Home

Oudejaarsviering 2023/2024

Bericht van de Gemeente Woerden

Zoals u elk jaar van ons gewend bent informeren wij u met oog op de komende jaarwisseling over onze aanpak voor een goed verloop van de oudjaarviering 2023/2024. Ik verzoek u deze brief aandachtig door te lezen. Daarnaast vragen wij u deze informatie verder te verspreiden in uw wijk/dorp, bijvoorbeeld door middel van een artikel in uw wijk- of dorpskrant.

Dit jaar is het weer toegestaan om tijdens Oud & Nieuw vuurwerk af te steken. We leggen u graag uit welk vuurwerk is toegestaan en hoe u vuurwerkoverlast kunt melden.

Samenvatting algemene vuurwerkregels in Nederland

 • F1-vuurwerk mag het hele jaar worden afgestoken en verkocht;
 • Vuurwerk afsteken is alleen toegestaan vanaf 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur;
 • Illegaal vuurwerk is verboden om in bezit te hebben en af te steken;
 • Per vervoer of huishouden mag je maximaal 25 kilo vuurwerk in bezit hebben;
 • Vuurwerk kopen alleen mogelijk op 29, 30 en 31 december (F1-vuurwerk uitgezonderd);
 • Kopen van F1-vuurwerk mogelijk vanaf 12 jaar, F2-vuurwerk vanaf 16 jaar.

Melden van vuurwerkoverlast

Vuurwerkoverlast kunt u melden via onze website: www.woerden.nl/Melding_doen 

In het keuzemenu kiest u voor ‘overlast en handhaving’. Daar kunt u aangeven dat het om overlast door vuurwerk gaat en op welke plek de overlast is.

Uw melding wordt doorgezet aan de boa’s, politie en de jongerenwerkers van Gro-UP Buurtwerk. Wij kunnen niet garanderen dat er meteen actie wordt ondernomen. Ervaart u onveiligheid op straat door (zwaar) vuurwerkoverlast? Dan kunt u dit direct melden bij de politie via het algemene telefoonnummer: 0900-8844. Bij acuut levensgevaar neemt u contact op met de politie via 112.

Illegaal vuurwerk

Het afsteken, vervoer en opslag van illegaal vuurwerk is (levens)gevaarlijk. Bel bij een vermoeden de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (Nog af te steken) vuurwerk kunt u inleveren op inleverlocaties van de gemeente Utrecht. Op de website: www.utrecht.nl/wonen-en-leven/

veiligheid/vuurwerk worden de exacte locaties gepubliceerd.

Vreugdevuren

Tijdens en na de jaarwisseling is het in de gemeente Woerden niet toegestaan kerstbomen en/of ander afval te verbranden.

Bij het verbranden van afvalstoffen (kerstbomen, voertuigwrakken) komen schadelijke stoffen vrij. De verbranding van afval in de open lucht heeft een te lage verbrandingstemperatuur om tot een volledige verbranding te leiden, waardoor er onnodig veel (ongewenste) verbrandingsresten ontstaan. Ook kan er door verbranding schade ontstaan. Daarnaast leidt het tot toenemende klachten van omwonenden.

Gezamenlijke aanpak

Op dit moment werkt de gemeente samen met politie, brandweer en jongerenwerk aan een gezamenlijke aanpak om de jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen. We beseffen echter dat deze aanpak alleen succesvol kan zijn als alle Woerdenaren zelf hun eigen verantwoordelijkheid nemen en meewerken aan het voorkomen van vreugdevuren tijdens de oudjaarviering.

De aanpak bestaat onder andere uit:

 • Scholen en bedrijven worden gevraagd om zelf hun bedrijfsafval (b.v. pallets) op een juiste manier aan te bieden en af te voeren bij externe partijen.
 • Inwoners die tijdens de jaarwisseling grote hoeveelheden zwerfafval (kerstbomen, etc.) aantreffen in hun wijk kunnen de gemeente bellen, tel. 14 0348. Na sluitingstijd wordt de beller, via een kiesmenu, automatisch doorverbonden naar de gemeentelijke Storingsdienst.
 • U kunt ook melding van afval maken op de website van de gemeente. Wanneer u afval signaleert in de openbare ruimte, ga dan naar de gemeentewebsite en maak melding over het aangetroffen afval in uw buurt/wijk. https://www.woerden.nl/inwoners/melding-klacht-bezwaar-maken/melding-doen.
 • De politie kijkt uit naar stapels verzameld zwerfafval. Via het Stadserf wordt het afval verwijderd.
 • Overlast- en/of schade aan mens, dier, goederen of gebouwen dient zoveel mogelijk te worden vermeden. Bij overtredingen zal de politie boetes uitdelen. Eventuele schade zal op de daders worden verhaald.

Festiviteit bij u in de buurt?

Bent u van plan om een gezamenlijke buurtactiviteit te organiseren tijdens de komende jaarwisseling? Als gemeente worden we hier graag van op de hoogte gesteld. We denken ook graag met u mee hoe u een dergelijke bijeenkomst veilig kunt laten verlopen. Hierbij kunnen we u indien nodig ook assisteren met ondersteunde middelen zoals dranghekken en dergelijke. Kijk voor meer informatie op.

https://www.woerden.nl/Vergunning/Evenementenvergunning_aanvragen.

Ophalen kerstbomen door de gemeente

In week twee van januari (niet eerder) zullen de kerstbomen tijdens de gebruikelijke afvalrondes worden opgehaald door de gemeente. Inwoners kunnen in deze week de kerstboom tijdens de gebruikelijke inzamelrondes aan de weg of bij de inzamelplek zetten. De vuilnismannen nemen de kerstbomen dan mee. Inwoners die de kerstboom eerder kwijt willen, kunnen hem inleveren bij de Milieustraat.

Vragen

Als u nog aanvullende vragen hebt, kunt u contact opnemen met team openbare orde en veiligheid. Per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 14 0348.

De gemeente Woerden wenst u alvast fijne kerstdagen en een feestelijke jaarwisseling!

Pin It