Op de pagina vindt u allerlei krantenartikelen.
Klik op de artikelen om te vergroten.
De Bommenwerper die neerstortte in Zegveld
Jurgen Rupschus
Toen in Zegveld - Het was een koude dag op maandag 21 februari 1944. Veel inwoners van Zegveld zagen op deze dag hoe een Amerikaanse bommenwerper over het dorp vloog. De tweede motor was uitgevallen en twee bemanningsleden wisten het vliegtuig maar net met een parachute te verlaten. Kort daarna stortte de bommenwerper neer in een weiland. Acht andere bemanningsleden kwamen hierbij om.
ZEGVELD - Op diezelfde maandag stapten in de ochtend de tien mannen in de B-17 bommenwerper met de naam San Antonio Rose. Dat deden ze Horham, een klein plekje aan de oostkust van Engeland. Ze hadden als missie om een vliegtuigfabriek in Braunschweig in het midden van Duitsland te bombarderen.
De tien mannen hadden zich in 1942 vrijwillig aangemeld voor een opleiding bij de luchtmacht. Zij wilden zich inzetten voor het verdedigen van vaderland en vrijheid. Zij kwamen voor het eerst samen in Rapid City, Verenigde Staten voor een training van drie maanden. Hierdoor werd het een goed op elkaar ingespeeld team. In de Tweede Wereldoorlog had het team veel succes tijdens vijf missies waar de mannen doelen in Frankrijk en Duitsland bombardeerden.
Op weg naar het doel in Braunschweig kreeg de bemanning te maken met Duits afweergeschut. Doordat ze hoog bleven vliegen wisten ze aan die granaten te ontsnappen. Maar net voordat ze hun doel bereikten, werd één van de vier motoren geraakt. Piloot Morris Marks gaf zijn crew twee opties: het vliegtuig verlaten met de parachute of doorvliegen naar het doel. Dat werd de laatste optie en ze gooiden even later de bommen op de fabriek. Door de schade moest de bommenwerper langzamer vliegen en daardoor verloren de mannen de andere vliegtuigen uit het oog. Ze stonden er op dat moment helemaal alleen voor.
In de wolken hoopten de mannen zich te verschuilen voor de Duitse jachtvliegtuigen. Doordat ze hadden geleerd om op de instrumenten te vliegen hadden ze geen zicht nodig, maar boven Nederland wa-ren de wolken helemaal weg. Al snel was de B-17 omsingeld door Duitse vliegtuigen. Ze vochten nog terug, maar de Duitsers waren in de meerderheid. De San Antonio Rose werd doorzeefd met kogels. Het toestel was onbestuurbaar geworden. En net buiten het dorp Zegveld (richting Meije) stortte de bommenwerper neer in een weiland. Flankschutter Barclay Glover en boordwerktuigkundige Charles Barnthson gebruikten de parachute, maar voor de andere mannen was het te laat. Barclay en Charles gingen naar de boerderij van Cornelis Bol. Cornelis haalde dorpsdokter Roskott om ze te verzorgen. Maar de Duitsers kregen er lucht van en arresteerden de mannen even later. De Amerikanen werden krijgsgevangenen. Ook de boer en dokter werden opgepakt. De twee Zegvelders hebben vier maanden gevangen gezeten, onder andere in Kamp Amersfoort. Terwijl ze de Amerikanen alleen maar probeerden te helpen.
Tentoonstelling restanten
Inmiddels is het alweer 76 jaar geleden dat de B-17 neerstortte in Zegveld. In 2015 werd er een monument onthuld in de sloot langs de Hazekade. Daarop staan alle namen van de bemanningsleden van de San Antonio Rose, zodat we de offers nooit zullen vergeten. Op donderdag 20 en vrijdag 21 februari is er een tentoonstelling in De Milandhof in Zegveld over de neergestorte bommenwerper. Hier zijn res-tanten van de B-17 te zien en ook foto's en documentatie van het vliegtuig. Op donderdag is de tentoonstelling van 13.00 tot 22.00 uur geopend, op vrijdag van 11.00 tot 22.00 uur. De toegang is gratis. Op donderdag is er om 14.30 uur ook nog een boekpresentatie van Jeroen van der Kamp. Hij schreef een boek over de crash in Zegveld. Op www.zegveld.net vind je meer informatie over de tentoonstelling en het programma.
Dit artikel komt van indebuurt.nl/woerden. Meer inspirerende verhalen over Woerden lezen? Ga dan naar de site.
Bron: Woerdense Courant 19 februari 2020
Neergestorte bommenwerper te zien in Zegveld: Eerbetoon aan bevrijders
Rik Sneijder
Wat doet die .50 mitrailleur daar met die knoop in de loop? Dat is een replica van het boordgeschut in de boven Zegveld neergeschoten Amerikaanse bommenwerper, op 21 februari precies 76 jaar geleden. Zegvelder Wout Verweij heeft de replica gemaakt en deze is te zien op de tentoonstelling over de B-17-bommenwerper.
De 71-jarige Verweij en de andere tien leden van de B-17 Crew Memorial in Zegveld zijn druk met de organisatie van de tentoonstelling in de Milandhof. Er komen nabestaanden over uit de Verenigde Staten van de inzittenden van het ‘Vliegende Fort’, zoals de bommenwerper toen werd genoemd. ,,Het zijn vrienden geworden van ons”, zegt Verweij: ,,Zij voelen zich vereerd om te komen en wij zijn trots dat zij hierheen komen.”
Er zullen restanten van het neergeschoten vliegtuig te zien zijn. Verder worden documenten en foto’s over het vliegtuig, de vlucht en de bemanning getoond. De tentoonstelling in de polderzaal van Milandhof in Zegveld is op donderdag 20 en vrijdag 21 februari te bezoeken.
Duitse jagers
De B-17, de San Antonius Rose, werd na een vlucht naar Duitsland boven Zegveld aangevallen door Duitse jagers. De bommenwerper was net terug van een aanval op het Duitse Braunschweig waar oorlogstuig werd geproduceerd. De Amerikaan kon niet meer ontsnappen, werd door ongeveer tien Duitse toestellen geraakt en stortte neer in een weiland aan de Molenweg. Twee bemanningsleden wisten op het laatste moment uit het toestel te springen. De andere acht bemanningsleden kwamen om. Er zijn destijds wel meer oorlogsvliegtuigen naar beneden gehaald, maar van de Zegveldse B-17 is behoorlijk veel bewaard gebleven en gereconstrueerd. Dat is mede dankzij een inmiddels zeer deskundige Zegveldse Crew Memorial. ,,Wij doen dit uit respect voor hen. Het is een eerbetoon aan de bevrijders”, zegt Verweij.
Maar, waarom eigenlijk die koddige knoop in de loop van de mitrailleur? Een grapje? ,,Dat moet, anders kreeg ik geen toestemming van de politie om de replica te maken. Natuurlijk kun je er sowieso niet mee schieten”, zegt hij lachend. Niet alleen het wapen heeft hij nagemaakt, ook andere verloren gegane spullen uit de B-17. Bovendien heeft hij een oud startmotortje uit het vliegtuig weer werkend weten te krijgen. ,,Het idee dat de geallieerden dat ding ook hebben aangeraakt, vind ik intrigerend”, zegt hij.
Boer Bol
Verweij kan zich inmiddels makkelijk B-17-deskundige noemen. Veel van de tentoongestelde spullen heeft hij óf zorgvuldig nagemaakt, óf samen op de plek des onheils gevonden. Daar begon hij veertig jaar geleden al mee. In al die jaren heeft hij diverse malen malen de nabestaanden ontmoet. In de oorlogsgraven van het Limburgse Margraten liggen twee van de inzittenden van het getroffen toestel: Rodney Hines en George Amberg. De andere gesneuvelde gesneuvelde bemanningsleden zijn uiteindelijk in de USA herbegraven. De familie Bol heeft eerste hulp verleend aan Charles Barnthson en Barclay Glover en daarna de dorpsdokter Arthur Roskott te hulp geroepen, voor verdere behandeling op zijn praktijk. Kort daarna zijn beide bemanningsleden door de Duitsers opgepakt en krijgsgevangen gemaakt.
Bron: AD Woerden 17 februari 2020
Tentoonstelling neergestorte B-17
ZEGVELD - Op 21 februari 1944 stortte de Amerikaanse B-17 bommenwerper bijgenaamd 'San Antonio Rose' neer in Zegveld. Daarbij kwamen acht bemanningsleden om het leven, terwijl twee bemanningsleden met hun parachute naar beneden wisten te komen. Zij werden door de Duitsers gearresteerd en waren de rest van de oorlog krijgsgevangenen. Uiteraard zorgde de crash voor grote commotie in het dorp, waar velen het luchtgevecht tussen de bommenwerper en de Duitse jachtvliegtuigen met eigen ogen hadden gezien. Op donderdag 20 en vrijdag 21 februari is er in Gasterij de Mi-landhof (Middenweg 2, Zegveld) een tentoonstelling over deze bommenwerper. Er zullen restanten van het verongelukte vliegtuig te zien zijn. Verder worden documenten en foto's over het vliegtuig, de vlucht en de bemanning getoond. Ook zal het boek van de Woerdense historicus Jeroen van der Kamp gepresenteerd worden. Hij deed onderzoek naar het verhaal achter de crash. Op donderdag- en vrijdagavond zal Jeroen van der Kamp een lezing geven over zijn onderzoek naar de crash en de totstandkoming van het boek. Deze lezing begint op beide avonden om 19.30 en duurt een uur. Zeer waarschijnlijk zal er een familielid van radioverbindingsman Harold Cook van de San Antonio Rose uit Amerika overkomen om de expositie te bezoeken. De tentoonstelling is in de polderzaal van De Milandhof en is op donderdag 20 februari geopend van 13.00 tot 22.00 en op vrijdag 21 februari van 11.00 tot 22.00. De toegang is gratis.
Bron: Woerdense Courant 12 februari 2020
Expositie over neergestorte bommenwerper
ZEGVELD - Op donderdag 20 en vrijdag 21 februari gaat er in Zegveld een bijzondere gebeurtenis plaatsvinden. In Gasterij De Milandhof (Middenweg 2) is er deze twee dagen een expositie te zien over de Amerikaanse B-17 bommenwerper bijgenaamd 'San Antonio Rose', die op 21 februari 1944 in Zegveld is neergestort. Daarbij kwamen acht bemanningsleden om het leven, terwijl twee bemanningsleden met hun parachute naar beneden wisten te komen. Zij werden door de Duitsers gearresteerd en waren de rest van de oorlog krijgsgevangenen. Uiteraard zorgde de crash voor grote commotie in het dorp, waar velen het luchtgevecht tussen de bommenwerper en de Duitse jachtvliegtuigen met eigen ogen hadden gezien. De in Woerden woonachtige historicus Jeroen van der Kamp heeft de afgelopen zeven jaar onderzoek gedaan naar het verhaal achter deze crash. Hij heeft er een boek over geschreven, dat tijdens deze tweedaagse expositie gepresenteerd wordt. Op donderdagmiddag om 14.30 neemt dorpswethouder George Becht het eerste exemplaar in ontvangst. Op donderdag- en vrijdagavond geeft Jeroen van der Kamp een lezing over zijn onderzoek naar de crash en de totstandkoming van het boek. Deze lezing begint op beide avonden om 19.30 en duurt een uur. Zeer waarschijnlijk komt er een familielid van radioverbindingsman Harold Cook van de San Antonio Rose over uit Amerika om de expositie te bezoeken. De tentoonstelling is in de polderzaal van De Milandhof en is op donderdag 20 februari geopend van 13.00 tot 22.00 uur en op vrijdag 21 februari van 11.00 tot 22.00 uur. De toegang is gratis.
Bron: Kijk op Bodegraven Reeuwijk 12 februari 2020
Artikel uit Woerdense Courant d.d. 14 oktober 2015
Artikel uit AD Woerden d.d. 9 oktober 2015
Artikel uit De Telegraaf van 6 oktober 2015
Artikel uit AD Woerden d.d. 26 september 2015
Artikel uit AD Woerden d.d. 15 mei 2014
Artikel uit Woerdense Courant 4 mei 1995
Artikel uit Woerdense Courant 25 februari 1995
Artikel uit Woerdense Courant 23 februari 1994