Lak aan vooruitdraaien van wijzers
Op boerenbedrijf was het invoeren van de zomertijd vooral vervelend

door: HARRIE VAN OPSTAL
GROENE HART - Zomertijd? Het is inmiddels bijna een automatisme om in maart de klok een uur vooruit te zetten. Decennia geleden was dit echter voor de veelal agrarische inwoners van dorpen in het Groene Hart nog allerminst vanzelfsprekend. Laat de wijzers met rust, houd gewoon je eigen (winter)tijd aan.
Zegvelder Piet Brak heeft zijn in 1978 overleden vader er vaak over horen vertellen; de zomertijd is nog maar een relatief jong verschijnsel. „Vóór de Tweede Wereldoorlog waren er allerlei tijdsindelingen. Die verschilden zelfs per dorp." Er was wel een officiële zomertijd, sinds 1916 zelfs al. Maar veel men sen voelden zich daar niet aan gehouden. „Wat vervolgens gebeurde, was dat de een in 'oude tijd' rekende, terwijl de ander de 'nieuwe tijd' aanhield."
Brak, zelf historicus, komt geregeld documenten tegen waarop de tijdsaanduiding expliciet staat vermeld. „Op uitnodigingen of bijeenkomsten kwam dan de aanduiding 'OT' of 'NT' te staan. Bekend is het verhaal van iemand die in een andere plaats een begrafenis wilde bijwonen. Hij had echter niet goed opgelet en kwam een uur te laat."

Treinverkeer
In de 19de eeuw gingen inwoners van West-Nederland nogal gemakkelijk met de tijd om, schetst Lex Albers, historicus in Woerden. „Pas toen de trein plaatsen als Woerden ging aandoen, kwam de noodzaak voor een betere tijdrekening. Tot die tijd hield zo ongeveer iedere plaats z'n eigen tijdrekening aan. De klok werd gelijk gezet als de zon 's middags op z'n hoogste punt stond. En ach, dan kon er van plaats tot plaats wel eens een kwartier of een half uur verschil optreden. Dat merkte je zonder geregelde vervoerverbindingen toch niet."
WINTERTIJD
Veel ellende
SCHOONHOVEN - Draai bij het ingaan van de wintertijd nóóit je klok terug. Vader Leo en zoon Theo van Kan van de gelijknamige fabriek in Schoonhoven kunnen het niet genoeg benadrukken. De wijzer terugdraaien betekent schade aan het uurwerk. „Gewoon de klok stilzetten en later een zetje geven," adviseert Leo. „Anders breken palletjes en andere onderdelen af. Elk najaar hebben we de handen vol aan die ellende. Ik vind het zo zonde van je mooie klok."
Arjan van 't Riet uit Aarlanderveen, medewerker van het in Alphen gevestigde Streekarchief Rijnlands Midden, pakt er een officiële circulaire bij, gedateerd 1 mei 1892. Toen werd de West-Europese of Greenwich-tijdrekening afgekondigd. „Voor zowel het treinverkeer als voor de telegraaf- en telefoon-dienst was een eenduidige tijdrekening natuurlijk belangrijk. Want stel je voor dat de trein klokslag 12.00 uur vanuit Leiden zou vertrekken en om 12.03 uur al in Alphen zou staan. Het zou een complete chaos worden."
Vooral boeren wilden niets weten van de nieuwe tijdrekening. Wie niet meedeed, had voordeel in de planning in het boerenbedrijf, vertelde H. Kromwijk, inwoner van de tot 1964 zelfstandige gemeente Barwoutswaarder bij Woerden, in 2004 in het Utrechts Nieuwsblad. „Door niet mee te doen, had je een langere werkdag. Je had de natuur mee en het kwam beter uit met de beesten."
Zo kwam het uur extra goed van pas in de hooitijd. Oud-plaatsgenoot R. van Doorn wist te vertellen dat het hooi 's morgens nog lang nat was van de dauw. „Het moest steeds gekeerd worden om te drogen. En dat kon in de zomer een uur langer door de zomertijd te negeren." Met de invasie van de Duitsers in 1940 was het snel afgelopen met de nogal eigenzinnige lokale tijdrekening. „Al snel na de bezetting werd één lijn getrokken," vertelt Piet Brak. „De Duitse tijdzone werd in Nederland ingevoerd, wat betekende dat de klok veertig minuten vooruit werd gezet. Dat is na de bevrijding niet meer veranderd. In 1977 kwam vervolgens de zomertijd terug."
Zelfs tot in de jaren '70 bleven boeren zelf aan de klok morrelen, weet Arjan van 't Riet. Hij vertelt dat de zomertijd op sommige boe renbedrijven heel wat gedoe veroorzaakte. „Ik ken een bedrijf waar ze twee wekkers opstelden. Zo probeerde de boer in een week de overgang te overbruggen. Elke dag ging de wijzer van de ene wekker tien mi nuten vooruit. En zo voorkwam hij dat hij ineens op een ander uur de koeien moest gaan melken."
Gedoe
Let de Kruijf-Westeneng (87) uit Zegveld weet er alles van. Ze is geboren en getogen op de boerderij; haar vader, grootvader én overgrootvader boerden aan de Rondweg. En nu haar zoon Bert. „Ik kan me dat gedoe met zomer- en wintertijd nog goed herinneren. We hadden daar met z'n allen niet zo'n zin in. Het tijdsverschil was niet fijn, je stond eigenlijk een uur te vroeg in het land te werken. Het duurde echt wel een poos voordatje dat uur erin had geschoven." De koeien liepen buiten en met een tractor het land in gaan, was door de slappe veenbodem niet aan de orde. „Je moest dus varen. We kwamen dan natuurlijk een stuk vroeger op het land om buiten te melken. Dat zal om vier uur zijn geweest in plaats van vijf uur. We gingen met z'n drieën het land in. De koeien hadden op zo'n moment soms weinig geduld. Dan braken er een paar los en gingen ze ervandoor. Tja, dan hadden wij het nakijken." Maar ook op andere vlakken was de zomertijd wel eens lastig. De Kruijf glimlacht: „Je moest al om acht uur 's avonds thuis zijn, in plaats van negen uur."

Bron: AD Woerden 28 maart 2015

'Als dwazen gereden'
Werkstraf en rijontzegging dreigt na fataal ongeval

door: MARCO GERLING
ZEGVELD - Hendrik-Jan R.(19) reed - met passagiers zonder gordel- veel te hard. Dat verwijt het Openbaar Ministerie de veroorzaker van het ongeval, waarbij Kevin Vroege (18) uit Kamerik een jaar geleden om het leven kwam.
Terneergeslagen luisterde Hendrik-Jan gistermorgen naar de woorden die in de rechtszaal op hem neerdaalden. Af en toe zei hij iets. „Dit ongeval doet heel veel met me. Vooral ook vanwege de familie van Kevin."
De man die door vrienden 'Henri' wordt genoemd wiebelde onrustig met zijn voeten, slikte en liet zijn tranen vloeien. „Het is een moeilijk jaar geweest. Iedere keer als ik in de auto stap, denk ik weer aan dat ongeval."
„We zien dat het u veel doet. Net zoals we zien dat de zaal emotioneel reageert," zei oudste rechter Schotman. „Hij beseft heel goed wat hij gedaan heeft en dat hij daarvoor de consequenties moet dragen en ook straf verdient. Alleen dat komt niet zo goed uit de verf, omdat hij niet zo'n prater is, zoals veel mannen," zei advocaat Heieen Peters over haar cliënt. „Hij vindt dat hij sinds het ongeval geen feest meer mag vieren."
Brandweer
Over die fatale zaterdagavond 5 april vorig jaar is zeker dat 'Henri', die net acht maanden zijn rijbewijs had, minstens 115 heeft gereden. Kevin zou een maand later aan zijn droombaan bij de vrijwillige brandweer in Kamerik beginnen. De drie vrienden in de auto jutten Henri op om hard te rijden, om snel te arrive ren bij restaurant Kreta de Griek in Zegveld. „Ze lachten omdat ik mijn gordel omdeed. Als jonge jongen zeg je eigenlijk niet tegen je vrienden dat zij ook hun gordel om moeten doen."
Een politieman die al in Woerdense Verlaat achter het kwartet reed, zag direct dat het hard ging. Met piepende banden ging de auto door de bocht. Vier kilometer voor de fatale crash, negeerde 'Henri' ook een rood verkeerslicht bij wegwerkzaamheden op de Milandweg, een weg die hij kende van eerdere ritten. Maar nooit eerder reed hij daar zo hard, gaf hij toe. „Het kan goed gaan en het kan fout gaan," dacht de man uit Breukelen, toen de brug in het wegdek veel eerder kwam dan hij verwachtte. Met hoge snelheid vloog hij over de verhoging in de polderweg.
En het ging fout. „Jullie hebben als dwazen gereden," was het eerste wat de politieman die achter de vrienden reed zei, toen hij Hendrik-Jan langs de weg wild zag gebaren om hulp. Hij omschreef wat hij zag als 'ellende'. Een modderzee met pollen en gras op de weg en een auto in de sloot. Twee vrienden werden uit de auto geslingerd, toen 'Henri' de macht over het stuur verloor. Een van hen raakte zwaargewond. Hij liep onder meer gebroken ribben en geperforeerde longen op. „Ik vond hem op het fietspad," zei de bestuurder.
De andere man uit de auto was Kevin. Hij werd in het water gevonden. Reanimatie door toegesnelde hulpdiensten bleek, op enkele kilometers van de eindbestemming van het kwartet, geen zin meer te hebben. „Het is alsof hij van je afgescheurd wordt," liet vader Ad gisteren voorlezen in een nabestaanden-verklaring. Hij hield Kevin die avond vast op de plek van het ongeval, in tranen luisterden hij, zijn vrouw en de twee zussen van Kevin naar elkaars verklaringen.
„Stoerigheid," gaf 'Henri' als reden voor zijn harde rijden. Eerder op de dag kreeg hij in Ter Aar al een boete van 440 euro, omdat hij 85 reed waar 50 mocht. Zijn vader waarschuwde hem om rustig te rijden. „Ik weet dat ik verantwoordelijk ben," zei de man die volgens onderzoek tussen de 115 en 140 kilometer per uur reed tijdens de crash in Zegveld. De familie Vroege heeft contact met Hendrik-Jan en kan hem vergeven. Ze praten over het ongeval en ervaren steun aan het geloof bij de verwerking van hun verdriet. „Onze deur voor Henri blijft altijd open. We hebben veel steun van mensen uit het dorp. Maar het bed van Kevin blijft leeg. Hij was gelukkig en had zijn leven goed op de rit." Zijn moeder: „Hij was mijn zoon, mijn oogappel. Ik moet verder, voor mijn
man en de meiden. Onze zoon is er niet meer en ligt bij zijn ook te vroeg overleden oma op de begraafplaats, dat zal een stuk van ons leven moeten zijn. Dat doet onbeschrijfelijk veel pijn." De officier van justitie noemde het rijden 'tegen roekeloos aan en eiste 160 uur werkstraf. Ook moet 'Henri' als het aan het OM ligt zijn rijbewijs voor 2,5 jaar inleveren, waarvan een jaar voorwaardelijk met een extra lange proeftijd van vier jaar. „U kunt de verantwoordelijkheid van autorijden niet aan." De timide Henri met trillende lip en rode ogen: „Ik heb enorm veel spijt."

Bron: AD 27 maart 2015

Wielrenner komt tegen vrachtauto

Zegveld - Een wielrenner is gisteren tegen het middaguur gewond geraakt op de Boschsloot. Een vrachtwagenchauffeur zag hem tijdens het afslaan richting Broeksloot over het hoofd. Het letsel voor
de fietser viel uiteindelijk mee.

Bron: AD Groene Hart 25 maart 2015

De Halve Maan op 1 mei weer open

DE MEIJE - Bouwvakkers zijn hard aan de slag bij café De Halve Maan in de Meije, een bekende pleisterplaats voor honderden fietsers langs het schilderachtige riviertje. Uitbaatster Elly vanHanswijk hoopt dat alles eind april klaar is en de zaak op 1 mei officieel geopend kan worden. Het oude pand was in zo'n slechte staat dat het helemaal gesloopt is. Daarna is op een nieuwe fundering een nieuw café gebouwd. Volgens Van Hanswijk was het hoog tijd dat het gebouw werd vervangen. Ze verwacht dat de buurt volop gaat genieten van het nieuwe café. 'Alleen al hoe heter straks zal uitzien, is een vooruitgang voor de buurt.

Bron: AD Woerden 24 maart 2015

Bijzonder pi-moment brengt geocachers naar Zegveld

ZEGVELD - Het getal pi is een wiskundige constante met in decimale notatie de getalswaarde 3,141592653. Op 14 maart vond voor getallenlief-hebbers een ultiem moment plaats, namelijk het pi-moment. Want op 14 maart 2015 (3-14-15 Amerikaanse stijl) om 9:26:53 kwamen de eerste 10 cijfers van pi voor in de datum-tijd notatie. Dat feit bracht tientallen geocachers zaterdagochtend naar Zegveld. Geocaching is een buitensport, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon, om ergens een cache (verstopplaats) te vinden. En geocachers hebben iets met speciale getallen. 'Meld je vóór het moment suprème op de locatie, die door de coördinaten wordt aangegeven, dan kunnen we gezamenlijk het bijzondere pi-moment meemaken,' zo luidde de opdracht. En 'Elke geregistreerde geocacher staat voor één decimaal.' Zo'n 50 a 60 personen, geocachers met aanhang, meldden zich in Zegveld, waar het 's morgens om dat tijdstip nog nooit zo druk was.

Carol Bos vertelt: "Ineens begint er wat onrust in de verzamelde groep mensen te komen, telefoons komen tevoorschijn en het wordt een beetje dringen. Dan beginnen mensen af te tellen en klinkt er: pi, pi, pi. Er wordt druk geklikt met telefoons en een paar minuten later is het alweer voorbij. De organisatie wordt bedankt en de groep verspreidt zich over Zegveld, op zoek naar nog meer in de buurt verstopte caches. 46 geocachers registreerden zich in Zegveld tijdens het pi-moment, wat pi oplevert met 46 decimalen: 3.14159265 3589793238462643383279502 8841971693993.

Kimberley en Stan kampioen

Zegveld - Stan van der Hoeven en Kimberley Uittenbogaard namen de afgelopen maanden deel aan de VTE jeugd wintercompetitie 2014/2015 in Maarssen. Tijdens elke speeldag speelden ze een mix dubbel en ieder een enkel. In alle vijf de wedstrijden lieten zij de tegenstanders achter zich en werden zo kampioen.

Siveo verslaat titelkandidaat

ZEGVELD - Siveo heeft in Nieuwer Ter Aa een perfecte prestatie geleverd. In een attractief en spannend duel bleef het titelkandidaat Nita met 2-3 de baas. Het is inmiddels genoegzaam bekend dat coach Herman Verrips zijn manschappen met veel aanvallende intenties laat spelen. Ook in het duel tegen het hooggeklasseerde Nita was dat niet anders. In de gedurfde 3-4-3 formatie werd de tegenstander meteen onder druk gezet en dat leverde ook direct mogelijkheden op. Toch duurde het tot de 28e minuut voordat de geel-blauwen de score openden, uit een penalty werd het 0-1. Nog voor rust werd het 1-1 en meteen daarna was het weer raak dankzij Stef Kuijer: 1-2. Er ontstond, mede door het kaartenfestival van Nitazijde, een rommelige fase. Uit het niets viel in de 71e minuut de 2-2, maar Siveo herpakte zich en scoorde de 2-3.

Bron: Woerdense Courant 18 maart 2015

Evenwichtkunstenaars terug uit Afrika

ZEGVELD - De ooievaars van Zegveld zijn bezig met familyplanning. Als twee ooievaars op hun nest zitten, verklaren ze elkaar eerst de liefde met snavelgeklepper en daarna vindt de paringplaats. „Dat is ook het enige moment dat je het verschil kan zien tussen het mannetje en het vrouwtje," zegt beheerder Jaap Wansinck. „Anders moet dat via het dna in het bloed." Van de vier ooievaarsstations in het Groene Hart is alleen Zegveld nog in bedrijf. In de winter bleef er dozijn vogels rond Zegveld hangen, waar ze geregeld gevoerd worden. Inmiddels zijn acht vogels terug uit Afrika. Een aantal is nog onderweg.

Bron: AD Woerden 12 maart 2015

Dominee Overeem bevestigd

ZEGVELD - Dominee C. J. Overeem is zondagmorgen bevestigd als predikant van de hervormde gemeente in Zegveld. Hij komt over uit Wilsum. Na de preek werd Overeem toegesproken door de Woerdense wethouder De Weger (Christen-Unie/SGP) en door scriba C. M. Hoogerbrugge namens de hervormde gemeente van Zegveld.

Bron: AD Woerden 12 maart 2015

Kinderkleding en speelgoed in De Voorhof

Zegveld - In Kerkelijk Centrum De Voorhof in Zegveld is zaterdag de jaarlijkse kinderkleding- en speelgoedbeurs Van 09.00 tot 13.00 uur wordt in de zaal aan de Hoofdweg 48 tweedehands voorjaars- en zomerkleding verkocht, net als speelgoed. De opbrengst van de kinderkleding- en speelgoedbeurs komt ten goede aan het onderhoud en de vervanging van de inventaris van het Kerkelijk Centrum De Voorhof in Zegveld.

Bron: AD Woerden 11 maart 2015

Boek over stervensbegeleiding

ZEGVELD - Trudy ten Have schreef vijftien ontroerende maar tegelijk soms humoristische columns over het leven in het Woerdense hospice De Mantelmeeuw. De zorgvrijwilligster besloot een paar jaar geleden haar ervaringen in het begeleiden van mensen die gaan sterven op papier te zetten. Acteur en Groene Hart-inwoner Bram van der Vlugt zal komende zaterdag om 15.30 uur bij boekhandel Libris Woerden het eerste exemplaar officieel in ontvangst nemen.
titel van het boek is Laatste Zwaai.

Bron: AD Woerden 10 maart 2015

Bol redt regenwoud in Costa Rica
Zegvelder koopt tropisch bos op om illegale kap tegen te gaan

door: DENNIS L'AMI
ZEGVELD - Matthijs Bol koopt al enige jaren tropisch regenwoud in Costa Rica om illegale houtkap tegen te gaan. Tot nu toe stelde hij op die manier al 34 hectare grond veilig, wat overeenkomt met circa 60 voetbalvelden.
Als kleine jongen was Bol (30) vaak buiten te vinden in Zegveld. Slootjes springen in de polder, spelen in de weilanden. „Ik ben een buitenmens, ja." Misschien was het uitzicht op de eindeloze horizon een inspirator, zegt hij aan de keukentafel in zijn ouderlijk huis.
Al zijn vrije tijd gaat op aan de stichting Work with nature, die tropisch regenwoud opkoopt om te voorkomen dat het ten prooi valt aan illegale houtkap. Wie wil, kan een stuk regenwoud adopteren voor 2,50 euro per vierkante meter. Bol vormt samen met Maarten van der Beek het bestuur. Naast zijn baan bij een koikarperfarm in Harmelen, waar hij van alles leert over water-management, gaan alle vakanties naar Costa Rica.
„Over drie weken gaan we weer. Dit keer met een filmploeg. Ik kan nog niet zeggen waar en hoe, maar in oktober zal er een documentaire bij de publieke omroep te zien zijn."

Het zegt iets over het succes van zijn project. „Dit jaar willen we een onderzoekscentrum realiseren. Hier hebben we ongeveer een ton voor nodig. In het afgelopen jaar hebben we de aankoop van 30 hectare grond voor elkaar gekregen. Met het onderzoekscentrum willen we een volgende stap zetten naar zelfvoorzienend zijn. Onderzoekers kunnen dan bijvoorbeeld terecht om te overnachten." Bol ziet het als een noodzakelijk kwaad om achter fondsen en donateurs aan te gaan, maar is realistisch genoeg om te beseffen dat het nodig is.
„Tot het doel van zelfvoorzienend zijn is bereikt, ben ik bezig met zaken waarmee ik liever niet bezig ben. Ik ben tropisch bosbouwkundige, geen marketingman."
Uit interesse voor natuurbescherming deed hij op jonge leeftijd een zomer vrijwilligerswerk in Ghana. Zijn interesse groeide uit tot een passie. Hij besloot een studie te volgen die hierop aansloot, deed stages in Costa Rica en vond zijn roeping.
Hij deed daar tussendoor vrijwilligerswerk bij een organisatie die schildpaddeneieren beschermt. „We sleepten eieren naar een veilig stuk strand en huurden lokale stropers in als gidsen zodat ze in de toekomst veilig waren."
Hij deed zijn afstudeerscriptie in Costa Rica om zich daarna te gaan wijden aan het behoud van het regenwoud. „Het kappen is daar een groot probleem, maar ook het spuiten van gif is verschrikkelijk. Als het regent, komen de vissen dood bovendrijven in de rivieren."
Sponsorloop
Zijn mede-bestuurslid Van der Beek geeft ten tijde van het interview een workshop in een basisschool in Breukelen. Er zal een sponsorloop komen, waarbij de leerlingen van de school geld inzamelen voor de stichting. Bol: „Dat is fantastisch natuurlijk, ook omdat je kinderen zo al op jonge leeftijd bewust maakt van dit onderwerp. Zo blijft het moeilijk om te controleren of het hout waarmee wij hier in Nederland bouwen, duurzaam is. Wij willen als stichting aan bedrijven aanbieden de klant een optie te geven om 2,50 euro meer te betalen voor een product, bijvoorbeeld bij het tanken. Met dat geld kopen wij dan weer een vierkante meter tropisch regenwoud, ter compensatie."
Hoe dit werkt, is te lezen op de website.
adopteerregenwoud.nl

Bron: AD Woerden 9 maart 2015

Wandeling door eeuwenoud landschap

ZEGVELD - Staatsbosbeheer houdt zaterdag een wandeling door het eeuwenoude landschap van De Zegveld en De Meije. De wandelaars verzameen om 9.45 uur in gasterij de Milandhof. Bij De Meije vertelt de gids hoe het kan dat de landen schraallanden heten. Aanmelden via de website of via 06-23774925 www.groenehartcentrum.nl

Bron: AD Woerden 4 maart 2015

Dodelijk ongeluk voor de rechter

Door HANS-PAUL ANDRIESSEN

KAMERIK/ZEGVELD - De bestuurder van de gecrashte wagen, waarbij vorig jaar de 18-jarige Kevin Vroege uit Kamerik om het leven kwam, moet zich op 26 maart verantwoorden voor de rechter. De officier van justitie heeft hem overtreding van artikel 6 van de wegenverkeerswet ten laste gelegd (roekeloos, aanmerkelijk onvoorzichtig of onoplettend rijden) en secundair artikel 5 (gevaar op de weg). Wat de eis is, wordt op de zitting bekendgemaakt. De strafzaak komt bijna een jaar na het ongeluk, dat diepe sporen heeft nagelaten in het kleine Kamerik, waar bijna iedereen elkaar kent. Kevin Vroege uit Kamerik reed op een vrachtwagen, deed lange tijd aan voetbal en zou lid worden van de vrijwillige brandweer. Op zaterdagavond 5 april ging hij met drie vrienden van 17 tot 21 jaar uit Kamerik en Breukelen wat drinken bij de Griek in Zegveld. Op een recht stuk op de Milandweg, net na een flauwe bocht en een bruggetje, raakte de wagen op de verkeerde weghelft, en kwam via de berm in een smalle sloot terechtkwam.
Hulpdiensten
Aanvankelijk troffen de hulpdiensten slechts drie jongemannen bij de auto aan, van wie er een zwaargewond was. De vierde persoon werd even later in het water gevonden. Hij was overleden. Uit het politieonderzoek blijkt dat er geen andere auto bij het ongeluk was betrokken en dat de bestuurder te hard reed. De officier van justitie, heeft zich daarna over het politierapport gebogen. Familie en vrienden hebben op de plek des onheils aan de Milandweg een monumentje opgericht ter nagedachtenis aan Kevin Vroege. Het is een klein Grieks kapelletje. Het slachtoffer had een fascinatie voor alles wat Grieks was. Hij had een Griekse vriendin en een Griekse opa.

Bron: AD Woerden 3 maart 2015
Pin It