Nieuwe voorzieningen maken Zegveld leefbaarder
De super scoort met servicewinkel

Terwijl in veel dorpen steeds meer voorzieningen verdwijnen, krijgt Zegveld er een servicewinkel bij.
MATHIJS STEINBERGER
ZEGVELD
De komst van een nieuwe servicewinkel in de uitgebreide supermarkt Coop Bremmer is voor Zegveld een belangrijke stap om een aantal voorzieningen te behouden voor het dorp. In de winkel, die naar verwachting in het na-jaar heropent, bieden de Rabobank en woningcorporatie SWW hun diensten aan.
De totstandkoming ervan is een combinatie van factoren, analyseert Paul Vonk van het plaatselijke Dorpsplatform. Uittenbogaard Mode stopte, waardoor deze ruimte door buurman Paul Bremmer kon worden ingelijfd en ruimte kon bieden aan de servicewinkel. Alle partijen, inclusief het dorpsplatform, hebben ervoor gezorgd dat dit project tot stand is gekomen. Het resultaat: de Rabobank blijft in het dorp, voor de SWW hoeven inwoners niet altijd meer naar Woerden en mogelijk gaat de gemeente er diensten aanbieden. Een goede zet voor een dorp als Zegveld, vindt ook supermarkteigenaar Bremmer, „De leefbaarheid gaat omhoog. Voor een supermarkt als deze is Zegveld net groot genoeg. Dat er nu ook andere faciliteiten komen, is alleen maar positief." Eigenlijk mag Zegveld al blij zijn dat er nog een supermarkt is, denkt Bremmer. „In veel andere kleine dorpen hebben de buurtsupers het moeilijk. Mensen gaan toch snel naar de stad voor boodschappen." De nieuwe combinatie van winkelen en service krijgt een gezamenlijke entree. De pin- en chipautomaat van de Rabobank komen in de nieuwe gevel. In de servicewinkel kunnen de deelnemende instanties afwisselend gebruik maken van een klantenbalie. Bremmer streeft ernaar de balie vijf dagen per week bemand te hebben.
De supermarkeigenaar is optimistisch over het concept: „Ik krijg dagelijks zo'n vijfhonderd klanten over de vloer. Zal bijvoorbeeld de wijkagent of een medewerker van het groenbeheer in de servicewinkel een spreekuur houden, dan hebben ze genoeg aanspraak."


'Nog praten met anderen'
In de plannen van supermarkteigenaar Bremmer doen de Rabobank en woningcorporatie SWW zeker mee met de servicewinkel. Voor de gemeente Woerden, een andere beoogd deelnemer, is de zaak nog niet rond.
Verantwoordelijk wethouder Groeneweg: „Hierover gaan we nog spreken met de andere partijen. We willen er wel haast mee maken. Als het gaat om belangrijke zaken als leefbaarheid moetje niet te veel praten, maar doen."
Klant gaat er bij de Rabobank op vooruit
Met de nieuwe servicewinkel lijkt de toekomst van de Rabobank veilig te zijn gesteld. En de klant gaat erop vooruit, volgens Hans van der Pouw, manager bedrijfsvoering Rabobank Woerden/Bodegraven. „Het precieze concept is nog niet duidelijk, maar de klant zal voortaan overdag altijd via een internet- en beeldverbinding bij ons terechtkunnen. Daarnaast kunnen er afspraken met onze adviseurs gemaakt worden." Nu is het Zegveldse filiaal slechts vier ochtenden per week open. Eind 2006 voorspelde een van de commissarisen van Rabobank Woerden-Bodegraven dat over vijfjaar het aantal filialen in de regio drastisch zou zijn verminderd. Volgens algemeen directeur Jansen van Rabobank Montfoort/Oudewater zijn er geen afslankplannen. „Onze vestigingen in de kernen Montfoort, Oudewater en Linschoten blijven gewoon open." In Kamerik wordt aan een gelijkwaardige constructie als in Zegveld gewerkt.

Bron: AD Groene Hart 28 april 2007

Zorgboerderij krijgt sleutel

ZEGVELD - Na een voorbereidingstijd van drie jaar komen Theo en Jeanne Nieuwendijk morgen (vrijdag 27 april) weer iets dichter bij hun doel. Dan krijgt het - uit Kockengen afkomstige - echtpaar namelijk uit handen van de woningbouwvereniging officieel de sleutel uitgereikt van de woonboerderij aan de Zegveldse Hoofdweg 140, die het afgelopen jaar is omgebouwd tot zorgboerderij. Zelf wonen de gezinshoofden/zorgondernemers en hun jongste dochter Steffie (17) sinds afgelopen december op de bovenverdieping; acht (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking gaan binnenkort hun appartementen op de benedenverdieping betrekken. Vanaf dat moment zullen zij dagactiviteiten rondom het huis gaan verrichten, of eventueel hun huidige werk aanhouden. Deze vijf vrouwen en drie mannen zijn morgen niet aanwezig bij de overhandiging van de sleutel. De officiële opening wordt namelijk uitgesteld totdat iedereen gewend is. Bij de onderlinge kennismaking van twee weken geleden, werd hiermee een goede start gemaakt.
Aangezien wellicht niet iedereen wist wat een zorgboerderij inhoudt, had de familie Nieuwendijk in maart 2006 een informatieavond gehouden voor de buren. Hierop vertelde Theo Nieuwendijk dat de zorgboerderij in Zegveld niet op zichzelf staat, maar onderdeel uitmaakt van Thomashuizen Nederland. Hans van Putten is hier de grondlegger van. Toen hij zag dat zijn gehandicapte zoon Thomas zienderogen achteruitging - hij woonde in een grote zorgorganisatie - vond hij dat de zorgwereld maar moest integreren in de gewone wereld in plaats van andersom. Oftewel: mensen als Thomas opnemen in een kleinschalige gezinssituatie waarbij 24 uur per dag, zeven dagen per week professionele hulp geboden kan worden door vertrouwde personen. Dit was de start van de bouw van Thomashuizen, waarvan Zegveld de twintigste wordt in Nederland." Op dat moment was Theo Nieuwendijk dertig jaar sales manager bij een farmaceutisch bedrijf en werkte zijn vrouw Jeanne veertien jaar als begeleider op een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. In Zegveld wordt het echtpaar zorgondernemer, met inkomsten vanuit de persoonsgebonden budgetten van de bewoners. Verder komen er een fulltime begeleidster, een huishoudelijk medewerkster en een stagiaire in dienst.
Broers en zussen
Tijdens de kennismakingsdag voor de toekomstige bewoners vertelt Theo Nieuwendijk: „Het is niet dat Jeanne en ik van baan veranderd zijn; we hebben onze manier van leven veranderd. Overdag gaan we een aantal bewoners begeleiden met dagbesteding, zoals fruitplukken en jam verkopen, een kleine dierenwei houden, boomstammen zagen en verkopen voor de open haard, vogelhuisjes timmeren en een moestuin verzorgen. Onze rol hierin is dat wij de bewoners vaardigheden aanleren en hen leren samenwerken, maar uiteindelijk zullen ze het zelf moeten doen. De bedoeling is dat wij straks als gezin leven in een huiselijke sfeer, waar bewust de tijd wordt genomen om elkaar aandacht te geven. Overigens groeien de bewoners met ons mee en hoeven ze niet weg als ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt." Na 'werktijd' heeft de familie Nieuwendijk op de bovenverdieping voldoende privacy door de eigen woonkamer, slaapkamers, badkamer en keuken. Beneden zijn er voor de bewoners gezamenlijke sanitaire voorzieningen, een woonkamer en keuken, terwijl iedereen een eigen kamer heeft. Op de kennismakingsdag zijn deze nog kaal en leeg, maar de aankopen voor de inrichting zijn zo te horen al gedaan. Bij de koffie met gebak blijkt dat een aantal van deze groep toekomstige Zegvelders elkaar nog kent van school of van het werk. Janneke, Kim en Katelijne voorzien dat zij Vast vriendinnen' worden met zijn drieën. Ook Bart is enthousiast: „Wij worden straks allemaal broers en zussen. En dan gaan we met elkaar op vakantie naar Land van Ooit, want daar zijn de kinderen de baas!" Nieuwendijk krijgt vervolgens de lachers op zijn hand wanneer hij quasi-streng reageert: „En dat is precies de reden waarom we daar niet heen gaan."

Bron: Woerdens Nieuwsblad 26 april 2007

Zegveldse rommelmarkt: zes mille

Zegveld - Ook dit jaar heeft de Zegveldse jeugd van de Hervormde Gemeente Zegveld weer veel werk verzet. De rommelmarkt van afgelopen zaterdagheeft 6300 euro opgebracht. Naast de rommelmarkt waren er weer allelei activiteiten georganiseerd. Zo was er een vlaaienactie, ballonnenwedstrijd, springkussen en rad van fortuin. Verder hebben een aantal jongeren zich laten sponsoren en een nacht in een doos geslapen. De opbrengst gaat naar een technische school in Rwanda voor wees- en straatkinderen en naar een basisschool in Roznava in Slowakije

Expositie

In de bibliotheek van Zegveld exposeren van 1 mei tot 29 juni Hermien Westhoff en Ans Hillebrink met schilderijen. De beide exposanten ontmoetten elkaar zeven jaar geleden op een teken- en schildercursus van de Woerdense volksuniversiteit en namen daarna les bij Ingrid de Boer-Bonefaas. En van daaruit belandden zij bij de schilderclub Atelier de Zolder van Anneke van Zutphen en Har-melen. Tijdens de reguliere openingsuren van de Zegveldse bieb, in de Milandhof, kan het werk van beide schilderessen worden bekeken.

Anneke van Zutphen: beelden en objecten

De Harmelense Anneke van Zutphen toont van 1 mei tot 29 juni beelden en objecten in de Zegveldse bibliotheek. Van Zutphen werkt met verschillende soorten en kleuren klei en stookt deze op vergelijkbare wijze als bij de Japanse raku-keramiek. De expositie is te zien tijdens de openingsuren van de bieb.

School met boerenallure

Open Monumentendag 2007
DOOR JAN VAN ES
Zegveld - Aan de Zegveldse Hoofdweg staan twee voormalige scholen, of wat daar nog van over is. De vroegere openbare school uit 1883 op nummer 101 en de vroegere christelijke school uit 1905 op nummer 46.
Over die laatste gaat het in dit geval, ook al wordt begonnen met de eerste. Want zonder die openbare school was er in 1904 geen initiatief voor de bouw van een nieuwe christelijke gekomen. De Zegvelders liepen daarin niet voorop. Begin 1904 waren er al meer dan zevenhonderd christelijke lagere scholen. Op 9 maart van dat jaar ontstond een eigen christelijk schoolbestuur ondervoorzitterschap van dominee W.L. de Leeuw. Die trad daarmee als initiator van de eigen school in de voetsporen van zijn voorganger Antink, die het al in 1876 had geprobeerd. Tóen moest een meerderheid van het dorp er nog niets van hebben. Bijna drie decennia later was de verzuiling ook in Zegveld in alle hevigheid losgebarsten en was er een meerderheid te vinden voor eigen scholen. In 1905 verrees de nieuwe School met den Bijbel, twee jaar later de katholieke school aan de Meije. Voor de openbare school bleven, zoals dat zo vaak ging, geen leerlingen over. Meester Kleindorst raakte in 1905 de helft van zijn leerlingen aan de nieuwe christelijke school kwijt. In 1907, na de opening van de katholieke school, bleven er nog tien over. De circa honderd leerlingen van de School met den Bijbel werden in drie lokalen ondergebracht. Het meest bijzondere was echter de bouwstijl van het complex, inclusief een woning voor hoofdonderwijzer W. van den Akker. Hoewel er kenmerken van Jugendstil en neorenaissance in het pand terug te vinden zijn, is de school feitelijk een mooi voorbeeld van aangepast bouwen. Langs de brede Zegveldse Wetering stonden boerderijen en de school kreeg het uiterlijk van een welvarend boerenbedrijf. Het voorhuis was de hoofdenwoning, de 'stallen' herbergden de klaslokalen. Later zou het aantal klassen worden uitgebreid en zou de school iets van die boerenallure verliezen, maar het idee bleef overeind tot 1984. Toen was de school drastisch uit zijn jas gegroeid en werd aan de Nieuwstraat een nieuw gebouw neergezet. Bij de opening daarvan, op 14 november, onthulde burgemeester Van der Feltz de nieuwe naam: Jorai: De Heere onderwijst. De oude school werd verlaten en de lokalen gesloopt. De onderwijzerswoning bleef, als een boerderij zonder stallen
Bouwkunst
Monumenten van de twintigste eeuw vormen het thema van de open monumentendag 2007. In (de gemeente) Woerden zijn op die achtste september allerlei gebouwen geopend. In een langlopende serie besteedt de Woerdense Courant aandacht aan de bouwkunst van de vorige eeuw. Die eeuw nemen we een beetje ruim, zodat ook gebouwen uit het laatste kwart van de negentiende eeuw aan bod kunnen komen. Ze worden ook enigszins gegroepeerd en dat betekent dat de maand april gewijd is aan scholen. Deze serie komt tot stand in samenwerking met het Streekarchief Rijnstreek en de Stichting Open Monumentendag Woerden.

Centrum komt aan de andere kant

Regio - Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten komt niet aan de zuidkant van de Nieuwkoopse Plassen bij de Meije, zoals de Woerdense Courant vorige week abusievelijk meldde. Het komt aan de noordzijde, bij restaurant Tijsterman in Nieuwkoop. Natuurmonumenten heeft het hele gebouw en de omliggende grond gekocht. De voorste twee ruimtes, de Stee en de Stal, worden omgevormd tot bezoekerscentrum. De Hooiberg en het terras blijven een horecafunctie houden, geëxploiteerd door restaurant Tijsterman. Hierboven een impressie van hoe het centrum eruit gaat zien.

Plannen voor kernen Kamerik en Zegveld

Kamerik/Zegveld - Het gemeentebestuur heeft concrete plannen om de leefbaarheid in Kamerik en Zegveld te vergroten. In Kamerik is het wachten op een positief besluit van de provincie op een verzoek tot financiële bijdrage. Als dat geld er komt, kan het gebied rond Meent, Hallehuis en dorpsbrug worden aangepakt. Als eerste wordt gewerkt aan het dorpsplein voor cafetaria De Herberg. In juni komt meer duidelijkheid over de subsidie. Zegveld heeft twee projecten in de startblokken. Voor het eerste, een servicewinkel, is al geld (€260,000,-),

Bron: Woerdense Courant 26 april 2007

Inloopavond bezoekerscentrum

Meije/Nieuwkoop - Natuurmonumenten laat belangstellenden dinsdag kijken naar de plannen voor de bouw van een nieuw bezoekerscentrum voor de Nieuwkoopse Plassen. Hoewel het gebouw binnen de Nieuwkoopse gemeentegrenzen komt, hebben vooral bewoners aan de zuidkant van die gemeente ermee te maken. Het centrum komt nabij de Meije. Bewoners van de Meije stonden vorig jaar dan ook op toen de eerste plannen naar buiten kwamen. Zij vreesden ernstige verkeers- en parkeerdruk op de smalle wegen van en rond de Meije. Volgens woordvoerster Nelleke Woortman van Natuurmonumenten zijn de plannen na die felle kritiek aangepast Architect, projectleider, inrichter en beheerder hebben zich met een herziening van die plannen bemoeid. De gemeente heeft bovendien een oplossing bedacht voor de parkeerproblemen. Zowel de aanpassing van de plannen als de parkeeroplossing komen dinsdag naar buiten tijdens een inloopavond. Die vindt plaats in restaurant Tijsterman, Dorpsstraat 116 in Nieuwkoop en binnenlopen kan tussen 19.30 en 21.30 uur.

Scholieren de boer op

Regio - Zo'n twintig bedrijven doen mee aan het project Boerderij in de kijker. Het initiatief van de Agrarische Natuurvereniging De Utrechtse Venen moet het mogelijk maken dat (basis-)scholieren de boer op gaan.
Het project is tot stand gekomen dankzij steun van onder meer provincie, VSB Fonds, de Milieudienst Noord-West Utrecht en de gemeente Utrecht. Met twee projecten, De koeien van boer Jan en Superboer, respectievelijk voor de groepen 3-4 en 5-6 kunnen kinderen wegwijs worden op de boerderij. Voorzitter Bert de Groot van De Utrechtse Venen: "Vier, vijfjaar geleden hebben wij als vereniging gezegd: het zou goed zijn als alle kinderen van de basisschool eens een boerderij zouden bezoeken." De realisatie daarvan bleek een hele klus.
Dat betrof zowel de organisatie als een aantal praktische uitwerkingen. "Daar hadden we nooit aan gedacht, maar als je mee wil doen, moet je een diploma BHV (Bedrijfs Hulp Verlening, red.) hebben," aldus Michelle Poort, die het project van de grond heeft helpen tillen. Wat haar betreft zijn er twee doelen: "Je vergroot de toegankelijkheid van het platteland op deze manier én je maakt kinderen bewust van de herkomst van het voedsel." Zeker in de stad blijken veel scholieren er geen idee van te hebben dat melk nog ergens anders vandaan komt dan uit de supermarkt. Inmiddels heeft het project proefgedraaid. Poort: "We hebben 137 aanmeldingen van klassen gehad en als we de financiering structureel rond hebben, zouden we er zó tweehonderd kunnen hebben."
Die financiering blijft, ondanks de feestelijke start en ondanks dat het project nu voor een jaar zeker is, een probleem. "Boerderij-educatie wordt gezien als waardevol, maar het valt eigenlijk nergens onder," legt Michelle Poort uit. "Bij onderwijs zeggen ze: het is plattelandsontwikkeling. En bij plattelandsontwikkeling wijzen ze naar onderwijs."
De Groot, zelf een van de twintig deelnemende boeren: "Het is leuk om te doen, maar je bent er echt een halve dag mee kwijt. De boeren krijgen 75 euro per keer. Is dat genoeg? Nee, het is vooral hobby, je moet het als boer leuk vinden om te doen." Als onderwijsgevende ook: deelnemen bestaat niet uit in de bus stappen en je als klas door Boer Bert of een van zijn collega's laten rondleiden. De Groot: "Er zit een serieuze voorbereiding bij en ook na het bezoek moet je nog een evaluerende les verzorgen." Serieus of niet: ook de kinderen vinden het leuk. Bert de Groot laat een kaart en een plakwerk zien dat dankbare klassen hebben toegestuurd. '"Daar doe je het wel niet voor, maar het draagt wel bij aan het positieve gevoel dat ik er bij heb."

KNA trommelt stuk beter Al 25 jaar lid

Zegveld - Locoburgemeester M.H.J. van der Heijde heeft zaterdag tijdens het jaarlijkse voorjaarsconcert van muziekvereniging 'Kunst Na Arbeid' twee muzikanten in het zonnetje gezet. Ina de Bruijn en haar zwager Huib de Bruijn kregen een zilveren speld omdat zij 25 jaar onafgebroken lid zijn van de fanfare. Ina de Bruijn speelt al sinds de oprichting in 1962 bij de vereniging maar is er tussendoor 1 1/2 jaar tussenuit geweest. Huib de Bruijn kreeg ook nog de gemeentelijke onderscheiding uitgereikt voor alle activiteiten die hij naast zijn muzikale bijdrage voor de vereniging heeft gedaan. Maar het was nog een beetje feest. De drumband presenteerde 22 nieuwe trommels. Volgens één van de drummers Henk Oskam was de drumband hard aan nieuwe trommels toe, "Het geluid van de nieuwe trommels is veel helderder en scherper" vertelt Oskam "Voor KNA is de aanschaf een flinke investering. Maar gelukkig heeft het VSB fonds een forse duit in het zakje gedaan" Voor de nieuwe dirigent Andries Faber was het zijn eerste voorjaarsconcert. Vanwege het 45 jarig bestaan van KNA stond het concert geheel in het teken van muziek uit de jaren zestig.

Oudste leerling is negentig

DOOR JOLANDA VAN TOL
De Meije- De Milandschool viert een jaar lang het 100 jarig bestaan. Hoogtepunten zijn een reünie en de uitgave van een jubileumboek over de 100 jarige Milandschool. De officiële start van het feestjaar is in september, de maand dat honderd jaar geleden de school werd opgericht.
De voorbereidingen zijn in volle gang. Zo is de jubileumcommissie op zoek naar materiaal zoals foto's van klassen of speciale gebeurtenissen, rapporten en leuke of minder leuke ervaringen voor het jubileumboek en wordt naarstig gezocht naar adressen voor de reünie. De kinderen van Agnes Visser zijn al vier jaar van 1 school maar de binding met de school is er nog steeds en dat is de reden dat de Meijenaar deel uitmaakt van de jubileumcommissie. "Ik heb het altijd een ontzettend leuke school gevonden, anders zou ik er nu ook niet zoveel tijd insteken. Voor een kleine gemeenschap als de Meije heeft de school heel belangrijk functie. De school telt doorgaans ongeveer 50 leerlingen. Dat betekent dat de kinderen elkaar goed kennen en ook in de vrije tijd veel met elkaar omgaan. Dat geldt ook voor de leerkracht die wel drie jaar lang dezelfde leerling in zijn klas heeft en daardoor de leerling goed leert kennen en dat schept ook een band. Als je in de Meije woont en je wilt iets ondernemen dan is het handig dat met elkaar te doen. Ik denk dan aan het vervoer van en naar zwemles, muziekles of sport. Ouders spreken elkaar daardoor ook vaker en hebben automatisch ook veel contact' vertelt Agnes Visser.
Pater
Op de reünie die op zondag 8 juni volgend jaar moet plaatsvinden worden 500 à 600 mensen verwacht. Inmiddels zijn er 130 adressen verzameld. "Ook de oudste nog levende leerling is achterhaald. Dat is pater Piet Korse. Hij is 90 jaar en woont in Amsterdam. Ik weet niet of hij naar de reünie kan komen, maar wellicht dat wij hem interviewen en daar op de reünie en in het jubileumboek iets mee doen. Naast de viering dat onze school al zolang bestaat zijn wij van mening dat we ons geluk kunnen koppelen aan hel geluk van anderen. Daarom ondersteunen we gedurende het feestjaar de Fikre-Alem Elemertary School op het platteland in Ethiopië" aldus Agnes Visser. Behalve de materiele hulp zoekt de commissie ook vrijwilligers voor verschillende activiteiten zoals de Ot en Sien-dag, 100 jarig schoolreisje en toneelvoorstelling. Vanaf half mei is een speciale website www.100jaarmilandschool.nl te bezoeken.

Bron: Woerdense Courant 19 april 2007

Expositie Van der Vaart

ZEGVELD - Maarten van der Vaart uit Zegveld is na een bezoek aan de open dagen van de Blauwe Wereld van Wim Verwoerd in De Meije geïnteresseerd geraakt in het beeldhouwen. Hij heeft zich toen ingeschreven voor een driedaagse workshop beeldhouwen en werden hem door Wim Verwoerd de eerste beginselen van het beeldhouwen bijgebracht Die heeft hem geleerd om te gaan met hamer, beitel, vijlen en schuren van het beeldhouwwerk. De beelden waarmee hij in de Regiobibliotheek Zegveld exposeert vindt hij zelf erg mooi. De expositie, die tijdens reguliere openingstijden te bezoeken is, duurt tot 27 april.

Met duizenden de Boer Op in Zegveld en Meije

ZEGVELD - Prachtiger weer kon het niet zijn. Tijdens een zonovergoten dag met een gemiddelde temperatuur van vijfentwintig graden zijn zaterdag enkele duizenden mensen in de benen gegaan om langs boerderijen en landhuizen te gaan waar de jaarlijkse De Boer Op werd gehouden. Wie te voet, op skeelers of met de fiets kwam kon zelfs eenmalig over een normaliter afgesloten kavelpad tussen de Meije en de Rondweg gaan. Op enkele locaties was het zelfs even dringen geblazen.
Terwijl burgemeester Hans Schmidt bij de familie Vergeer aan de Meije de officiële opening verrichtte van De Boer Op 2007 was er volop beweging in en rond het groene hart van
de gemeente Woerden. Enkele bezoekers van de in totaal tien opengestelde locaties waren zelfs iets te vroeg aan hun rondtocht begonnen en moesten wachten totdat de klok op de juiste zonstand stond. Bij de familie Mourits op de Zegveldse Rondweg was het bedrijf niet geopend vanwege onvoorziene omstandigheden. Op de Hoofdweg bij de familie Kastelein was het gezellig druk. Kinderen dartelden tussen de lammetjes rond, aaiden de schapen of bewonderden het prachtige bruine paard in de centrale stal voor het achterhuis op het erf. Dochter Jeanine, die als VWO5-scholiere graag 'in de beesten wil blijven als dierenarts of dierengedrag-therapeute' begeleidde diverse kinderen, die soms nog nooit een lammetje van dichtbij hadden gezien. „Ik zat zelf nog op de driewieler toen de laatste Zegveldse De Boer Op op ons erf was. Nu, veertien jaar later, zijn we weer gastgezin van liefhebbers van het platteland. Ik hoop mensen de liefde voor het dier bij te brengen. En hen te vertellen dat dit tegenwoordig niet zo gemakkelijk meer is. Want wat men hier ziet is niet meer zo vanzelfsprekend. Veel boeren hebben het moeilijk."
Helemaal vrij
Ashley en Daphne zijn nog niet zo vaak op een boerderij geweest, al wonen ze allebei zowat op het platteland. De Zegveldse meiden kennen elkaar door en door en verklaren allebei veel van dieren te houden. Joraischool-leerlinge Ashley: „We rijden allebei paard, Daphne bij de Morgenstond in Woerden en ik bij manege De Heer in Kamerik. Maar we komen niet alleen voor het paard in de stal, hoor." Volgens Daphne, die doordeweeks op De Kring in Woerden les krijgt, zouden stadskinderen vaker naar het dorpse platteland moeten komen om te kijken wat er zoal leeft. „Ik woon zelf in een mooi huis, met een prachtige tuin eromheen. Maar als je op een boerderij woont, ben je volgens mij echt helemaal vrij en gelukkig."
Volgens 'boer in hart en nieren' Anton Kastelein op de Milandweg (geen familie van Jeanine) is het zoals Daphne zegt. „Het is hard werken, maar omdat het bezig zijn met beesten, het natuurlandschap en alles wat dat aan producten kan voortbrengen feitelijk de basis is van ons bestaan en juist ik daaraan kan en mag meewerken vind ik boer zijn het prachtigste beroep van de gehele wereld. Nu ik dat tijdens De Boer Op kan tonen hoop ik dat de mensen, die later weer eens langs mijn bedrijf komen er naar gaan kijken als een onderneming, dat goed doordacht en met respect voor natuur en milieu wordt gebezigd."
Volgens zijn collega Kop aan de Hoofdweg, die een palingen koykarperkwekerij en palingrokerij heeft, is het product van het land zelfs zo goed dat zelfs de grote multinationals het platteland weer hebben ontdekt. „Als de klant verknocht raakt aan ons levenswerk, dan kan het ook een verandering van de marktwerking teweegbrengen. Dat zou voor de boer en de kleine ondernemer in het groene hart van Woerden uiteraard fantastisch zijn."

Bron: Woerdens Nieuwsblad 19 april 2007

Bijvoeren ooievaars voorkomt nestelen op huizen

ZEGVELD/HAASTRECHT -De twaalf ooievaarspaartjes die nestelen bij het Ooievaarsbuitensta-tion in Zegveld worden een beetje bijgevoerd om te voorkomen dat ze hun nesten op woningen bouwen. Volgens Gerard Baars werkt dat prima. De afgelopen jaren kwamen uit Zegveld regelmatig klachten over ooievaars die een broedplek op het dak zochten. „Dan hielpen we die mensen meestal door een ijzeren pen met dwarsijzers op de schoorsteen aan te brengen," legt Baars uit. Maar er zijn ook mensen die het juist uniek vinden dat een ooievaar op hun huis broedt. „Vlakbij het station heb ik twee jaar achter elkaar een koppeltje weggejaagd. Het jaar daarna zaten ze er weer. Drie keer is scheepsrecht, laat ze nu maar zitten, zei de eigenaar. Nu broeden ze er alweer voor de derde keer op rij."
De meeste koppels zijn aan het broeden. „Dat duurt 30 tot 32 dagen en dan komen de eieren uit." Baars hoopt dat het weer meezit. „Vorig jaar regende het veel en was het koud. Een hoop jonkies heeft dat toen niet overleefd." In Zegveld denken ze nog niet aan stoppen, zoals dat vorig jaar in Alphen wel gebeurde. „Er is nog genoeg enthousiasme om door te gaan. Het blijft elk jaar toch een prachtig schouwspel." Bij het buitenstation in Haastrecht heeft het bestuur wel besloten langzaam af te bouwen. „Momenteel broeden er zo'n vier koppels. Jonge ooievaars komen hier niet terug, maar nestelen zich in de vrije natuur," zegt secretaris Harrie Snel. Bijvoeren doen ze alleen als het streng vriest. „Zo hopen we dat ook de laatste ooievaars die hier nog zitten, vertrekken naar Groot-Ammers, waar ze wel nog bijvoeren."

Bron: AD Groene Hart - april 2007

Beschuit vanwege nieuwe Oranjetelg

Net zoals bij de geboorte van Amalia en Alexia, is de Zegveldse Oranjevereniging weer druk geweest met het besmeren van beschuiten met roze muisjes. Circa 250 werden er woensdagmorgen uitgedeeld aan leerlingen van openbare basisschool De Waldhoorn, school met de bijbel Jorai en de katholieke Milandschool, in De Meije. Ook de senioren werden niet vergeten. De bewoners van de Zegveldse Boschsloot toonden zich blijverrast toen werd aangebeld met deze traktatie.

Dit weekend De Boer Op in Zegveld

Ook dit jaar houdt de stichting Agrarisch Centrum Woerden (ACW) een open dag onder het motto 'De Boer Op'. Op zaterdag 14 april zal een aantal agrariërs in Zegveld hun bedrijven open stellen voor het publiek vanaf 's morgens 9.30 uur tot 's middags 15.30 uur. De opening zal worden verricht door burgemeester Hans Schmidt om 10.30 bij de familie Vergeer, Meije 167.
Vanuit Woerden gekomen ligt het eerste bedrijf op Hoofdweg 106. Hier bevindt zich de palingkwekerij, palingrokerij en de kwekerij van Koy-karpers van de familie Kop. Iets verderop op Hoofdweg 40 heeft de familie Kastelein de staldeuren opengezet om een kijkje te nemen bij de koeien, kalfjes, schapen met lammetjes en nog veel meer. In het dorp Zegveld zelf kan men van de route af om een bezoek te kunnen brengen aan het Ooievaars-buitenstation. Op deze locatie zijn de ooievaar en veel andere bijzondere watervogels te vinden. De route gaat verder richting De Meije. Op nummer 167, waar ook de opening wordt verricht, is het familiebedrijf van Vergeer gevestigd. Naast het melkvee is hier ook een groot aantal schapen aanwezig met natuurlijk heel veel lammetjes. Deze schapen worden op dit bedrijf gemolken en van deze melk wordt kaas gemaakt. De route loopt verder in de richting van Woerdense Verlaat. Volgend adres is Ans van Ingen op nummer 179. Deze boerin heeft naast haar liefde voor het bedrijf een eigen atelier waar zij de beeldhouwkunst uitvoert. Op dit bedrijf kan men zelf ook creatief bezig zijn en wordt er gestart met een bijzondere wedstrijd, waarover men uitleg krijgt van de kunstenares zelf. Aan het eind van de Meije moet men op het kruispunt nog een klein stukje door om vele oude tractoren en landbouwmachines te kunnen bewonderen bij Jits Colje op Bosweg 17.Teruggaand naar het kruispunt gaat het via de Oude Meije naar de proefboerderij. Op dit onderzoekscentrum kan men achter de staldeuren kijken en in de ontvangstruimte is uitgebreide informatie over het centrum zelf te vinden maar ook over het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente Woerden. Het hangt er een beetje af met welk vervoermiddel men beweegt, maar het beste is toch de fiets. Men ziet onderweg veel meer en het is ook de beste mogelijkheid om de route voort te zetten. Via een kavelpad dat éénmalig open wordt gesteld rijdt men op de Rondweg aan. De familie Van Ingen op nummer 17 heeft een bedrijf met vleeskalveren. Op dit moderne ontstaat een goede indruk hoe de sector met veel liefde omgaat met het vee.
Iets verder op de route is op nummer 54 het melkveebedrijf van de familie Kastelein. Dit bedriif heeft samen met het bedriif op Milandweg 64 een complete veehouderij. Aan de Milandweg zijn het jongvee en de hoogzwangere koeien aanwezig terwijl op de Rondweg vooral de melkkoeien aangetroffen kunnen worden. Huis aan huis is de bekende gele folder van 'De Boer Op' verspreid in Woerden, Zegveld, Woerdense Verlaat en Nieuwerbrug. Exemplaren zijn ook te  vinden op de verschillende te bezoeken adressen.

Zegveld wil betere verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid in Zegveld kan beter volgens de bewoners. Het onderwerp stond dan ook al langer op de agenda van het plaatselijke dorpsplatform. Daarom werd er maandag, op initiatief van (wijk)wethouder Wim Groeneweg van Verkeer, samen met de bewoners over gepraat. Niet in de vorm van een discussieavond, maar door ter plekke geformeerde 'werkgroepjes' een half uurtje te laten brainstormen over de knelpunten in en oplossingen voor hun straat.
Door de bewoners werden veel punten aangedragen. Vooral de Milandweg en de Hoofdweg kunnen een stuk veiliger. Suggesties voor de Milandweg waren onder andere het vervangen van de drempel bij de voetbalvereniging door een verkeerssluis. Hetzelfde zou verderop bij de tennisbaan óók moeten gebeuren. Daarnaast zou de bebouwde kom eveneens kunnen worden opgerekt en moeten struiken laag blijven zodat ook jonge fietsers goed zicht hebben. Voor de Hoofdweg willen de Zegvelders zich spiegelen aan Rietveld, waar de 60 kilometerzone goed werkt. Ook hier is een verkeerssluis een optie, terwijl anderen een voorstander zijn van een inhaalverbod bij het kruispunt Hoofdweg/Nijverheidsbuurt of zelfs op de hele Hoofdweg en Uitweg
Kruispunt
Ook het Kruispunt Milandweg/Hoofdweg/Molenweg is een bron van zorg. Bewoners willen graag dat de zebrapaden terugkeren bij de Milandhof en de winkel van Stoof. Ook het vervallen fietspad op de Molenweg moet weer in gebruik worden genomen. Bij de Middenweg moet verkeer vanuit De Meije nog voor de bebouwde kom worden afgeremd met wegversmallingen. Daarnaast moet aan de kant van de Kastanjelaan een wegversmalling komen, zodat er voor het verkeer meer overzicht is. Ook zou het ongebruikte fietspad aan de Kastanjelaan kunnen worden verwijderd. Tot slot hadden de Zegvelders ook wensen voor de Nieuwstraat en de Molenweg. Zo zou de Molenweg tot aan de Dwarsweg alleen gebruikt moeten worden voor bestemmingsverkeer en de Nieuwstraat helemaal in plaats van gedeeltelijk eenrichtingsverkeer moeten worden. Verder zou er een snelheidsremmende drempel bij de speeltuin moeten komen en moeten fietsers gestimuleerd worden om het Zwarte Pad te gebruiken. Na hun presentaties zei Groeneweg onder de indruk te zijn van de constructieve inbreng van de bewoners. Eventuele uitvoering zal in onderlinge samenhang geschieden. Maar Groeneweg gaf ook aan dat bewoners zelf al veel aan de veiligheid kunnen doen, door zich te houden aan de maximumsnelheid en alleen te parkeren waar dat mag.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 12 april 2007

Kunst na Arbeid in de Milandhof

De Zegveldse muziekvereniging Kunst na Arbeid geeft zaterdag haar jaarconcert in de sporthal van de Milandhof aan de Middenweg. Alle onderdelen van de muziekvereniging zijn aanwezig. De fanfare, drumband, mallet percussionband, en majorettes laten horen en zien waar zij de afgelopen maanden mee zijn bezig geweest. In de pauze is er een verloting, waarbij de bezoekers diverse prijzen kunnen winnen. Het concert begint om 20.00 uur en is, zoals jaarlijks, gratis te bezoeken.

Deal met Zegveld

Wethouder Wim Groeneweg heeft een deal gesloten met een de Zegvelders. Als zij op één punt de verkeersveiligheid in hun dorp verbeteren, zet de gemeente daar drie maatregelen tegenover.
Op de verkeersbijeenkomst die werd georganiseerd door de gemeente Woerden en het Dorpsplatform Zegveld stelden ongeveer vijftig inwoners een zestal knelpunten aan de kaak. Wethouder Groeneweg toonde zich zeer tevreden over de oplossingen die niet alleen op het bordje van de gemeente werden gelegd. "Hardrijders aanspreken op hun rijgedrag en gele kaarten uitdelen bevordert ook de veiligheid in de eigen leefgemeenschap" aldus Groeneweg. Maar naast de eigen inbreng is er volgens de Zegvelders voor de gemeente ook genoeg te doen. In totaal werden zo'n zeventig oplossingen aangedragen. Zoals van de Hoofdweg vanaf Blokhuisbrug een 60 km zone maken. Op het kruispunt Hoofdweg/Molenweg/Middenweg/Milandweg zouden voorsorteerstroken, het verleggen van het fietspad, zebrapaden en haaientanden de fietsers en voetgangers beter beschermen. Met drempels, sluizen en 'u rijdt te hard' borden op de toegangswegen naar de bebouwde kom worden de knelpunten op de Middenweg, oversteekplaatsen bij de speeltuin, school, tennispark en voetbalterrein opgelost. Wethouder Groeneweg beloofde alle mogelijke oplossingen te onderzoeken en terug te koppelen naar het dorpsplatform.

Zegveld gaat de boer op

Voor Wim en Jannette Kastelein is het vijftien jaar geleden dat zij deelnamen aan de open dag. Vanwege het mooie weer zijn de koeien vorige week naar buiten gegaan. "Misschien jammer voor het publiek" zegt Jannette "Daarentegen blijven 'koeien in de wei' een mooi plaatje. Verder hebben wij kalfjes, schapen met lammetjes, geiten en een paard" Speciaal voor de 'buitenlui' heeft Jannette biest bereid en is er gelegenheid dat te proeven en indien voorradig mee te nemen. Bij Koen en Riet Kop worden paling en koykarpers gekweekt. Tevens is er een demonstratie palingroken en kan het publiek het resultaat proeven en kopen. Verder kan het gewicht van een paling worden geraden Op het bedrijf met melkschapen en kaasmakerij van Maarten Vergeer geeft burgemeester Hans Schmidt om 10.30 uur het startsein. Maarten Vergeer begon vijf jaar geleden Op het melkveebedrijf van zijn vader Herman met het melken van schapen en zijn moeder maakt er kaas van. Ondertussen melkt Maarten 120 schapen en kan het bedrijf de vraag naar schapenkaas niet aan. In de toekomst is Maarten van plan uit te breiden tot 200 schapen.
Kunst en trekkers
In de voormalige paardenstal op de boerderij aan de Meije 179 is boetseer- schilder- en beeldhouwwerk van Ans van Ingen te bezichtigen. Ik zie mijzelf meer als een hobbyist" vindt Ans van Ingen."Op muren maak ik schilderijen en daar breng ik met de kwast voortdurend veranderingen aan, totdat ik er tevreden over ben en dat kan best lang duren" Vast onderdeel van 'De Boer Op' is de workshop bloemschikken, die ook in de voormalige paardenstal wordt gehouden. "Oud Goud" noemt Jits Coljé zijn verzameling oude tractoren. De oudste is een Deutz uit 1934. In het "museum"staan maar liefst 45 opgepoetste exemplaren. Het merk de Belarus uit Rusland heeft duidelijk de voorkeur. De broers Anton en Martijn Kastelein runnen samen een melkveehouderij op twee verschillende boerderijen. Bij Martijn en Anita aan de Rondweg worden de koeien gemolken. De drachtige koeien gaan naar Anton en Marian aan de Milandweg. In het kraamcentrum van dit bedrijf worden de kalfjes opgefokt tot een drachtige pink van twee jaar oud. Tijdens de open dag kunnen kinderen op de boerderij aan de Rondweg deelnemen aan een puzzeltocht.

Zegveld/ De Meije- Tien bedrijven zetten tijdens de open dag "De Boer Op"op zaterdag 14 april de deur open voor het publiek. De route van de 22e editie van "De Boer Op" gaat dit jaar langs Zegveld en De Meije. De organisatie is in handen van het Agrarisch Centrum Woerden. Vanaf de eerste editie is Pea de Groot een belangrijke spil achter de organisatie. Een week van te voren maakt de Zegveldse een laatste ronde om de puntjes op de 'i' te zetten en daarbij treft ze veel enthousiasme en inzet van de deelnemers. De open dag begint om 9.30 uur tot 15.30 uur.

Programma van 'De Boer Op'
Vanaf 10.30 uur zijn de volgende bedrijven geopend.

  • Koen en Riet Kop, Hoofdweg 106, Paling- en Koykarpers-kwekerij en palingrokerij.

  • Wim en Janette Kastelein, Hoofdweg 40, melkveehouderij, schapen met lammetjes, geiten en een paard.

  • Ooievaarsbuitenstation, Molenweg 37

  • Maarten Vergeer, Meije 167, melkschapen, kaasmakerij

  • Ans van Ingen, Meije 179, creatieve expositie en bloemschikken

  • Jits Coljé, Bosweg 17, oude tractoren en landbouwmachines :

  • Proefboerderij, Oude Meije 18, Melkvee, jongvee, schapen en lammetjes. Bezoekerscentrum met informatie over het nieuwe bestemmingsplan buitengebied.

  • Gerard en Emmy van Ingen, Rondweg 17, stal met vlees-kalveren

  • Martijn en Anita Kastelein, Rondweg 54, gezamenlijk bedrijf met bedrijf op Milandweg 64.melkkoeien

  • Anton en Marian Kastelein, Milandweg 64, dit bedrijf fokt het jongvee op van kalfje tot een drachtige pink.

  • Door omstandigheden is het bedrijf van de familie Mouris aan de Rondweg 54a niet geopend, hoewel de folder dat wél meldt.

Bron: Woerdense Courant 12 april 2007

10 april: Thema-avond verkeersveiligheid Zegveld

De inwoners van Zegveld hebben in de afgelopen jaren een aantal knelpunten aangedragen rond de verkeersveiligheid in hun dorp. De gemeente en'het dorpsplatform Zegveld organiseren daarom een thema-avond over verkeersveiligheid in Zegveld. Het thema van de avond is: Veilig Verkeer begint bij jezelf! Tijdens de thema-avond kunt u actief meedenken aan mogelijke oplossingen. Het gaat daarbij vooral om hoe u zélf kunt bijdragen aan de verkeersveiligheid. Uiteraard helpt de gemeente mee als er (beperkte)fysieke maatregelen nodig zijn,
Gaat de verkeersveiligheid in Zegveld u aan het hart? Kom dan 10 april a.s. naar de thema-avond in de Milandhof te Zegveld, het programma start om 20.00 uur.

1220 euro voor het Reumafonds

Het Reumafonds heeft in Zegveld tijdens de jaarlijkse collecteweek 1220,57 euro opgehaald. Met dit geld kan het fonds nóg meer onderzoek doen naar de bestrijding van reuma, zeker nu uit onder-
zoek in samenwerking met TNO blijkt dat reuma een volksepidemie dreigt te worden.

Bron: Woerdense Courant 5 april 2007

'We willen graag in deze boerderij blijven wonen
Nog één seizoen voor de Meijetuin

CAROLINE SANDER

 

Na zeventien jaar gaat de Meijetuin dicht. Het laatste seizoen moet een feest worden.
De gedachte volgend jaar zomer alleen in haar achtertuin te zitten, bevreemdt Corina van Arnhem (55) wel een beetje. Zeventien jaar lang deelde ze haar bloemen, planten en perkjes namelijk met duizenden bezoekers.
Prettig lijkt het haar ergens ook. „We krijgen rust en stilte terug. En nu kunnen we de tuinen iets laten verwilderen." De eigenaresse van de Meijetuin zit op een van de tientallen terrasstoelen in haar tuin terwijl ze praat. Liefdevol heeft ze het over de rhododendron bloemen die net uitkomen en de bloesem die zich voor het eerst laat zien. Het is deze passie voor de natuur die haar jaren geleden deed besluiten haar achtertuin open te gooien voor publiek. Natuurminnend Nederland kan sindsdien in het voorjaar en de zomer genieten van verschillende tuinen, heerlijke baksels en kruidenthee „Maar nu is het voorbij," vertelt ze opgelucht. „Een nieuwe uitdaging staat klaar."
Wat deze nieuwe passie is? Op een felroze geplastificeerd papiertje dat in de theesalon hangt legt ze uit: 'Corina, Fred en dochter Jet gaan verder in een van de mooiste gebouwen van Amsterdam: De Bazel. De Meijetuin gaat dicht'.
In september gaat de nieuwe zaak van haar en haar dochter open „Wij gaan een museumcafé, trouwlocatie en conferentiecentrum runnen. In het gebouw komt verder het Amsterdamse archief. Het is echt geweldig."
De beslissing de Meijetuin te sluiten was een hele moeilijke, blikt ze terug. Vooral hét contact met de vaste gasten gaan zij en haar man missen.
„Er zijn mensen die hier iedere dag komen als we open zijn. Het voelt alsof wij deze bezoekers hun tuin afnemen." Over een opvolger is gedacht, maar later van af gezien. „We willen graag in deze boerderij blijven wonen. Het is lastig om de tuinen en het huis te scheiden."
Het laatste seizoen moet dan ook een feest worden, stelt ze. Bezoekers die een seizoenskaart kopen krijgen daarom een cadeautje en Corina zegt alleen de lekkerste taarten van de afgelopen zeventien jaar te bakken. „En voor de vaste gasten is het niet helemaal het einde," besluit ze. „Ook in Amsterdam kunnen langskomen. Het is alleen iets verder."

De Meijetuin bestaat uit tien tuinen, elk met een eigen sfeer rondom een boerderij. Er zijn onder meer romantische borders, watertuinen, een tachtig jaar oude boomgaard, een schaduwtuin en een kruidentuin. De voormalige stal van de boerderij is verbouwd tot theesalon waar gebak, hartige taarten en sandwiches geserveerd worden. In de salon is een klein winkeltje waar kaarten en badproducten worden verkocht.

Het is nog onduidelijk wanneer de de Meijetuin precies dichtgaat. Waarschijnlijk kunnen bezoekers er tot eind september terecht. „Maar misschien stoppen we wat eerder," aldus Corina. De taarten die op de menukaart staan, zijn volgens de eigenaresse haar beste creaties. Zo maakt ze chocolade/hazelnoot- en banaan/carameltaarten. Ook het verwenarrangement 'Bootje varen, theetje drinken' is te boeken.

Bron: AD Groene Hart 3 april 2007
Pin It