Thomaseiland nabij De Blauwe Meije opgeknapt

ZEGVELD - Het Thomaseiland van Buitenplaats De Blauwe Meije is ingericht met werk dat is gemaakt door bewoners van het Thomashuis en het naastgelegen Atelier de Schuur in Zegveld. Het Thomashuis is een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. Een aantal weken geleden ging er een flinke storm over het Thomaseiland. Het terrein is nu weer helemaal opgekapt. De Blauwe Meije nodigt daarom alle belangstellenden uit om morgen een kijkje te komen nemen. Dit kan tussen 14.00 en 17.00 uur bij de Buitenplaats aan Meije 300 in Zegveld. www.deblauwemeije.nl

Bron: AD Groene Hart 22 juli 2016

Natuurwandeling door schraallanden De Meije

Staatsbosbeheer houdt morgen een natuurwandeling door de schraallanden van De Meije. Het is de laatste wandeling van het seizoen. De Groene Hartgidsen nemen deelnemers mee op een reis door de tijd. Langs het riviertje de Meije ligt een van de weinige grote stukken schraalgrasland van Nederland. Deelnemers verzamelen om 09.45 uur bij eetcafé De Halve Maan aan Hazekade 20. De wandeling duurt tot ongeveer 12.00 uur. Deelname kost 8 euro inclusief koffie en thee. Aanmelden kan via de website. www.groenehartcentrum.nl

Bron: AD Groene Hart 22 juli 2016

Wandelen door natuur

ZEGVELD - Staatsbosbeheer houdt zaterdag 23 juli de laatste natuurwandeling van het seizoen in de schraallanden van de Meije. De deelnemers hebben zo de kans om het eeuwenoude landschap van de Meije te verkennen en te ontdekken. De gidsen ontvangen de wandelaars in eetcafé de Halve Maan met koffie of thee en na een korte inleiding vertrekken zij per auto naar het schraalgras-land (nabij parkeerplaats de Koekoek).  De deelnemers verzamelen vanaf 9.45 uur bij eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20 in de Meije en kunnen parkeren bij de school aan de Hazekade. De wandeling duurt ongeveer tot 12.00 uur. De wandeling voert door een min of meer drassig gebied. Goede wandelschoenen of laarzen zijn aan te bevelen. De kosten bedragen 8 euro en 3 euro voor kinderen tot 12 jaar. Aanmelden: www.groenehartcentrum.nl of via tel.: 06-23774925 (tijdens kantooruren).

Bron: Woerdense Courant 20 juli 2016

Schade aan bomen De Meije groot

ZEGVELD/DE MEIJE De combinatie van storm, valwinden en regen blijkt vorige maand voor tienduizenden euro's schade te hebben aangericht in De Meije. Ongeveer 200 bomen zijn getroffen. De schade aan de bomen langs met name de Middenweg, Meije, Oude Meije en Milandweg bedraagt ongeveer 25.000 euro. De schade die omvallende bomen ook aan het wegdek hebben veroorzaakt, is nog eens een kleine 10.000 euro.
Alle onveilige situaties rond bomen zijn verholpen. Bekeken wordt nog waar nieuwe bomen moeten komen. Naast omvallende bomen liepen ook woningen en winkels onder water.

Bron: AD Woerden 18 juli 2016

Geen stroom door kabelbreuk

KAMERIK/ZEGVELD - Waarschijnlijk een kabelbreuk was de oorzaak van een langdurige stroomstoring die zondagmiddag Kamerik en Zegveld trof. In Kamerik-dorp, de Kanis en Zegveld met hun buitengebieden zaten meer dan tweeduizend huishoudens lange tijd zonder elektriciteit. Monteurs van netbeheerder Stedin hadden zo'n anderhalf uur nodig voor het leed verholpen was en de elektrische apparatuur in beide dorpen weer aan kon.

Bron: Woerdense Courant 13 juli 2016

Blauwe Meije kan langer open

ZEGVELD/MEIJE - Buitenplaats De Blauwe Meije kan met ingang van deze maand zeven dagen in de week open zijn. Na twee seizoenen alleen in de weekeinden open te mogen, mag de tuin nu alle dagen publiek ontvangen. De buitenplaats valt deels onder de gemeente Woerden, deels onder Nieuwkoop. Beide gemeenten konden het aanvankelijk niet eens worden over de verruiming van de openingstijden. Buitenplaats De Blauwe Meije is elke dag vanaf 10.00 uur open met wisselende exposities. Momenteel exposeren Jan Min met aquarellen en Ankie van Lier met portretten. José van den Helder met leerlingen en Maarten Koch exposeren vanaf 22 juli kleine landelijke werken.

Bron: Woerdense Courant 13 juli 2016

School alsnog tegen de vlakte

ZEGVELD - Het schoolgebouw van voormalig basisschool De Pionier in Zegveld gaat alsnog tegen de vlakte. Dat gebeurt onder het toeziend oog van een natuurorganisatie vanwege de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen. Het gebouw aan de Clausstraat staat leeg sinds de school in 2010 dicht moest wegens teruglopende leerlingenaantallen. Nog deze maand moet het slopen afgerond zijn. Bedoeling is dat op de locatie woningbouw komt, maar onduidelijk is nog wat voor woningen en wanneer. Tot die tijd komt op het terrein gras.

Bron: AD Woerden 7 juli 2016

'Belangrijk dat er ruimte blijft voor melkveehouderij in Groene Hart'

Melkveehouders uit het Groene Hart ontwikkelen samen met onderzoekers en adviseurs maatregelen voor minder uitstoot van ammoniak, een betere waterkwaliteit en minder bodemdaling. Het programma Proeftuin Natura 2000 ging afgelopen donderdag in Zegveld van start.
door Charella Hulsbosch
ZEGVELD - Tien melkveehouders uit verschillende gebieden in de Veenweiden gaan in samenwerking met de provincie, het waterschap en LTO Noord aan de slag met het ontwikkelen van maatregelen.
Projectleider Bennie van der Fels: "We willen uiteindelijk een olievlekwerking creëren. Collega-melkveehouders kunnen meedenken en discussiëren om zo een grote groep betrokken boeren te krijgen die allemaal iets kunnen met die maatregelen." Voor het zo ver is, moet er eerst nog een hoop worden getest. "We gaan met maatregelen aan de slag en niet elke oplossing zal een succes worden. De ambitie is om op die tien bedrijven straks 25 procent minder ammoniak uit te stoten."
Melkveehouder Bartlo Hoogendijk uit Driebruggen is een van de eerste tien boeren die starten aan het project. Hij noemt het programma belangrijk voor het voortbestaan van de sector in het gebied. "Dat wordt lastiger als alles wordt dichtgetimmerd via regels. Het is belangrijk dat er ruimte blijft voor de melkveehouderij in het Groene Hart", zegt hij. Voorheen heeft de melkveehouder te maken gehad met een top-down beleid, waarbij de regels door de overheid aan de sector werden opgelegd. "Dat is lastig, want het past niet altijd in de bedrijfsvoering", verklaart hij.
De maatregelen zijn voor Hoogendijk niet helemaal nieuw, het project borduurt namelijk voort op iets wat de melkveehouder al langer doet. "Het waterschap wil graag schoner water hebben en ik ben ook al even bezig om mijn sloten schoner te krijgen, want het vee drinkt ook van dat water," legt hij uit, "Door het bemesten van het land kunnen voedingsstoffen afspoelen naar de sloten en hetzelfde gebeurt bij inklinking. Dankzij de brede steun voor het programma krijg ik nu nog meer de ruimte om zelf te kijken wat ik daar aan kan veranderen." Over een tijdje gaat een groep van tien collega's de ontwikkelingen bij Hoogendijk op de voet volgen. "Dat is best wel een verantwoordelijkheid,"
zegt hij, "Je moet bewust kijken wat wel en niet kan." Boeren uit de omgeving van Driebruggen staan nog niet in de rij, maar daar kan nog verandering in komen. Hoogendijk: "Het speelt hier nog niet, maar dat moet nu na de start ook langzaam gaan uitbreiden. Als de eerste resutaten bekend zijn zullen er wel meer reacties komen."
Voor de inwoners zijn de effecten op lange termijn niet heel tastbaar, maar ze zijn er wel degelijk. "Door de afzetting van ammoniak en stikstof hebben natuurgebieden het nu zwaar. De landbouw levert daar een belangrijke bijdrage aan," legt Van der Fels uit. "Met deze maatregelen hopen we de druk op die natuur te verminderen, zodat we kunnen blijven genieten."

Bron; Woerdense Courant 6 juli 2016

Tuinadvies bij Geral Overbeek

ZEGVELD - Tuinspecialist Geral Overbeek geeft vandaag vanaf 12.00 uur een tuinspreekuur bij Buitenplaats de Blauwe Meije aan de Meije 300. Bezoekers kunnen vragen gerelateerd aan tuinieren stellen. Overbeek heeft al dertig jaar ervaring in het vak. Behalve vragen kunnen bezoekers ook mee met de wildplukwandeling.

Bron: AD Woerden 2 juli 2016

Bewoners vrezen Tour d'Utrecht met duizenden fietsers

Toertocht in de Meije is eens maar nooit weer'

door Marco Gerling

Meije - Bewoners van de Meije zijn furieus over de komst van duizenden wielrenners in hun buurt. Ze begrijpen niet dat toestemming is verleend om de Tour d'Utrecht morgen dwars door hun achtertuin te laten lopen.
De hele dag eenrichtingsverkeer en een non-stop stroom van amateurfietsers. Meijenaren die zich hebben verzameld in de stichting werkgroep Meijebelangen zijn boos. Volgens bewoner Martin Stolwijk mede omdat ze pas vorige week zijn 'overvallen' door de mededeling dat hun omgeving gekozen is voor de route. Deze volgt op de doorkomst van Tour de France, vorig jaar in het Groene Hart.
„Vorig jaar kwamen de renners niet door de Meije en wat ons betreft is dit ook eens maar nooit weer," zegt Stolwijk strijdbaar. Of de bewoners actie gaan voeren? „Daar is aan gedacht. Maar er is niets meer aan te veranderen."
De organisatie is bekend met het protest vanuit de buurt. „We hebben een brief gehad", zegt Bart ter Welle van Tour d'Utrecht. „Maar ze zijn rijkelijk laat. Deze hele mooie route is al heel lang bekend bij de gemeente, die net als de provincie akkoord is gegaan. Als organisator ga je er dan vanuit dat bewoners door hen worden ingelicht. We proberen zo min mogelijk overlast te veroorzaken." Het meest teleurgesteld zijn bewoners door het niet betrekken van hen bij de doorkomst van 2300 fietsers. Terwijl Meijebelangen al meer dan veertig jaar actief is.

Bij de organisatie hebben zich inwoners gemeld, die ondanks de drukke tocht doorgang willen. Het gaat in ieder geval om een agrariër en om een arts. Zij krijgen begeleiding van de politie waar nodig, die met meer dan tien motoren actief is tijdens de tocht.
Wethouder Jan Leendert van den Heuvel van Bodegraven-Reeuwijk is ook niet gelukkig met de situatie. „Wij hoorden dit als college pas deze week en hadden graag een keuze in de doorkomst over deze smalle polderroute gehad." Bodegraven laat het van de ervaringen dit jaar afhangen of een mogelijk hernieuwd verzoek volgend jaar wordt afgewezen.

Bron: AD Woerden 2 juli 2016
Pin It