Sint in Zegveld in nieuw jasje

Sinterklaas wist niet wat hem te wachten stond bij de intocht in zegveld, afgelopen zaterdag. Nadat de Goedheiligman met zijn dienstbare Pieten voet op de bodem van het prachtige Groene Hart-dorpje had gezet werd de brave inborst naar het podium in de Milandhof geleid door burgemeester Hans Schmidt alwaar de Sint zijn mantel mocht inwisselen voor een gloednieuwe. Dankzij een bekend fonds werd het feest én Sint Nicolaas in een nieuw jasje gestoken. En de kinderen hadden uiteraard de grootste lol, samen met de burgemeester, de Pietermannen en -vrouwen en de leden van het plaatselijke muziekkorps.

Bomenkap

De ongeveer 200 populieren aan de Rond- en Dwarsweg worden maandag 3 december gekapt. De gemeente Woerden zal samen met het dorpsplatform Zegveld bekijken welke aanplant het beste past. In het voorjaar worden de nieuwe bomen gepoot. Ondermeer elzen en eiken.

Bron: Woerdens Nieuwblad 29 november 2007

Ad van Pelt en Warno Ruting samen

De organisten Ad van Pelt en Warno Ruting geven zaterdag een gezamenlijk concert in de hervormde kerk van Zegveld. Het concert, dat om 20.00 uur begint, past in het Bach- en Mozartfestival.
Op het programma staat muziek van Samuel Scheidt, Dietrich Buxtehude (onder meer het koraalvoorspel Wie schön leuchtet der Morgenstern}, Johann Pachelbel (onder meer Christus ist mein Leben), Johann Sebastian Bach, Alexandre Guilmant en Théodore Dubois (onder meer Postlude-Cantique uit DixPièces).

Hij is er weer helemaal

Het Sinterklaasfeest is afgelopen zaterdag in Zegveld weer uitbundig gevierd. Dit jaar waren wel 26 Pieten met de Sint meegekomen, waaronder de Plaagpiet, Hoge Hoogte Piet, Chefpiet, Lange Piet, Luisterpiet, Kleurpiet, Huispiet, Kanariepiet en Paardenpiet. De Pieten kregen veel vragen van de kinderen over hun functie. Sommige functies liggen voor de hand. Huispiet die het aantal
kinderen per huis bijhoudt, natuurlijk in verband met de cadeautjes.
Paardenpiet verzorgt de paarden die Sint in zijn koets vervoerde, maar dat betekende ook dat de drollen van de dieren van het wegdek opgeruimd moesten worden. Sinterklaas was dit jaar erg in zijn nopjes. Ondanks zijn hoge leeftijd blijft hij hetzelfde en dat kan niet gezegd worden van zijn kleding. Dus dit jaar was hij in zijn nieuwe outfit erg in zijn hum. Burgemeester Hans Schmidt had zijn ketting en hoge zwarte hoed opgezet en voor de kinderen dus een echte burgemeester.
Na de rondgang door het dorp werd het feest in de Milandhof met ongeveer 750 kinderen met ouders en opa's en oma's voortgezet. Muziekvereniging 'Kunst na Arbeid' zorgde voor de muzikale omlijsting en met een zak snoep en mandarijn kon de dag niet meer stuk. Vanwege de overweldigende belangstelling voor de Sint in Zegveld had de Spaanse gast de hulp ingeroepen van de speeltuinvereniging 'De Robbedoes' om hem met de organisatie een handje te helpen. In totaal werden 200 kilo snoepgoed en 500 mandarijnen uitgedeeld.

Hoogheemraadschap baggert in Woerden, Kamerik, Zegveld

Het hoogheemraadschap De stichtse Rijnlanden is bezig met het baggeren van sloten in het Schilderskwartier (Woerden, langs 's-Gravensloot (Kamerik) en de wetering in Zegveld. Baggeren watergangen Staatsliedenkwartier Woerden en Zegveldse wetering. De bagger wordt naar het depot aan de waardsedijk gebracht. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind maart 2008. Het aannemersbedrijf Bunnik uit Nieuwerbrug voert de werkzaamheden uit. In Zegveld gebeurt dat met een baggerzuigboot en de bagger gaat daarna via een persleiding naar de Waardsedijk. Op andere plaatsen wordt met een kraan gebaggerd. De specie wordt dan met vrachtwagens verder vervoerd. De werkzaamheden duren nog tot het midden van de komende maand. In een aantal gevallen zal het werk leiden tot een tijdelijke afsluiting van wegen, of enig oponthoud voor passerende auto's. Ook zullen omwonenden rekening moeten houden met enige geluidsoverlast.

Bomenkap langs Rondweg en Dwarsweg in Zegveld

Op maandag 3 december start de gemeente met het kappen van 200 populieren langs de Rondweg en de Dwarsweg in Zegveld. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bomen instabiel zijn: de bodem is te zacht en de berm is te smal voor de grote bomen. De veiligheid van weggebruikers en omwonenden is in het geding. De kap vergt enkele weken.
Om het werk vlot te laten verlopen worden zowel de Dwarsweg ais de Rondweg afgezet voor doorgaand verkeer. De woningen, bedrijven en boerderijen zullen, behoudens enig oponthoud wel steeds bereikbaar blijven. Eind september besloot hef college van B&W tot de kap; toen zijn ook het dorpsplatform en de aanwonenden geïnformeerd. Er wordt gewerkt aan een plan om de berm waar mogelijk weer te beplanten met bomen. Het dorpsplatform wordt bij dit plan betrokken.

Bron: Woerdense Courant 29 november 2007

Poolse feestavond in de Milandhof

Speciaal voor iedereen die banden heeft met Polen/ Nederland wordt zaterdag een Poolse feestavond, ook wel een Adrzejki-feest, georganiseerd. Dit gebeurd namens de Pools Nederlandse Kulturele Vereniging en vindt plaats in de Milandhof. De avond staat in het teken van dans en eten. Zo treden artiesten als de Piotr Martyka-band en het Pools folklorisch dansensemble Cracovia op. Er wordt uitgebreid Pools-Nederlands buffet geserveerd, inclusief het Poolse traditionele gerecht 'bigos'. Ook de Poolse winkel Lowiczanka uit Utrecht is aanwezig met een uitgebreide kraam. Entree: 27,50 euro vv en 30,- euro aan de deur. (Buffet bij inbegrepen). Voor meer informatie: Gerrie Schouten, 0348 691172

Sinterklaasdammen

Damclub 'Kijk Uit' organiseert aanstaande vrijdag voor de 15e keer Sinterklaasdammen voor de jeugd.
De dam activiteit is bedoeld voor jeugd van 6 tot en met 16 jaar en begint om 18.30 uur in de Milandhof.

Klaverjassen

Klaverjas-vereniging Ons Genoegen heeft dit seizoen al weer voor de tiende keer gekaart. Winnaar is Arend Muller met 5262 punten gevolgd door Ria Hoogerwerd met 5214 punten en derde werd Cees van Leeuwen met 5104 punten. Iedere donderdag wordt gekaart om 20.00 uur.

Bron: Woerdense Courant 22 november 2007

Modern Servicepunt in Zegveld

Op 2 november jl. is het nieuwe Servicepunt in Zegveld geopend. Een concept waarin meerdere partijen diensten aanbieden in één pand. Hierin bieden zowel Coop Supermarkt en de SWW als de Rabobank hun diensten aan.
Verhuizing Rabobank van Middenweg 9 naar Middenweg 1. Het kantoor aan de Middenweg 9 voldeed niet meer eisen van deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan eisen in verband met de veiligheid van onze medewerkers. Ook was dit kantoor te groot in relatie tot het aantal klanten dat we in Zegveld bedienen. Vanuit een eigen ruimte in Coop Supermarkt kunnen wij onze klanten een passend bedieningsniveau bieden, waarbij ook gebruikgemaakt wordt van nieuwe toepassingen', aldus Harm Hilgerman, manager Particulieren van Rabobank Bodegraven-Woerden.
Een modern concept met ruime openingstijden
'Het nieuwe Servicepunt beschikt over een geldautomaat en een chipknipautomaat. Daarnaast is er een Virtueel Servicepunt geïnstalleerd. Deze toepassing zorgt ervoor dat u als klant vanuit het Servicepunt, via beeld en geluid, direct contact kunt maken met het Klant Contact Center van onze eigen Rabobank Bodegraven-Woerden. U kunt daar uw vragen stellen over bestaande of nieuwe bankdiensten, die door onze medewerkers dan zo veel mogelijk direct beantwoord worden. Via het Virtuele Servicepunt is onze bank hele werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur bereikbaar. De nieuwe ruimte is ook voorzien van een spreekkamer. Op afspraak kunnen daar adviesgesprekken plaatsvinden. Hierdoor blijft onze bank dichtbij en vooruitstrevend.'
Wij helpen u met de bediening
Tot en met 28 december 2007 zal een medewerker van onze bank u wegwijs maken in de bediening van de apparaten. Hij of zij is van dinsdag t/m vrijdag vanaf 8.30 uur tot 11.30 uur aanwezig en op vrijdagavond vanaf 18.30 uur tot 20.00 uur. De koffie staat klaar voor alle klanten die ons in november of december binnen deze tijdstippen bezoeken.
Opening
Burgemeester Schmidt heeft op 2 november het nieuwe Servicepunt geopend. Daarna was er Open Huis voor belangstellenden en er waren leuke activiteiten voor kinderen.

Bron: Rabobank Bodegraven-Woerden Dichterbij November 2007

Nieuwe zaal van De Mïlandhof helemaal naar wens

Door Jolanda van Luinen
ZEGVELD - Doordat een aantal huurders was verhuisd naar een eigen onderkomen en er maar geen nieuwe voor in de plaats kwamen, hebben er in De Milandhof drie jaar lang ruimtes leeggestaan. Behalve dat dit een sombere aanblik bood, gingen de exploitatiekosten door zonder dat daar huurinkomsten tegenover stonden. Van deze nood heeft Gasterij De Milandhof een deugd willen maken, door de betreffende ruimtes te verbouwen tot een feestzaal met een geheel eigen stijl. Met succes, want nog voordat De Oude Herberg klaar was, had bedrijfsleider Lauw Uittenbogaard er al boekingen voor binnen.
Hij vertelt: „Sinds de bouwvak is er vier weken gesloopt om van de verschillende kleinere ruimtes een grote te maken. Nog eens vier weken zijn besteed aan de bouwkundige en decoratieve inrichting. Voor een efficiëntere indeling hebben we de pui naar voren geplaatst en een deel van de hal betrokken bij De Oude Herberg. Tegelijkertijd hebben we de entree van Gasterij De Milandhof gezelliger gemaakt. De centrale bar is er weggehaald om plaats te maken voor een 'plein met mooie gevelhuisjes. Dit levert een mooi sfeer plaatje op voor trouwreportages, net zoals het nieuwe halletje met de dubbele deuren dat naar de raadszaal voert. Voor de herinrichting hebben we gekeken naar wat we onze gasten al kunnen bieden en wat zij verder nog zouden willen. Daaruit bleek dat er behoefte was aan een zaal die geschikt is voor zo'n 100 tot 170 personen, in een nostalgische stijl."
Authentieke elementen
Deze nostalgische stijl komt tot uiting in de kleurencombinatie blauw, groen, oranje, bordeaux en de vele authentieke decoratieve accessoires. Uittenbogaard hierover: „Onze decorateurs Sijf en Dax van Zuilen kopen deze in binnen- en buitenland op. Zoals de ornamenten voor de ramen, die zij hebben geplaatst in op maat gemaakte frames. De meeste van onze stoelen en tafels zijn ook echt oud. Zelfs de bar is opgebouwd uit authentieke elementen, namelijk panelen uit een klooster. De sfeer in De Oude Herberg is ongedwongen. Je vindt er zowel statafels, als kleinere tafeltjes die eenvoudig aaneen kunnen worden geschoven en een loungehoek. Het verhoogde gedeelte aan de zijkant van de zaal is multifunctioneel: het kan dienstdoen als plaats voor de muziekband, speaker of bruidspaar, om in klein gezelschap op te eten of om de cadeautafel neer te zetten. Ja, het is beslist een zaal met veel mogelijkheden."
'Live cooking'
De zes zalen van Gasterij De Milandhof hebben elk hun eigen karakteristieken en mogelijkheden. Zo wordt met de ingebruikname van De Oude Herberg in de gasterij 'live cooking' geïntroduceerd. De bedrijfsleider licht toe: „Het kookeiland is voorzien van bakplaten en wokbranders, waarop terplekke het eten wordt bereid. Voor de gasten is dat leuk om te zien en heerlijk om te ruiken. Een (salade)buffet behoort echter ook nog steeds tot de mogelijkheden. En sinds kort zelfs een chocoladefondue, waarbij de chocolade uit een fontein komt. In de feestzaal koken, is voor onze koks een andere manier van werken, omdat ze direct met de gasten te maken hebben.
Maar ook zij zijn er enthousiast over, want deze nieuwe ontwikkeling biedt hun weer mogelijkheden en inspiratie. Dus niet alleen voor onze gasten maar ook voor onszelf is De Oude Herberg helemaal naar wens'.
Gasterij De Milandhof is gevestigd aan de Middenweg 2. Voor meer informatie en reserveringen kan gebeld worden naar 0348-691397 of gekeken op www.milandhof.nl.

Natte As en windmolens in het Groene Hart?

ZEGVELD - Stichting Het Groene Hart organiseert zaterdag 17 november een Groene Hart Beraad over de problematiek van de Natte As. Sprekers zijn onder andere Piet de Graaf van LTO Noord en Torn den Boer van Natuurmonumenten.
Ook organisaties als Boerengroen zijn uitgenodigd. Het thema is extra actueel, nu het ministerie van LNV de Groene Ruggengraat heeft gelanceerd. Verder komt opnieuw de bedreigingenkaart van het Groene Hart aan de orde. Extra aandacht is er voor het plan om windmolens te plaatsen in het Venster Bodegraven/Woerden, tussen Woerden, Bodegraven en Reeuwijk.
Het Groene Hart Beraad is toegankelijk voor raads- en statenleden en bestuurders van politieke partijen in het Groene Hart. Het wordt gehouden in het Praktijkcentrum Zegveld, Oude Meije 18, en duurt van 10.00 tot 12.30 uur.

Werkgroep Bomen legt functie neer

ZEGVELD - De vragen over de bomenkap aan de Rondweg en Dwarsweg in Zegveld naar aanleiding van het rapport van BSI Bomenservice aan de gemeente Woerden door de werkgroep Bomen van het dorpsplatform zijn nog steeds niet beantwoord. De Gemeente Woerden wil deze vragen niet beantwoorden en wil ook niet meer overleggen over deze kwestie met de Werkgroep Bomen. Ook op de aanvraag van een second opinion wil de Gemeente Woerden niet ingaan. De werkgroep heeft nu uit ontevredenheid haar functie neergelegd. Men wil zich niet verder laten bomen door de gemeente.

Winnaars Kleinveeteelt

ZEGVELD - De Zegveldse pluimveevereniging Kleinveeteelt heeft afgelopen zaterdag 10 november haar jaarlijkse tentoonstelling gehouden. Er zijn 258 stuks dieren gekeurd. De winnaars: Fraaiste konijn een Klein Zilver van dhr. D. Zwaan uit Bodegraven. Fraaiste grote hoender een Kraaikop van dhr. G. Vermaas uit Woerden. Fraaiste dwerghoender een Kraaikop van dhr. G. Vermaas uit Woerden. Fraaiste sierduif een Chinese Meeuw van dhr. KL Muyt uit Kamerik. Fraaiste gedomesticeerde watervogel een witte Kwaker van dhr. M.G. Rietveld uit Nieuwerbrug. Fraaiste oorspronkelijke watervogel een Carolina eend van dhr. M.G. Rietveld uit Nieuwerbrug. Fraaiste siervogel een Kwartel van dhr. B. den Blanken uit Kamerik. Ook de 'op één na fraaiste' werden gevederd.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 15 november 2007

Bomenwerkgroep Zegveld stapt op

Zegveld - Drie van de vier leden van de Werkgroep Bomen in Zegveld stappen op. Aanleiding is de voortdurende controverse met het gemeentebestuur over het kappen van bomen in het buitengebied. De crisissituatie ontstond toen B&W eerder dit najaar bekendmaakten dat veel bomen langs de Rondweg en de Dwarsweg toch om zouden moeten. Een onderzoek had uitgewezen dat de betreffende bomen zwak en dus gevaarlijk waren. De meerderheid van de werkgroep was het met die visie niet eens en vroeg om een second opinion. Daar bleek met het gemeentebestuur niet over te praten. Dat was aanleiding voor Ko Kromwijk, Son Tienhooven en Manon Verheul om hun functie in de werkgroep neer te leggen. Zij vinden dat er niet naar hun argumenten wordt geluisterd en dat overleg met de gemeente niets oplevert. Het Dorpsplatform Zegveld, waar de werkgroep formeel onder viel, wil zich richten op de herplant na het kappen van de bomen. In de vergadering van het Dorpsplatform, op 11 december, zullen Kromwijk, Tienhooven en Verheul hun standpunt nader toelichten.

Uitslagen tentoonstelling Kleinveeteelt Zegveld

Zegveld - Tijdens de tentoonstelling van Kleinveeteelt in Zegveld zijn zaterdag 258 dieren gekeurd. De uitslagen:
Konijnen
Fraaiste konijn: Klein Zilver van D. Zwaan, Bodegraven Op een na de fraaiste konijn: Vlaamse Reus van J, A J, Wijfje, Nieuwkoop.
Hoenders
Fraaiste grote hoender: Kraaikop van G. Vermaas, Woerden.
Op een na de fraaiste grote hoender: Kraaikop van G. Vermaas, Woerden.
Dwerghoenders
Fraaiste dwerghoender: Kraaikop van G. Vermaas. Woerden,
Op een na de fraaiste dwerghoender: Bramha kriel van Combinatie Beukers, Zegveld.
Sierduiven
Fraaiste sierduif: Chinese Meeuw van KL Muytf Kamerik.
Op een na de fraaiste sierduif: Duitse Modena Schietti van N.D. van de Panne. Kamerik.
Watervogels
Fraaiste gedomesticeerde watervogel: witte Kwaker van M.G. Rietveld, Nieuwerbrug.
Op een na de fraaiste gedomesticeerde watervogel: Kwaker van B. Verduyn, Kamerik.
Fraaiste oorspronkelijke watervogel: Carolina eend van JVI.G. Rietveld, Nieuwerbrug.
Op een na de fraaiste oorspronkelijke watervogel: Kwaker van J. Spek, Woerden.
Siervogels
Fraaiste siervogel: Kwartel van B. den Blanken, Kamerik.

Sleutelonderneming

DOOR JOLANDA VAN TOL
Zegveld - Maak je nooit zorgen meer als je sleutelbos per ongeluk in het water valt. Red je sleutel met Reskey. Met deze bijzondere sleutelhanger zijn zeven enthousiaste derdejaars studenten van de Hogeschool TIO in Utrecht begin september een mini onderneming gestart.
Twee van de zeven studenten zijn Marga Balvert en Indra van Dobben uit de Zegveldse Meije. Beiden wonen aan het riviertje de Meije en kunnen weten hoe het is om je sleutel op de bodem te zien verdwijnen. "Veel Me-ijenaren hebben een houten klosje aan hun sleutelbos'Ver-telt Marga. Onderdeel van de opleiding is het opzetten van een student company. Het is de bedoeling dat de studenten hetgeen ze de afgelopen jaren tijdens hun opleiding hotel- en evenementenmanagement geleerd hebben in praktijk brengen. Hierbij worden de studenten begeleid door Stichting Jong Ondernemen.
"Voor de zomervakantie zijn we op zoek gegaan naar een product en kwamen we uit op de Reskey"vertelt Marga Balvert "De Reskey is een kleine airbag sleutelhanger. Als de sleutelbos met Reskey in het water valt zal deze eerst zinken. Onder water ontstaat een chemische reactie, waardoor een luchtpijp zich opblaast. De sleutelhanger klapt open en met een ballon komt de sleutelbos na 30 seconden boven drijven "legt Indra de werking uit. Volgens Indra kan het een gewicht aan van 120 gram dat staat gelijk aan 8 a 9 sleutel. "Je zou er bijvoorbeeld ook een mobiele telefoon aan kunnen doen. Maar dan is het wel verstandig eerst je mobiel te wegen"
Aandeelhouders
"Het product hebben we niet zelfbedacht. Tijdens een marktonderzoek hebben we een aantal artikelen naast elkaar gelegd. De Reskey is alleen via Internet te koop en uit ons marktonderzoek kwam naar voren dat we daarom weinig concurrentie hebben. Vervolgens hebben we begin september een aandeelhoudersvergadering georganiseerd in de Milandhof en ons bedrijf opgericht" aldus Marga die de functie van directeur kreeg en Indra werd PR-medewerker. "De aandeelhouders zijn bijna allemaal familieleden die ons wel wilden helpen en 100 aandelen ter waarde van 15 euro kochten. Dat betekent dat ons startgeld 1500 euro bedraagt. We willen 8 duizend Reskeys verkopen, daarvan hebben we er 1147 verkocht. Dus je zou kunnen concluderen dat we dat aantal een beetje te enthousiast hebben ingeschat. Maar we gaan gewoon door met de verkoop. Onlangs hebben we ons product op een bedrijvenbeurs aan de man gebracht. Zo staan er nog diverse beurzen en markten op het programma. Op 8 december staan we met een kerststand op de winterfair in de Milandhof in Zegveld, waar we de sleutelhanger als kerstcadeautje aankleden"
Informatie
De Reskey kost 4,95. Bedrijven kunnen tegen een geringe meerprijs hun logo erop laten bedrukken. Op 31 januari volgend jaar wordt Reskey s.c. weer opgeheven tijdens een liquidatievergadering.
De andere studenten zijn Lise Schmetz, Dominique van Ackooy, Claudia Pesch, Jolien Jansen en Samantha Versantvoort. Meer informatie www.reskey.nl

Groene Hart over problemen Natte As

Zegveld - Stichting Groene Hart organiseert zaterdag een beraad over de problematiek van de Natte As. Sprekers zijn onder andere Piet de Graaf van LTO Noord en Tom den Boer van Natuurmonumenten. Het thema is extra actueel nu het ministerie van LNV de Groene Ruggengraat heeft gelanceerd. Verder komt opnieuw de bedreigingenkaart van het Groene Hart aan de orde. Aanvang is om 10.00 uur in Praktijkcentrum Zegveld, Oude Meije 18.

Bron: Woerdense Courant 15 november 2007

Laatste verzet tegen plan bomenkap lijkt gebroken
Bomenwerkgroep voelt zich niet serieus genomen

ZEGVELD – Het laatste verzet tegen de voorgenomen grootschalige bomenkap in Zegveld is gebroken.

De werkgroep bomen van het Dorpsplatform gooit het bijltje erbij nee. De leden leggen hun functie neer omdat ze zich niet serieus genomen voelen door de gemeente Woerden. Bovendien verschillen ze van mening met het dagelijks bestuur van het Dorpsplatform. In tegenstelling tot de werkgroep wil het bestuur zich meer richten op de toekomst en niet meer in opstand komen tegen de kap.
Het gemeentebestuur wil honderden bomen aan de Rond- en Dwarsweg kappen omdat ze instabiel zijn en bij harde wind kunnen omwaaien.
Na protest uit het dorp heeft een onafhankelijk bedrijf de situatie onder de loep genomen. De conclusie van dit bedrijf onderstreepte de opvatting van de gemeente. De bomen worden wel vervangen door nieuwe. De werkgroep werd in juni opgericht omdat ze het niet eens is met de kap. Volgens lid Manon Verheul deugt het onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren niet. “Zo zijn er slechts zes bomen onderzocht. Op basis hiervan worden 260 bomen gekapt. We krijgen van de gemeente geen antwoord op de vraag welke bomen precies zijn gemeten. Ik betwijfel of deze steekproef representatief is.”
Paul Vonk, secretaris van het Dorpsplatform, betreurt het opstappen van de werkgroep. “Maar wij willen graag vooruitkijken. Wij houden ons liever bezig met de herplant dan achteruitkijken. Het Dorpsplatform is geen actiegroep, maar een communicatiemiddel tussen gemeente en burgers.” Manon Verheul van de werkgroep vindt het extra jammer omdat ze meer had willen doen voor de ruim 250 ondertekenaars van de actie Redt de bomen in Zegveld.
Verantwoordelijk wethouder Groeneweg zegt verbaasd te zijn en ziet het aftreden van de werkgroep als een verschil van inzicht binnen het Dorpsplatform. “Blijkbaar kwamen ze er onderling niet uit.”
De kritiek op de gemeente snapt hij niet. “Alle vragen zijn beantwoord. Op een gegeven moment houdt het op en blijft een besluit een besluit.”
De bomenkap in Zegveld vindt in december plaats.

Bron: AD Groene Hart Woerden Dichtbij 15 november 2007

Ik wil nooit weg uit Zegveld

Tekst: Steven Heijstek Foto: Rianne den Balvert

De een zou nooit in een dorp willen wonen, de ander moet er niet aan denken in een stad terecht te komen.
Akbar de Bruijn zoekt een huis in Zegveld. Hij woont er al bijna heel zijn leven en weg wil hij niet. Er mag dan bijna niets te beleven zijn, maar veel van zijn vrienden wonen er.
Akbar (23): „Bij een dorpsfeest komt echt iedereen. Dat is heel gezellig. Ik ken ook iedereen. Hoewel, iedereen kent mij, zou ik moeten zeggen," voegt hij er met een glimlach aan toe.
De sfeer die bij het dorpsfeest hoort, ziet hij niet terug in andere plaatsen. „Uitgaan doen we in Woerden of Utrecht. Dan 'bobt' iemand. Maar de sfeer is toch heel anders dan hier." Zijn vriendin Ramona Muller, ook een echte Zegveldse, beschrijft het verschil zo: „Hier groet iedereen elkaar. Dat is anders in een stad." Veel te beleven in Zegveld valt er niet. „Er is één kroeg en daar gaan we als jongeren eigenlijk nooit heen. Ook is in het dorp geen JOP (jongeren ontmoetingsplek, red). De gemeente heeft die wel beloofd. In Woerden zie je al een heleboel nieuwe hangplekken. Hier niet. We staan nu altijd achter de Milandhof. Dat is de enige plek waar dat nog mag."
Het is voor Akbar niet makkelijk om wat te vinden. Voor starters zoals hij is weinig te koop. De huizen zijn veel te duur. Onder de twee ton staat niets te koop in het dorp, dat 2400 inwoners telt. Akbar vestigt nu zijn hoop op de nieuwe starterswoningen die de woningcorporatie SWW samen met het dorpsplatform Zegveld wil gaan bouwen. „Ik hoorde dat eerst de procedures nog moeten worden doorlopen. Volgens mijn vader kan het wel vier jaar du-
ren. Ik heb dus nog even. Mijn ouders hebben altijd tegen me gezegd dat ik voor mijn dertigste het huis uit moet zijn. Zolang gaat het niet duren, als het aan mij ligt. Ik wil toch wel op mijn 26ste op mezelf wonen."
Een aantal vrienden van Akbar heeft Zegveld al verlaten. „Een paar maten van me zijn naar Alphen verhuisd. Daar is het goedkoper, maar ik blijf liever op 't dorp." Hoelang hij dat nog volhoudt, weet hij niet. „Ik woon nu nog lekker bij mijn ouders. Het hoeft nog niet. Ik kan dus wel wachten op de starterswoningen aan de Milandweg."
Samen met zijn vriendin een huis kopen, ziet Akbar meer zitten dan alleen. Ze werken allebei fulltime. Hij bij Campina in Woerden, zij bij een kapper, ook in Woerden. „Alleen krijg ik geen hoge hypotheek. We hebben geen haast, Ramona is nog maar 18 jaar. Ik denk dat die starterswoningen heel geschikt zijn voor ons." Akbar ziet het daarom nog wel zitten. „Zoals het er nu voorstaat, ga ik echt niet in Woerden of Alphen wonen. Ik ben een Zegvelder en wil dat ook blijven."

Bron: AD 10 november 2007

Kleinveeteelt Zegveld

ZEGVELD - Op zaterdag 10 november houdt Pluimveevereniging Kleinveeteelt weer haar jaarlijkse tentoonstelling in de Milandhof. Deze tentoonstelling is vrij toegankelijk voor het publiek vanaf 09.00 uur tot 16.30 uur. Er zijn konijnen, cavia's, kippen, duiven, siervogels en watervogels te zien. De keuring van de dieren vindt plaats in de ochtend.

Bron: Woerdens Nieuwsblad d.d. 8 november 2007

Winterfair van CSZ in de Milandhof

Zegveld- De Culturele Stichting Zegveld organiseert op zaterdag 8 december voor de vijfde keer een wintermarkt in de Milandhof.
Inmiddels hebben 50 kraamhouders zich gemeld en daarmee is de markt op nog 10 plaatsen na vol. Net als vorig jaar kunnen kinderen weer een gipsen waxinelichthouder beschilderen. De Milandhof staat weer garant voor een gezellig terras met winterse hapjes en drankjes. De wintermarkt begint om 10.00 en duurt tot 16.00 uur. Meer info: Edith Benetreu tel. 0348 691720 en Jolanda van Tol tel. 0348 691650

Subsidie nooit structureel

Woerden/Harmelen/Kamerik/Zegveld - Subsidies worden nooit meer structureel, nooit meer voor 'alle eeuwigheid' toegekend. Dat is de uitkomst van een debat in de gemeenteraad naar aanleiding van de herijking van en bezuiniging op subsidies voor onderwijs en welzijn.
Die operatie is niet door iedere vereniging enthousiast ontvangen. Een aantal verenigingen kreeg het moeilijk door het verminderen of zelfs wegvallen van gemeentelijke subsidies. SGP en ChristenUnie trokken zich het lot van deze vereniging aan en dienden een amendement in, dat zij tijdens de raadsvergadering ook weer introkken.
De herijking van subsidies werd in 2005 ingevoerd en afgelopen zomer geëvalueerd bij vele verenigingen. De meeste verenigingen en instellingen gaven aan negatief te staan tegenover de doorgevoerde bezuinigingen. Ze zijn teleurgesteld en de bezuinigingen hebben vrijwel altijd (negatieve) effecten gehad op de organisaties. Zo kregen vrijwilligers het een stuk drukker en moesten contributies worden verhoogd. Op 4 oktober bleek het ongenoegen nog eens tijdens een rondetafelgesprek, reden voor een amendement van SGP en ChristenUnie. Deze werd uitvoerig behandeld en de hele raad, inclusief de indieners van het amendement kwamen tot de conclusie dat geen structurele subsidies meer gegeven worden.
Sympathiek gebaar
De raad vond het wel een sympathiek gebaar maar hiermee creëer je weer een vorm van structurele subsidie en dat was nou net niet meer de bedoeling. Er is nu het zogenaamde ABC-budget waar organisaties voor eenmalige activiteiten een beroep op kunnen doen. Volgens wethouder Ypma gaat het hier om meer vernieuwende activiteiten. De raad constateerde wel dat zij de bekendheid van het ABC-budget moet vergroten en zei toe met een A4 ter komen waarop overzichtelijk de criteria worden vermeld. Verenigingen kunnen een bijdrage uit dit budget ook zien als een start en daarmee bedrijven vragen net als de gemeente ook bij te dragen aan hun activiteit.

Passage

De Zegveldse leden van Passage krijgen dinsdag 13 november diëtiste Margo van Holthe op bezoek. Zij komt namens de Nederlandse Hartstichting vertellen over "Gezonde levensstijl" Tevens geeft Van Holthe een demonstratie verantwoorde hapjes maken. De bijeenkomst begint om 19.45 uur in de Milandhof.

Klaverjassen

In de Milandhof is afgelopen donderdag weer geklaverjast. Het was een spannend spel met op de eerste plaats Dolf Muller met 5358 punten, Clemens Baars als tweede met 5334 en Cees van Leeuwen als derde met 4916. Elke donderdag begint om 20.00 uur klaverjassen in de Milandhof. Op 8 december vindt hier een groot kersttoernooi plaats.

Tentoonstelling

De Zegveldse Pluimveevereniging Kleinveeteelt houdt zaterdag 10 november haar jaarlijkse tentoonstelling in de Milandhof. Er zijn konijnen, cavia's, kippen, duiven, siervogels en watervogels te zien. De keuring van de dieren vindt plaats in de ochtend. Open vanaf 09.00 uur tot 16.30 uur.

Themafeesten in stijl

door Jolanda van Tol

Zegveld- Gasterij De Milandhof zet op woensdag 14 november de deuren open voor het publiek. Aanleiding hiervoor is een nieuwe zaal en de entree die geheel in Oudhollandse stijl zijn ingericht. Na de bouwvakvakantie is de verbouwing begonnen en afgelopen zaterdag
was de zaal klaar voor het eerste feest.

In de nieuwe zaal “De Oude Herbergh” wordt ‘live cooking’ gepresenteerd. In een ongedwongen sfeer, waar de koks niet achter de schermen werken, maar juist in de picture staan, worden in een luxe open keuken à la minute grote en kleine gerechten bereid.
“Deze trend is niet nieuw, maar ’live cooking’ voor besloten feesten is in de regio wel uniek” vertelt bedrijfsleider Lauw Uittenbogaard. “Milandhof is een stichting en om ook de dorpsfunctie die de Milandhof heeft draaiende te houden is het nodig iedere vierkante meter productief te maken. Op de plek van ’De Oude Herbergh’ was ooit het gemeentehuis van Zegveld, het kantoor van de OBM, het postkantoor en praktijkruimte van de fysiotherapeut en tandarts. De afgelopen jaren zijn deze ruimtes leeggekomen en brengt dus niets meer op. Daarnaast hebben wij veel vaste klanten uit de wijde omgeving, die je ook wel eens iets anders wil bieden. Ons bruin café ‘De Tapperij” is voor feesten erg in trek, maar beperkt beschikbaar. Doordeweeks wordt het gebruikt door sporters, die gebruik maken van de aangrenzende sporthal. Om op de vraag van dergelijke ruimtes met een ongedwongen karakter te kunnen inspelen hebben we nu dus ‘De Oude Herbergh‘, waar plaats is vanaf 80 tot 180 gasten. En dat die behoefte er is, blijkt uit het feit dat er al 10 feesten in de nieuwe zaal zijn geboekt.
Bovendien wordt er hard gewerkt aan de voorbereiding van themafeesten” aldus Uittenbogaard.
Entertainer Wil Dijkstra & Co heeft al een aantal themafeesten in elkaar gezet.
De open avond begint om 20.00 tot 22.00 uur. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in de andere vijf zalen van de Milandhof.

Bron: Woerdense Courant 8 november 2007

Boosheid over bomen

ZEGVELD – De Werkgroep Bomen van het Zegveldse dorpsplatform voelt zich niet serieus genomen, nu uit een rapport blijkt dat veel van de karakteristieke bomen in en rond het dorp toch gekapt worden. Een gesprek, vorige maand, tussen de werkgroep en gemeentelijke vertegenwoordigers, is op niets uitgelopen.

De kwestie van de bomen in en om Zegveld blijft de gemoederen bezighouden. Nu stelt de werkgroep, bij monde van lid Manon Verheul, dat er geen wezenlijke discussie tussen werkgroep en gemeente heeft plaatsgevonden. De werkgroep verwijt het gemeentebestuur niet open te staan voor kritische kanttekeningen en aangedragen alternatieven.

De kwestie gaat terug op het gemeentelijke plan van eind vorig jaar om een kleine vijfhonderd bomen in en om Zegveld te kappen. De bomen zouden niet passen in het landschap. Na felle kritiek, zowel vanuit de dorpsgemeenschap als de gemeenteraad, werd dat plan aangepast. Een deel van de bomen zou inderdaad worden gekapt, maar er zou, anders dan in de oorspronkelijke plannen, herplant plaatsvinden.

In september werd echter een rapport van BSI Bomenservice bekend, dat aantoonde dat een groot deel van de te handhaven bomen in slechte staat verkeert en dat daarom alsnog kap noodzakelijk is. Dat kappen kon geen uitstel velen, zo beklemtoonden burgemeester Schmidt en wethouder Groeneweg, zich daarbij beroepend op de veiligheidssituatie.

De Werkgroep Bomen tekende protest aan en dat leidde tot een gesprek met vertegenwoordigers van de gemeente, waarin de werkgroep ideeën aandroeg. Verheul toont zich nu zwaar teleurgesteld, nu blijkt dat haar gesprekspartners van toen geen beslissingsbevoegdheid hebben en het gesprek op niets is uitgedraaid.

Servicepunt Zegveld: alles onder één dak

Met de opening van een Servicepunt, morgenmiddag, krijgt Zegveld een plek waar winkelen en dienstverlening samenkomen. Burgemeester Schmidt neemt morgen de openingshandeling voor zijn rekening.
In het pand van supermarkt Bremmer aan de Middenweg kunnen de Zegvelders vanaf morgen niet alleen hun boodschappen doen, maar ook terecht voor bankzaken en woningbouwstichting SWW. De SWW wil zo een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in het dorp. Op vaste tijdstippen zijn medewerkers van de stichting aanwezig zijn voor het beantwoorden van vragen en opmerkingen. De plaatselijke Rabobank verhuist een paar deuren, van nummer 9 naar nummer l. De bank beloofde indertijd, bij de fusie met Woerden en Kame-rik, dat ook in de kleine dorpen 'altijd' een kantoor open zou blijven.
Inmiddels is het bankieren drastisch veranderd en worden veel bankzaken via internet afgehandeld.
Medewerker Harm Hilgeman: 'Het huidige kantoor voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Het kantoor is te groot in verhouding tot het aantal klanten dat we in Zegveld bedienen.' Uitgangspunt is wel, dat de Zegvelders in deze nieuwe vestiging zelfstandig hun geldzaken kunnen regelen. Het nieuwe Servicepunt beschikt over een geldautomaat en een chipknipautomaat. Daarnaast wordt er een virtueel Servicepunt geïnstalleerd. Deze toepassing zorgt ervoor dat klanten vanuit het service-punt, via beeld en geluid, direct contact kan maken met het Klant Contact Center bank.
Publiek kan zo op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur terecht, zonder dat er een bankmedewerker present is. De eerste tijd zal dat overigens nog wél het geval zijn om de klanten advies en hulp te geven bij de bediening van de apparatuur. De officiële opening is morgen om 14.50 uur. Aansluitend is er, tot 17.30 uur, open huis voor alle belangstellenden met een prijsvraag en kinderattracties als een bibber-spiraal, een ballonnenwedstrijd (om 16.00 uur) en gratis popcorn.

Najaarsconcert

Muziekvereniging 'Kunst na Arbeid' geeft op zaterdag 3 november haar najaarsconcert. Alle onderdelen van de vereniging zijn weer present (drumband, fanfare en majorette). Deze keer is er een gastorkest, namelijk harmonie Concordia uit Wijk bij Duurstede. Deze harmonie zal een aantal eigen stukken spelen én gezamenlijk met de fanfare van KNA optreden. Beide orkesten staan onder leiding van dirigent Andries Faber. Men is welkom in de sporthal van de Milandhof, Middenweg 2. Aanvang is om 19.30 uur en de toegang is gratis

Lofstem-speculaas

In de week van 5 tot 10 november komen de leden van zangvereniging "De Lofstem' uit Zegveld bij de inwoners van Zegveld en de Meije langs om speculaas te verkopen. De opbrengst is bedoeld voor de verenigingskas.

Huis in folie verpakt

Zeer verbaasd waren Henri en Annita van Vliet toen zij na hun geslaagde huwelijksdag op 19 oktober thuiskwamen. Het kersverse paar had toch wel gerekend op wat grappen in hun huis aan de Beatrixstraat, omdat zij bij dergelijke activiteiten ook meestal vooraan staan. Eigenlijk was het té stil. Een beetje argwanend gingen zij op huwelijkreis. Bij thuiskomst daarvan, afgelopen maandag, bleek hun vermoedens te kloppen en hadden de vrienden toch aardig hun best gedaan en het huis van Henri en Annita voorzien van een flinke isolatie. Het hele huis tot over het dak is ingepakt met landbouwplastic. Alleen wat pijpjes en de schoorsteen steken boven het zwarte doek uit. Een van de vrienden legt uit dat deze klus niet in een paar uurtjes te realiseren is. "Daarom hebben we rustig de tijd genomen en gewacht tot ze op vakantie gingen"
Henri en Annita kunnen de inspanning van hun vrienden wel waarderen. "We moesten vreselijk lachen toen we ons huis zagen. Er is niets kapot gemaakt, dus het is gewoon een leuke grap. Het is ook best gezellig in ons huis. Wel een beetje donker, maar we hebben wel veel privacy" aldus Annita

Bron: Woerdense Courant 1 november 2007

In Zegveld staat een huis

Henry en Annita van Vliet zijn 19 oktober getrouwd, maandag 22 oktober op huwelijksreis gegaan naar België en naar verluidt deze week weer teruggekomen. Henry is er altijd als de kippen
bij als het gaat om loltrappen of bij een ander wat uithalen, vandaar de op de foto zichtbare aktie van de B.B.Q. vrienden/ buren.
Zo krijgen de themapagina's 'Huis en Stijl' in het Woerdens Nieuwsblad een wel heel bijzondere verpakking. En het huis van de tortelduifjes ook. De naam 'Kip' op het huis slaat overigens op de bijnaam van Henry.

Boerenerfgoed Zegveld voor het voetlicht gebracht

door Agnes Boelhouwer

ZEGVELD - De Stichts-Hol-landse Historische Vereniging (SHHV) viert dit jaar haar vijftig jarig jubileum. Dat zij dat niet onopgemerkt voorbij laat gaan blijkt uit het grote aantal activiteiten die dit jaar reeds hebben plaatsgevonden of nog zullen plaatsvinden.
Donderdagavond stond in De Milandhof het culturele boeren-erfgoed van Zegveld centraal, nadat eerder dit jaar het cope-landschap van Kamerik in de schijnwerpers had gestaan. Piet Brak, een geboren en getogen Zegvelder, verzorgde voor een volle zaal een lezing over de ontwikkeling van de boerenwoning in Zegveld met een uitstapje naar het Utrechts-Hollands grensgebied, waartoe onder andere Woerden behoort. „De meest imposante boerderij die de kern van Zegveld rijk is, is toch wel 'Vaders's wens'. Maar er is meer te vertellen over het dorp dat tot 1989 zelfstandig heeft bestaan", begon Brak zijn verhaal. „In Nederland zijn grofweg een viertal boerderijtypen te onderscheiden. In Zuid-Hol-land en Utrecht komt voornamelijk het 'hallehuistype' voor. Overigens wil dat niet zeggen dat het type dat 'thuishoort' in onze regio ook alleen maar te vinden is. Vaak zien we dan ook een combinatie van meerdere types. Zeker in latere tijden." In Zuid-Holland en Utrecht voerden de boerderijen 'hallehuistype' de boventoon. Brak: „Het 'hallehuistype' is vergelijkbaar met een kerk. Er is een middenpad en er bevinden zich zijpaden. Deze woningen konden gemakkelijk worden uitgebreid als dat nodig was." De ontwikkeling van de woningen in vroegere tijden was afhankelijk van de grondslag, het gebruik en de traditie. „De
techniek schreed destijds ook voort. Een aantal boerderijen van voor 1760 is bewaard gebleven. We herkennen hier de lage zijmuren en de rieten daken. De daken werden eerst met tenen gebonden. Later gebruikte men hiervoor ijzerdraad. In Zegveld werd het skelet van de woning gevormd van ankergebinten. Dekgebinten kende men eveneens, maar die kwamen in deze regio nauwelijks voor." Bij opgravingen op terrein waar boerderijen hebben gestaan uit de periode van voor 1900 heeft men verdikte veengrond gevonden. „Men vermoedt dat dit een vorm van heien is geweest om de grond meer stevigheid te geven om de woning te kunnen dragen. Overigens is men vanaf circa 1880 begonnen met heien als dat nodig was." Door de ontwikkeling van de melk- en veeteelt ontstonden in de loop van de negentiende eeuw zogenaamde woningen van het 'krukhuistype'. Het waren L-vormige woningen, waarbij het voorhuis veelal dienst deed als kaasmakerij. Wie goed naar de bewaarde boerderijen kijkt ziet dat vanaf 1900 begonnen is met het pannendak. Daarvoor werd alles met riet gedekt." Een heel bijzondere woning ligt wel in de Meije. Het eigendom van Bram van der Vlugt heeft de meest karakteristieke hooiberg ooit. Deze is onlangs op de monumentenlijst geplaatst vanwege het gebruikte materiaal, de staat van dienst en de wijze van bouwen. Niet alleen Zegveld kent karakteristieke bouwstijlen en daken, de andere dorpen rondom Woerden eveneens. „Zoals in Zegveld veel wolfsdekkappen voorkomen zo kent Kamerik de zogenaamde steekkappen, wat we mooi kunnen zien bij de Rooms-Katholieke pastorie. De rentenierswoningen in Harmelen hebben allemaal een gebroken kap."

Bron: Woerdens Nieuwsblad 1 november 2007
Pin It