Ido Vunderink (86), schilder van het Groene Hart, overleden

Kunstenaar Ido Vunderink is op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Zegveld overleden. Vunderink was een hedendaagse schilder die overal ter wereld zijn werken exposeerde. Vunderink is gisteren in besloten kring begraven.
Een bekend werk van Vunderink is het doek Het Groene Hart dat een prominente plek heeft in het Woerdense gemeentehuis en dat ook zijn laatste grote opdracht bleek te zijn.
Het grote schilderij werd in april 2019 in het gemeentehuis onder toeziend oog van Vunderink zelf opgehangen. Het is een abstracte weergave van de natuur in het Groene Hart in voornamelijk blauwtinten. Bijna was het doek er niet geweest. De dokter adviseerde de schilder de opdracht niet aan te nemen vanwege zijn broze gezondheid. „Maar ja, toch ben ik het gaan proberen. Voor ziek zijn heb ik geen tijd, ik wil doorgaan. Maar ik geef toe dat het keihard werken was”, zei hij destijds.
„Hij was een kunstenaar die zich steeds weer wist te vernieuwen”, zegt Frans Lander, een goede vriend van Vunderink. „In de laatste jaren begon Ido steeds een meer sobere stijl te ontwikkelen, overbodige zaken weg te laten en te zoeken naar het wezenlijke der dingen. Helemaal abstract werd hij echter nooit, je herkent bijna altijd het uitgangspunt, een landschap, een boeket of een persoon.”
Vunderink zal altijd de schilder van het Groene Hart blijven, zegt Lander: „We zullen Ido missen, maar de schoonheid van zijn kunst blijft bij ons als een eeuwige troost, vooral voor Lex Heldring die meer dan 66 jaar zijn levenspartner was.”


Theo Aarsen, voorzitter van Kunstkring Woerden, heeft de markante schilder zeven jaar meegemaakt. „Hij wilde graag zijn kennis over zijn schilderkunst overdragen. Hij nam altijd de tijd voor je”, weet Aarsen.

Bron: AD Woerden 31 juli 2021

Het blijft typisch Hollands zomerweer

De Woerdense weerman Mees Weststrate vreest niet veel goeds te kunnen melden. Voor de komende tien dagen blijft het wisselvallig, zegt hij. Zon en een bui wisselen elkaar af en heel erg warm wordt het ook al niet Het kwik blijft steken rond de twintig graden. De nachten verlopen met pakweg veertien graden koel. Bovendien blijft het af en toe flink waaien. Het is en blijft typisch Hollands zomerweer, zegt hij. „Vergeleken met de vorige zomers is het dit jaar bar slecht.” De wind komt uit zuidwest tot zuid. Het betekent dat er koel en wisselvallig weer onze kant op komt. Het zeewater heeft een temperatuur van ongeveer achttien graden. „Een paraplu bij de hand houden, kan zeker geen kwaad. Je kunt overvallen worden door een buitje en daar kan ik over meepraten, omdat ik net op de fiets weg was", zegt de Woerdenaar lachend.Kunnen wij toch nog niet een warme en zonnige augustus-maand verwachten? Hij is voorzichtig met de voorspellingen voor de lange termijn, maar probeert het toch. De weersmodellen voor de komende weken geven aan dat het weer niet erg veel gaat veranderen. De hete zomer van voorgaande jaren krijgen we niet, vreest hij. „Misschien wordt het wel iets warmer, maar het blijft toch wisselvallig. Het zou kunnen dat september lekker wordt met meer zon en minder nattigheid.” Weststrate waarschuwt wel voor de zonnekracht. Hoewel de zonnige periodes zich afwisselen met buien, schijnt de zon fel en ligt het gevaar van verbranden op de loer. „Wij hebben nu te maken met zonkracht 7 of 8.”

Bron: AD Groene Hart 30 juli 2021

Als het bedrag verdubbelt, keer ik om

Rob van Hoogdalem fietst van Woerden naar de Noordkaap en weer terug, om geld op te halen voor Inloophuis leven met kanker’. Hij vlogt hierover op zijn YouTubekanaal en doet wekelijks verslag in de Woerdense Courant. Vandaag de zevende en achtste aflevering.

FINLAND - "Deze week weer veel moois gebeurd. Ten eerste had ik deze hele week geen regen en vanaf Pori de wind in de rug naar Helsinki. Langs de kust richting het zuiden rijden is mij erg gemakkelijk af gegaan. Prachtige bossen afgewisseld met graanvelden. Zo reed ik constant door mooie streken. Onderweg kwam ik een soort bungalowparkje tegen met negen prachtige huisjes. Alle stonden ze wijd open en de bedden keurig opgemaakt maar verder geen teken van leven. Ik heb maar even een uurtje de accu bij geladen en op het terras mijn zelf meegenomen brood zitten eten. Daarna weer verder gegaan. Nu heb ik Helsinki bereikt waar ik voor het eerst sinds de start van deze tocht twee dagen rust neem. Het idee dat ik het mooie avontuur van Scandinavië er bijna op heb zitten doet mij wel wat. Het heeft mij zoveel gegeven aan overwinning en prachtige beelden dat het wel even slikken is voor mij. Maar tegelijkertijd weet ik dat bij de oversteek naar Tallin het volgende prachtige weer ligt te wachten. Zaterdag vierde ik mijn 67ste verjaardag. Wat speciaal is dat. Een prachtige fietstocht, een lichaam dat goed functioneert en een geweldig doel waarvoor ik op pad ben. 386 felicitaties en de dag daarna nog eens 36. Heldere zon, en ik ben in Helsinki. Ik hoef niemand uit te leggen hoe bevoorrecht ik mij voel. Helsinki is een mooie stad met op iedere straathoek wel een sierlijk gebouw. Een groenmarkt waar constant iets moois gebeurt. Livemuziek, tapdanser, mimiekspelers, goochelaars, drummers en noem maar op of het is er.
Ik heb voor mijn verjaardag alleen maar stortingen gevraagd voor het Inloophuis en tevens de mensen uitgedaagd dat als maandag blijkt dat het bedrag is verdubbeld, ik omkeer en via een andere route terug ga naar de Noordkaap. Of dit is gelukt, dat leest u volgende week."
SAMENVATTING VAN VORIGE WEEK 
'Inmiddels ben ik bij de Kerstman geweest. Zeker erg leuk om een keer te beleven. Voor kinderen is het een mooi speelparadijs. En met kerst kun je daar ook overnachten in hotels, in vakantiehuisjes, en in hutten. De Kerstman zelf bezoeken kan ook. Met hem op de foto tegen vergoeding is ook mogelijk, de man moet toch ergens geld vandaan halen om pakjes te kopen. Tevens passeerde ik weer de Noordpoolcirkel, en fiets ik richting de Evenaar. Na nog een dag fietsen arriveerde ik bij de Botnische Golf'

Bron: Woerdense Courant 28 juli 2021

Alle seizoenen prachtig: De Meije glimt in het Groene Hart

Femke Rodenburg

De Meije - Nog geen vierhonderd inwoners, maar het hele jaar is het in De Meije druk met wandelaars en fietsers die genieten van natuur, kunst én appeltaart in het schilderachtige lintdorp in het Groene Hart van Zuid-Holland.
Hoe klein De Meije ook is, de ruim 150 huizen zijn verdeeld over drie gemeenten en twee provincies. Het westelijke uiteinde ligt vlakbij Zwammerdam en Bodegraven en valt daarmee onder de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en de provincie Zuid-Holland. De andere kant van De Meije hoort bij de gemeente Woerden en dus provincie Utrecht. De huizen aan de overkant van het gelijknamige riviertje De Meije, waarlangs het dorp is gebouwd, liggen in de gemeente Nieuwkoop.
De Meije bezoeken kan het best op de fiets. Niet alleen omdat je dan meer ziet, maar ook omdat autorijden over het kronkelende weggetje van De Meije bij tegenliggers uitdagend kan zijn. Het station Woerden of Bodegraven is een goed startpunt voor een fietstochtje, maar ook in Nieuwkoop begint een mooie 27 kilometer lange fietsroute.
Wandelen in De Meije is ook een aanrader. Bijvoorbeeld bij Lusthof De Haeck. Dit kleine natuurgebied is bijna sprookjesachtig te noemen door de smalle bochtige paadjes, die langs bomen, mossen, paddenstoelen en over bruggetjes voeren. Wie een wat steviger wandeling wil maken, kan de ruim 13 kilometer lange route het Meijepad volgen.
Langs deze route is ook Pietje Potlood te vinden. Dat is de bijnaam van de opvallende witte watertoren in De Meije. De 58 meter hoge toren verrees negentig jaar geleden in opdracht van een waterleidingmaatschappij. Aan de gelijkmatige ringen is te zien dat de toren is gebouwd volgens het principe van glijbekisting. Steeds nadat het beton was opgedroogd, werd de bekisting een stukje hoger getakeld.
Destijds was het een van de eerste torens die volgens deze methode werd gebouwd. In 1977 is de toen nog grijze toren gerestaureerd en geschilderd. Er zou 1000 liter reparatiemortel en 200 liter witte betonverf gebruikt zijn om de toren wit te krijgen. De toren is inmiddels al twintig jaar een rijksmonument. Sinds een paar jaar doet Pietje Potlood niet meer dienst als watertoren, maar wat er precies mee gaat gebeuren, is nog onduidelijk.
Schilderachtig
Een andere bezienswaardigheid is Buitenplaats De Blauwe Meije. Op deze schilderachtige plek van een hectare groot is niet alleen de befaamde appeltaart te eten, maar ook natuur- en kunstliefhebbers komen aan hun trekken. „Veel bezoekers komen hier voor de galerie en beeldentuin. De kunst die daar te zien is, wordt ook regelmatig verkocht vertelt eigenares Rebecca de Boer. Voor sportievelingen en watersportliefhebbers zijn er ook kano’s en fluisterbootjes te huur. Tipje vooraf: vergeet tijdens het varen niet te bukken bij de bruggetjes, want die zijn niet heel hoog.
Vanaf De Blauwe Meije kan via het slingerende riviertje de Meije gevaren worden door de rietlanden. Onderweg zijn er meerdere plekken waar kan worden aangemeerd voor een picknick of sanitaire stop. Maar doorvaren naar de Nieuwkoopse Plassen is aan te bevelen. In het laagveenmoeras ligt een typisch Hollands landschap met vergezichten over de landerijen en rietlanden. Het is niet gek dat schilders van de Haagse School hier bijna 140 geleden hun inspiratie vonden. Wie langer dan een nacht wil blijven in De Meije en omgeving, kan er ook overnachten. Er zijn meerdere bed and breakfasts en er is camping De Hollandse Boerderij. Deze voormalig melkveehouderij is nu een camping met stacaravans, 35 recreatieplekken voor caravans, campers en tenten en drie groepsaccommodaties. Voor de jongste  kampeerders is er een  kinderboerderij met schapen, geiten, pauwen, kippen, kalkoenen, duiven en de drie varkentjes Snoet, Snuit en Knorrie.
Een andere trekpleister in het dorp is eetcafé De Halve Maan. Al meer dan honderd jaar oud en letterlijk en figuurlijk een oplaadpunt. Hoewel het terras uitnodigend is, verdient het aanbeveling om binnen een kijkje nemen. De Halve Maan is een ouderwets bruin café dat bijna een museum lijkt.
Elektrische fiets
Eigenares Elly van Hanswijk ontvangt alle gasten hartelijk. Momenteel zijn dat vooral veel toeristen uit eigen land op de elektrische fiets. „Op zomerse dagen staat hier vaak voor vier Rolls-Royces aan elektrische fietsen”, vertelt de goedlachse uitbater. Het oplaadpunt voor elektrische fietsen voor de deur is dan ook geen overbodige luxe.
Toch is het niet alleen in deze tijd van het jaar druk in De Meije. Van Hanswijk: „In de winter zijn er schaatsers als er ijs ligt en de rest van het jaar stoppen hier ook wielrenners, deelnemers aan motortoerritten en puzzeltochten. Dat is het mooie aan De Meije. Het is hier alle seizoenen prachtig.”

Bron: AD Woerden 19 juli 2021

Wie redt woonboot aan de Stichtse Meije van de sloop?
Gratis af te halen: woonark!

Harrie van Opstal

De Meije - Onder het kopje 'gratis af te halen’ kun je als spulletjesjager heel wat bijzonders vinden.
Maar wat nu in De Meije wordt aangeboden, mag best opmerkelijk worden genoemd.
Ja, het staat er echt, op de affiche. ‘Gratis: Woonark of alleen betonnen bak. Af te halen vanaf oktober 2021." Verderop in het water dobbert een gezellige ark, aan de kant van de Nieuwkoopse Plassen. Da’s nog eens een aanbod.
Petra Hendriks uit Wijk bij Duurstede doet uit de doeken hoe dit zo gekomen is. „Nee, er niets aan de hand met vergunningen of met de afmeerplaats, hoor. Nee, het is veel simpeler. De oude ark maakt plaats voor een nieuwe. Met 5 meter breedte in plaats van de huidige 3 meter 15 betekent het een enorme verbetering.’
Drie bruggen
Het mooie stekkie aan de Stichtse Meije is een echte recreatieplek voor de familie, vertelt zij. Er lag in het verleden een tot woonark omgebouwde boot op dit adres. „Die schuit was op zeker moment aan vervanging toe. Mijn grootvader heeft in 1977 deze woonark uit Waddinxveen hierheen laten vervoeren. Tot drie bruggen nabij; die laatsten kon hij niet passeren. Van daar af heeft hij de hele opbouw hierheen getransporteerd. Dat feit, dat dit plekje ingesloten is door bruggen, is nu dus ook ons probleem geworden.”
Ze hebben uitgebreid met zowel de gemeente Woerden als de gemeente Nieuwkoop overlegd. De oever ligt namelijk op Woerdens grondgebied, de ark in Nieuwkoopse wateren. „Het ligt behoorlijk ingewikkeld om de oude woonark te hergebruiken. Aan Woerden hebben we gevraagd of het puin van de betonnen bak mag worden gebruikt als verharding. De oever is namelijk erg verzakt en moet worden verstevigd. Maar Woerden vindt het vanuit milieuoogpunt niet zo fijn als dat puin in de oever gaat.”
Bij Nieuwkoop gooiden ze als optie twee een ander visje uit; de betonnen kuip zou een tweede leven kunnen krijgen als drijvend terras bij de ark. „Maar dat vond Nieuwkoop niet zo heel leuk”, vertelt Hendriks. Die afwijzing was best wel een bittere pil, want ze zien de ark graag hergebruikt.
„In verband met duurzaamheid 'is het toch veel beter als zo’n betonnen bak wordt hergebruikt? Bovendien, als je de oude ark ter plekke helemaal sloopt, ben je wel 10.000 euro kwijt. Terwijl verslepen pakweg 750 euro kost.” En dus besloten de familieleden een oproep op te stellen. „Wellicht kan iemand deze bak elders goed gebruiken. Zonder de opbouw kan deze goed over het water worden vervoerd. De opbouw kan erin worden opgeslagen als je die opnieuw wil gebruiken. Als geheel krijg je ’m hier anders onmogelijk weg. Alleen al vanwege de breedte van de weg kan een kraan hier niet komen om de ark uit het water te takelen. Ook zitten er restricties aan het zwaar vervoer door de Meije.”
De oproep met ‘gratis af te halen’ staat sinds een weekje op Marketplace van Facebook. En de geplastificeerde affiche is dit weekend her en der rondom nummer 318 opgehangen. Even dacht Hendriks al beet te hebben; verderop aan de Bodegraafs/Nieuwkoopse Meije zag iemand wel perspectief in een terras op het water. Maar helaas, ook dat idee keurde de gemeente Nieuwkoop af.
Stel dat er toch niet die gelukkige treffer komt en de oude ark geen herbestemming krijgt? „Eind november wordt de bak van de nieuwe woonark geleverd en begint de opbouw van de nieuwe ark. In het slechtste scenario ontkomen we er niet aan begin november de oude ark te slopen. Dus we zijn dolblij als iemand er een goed idee voor heeft. Zoals gezegd gratis af te halen. We zullen aan alle kanten meehelpen”, belooft Hendriks.

Bron: AD Woerden 17 juli 2021

“Wat een geweldige ervaring, een magisch gevoel”

Noorwegen - Rob van Hoogdalem fietst van Woerden naar de Noordkaap en weer terug, om geld op te halen voor Inloophuis leven met kanker’. Hij vlogt hierover op zijn YouTubekanaal en doet wekelijks verslag doen in de Woerdense Courant. Vandaag de vijfde en zesde aflevering.

Rob van Hoogdalem

"Inmiddels heb ik de Noordkaap bereikt. Een geweldige ervaring was dit. Ik had in mijn gedachten dat ik het laatste stuk een enorme afdaling moest maken van twee kilometer. Ik was al op een behoorlijke hoogte, en moest nog een steile klim maken. Eenmaal boven werd ik verrast met de Noordkaap 300 meter verder op gelijke hoogte. Dan krijg je een magisch gevoel door je heen als je plots beseft dat je er bent. Ik heb daar de rit opgedragen aan alle vrijwilligers van het Inloophuis leven met Kanker’. Ik doe slechts een avontuur van drie maanden. Zij zijn er altijd, en doen geweldig werk. Inmiddels ben ik weer op de terugweg en vandaag ben ik bij de Kerstman op de Noordpoolcirkel. De steile bergen met prachtige uitzichten over de fjorden hebben nu weer plaats gemaakt voor mooie geurende dennen bos-sen. Afgelopen week ook erg veel Rendieren gezien die voor mij uit liepen, of naast mij in het veld. Ik heb daar veel van gefilmd. U kunt dit alles terugzien op Facebook of YouTube. Beide onder de naam Rob naar de Noordkaap. Zo, en ik ga nu de Kerstman uit zijn zomerslaap halen."
Samenvatting vorige week
"Weer een hele aparte week voorbij die ik in vogelvlucht zal proberen te verwoorden. Te beginnen met een ongelukkige valpartij van een stenen trap. Een man naast mij dreigde te vallen, en om zijn val te voorkomen sloeg hij mij in reflex van achteren zo hard dat ik voorover naar beneden rolde. Gevolg: twee hechtingen in mijn hoofd, drie hechtingen in mijn scheenbeen en een zwaar gekneusde rib, met mijn borst ook blauw. De dag daarna kwam ik bij de grens van Noorwegen. Makkelijk door de douane, maar 6 kilometer verder een politiepost. Alleen controle voor corona. Eerst vraagt hij of ik vaccinatie heb gehad. Ja. Mag ik je bewijs? Ik, alstublieft hier op papier het bewijs. Zijn volgende vraag. Heeft u hem ook op QR code. Uiteindelijk wel, maar die gaat pas in op 1 juli. Dus u mag omkeren en 1 juli terug komen. Dat was ik zeker niet van plan."

Bron: Woerdense Courant 14 juli 2021

Milandschool rent voor Hulphond Nederland

Op 4 juni organiseerde De Milandschool in de Meije 'The Big Run - School Edition', een sponsorloop voor Hulphond Nederland. Maar liefst 58 leerlingen hebben zich op die dag ingezet voor het bijzondere werk van deze stichting en zorgden hiermee voor een fantastische opbrengst van € 2284,65.
DE MEIJE - De opbrengst van de actie komt ten goede aan de opleiding en inzet van hulphonden voor mensen met een fysieke of therapeutische hulpvraag.
De leerlingen hebben ter voorbereiding in de klas een film gekeken over wat er allemaal komt kijken bij de opleiding en inzet van hulphonden. Vervolgens zijn ze actief op zoek gegaan naar familie, vrienden en kennissen die hen wilden sponsoren. Op de dag zelf waren de kinderen zeer gemotiveerd om onder toeziend oog van familie en vrienden heel veel rondjes te rennen voor het goede doel.
Op 29 juni kwam Pieter Blickma van Hulphond Nederland een cheque in ontvangst nemen bij de Milandschool De kinderen van de leerlingenraad en de kinderen van groep 5 (die al het geld hadden geteld) mochten de cheque overhandigen. Pieter was zeer verrast! "Zo'n kleine school en dan zo'n groot bedrag, fantastisch!," zegt Pieter blij. “Met dit geld kunnen we twee hele goede pups aanschaffen en twee mensen heel blij maken met een hulphond!"

Bron: Woerdense Courant 7 juli 2021
Pin It