'ledereen is nu blij met weerbericht'

ZEGVELD  - „Natuurlijk, nu is iedereen blij met de weersvoorspellingen", zegt Mees Weststrate. De Zegvelder heeft een lange staat van dienst als regionaal weerman. „Je merkt gewoon dat het weer op dit moment erg leeft onder de mensen Er is inderdaad een serieuze vorstperiode in aantocht." Weststrate heeft al een paar vragen van ijsverenigingen en fanatieke toerschaatsers gekregen. Wanneer kunnen we schaatsen? „Er ligt ten oosten van Moskou een flink kou-front, met enorm lage temperaturen. Dat front komt wel deze kant op. Mooi vriezend weer, weinig wind en naar alle waarschijnlijkheid geen neerslag." Weststrate tempert de verhitte feestvreugde onder de schaatsfanaten overigens wel een beetje: „Bedenk dat de zon nu langer schijnt. De kans dat het ijs overdag niet erg veel aangroeit, blijft
dus bestaan."

Bron: AD Woerden 22 februari 2018

Kampioen en promotie Eerste Klasse

Afgelopen zaterdag stond een spannende laatste wedstrijd in de competitie van de landelijke Tweede Klasse voor de dammers van Kijk Uit Zegveld op het programma. De Zegvelders vormen samen met een aantal Reeuwijkers een damteam en hadden minimaal één wedstrijdpunt nodig om het kampioenschap binnen te halen. Eén verliespartij, drie remises en maar liefst zes overwinningen bracht de score op 15-5. De twee vurig gewenste, punten waren binnen. Na twaalf jaar mag dit tiental door naar de landelijke Eerste Klasse.

Bron: AD Woerden 21 februari 2018

Spies & Spijs opent op zondag

DOOR PAUL VAN DEN DUNGEN

Vanaf deze week gaan de deuren van Restaurant Spies & Spijs ook op zondag open. Het uniek all-in grill concept slaat enorm aan en komt in het weekend eigenlijk een dag tekort. Het restaurant naast Gasterij De Milandhof in hartje Zegveld kent een grote schare fans. Zij worden op hun wenken bediend door de Passadores die aan tafel de spiezen rund, kip, varken- en lamsvlees aansnijden. Daar
naast serveren zij ook vegetarische varianten en is er een uitgebreid salade-, kaas- , groente- en visbuffet. „Het concept slaat enorm aan," vertelt eigenaar Lauw Uittenbogaard. „Voor een vast
bedrag dineren inclusief drankjes is populair. Maar we krijgen zeker ook veel complimenten over de spiesen en overige gerechten. Bovendien is het gezellig eten, of je nu met een groep bent of samen. Dat er een Passadore aan tafel komt, heeft toch iets extra's." Vanaf dit weekend is Spies & Spijs ook zondag open. „Van donderdag tot zaterdag is het erg druk. Bij de reserveringen wordt ook vaak gevraagd of we zondag open zijn. We hebben besloten aan deze vraag gehoor te geven." Voor Zegveld is de zondagsopening een primeur.

Uittenbogaard: „Het hoort bij deze tijd, we kunnen er niet meer omheen. We zijn verantwoordelijk voor de exploitatie van De Milandhof, het kloppende hart van Zegveld, waar veel verenigingen en maatschappelijke instellingen gebruik van maken. Dat vind ik nog steeds fantastisch om te doen. Maar de prijzen blijven klein. Dat moet aan de andere kant, de commerciële, toch worden terugverdiend. Alleen zo houdt De Milandhof z'n bestaansrecht." Spies & Spijs is open van donderdag tot en met zondag. Voor informatie: www.spiesenspijs.nl

Bron: Woerdense Courant 21 februari 2018

Van iedere leerling ken ik het gezin

De Milandschool in De Meije heeft al tientallen jaren een stabiel leerlingenaantal dat schommelt tussen de 50 en 55 leerlingen. Verrassend genoeg zijn het er dit schooljaar maar liefst 60. „Voor ons is dat echt veel. Het is een groei van bijna tien procent", redeneert locatieleider Daisy Lehmann.

door Charlotte de Heij

De Meije - Een knus en vertrouwd gevoel bekruipt je als je de Milandschool in De Meije binnenloopt. Kinderen van alle groepen lopen door elkaar heen in de gang waar vier lokalen aan grenzen. Een jongen neemt afscheid, omdat hij gaat verhuizen en trakteert de hele school. Alle zestig kinderen krijgen een fruitbakje.
Locatieleider Daisy Lehmann is trots op het groeiende aantal leerlingen. „En dat in een gebied waar de demografische krimp echt een issue is. Het imago van een achtergesteld dorpsschooltje hebben we
intussen wel van ons afgepoetst. Ouders moeten meer moeite doen om hier met hun kind te komen, maar het is de moeite waard. Dat krijgen we altijd terug."
Op de zonnige vrijdagochtend wordt er met graafmachines hard gewerkt. De damwand tussen de school en het weiland wordt vernieuwd, om eventuele verzakkingen van het schoolgebouw tegen te gaan. De kleuters, die samen met groep 3 een klas vormen, kijken met juf Anja voor het raam in hun lokaal hun ogen uit. De monden staan niet stil. „Oh kijk, daar gaat weer een paal." En een andere kleuter: „Die stapel wordt hoog. Wel tot de hemel." Juf Anja Post werkt al meer dan 30 jaar op de Milandschool. „Dat is wel een teken toch", zegt ze met een lach. „Ik ken de gezinnen en de families van iedereen. Die betrokkenheid is me veel waard. Maar ook de omgeving is prachtig. Alle seizoenen maak je in het buitengebied bewust mee, omdat je hier echt in de natuur bent. Stormt het? Hup, dan gaan we naar buiten en de wind voelen. Als het sneeuwt, pakken we de sleetjes uit de schuur. Het is echt een inspirerende leeromgeving."
Veilig en vertrouwd. Dat zijn waarden die op de Milandschool absoluut waar worden gemaakt. Hoe zit het met de overstap van klein dorpsschooltje naar middelbare school?
Beschermd
„Ik heb wel eens gedacht dat de overstap lastig zou zijn, omdat ze hier toch wel beschermd opgroeien", zegt Post, „maar dat zit niet zozeer in groeps- of schoolgrootte. Elk kind is anders en een overstap is het toch wel. We krijgen juist altijd positieve berichten terug van de vervolgschool, omdat onze kinderen zo zelfstandig kunnen werken."
Wetenschappers zijn het ér niet over eens of de grootte van de school direct verband houdt met de didactische kwaliteit van het onderwijs. Uit onderzoek blijkt dat het niet zozeer de groepsgrootte of de combinatieklas is die van invloed is op prestaties, maar de wijze waarop de leerkracht hiermee om kan gaan. Locatiemanager Lehmann: „Het lesgeven in combinatieklassen zit hier echt in ons DNA. En door de kleinschaligheid kunnen wij persoonlijke aandacht echt waarmaken."
Lehmann staat zelf voor groep 6-7-8. Groep 8 bestaat uit zeven leerlingen „Als ik een gezamenlijke uitleg geef, krijg je dus veel vaker de beurt dan in een klas van dertig. De plus-kinderen kunnen na een paar minuten al zelfstandig aan de slag. Daarna gaat de middengroep aan het werk en ik houd een of twee leerlingen over die ik nog persoonlijk kan instrueren. Binnen korte tijd heb ik alle leerlingen op hun eigen niveau bediend."
Musical
Een van de zeven groep 8-leerlingen is Lieke Stolwijk (11). Voor de derde keer speelt ze dit jaar in de eindmusical, die op de Milandschool door alle bovenbouwleerlingen wordt opgevoerd. „Vorig jaar speelden we met veertien kinderen de musical, waardoor ik drie rollen had. Nu doen we het met 25 kinderen. Leuk om met echte rollen en bijrollen te kunnen spelen." De 9-jarige Tim Beukers uit groep 6 vindt het leukste dat hij iedereen van zijn school kent. „Met bijna iedereen ben je vrienden. Omdat we vaak tegelijk pauze hebben, speel je met iedereen. Niet alleen met de kinderen uit je eigen klas."
Job van der Knaap (10) uit groep 7 noemt de vieringen als voordeel. „Sinterklaas, kerst en carnaval vieren we met de hele school. Het zijn drie aparte groepen, maar het voelt als één groep."
Is die kleinschaligheid een voordeel? Juist om die reden twijfelde Marleen Beiboer of de Milandschool wel geschikt was. Haar oudste zoon begon op de Jorai, de christelijke basisschool in Zegveld, maar stroomde uiteindelijk af naar speciaal onderwijs.
Voor haar andere twee kinderen koos ze daarna bewust voor de Milandschool, hoewel ze bij een open ochtend twijfels had over de grootte en de onderwijskwaliteit. „De betrokkenheid gaf eigenlijk de doorslag. Mijn ene kind zat op school in Woerden en de andere twee zaten hier. De scholen zijn tegelijk uit, maar de hulpvaardigheid van andere ouders was hier zo enorm."
Of de school wel voldoende onderwijskwaliteit kon bieden, vroeg moeder Linda Balvert zich eerst ook af. Gaandeweg merkte ze dat haar kinderen op allerlei manieren aan de lesstof komen. „Vanuit De Groeiling, de stichting waar de school onder valt, kunnen er leerlingondersteuners ingeschakeld worden. Vaak komen er twee vrijwillige oud-leerkrachten die een kind apart nemen. Mijn kinderen leren beiden niet heel makkelijk, maar door extra inzet van ons en van de leerkracht komen ze er wel."
Kleinschaligheid
Ook voor de medewerkers van de school is de kleinschaligheid af en toe lastig. „Soms mis ik wel collega's om mee te sparren", zegt Lehmann. „Of mensen bij wie je even binnenloopt om te vragen hoe iemand de Chromebooks toepast bij spelling."
Grotere scholen lijken in het voordeel te zijn als het gaat om het uitwisselen van kennis en ervaring met collega's. Inderdaad, het toepassen van een efficiënte organisatie, planning en instructie vraagt meer van een leerkracht als er drie leerjaren bij elkaar zitten dan bij één enkele jaargroep in een lokaal. De kwaliteit van de leerkracht is de cruciale factor, ziet ook Lehmann.
„We zitten dan wel midden in de polder, maar we kunnen hier gewoon appen, mailen en bellen met collega's op de Willibrord", grapt ze. „Ik kom daar regelmatig voor teamvergaderingen en studiedagen, dus de lijnen tussen ons zijn kort. En weet je, het is heerlijk snel en efficiënt vergaderen als je team maar uit vier man bestaat."

Bron: AD Groene Hart 20 februari 2018

Welzijnsactiviteiten Zegveld blijven

ZEGVELD - Het opzeggen van het huurcontract van de Milandhof door Welzijn Woerden heeft tot grote onrust in het dorp geleid. Vrijwilligers en ouderen vreesden dat de welzijnsactiviteiten in het dorp zouden stoppen. Volgens wethouder Yolan Koster (Welzijn) is die onrust nergens voor nodig. „Ik garandeer dat de activiteiten in Zegveld ook na 1 mei worden voortgezet, al dan niet in De Milandhof." Vanwege financiële problemen bij Welzijn Woerden zou de organisatie alle langdurige contracten onder de loep hebben genomen. Koster: „De huurcontracten van De Milandhof en Rembrandtlaan zijn
vervolgens opgezegd." Hierdoor dachten Zegveldse ouderen dat hun wekelijkse kaartmiddag of dansochtend zou verdwijnen. Zegvelder en CDA-raadslid Job van Meijeren noemt de werkwijze van Welzijn Woerden 'middeleeuws'. „Heel slecht om de huur op te zeggen zonder de 26 vrijwilligers en alle deelnemers aan de activiteiten daarover te informeren." Koster erkent dat het 'niet verstandig' is geweest van Welzijn Woerden. „Hoewel het een administratieve handeling betreft, is dit onvoldoende besproken met de betrokken. Dat heeft geleid tot een storm in een glas water." Welzijn Woerden was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

Bron: AD Woerden 13 februari 2018
Pin It