk blijft tot zijn overlijden bij hen inwonen. Na zijn pensioen onderhield Gerrit Groenendijk de tuin van de pastorie. Hij had hiervoor zelfs moeten solliciteren. Ook heeft hij jaren leiding gegeven aan de zondagsschool. Een leuke anekdote over Hilligje is dat zij een keer de kerk is uitgelopen, omdat zij vergeten was de peertjes van het petroleumstel te halen, dat nog brandde.

Cornelis (Kees) Groenendijk (geboren 19 februari 1904 te Zegveld, overleden 11 april 1978 te Zegveld) is op 10 februari 1927 getrouwd met Geertruida (Geertje) Osnabrugge (geboren 6 augustus 1904 te Houten, overleden 3 oktober 1985 te Zegveld). Kees had Geertje in Zegveld leren kennen omdat zij werkte op de boerderij van Van Rossum aan de Rondweg. Na hun huwelijk gingen zij eerst enkele jaren wonen in een huisje op Volkslust aan de Hogebroek (nu Julianalaan), ook wel de Bokkenwerf genoemd. Daarna zijn ze verhuisd naar een woning in de Steeg aan de Hoofdweg waar bakker De Leeuw nu zijn garage heeft. In 1947 gingen Kees en Geertje dus naar het huis van de vader van Kees, zoals al eerder gemeld. Het eerste wat zij deden was de oude slagerij ombouwen tot keuken. De slagerij was kort na de oorlog beëindigd, omdat een koeling verplicht werd om het vlees in te bewaren.

Kees Groenendijk was in 1931 aangesteld als hulpbesteller bij de PTT. Zijn vaste aanstelling kreeg hij op 26 oktober 1946. Een functie die hij tot zijn pensioen in 1969 heeft bekleed. Kees de Post, zoals men hem in Zegveld noemde, had bij velen binnen de bevolking een vertrouwensfunctie. Zo nam hij voor diverse mensen hun AOW en/of andere uitkeringen met de PTT bestelling mee. Omdat het beroep van postbode in het begin geen fulltime baan was, bleef hij nog tot 1955 slachten op boerderijen. Daarnaast is hij zo’n tien jaar melkcontroleur geweest, waarvoor hij in 1938 zijn diploma behaalde. Een ander bijbaantje was het verkopen van de zaden en bloembollen van Turkenburg Zaden uit Bodegraven. Aan huis had hij een dependance. De mensen konden bij hem hun bestelling plaatsen en hij zorgde ervoor dat de bestellingen werden bezorgd.
Intussen runde zijn vrouw Geertje vanaf 1953 het postkantoor bij hen aan huis. Als je in het aangebouwde gedeelte binnenkwam, was er eerst een halletje met een deur naar de keuken. In de deur was een loket gemaakt en de keuken diende als kantoor. Via Kees Groenendijk kon je ook drukwerk bestellen, zoals geboortekaartjes, trouw- en rouwkaarten en visitekaartjes. Hij plaatste de bestelling vervolgens bij Drukkerij Zuijderduijn in Woerden en kreeg daar provisie over. Toen hij in 1969 stopte als postbode, stopte ook Geertje met het postkantoortje. Bij hen aan huis heeft nog enkele jaren Aly Verhoef het postkantoor ‘bemand’, totdat in 1972 een nieuw postkantoor in de Milandhof werd geopend.

Op maatschappelijk en sociaal gebied was Kees Groenendijk zeer actief. Zo zat hij in de oorlog bij de burgerwacht. Op de kerktoren moest hij op gezette tijden samen met Krijn Burggraaf kijken of er geen vliegtuigen aankwamen. Tevens was hij lid van de Bescherming Bevolking. Op 30 mei 1963 ontving hij een vrijwilligersmedaille voor de wijze waarop hij gedurende tien jaren zijn verplichtingen als vrijwilliger bij de BB was nagekomen. Zeer lang was hij lid van de vrijwillige brandweer, namelijk van 1937 tot 1968. Bij zijn afscheid kreeg hij een zilveren medaille van de Koninklijke Nederlandse Brandweer Vereniging. Tevens maakte hij, in de periode van 1948 tot 1965, deel uit van het bestuur van de Chr. Oranjevereniging. Tot slot heeft hij jarenlang als diaken en ouderling de hervormde gemeente van Zegveld gediend. Voor al deze activiteiten ontving Kees Groenendijk in 1969 een Koninklijke Onderscheiding, de eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau in brons.

Kees en Geertje Groenendijk kregen vijf kinderen. Hillie, Henk, Heini, Gerri en Gert. Verdriet is hen echter niet bespaard gebleven, want hun dochtertje Gerri overleed op 11 december 1943 op 7-jarige leeftijd.
Toen opa Gerrit Groenendijk nog inwoonde, kon deze zich vreselijk ergeren aan de kwajongensstreken van de kinderen, met name van Gert. Zo kon opa het niet waarderen als Gert op het dak klom. Ook het gat dat Gert in het huis had gemaakt van buitenaf naar de WC, was voor opa niet te verteren. Hij was een driftig mannetje en maakte daar dan ruzie over. Het mooie was echter dat hij algauw spijt kreeg van zijn driftbuien en dan aan zijn zoon Kees om vergeving vroeg.

In 1976 verhuisden Kees en Geertje Groenendijk naar een bejaardenwoning aan Zonkant. Het oude postkantoor werd verkocht aan Ad Ton. Hij liet achter de bestaande woning een prachtig nieuw huis bouwen, ontworpen door architect Ben Kraan uit Bodegraven. Ad Ton, directeur van Bouwonderneming Bolton, gaf zijn eigen bedrijf – hoe kan het ook anders – opdracht de woning te bouwen. Frappant is dat het eerste ontwerp, een landhuis met een rieten dak, door de Welstandscommissie werd afgekeurd en het huidige ontwerp, een moderne woning, wel werd goedgekeurd. De bouw van de nieuwe woning, meer naar achteren en groter, was mogelijk omdat de gemeente op dat moment bezig was met een nieuw bestemmingsplan voor de Hoofdweg en de bouw van deze woning daar in meegenomen kon worden. Ook kon grond worden gekocht van Jacob de Vink, die land achter het oude postkantoor had liggen. Door een grondruil met Wim Langerak kon Ad Ton een stukje grond kopen dat voorheen diende als koeienhok van De Vink. Nadat de woning klaar was, werd het oude postkantoor gesloopt. Op de plek van het oude huis ligt thans een vijver voor de woning. In december 1979 trok Ad er met zijn gezin in. Aart Nicolaas (Ad) Ton (geboren 30 december 1944 te Woerden) was op 9 oktober 1970 getrouwd met Tannetje (Tineke) Spelt (geboren 3 oktober 1947 te Woerden).
Tijdens het uitgraven van de vijver en het aanleggen van de tuin rondom de woning vond men veel botten in de grond, mogelijk afkomstig van het slachtvee van vroegere bewoner slager Gerrit Groenendijk.

In verband met familie Tons verhuizing naar een nieuwe woning aan de Broeksloot wordt de woning aan de Hoofdweg 143 in oktober 1996 verkocht aan Hendrik Frederik (Fred) Langendonk (geboren 12 januari 1931 te Amsterdam). Fred gaat daar wonen zijn levenspartner Anneke Carolina Kastelein (geboren 16 juli 1952 te Zegveld). Anneke is een enthousiast tuinierster en wil algauw haar hobby delen met anderen. Een gevolg hiervan is dat zij begint met het organiseren van de Hoofdweg tuinendagen. Deze dagen zijn een groot succes. Uit het hele land komen tuinliefhebbers kijken. Fred, een enthousiast muziekliefhebber, vrolijkt de open tuinendagen op door met enkele muzikanten concerten in hun tuin te geven. Een leuke anekdote is dat tijdens een van de tuinendagen buurman Ad Langerak in het land achter de tuin aan kwam rijden met een kar met vijf pinken. Toen deze in het land los gelaten werden, waren ze door het dolle heen. Het gevolg was dat drie pinken in de sloot belandden, tot groot vermaak van de bezoekers.

De hobby van Anneke wordt steeds professioneler en op 11 april 2003 laat zij zich officieel inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Haar bedrijf heet: Tuin advies en kwekerij Wuivende Aren. Als bedrijfsomschrijving staat vermeld: Inkoop, verkoop en kweken van vaste planten voor de siertuin. Wuivende Aren is door Anneke bedacht. Zij is namelijk dol op grassen en deze grassen wuiven als prachtige aren in de wind. Haar tuin gaat een keer in de maand op vrijdag en zaterdag open en daarnaast kunnen de hele zomer door tuinclubs een rondleiding door haar tuin krijgen, waarbij Anneke iets vertelt over hoe deze plek is ontstaan en over het land achter de tuin.
In 2006 besluiten Anneke en Fred toch wat kleiner te gaan wonen en een huis te kopen met een kleinere tuin. Deze woning vinden zij in Woerden. De woning aan de Hoofdweg 143 wordt per 16 augustus 2006 verkocht.

De nieuwe eigenaren komen uit Weesp. Het zijn Frederik (Erik) Maria Franssen (geboren 20 november 1965 te Den Helder) en zijn levenspartner Sylvia Bloemendaal (geboren 28 december 1974 te Alkmaar). Net als haar voorgangster is Sylvia creatief aangelegd. De kas in de tuin wordt omgetoverd tot knutselkas, waarin Sylvia kinderfeestjes organiseert. Tevens gaat ze er creatieve workshops geven: sieraden maken en schilderen voor kinderen en volwassenen. Sylvia geeft deze workshops onder haar bedrijfsnaam Art-Fasylity. Daarnaast maakt zij driedimensionale baby hand- en voetafdrukken van porseleingips. En wat de tuin betreft .....die wordt in beslag genomen door hun spelende kinderen.

Pittige vragen bij het Verenigingenspel

Op zaterdag 24 januari werd voor de 29e keer in Gasterij de Milandhof het Verenigingenspel gehouden, georganiseerd door de Culturele Stichting Zegveld. In de loop van het voorgaande jaar hadden Ciska Klooster en Cor Burggraaf van de CSZ allerhande vragen verzameld voor dit enorm populaire evenement.

De Woerdense Courant van een paar weken daarvoor was de rode draad-vraag naast de 350 vragen die de bijna 400 deelnemers uit 66 teams moesten beantwoorden. De onderwerpen varieerden van het benoemen van schapenrassen en broodsoorten tot warenkennis, inwoners van landen, hoe lang het duurt voordat zwerfvuil is afgebroken, wetenschap, exotische vruchten, de juiste betekenis van SMS-taal en meer van deze interessante doe- en denkvragen. Ciska gaf desgevraagd toe dat een aantal vragen deze keer best pittig waren.

Desondanks kregen Ciska en Cor enthousiaste reacties van de deelnemers. Ondernemers hadden spontaan hun medewerking verleend. Bakkerij Versluis uit Woerden verzorgde de tien soorten brood, Piet Bremmer van de Zegveldse supermarkt leverde de dropjes en de Milandhof de exotische vruchten. Van huisarts Quaak mocht de barcodescanner worden geleend, zodat het nakijken van de ruim 23.000 antwoorden en de behaalde punten snel ingevoerd konden worden.
De grote winnaar van de 29e editie was het Kalsbeek College met 259,5 punten, op de voet gevolgd door de winnaar van vorig jaar: de kook- en beleggingsclub ‘De vrolijke borrelnootjes’ met 258 punten. De Lionsclub werd derde met 253 punten.
Voor de hele uitslag, foto’s van deze avond en meer informatie wordt verwezen naar www.csz.zegveld.net.

WALDHOORN OPPAS SERVICE

Met ingang van 2 maart a.s. begint OBS De Waldhoorn in Zegveld met een oppas service voor de eigen kinderen, genaamd W.O.S. Iedere ochtend tussen 7.30 uur en 8.00 uur kunnen de kinderen worden gebracht. Er is evt. de mogelijkheid om te ontbijten op school, eten en drinken moet dan wel zelf worden meegenomen. Na schooltijd is er op maandag- dinsdag- en donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur ook oppas voor de kinderen.

De kinderen kunnen die middagen meedoen aan allerlei leuke en/of leerzame activiteiten zoals knutselen, koekjes bakken, maar ook lekker relaxen op de bank.
Natuurlijk krijgen de kinderen ‘s middags iets te eten en drinken. De kosten voor de W.O.S. bedragen voor de ochtend € 2,50 en voor de middag € 5,00.
 

Oliebollenactie en voorjaarsconcert KNA (een ingekomen bericht)

De oliebollenactie van muziekvereniging KNA wordt dit jaar gehouden op zaterdag 21 maart.
Om het nog gemakkelijker te maken, is er dit jaar een nieuwe manier van bestellen. Rond 6 maart ontvangt u tegelijk met de reclamefolders een bestellijst waarop u het aantal zakken oliebollen en appelbeignets kunt vermelden dat u wilt bestellen. De bestelling kunt u vervolgens doorgeven via onze website, de oliebollen-telefoon of door het bestelformulier bij een van onze leden door de brievenbus te gooien. De oliebollen worden zaterdagmorgen 21 maart bij u thuis bezorgd. Meer informatie volgt op het bestelformulier dat u binnenkort ontvangt.

Zaterdag 4 april geeft de muziekvereniging haar voorjaarsconcert. Alle onderdelen van de muziekvereniging zijn aanwezig. De fanfare, drumband en mpc, én de majorettes zullen laten horen en zien waar zij de afgelopen tijd voor hebben gerepeteerd. De muziekstukken variëren van licht klassiek tot pop! In de pauze is er een verloting waarbij leuke prijzen te winnen zijn. Het concert begint om 19.30 uur en vindt plaats in de sporthal van de Milandhof. De toegang is gratis. U bent van harte welkom!
 

Jubilarissen Passage

Tijdens de 59e jaarvergadering van Passage op dinsdag 10 februari werden twee jubilarissen in het zonnetje gezet. Mevrouw A. van Katwijk is al 50 jaar lid en mevrouw A. Verburg 40 jaar lid van deze protestants christelijke vrouwen vereniging. Uiteraard was er voor beide dames een oorkonde en een prachtige bos bloemen, die door de secretaris Marry Heemskerk werden overhandigd.
 

Biebnieuws (een ingekomen bericht)

Van 3 februari tot 19 maart is er in de bibliotheek van Zegveld een expositie te zien van het teken- en schilderwerk van Jeannette van Giesen-Vos. De kunstenares is 35 jaar en werkzaam in het basisonderwijs. In de weekenden en vakanties is zij veel buiten te vinden. Ze houdt van de natuur en al naar gelang het seizoen wandelt of fietst ze graag door het Groene Hart, in de bossen, langs het strand of in de Oostenrijkse bergen. Daar doet zij inspiratie op en maakt ze foto’s die ze later gebruikt om na te tekenen of te schilderen. Ze houdt van de felle kleuren van bloemen, maar ook van aardetinten, die zij gebruikt voor landschappen en dieren.
Wanneer zij niet wandelt of fietst, is Jeannette veel aan haar tekentafel te vinden. Twee jaar lang heeft zij intensief met acrylverf gewerkt. Sinds de zomer volgt zij een cursus waarbij allerlei technieken aan bod komen. Zo is ze nu bezig met pastelkrijt, houtskool en aquarelverf. Ze schildert op doek en op papier. Meer werk vindt u op www.schilderijenvanjeannette.nl.
De expositie is te zien tijdens de openingstijden van de bieb.
 

Ballonnenwedstrijd Oranjevereniging

Aan het begin van de feestdag op 8 november jl. ter ere van het 75-jarige bestaan van de Oranjevereniging, werd een ballonnenwedstrijd gehouden. Een vijftal kaartjes is in Friesland gevonden én door de vinders geretourneerd naar de Oranjevereniging. Deze vijf kinderen hebben een cadeaubon van een speelgoedwinkel gewonnen: Rik Schrama uit Nieuwkoop, Gerben Blok, Juup Ton, Mellany Smulders en Babette Duut. De Oranjevereniging heeft de cadeaubonnen inmiddels per post aan de kinderen verzonden. Alle prijswinnaars gefeliciteerd!

18 april: Rommelmarkt voor goed doel

Zoals ieder jaar organiseert de Hervormde Gemeente van Zegveld een grote actie ten bate van een goed doel. De voorbereidingen voor de grote dag van 2009 zijn alweer in volle gang.
Op 18 april zal de rommelmarkt worden gehouden. In aanloop daarop is de week ervoor, op 11 april, een taartenactie. Ook dit jaar zal een sponsoractie worden gehouden en de jeugdclubs zijn al volop aan het denken gegaan.

Dit jaar is gekozen voor een project in eigen land. Het is een IZB-project voor jongeren in achterstandswijken. Meer hierover kunt u lezen in de volgende Berichtgever. Uiteraard hoopt men weer op een mooie opbrengst van deze actie. Hierbij zal ook een beroep worden gedaan op de ondernemers in ons dorp. Wellicht kunnen zij een bijdrage leveren of producten afstaan die op de rommelmarkt een mooi bedrag kunnen opleveren.
Voor vragen kunt u terecht bij Marjan Kruijt, lid van de rommelmarktcommissie. Haar telefoonnummer is (0348) 691335.

Kinderkledingbeurs (een ingekomen bericht)

Op zaterdag 7 maart wordt van 09.30 uur tot 12.00 uur de voorjaar en zomer kinderkledingbeurs gehouden in de Voorhof in Zegveld. Tijdens deze beurs worden baby-, kinder- & positiekleding, baby uitzet/gebruiksartikelen, speelgoed en kinderfietsen en dergelijke verkocht. Voor informatie kunt u zich richten tot Carola Hageman, tel. (0348) 560305, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) of Lenneke de Kruijf, (0348) 691858, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Pin It