Al voor de vorstperiode van enkele weken geleden begonnen de aalscholvers in de Zuid-Hollandse natuurgebieden van Natuurmonumenten met broeden. Met de plotselinge vrieskou was het onduidelijk of de eieren het wel zouden overleven. Ondertussen is de echte vorst weggetrokken. En de aalscholvers zitten nog op de nesten!Persfoto-Natuurmonumenten---Martin-Stevens

Warme buik
Ondanks de kou hebben de aalscholvers het voor elkaar gekregen de eieren warm te houden. Boswachter John Pietersen: “Dat is een hele prestatie! Bijna alle vogels hebben een broedplekken op hun lijf. Dit zijn kale, veerloze plekken op de buik die bij het broeden tegen de eieren worden gedrukt. Er zijn echter maar weinig soorten die een dergelijk koufront succesvol trotseren.”

De eerste kuikens
Het is nu wachten op de eerste aalscholverkuikens. “De eerste jongen kunnen misschien deze week al geboren worden,” vertelt boswachter John Pietersen. “In de rustgebieden in de Ackerdijkse en Nieuwkoopse Plassen kun je al een orkest van rare geluiden horen die de vogels maken vanaf de nesten. Ze zijn heel actief, dus kan het niet lang meer duren voordat de eerste kuikens over de rand van het nest kijken.”

‘Let eens op het prachtkleed!’
Je hoeft niet eens de natuur in om zelf te zien dat de aalscholvers zitten te broeden. Vaak zie je ze langs wegen op lantaarnpalen zitten. “Let maar eens op de witte nek en kuif en de witte veren op de buik. Die hebben ze alleen in de broedtijd. Vogelaars noemen dat een prachtkleed.”

Pin It