26 mei: recreatieve fietsdag CSZ

Nadat een aantal jaren geleden de Zegvelderie ophield te bestaan, is de Culturele Stichting Zegveld naarstig op zoek gegaan naar een nieuw jaarlijks terugkerend evenement. In de decembermaand is dat de winterfair geworden, maar er moest ook nog iets in het voorjaar komen. 07apr-Fietsdag-groot

Volgens bestuurslid Chris Verheul is het idee van een recreatieve fietstocht ontstaan toen vorig jaar het boerderijenboek ‘Boerengoed tussen Greft en Meije’ werd uitgegeven. Het oorspronkelijke plan was een route uit te zetten langs een aantal van de beschreven boerderijen. Dit plan liep een beetje anders. Er kwamen tijdens het brainstormen zoveel suggesties en ideeën, dat er uiteindelijk een zeer uitgebreid en gevarieerd programma te voorschijn kwam. Vanzelfsprekend is een aantal in het boek beschreven boerderijen opgenomen in de route, maar er kan ook een bezoek worden gebracht aan bekende Zegveldse locaties zoals de palingrokerij, het ooievaarsdorp en de proefboerderij. Bij de familie Vergeer kunt u schapenkaas proeven en bij de familie Lekkerkerker is de prachtige tuin geopend. Bij Galerie 8x10 aan de Hoofdweg is er een foto-expositie met als thema ‘Het Groene Hart’. Tegelijkertijd met de fietsdag zal de jaarlijkse Goede Doelendag bij de familie van Ingen worden gehouden.Deelnemers kunnen de fietstocht combineren met de Nieuwkoopse Atelierroute. Speciaal voor deze dag onderhoudt het zonneveer een gratis veerdienst vanaf de Hollandse Kade naar Noorden. De fietsen kunnen mee aan boord. In de Meije is er een expositie in atelier De Blauwe Wereld en is de OLV-Geboortekerk geopend. Daar is ook een kleine tentoonstelling over de bekende watertoren Piet Potlood. De watertoren zelf is helaas niet geopend. Op 26 mei kan er gewandeld worden, bijvoorbeeld in Lusthof De Haeck. Daar staat een gids klaar om het een en ander te vertellen over dit unieke moerasbos. Op eigen gelegenheid kan er gewandeld worden in de Schraallanden aan de Meije. Bij de boerderij van de familie Kemp kunnen kinderen (onder begeleiding) meedoen aan een puzzeltocht. Ook is er een tekenwedstrijd. Half mei worden op de scholen in Zegveld en De Meije tekeningen uitgedeeld aan alle leerlingen van groep 1 tot en met 8. De winnaars ontvangen een cd-bon.

Een van de stokpaardjes van bestuurslid Chris Verheul is het mysterieuze dorpje Mi. Als het aan hem ligt, brengen alle deelnemers deze dag zeker een bezoek aan dit in 1204 verwoeste dorpje. Tot op heden is de exacte locatie nog niet bekend; een mysterieuze zaak dus. Zeer binnenkort zal er een scan worden gemaakt van het gebied, waardoor we hopelijk wat meer te weten komen over dit al heel lang geleden verdwenen dorpje. Chris Verheul probeert op deze manier meteen meer aandacht te krijgen voor dit onopgeloste raadsel.

U kunt vanaf 10.00 uur vertrekken vanaf Gasterij De Milandhof. Hier ontvangen deelnemers een uitgebreide routekaart. Meer informatie vindt u op www.culturelesporenzegveld.nl.

Even voorstellen…

Mijn naam is Anouk Duut-Mostaard en ik ben sinds maart 2007 redactielid van De Berichtgever. Op 4-jarige leeftijd kwam ik met mijn ouders in Zegveld wonen en nog altijd woon ik met heel veel plezier in dit heerlijke dorp. Mijn man heet Marco en mijn dochters Anne-Carlijn en Babette. Het vijfde lid in ons gezin is de hond Lotje.

Onze grootste hobby is vakantievieren in onze oude boerderij in Zweden. Een klein dorpje in Värmland is ons tweede thuis. Sinds 2001 ben ik freelance notulist en werk ik vanuit mijn kantoor aan huis. Werk en gezin kan ik hierdoor prima combineren.

Het redactiewerk voor De Berichtgever lijkt mij enorm leuk en ik hoop u van alle interessante en informatieve zaken met betrekking tot Zegveld, de Meije en zijn inwoners op de hoogte te houden.

Anouk Duut 

Tweede leven voor ‘beroemde’ plantenkas

Tijdens de Hoofdwegtuinendagen mocht de plantenkas aan de Hoofdweg 143 – onderdeel van Anneke Kasteleins bedrijf ‘Wuivende Aren’ – zich altijd op een grote belangstelling verheugen. Anneke is inmiddels verhuisd, maar wat huidig bewoonster Sylvia Bloemendaal betreft, kunnen mensen uit Zegveld en omgeving – zij het op een andere manier – nog steeds plezier hebben van de kas.

Onder het motto ‘De locatie voor creatieve inspiratie’ geeft Sylvia er namelijk sinds september creatieve workshops voor jong en oud. Voor volwassenen doet ze dat onder de bedrijfsnaam Art-Fasylity en voor kinderen onder de naam De Knutselkas. En dat is nog niet alles. De creatieve duizendpoot maakt (samen met vriendin Vanessa Tielens) ook driedimensionale, natuurgetrouwe afgietsels van babyhandjes en -voetjes en leuke kinderstoeltjes. Met dit alles is ze regelmatig op vakbeurzen te vinden. Daarnaast geeft ze in de kas kunstenaars de ruimte om hun werk te exposeren en workshops te geven. Zoals vriendin Karen Geerdink, die aan de hand van geboortekaartjes schilderijen maakt.

Sylvia vertelt dat ze altijd wel creatief is geweest, maar dat het idee om workshops te geven pas ontstaan is na de verhuizing van haar gezin vanuit Weesp, eind augustus 2006. ,,Het dak van de kas was nog helemaal wit van de kalk, wat beter was voor Annekes plantjes. Mijn man Erik en ik hebben het echter weer doorzichtig gemaakt; voor een betere lichtinval en om nog meer het gevoel te hebben dat je buiten zit. In de kas is het ook zonder zonnetje behaaglijk werken, door de allesbrander en de terraswarmer die we hebben staan. En het weidse uitzicht dat je er hebt, zorgt als vanzelf voor inspiratie.“ De enthousiaste ondernemer - ,,ik vind álles leuk om te doen” – vertelt dat ze inmiddels verschillende workshops heeft gegeven. ,,Met volwassenen heb ik houten accessoires met servetten versierd, met kinderen voederhuisjes beschilderd en met volwassenen én kinderen – apart van elkaar – sieraden gemaakt. Bij die laatste workshop is er keus uit diverse rijgmethodes en materialen. Zo kun je kralen eerst versieren door er ijzerdraad om heen te buigen. Ik heb ruim zestig bakken met houten en glazen kralen. Ook kun je ervoor kiezen om niet met één draad te werken, maar met bijvoorbeeld vijf of zes. Kralen kun je rijgen aan een leren veter, fijn staaldraad of waxkoord. Daarin is veel mogelijk en je hebt algauw een leuke armband en/of ketting. Overigens geef ik workshops ook bij de mensen thuis, voor groepjes van vier tot zes personen.”

Ideeën heeft Sylvia Bloemendaal nog genoeg. ,,Ik denk er bijvoorbeeld over om steeds op de laatste woensdag van de maand ’s middags met kinderen te gaan knutselen rond een thema. Zoals vaderdag, moederdag, opa- en omadag en de seizoenen. Na de zomer wil ik ook workshops mozaïeken – met gekleurd papier of steentjes – gaan geven. Een ander plan is om kinderpartijtjes te organiseren, compleet met een speurtocht door de tuin.” Helemaal enthousiast is Sylvia over een nieuwe workshop die binnenkort van start gaat. ,,We gaan dan bronzen beeldjes maken. Overigens doet onze tuin straks ‘als vanouds’ mee aan de Hoofdwegtuinendagen. Er is echter wel een verschil met vorig jaar; in de afgelopen maanden hebben we hem omgevormd van een gestileerde tot een kindvriendelijke tuin.”

Art-Fasylity en De Knutselkas van Sylvia Bloemendaal zijn gevestigd aan de Hoofdweg 143. voor meer informatie kan worden gebeld naar 0348-752275 of gekeken op www.art-fasylity.nl, www.deknutselkas.nl en www.handjesenvoetjes.nl.

 

Jubilarissen KNA gehuldigd

Traditiegetrouw wordt het jaarconcert van de muziekvereniging Kunst Na Arbeid aangegrepen om oud-getrouwen in het zonnetje te zetten. Het was dan ook geen toeval dat Manfred van der Heijde, loco-burgemeester en wethouder van Cultuur, op 14 april aanwezig was bij het KNA jaarconcert in de Milandhof. Dit keer waren er twee jubilarissen, beide vanwege hun 25-jarig lidmaatschap.

Toen hun namen bekend werden gemaakt, liepen zwager en schoonzus Huib en Ina de Bruijn gearmd naar voren. Ina liet weten eigenlijk veel langer dan 25 jaar lid te zijn van KNA – naar eigen zeggen sinds ze 6 jaar was – maar dat ze vanwege het moederschap er een aantal jaren tussenuit is geweest. Hierdoor ging de teller opnieuw lopen. Behalve dit zilveren jubileum, noemde de wethouder ook Ina’s verdiensten als organisator van onder andere de succesvolle oliebollenacties. Zij ontving hiervoor oorkondes van de KNFM en KNA, plus een bos bloemen.

Ook Huib de Bruijn is 25 jaar lid, maar dan wel aan een stuk. De wethouder wist te vertellen dat Huib ‘expres’ na 24 jaar was gestopt als bestuurslid, in de hoop dat hij tijdens het concert niet naar voren gehaald zou worden. Die vlieger ging echter niet op. Als uiting van waardering – behalve spelend lid en bestuurslid is hij ook ‘de man van het geluid’ – wilde KNA hem evengoed graag in het zonnetje zetten. Ook voor hem twee oorkondes en een bloemetje, maar daarmee was het nog niet klaar. Als klap op de vuurpijl kreeg Huib de Bruijn de gemeentelijke waarderingsspeld in zilver uitgereikt.

‘Hettie 14’ bereikt 100.000 kg melkgrens

Zaterdag 31 maart hing de vlag uit bij Albert en Annemieke van Leeuwen aan de Toegang 2. De reden was dat hun koe Hettie 14 in het zonnetje werd gezet. Op 5 februari had Hettie namelijk de 100.000 kg melkgrens bereikt. En dat is in deze tijd zeker uniek te noemen. Hettie 14 is geboren op 18 augustus 1993. De vader van Hettie 14 is Top River en haar moeder is Hettie 11. Ook de vader van haar moeder werd genoemd, namelijk Astro.
Toespraken waren er van de voorzitter van de Melkcontrole vereniging ‘Streef vooruit’. Gememoreerd werd dat monsternemer Piet Bos de melkproductie keurig had bijgehouden en op 5 februari 2007 was het dan zover: Hettie 14 had 100.000 liter melk geproduceerd! Als aandenken ontvingen Albert en Annemieke een beeldje van een koe.

Teus Oosterom sprak namens melkfabriek Campina: ,,Alle hulde voor de koe, maar ook voor de verzorgers”. Ook van hem ontvingen de eigenaren een beeldje van een koe. Annemieke was er erg mee in haar sas. Voordat ze Albert leerde kennen was ze al gek op koeien. Zo heeft ze een vitrinekast vol staan met allemaal beeldjes van deze dieren. Het leven van Hettie 14 is niet altijd over rozen gegaan. Ze heeft kanker aan haar oog gehad, met het gevolg dat zij nu aan dat oog blind is. Daarnaast is zij veel kreupel geweest en heeft ze een doorgezakte rug. Maar ondanks alles geniet zij nog steeds een goede gezondheid. En wie weet wordt er binnenkort nog een nakomeling geboren, want Hettie 14 is weer drachtig.
Albert en Annemieke, van harte gefeliciteerd namens De Berichtgever en nog heel veel geluk met jullie bijzonder productieve koe.

Verkeersveiligheid Zegveld onder de loep

De verkeersveiligheid van Zegveld stond al langer op de agenda van het Dorpsplatform. Daarom werd er dinsdag 10 april, op initiatief van (wijk)wethouder Wim Groeneweg van Verkeer, samen met de bewoners over gepraat. Niet in de vorm van een discussieavond, maar door ter plekke geformeerde ‘werkgroepjes’ een half uurtje te laten brainstormen over de knelpunten in en oplossingen voor hun straat. Na hun presentaties zei Groeneweg onder de indruk te zijn van de constructieve inbreng van de bewoners. Eventuele uitvoering zal in onderlinge samenhang geschieden. Groeneweg gaf wel aan dat bewoners zelf al veel aan de veiligheid kunnen doen, door zich te houden aan de maximum snelheid en alleen te parkeren waar dat mag.

Door de bewoners aangedragen punten waren:

Milandweg:
- De drempel bij de voetbalvereniging heeft geen snelheidsverlagend effect. Liever hier en bij de tennisvereniging een sluis maken, zoals op de Hoofdweg.
- De bebouwde kom oprekken tot aan de tennisvereniging, of nog verder.
- Gras en struiken laag houden, zodat ook jonge fietsers goed zicht hebben.
- Gele palen en lichtmast belemmeren het zicht van wie vanaf de tennisvelden naar rechts wil.
- Bij de vangrail, in de verderop gelegen bocht, bordjes plaatsen over slibgevaar bij bevriezing.

Hoofdweg:
- 60 km-zone van maken; dit werkt op Rietveld ook goed.
- Eventueel een tweede verkeerssluis aanleggen, met een verlichte snelheidsmeter.
- Beplanting als snelheidsremmer.
- Controleren of bromfietsers inderdaad op de weg (bebouwde kom) of het fietspad rijden (buiten de bebouwde kom).
- Inhaalverbod maken bij kruispunt Hoofdweg/Nijverheidsbuurt. Of op de hele Uitweg en Hoofdweg; uitgezonderd het inhalen van landbouwvoertuigen.
- Aquaplaning tegengaan door het verlagen van de berm of aanbrengen van geulen.
- Het hek van het pontje een meter naar de waterkant verplaatsen; auto’s wijken er nu voor uit.

Kruispunt Milandweg/Hoofdweg/Molenweg:
- Fietsers en voetgangers zijn hier de zwakke schakel.
- Fietspad verleggen, over Middenweg en Molenweg.
- Met haaientanden aangeven dat fietsers voorrang hebben.
- Zebrapaden weer aanbrengen voor de Milandhof en de winkel van Stoof.
- Voorsorteerstrook maken voor auto’s die vanuit richting Woerden richting Middenweg willen. Desnoods iets verderop op de Milandweg.
- De bocht Milandweg/Middenweg verkorten.
- Het vervallen fietspad op de Molenweg weer in gebruik nemen en dit pad voorrang geven op de auto’s afkomstig van de Molenweg.
- Genoemd nadeel: teveel verkeersregels op een klein gebied.

Middenweg:
- Verkeer vanuit De Meije afremmen door wegversmallingen vóór de bebouwde kom.
- Ongebruikt fietspad tegenover Kastanjelaan verwijderen.
- Aan de kant van de Kastanjelaan een wegversmalling aanbrengen, zodat er naar alle kanten meer zicht is op het verkeer.
- Het parkeerterrein (Beatrixstraat) oogt als drie afzonderlijke straten. De middelste ‘uitrit’ op de Middenweg afsluiten met een trottoir. Vanaf dit trottoir een zebrapad aanleggen naar het monument.
- De glasbak op de kruising Middenweg/Boschsloot belemmert het zicht. Verzocht wordt deze terug te plaatsen naast de Rabobank.

Nieuwstraat en Molenweg (school en speeltuin)
- Snelheidsremmende drempel plaatsen nabij de speeltuin.
- Molenweg alleen voor bestemmingsverkeer, tot aan de Dwarsweg.
- Nieuwe reflecterende wegversmallingpaaltjes plaatsen aan de Molenweg.
- Versleten gele strepen Molenweg opnieuw aanbrengen.
- Parkeerverbod handhaven, eventueel met ‘gele kaarten’ uitgedeeld door de school.
- ‘Kiss and goodbye’-zone instellen bij school.
- Nieuwstraat helemaal eenrichtingsverkeer maken, i.p.v. gedeeltelijk.
- Signalering wanneer men te hard rijdt, de school uitgaat en dat er kinderen spelen.
- Fietsers stimuleren het ‘Zwarte pad’ te gebruiken i.p.v. de Molenweg.

Via het Dorpsplatform en De Berichtgever zal met de inwoners van Zegveld worden gecommuniceerd welke van de aangedragen ideeën uitgevoerd gaan worden.  

10 jaar Ronald de Vries Onderhoud

Kwaliteit en garantie staan bij Ronald de Vries immer hoog in het vaandel. Zijn eenmansbedrijf Ronald de Vries Onderhoud bestond op 7 april 2007 precies 10 jaar. Aanvankelijk was het de bedoeling het jubileum groots te vieren, maar in verband met familieomstandigheden hebben Ronald en zijn vrouw Ann-marie hiervan afgezien.

Ronald is een geboren Fries en zo’n 20 jaar geleden kwamen Ronald en Ann-marie in Zegveld wonen. Ronald vertelt dat hij 10 jaar geleden in de automatisering werkzaam was, toen hij besloot het roer radicaal om te gooien. Het starten van een eigen bedrijf in onderhoud, timmerwerk en technische ondersteuning in en om het huis was een logische stap aangezien Ronald als hobby al vele klussen uitvoerde. Zijn elektrotechnische achtergrond speelde daarbij ook een grote rol. De keuze voor een eenmansbedrijf is een bewuste keuze. Indien nodig worden extra handen ingehuurd. Koen Fritz is een maatje waar Ronald altijd op kan rekenen.

De huidige klantenkring bevindt zich voornamelijk in de regio, maar ook voor projecten net buiten de regio draait Ronald zijn hand niet om. Op korte termijn staat zelfs een project bij zijn schoonouders, in het zuiden van Zweden, op de planning. Ook in de straten van Zegveld is de bus van Ronald regelmatig te zien en deze zomer staan een aantal klussen in de woningen van ‘De Werf’ op de planning. Als zeer bijzonder ervaart Ronald het inmiddels afgeronde project Exodus – een landelijk opvangcentrum voor ex-gedetineerden – waar hij een drietal grote verbouwingen voor zijn rekening nam. Vooral de diversiteit van werkzaamheden was zeer interessant, maar met name het contact met de mensen die daar verbleven hebben grote indruk op hem gemaakt. Campina (distributiecentrum) is een van de vaste klanten. Ronald verricht daar onder andere verbouwingen en onderhoudswerkzaamheden, en hij houdt zich tevens bezig met het toekomstbeleid. Vertrouwen, flexibiliteit en vrijheid in de relatie met zijn klanten, zijn de ingrediënten waar Ronald grote waarde aan hecht.

Benadrukt wordt dat zijn bedrijf aangesloten is bij de VLOK (Vereniging Landelijk Overleg Klussenbedrijven). De VLOK is de brancheorganisatie voor kleinschalige klussenbedrijven die grote waarde hechten aan kwaliteit en persoonlijke service. De VLOK is tevens aangesloten bij de Geschillencommissie Klussenbedrijven. Lidmaatschap bij de VLOK biedt de opdrachtgever zekerheid tijdens het uitvoeringstraject van de klus.

Ook Ann-marie heeft een duidelijke rol in het bedrijf. Zij neemt de administratie en PR voor haar rekening. Als gevraagd wordt naar ideeën voor de toekomst, vertelt Ronald dat hij naast zijn huidige werkzaamheden zijn aandacht wil gaan richten op het aanpassen van bestaande woningen voor ouderen en mindervaliden. Op korte termijn wordt de nieuwe website in gebruik genomen, waarop over deze werkzaamheden meer informatie te vinden zal zijn.

Graag maakt Ronald van de gelegenheid gebruik zijn oude en vaste klanten te bedanken voor het in hem gestelde vertrouwen.

Tennisvereniging Miland organiseert Mandemakerstoernooi

Bij de start van het Mandemakerstoernooi 2007, op zaterdag 17 maart om 13.00 uur, scheen een heerlijk lentezonnetje. Dit in tegenstelling tot 3 februari, toen het toernooi vanwege de hevige regenval geen doorgang kon vinden. Met een inschrijving van 36 kinderen waren de deelnemers verzekerd van enige tegenstand. Blijverrast was de jeugdcommissie met een grote hoeveelheid inschrijvingen vanuit de regionale tennisverenigingen. Bij aanvang van het toernooi ontvingen alle deelnemers consumptiebonnen voor een hapje en drankje. 
In verband met de grote verschillen in leeftijd werd een indeling in leeftijdscategorieën gehanteerd. De speeltijd van de wedstrijden was 15 minuten, waarna de volgende serie wedstrijden werd omgeroepen. Tussen de wedstrijden door konden de deelnemers gebruik maken van de oefenkooi, het tafelvoetbalspel en de sjoelbak.
Aan supporters was geen gebrek. Veel ouders kwamen om de deelnemers aan te moedigen en genoten van een drankje op het terras.
Rond 16.15 uur werd de laatste serie wedstrijden gespeeld, waarna aansluitend de prijsuitreiking plaatsvond. De volgende deelnemers konden een eerste prijs in ontvangst nemen: Sam en Michael, Pim en Tom, Eva en Michelle, Michelle v.d. W. en Shakyra. Iedere deelnemer ontving tijdens de prijsuitreiking een herinneringsmedaille en een flesje sportdrank.

Instuif basisscholen
Het instuiftoernooi op 21 maart (de eerste lentedag) werd geopend met hagel, sneeuw en onweersbuien. De zestig enthousiaste kinderen werden door de jeugdcommissie opgevangen in de kantine met een beker limonade en een snoepje. Gelukkig brak een kwartier na aanvang het zonnetje door en konden de kinderen alsnog de baan op. Onder leiding van de trainer en een aantal hulpmoeders werden balvaardigheidspelletjes gespeeld. Na twee uur tennissen werd de succesvolle instuif afgesloten met een groepsfoto.

Programma Oranjevereniging 2007

Het bestuur van de Oranjevereniging is er opnieuw in geslaagd een zeer gevarieerd programma samen te stellen voor Koninginnedag. Ook is er dit jaar een spectaculair nieuw onderdeel toegevoegd: de prutrace!

Traditiegetrouw kan iedereen vanaf 08.45 uur meezingen met de aubade. In de Milandhof worden ‘s morgens kinderspelen gehouden en om 10.30 uur start de fietspuzzeltocht. ’s Middags zijn er volksspelen en ’s avonds kunt u vanaf 19.00 uur meedoen aan de prutrace.
De race wordt gehouden op een aantal stukken weiland in de hoek Middenweg/Rondweg.

Koninginnedag wordt om 21.00 uur afgesloten met een lampionnenoptocht.

Uiteraard wordt er stilgestaan bij 4 en 5 mei. Op 4 mei is er vanaf 19.50 uur een bijeenkomst bij het monument.

Bevrijdingsdag 5 mei is er voor de kinderen een estafetterace en speelt kindertheater Stampot een sprookjesmix. De jaarlijkse Zegveldloop start om 16.30 uur.
’s Avonds wordt in de Milandhof de toneelvoorstelling: ‘Spot Uit, Licht Aan’ opgevoerd.
Meer informatie vindt u in het programmaboekje van de Oranjevereniging.
     

Koninklijke beschuit met muisjes

Net zoals bij de geboorte van haar zussen Amalia en Alexia, is de Oranjevereniging ter ere van de geboorte van Ariane druk geweest met het besmeren van beschuiten met roze muisjes. Circa 350 werden er woensdagmorgen 11 april uitgedeeld aan leerlingen van De Waldhoorn, de Jorai en de Milandschool. Ook de senioren werden niet vergeten. De bewoners van de Boschsloot toonden zich blijverrast toen werd aangebeld met deze traktatie.

 

J.W. Habben Jansen dealer Freerider scootmobielen

Sinds 1 februari is Automobielbedrijf J.W. Habben Jansen officieel dealer van Freerider scootmobielen. In de showroom aan de Hoofdweg 117 is nu een apart gedeelte ingericht met een presentatie van diverse elektrische scootmobielen (en rollators). Voor het autobedrijf is het een uitbreiding van het aanbod.

Jan Habben Jansen vertelt: ,,De leverancier heeft ons gevraagd om voor de regio dealer te worden. We hebben even nagedacht, maar het concept van scootmobielen past best in ons assortiment. Een scootmobiel van Freerider is een goed product met een prima servicedienst. Daar willen wij best onze naam aan verbinden. Er is veel vraag naar scootmobielen. De samenleving vergrijst en veel ouderen willen zelfstandig en mobiel blijven. In de toekomst zal de vraag alleen maar toenemen. Het is nu mogelijk voor ouderen zelf een persoongebonden budget bij de gemeente aan te vragen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een scootmobiel. Zij kunnen dan voor de aanschaf zelf een dealer in de buurt uitzoeken.”

Bij Habben Jansen heeft u de keuze uit zes modellen die extra veilig zijn door de 4-wiel constructie. U heeft hiervoor geen rijbewijs nodig. U bent van harte welkom in de showroom (ook op afspraak) en mocht u geen vervoer hebben dan kunt u even bellen en wordt u opgehaald en weer thuisgebracht. Het telefoonnummer is (0348) 691275.

De burgemeester ‘aan de tand gevoeld’
(door Ilse de Jong en William Brak)

Op 2 april 2007 zijn we naar de burgemeester van Woerden geweest. We zijn daar heen geweest om te praten over de gekapte bomen op de Hoofdweg. We hadden een brief gestuurd en toen mochten we een keer langs komen. De burgemeester vertelde dat de bomen gekapt zijn, omdat ze ziek waren. Of er nieuwe bomen komen wist hij nog niet, dat moet nog met de wethouder besproken worden. We hebben ook een soort interview gehouden en nu willen we graag de vragen opschrijven. En wat de burgemeester daarop geantwoord heeft.

1 Vraag: Wat is de grootste blunder in uw burgemeesterschap?
Antwoord: Toen er een belangrijk iemand langsliep die ik wel kende en ik hem niet herkende.
2 Vraag: Wat vindt u absoluut niet lekker?
Antwoord: Tuinbonen en erwtjes.
3 Vraag: Is het leuk om burgemeester te zijn?
Antwoord: Ja, want je komt met veel mensen in contact.
4 Vraag: Ons lijkt het maar saai om burgemeester te zijn, wat zijn de leuke kanten er van?
Antwoord: Leuk vind ik om Koninginnedag te vieren. Saai is om heel veel te vergaderen.
5 Vraag: Houdt u van lachen?
Antwoord: Ja, ik hou ook van vrolijke mensen.
6 Vraag: Ben je niet de hele dag bezig als je burgemeester bent?
Antwoord: Ja, je hebt wel lange dagen, soms wel tot 11 uur ‘s avonds! Maar er zijn ook wel leuke dingen.
7 Vraag: Heeft u hobby’s?
Antwoord: Ja, tennissen en paardrijden. Paarden vind ik ook leuk
8 Vraag: Doet u ook aan sport?
Antwoord: Ja, aan tennissen en wandelen in de bergen.

(Noot van de redactie: Ilse en William, bedankt!!)

Biebnieuws (een ingekomen bericht)

Op dinsdag 15 mei zal bibliotheek Zegveld geautomatiseerd worden. Vanaf die datum kunnen alle leden met hun nieuwe pas in alle vestigingen van Regiobibliotheek Het Groene Hart terecht. Achter de schermen wordt hard gewerkt om de automatisering in te voeren.

De introductietarieven voor 2007 zijn:
• Abonnement jeugd t/m 17 jaar: gratis
• Abonnement 18 t/m 21 jaar : € 22,50
• Abonnement 22 t/m 64 jaar : € 27,00
• Abonnement 65+ : € 17,00
• Abonnement Schoolklas : € 25,00

Met ingang van 1 juni 2007 gelden nieuwe tarieven.

Wij vragen begrip voor eventueel ongemak, die voortvloeit uit deze grootschalige veranderingen.

Actieweek Jorai groot succes (een ingekomen bericht)

Zoals u eerder is bericht, stond voor de school met de bijbel Jorai de week van 26 februari tot en met 2 maart in het teken van een tweetal goede doelen, namelijk:
1. De adoptieschool in Roznava/Slowakije. Deze christelijke school wordt sinds een paar jaar financieel gesteund door de Jorai.
2. Mercy Ships. Dit is een christelijke organisatie waar vrijwilligers medische hulp verlenen op speciaal daarvoor ingerichte schepen in derde wereldlanden.

Dat de actieweek is geslaagd, is te zien aan het enorme bedrag dat is opgehaald, namelijk € 3.951,=.

Iedereen die heeft bijgedragen aan het succes, inclusief de vele sponsors, hartelijk bedankt.

Voetbaltoernooi

Hier ziet u het jongens- en het meisjesteam uit de groepen 7 en 8 van de Jorai, tijdens het KNVB schoolvoetbaltoernooi in Nieuwveen op 28 maart. Het jongensteam eindigde op de 4e en het meisjesteam op een 3e plaats.

 

Bomenkap Hoofdweg

Het is wel erg wennen, een Hoofdweg zonder grote bomen. De gemeente Woerden heeft de afgelopen weken drastisch gekapt. De bomen waren volgens hen in zo’n slechte staat, dat ze uit veiligheidsoverweging weg moesten. Tijdens de laatste storm viel al een aantal grote bomen om en moesten er uit voorzorg een aantal omgezaagd worden. De bedoeling is dit voorjaar nieuwe bomen te planten. De bomenkap langs de Rondweg en de Hazekade is voorlopig uitgesteld.

 

In memoriam: Wim van Ommeren

Ons bereikte het bericht dat op zaterdag 24 maart Wim van Ommeren plotseling is overleden. Willem van Ommeren werd geboren op 10 mei 1940 in Zegveld . Hij groeide op in ons dorp en was lid van voetbalvereniging Siveo. In 1977 vertrok hij met zijn gezin naar Amerika.

Wim van Ommeren bleef al die jaren zeer betrokken bij het wel en wee van Zegveld. Hij las met veel plezier de artikelen uit De Berichtgever, die geplaatst werden op de internetsite van Zegveld. Zoals hij zelf zei, was het voor hem een plezierige puzzel om wat er in De Berichtgever staat, thuis te brengen in zijn herinneringen over Zegveld.

In 2000 heeft hij speciaal voor de Zegveld reünie een stukje voetbalgeschiedenis opgeschreven uit zijn tijd bij Siveo. In die jaren was het voetballen volgens hem ‘een kwestie van ploeteren in een mestvrij gemaakt weiland’. Een compleet elftal was er bijna nooit en er waren maar twee tegenstanders: de Meije en de Buurtlaan. Van hem kwam ook de suggestie het Siveo-complex de naam ‘Willem van Deursen stadion’ te geven. Dit omdat Willem van Deursen volgens hem een prachtmens was, maar ook de meest partijdige scheidsrechter die de voetbalwereld ooit heeft gekend.

Nog maar een paar weken geleden heeft een aantal Zegvelders hem opgezocht in Amerika en hebben ze genoten van een fantastische tijd, waarbij er vooral veel oude herinneringen werden opgehaald.

De Berichtgever zal zijn oprechte belangstelling missen en wenst zijn familie en vrienden veel sterkte.

Nieuws van de SWO (een ingekomen bericht)

Jeu de boulesbaan
Er ligt al enige tijd een jeu de boulesbaan in Zegveld. Deze baan is op initiatief van de SWO door de gemeente Woerden aangelegd. De baan is eigendom van de gemeente en bedoeld voor alle Zegvelders, dus niet alleen voor de SWO. De SWO (50-plussers), speelt er wel elke maandagmiddag op. Komt u eens kijken of het wat voor u is. Er zijn ballen beschikbaar om even mee te doen. De meeste mensen die willen blijven meespelen, kopen zelf ballen of vragen ze bijvoorbeeld voor hun verjaardag.

We hopen dat meer Zegvelders van de baan gebruik gaan maken, dan zou er ook competitie gespeeld kunnen worden. Iedereen kan het leren; men moet met de ballen zo dicht mogelijk bij het houten balletje (‘cochonnet’ in het Frans) zien te gooien. Wilt u de spelregels precies weten, dan heeft Ineke Wijnbergen een boekje met spelregels voor u te leen. U kunt hiervoor bellen naar (0348) 691400.

We hopen van harte dat er meer belangstelling voor komt. Het is een leuk spel en erg spannend.

Verwendag
Binnenkort is er weer een verwendag. Eenmaal per jaar organiseert de Lionsclub uit Woerden zo’n dag. Deze dag is bedoeld voor mensen die niet zo gemakkelijk meer ergens naar toe kunnen. Ze mogen dan zelf bepalen waar ze heen willen. In Zegveld hebben zich zes dames aangemeld, die in groepjes van twee ergens naar toe gaan. Eten en drinken wordt allemaal door de Lionsclub verzorgd. Voor dit jaar is de inschrijving gesloten, maar misschien is het volgend jaar iets voor u of kent u iemand die dat heel fijn zou vinden.

Geboortekaartjes en huwelijkskaarten

Voor vermelding onder de burgerlijke stand in De Berichtgever hebben wij de afgelopen jaren heel veel geboortekaartjes en huwelijkskaarten ontvangen, waarvoor dank. Wij hopen dat u ze blijft sturen.

Maar wat doe je na verloop van tijd met al deze kaarten. Weggooien? Dat kan altijd nog. Misschien is er iemand onder u die deze kaartjes spaart en ze graag zou willen hebben. U kunt ze gratis ophalen bij Gert Ton, Broeksloot 43, telefoon (0348) 691892. Als vóór 1 juni 2007 niemand zich gemeld heeft voor deze kaartjes, dan zullen we ze – inderdaad – weggooien.

Pin It