Laatste uitruk brandweermannen Jan Beukers en Arie Langerak

Op woensdagavond 29 september werd de brandweerpost Zegveld gealarmeerd voor een woningbrand aan de Rondweg nr. 52B. De in scene gezette uitruk bleek de laatste voor Jan Beukers en Arie Langerak. De mannen namen plaats in de brandweerauto als bevelvoerder en chauffeur. Ter plaatse bleek de woning van Jan-Arie Langebeuk in brand te staan. De woning werd als verloren beschouwd.

Tijdens hun eerste vrije maandagavond sinds 35 jaar – maandagavond is immers de vaste oefenavond van brandweerkorps Zegveld –  blikken Jan en Arie terug op 35 jaar brandweerman bij het brandweerkorps Zegveld. Beiden zijn hun brandweercarrière begonnen bij de jeugdbrandweer, gelijktijdig met een aantal klasgenoten van de lagere school. Het verschil tussen de werkzaamheden van de brandweerman 35 jaar geleden en nu is enorm. Destijds werd een standaard brandbestrijding uitgevoerd met veel water onder lage druk, de mannen droegen een soort regenpak en reden in een Chevrolet. Inmiddels wordt er geblust met hoge druk en wordt gebruik gemaakt van perslucht. Tegenwoordig verloopt de uitruk strikt volgens protocol, de pakken en helmen die gedragen worden zijn hightech en de auto’s zijn voorzien van diverse moderne technische hulpmiddelen. Procentueel gezien is het aandeel hulpverlening vandaag de dag groter dan brandbestrijding.okt-brandweer

Jan Beukers: ,,In de afgelopen 35 jaar hebben we veel meegemaakt. Bijzondere uitrukken, leuke oefeningen, indrukwekkende branden, maar het belangrijkste is dat we gelukkig geen collega’s te betreuren hebben gehad.” Een van de leukste oefeningen was volgens Arie Langerak een oefening in de Meije ‘brand in woning’. Hij vertelt: ,,Bij aankomst ter plaatse zagen we een aap over de nok van het dak heen en weer lopen. De als aap verklede persoon moest gered worden, waarna de brand werd geblust.” Over een van de indrukwekkendste branden zijn de heren het eens: dat is de brand in de Hervormde Kerk van Zegveld in 1983, op de voet gevolgd door de branden in de Gamma en De Sluis Groep in Woerden.

Na bijna 35 jaar trouwe dienst hebben Jan en Arie op 1 oktober afscheid genomen van de Zegveldse brandweer. Tijdens de afscheidsreceptie werden de beide mannen bedankt voor hun inzet en trouwe dienst en werd de functie plaatsvervangend postcommandant door Jan Beukers overgedragen aan Gijs van Brenk. Jan en Arie verkregen een bijzonder lidmaatschap van het brandweerkorps Zegveld. Jan: ,,Dus bij jaarvergaderingen en bijzondere gebeurtenissen zijn we van de partij!” Tevens denken de heren erover om de senioren brandweer ‘Uitgeblust’ van het korps Zegveld te versterken. Arie: ,,Wellicht kunnen we met hen nog eens een brandje blussen of ons nuttig maken bij het opknappen van de oude brandweerauto uit 1957.”

Hovenier Kees de Kooter jubileert

De man met de groenste vingers van Zegveld houdt van uitdagingen. ‘Kan niet bestaat niet’, is van meet af aan het motto geweest van hovenier Kees de Kooter (34). En zijn klanten kunnen dat beamen. Behalve dat Kees tuinen ontwerpt, tuinhuizen bouwt en overdekte terrassen maakt, legt hij binnenkort ook een zwemvijver aan zo groot als een voetbalveld.
Het liefste heeft hij dat klanten niet precies weten wat ze willen. ,,Vaak kom je dan met een idee of ontwerp  waar ze zelf absoluut nog niet aan gedacht hadden. Of het nu een grote of kleine tuin is, dat maakt me niets uit”, aldus de hovenier, die volgende maand met zijn bedrijf zijn koperen jubileum viert.

Het was op 1 mei 1998 dat Kees de Kooter in Zegveld begon met zijn hoveniersbedrijf. Na een opleiding als bloembinder werkte hij eerst een tijdje voor een baas. Na een paar jaar maakte hij de grote stap om iets voor zichzelf te beginnen. Dat heeft hij aanvankelijk een jaar of drie in zijn eentje gedaan en daarna kwam er wat mensen in dienst. Zoals zijn vaste medewerkers Chris van Roonen en Leon Stoof. Zelf werkt Kees zes dagen in de week. Alle goede voornemens om toch het iets minder te gaan doen, mislukken iedere keer. Daarom is hij voor zijn bedrijf al een tijdje op zoek naar een paar vakbekwame medewerkers, maar hoveniers zijn niet zo gemakkelijk te vinden. Gelukkig zijn er altijd nog wel vrienden, die als het erg druk wordt een handje meehelpen. Maar, nieuwe collega's die belangstelling hebben in dit mooie bedrijf zijn van harte welkom.

Het klantenbestand van Kees de Kooter wisselt nogal. Er zijn er waar hij al jaren komt maar er komen nog regelmatig nieuwe klanten bij. Van de economische recessie heeft hij weinig last gehad. Zelf denkt hij dat het misschien komt omdat bijna al zijn klanten particulieren zijn. Tuinonderhoud voor bedrijven doet hij niet. Op dit moment heeft hij zijn meeste klanten buiten Zegveld, zoals in Linschoten, Woerden, Harmelen, Woerdense Verlaat en zelfs uitschieters door het hele land heen. De bekende rode bestelbussen met het logo van de tuinspade rijden dus al door het hele land.

okt-Kees-de-KooterKees de Kooter krijgt graag de vrijheid bij het ontwerpen in inrichten van een tuin. ,,Natuurlijk kijk je van tevoren naar de opdrachtgever. Moet het een strakke, moderne tuin worden, juist een klassieke boerentuin of een onderhoudsvrije tuin? Aan de inrichting van een huis kun je al wel een beetje zien wat de smaak van de opdrachtgever is. En wij kunnen alles maken. Of het nu gaat om een onderheid terras, een veranda of het plaatsen van een schutting. Geen probleem. Eigenlijk besteden we niets uit, we doen alles zelf.” Binnenkort wacht Kees de Kooter een heel bijzondere opdracht: iemand die een zwemvijver wil zo groot als een voetbalveld. Ook dat kan. Elektra, beschoeiingen, vlonders en bruggetjes, alles verzorgt het Zegveldse hoveniersbedrijf vervolgens zelf.

Wat is de trend op dit moment? ,,Grote tegels, grote potten, volwassen bomen en planten. Daar hangt dan wel een prijskaartje aan. Maar mensen willen tegenwoordig veel privacy in hun tuinen en dat bereik je door grote bomen en struiken aan te planten. Huizenbezitters worden voortdurend beïnvloed door alle televisieprogramma's over tuinen. Het komt regelmatig voor dat tuinen twee of drie keer helemaal opnieuw worden ingericht, omdat de klanten dan vaak weer iets nieuws willen.”
 
In Zegveld is Kees de Kooter niet alleen bekend vanwege zijn groene vakmanschap en zijn rode bedrijfsauto’s, maar misschien ook wel door de enorme kerstboom, die hij al jaren achtereen aan het dorp schenkt. In de donkere dagen voor kerst met al die lichtjes altijd een sfeervolle blikvanger, daar op het trottoir bij rijwielhandel Stoof. Of het er ook dit jaar weer van komt? Kees de Kooter twijfelt nog, want voor hem is deze vorm van liefdewerk toch altijd een behoorlijke investering. Het blijft dus nog een verrassing of de kerstboom er komt of niet. Wij wachten vol spanning af.

Vrouwen/koffieochtend: ‘druk, druk, druk’

Op woensdag 17 november wordt er een vrouwen/koffieochtend gehouden. Rondom een kopje koffie kunt u luisteren naar Els van der Vlist uit Woerden. Zij zal spreken over het thema ‘Druk, druk, druk’. De koffieochtend wordt gehouden in gasterij De Milandhof en begint om 9.30 uur. De organisatie is in handen van de Evangelisatiecommissie Zegveld. Kinderoppas is aanwezig. U wordt van harte uitgenodigd deze ochtend bij te wonen. Neem gerust uw (schoon)moeder, zus, vriendin en/of buurvrouw mee.

Voor u gelezen

Natte plannen verjagen koeien, AD 21.09.2010

Agrariërs uit de Meije zijn mordicus tegen de plannen om een deel van de polder te 'vermoerassen'. Zij vrezen dat dit soort ingrepen de levensvatbaarheid van hun bedrijven aantast. Moeras en nat grasland maken niet alleen boerenbeheer van de polder  onmogelijk, het trekt ook  schadeveroorzakers aan: ganzen, smienten en muggen.  Dat zeggen LTO Bodegraven en De Parmey (agrarisch natuur- en landschapsbeheer).  ,,De plannen voor een natte strook dwars door de Meije polder als verbinding tussen de Nieuwkoopse en de Reeuwijkse Plassen jagen 600 koeien de polder uit",  roepen de twee organisaties.  Als delen van het weidelandschap verloren gaan, heeft dat verstrekkende gevolgen. Zo moeten er zich jaarlijks 450 extra mesttransporten door de buurtschap wurmen, omdat het melkvee de stal niet meer uitkomt. Dat betekent niet alleen meer mest afvoeren, maar ook meer voer aankopen. Los van de kosten leidt dit tot nog meer verkeersbewegingen door de Meije.


Zegveld heeft polsstokclub, internet 15.10.2010

ZEGVELD - Vandaag (vrijdag 15 oktober) is een nieuwe polsstokclub opgericht. De vereniging zal het polsstokverspringen aan gaan bieden in- en om Zegveld.
Op vrijdagavond 20 augustus 2010 was er een polsstok verspring demonstratie in Zegveld. Ruim 200 inwoners uit Zegveld waren enthousiast en lieten hun belangstelling blijken. De groep vrijwilligers die dit evenement organiseerde heeft besloten dit initiatief een vervolg te geven. Zij zal, na de positieve belangstelling, de komende jaren het polsstokverspringen gestructureerd in Zegveld aan gaan bieden.
Anton Kastelein, Gerard van Ingen, Pieter Hielema en Floris van Elzakker zullen het eerste bestuur van de club vormen. Terwijl ook Jaco de Groot, inwoner van de gemeente Woerden, zich zal inzetten voor de nieuwe vereniging. De club zal proberen in de wintermaanden een goede accommodatie aan te leggen zodat er vanaf half april jeugdtrainingen georganiseerd kunnen worden. De vereniging overlegt nog wel met onder andere de gemeente Woerden over de mogelijkheden.
De Polsstokclub Zegveld sluit zich direct aan bij de Polsstokbond Holland (PBH) en is hiermee de vijfde telg van de Polsstokbond Holland. De Polsstokbond Holland bestaat dit jaar 50 jaar, een mooi moment om de sport weer verder uit te dragen in de regio. Samen met het Frysk Ljeppers Boun (FLB) zijn er nu 12 polsstok/fierljepverenigingen in Nederland.

Greenheartblues avond (een ingekomen bericht)

Op zaterdag 20 november komt de blues naar Zegveld. In de vorig jaar gerenoveerde Polderzaal treedt op die avond een tweetal blues bands op. Greenheartblues is de naam van het evenement. Het is gebleken dat voor deze muziek een groot publiek is. Dit bleek onder andere uit het bezoekersaantal van het bluesfestival in Nieuwkoop dat een aantal maanden geleden plaats had. Een zeer grote opkomst ondanks het slechte weer.

Een van de bands die daar al een tiental jaren vaste gast is, is de band Barrelhouse. Deze band bestaat al heel wat jaren en een zestal zeer geroutineerde bandleden zorgt ervoor dat het publiek de dansvloer constant bezet houdt. Dit geldt eveneens voor de wat minder bekende band Dicky Greenwood, doch ook van uitstekende klasse. Zie hun websites.

Er moet bij die avond niet gedacht worden aan de zware blues doch aan zeer dansbare muziek voor jong en oud. De bluesavond begint om 21.00 uur en de zaal gaat om 20.00 uur open. De toegangsprijs bedraagt € 10,=. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa en via de website  www.greenheartblues.nl. Wanneer de opkomst een succes is, wat zeer aannemelijk is, dan zal het evenement de komende jaren een vervolg hebben.

Kinder-tienerkoor De Lofstem

Pia Schütz, dirigente van zangvereniging De Lofstem is op 4 oktober gestart met een kinder-tienerkoor voor de kerstfeestviering van de Zegveldse verenigingen . Deze viering wordt gehouden op 13 december in de Milandhof. Er kunnen nog meer kinderen meedoen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar. Het oefenen is op maandagavond van 19.00 tot 19.45 uur in de Milandhof.
 
Ook zijn op De Lofstem nieuwe, volwassen leden hartelijk welkom. Al is het maar als gastlid, om mee te kunnen zingen op de kerstavond. Denk er eens over of kom vrijblijvend een avond luisteren. De Lofstem oefent op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur.

SIVEO-JUBILEUMBOEK

Op zaterdag 18 september werd het fraaie jubileumboek op de Beemd gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd door voorzitter Kikkert Versluis uitgereikt aan de heer Kwakkenbos van de Rabobank Rijn en Veenstromen. Via hun Rabo Dichtbijfonds is een heel welkome financiële bijdrage geleverd om dit unieke jubileumboek mogelijk te maken. Het boek is verkrijgbaar door storting van €10 op bankrekening nr 341905267 tnv Siveo, onder vermelding van okt-siveo"jubileumboek". Als bezorging buiten Zegveld/Meije/Woerden nodig is, dient u het bedrag te verhogen met € 3, met vermelding van uw adres. Het boek is ook verkrijgbaar in de Siveo-kantine. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de redacteur Dick van den Hoeven, tel. 0348-691885,email:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Oproep Peuterpret

Wie kent haar niet? Juf Riet! Na zich meer dan 30 jaar met hart en ziel ingezet te hebben voor 'onze' Peuterpret, gaat ze ons verlaten. Heel graag willen we iedereen die in die jaren als peuter bij haar is geweest of met haar heeft samengewerkt in de gelegenheid stellen om nog een keer samen leuke herinneringen op te halen. En dit kan op vrijdag 5 november tussen half vier en vijf uur. Uiteraard in de Peuterpret. Tot dan!

Woord en Daad opruiming voor een goed doel (een ingekomen bericht)

Heeft u van uw vakantie genoten en bent u nog weggeweest? Dan bent u tijdens het in-of uitpakken vast en zeker tegen zaken aan-
gelopen waarvan u dacht: Wat moet ik daar nu mee? Bijvoorbeeld buitenlandse valuta, of wellicht hebt u bij het schoonmaken van uw kasten of laden nog oude guldens, dubbeltjes, kwartjes en papier geld gevonden. Niets meer waard, of toch wel? Bij het comité van Woord en Daad zamelen we onder andere oud geld in. En niet alleen oud geld, ook lege inktpatronen en cartridges gestempeld, oude telefoons, ansichtkaarten en gebruikte postzegels. Graag herinneren wij u aan deze acties. Want van sommige zaken is het nut zelfs tweeërlei: het levert niet alleen geld op voor een goed doel maar het spaart ook het milieu. Ook is het mogelijk bij ons comité postzegels en kaarten te kopen. Lege tonercartridges kunt u deponeren in de dozen die geplaatst zijn in De Voorhof of bij de Jorai School. Alle andere zaken kunt u inleveren op de Hoofdweg 179. Elke euro die ons comité dit jaar inzamelt, wordt verdrievoudigd door Prisma en ICCO. Hartelijk dank namens het W&D comité, Nel Verboom.

Terug in de tijd naar .........Hoofdweg 4

Als we de oude archieven er op naslaan, vinden we dat de oude woning die gestaan heeft aan de Hoofdweg 4 (vroeger huisnummer 142) in 1832 al eigendom was van Arie Stekelenburg (geboren 1794 te Woerden, overleden 23 oktober 1846 te Zegveld). De woning was gebouwd met halfsteens muren en qua indeling eenvoudig. Boven was een grote zolder. Beneden rechts een kamer met twee bedsteeën en links een ruimte die later als café werd gebruikt. Maar daarover verder meer. okt-kroeg

Arie was op 23 november 1815 te Zegveld getrouwd met Diewertje Verweij (geboren 1791 te Nieuwkoop, overleden 31 maart 1856 te Zegveld). Of Arie en Diewertje ook in deze woning hebben gewoond, is niet bekend. Vermoedelijk wel, want hij laat na zijn overlijden op 23 oktober 1846 de woning na aan zijn (toekomstige) schoonzoon Anthonie Kompier (bij zijn geboorte geschreven als Copier). Van hem is bekend dat hij ook bewoner was van Hoofdweg 4. 

Anthonie Kompier (geboren 25 april 1819 te Rietveld) was boerenarbeider. Hij trouwt op 11 februari 1847 met de dochter van Arie en Diewertje Stekelenburg, namelijk Kornelia Stekelenburg (geboren 26 februari 1824 te Zegveld). Als Anthonie op 19 november 1868 te Zegveld overlijdt, wordt de woning overgeschreven op naam van zijn vrouw Kornelia. Bij haar overlijden op 13 augustus 1897 te Zegveld wordt haar naam met een C geschreven, Cornelia. De woning wordt nagelaten aan haar zoon Arie Kompier. 

Arie Kompier (geboren 18 december 1853 te Zegveld) was van beroep werkman/koopman. Op 52-jarige leeftijd is hij getrouwd, namelijk op 25 januari 1906 te Woerden met Trijntje Koopman (geboren 12 februari 1864 te Bodegraven). Trijntje was weduwe van Cornelis Bijleveld. Na hun huwelijk verhuizen Arie en Trijntje naar Woerden. Arie overlijdt daar op 18 juli 1931 en Trijntje op 3 juli 1937. Na zijn vertrek in 1906 naar Woerden verkoopt Arie Kompier zijn woning aan Dirk Uittenbogaard. 

Dirk Uittenbogaard (geboren 21 augustus 1852 te Oudewater) was arbeider en veerschipper van beroep. Hij was op 10 oktober 1879 te Zegveld getrouwd met Hendrika Schouten (geboren 17 december 1856 te Zegveld). In 1923 verkoopt Dirk Uittenbogaard zijn woning aan Adrianus van der Kolm (geboren 7 juni 1886 te Zegveld, overleden 17 mei 1929 te Zegveld) en gaat tijdelijk wonen op nummer 111 (Hoofdweg 57). Kort daarna is hij weer gaan inwonen. Adrianus, die hovenier van beroep was, was op 22 november van dat jaar getrouwd met een dochter van Dirk Uittenbogaard, namelijk Gerritje Uittenbogaard (geboren 26 augustus 1888 te Zegveld, overleden 23 juni 1977 te Woerden). Adrianus en Gerritje hebben niet in deze woning gewoond. In 1928 verkopen zij de woning aan Cornelis Uittenbogaard, zoon van Dirk en broer van Gerritje. 

Cornelis Uittenbogaard (geboren 23 maart 1896 te Zegveld, overleden 20 januari 1979 te Woerden) was op 6 juli 1916 getrouwd met Wilhelmina Maria van der Ham (geboren 3 februari 1895 te Barwoutswaarder, overleden 19 september 1961 te Woerden). Cornelis is evenals zijn vader schipper. Daarnaast verkoopt hij ook petroleum, wat jaren later nog te ruiken is in het schuurtje achter de woning. In 1933 verkoopt Cornelis de woning aan Adrianus Burggraaf Azn (geboren 22 december 1878, overleden 24 september 1969). Cornelis blijft er wel wonen. In 1938 verhuizen Cornelis en zijn vrouw naar Woerden. De woning wordt door Adrianus Burggraaf verkocht aan Nicolaas van Dam, die er ook gaat wonen. 

Nicolaas (Niek) van Dam (geboren 24 juli 1897 te Gouda, overleden 15 december 1979 te Woerden) is op 29 maart 1918 te Linschoten getrouwd met Wilhelmina Middelman (geboren 9 juli 1890 te Linschoten, overleden 2 oktober 1972 te Woerden).

Bekend is dat het linker gedeelte van de woning beneden door Dirk Uittenbogaard als café werd gebruikt. Ook zijn zoon Cornelis Uittenbogaard exploiteerde hier een café. Niek van Dam was de laatste eigenaar die het café runde. Het niet groot, zeker niet omdat in het midden ook nog eens een zogenaamd Russisch biljart stond. Zo bleef er weinig ruimte over. Als men wilde biljarten moest men 10 cent betalen. Rechts achterin stond een hoekkast met daarin het glaswerk en rondom was een één meter hoge lambrisering van kraaltjes hout. De mensen die het café bezochten waren hoofdzakelijk schippers die door de sluis voeren, sportvissers en mensen die langs de deur kwamen, de zogenaamde colporteurs. Ook de biggen- of keuensnijder deed het café aan. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was Zegveld voor korte tijd een opsteekplaats voor terugtrekkende Hollandse soldaten. Zij waren ingekwartierd in ons dorp en kwamen uitrusten. Het verhaal gaat dat het om zo’n 1500 soldaten ging. Een gedeelte belandde in en rondom het café. Daar zochten zij hun vertier. U zult begrijpen dat Niek van Dam deze dagen overuren draaide en goede zaken deed. Een leuke anekdote komt van Mien Methorst. Hij woonde bijna naast het café en de zoon van Niek van Dam, Gijs van Dam, was zijn vriend. Zij gingen de lege flesjes van de soldaten inspecteren of er nog iets in zat. Dit liep niet goed af, maar... de kater is inmiddels over.

Niek van Dam was een echte ondernemer. Zo kocht hij van de boeren meelzakken op en deze verkocht hij weer door aan de groothandel. Ook waste hij zakken waarin kunstmest gezeten had. Alles bij elkaar leverde dit een klein zakcentje op. Ook de vrouw van Niek van Dam, Wilhelmina Middelman, stond haar mannetje. Zij hielp af en toe bij boeren met het melken van de koeien, onder andere bij de familie Blok aan de Rondweg.

Het meest is Niek van Dam bekend geworden vanwege het maken van consumptie-ijs. Hij zou al gauw bekend staan als SNORIJS, dit vanwege zijn grote snor. Om ruimte te hebben waar het ijs gemaakt kon worden, liet hij links van de woning speciaal een uitbouw maken. Voor het koelen van de pap van het ijs haalde Niek palen (blokken) ijs. Deze palen werden kapot gehakt met een kleine bijl en rondom de ton gelegd waarin de ijspap zat. Toen Niek van Dam en zijn vrouw eind 1940 naar Woerden verhuisden om daar het café ‘Het dorstige hert’ te gaan runnen aan de Leidsestraatweg, kwam hij nog regelmatig met zijn ijscokar naar Zegveld om ijsco’s van 2, 3, 5 of 10 cent te verkopen. En iedereen wist het: Snorijs komt er aan. 

Zoals geschreven verhuist Nicolaas van Dam eind 1940 naar Woerden. De woning verkoopt hij aan Dirk Blok (geboren 31 januari 1869 te Zegveld). Deze is rustend veehouder en komt van een boerderij aan de Rondweg. Na het verbouwen van de woning – het café wordt slaapkamer, de aanbouw wordt keuken en het biljart verhuist naar de schuur – betrekt hij eind april 1941 de woning met zijn vrouw Neeltje de Kruijf (geboren 27 juni 1876 te Zegveld). Zij waren op 27 maart 1903 in Zegveld met elkaar getrouwd. Helaas heeft Dirk Blok niet lang plezier van zijn woning, want hij overlijdt op 27 augustus 1942 te Zegveld. De woning wordt nagelaten aan de gezamenlijke erfgenamen. Zijn vrouw Neeltje de Kruijf blijft er wonen, maar neemt, mede vanwege de woningnood, jarenlang huurders in huis.

Voor zover bekend is Neeltje van Leeuwen de eerste die komt inwonen. Zij is getrouwd met ene Hohenstein, een Duitser die in de Eerste wereldoorlog was gedeserteerd. Hij had echter geen geld om zich tot Hollander te laten neutraliseren. Zo kon het gebeuren dat hij in de Tweede Wereldoorlog werd opgeroepen om in Duitsland zijn dienstplicht te vervullen. Als hij verlof had, kwam hij in zijn Duitse uniform naar zijn Hollandse vrouw in Zegveld. Een beetje vreemde situatie, want in Woerden aangekomen met de trein, moest hij helemaal naar Zegveld lopen. Niemand wilde hem vanwege zijn Duitse uniform meenemen.

Daarna komt van september 1944 tot juni 1946 Nelly Roest inwonen. Zij kwam uit Enschede en was voor zover bekend wijkverpleegster. Een jaar later, juni 1947, komt Klaas van Veen inwonen. Klaas (geboren 5 mei 1925 te Zegveld, overleden 23 maart 1980 te Utrecht) is op 10 juni 1947 getrouwd met Geesje de Leeuw (geboren 6 juli 1923 te Woerden, overleden 7 september 1989 te Utrecht). Begin juni 1950 verhuizen zij naar een woning aan de Hoofdweg, waar nu Zonkant staat.

Direct na het vertrek van Klaas en Geesje komt Marrigje Timmerman-Roest bij Neeltje Blok-de Kruijf inwonen. Deze inwoning duurt ruim één jaar. De laatste inwoonster komt eind juli 1951. Dit is de weduwe Jacoba Brak-Verhoeff. Zij blijft tot haar overlijden op 17 oktober 1956 daar inwonen.

Neeltje de Kruijf overlijdt op 19 mei 1964 te Zegveld. De gezamenlijke erfgenamen verkopen de woning aan een nicht van Neeltje de Kruijf. Dit is Janna (Jannie) Beukers-de Kruijf. Jannie was ook vaak bij haar tante op visite geweest. 

Het huisje staat precies een maand leeg. Dan komt Willem Hoogendoorn (geboren 1 april 1906 te Wilnis, overleden 2 oktober 1965 te Zegveld) er met zijn gezin wonen. Willem is op 22 november 1939 getrouwd met Janna van Hanswijk (geboren 13 april 1908 te Zegveld, overleden 26 februari 1989 te Zegveld). Op 19 juni 1964 moesten Willem en Janna met hun kinderen noodgedwongen hun huis aan de Hoofdweg 30 verlaten. ’s Morgens om 5 uur was er een hevig onweer over Zegveld getrokken. Er was blikseminslag geweest en van het rieten dak was niet veel meer over. Zijn woning en ook de woninkjes erachter moesten grotendeels herbouwd worden. Na een jaar konden zij weer naar hun huis terug keren. 

In juni 1965 wordt Willem van der Kolm (geboren 25 november 1894 te Zegveld) de nieuwe bewoner van deze woning. Meer hierover heeft u al kunnen lezen bij het verhaal over het huisje Hoofdweg 52. Willem was op 13 december 1918 te Houten getrouwd met Margaretha Huiberdina Oosterom (geboren 25 oktober 1892 te Jutphaas). Beiden hebben niet lang kunnen genieten van deze woning. Margaretha Huiberdina Oosterom overlijdt op 8 juli 1967 te Woerden en haar man Willem van der Kolm een jaar later op 27 mei 1968 te Zegveld. 

Nadat de woning driekwart jaar leeg had gestaan komt er in maart 1969 opnieuw tijdelijke bewoning in. Dit keer is het Marinus Adriaan (Rinus) Maat (geboren 25 januari 1946 te Goudriaan, overleden 22 juni 2002 te Zegveld). Rinus is op 7 september 1966 te Ottoland getrouwd met Cornelia (Corrie) Kreukniet (geboren 3 maart 1946 te Ottoland). Rinus kwam uit Nieuwkoop van de Achttienkavels en had een baan aangenomen bij de Coöperatieve Vereniging ‘Ons Belang’ in ons dorp. Echter de nieuwbouwwoning die Ons Belang in de W. Alexanderstraat had gekocht was nog niet klaar. Zo kwamen zij tijdelijk op Hoofdweg 4 terecht. In september 1970 was de nieuwe woning klaar en konden ze verhuizen. 

Direct nadat Rinus en Corrie Maat zijn vertrokken, gaat de eigenaresse het huis zelf bewonen. Janna (Jannie) Beukers-de Kruijf laat de oude woning bij het Aannemersbedrijf Beukers aan de Hoofdweg 77 slopen. Hiervoor komt een nieuwe woning in de plaats. Janna (geboren 16 oktober 1923 te Zegveld) was op 9 augustus 1951 te Zegveld getrouwd met Arie Beukers (geboren 29 augustus 1921 te Zegveld, overleden 4 oktober 1961 te Woerden). Zoals alle voorgaande bewoners vertelt Jannie dat het een vreselijk nat huisje was. Het lag laag en als het water hoog stond, kon het gebeuren dat er wel 5 cm. water achter in het ‘hok’ stond. Jannie kan er nog niet over uit: ,,Het was vreselijk. Het was heel oud. Er was geen verwarming, alleen een oude kachel. Als het in de winter vroor, was alles bevroren. Ik herinner me goed dat de waterleiding bevroren was. Er kwam nog een piepklein straaltje uit. Ik heb toen water opgewarmd op een petroleumstel en dat warme water tegen de leiding gegooid. Ik weet nog dat de leiding bij de vierde keer gooien open sprong. Boven was een grote zolder. Daar sliepen de vijf kinderen. Het was enorm behelpen. Ik snap er niks van dat ik het daar gered heb; er was niks. 

Op het huisje rustte een eeuwigdurende erfpacht. Ieder jaar moest een symbolisch bedrag van ƒ 6,00 betaald worden aan de eigenaar van de grond. Voor 1832 was de grond van de bisschop van Utrecht. Toen mevrouw Beukers er woonde was de eigenaar van de grond Johannes (Han) Voorend. Naast het huisje lag een koebocht waar de koeien van Voorend gemolken werden. Mevrouw Beukers heeft er precies een jaar gewoond. 

Per 1 oktober 1971 heeft Jannie Beukers-de Kruijf de woning verkocht aan de huidige bewoners Anthonius (Ton) Hagenaars (geboren 28 mei 1946 te Den Haag en Elizabeth Maria (Elly) Mulder (geboren 30 oktober 1946 te Den Haag). Zij zijn op 22 februari 1967 in Den Haag met elkaar getrouwd.

Het huisje werd grondig verbouwd. Onder de vloer trof men een eldorado aan voor salamanders en padden. ,,Ik heb er misschien wel duizend onder vandaan gehaald en in de polder gezet”, aldus Ton. Maar hij vond ook zo’n halve meter onder de vloer in de kamer een plavuizen vloer. De plavuizen lagen los in het schelpenzand. Deze werden keurig verzameld en als nieuwe vloer in de woonkamer gelegd. Er werd tevens 2,5 meter naar achteren uitgebouwd waarbij het dak van de uitbouw rustte op het dak van de bestaande woning. Het werd een heel sfeervol huis, met verschillende niveaus er in. ,,Het was helemaal ons stekkie geworden.” Na zes jaar in Duitsland te hebben gewoond – Ton was daar beroepsmilitair – kon in juli 1972 naar Zegveld worden verhuisd. 

okt-SchilderijToch ontstonden er problemen toen de oude woning – niet onderheid – bleef zakken en de uitbouw – wel onderheid – níet, waardoor het dak van de uitbouw onder enorme spanning kwam te staan. Toen duidelijk werd dat het financieel beter was om het geheel te slopen en een nieuwe woning neer te zetten, ging hun dit erg aan het hart. Belangrijk was dan ook dat de twee prachtige kastanjebomen zouden kunnen blijven staan.

Bij de sloop van het oude huisje kwamen nog meer verrassingen tevoorschijn. Zo vond men onder de vloer van het vroegere café ook een plavuizen vloer. Elly heeft de tegels op het nippertje stuk voor stuk uit het zand kunnen rapen. ,,Deze plavuizen liggen nu in de keuken en de hal. De oude deuren uit de woning werden ook passend gemaakt en opnieuw aangebracht in de nieuwe woning. De nieuwe woning is gebouwd door Aannemersbedrijf A. van Vliet uit de Meije. Geprobeerd is een huis neer te zetten met de uitstraling van de jaren dertig.” Ton vertelt dat hij de oude hoekkast uit het café bewaard heeft en nog steeds van plan is deze terug te plaatsen in de woning. 

Ook Ton en Elly hebben nog ƒ 6,00 erfpacht (later € 2,72) moeten betalen. Eerst nog aan de familie Voorend en vanaf 1975 aan buurman Bastiaan (Bas) den Hollander. Hij had toen de grond gekocht voor zijn kaaspakhuis. Na het overlijden van Bas den Hollander op 30 november 2007 hebben de huidige bewoners de grond van de erfgenamen kunnen kopen en behoeft er geen erfpacht meer betaald te worden.

Oproep decembernummer

Voor het decembernummer van De Berichtgever zijn wij op zoek naar de mensen achter de goede doelen in Zegveld. Het gaat dan niet om collectanten of lotenverkopers –  wat natuurlijk ook een heel goed doel is –  maar om dorpsgenoten die zich op andere manieren inzetten voor goede doelen. Dat kan zijn voor een weeshuis in Afrika, kleding inzamelen voor mensen in de Balkan landen of wat dan ook.  Kent u iemand die hier actief mee bezig is of bent u zelf zo iemand, meldt u zich dan telefonisch of via een van onze e-mailadressen bij de redactie van De Berichtgever.

Oproep Goede Doelen Dag (een ingekomen bericht)

Op  D.V. zaterdag 20 november zal het weer Goede Doelen Dag zijn in ons dorp. Een gezellige dag in de Voorhof waar van alles te koop en te doen is. Het duurt nog even, maar  reserveert u deze dag alvast in uw agenda ? En wilt u eens nadenken of u een steentje kunt bijdragen om deze dag te doen slagen?  U maakt ons blij met: tweedehands boeken, levensmiddelen, iets te bakken, goed verkoopbare tweedehands artikelen en spullen voor de veiling.

U kunt het brengen op Dorpsstraat 1, tel. 691477 of  Rondweg 17,  tel 691932.
Wij willen het ook bij u ophalen. Belt u gerust!

 

Het CSZ-bestuur op 2 oktober: helemaal klaar voor de Tof-party. En wat een toffe party is het geworden! 'De Zegvelderie komt eraan.....'

okt-toffeest

Welzijn Woerden nieuws (een ingekomen bericht)

Na een zeer succesvol seizoen is het fietsen inmiddels gestopt. Het aantal deelnemers aan deze nieuwe activiteit varieerde van drie tot dertien personen. Wij hopen het volgend seizoen nog meer deelnemers te mogen begroeten!
Er zijn plannen om te beginnen met rummikub spelen. U kunt zich hiervoor aanmelden.
Op 17 november is er een middag gepland waar alle foto's kunnen worden bekeken van het dagje uit met de 109 55-plussers, afgelopen juni. Alle deelnemers aan die dag krijgen persoonlijk bericht.
Stichting Welzijn Woerden is zich ervan bewust dat niet iedereen gebruik maakt van het internet. Het heeft ons echter verbaasd hoeveel 55+ wel internet hebben! Daarom willen wij graag even melden dat Welzijn Woerden een eigen website heeft. Het adres is www.welzijnwoerden.nl. Als u op de site bent, klikt u bij Zegveld ‘lees verder’ aan en u ziet alle activiteiten. Op deze website kunt u alle activiteiten vinden die in de Zegge georganiseerd worden. Mocht u thuis geen computer hebben dan kunt u het programma ook inzien bij De Zegge en in de bibliotheek. 
Iedereen is van harte welkom bij De Zegge. Het is goed voor uw geest en uw lichaam.
Namens Welzijn Woerden afdeling Zegveld, Herman Groen, secretaris.

Speculaasverkoop De Lofstem

okt-Speculaaspop

In de week van 8 tot 13 november gaan de leden van zangvereniging De Lofstem op pad om in Zegveld en de Meije speculaaspoppen te verkopen.

 

Pin It