Pleinfestijn in Zegveld

ZEGVELD - Ingespannen gezichten bij de leden van Muziekvereniging Kunst Na Arbeid (KNA) Zegveld tijdens het Pleinfestijn afgelopen zaterdag. De muziekvereniging bestaat dit jaar 55 jaar en dus traden verschillende gezelschappen op, waaronder Linfano uit Linschoten en Jagerfanfare Nieuw-Leven uit Kamerik. 's Avonds trad Fanfarecorps Excelsior Woerden op. Foto: Ulco Wesselink

Bron: Woerdense Courant 28 juni 2017

Huis met een uitzicht om te zoenen

door: Bert van den Hoogen

Weidsheid. De Meije is bekend vanwege het leuke kronkelige weggetje waar veel mooie woningen langs staan. Mieke en Jacques Onel kochten hier in 1999 hun ideale woning, maar eigenlijk kochten ze het uitzicht.

Ze kregen bijna tranen in de ogen toen ze bij de eerste bezichtiging in 1999 op het randje van het terras zaten. Ze keken uit over een breed water, weilanden en in de verte de contouren van het natuurgebied van de Nieuwkoopse Plassen. Dat terras was de achtertuin van de woning die ze toen bekeken.
Lange tijd waren ze stil en zeiden daarmee tegen elkaar dat ze hier absoluut wilden wonen. Mieke woonde al in Nieuwkoop en toen ze een relatie kreeg met Jacques, verhuisde hij van Uithoorn naar een huisje in Nieuwkoop.
Mieke: „Het was uiteindelijk toch makkelijker om te gaan samenwonen en dus gingen we op zoek. We zijn gek op water en hadden al bij meer woningen in De Meije gekeken. Het waren vooral boerderijachtige woningen. Toen we daar binnen stonden, voelde het niet goed. Het was als een te grote jas."
Jacques: „Bij zo'n oude boerderij ben je nooit klaar met onderhoud. Als je denkt klaar te zijn, kun je opnieuw beginnen."
Mieke: „Toen we voor het eerst hier voor de deur stonden, was ik niet meteen onder de indruk. Het is aan de voorkant gesloten. Maar toen we eenmaal binnen waren en naar achter liepen, was het: 'Wauw! Wat een licht'. Door het glas van onder tot boven wordt buiten binnen en binnen buiten." Jacques: „Je hebt direct contact met de natuur. Mensen denken dat weiland geen natuur is, maar we zien allerlei dieren. Veel vogels, maar er loopt ook weleens een vos."
Ze genieten net zo van de natuur als van de agrarische omgeving. Ze moeten een beetje lachen als nieuwe bewoners klagen over stank of geluid. Jacques: „Hoe erg is dat nu helemaal? Als een boer gaat gieren, ruik je dat een dag. Nou, en? Ik vind het niet eens stank. Ik vind alle boerengeluiden prachtig. Het hoort hier."
Mieke: „Als je dat niet wilt, moet je in de stad gaan wonen."
De woning voldeed zo goed aan de wensen, dat ze er in achttien jaar weinig aan hebben hoeven veranderen. Het grote raam in de wand tussen de slaapkamer en de vide was er al. Door het glas van de zij- en achtergevel is er ook vanuit de slaapkamer het weidse uitzicht.
Praktijkruimte
Het huis is ook groot genoeg voor een gezin. De garage aan de straatkant hebben ze omgebouwd tot kantoor-en praktijkruimte, zodat ze beiden aan huis konden werken. Jacques: „Dat hebben we zo gedaan dat je er zo weer een garage van kunt maken."
Ze hadden verder niet zo'n grote behoefte aan een bijzonder interieur. Mieke: „Je kunt je huis prachtig inrichten, maar het uitzicht niet. Wij hadden al genoeg aan het uitzicht."
Dat ze nu hebben besloten de woning te verkopen, heeft enkele jaren gekost. Mieke: „Op termijn wil ik minder gaan werken. Jacques is al langer met pensioen. Om ook wat meer te kunnen gaan reizen, is het beter om wat kleiner te gaan wonen. Dus zijn we rond gaan kijken. Maar wat we ook zagen, het was niet zoals hier en dit wilden we niet kwijt."
De doorslag gaf een wandelingetje over het Meijepad, waar ze ontdekten dat ze hier iets nieuws kunnen bouwen. Mieke: „Het is ook aan het water en het uitzicht is bijna hetzelfde. De tuin is veel kleiner, maar dat is helemaal niet erg. Het is een andere woning, maar dan met dezelfde omstandigheden."

WATERLIEFHEBBERS
Als echte waterliefhebbers pakken Mieke en Jacques Onel regelmatig hun boot of de kano's om een tochtje te maken over de Nieuwkoopse Plassen. Jacques Onel: „Het is maar een paar honderd meter varen en dan zit je middenin het natuurgebied." 'We doen wel boodschappen met de boot'. Dat is iets waar ze beiden erg van kunnen genieten, vertellen ze.
Mooi
Jacques Onel: Toen we hier nog niet woonden, wisten we niet hoe mooi het is." Mieke Onel: „We gaan ook weleens met de boot boodschappen doen in Nieuwkoop." Mieke Onel was een paar jaar vrijwilliger bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Mieke Onel: „ledereen heeft het over de Loosdrechtse Plassen. Slechts weinig mensen weten hoe mooi de Nieuwkoopse Plassen zijn."
 
INFO
Adres: De Meije 258, Zegveld.
Type woning: Vrijstaande gezinswoning.
Vraagprijs: € 798.000k.k.
Woonoppervlakte: 187 vierkante meter.
Aantal kamers: 8 (4 slaapkamers).
Bouwjaar: 1993.
Informatie: Spirit Vastgoed; www.spiritvastgoed.nl.
Bijzonderheden: Woning met weids uitzicht.

Bron: AD Groene Hart 23 juni 2017

Zomers genieten met diverse activiteiten

ZEGVELD - Een kinderrommelmarkt, een stormbaan, een muziekzweefmolen en een dorpsbarbecue. Dit en nog veel meer is vandaag te beleven tijdens Zegveld Zomert. Dit jaar is het niet aan de Middenweg, maar aan de Clausstraat, op de plek waar de Waldhoorn/Pionier heeft gestaan. Het feest is groter vanwege het 40-jarig bestaan van de Culturele Stichting Zegveld. Vanaf 13.00 uur beginnen de activiteiten. Naast een volleybal- en jeu-de-boulestoernooi zijn er attracties als bungee-trampoline, bumper voetbal en voor de kleinsten een ballonnenclown. Aan het einde van de middag volgt de barbecue met muziek van dj Robin. Het feest eindigt rond 22.00 uur.

Bron: AD Woerden 17 juni 2017

Terrassen De Blauwe Meije mogen blijven

Door Jan van Ommen
Zegveld - Buitenplaats De Blauwe Meije in Zegveld hoeft van de Raad van State de nieuwe terrassen voorlopig niet te sluiten. Dat heeft de hoogste rechter bepaald in een spoeduitspraak.
Omwonenden zijn fel gekant tegen de uitbreiding van de horeca en eisten eerder deze maand bevriezing van de uitbreiding. Volgens de Raad van State staat in het nieuwe bestemmingplan niets dat straks niet meer is terug te draaien. Het plan regelt alleen een uitbreiding van de horeca-activiteiten op enkele terrassen en in de grote loods. Later dit jaar behandelt de Raad van State alle inhoudelijke bezwaren van de buren. Als ze gelijk krijgen, kunnen alle uitbreidingen alsnog ongedaan worden gemaakt.

Bron: AD Groene Hart 15 juni 2017

Inschrijving wandeling

Zegveld - Stichting "Leven in depolder"houdt zaterdag 26 augustus een wandeling door de polder langs plekken waar men normaal niet mag komen. De opbrengst van het inschrijfgeld van 10 euro per volwassene en 5 euro per kind is voor Inloophuis 'Leven met kanker'.
ledereen kan meedoen en bij voorinschrijving krijgen deelnemers een inspiratiewaaier cadeau. Rob van Hoogdalem van Stichting Leven in de polder heeft een prachtige wandeling van 14 kilometer lang uitgezet. Deze start bij de Milandhof in Zegveld en doet onderweg diverse leuke en informatieve plaatsen aan: zo wordt er in een half uur durende tocht over de plassen gevaren naar een deel van de polder waar normaal niemand mag wandelen. Bij Boerderij de Koekoek krijgen deelnemers uitleg over de schraallanden en een imker vertelt over zijn bijen.
Starten met de wandeling kan tussen 10.00 en 13.00 uur. Het eindpunt is eveneens bij de Milandhof in Zegveld. Vooraf inschrijven kan bij het Inloophuis 'Leven met kanker', Wilhelminaweg 12 in Woerden. Informatie: www.inloophuis-levenmetkanker.nl.

Bron; Woerdense Courant 14 juni 2017

Excursie langs riviertje de Meije

Zegveld - Staatsbosbeheer houdt zaterdag 17 juni om 9.45 uur een speciale excursie door de mooie schraallanden langs het riviertje de Meije.
Langs het riviertje de Meije, bij Zegveld, ligt een van de weinige grote stukken schraalgrasland van West-Nederland en een relict van eeuwenoud agrarisch gebruik.
Bijzondere vegetatie
Dit gebied is nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat zoals de landerijen er 100 a 150 jaar geleden uitgezien hebben. De landjes lagen te ver van de boerderij en werden daardoor nooit bemest, slechts gehooid. Zo ontstond voedselarm land met een bijzondere vegetatie.
Ooit was heel het Groene Hart bedekt met dit soort schrale graslanden. Schraal klinkt arm, maar: hoe minder voedsel in de grond, des te rijker het leven. De schraallanden herbergen vogels, vlinders en bijzondere planten zoals blauwe zegge, moerasviooltje en klokjesgentiaan. De Staatsbosbeheergidsen ontvangen de deelnemers om 9.45. uue in eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20 in de Meije (Bodegraven) met koffie en thee. Na een korte uitleg gaan de deelnemers het gebied in en om 12.00 uur zijn zij weer terug op het startpunt. De kosten, inclusief een kopje koffie of thee, bedragen 8 euro en 3 euro voor deelnemers tot 12 jaar. Goede wandelschoenen en eventueel een verrekijker vergroten het plezier. Honden zijn niet toegestaan.
Aanmelden
Men dient zich aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  onder vermelding van naam en telefoonnummer of via 06-23546290 (tijdens kantooruren).

Bron: Woerdense Courant 14 juni 2016

Zegveld Zomert!

ZEGVELD - Dit jaar bestaat de CSZ (Culturele Stichting Zegveld) 40 jaar en dat wordt gevierd tijdens Zegveld Zomert! Er is voor jong en oud veel te beleven. Zo kunnen bezoekers op zaterdag 17 juni onder meer meedoen aan de dorpsbarbecue verzorgd door Spies & Spijs, het beachvolleybaltoernooi georganiseerd door Volleybalvereniging Animo'72, het Jeu de Boules-toernooi georganiseerd door Rinus Hoogerbrugge en muziek van DJ Robin. Bovendien zijn er diverse attracties als bumper-voetbal, een zweefmolen, springkussens en een stormbaan.

Bron: Woerdense Courant 14 juni 2017

Langste stokbrood

De Rijnstraat in Woerden was afgelopen zaterdag het toneel van het 'Langste Stokbrood Gezond' waar vele gehandschoende handen druk waren met het beleggen van stokbrood. Het oude record van 134 meter werd met 200 meter royaal verbroken en het gejuich was niet van de lucht toen de jury het verlossende woord sprak. Rob van Hoogdalem van Stichting Leven in de Polder had deze uitdaging op zich genomen. "Dat lukte alleen maar dankzij alle vrijwilligers, bijna honderd." Hieronder een groot aantal statushouders en vrijwilligers en gasten van Inloophuis 'Leven met kanker'. De verkoop van het stokbrood bracht ruim 1.000 euro op voor het asiel. 

Bron: Woerdense Courant 7 juni 2017

De recordpoging om het langste belegde broodje van Europa te maken is geslaagd.

door Daniëlle Verweij

Woerden - Vrijwilligers van Stichting Dierenhulpverlening Woerden, Inloophuis Leven met Kanker en statushouders van De Stadspoort wisten het megabrood zaterdag in een half uur te beleggen. „Een prachtig evenement voor een bijzonder goed doel", zegt vrijwilligster Anka van Beek terwijl ze in rap tempo de plakken kaas van schijfjes tomaat voorziet. „In een uurtjetijd is het wel voor elkaar", schat ze in.
De jury loopt ondertussen de Rijnstraat op en neer. Met een rolmaat en meetlatten controleren of de meters stokbrood voldoen aan de gestelde eisen. Organisator Rob van Hoogdalem is enthousiast. Zijn idee voor deze recordpoging kreeg bijval van onder meer Stadshart Woerden. Zij regelden de vergunning en kramen. De ingrediënten werden gedoneerd door de lokale ondernemers.
„Hiermee zetten we Woerden weer op de kaart", zegt vrijwilligster Carolien van Dam, in het dagelijks leven accountmanager binnenstad. Inloophuis Leven met Kanker heeft ook een flinke ploeg broodbeleggers geregeld zoals Dick Fokke. „Dit doen we natuurlijk graag met elkaar. Gezellig op zaterdagmiddag, geen straf hoor", aldus Fokke.
Na een uurtje is het Europees record, na laatste meting door de kritische jury, een feit. Het broodje gezond meet 202 meter en 80 centimeter. „Prachtig! Het is gelukt," concludeert initiator Van Hoogdalem. Het winkelend publiek vindt de ludieke actie smakelijk en de gesneden stukken van het het recordbroodje zijn in een mum van tijd aan de man gebracht.

Bron: AD Woerden 6 juni 2017

BROODJE RECORDPOGING GESLAAGD: 202 METER EN 80 CENTIMETER

Met 370 stokbroden, 65 helpende handen en kilo's kaas, tientallen kroppen sla en dozen vol komkommers en tomaten is in de Woerdense Rijnstraat het record 'langste broodje van Europa' behaald:
202 meter en 80 centimeter. Organisator Rob van Hoogdalem wist hiermee 1500 euro te verdienen voor het goede doel, te weten nieuwe lampen voor de buitenkennel van dierenasiel Reijerscop.
Alsof ze dagelijks niets anders doen, beleggen de vrijwilligers routinematig de meters stokbrood op de marktkramen. Sla, kaas, tomaat en komkommer, zo luidt de volgorde van de instructie. Het eitje mogen de kopers van het broodje zelf pellen en op hun record-broodje leggen. „Hiermee zetten we Woerden weer op de kaart", aldus één van de vrijwillige 'beleggers'.

Bron: AD Woerden 6 juni 2017

Buitenmens worden gaat vanzelf

door Bert van den Hoogen

De Meije - Rotterdam was hun habitat waar ze het middenin de stad goed naar hun zin hadden. Maar in 1997 vond Joost ander werk in Amsterdam en Annemarie in Bodegraven. Door fileleed op de A2 koos hij er weleens voor om op de fiets naar zijn werk te gaan. De Meije lag op die route. Toen ontstond de liefde voor het landelijke gebied. „We kenden het hiervan het varen, schaatsen en fietsen."
De Meije kwam pas echt in beeld als nieuwe woonomgeving, toen ze het voormalige bankgebouw in de bouwstijl van de jaren 30 troffen. De vorige eigenaren hadden in de jaren 70 het interieur volgens de toen heersende smaak ingericht. Joost: „We waren niet meteen verkocht toen we het huis voor het eerst binnenkwamen. Maar we vonden wel de ligging prachtig en de basisstijl van het huis was gewoon goed."
De jarendertigstijl kenmerkt zich onder meer door de brede voorgevel. De woning van Annemarie en Joost is nog breder en heeft daardoor een statige uitstraling. Dat past ook bij de bankfunctie die het vanaf de bouw tot eind jaren 80 heeft gehad. Joost en Annemarie troffen de woning aan met nog de indeling van de bank. De entree en de wachtruimte met balie voor bezoekers hebben ze bij de keuken getrokken. De kluis met de 10 centimeter dikke stalen deur hebben ze erin laten zitten, in de kamer die ze nu in gebruik hebben als kantoor.
De jaren 70 hebben ze wel uit de woning gebannen. De brede open haard met metselwerk is vervangen door een houtkachel en het hoogpolige tapijt heeft plaatsgemaakt voor een parketvloer. De kenmerken van de jarendertigstijl, zoals het glas-in-lood en de hoge plafonds met panelen zijn behouden, wat bijdraagt aan de tijdloosheid van het interieur. De grootste bouwkundige aanpassing was in 2011 toen ze de badkamer en de verwarmingsinstallatie hadden vernieuwd en het dak verbeterd. Daarbij is er meer isolatie aan de buitenkant gerealiseerd en zijn de dakkapellen iets groter gemaakt.
Het aanpassen van de woning ging gelijk op met het wennen aan de nieuwe woonomgeving met hun twee opgroeiende kinderen. „In het begin werd ik nog wakker gehouden door kikkerconcerten en vond ik het eendengekwaak vervelend. Nu genieten we er juist van. We dachten dat de kinderen liever in Rotterdam zouden opgroeien. Maar de basisschool is hier vlakbij en ze vonden het geen probleem om 16 kilometer naar het Coornhert College in Gouda te fietsen."
Boot
Als gezin zijn ze echte buitenmensen geworden. Voor Joost begint dat al bij het terras dat pal aan het riviertje De Meije ligt. „Het is daar alsof je in een boot zit, zo direct is het contact met het water." Tegen dat terras ligt hun oude legerponton, waarmee ze in het weekend of 's avonds de Nieuwkoopse Plassen op gingen. Die enorme ruimte is nu de reden naar een andere woning uit te kijken. Het zal niet lang meer duren voordat de kinderen het ouderlijk huis verlaten. Zelf maken ze de overstap naar ander werk. Alles bij elkaar gaan ze daardoor een andere levensfase in, waar een andere, waarschijnlijk kleinere woning bij past. Ze hopen dat de volgende bewoners op dezelfde manier de woning beleven. Joost: „Het zou mooi zijn als het weer een gezin is met jonge kinderen."

'Oud-bewoners houden binding met buurt'
Tot eind jaren 80 werd het huis met kantoor nog bewoond door Hoogendoorn, de laatste directeur van de Raiffeisen-Boerenleenbank. Hoogendoorn is weer een paar honderd meter verderop komen . wonen. Annemarie merkt dat veel oud-bewoners van de Meije binding met de buurt houden. „In Rotterdam waren we gewend dat we altijd boodschappen konden doen. Hier is geen avondwinkel. We besloten dat we voldoende voorraad in huis moesten hebben. In plaats van uit eten, gingen we zelf uitgebreid koken. Zo ontstond het idee om voor groepjes te gaan koken. We dachten dat daar veel mensen vanuit de stad op af zouden komen. Maar het zijn juist de mensen die hier in de buurt hebben gewoond. Pas nog Hoogendoorn met zijn kinderen."
INFO

Adres: De Meije 224, Zegveld.
Type woning: vrijstaande gezinswoning met kantoor.
Vraagprijs: 695.000 euro.
Woonoppervlakte: 300 vierkante meter.
Aantal kamers: 8 (6 slaapkamers).
Bouwjaar: 1906-1930.
Bijzonderheden: Voormalige Raiffeisen-Boerenleenbank.
Informatie: Riggeling Makelaardij, riggelingmakelaars.nl.

Bron: AD Groene Hart 2 juni 2017
Pin It