Wie reed onze Sep dood?
OPROEP AAN IEDEREEN DIE WEL EENS TE HARD RIJDT

ZEGVELD - Het verdriet in huize Van Erkel in Zegveld om hun aangereden berner sennenhond Sep is groot. De hond was zo ernstig gewond dat ze hem moesten laten inslapen. Het gezin blijft zitten met de vraag: waarom reed de bestuurder door?
Hoe Sep heeft kunnen ontsnappen uit de zijtuin van de woning van het gezin Van Erkel, zal altijd wel een raadsel blijven. Maar feit is dat berner sennen Sep, bijna 4 jaar oud, vorige week op de Hoofdweg in Zegveld is aangereden en dat de bestuurder hem aan zijn lot heeft overgelaten. „Het bestaat eenvoudigweg niet dat je niet merkt dat je een hond raakt," zeggen Wendy en Goof van Erkel. „Zo'n groot dier, dat moet je hebben gezien en gevoeld. Maar toch is de bestuurder doorgereden. Wij blijven ons maar afvragen: waarom doet iemand zoiets?"
Toen zoon Jarro zijn moeder waarschuwde dat Sep was ontsnapt, kwam de hond na enig roepen aangestrompeld. „Zijn hele kop onder het bloed, het gutste eruit Een blik in zijn ogen van 'help!' Wij wisten toen nog niet dat hij was aangereden, ter hoogte van Autoschadebedrijf Andeweg. Twee mannen die ik niet ken, kwamen het ons vertellen. Ze hadden gezien dat een witte of lichtgekleurde Citroen Berlingo met vermoedelijk te hoge snelheid, uit de richting Woerden kwam en de hond aanreed. Vervolgens reed hij door."


Sep bleek een spoor van bloed te hebben achtergelaten, van de onheilsplek tot aan zijn huis. „Zijn hele bek was kapot, het was vreselijk. Mijn kinderen huilend erbij, iedereen trillend op de benen."
De  dierenarts, waar Sep met het busje van de buurman heen werd gebracht, constateerde dat Seps kaak op drie plekken door en door was gebroken. „De hele kaak hing los. Sep had geen kans om hiervan te genezen. Wij moesten hem laten inslapen."
Nu resten alleen nog de foto's, net voor Seps dood gemaakt. En onderdelen van de koplamp van de auto die hem heeft aangereden. „Het blijft aan ons knagen. Wat is er precies gebeurd? Wij zijn niet boos op die automobilist omdat hij de hond doodreed: Sep mocht daar niet komen. Maar waarom stopte hij niet? Doorrijden na een ongeluk doe je niet bij een mens en ook niet bij een dier."
SPEURTOCHT
De familie heeft aangifte bij de politie gedaan en is een speurtocht naar beschadigde witte Citroëns begonnen. „Alle garagehouders zijn ingeseind: er moet er toch eentje zijn die deze schade heeft gerepareerd? Wie durft zijn mond open te doen?"
Met de dood van Sep wordt het probleem van te hard rijden op de Hoofdweg opnieuw aangetoond. „Nu is het onze hond, straks zijn het mijn kinderen," zegt Goof. „Dit is de andere kant van te hard rijden."
Wendy: „Wij willen weten wat er is gebeurd, voor de verwerking willen we er alles aan gedaan hebben om de waarheid te weten."

Bron: AD Woerden 29 september 2012

Verken herfst in de Meije

Woerden/Zegveld - Op 13 oktober krijgt u de kans om op een speciale manier het eeuwenoude landschap van de Meije te verkennen en te ontdekken. Groene Hart Gidsen van Staatsbosbeheer maken met u in deze herfstperiode een reis door de tijd. De gidsen ontvangen u vanaf 9.45 uur in eetcafé de Halve Maan met koffie of thee en na een korte inleiding vertrekt u per auto (carpoolen) naar de Milandhof in Zegveld. Daar start de wandeling in de omgeving van Zegveld. Via het Branderpad en dwars door de weilanden merkt u hoe de bewoners het land hebben gevormd en vertelt de gids hoe dat zo gekomen is. Na deze wandeling gaat u per auto naar de schraallanden van de Meije. Om 13.00 uur bent u weer terug bij de startplaats de Halve Maan. U kunt zich aanmelden voor deze verken en ontdektocht via www.groenehartcentrum.nl. De kosten voor volwassenen zijn 8 en voor kinderen tot 12 jaar 3 euro. Dit is inclusief koffie/thee.

De Blauwe Meije

Meije/Zegveld - De nieuwe expositie in De Blauwe Meije - nu 2 jaar Beeldentuin en Galerie - "Amsterdam meets De Blauwe Meije" is geopend voor deze herfst. Ieder seizoen andere kunstenaars uit een stad in of om het Groene hart. De maanden oktober, november en december worden opgefleurd met vrolijke schilderijen en papierobjecten van 6 kunstenaars. Inmiddels de 9e ronde van kunstwerken.  Nieuw is het "Thomashuis eiland" van het Thomashuis in Zegveld dat een permanente verkoop expositie heeft op het "Thomashuis eiland" in de beeldentuin van De Blauwe Meije. De Galerie en tuin zijn vanaf 15 oktober iedere vrijdag/zaterdag en zondag open vanaf 11.00 uur. Entree gratis.

Bron: Woerdense Courant 26 september 2012

Geen verbod voor loslopende honden

Zegveld - Aan het Branderpad in Zegveld komen geen bordjes met een verzoek om honden daar niet los te laten lopen. Een van de bewoners had om zo'n bordje gevraagd bij het dorpsplatform Zegveld. Haar katten in de voortuin worden volgens haar regelmatig door honden opgejaagd. Het Branderpad maakt deel uit van het bij hondenbezitters populaire rondje waar hun viervoeters los mogen lopen. De katteneigenares wilde via het plaatsen van een bordje vragen of de honden pas voorbij haar huis de vrijheid kunnen krijgen. Het dorpsplatform vindt dat dit soort dingen zichzelf maar moeten regelen: hondenbezitters kunnen misschien aan elkaar de wens van de bewoonster doorgeven.

Bron: AD Woerden 22 september 2012

Zegveld kiest culinair

Door Marco Gerling
ZEGVELD - Het op de jeugd gerichte Toffeest maakt in Zegveld plaats voor een culinair evenement voor alle dorpelingen. 'Zegveld smaakt naar meer' mikt volgens de Culturele Stichting Zegveld op niet minder dan een kleine duizend deelnemers.
De eerste editie van het evenement wordt zaterdag 6 oktober gehouden, vanaf' s middags vier uur. „Het is te vergelijken met Kamerïk Proeft, maar dan iets kleiner en speelser van opzet," legt bestuurslid Edith Benetreu van de culturele stichting uit. „We gaan niet alleen maar eten bieden, maar dat vormt, wel de hoofdmoot van ons evenement"
In de kramen rondom de dorpskern nabij de Milandhof kan die zaterdag iedereen genieten van allerlei etenswaren, zoals bijvoorbeeld kaasplankjes, erwtensoep met brood, vis, salades en rookworst. Het is de bedoeling om tot een uur of tien 's avonds bezoekers te vermaken.

„Iedereen mag komen, maar we organiseren dit vooral voor het dorp Zegveld," legt Benetreu uit. Samen met het Verenigingenspel in de winter en de Zegvelderie in de zomer is het nieuwe culinaire evenement een van de drie voornaamste jaarlijkse initiatieven van de stichting. Een doel is om dorpelingen dichter tot elkaar te brengen. Benetreu: „Het is de eerste keer, dus we moeten afwachten hoeveel mensen hier uiteindelijk op af komen. Maar we koesteren hoge verwachtingen." De keuze om het vooral op de jeugd gerichte Toffeest te laten vervallen en te kiezen voor een evenement voor een veel bredere doelgroep, is dan ook bewust, aldus de organisatie. „We kiezen voor een ander segment."
Het idee is dat kinderen zich in de speeltuin vermaken met onder meer spelletjes, wedstrijden en een springkussen, terwijl ouders en andere belangstellenden zich ondertussen begeven tussen de kramen in het dorp. In geval van slecht weer bestaat de mogelijkheid om de activiteiten buiten te overkappen met tenten, zodat alles toch kan doorgaan.
Het Zegveldse initiatief staat niet op zichzelf. De organisatie trekt zelf parallellen met Kamerik Proeft, dat al drie jaar bestaat en een zomer- en een wintereditie kent, maar ook in Woerden (Vermaak met smaak tijdens de Vakantieweek) en Mijdrecht (Culinaire venen) bestaan soortgelijke initiatieven.
DRAAGVLAK
Harmelen ontbreekt in dat rijtje. „Voordat we zoiets op poten zetten moeten we weten dat daar draagvlak voor is," vindt Ed Janson van het dorpsplatform. Hij noemt, de Septembermarkt in het dorp deels vergelijkbaar. Mede op basis van de ervaringen over ruim twee weken, wordt besloten over de toekomst van het nieuwe evenement.

Hightech in dijk van de Grecht

door Iman Vroman
Zegveld - Aangestaard door acht natgeregende koeien stelden Anton Bosman en Nico Pals gisteren geavanceerde meetapparatuur in de Grechtdijk in gebruik. De hightech-kade is onderdeel van het het project Livedijk Utrecht, waarin Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en stichting IJkdijk samenwerken. Een halve kilometer dijk is uitgerust met meetapparatuur die het mogelijk maakt van afstand de toestand van de kade in de gaten te houden. Zo kunnen veranderingen in de waterdruk, temperatuur en stabiliteit onmiddellijk waargenomen worden. Waterkeringbeheerder Bosman en directeur Pals van de stichting IJkdijk zorgden op de afgelegen Zegveldse kade voor een rechtstreekse verbinding met Nieuwegein, waar een vergelijkbaar experiment plaastsvindt. Daar werd het officiële startsein gegeven. De stichting IJkdijk heeft het idee van de 'slimme dijk' bedacht en verder ontwikkeld. Directeur Pals verwacht dat op den duur meer cruciale dijken met meetapparatuur uitgerust zullen worden. Maar meer dan een lengte van hooguit enkele honderden kilometers zal het naar zijn idee niet worden.
De Grechtkade bij Zegveld en Kamerik kwam vorig jaar in het nieuws toen het waterschap een sproeiboot inzette om te voorkomen dat de grond uitdroogt. Doet zich zo'n situatie weer voor, dan kan met de meetapparatuur meteen beoordeeld worden wat het effect van de genomen maatregel is. Toch zullen 'visuele' inspecties nog blijven, zegt de dijkbeheerder. De kans bestaat wel dat met minder kan worden volstaan.
Dijk op proef twee jaar aan de 'hartbewaking'
Kamerik/Zegveld - Een regenmeter, een kastje met elektronica en honderden meters recent omgewoelde grond verraden dat de westelijke kade van de Grecht niet zomaar een dijkje is dat de polder moet behoeden van een overstroming. Deze kade zit vol apparatuur waarmee het inwendige constant in de gaten gehouden wordt. Onder de grond, op enkele decimeters diepte, bevindt zich over een lengte van 450 meter een speciaal doek, dat helpt de temperatuur te registreren. Daarnaast zijn op enkele plaatsen sondes ingegraven, de diepste op meer dan acht meter, waar een stabiele zandlaag begint. Temperatuur, beweging en waterspanning (de maat voor de stabiliteit van de waterkering) worden pre-
cies bijgehouden. Je zou volgens Anton Bosman van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Nico Pals van de stichting IJkdijk kunnen zeggen dat de kade aan de hartbewaking ligt. Met de aantekening dat deze dijk niet ziek is, maar een proefpersoon is. In heel Nederland zijn nu tien van deze hightech-dijken, vertelt Pals. De ontwikkeling is in een stroomversnelling gekomen na de dijkverschuiving in Wilnis in 2003.
Bosman zegt dat het voor de proef in Zegveld te hopen is dat zich de komende twee jaar veelvuldig extreme omstandigheden voordoen, zoals aanhoudende droogte of regenval. Dat zou de proef extra waardevol kunnen maken.

Bron: AD Woerden 20 september 2012

Elektrisch fietsen populair

Stoof Tweewielers is ai meer dan 50 jaar een begrip op fietsgebied. Niet aiieen in Zegveld, maar ook ver daarbuiten. De laatste jaren is vooral de elektrische fiets in opmars. "Het is zelfs op dit moment de meest verkochte fiets", vertelt eigenaar Gert-Jan Stoof.
Volgens Gert-Jan Stoof is de elektrische fiets niet meer alleen voor senioren. "Tegenwoordig rijdt jong en oud erop." Volgens hem komt dat vooral doordat je bij sommige modellen niet eens meer kunt zien dat het een elektrische fiets is. Bovendien kun je zelf bepalen welke ondersteuningsstand je gebruikt. "Je kunt het fietsen daardoor net zo makkelijk maken als je zelf wilt." Het voordeel van elektrisch fietsen is dat je niet meer bezweet op de plek van bestemming aankomt. "Ongeacht de hoeveelheid wind die er staat." Bij Stoof Tweewielers wordt het Nederlandse merk RIH het meest verkocht. Maar ook Batavus, Sparta en Merida zijn in de winkel te vinden. Wie interesse heeft in een elektrische fiets, kan één van de acht demo-modellen testen. "Die bezorgen we thuis en mag de klant één of twee dagen uitproberen." Maar ook als de (elektrische) fiets gerepareerd moet worden, komt de bus van Stoof Tweewielers voor rijden. "We hebben een gratis ophaal- en bezorgservice bij reparaties."

Bron: Woerdense Courant 19 september 2012

Definitief geen dug-out voor jongeren

SARIE KATSMAN ZEGVELD - Zegveld krijgt definitief geen dug-out die kan dienen als jongerenhangplek in de buurt van de sportvelden. Het dorpsplatform van Zegveld ziet er de 'meerwaarde' voor het dorp niet van in en de omwonenden zijn ronduit tegen.

'Kan zoiets niet ergens anders,' krijgen we telkens te horen als we ernaar vragen," zegt de nieuwe voorzitter van het dorpsplatform, Piet Brak. „Naast de speeltuinvereniging, bij de voetbalvelden, de ideale plek is er niet. En er is, voor zover wij weten, vanuit de jongeren in dit dorp ook geen vraag naar zo'n plek, dus waarom zouden wij nu een probleem gaan oplossen dat er nog niet is?"
Het idee voor een dug-out als jongerenhangplek is geboren in Woerden, waar ze dergelijke overkapte hokjes over hebben. Jongerenwerker Arnoud van Rijnsoever van Jeugdpunt in Woerden klinkt wat verbaasd als hij hoort dat Zegveld nogmaals over de dug-out heeft gesproken.
„Voor ons is dit allang over, het was maar een idee, het wordt Zegveld niet in de maag gesplitst." De jongerenwerker is nu bezig met iets anders: het idee dat in Zegveld is geopperd om in de leegstaande openbare school 'iets' voor jongeren te doen, zoals inloopavonden. „Wie weet dat hier iets mee te doen valt, dit komt uit de jongeren zelf."
Het platform is ook op de hoogte van dit idee, maar: „Wij willen niet te veel verwachtingen wekken. Wat er met het schoolgebouw gebeurt, is niet bekend. En de ervaring is dat het erg lastig is iets op te zetten voor zo weinig jongeren. Na een jaar of drie bloedt alles weer dood."

Bron:AD Woerden 18 september 2012

Uitbreiding route bus

DE MEIJE - De route van buurtbus De Meije is uitgebreid. Het traject van het station in Bodegraven naar het Thorbeckeplein in Alphen wijzigt niet. Daarna stopt de bus bij winkelcentrum de Ridderhof, verpleeghuis Oudshoorn en winkelcentrum Herenhof. „Door deze aanpassing hoeven reizigers slechts vijf minuten te lopen naar bijvoorbeeld vogelpark Avifauna, het gemeentehuis en het NS-station," wijst secretaris Van Middelkoop op de voordelen.
Ook voor Alphenaren geldt buurtbus De Meije als een aantrekkelijke optie. Zij reizen bijvoorbeeld in zeven minuten van winkelcentrum Aarhof naar Herenhof. „De grote stadsbus heeft er 30 minuten voor nodig," rekent Van Middelkoop voor. Wie een kaartje koopt voor een rit van Alphen naar Bodegraven, volgt tot de Dammekant de 'oude' route. Daarna rijdt de bus door het centrum van het kaasdorp.

Bron: AD Woerden 17 september 2012

'Eigen' kunst in De Florijn

ZEGVELD - Appartementengebouw De Florijn wordt langzaam maar zeker een Zegvelds 'streek-product'. Waren de architect (oud-Zegvelder Gert-Jan de Jong) en de bouwer (Bolton) al uit dit dorp afkomstig, nu komt ook de kunst in het gebouw uit de buurt. Kunstschilder Ido Vunderink uit de Stichtse Meije heeft het ontwerp getekend voor het grote raam dat boven de centrale ingang aan de Prins Bernhardstraat komt.
Architect Gert- Jan de Jong: „Tot de jaren vijftig was kunst en dan vooral beeldhouwkunst, een integraal onderdeel van een nieuw gebouw. Dat zijn we later kwijtgeraakt. Er was wel nog de één procentsregeling in nieuwbouw, maar daarmee kreeg je vaak een los beeld of schilderij. Het leek me mooi om kunst echt weer in het gebouw zelf mee te nemen." Architect en bouwer kwamen al snel bij Ido Vunderink uit. „Als geen ander is hij met het thema 'polder' bezig. Hij is nu vooral bekend van zijn schilderijen, maar hij heeft vroeger ook veel met metaal gewerkt," aldus De Jong.

Vunderink heeft in zilver en zwart een raam ontworpen dat aan het veenweidegebied refereert. „Ik heb het tot een stalen frame beperkt, het gebouw als geheel is al druk genoeg. In het raam zie je waarvoor mensen in dit gebied wonen: vogels, vissen en planten." Overdag zorgt het stalen frame voor de zichtbaarheid van de afbeelding, in het donker schijnt de verlichting van de entreehal erdoorheen. „Ik heb bewust geen kleuren toegepast. Je moet je als kunstenaar aanpassen aan de architect, in plaats van een grote mond op te zetten."

Bron: AD Woerden 11 september 2012

Succesvol NK polsstokverspringen voor gebroeders Kasteleinpolsstokvereniging1

ZEGVELD - Afgelopen zaterdag, tijdens het NK Jeugd in Polsbroekerdam, hebben Gerwin en Twan Kastelein uit Zegveld bijzonder goed gesprongen.
Gerwin Kastelein prolongeerde zijn Nederlandse titel in de leeftijdscategorie 11 en 12 jarigen. Hij deed dit met een recordafstand voor de jeugdschans van 10.78 meter en wist deze afstand zelfs twee maal te springen.
Zijn jongere broer Twan Kastelein werd met een persoonlijk record van 9.23 meter tweede in de leeftijdscategorie t/m 9 jaar en behaalde daarmee voor het eerst een prijs op een Nederlands Kampioenschap. Twan mag volgend jaar ook nog meedoen in deze leeftijdscategorie en zal dan zeker proberen zich nog een keer te verbeteren.
Ook de andere deelnemers van Polsstokvereniging Zegveld presteerden prima. Zo sprong Eimert van Ingen uit Zegveld een persoonlijk record van 8.17 meter waarmee hij vierde werd in de leeftijdscategorie t/m 9 jaar. In diezelfde categorie werd Kenzo Hielema uit Kockengen zesde met een afstand van 7.71 meter.
Gijs de Kruijf uit Zegveld werd in zijn eerste jaar 12de in de categorie Jongens 11-12 jaar en ook dat was een goede prestatie.

OMD Zegveld

Zegveld - Het thema van Open Monumentendag 2012 is Groen van Toen. U wordt aangeraden om de route rond Zegveld en de Meije te starten bij de Milandhof tussen 10.00 en 11.00 uur. In de Milandhof is informatie te verkrijgen over de route en speciale stopplaatsen waar men OMD programmaonderdelen kan bekijken.

Bron: Woerdense Courant 5 september 2012
Pin It