Passage vierde jaarvergadering (een ingekomen bericht)

Op 14 februari jl. vierde ‘Passage’ Christelijke maatschappelijke-vrouwenbeweging afd. Zegveld haar 67e jaarvergadering. Het was een feestelijke avond.mrt Passage
Dit jaar waren er twee jubilarissen, mw. Jannie de Kruijf-Westeneng 25 jaar lid en mw. Marry van Dam-de Zeeuw 40 jaar lid. Zij kregen bloemen met een attentie als aandenken en werden door de leden en gasten toegezongen met een aangepast ‘Zegvelds volkslied’. Er werd ook afscheid genomen van bestuurslid mw. Aly Verburg-Verhoef. Zij was zes jaar lang actief in het bestuur.
Uitgenodigd voor deze avond was mw. Joke Kraal, die een lezing gaf over ‘aderlaten en haarlemmerolie’. Wat heeft men veel ontdekt in de gezondheidszorg door de afgelopen eeuwen heen en nog steeds komt men daarin verder en worden nieuwe methodes en nieuwe medicijnen ontdekt. Ook van het menselijk lichaam zelf komt men steeds meer te weten. Mw. Kraal, die ook stadsgids in Gouda is en rondleidingen geeft in de Sint Jan aldaar, vertelde in vogelvlucht o.a. van het aderlaten en gebruik van haarlemmerolie, welke beiden nog steeds gebruikt worden.  
Gasten zijn altijd welkom om een vergadering bij te wonen, u bent van harte uitgenodigd voor een ontmoeting.

Camperplaats in de Meije (een ingekomen bericht)

Met enige verbazing las ik het in de Berichtgever van februari 2017 gepubliceerde stukje m.b.t. het 'camperpark'!
Ik vind het jammer dat dit stukje bol staat van onjuistheden, nl.:
•    Er is vergunning gevraagd en verleend voor 12 camperplaatsen, dus niet voor 25, er is dus niet meer verleend dan gevraagd!
•    De camperplaatsen zijn geopend voor gebruik van 15 maart tot 1 oktober en zijn 's-winters geheel leeg. Dus niet het gehele jaar geopend!
•    Dat alles op ongeveer 2000 m2 grond, dus niet op 1,5 hectare! Het is dus evenmin een 'camperpark'!
•    Van trekkershutten is geen sprake, dat komt uit de duim van deze onbekende schrijver!
•    Het bestemmingsplan laat een dergelijke vergunning verlening toe, niet alleen hier maar ook elders.
•    Zowel de aanvraag als de vergunningverlening zijn beide, geheel zoals dat behoort te worden gedaan, gepubliceerd in de Woerdense Courant, die alle Meijenaren in de bus krijgen! De bewoners zijn dus wel geïnformeerd!
•    Gezien de aard van de ondergrond zijn grote campers op de betreffende plek niet voorzien! In ieder geval zijn de toe te laten campers (3500 kg max.) veel kleiner dan de nu over de Meije rijdende grote landbouwvoertuigen, de vrachtwagens, en de tank- en melkwagens!
•    De plek ligt direct achter de bebouwing en zal worden ingericht met -dat is voorwaarde- streekeigen beplanting. Beplanting zoals mevrouw Kwak, die al 18 jaar in de Meije woont(!), dat als deskundige van plant, bloem en boom, graag ziet.
Overigens is het de eerste dergelijke camperplaats in de gemeente! Alleen voor campers dus.
B. Uijterlinde
Meije 175, 3474MB Zegveld

Met het hierboven geplaatste 'ingekomen bericht' van dhr. Uijterlinde naar aanleiding van het ingekomen bericht 'Meijenaren willen geen camperpark!' van de groep verontruste Meijenaren in de Berichtgever van februari 2017 maakt de redactie van De Berichtgever ruimte voor toepassing van het principe 'hoor en wederhoor'.
Voor de Berichtgever is met plaatsing van dit ingekomen bericht de 'discussie'over het onderwerp via dit orgaan gesloten.

Ja-knikkers in Zegveld??

Zullen er binnenkort ja-knikkers in Zegveld staan, zo is de vraag? Volgens nog onbevestigde berichten zou er in de polder Lagenbroek van Zegveld aardolie in de grond zitten. Om één en ander vast te stellen zal er binnenkort een proefboring worden gedaan. Een ja-knikker zal worden opgesteld in het land tussen de Broekerweg en het Branderpad. Op zaterdag 1 april a.s. zal de ja-knikker worden opgesteld, getest en operationeel worden gemaakt, zodat maandag 3 april met de boringen kan worden begonnen. Het opstellen van zo’n ja-knikker is altijd een heel gebeuren en zeker voor de geïnteresseerde kijker een waar schouwspel. ’s Morgens zal tussen 10.00 en 12.00 uur de klus worden geklaard. Deze klus is vanaf het Branderpad en de Milandweg goed te volgen en verwacht wordt dat er flink wat belangstelling voor zal zijn. ‘Of we als dorp blij moeten zijn met deze ontwikkelingen zal in de toekomst blijken. Laten we eerst maar afwachten of er olie wordt gevonden’, is een eerste reactie van een buurtbewoner.

Passieconcert ‘De Lofstem’ (een ingekomen bericht)

Op 12 april is er een bijzonder concert in de Hervormde Kerk van Zegveld.
Op deze avond wordt de Passiecantate ‘Lam Gods’ uit het Oratorium ‘Van Liefde Ongekend’ van Johan Bredewout uitgevoerd.
Wij hebben daarbij de medewerking van:
Ds. C.J. Overeem    – lector
Wim de Penning      – orgel / synthesizer
Theo Griekspoor      – piano       
Suzanne Arends      – fluit               
Mirjam Vos             – viool     
Mathilde Woord       – hobo
Renata Groen          – trompet

Wij hopen dat wij in dit uur van bezinning, rust en stilte kunnen bijdragen aan een goede voorbereiding op Goede Vrijdag en Pasen.
Dit Passieconcert wordt u aangeboden door de Christelijke Zangvereniging ‘De Lofstem’, onder leiding van Pia Schütz.
Het concert begint om 19.30 uur. De toegang is vrij, bij de uitgang zal er worden gecollecteerd.

U wordt hartelijk uitgenodigd om te komen luisteren en mee te zingen met deze indrukwekkende muziek.

Beste dorpsgenoten, (een ingekomen bericht)

Het bestuur van de Oranjevereniging is druk bezig met de voorbereidingen voor koningsdag en 4, 5 en 6 mei as. Wij willen alvast een tipje van de sluier oplichten zodat u zich alvast kan voorbereiden op deze feestelijke dagen.
Wij willen net als een aantal voorgaande jaren nog een keer ‘heel Zegveld bakt’ organiseren, met als thema ‘Zegveld’. Dus haal u beste recepten en ideeën uit de kast en ga vast proefbakken in de komende weken, en wellicht wordt u de beste thuisbakker van Zegveld.
Koningsdag wordt weer gevierd op een feestelijke wijze zoals we dat al jaren met elkaar doen.
Ook dit jaar willen wij weer een touwtrekwedstrijd organiseren, dus kijk vast in het rond of u een team bij elkaar kunt krijgen. De leeftijdscategorieën zijn groep 8 t/m 15 jaar en 16+.
Op 4 mei a.s. hebben wij de dodenherdenking.
En op 5 mei a.s. gaan wij voor de jeugd een vossenjacht organiseren.
Als afsluiter van ons activiteitenseizoen hebben wij op 6 mei a.s. ‘s avonds in de Milandhof een toneelvoorstelling, gespeeld door onze toneelvereniging.
In de loop van april krijgt u ons oranje boekje op de mat met alle informatie over deze dagen.
Dus noteer bovenstaande data vast in uw agenda en wij hopen u te ontmoeten bij onze activiteiten.

Met vriendelijke groet,
Het bestuur van de Christelijke Oranjevereniging Zegveld

Stoof servicepuntmrt Stoof Servicepunt

De bestikkering op de ramen van het servicepunt van Stoof is aangebracht, hierdoor is Stoof nog beter herkenbaar geworden.

Voorjaars kledingbeurs druk bezocht

mrt Kledingbeurs 02Zaterdagmorgen 11 maart stonden, evenals vorig jaar, om 8 uur al de eerste mensen bij de ingang van ‘De Voorhof’. Hier werd de voorjaars kledingbeurs gehouden. Toen om 9 uur de deur open ging, was de rij aangegroeid tot aan het eind van het plein. Ook dit jaar was er veel reclame gemaakt in de regionale dagbladen en natuurlijk hing het prachtige reclamedoek al een week aan het begin van de Zegveldse Uitweg. En er was keus genoeg. Dit keer waren 10.945 stuks aan kleding en speelgoed ingebracht, iets minder dan vorig jaar. Daarentegen waren er meer betalende kopers, nl. 230 waaronder veel mensen van buiten ons dorp.mrt Kledingbeurs 01
Ook dit jaar stond op het plein bij de ingang van ‘De Voorhof’ een koffie kraam waar de bezoekers uiteraard wat konden drinken maar ook voor thuis nog stroopwafels en/of koek konden meenemen. Dit alles bij elkaar had tot gevolg dat aan het eind van de dag € 2.3000,00 kon worden overgedragen aan de kerkrentmeesters van de hervormde gemeente. De opbrengst is bestemd voor het kerkelijk centrum ‘De Voorhof’. Een woord van dank aan de 7 commissieleden en 29 vrijwilligers die hieraan hebben bijgedragen is zeker op z’n plaats.

Beste Zegvelders, (een ingekomen bericht)

De rommelmarkt van 6 mei a.s. komt er weer aan en net als andere jaren willen wij als Jongensclub Juda ook een steentje bijdragen voor het goede doel.
Dit jaar willen we net als vorig jaar een (statiegeld) flessenactie doen.
De actie zal lopen van: woensdag 1 maart t/m woensdag 29 maart 2017.
Zou u met ons mee willen sparen voor het goede doel?!
Mocht er nog niemand langs zijn geweest en wilt u toch uw statiegeld flessen kwijt, dan kunt u een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een belletje naar 0348-691893 zodat we de flessen bij u op kunnen halen.
Heel hartelijk dank namens alle jongens van jongensclub Juda,
Marian de Kruijf

Pleinconcert K.N.A.  1962 – 2017 (een ingekomen bericht)

Muziekvereniging ‘Kunst na Arbeid’ bestaat dit jaar alweer 55 jaar. Dit willen wij naast onze gebruikelijke optredens natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan.
Op 24 juni zal er een pleinconcert gegeven worden in Zegveld. Muziekvereniging ‘Kunst na Arbeid’ zal zich hier aan u presenteren en er zullen diverse muziekgezelschappen gedurende de middag en de avond gastoptredens verzorgen.
Als u niet kunt wachten met het luisteren naar afwisselende muziek en optredens van onze majorettes dan kunt u op 8 april komen naar ons voorjaarsconcert vanaf 19.30 uur in de Milandhof met in de pauze en verloting.
Om het bovenstaande allemaal mogelijk te kunnen maken willen wij u hartelijk danken voor het steunen van als onze acties van 2016, onze acties voor 2017 en het oud papier van harte aanprijzen.
Van de Grote Clubactie heeft u van ons nog de lotnummers tegoed waarop er prijzen zijn gevallen van de door K.N.A. verkochte loten. De volgende lotnummers hebben een prijs:
Alle loten met een eindcijfer 18 hebben een thuisfilm van Pathé gewonnen. Dit zijn de nummers: 81418, 81518, 81618, 81718, 81818, 81918 en 82018. Op lotnummer 81871 is de prijs van een webprint fotoboek gevallen.
Staat uw lotnummer erbij? Ga naar www.clubactie.nl
Namens muziekvereniging ‘Kunst Na Arbeid’ hartelijk dank.

Acrobatiek ‘op hoog niveau’ bij TumbleTime

mrt tumbletimeIn de gymzaal aan de Jozef Israëlslaan in Woerden hangen kinderen en (jong)volwassenen iedere vrijdagavond hoog in de lucht aan de trapezes, klimdoeken en hoepels. Onder de enthousiaste en deskundige leiding van Inge Haidar leren zij vaardigheden om acrobatische en spectaculaire trucs uit te voeren aan genoemde attributen.
Inge Haidar woont in Zegveld, turnde jarenlang op wedstrijdniveau, geeft op vrijwillige basis turnlessen bij Fraternitas in De Bilt en is na haar opleiding tot basisschoolleerkracht geruime tijd werkzaam geweest in het basisonderwijs. In 2012 is het idee ontstaan om met de airtumblingbaan van Fraternitas kinderfeestjes te organiseren waarvoor Inge in januari 2013 TumbleTime heeft opgericht. Juist in die periode besloot Inge een cursus ‘tissue’ (klimdoek) te volgen bij circus DIEDOM in Utrecht en kreeg aldaar les van Evgeniya Kalugina. De leerlingen van Fraternitas werden ook enthousiast voor deze luchtacrobatiek waarna TumbleTime werd uitgebreid met het onderdeel ‘tissue’. Inmiddels geeft Inge lucht-acrobatieklessen in De Bilt, Maarn en Woerden. mrt tumbletime01
Zes meisjes uit Zegveld en de Meije hebben iedere vrijdagavond luchtacrobatiekles van Inge in de gymzaal aan de Jozef Israëlslaan in Woerden. Rosalie van Lieshout, Moniek van Vliet, Lieke Stolwijk, Sanna Beiboer, Britt Versteeg en Isa van der Wel beginnen iedere les met een warming-up, diverse lenigheidsoefeningen en een krachttraining. Vervolgens worden aangeleerde trucs herhaald, technieken verfijnd en nieuwe trucs en vaardigheden aangeleerd. De meisjes zijn heel enthousiast over de lessen van Inge en de verschillende vormen van luchtacrobatiek. Rosalie is zelfs zo fanatiek dat ze thuis in de schuur een klimdoek aan het hoge plafond heeft  laten monteren.  
Naast het geven van lessen in luchtacrobatiek en het organiseren van kinderfeestjes met de airtumblingaan geeft Inge ook regelmatig workshops bij sportverenigingen en scholen. Daarnaast is ze ook zelf nog actief in de lucht en volgt ze regelmatig vrije trainingen, lessen en workshops. Tevens verzorgt ze professionele optredens met doek of hoepel onder andere bij Cirque Moustache en met Corpus Acrobatics in een groot pretpark.
Voor meer informatie over TumbleTime: www.tumbletime.nl

TV MILAND LADIES DAY 1 april 2017 (een ingekomen bericht)

Het is weer zover, zaterdag 1 april a.s. organiseert Tennisvereniging Miland, Zegveld de traditionele Ladies Day. De ultieme combinatie van sportief bezig zijn, gezelligheid en heerlijk verwend worden. We gaan proberen het succes
van de voorgaande jaren te overtreffen! Leuk als je van de partij bent. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is een e-mail sturen en aangeven of je gebruik maakt van de warme maaltijd, en je speelsterkte, vereniging en telefoonnummer. Er wordt gespeeld in dubbels op drie French Court banen te Zegveld (Milandweg 3, 3474 KK), in verrassende samenstellingen.

Het programma ziet er als volgt uit:
-10.00 uur ontvangst met koffie, thee en cake
- Tussendoor is er tijd voor een broodje en een hapje
- 17.30 uur warme maaltijd en prijsuitreiking
Het inschrijfgeld voor deze verwendag bedraagt € 15,- per persoon.
We verheugen ons op je komst. Graag tot zaterdag 1 april!
Barbara Fontijn en onze enthousiaste barkeukenbrigade (Anneke, Diny, Jaap)
Inschrijven: Barbara Fontijn e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 0172 573976 / 0654302411. Mocht je ingeschreven hebben en onverwachts niet kunnen. S.v.p. melden uiterlijk woensdag 29 maart a.s. vóór 18.00 uur.

Brug voorzien van leuningenmrt leuning

De restauratie van de brug was vlak voor kerstmis klaar, de leuningen ontbraken echter nog. In februari is de brug voorzien van nieuwe leuningen, dat maakt het geheel weer compleet.

ZegveldZorgt organiseert informatiebijeenkomst Wet Maatschappelijke Ondersteuning (een ingekomen bericht)

Op dinsdag 18 april 2017 verzorgt zorgcöperatie ZegveldZorgt een voor iedere belangstellende vrij toegankelijke informatieve bijeenkomst over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in de Weidezaal van Gasterij de Milandhof. In deze wet wordt bepaald of iemand met een hulpvraag in aanmerking komt voor professionele zorg of dat hij/zij is aangewezen op hulp van familie, mantelzorgers of een vrijwilligersorganisatie. We kunnen door ziekte of tegenslag allemaal met deze vraag te maken krijgen en denken dat het voor een ieder interessant is om geïnformeerd te worden over hoe de toegang tot zorg in de Gemeente Woerden en bij ons in Zegveld is georganiseerd.
Er zal een informatieve presentatie gegeven worden door dorpsconsulent Henk Oskam in samenwerking met een deskundige van Woerden Wijzer. De bijeenkomst start om 20.15 uur met koffie en wordt voorafgegaan door de algemene ledenvergadering van ZegveldZorgt voor leden van de zorgcoöperatie. De leden van ZegveldZorgt ontvangen eind maart 2017 een aparte uitnodiging met de agenda voor deze vergadering.

U wordt van harte uitgenodigd deze avond bij te wonen. Noteert u de datum in uw agenda?
Bent u nog geen lid? U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op de informatieavond.

VBW-middag druk bezocht

mrt VBW middag 02

De extra activiteit van de Vakantie Bijbel Week in de voorjaarsvakantie is druk bezocht.
Op zaterdagmiddag 4 maart jl. waren alle kinderen van de basisschool uitgenodigd in de Jorai. Theater ‘Simon en zo’ verzorgde de voorstelling ‘Supergraan’ en liet de kinderen op het puntje van de bank zitten. Met het interactieve programma nam ‘Simon en zo’ de kinderen mee in de gelijkenis van het zaad en de zaaier. De kinderen mochten meespelen als boer, als korenaar en als distel.
In de pauze was er warme chocolademelk en een koekje. mrt VBW middag
Voor ieder kind was er aan het eind van de middag een klein cadeautje en iets lekkers.
Op www.vbwzegveld.nl staan foto’s om nog even terug te kijken.

In gesprek met …. Paul Vonk

In een gezellige knusse woonkeuken in zijn woning aan de Broeksloot schuiven we aan tafel bij Paul Vonk om naar zijn levensverhaal te luisteren. Paulus Johannes Vonk is op 17 juli 1959 geboren in Bodegraven. Paul groeide op in een gezin met zes kinderen, vijf jongens en één meisje. “Ik heb een fijne jeugd gehad. Vooral veel voetballen met vriendjes, met elkaar naar het zwembad of naar de Kuil (speeltuin) en als er ijs lag, schaatsten wij altijd op de vaart voor het huis, geweldig was dat. Toen ik iets ouder was gingen wij altijd met een hele vriendenclub ’s zomers zwemmen in de Put van Broekhoven nabij Nieuwerbrug en schaatsen op de ijsbaan in Molenbrug. Toen werkte ik inmiddels met twee vrienden na schooltijd en in de vakantie bij een pottenbakkerij waar Delfts blauw aardenwerk werd gemaakt. Hierbij werd vloeibare klei in vormen gegoten en volgde het droogproces. Vervolgens haalden we het artikel uit de vorm en werden de scherpe randen eraf gehaald. Daarna gingen de molentjes, klompjes e.d. de oven in om verder te drogen. Bij het schilderen van het Delfts Blauw werd de vrouw van de pottenbakker ingeschakeld. Als het schilderwerk droog was, ging het in een glazuurbak en werd het weer in de oven gedaan. Daarna was het product klaar”. Maar verzucht Paul: “Oef, wat was dat warm werk in de zomer’. Later heeft Paul ook nog in een kippenslachterij gewerkt. “Dat verdiende goed, maar het was wel heel vuil werk”.

mrt Paul Vonk 02Paul volgde de lagere school in Bodegraven en vervolgens de middelbare school in Woerden. Hier kreeg hij zijn eerste financiële opleiding. In die tijd ging Paul vooral uit in Bodegraven en Nieuwkoop, eerst met de brommer, later reed hij met een van zijn vrienden mee. Toen hij 18 jaar was ging hij werken. Zijn eerste baan was in de Meije als boekhouder bij Landbouw & Mechanisatiebedrijf Francken. Na twee jaar werd Paul assistent-accountant bij Accountantskantoor Van der Tak in Den Haag. In die periode begon hij ook avondcursussen te volgen. Eerst PD (Praktijkdiploma boekhouden), daarna MBA (Moderne Bedrijfsadministratie) en SPD 1 en 2 (Staats Praktijkdiploma Bedrijfsadministratie) en tot slot nog een opleiding op het gebied van gemeentefinanciën.
Na zijn baan in Den Haag werd Paul hoofd van de afdeling financiën bij de gemeente Zegveld. Voetbalmaatje Geurt van der Haar, die ook bij de gemeente Zegveld werkte, had hem getipt. Na een sollicitatiegesprek met gemeentesecretaris Johan Bruins Slot werd hij aangenomen. Dat was nog in de periode van de wethouders Jan Beukers en Gijs van den Ham en burgemeester Van der Feltz en natuurlijk niet te vergeten Bep de Voogel. Het was een geweldige tijd, op vrijdagmiddag na het werk borrelen met zijn colleges in het dorpshuis, waar ook veel mensen uit het dorp naar toe kwamen. Het mooiste dat Paul zich herinnert, was het uitje met de collega’s naar Schiermonnikoog, hilarisch was dat!  
Na Zegveld volgde heel wat omzwervingen, steeds bij een gemeente. Eerst Nieuwveen,  daarna Nieuwkoop, Schiedam, Ridderkerk, IJsselstein, Pijnacker-Nootdorp, Alphen aan den Rijn en nu Woerden. Met andere woorden, zoals Annemarie zegt: “De cirkel is weer rond”. Paul vertelt: “Ik was nooit echt op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar het was meer dat er weer iets leuks langs kwam of ik werd benaderd”. Bij de gemeente Woerden werkt Paul als manager van het team Concernzaken, waarbij hij zich vooral bezig houdt met financiële en bedrijfsvoeringszaken en het college en directie hierover adviseert. Vanwege zijn functie is Paul ’s avonds regelmatig op pad voor commissie- en raadsvergaderingen.

Paul is op 21 oktober 1982 getrouwd met Annemarie Verhage. Hij heeft haar leren kennen bij een feest in het dorpshuis in Zwammerdam. Annemarie was daar met een schoonzus en Paul met een vriend. Het was liefde op het eerste gezicht. Toen Paul in april 1978, een aantal weken na de eerste ontmoeting, een brommerongeluk kreeg bij Siveo aan de Hoofdweg, is Annemarie hem iedere dag op wezen zoeken in het ziekenhuis en kon de relatie niet meer stuk. Annemarie en Paul kregen twee zoons, Jeroen en Pascal. Jeroen woont samen met zijn vriendin in het dorp, Pascal woont nog thuis. Annemarie en Paul zijn nadat zij trouwden eerst aan de Willem Alexanderstraat gaan wonen. In 1986 verhuisden zij naar de Prunuslaan en belandden uiteindelijk in 1995 in de Broeksloot, een gezellige straat met fijne buren.

Naast zijn werk is Paul altijd actief geweest. Toen Zegveld nog een zelfstandige gemeente was, was Paul actief voor de partij Gemeentebelangen. “Ik herinner me nog goed dat ik vlak voor de herindeling (per 1 januari 1989) met Geurt van der Haar door het dorp ben gereden en via een megafoon de bewoners heb opgeroepen zich tegen de herindeling te verzetten”.
De herindeling met Woerden en Kamerik was echter niet te voorkomen (“en dat was eigenlijk ook wel logisch”). Na de herindeling bleef Paul ook in Woerden een groot aantal jaren politiek actief.

Al vele jaren is Paul actief voor voetbalvereniging Siveo, zijn grote passie. Hij hield zich daar vooral bezig met de financiële zaken binnen de vereniging en mocht hij een paar mooie projecten trekken (hal, tribune en kunstgrasveld). Daarnaast was hij tevens de spreekbuis naar de gemeente Woerden, maar dat is niet meer te combineren met zijn functie bij de gemeente Woerden. Vanwege zijn enorme inzet voor de club werd Paul vorig jaar benoemd tot lid van verdienste bij Siveo.

Paul heeft in het dagelijkse leven meerdere bestuursfuncties gehad. Hij ontving voor dit alles in 2013 een Koninklijke Onderscheiding. Hoewel Paul het wel fijn vindt als zijn inzet gewaardeerd wordt, vindt hij zijn inzet zelf niet zo bijzonder en heeft hij niet zozeer de behoefte in de schijnwerpers te staan. “Je woont in een dorp en ik vind dat je je dan ook voor je dorp moet inzetten. Als je deel uitmaakt van een gemeenschap, kan je geen toeschouwer zijn. Je mag niet langs de zijlijn staan en toekijken. Iedereen kan naar vermogen iets doen. Ik doe meer de bestuurderskant, maar er zijn zoveel mensen die veel waardevollere dingen doen, denk alleen maar eens aan de vele mantelzorgers, de vrijwilligers die zich inzetten voor de kerk, voor ZegveldZorgt, voor het verenigingsleven, etc.. Je doet dit voor je dorp en omdat je vindt dat je voor elkaar moet zorgen. Het is geen keuze, je doet het gewoon”.

Ook kerkelijk is Paul betrokken. Zo was hij in het verleden penningmeester van de kerk en ook een periode voorzitter van het kerkbestuur. Daarnaast was hij actief betrokken bij de kerkelijke fusie van de Regenboog. De Regenboog was een parochiefederatie van zeven dorpsparochies rond de Nieuwkoopse Plassen, waaronder de parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte Meije Zegveld. Later is dit weer gewijzigd en nu behoort de parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte Meije Zegveld tot de parochie Pax Christi waaronder ook Kamerik, Woerden en Oudewater behoren. Nu zit hij nog in de beheerscommissie van de parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte Meije Zegveld. Dat is een financiële commissie die de penningmeester helpt bij het reilen en zeilen van de kerk.

Tot 1 januari jl. zat Paul als secretaris in het bestuur van de O.V.M. ‘Zegveld en Omstreken’. Na de fusie per 1 januari jl. met Onderlinge Verzekeringen Haarrijn tot Onderling Verzekerd heeft hij er voor gekozen om niet meer in het nieuwe bestuur plaats te nemen. “Het is tijd om wat gas terug te nemen en het wat rustiger aan te gaan doen”.

Paul wil nog kwijt dat hij Zegveld een fantastisch dorp vindt. “We zien naar elkaar om en zorgen voor elkaar. Het is hier heerlijk wonen. Als je ziet hoe gezinnen hier naast en met elkaar wonen en hoe de jeugd kan opgroeien, dat is toch geweldig! Vanuit de kerk en sport   zie je dat vriendschappen worden geboren en dat is prachtig om te zien”.

Paul maakt zich wel een beetje zorgen om de leefbaarheid op lange termijn en vindt het dan ook de hoogste tijd dat er in het dorp nu woningen gebouwd worden. “De jeugd kan geen betaalbare woning vinden en trekt weg uit het dorp. Dat zie je nu al o.a. bij de Jorai waar het kinderaantal terug loopt en ook bij Siveo is dit het geval. Maar ook de ouderen moeten in de gelegenheid worden gesteld in hun dorp te kunnen blijven wonen”. Daarom is Paul blij met het plan voor woningbouw op het terrein van de voormalige openbare school.

Over het Dorpsplatform kunnen we kort zijn. Vanaf het begin is Paul als secretaris bij het Dorpsplatform betrokken en zorgt hij daarnaast voor de verslaglegging in de Berichtgever. Binnenkort zal voor Paul hopelijk een opvolger zijn gevonden en kan hij, na 17 jaar, het stokje van secretaris overdragen.  

Tot slot ziet Paul ook wel de keerzijde van het actief zijn binnen het dorp. “Als je met het algemeen belang bezig bent, je hoofd boven het maaiveld uitsteekt, dan word je ook geconfronteerd met de andere kant. Je kunt namelijk niet iedereen tevreden stellen. Als je met het dorp bezig bent moet je soms dingen doen die niet iedereen leuk vindt. Dat vind ik wel lastig”.  

Toen op 17 juli 2009 een grote Abraham op de hoek bij Stoof Tweewielers stond met de tekst dat de ‘burgemeester’ van Zegveld 50 jaar was geworden, begrijpen wij na dit verhaal waarom Paul deze bijnaam heeft gekregen. Wat ons betreft een koosnaam. Burgemeester Paul, bedankt!

Basisschool Willibrord/Miland, Werken met drie leerlijnen (een ingekomen bericht)

Op Basisschool Willibrord/Miland wordt gezorgd voor een passend onderwijsaanbod door te werken met drie leerlijnen.mrt willibrord leer
De eerste leerlijn betreft het collectieve traject. Dit is het onderwijs dat ieder kind krijgt en ook noodzakelijk is om de stap naar het voortgezet onderwijs te nemen. Het onderwijs is gericht op de kerndoelen van het basisonderwijs waaronder: lezen, rekenen, taal, spelling, sport/bewegen, zaakvakken en vaardigheden van de 21e eeuw.
De tweede leerlijn is het individueel traject. Dit betreft onderwijs dat extra wordt gegeven omdat het individuele kind dit nodig heeft. Het traject is ondersteunend aan de onderwijsbehoeften van het individuele kind.
Tot slot is er het ambitietraject. Hierin wordt onderwijs gegeven dat is afgestemd op de wensen van het kind, de eigen ambities. Hierbij kan het kind eigen keuzes maken om zich breder te ontwikkelen. De kinderen zijn met deze leerlijn een aantal vrijdagmiddagen aan het werk. Zij kunnen kiezen uit: leren debatteren, kunst maken, drama/toneel, leven met een beperking, handelen bij ongevallen, werken bij de boer, leren programmeren en Spaans.

Wilt u meer weten over het onderwijs op Basisschool Willibrord/Miland? Komt u dan een keer kijken op school. U bent van harte welkom!

Kledingbeurs aan de Molenweg

Woensdag 12 april a.s. wordt bij de familie Van Ingen aan de Molenweg 39 weer een kledingbeurs gehouden. Op deze kledingbeurs is kleding voor zowel kinderen als volwassenen te koop. De opbrengst van de beurs is voor Roemenië waar Leen en Yvonne van Ingen al jaren hulp verlenen. De kledingbeurs is geopend van 9.30 tot 11.30 uur, van 14.00 tot 16.30 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. U bent van harte welkom.

Activiteiten Welzijn Zegveld

De onbekende bekende Zegveldse familie
Op woensdag 29 maart a.s. komt de onbekende bekende Zegveldse familie naar de Milandhof met verhalen en foto’s van henzelf, hun familie en de omgeving waar zij hun jeugd doorbrachten. De middag begint om 14.00 uur. Jos Didden zorgt er zoals altijd enthousiast voor dat de foto’s perfect geprojecteerd worden. Kom gezellig, u ziet iets van Zegveld en de Meije en misschien ook van uzelf of uw familie.

Fietsen
De lente komt eraan en dan krijgen we weer zin  om een ritje op de fiets te maken. Elke 2e en 4e donderdag van de maand om 13.00 uur verzamelen voor de Milandhof voor een tochtje met elkaar rond Zegvelds dreven. Lekker de wind door je haren en onderweg wordt altijd wel een keer gestopt voor een kopje koffie/thee of wat u maar wilt. Heeft u wel zin, maar denkt u dat het te ver is, maak dan uw wensen kenbaar aan Herman Lekkerkerker, hij rijdt altijd voorop.

Wereld/Volksdansen
Iedere donderdagmorgen is er om 9.30 uur Wereld/Volksdansen in de Milandhof. Ritmisch bewegen en gezelligheid gaan die morgen hand in hand. Na het dansen is er een gemoedelijk samenzijn in de “Zegge” met koffie en/ of thee. Kom! Voor de voetjes van de vloer!

Schilder/teken exposities
Op dit moment zijn er twee schilder/teken exposities te zien in de Milandhof. In de ‘Zegge’ hangen twaalf werken waarop tekeningen met composities van knopen uit de, u vast wel bekende, knopendoos te zien zijn. In de Meijezaal hangen werken van dezelfde teken/schilders club o.l.v. Marijke Abbink. Deze schilderijen zijn gemaakt met diverse technieken en materialen in het afgelopen cursusjaar.

Pin It