Kunstenaars in Atelier De Schuur

Wendy, Jolanda, Katelijne en Jeroen zijn vier van de zes enthousiaste kunstenaars in Atelier De Schuur in Zegveld. Voor deze kunstzinnige talenten zijn er talloze creatieve mogelijkheden in dit atelier.

Het Thomashuis aan de Hoofdweg 140 in Zegveld biedt onderdak aan maximaal acht (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking. Doelstelling van zorgondernemers Theo en Jeanne is deze mensen een veilige en huiselijke omgeving te bieden, waarbij het stimuleren en behouden van de zelfredzaamheid en zelfontplooiing voorop staat. Samen met een professioneel team van medewerkers worden de bewoners 24 uur per dag begeleid en ondersteund.Sinds oktober 2007 beschikt het Thomashuis over een volledig ingericht atelier. In dit atelier kunnen zes kunstzinnig getalenteerde mensen met een verstandelijke beperking hun creatieve en persoonlijke ontwikkeling onder leiding van creatief therapeut Maarten Vlaming uitbreiden. Niet alleen de bewoners van het Thomashuis kunnen hier terecht voor hun dagbesteding, maar ook mensen uit de regio met een verstandelijke beperking. De kunstenaars in het atelier krijgen gerichte ondersteuning en begeleiding, afgestemd op hun individuele mogelijkheden en wensen.

Maarten Vlaming vertelt dat in het atelier vaak gewerkt wordt met projecten of thema’s. ,,Eén van de projecten waaraan de kunstenaars op dit moment werken is het project ‘Ontdek jezelf als kunstenaar’. Daarbij komen verschillende disciplines aan bod, zoals het schilderen van een zelfportret, familieportret en het maken van echte dukaten gegoten van tin. Een ander project is ‘Kunst in de tuin’. Hiervoor maken de kunstenaars dierenfiguren van keramiek welke een plaatsje in de tuin of vijver krijgen. Naast het werken met projecten en thema’s is er voor de kunstenaars veel ruimte om hun eigen creatieve ideeën uit te werken. Ieder kwartaal ontvangt de kunstenaar een certificaat waarop zijn of haar vorderingen en behaalde resultaten vermeld staan.”

,,Jolanda de Boer is één van de kunstenaars in het atelier. Zij boetseert kralen van porseleinklei. Nadat de kralen in de oven gebakken en geglazuurd zijn, zal Jolanda deze kralen rijgen tot een armband. Zij maakt ook beelden van serpentijn en daarnaast tekent ze graag.
Jeroen Allessie is een kunstenaar met een voorliefde voor de schilderkunst. Jeroen maakt schilderijen met acrylverf waarin een typisch eigen stijl te ontdekken valt. De schilderijen worden opgezet met grove penseelstreken en de dieren of personen in de afbeelding hebben grote heldere ogen. Jeroen is een allround kunstenaar, want tekenen met oliepastelkrijt, boetseren en beeldhouwen zijn disciplines die Jeroen ook uitstekend beheerst.
Wendy Nieuwendijk is al vier jaar kunstenaar en heeft al aardig wat kunstwerken op haar naam staan. Haar inspiratie haalt Wendy voornamelijk uit de kunst-encyclopedie. Ze werkt graag met pen en inkt, maar ook schilderen met acrylverf kan ze goed. Wendy wordt bijna tante en op dit moment maakt ze een mobile met zelfontworpen dierenfiguren van vilt voor haar neefje of nichtje.
Katelijne Rijnink beheerst vele technieken, maar heeft grote voorkeur voor het werken met keramiek. Katelijne is enorm creatief, want voor het carnavalsfeest heeft zij een Cleopatra kostuum gemaakt met een zelfontworpen bijpassende hoed. De hoed was een groot succes en wordt veilig opgeborgen voor het carnavalsfeest van volgend jaar!”

Door Theo en Jeanne wordt benadrukt dat hen een prettige samenwerking met de inwoners van Zegveld voor ogen staat in de breedste zin van het woord. Wellicht zijn er mensen die geïnteresseerd zijn en zich als vrijwilliger willen aanmelden voor begeleiding van activiteiten in en rond het atelier, tijdens uitstapjes of wellicht af en toe een dagje willen meedraaien in het Thomashuis. Op dit moment vinden gesprekken plaats met basisschool De Waldhoorn over mogelijke creatieve uitwisselingsprojecten. Het Atelier De Schuur en het Thomashuis staan open voor publiek tijdens de op onderstaande website vermelde openingstijden.

In het voorjaar van 2008 zal gestart worden met kunstuitleen van werken van de kunstenaars uit het atelier. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen en uitwerking hiervan. Voor verdere informatie wordt u verwezen naar de website www.atelierdeschuur.net.

In april/mei 2008 zal Maarten Vlaming de cursus ‘Vrij vormen in keramiek’ starten voor geïnteresseerden. De cursus bestaat uit acht cursusavonden waarin u met behulp van verschillende technieken leert vormgeven in keramiek. De cursus is bedoeld voor iedereen die het leuk vindt om met klei te werken. Voor aanmelden of inlichtingen kunt u terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel.nr. (0348) 690763.

Foto: De kunstenaars van Atelier De Schuur
Vlnr. Jolanda de Boer, Wendy Nieuwendijk, Jeroen Allessie en creatief therapeut Maarten Vlaming. Op deze foto ontbreken Katelijne Rijnink, Kim van Camerijk en Elise van der Sanden.

 

Kalender 100 jaar Milandschool

De enige echte Milandschool verjaardagskalender is eindelijk te verkrijgen. Volgens de makers heeft het heel wat bloed, zweet en tranen gekost, maar nu is hij er dan.
Met voor elke maand een mooie foto uit het archief van de afgelopen 100 jaar.
Mocht u in het bezit willen komen van de kalender, dan kunt u de intekenlijst op school invullen of de kalender bestellen via website www.100jaarmilandschool.nl. Na betaling van € 7,50 wordt de kalender bij u thuisbezorgd. Let wel, er zijn slechts 250 stuks en op is op! Een gedeelte van de opbrengst gaat naar de Fikre Alem school in Ethiopië

Op 21 februari heeft de toneelvoorstelling plaatsgevonden. Voor deze voorstelling waren de vrijwilligers en liefhebbers sinds medio 2007 reeds bezig met repeteren. Het was een mooie avond, geheel in de traditie van de Milandschool.  

De Berichtgever zegt het met bloemen

Aan het eind van de maand januari waren er twee echtparen in ons dorp 50 jaar getrouwd. En natuurlijk ging De Berichtgever op pad om hen geluk te wensen.

Het eerste echtpaar dat zijn gouden huwelijkjubileum mocht gedenken – op 29 januari – was Jan en Riet Berk-Röling uit de Kastanjelaan 1. Met hun vier kinderen (drie zonen en een dochter), de aangetrouwde kinderen en hun tien kleinkinderen (vijf jongens en vijf meisjes), verdere familie en vrienden is dit gevierd in Gasterij De Milandhof. Met heel veel plezier kijken ze terug op deze dag.

Jan was veehouder op een boerderij in Kamerik, waar hij ook is geboren. Jan had de boerderij overgenomen van zijn vader en heeft in 1970 de boerderij omgebouwd tot een recreatiepark waar 87 woningen stonden toen hij in 1997 naar ons dorp verhuisde.
Het was een rustige camping die niet echt geschikt is voor kinderen. Een grote visvijver heeft Jan er laten graven en daarin 400 karpers uitgezet. De camping wordt daarom ook wel gezien als een viscamping. De oudste zoon heeft in 1997 de camping overgenomen. Omdat Jan (75) en Riet (71) zelf ook een huisje op het park hebben, vertoeven ze daar veel. Bij het huisje hebben ze een grote groentetuin, waarin Jan tuint en Riet oogst. Een tuin waarvan de kinderen flink mee-eten. Riet houdt van puzzelen en lezen, maar daarnaast hebben ze één grote gezamenlijke hobby: klaverjassen. Ze gaan wel vier keer in de week op pad om met familie of vrienden dit spel te spelen.
Jan en Riet genieten beiden van een goede gezondheid en vertellen dat ze het bijzonder naar hun zin hebben in ons dorp. De Berichtgever feliciteert hen van harte met hun gouden jubileum en wenst hen nog vele goede en gezonde jaren toe. Uiteraard gingen de gelukwensen gepaard met het bloemetje van de maand.

Het tweede echtpaar dat een jubileum mocht vieren – op 30 januari – was Cees en Ali van Hanswijk-de Leeuw van de Hoofdweg 25. Ook zij hebben dit gouden jubileum met familie en vrienden in Gasterij De Milandhof gevierd. Op maandagavond 28 januari was De Oude Herberg in De Milandhof hun domein. Een prachtig fotoboek, gemaakt door dochter Ineke, laat zien dat de gasten zich prima vermaakten.
Toen Cees en Ali elkaar leerden kennen – ze waren toen 18 en 16 jaar – was het niet gebruikelijk dat ze gelijk bij elkaar over de vloer kwamen. Afspraakjes werden gemaakt via briefjes die elkaar bereikten via de melkbus. Cees kwam in 1953 als melkrijder in Zegveld werken bij zijn oma, de weduwe T. Loenen. In 1962 is hij voor zichzelf als melkrijder begonnen onder de naam C. van Hanswijk Transport. Zo reed hij veel voor De Producent in Gouda. Tussen het melk rijden door werd altijd geprobeerd andere producten te vervoeren, zoals hooi en stro. Ook voor de graanhandelaren Koetsier uit Woerden en Pak uit Kamerik werd gereden. Nadat in de begin jaren zeventig de melk steeds meer werd opgehaald door tankwagens besloot Cees in 1975 een andere richting in te slaan. Via Bas den Hollander, voorzitter van de ambulante handel, kwam hij in aanraking met de kramenmarkt. Van hem hoorde Cees dat degene die de kramen zette, ermee ging stoppen. Of Cees wellicht interesse had? Inmiddels runnen zijn zoons Aart en Leen het kraamverhuurbedrijf.

Graag trekken Cees (74) en Ali (72) erop uit met hun caravan. En als ze thuis zijn dan vermaakt Cees zich met het opknappen van een 75 jaar oude Peugeot en is Ali in de tuin te vinden of ze probeert een puzzel op te lossen dan wel een mooi boek te lezen.
De Berichtgever wenst ook dit gouden echtpaar nog vele goede en gezonde jaren toe, samen met hun drie kinderen (+ aanhang) en hun zes kleinkinderen.
Traditiegetrouw ontvingen zij van De Berichtgever het bloemetje van de maand.  

Geen herdruk boerderijenboek

Met veel enthousiasme heeft De Berichtgever in november 2006 het boek ‘Boerengoed tussen Greft en Meije’ uitgegeven. Aanvankelijk was het de bedoeling om 500 exemplaren te laten drukken, maar bij de voorinschrijving waren er al 525 bestellingen binnen. Hierdoor durfden we het aan om 750 exemplaren te laten drukken. Nadat het boek was uitgekomen, bleek de belangstelling nog zo groot dat alle 750 exemplaren binnen veertien dagen uitverkocht waren. Daarna zijn we een lijst gaan aanleggen van mensen die het boek nog graag zouden willen hebben. Wij hebben als Berichtgever gesteld dat er minimaal 200 belangstellenden moeten zijn om een eventuele tweede druk te overwegen. Bij een bestelling van 200 exemplaren komt het boek zonder sponsoring op € 45,=. Dit bedrag is voor veel mensen te hoog, terwijl anderen zeggen dat het hem of haar niet uitmaakt wat het boek kost. Nu de teller op 150 bestellingen is blijven steken, hebben wij moeten besluiten om af te zien van een tweede druk. Jammer, maar aan de andere kant zij we al bijzonder blij met die eerste druk van 750 exemplaren. En nu blijft het boek uniek en een waardevol ‘collector’s item’.  

Wethouder in gesprek met de ouderen

Wethouder mevrouw M. Haak heeft op 14 februari kennis gemaakt met de volksdansgroep van de SWO (Stichting Welzijn Ouderen), om vervolgens onder het genot van een kopje koffie in gesprek te gaan met leden en enkele genodigden van deze stichting. Aandachtspunten die onder andere aan de orde zijn gekomen, waren geschikte woningen voor ouderen en eventueel een aanspreekpunt bij Bremmer supermarkt. Zij benadrukte om, indien nodig, vooral gebruik te maken van de bestaande zorg en voorzieningen voor ouderen.  

Portemonnee gestolen

Op 18 januari is in de Coop Supermarkt aan de Middenweg een portemonnee uit een tas gestolen. Het slachtoffer van deze diefstal had even daarvoor geld gepind in de automaat voor de supermarkt. Daarna had ze haar tas aan het winkelwagentje gehangen en is gaan winkelen. Twee mannen hadden waarschijnlijk gezien dat zij geld gepind had. Eenmaal binnen werd ze door een van de twee aangesproken, waarbij hij haar in het Engelse allerlei moeilijke vragen stelde. De tweede man heeft in die tijd haar portemonnee uit de tas gestolen. Pas bij de kassa ontdekte het slachtoffer dat ze beroofd was. De daders hebben de benen genomen.

Naar aanleiding van deze gebeurtenis is naar voren gekomen dat een aantal Zegvelders nogal wat moeite heeft met de plek van de geldautomaat. De Rabobank onderzoekt op dit moment of het plaatsen van een afdakje tot de mogelijkheden behoort. Uit een eerder onderzoek is gebleken dat een geldautomaat in de gevel sowieso veiliger is dan een in een afgesloten ruimte.  

Damvereniging Kijk Uit 75 jaar

Begin dertiger jaren vormde zich een clubje enthousiaste dammers die bij elkaar in huis de eerste wedstrijdjes speelden. Het aantal leden groeide snel en het enthousiasme was zo groot dat besloten werd een vereniging op te richten. Op 2 maart 1933 had Zegveld zijn damvereniging.
Zaterdag 1 maart wordt in de Milandhof het 75-jarig bestaan van de damvereniging gevierd. Leden van de club en enkele genodigden spelen die avond vanaf 20.00 uur een simultaanwedstrijd tegen Nederlands damkampioene Tanja Chub. Na afloop van de wedstrijd is er nog een feestelijk etentje voor de leden met hun partners.

De huidige voorzitter Kristian Spaanderman vertelt dat er iedere vrijdagavond in de Milandhof gespeeld wordt en het niveau best hoog genoemd mag worden. ,,De vereniging heeft op dit moment 22 leden waarvan 12 senioren en 10 jongeren. De oudste (Gijs Vermeij) is 81 jaar en de jongste (Arie van der Knaap)10 jaar. Veel clubs in de omgeving zijn er al niet meer, omdat er geen jongeren meer geïnteresseerd zijn in deze sport. In Zegveld is dit zeker niet het geval. Mede dankzij de grote stimulator Arie de Bruin, die iedere week zijn huis openstelt om de jongeren de kneepjes van het spel, met zijn ervaring, bij te brengen.
Vier jaar geleden werd er door Zegveld op landelijk niveau gedamd in de Milandhof. Een van de belangrijkste wedstrijden in ons land”, aldus Kristian. ,,Omdat de wedstrijd over meerdere dagen werd gespeeld, werden de jeugdige aspiranten bij gezinnen van de dammers ondergebracht. De halve finale aspiranten wordt gesponsord door de SNS regiobank Zegveld.
Dat het niveau van de vereniging hoog is, blijkt uit het feit dat de grootmeesters Harm Wiersma en Ton Sijbrands simultaanwedstrijden hebben gespeeld tegen Kijk Uit, net zoals de Nederlands kampioenen Erno Prosman en Karin van het Lit.”

Inmiddels is Gijs Vermeij aangeschoven en neemt hij het woord van Kristian over om enkele anekdotes van lang geleden op te halen aan de hand van meegebrachte foto’s. De senior is al meer dan 50 jaar lid, waarvan 11 jaar voorzitter, en is iedere vrijdagavond nog tijdens de wedstrijden aanwezig. Zo’n spelletje duurt zeker 3 tot 4 uur, een latertje dus. ,,Net na de oorlog”, zo vertelt hij ,,werden we met meerdere clubs in een vrachtwagen vervoerd naar een uitwedstrijd. Dan kon het gebeuren dat je pas de volgende morgen tegen vieren in je bed lag.
Vroeger werd er achter het oude gemeentehuis gedamd (de huidige brandweer garage), en moesten we een keer de avond voor een gemeenteraadsverkiezing uitwijken naar een andere plek. Jaap Brak van ‘Het Lagerhuis’ stelde voor bij hem in huis te spelen. Onder het dammen werd de politiek besproken, waarbij een lid van de AR en van de CHU hooglopende ruzie kregen. De gastheer sommeerde iedereen naar huis te gaan en er mocht nooit meer bij hem thuis gespeeld worden.” En nog een anekdote: ,,We gingen eens een keer, daags voor de koeienmarkt, naar een wedstrijd in het Westland met twee man tekort. Onderweg zeiden we tegen elkaar: ‘Waar beginnen we aan’. Maar het liep zo dat Zegveld met de winst naar huis ging. En zo zijn er nog vele verhalen”, aldus Gijs.

De Berichtgever wenst de club nog vele goede jaren. En voor 1 maart – om in de trant van de voorzitter te spreken, bij aanvang van een wedstrijd met opgestoken vinger en in ferme taal – ,,Jongens, zet em op!”
   

Ballonnen over de grenzen

In het kader van de opening van het Servicepunt in Zegveld op 2 november 2007 hield Rabobank Bodegraven-Woerden samen met de SWW een ballonnenwedstrijd voor kinderen. Ongeveer 250 kinderen deden mee.
Op donderdag 24 januari jl. werden de prijzen uitgereikt door Aline van Vuuren, manager Beheerteam van de SWW en Natascha van der Meer, communicatieadviseur van de Rabobank.

De langste afscheid legde de ballon van Mijntje de Leeuw af en kwam terecht in de Franse Ardennen. Andere prijswinnaars waren Feline Muller (tweede prijs) en Darryl de Jong (derde prijs). Hun ballonnen kwamen terecht in de Belgische Ardennen.
De kinderen ontvingen een leuke sporttas gevuld met cadeaubonnen, een spelletje en een snoepoorkonde.

Op de foto ziet u van links naar rechts:
Natascha van der Meer (Rabobank), Darryl de Jong, Mijntje de Leeuw (achter), Aline van Vuuren (SWW) en vooraan Feline Muller.  

Dirigent gezocht

Kinderkoor ‘Vertel me eens’ is op zoek naar een nieuwe dirigent.
Het koor oefent elke maandagavond van 19.00 tot 19.45 uur in De Tropenzaal van Gasterij De Milandhof.
Tevens zoekt het koor iemand die hen op de piano kan begeleiden.
Lijkt het je leuk of weet je iemand, bel dan gerust voor inlichtingen naar Margreet Verburg, telefoon (0348) 692127.
   

Beroep onder de loep (12): Lekkerkerker & Keijzer B.V. Administratie – Fiscaal Adviesbureau

Anno 2008 is het 25 jaar geleden dat Herman Lekkerkerker (63) een administratiekantoor startte in een ongebruikte kamer van zijn woning aan de Hoofdweg 68. Inmiddels is het kantoor verhuisd naar Boschsloot 30 en uitgegroeid tot een bedrijf met drie vennoten, dat vanaf 1 januari 2008 de naam Lekkerkerker & Keijzer B.V. Administratie – Fiscaal Adviesbureau draagt.

In het begin bestond het klantenbestand nagenoeg alleen uit agrariërs. Deze groep vormt nog steeds een belangrijk onderdeel van de onderneming, maar is inmiddels sterk uitgebreid
met ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf.
In 1998 werd medewerker Roel Keijzer (36) vennoot in het bedrijf. Hij verzorgt de eindcontrole van de jaarrekeningen, fiscale aangiftes en hij onderhoudt, evenals Herman, het contact met de cliënten.
Herman vertelt dat er in die tijd al vergevorderde plannen waren om in samenwerking met fysiotherapeut René Verbeek een nieuwe bedrijfsruimte te bouwen. ,,Dit liet door allerlei omstandigheden op zich wachten. Het kantoor aan de Hoofdweg werd echter te klein, er moest in afwachting van het nieuwe pand andere huisvesting gevonden worden. Er werd tijdelijk uitgeweken naar de Leidsestraatweg in Woerden, waar het kantoor uiteindelijk vier jaar zou blijven. In maart 2003 was een prachtig nieuw pand aan de Boschsloot gerealiseerd. Voor Zegveld een vooruitstrevend gebouw, waarin twee bedrijfsruimten op de begane grond en daarboven vier appartementen en twee penthouses. We zitten hier prima”, aldus de grondlegger van het bedrijf.

Begin dit jaar is medewerker Arno Vergeer (38) ook toegetreden als vennoot. Met zijn agrarische achtergrond richt hij zich voornamelijk op de agrarische cliënten en zorgt hij voor het innemen en verwerken van gegevens tot aan het elektronisch verzenden naar de Belastingdienst.

Volgens de drie vennoten is het kantoor een dynamisch bedrijf met een breed dienstenpakket dat bestaat uit administratieve dienstverlening, fiscale advisering en loon- en salarisadministratie. ,,Het boeiende van dit kantoor is dat de medewerkers zich niet met één aspect van de werkzaamheden bezighouden, maar voor het totale traject, van het innemen van de gegevens tot en met het versturen van de jaarrekeningen naar de Belastingdienst, verantwoordelijk zijn. En onze klanten zitten voornamelijk in deze regio, maar zijn ook over heel Nederland verspreid, van Noord Groningen tot aan Zeeuws-Vlaanderen. Dit heeft ondermeer met verhuizingen te maken en doordat de klanten zo’n vertrouwensband hebben opgebouwd, dat zij willen dat wij hun administratie blijven onderhouden.

Lekkerkerker & Keijzer groeit nog steeds en als gevolg daarvan wordt versterking van het team gezocht voor de functie van medewerker administratiekantoor (zie de advertentie elders in dit blad). De Berichtgever wenst haar adverteerder nog heel veel plezierige jaren toe.

Bij de foto:
Van links naar rechts
Roel Keijzer, Herman Lekkerkerker, Arno Vergeer  

Enorme diversiteit aan vragen bij Verenigingenspel

Op 26 januari organiseerde de Culturele Stichting Zegveld voor de 28-ste keer het Verenigingenspel in Gasterij De Milandhof. Ciska Klooster en Cor Burggraaf zijn de drijvende krachten achter dit succesvolle Zegveldse evenement. Het gehele voorafgaande jaar verzamelen zij interessante denk- en doevragen voor het inmiddels enorm populaire spel. Dit jaar werden door de 66 deelnemende teams 350 vragen beantwoord over uiteenlopende onderwerpen zoals sport, soorten stoffen, wetenschap, paarden, tuinplantjes, muziek, bouwkundige termen, schoenen en chips. Daarnaast was er een ‘rode-draad’-vraag over een krant, die bestond uit een tiental subvragen. De grote winnaar van deze 28-ste editie was de Kook- en Beleggingsclub ‘De Borrelnootjes’ met 289 punten. Op de voet gevolgd door het Ooievaarsteam met 287,5 punten en muziekvereniging Kunst na Arbeid 1 met 286,5 punten.

Nr. 4 Kalsbeek 284
Nr. 5 Clytoneus Bestuur 283
Nr. 6 Vriendschap 283
Nr. 7 Peuterpret 281
Nr. 8 Safe 2 280,5
Nr. 9 Witte Roos 280
Nr. 10 Physical Fitness 278
Nr. 30 De Berichtgever 261
Wilt u de foto’s van deze avond bekijken, zich opgeven voor volgend jaar of wilt u meer informatie, dan verwijzen wij u graag naar de website www.csz.zegveld.net.

Het Verenigingenspel 2008 werd mede mogelijk gemaakt door het Coöperatief Stimuleringsfonds van de Rabobank Bodegraven-Woerden.  

Rommelmarkt Hervormde Gemeente
(Een ingekomen bericht)

Ieder jaar wordt door de Hervormde Gemeente in Zegveld een grote actie gehouden ten bate van een goed doel. Dit jaar worden diverse sponsoractiviteiten en een rommelmarkt georganiseerd. De rommelmarkt zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 19 april. Op deze rommelmarkt vindt u diverse gezellige kraampjes en een aantal activiteiten voor de jeugd, zoals een springkussen en iemand die ballonnenfiguren maakt.

De opbrengst van de rommelmarkt gaat dit jaar naar het HGJB-project ‘Heel ons hart’. In dit project staat Rwanda centraal. Een groot deel van de jongeren in Rwanda is getraumatiseerd door de genocide in 1994 en/of de gevolgen daarvan. De Anglicaanse kerk is twee jaar geleden gestart met een traumaverwerkingsprogramma, waarin slachtoffers en daders worden uitgenodigd hun levensverhalen aan elkaar toe te vertrouwen.
Voor uitbreiding van deze traumaverwerkingsprogramma’s, begeleiding van de jongeren bij het verwerken van hun verdriet en het vervolgtraject waarin de jongeren geleerd worden een nieuwe invulling aan hun leven te geven, is veel geld nodig. In samenwerking met scholen, kerken en dorpsgemeenschappen zal gezocht worden naar mogelijkheden om de jongeren hun gaven en talenten te laten ontwikkelen en weer vertrouwen in zichzelf en anderen te hebben. Dit zal gebeuren door middel van sportprogramma’s, Youth Alpha, ontmoetingen met leeftijdsgenoten en toneel of andere creatieve verwerkingsvormen.
Met het project ‘Heel ons hart’ wil de Hervormde Gemeente in Zegveld stralen van liefde overbrengen naar Rwanda. Graag tot ziens op de rommelmarkt op 19 april 2008.

Mocht u een gift willen storten dan kan dat op rekeningnr. 34.19.04.937 t.n.v. project ‘Heel ons hart’.  

Nieuws van muziekvereniging KNA

Helaas is er dit keer geen ruimte in de agenda om de oliebollenactie in het voorjaar te regelen. We zijn nu van plan deze in het najaar te houden. U hoor hier t.z.t. meer over.

Zaterdag 29 maart geeft de muziekvereniging haar jaarconcert.
Alle onderdelen van de muziekvereniging zijn aanwezig. De fanfare, drumband, mpc en majorettes zullen laten horen en zien waar zij de afgelopen tijd voor hebben gerepeteerd. De muziekstukken variëren van klassiek tot pop. In de pauze is er een verloting waarbij leuke prijzen te winnen zijn.
Het concert begint om 19.30 uur en vindt plaats in de sporthal van de Milandhof. De toegang is gratis. U bent van harte welkom.
   

Het Dorpsplatform Zegveld heeft op dinsdag 12 februari 2008 vergaderd.

Paul Vonk, secretaris van het Dorpsplatform, heeft de belangrijkste zaken voor u op een rijtje gezet. De uitgebreide notulen kunt u lezen in bibliotheek “De Omslag" of op de website www.zegveld.net/dorpsplatform.htm

Verkeersveiligheid
Vorig jaar heeft het Dorpsplatform, samen met de gemeente Woerden een thema avond verkeer gehouden. Deze avond heeft veel ideeën en suggesties opgeleverd die in een actielijst zijn samengevat. Deze actielijst staat op onze site www.zegveld.net/dorpsplatform.htm

Niet alle ideeën en plannetjes zijn natuurlijk (op korte termijn) uitvoerbaar, maar een aantal zijn toch wel opgepakt of worden nog opgepakt. De belangrijkste zijn:

? Veel mensen constateren dat er op de Zegveldse Uitweg-Hoofdweg-Milandweg veel te hard wordt gereden. De gemeente zal bij de politie aandringen op extra snelheidscontroles. Daarnaast komt de gemeente – uiteraard in samenspraak met het Dorpsplatform – met een totaalvisie voor deze route. Concreet houdt dit in dat wordt bekeken op welke manieren de snelheid kan worden teruggebracht. Dit lijkt eenvoudiger dan het is, maar wij hopen dat de gemeente snel met oplossingen zal komen, die natuurlijk in het Dorpsplatform worden behandeld. Hierbij is ook speciaal aandacht voor de oversteek bij de tennisvereniging en de voetbalvereniging, het kruispunt Middenweg-Hoofdweg-Molenweg-Milandweg en het kruispunt bij de Nijverheidsbuurt. Tevens zal de veiligheidssituatie bij de oversteek voor het pondje worden bezien. Denkbaar is daar een plateau gemaakt kan worden.
? Het Dorpsplatform zorgt voor een duidelijk bord aan het begin van de Middenweg (vanaf de Meije nét na de Rondweg) dat er op attendeert dat u rechts voorrang moet geven.
? Bij de reconstructie van de Molenweg, die nu wordt uitgevoerd, worden diverse verkeersremmende maatregelen meegenomen.
? De Joraï is ook met acties bezig om de verkeersveiligheid rondom de school te verbeteren. Er is een speciale dag georganiseerd en er zijn “bonnen” uitgedeeld aan foutparkeerders. Deze actie krijgt nog een vervolg.

Wist u overigens dat?
? Er op de Hoofdweg en Milandweg, maar ook op andere plekken in ons dorps veel te hard wordt gereden?
? Maar wist u ook dat gebleken is dat het vaak juist Zegvelders zijn die te hard rijden?

Neem dan ook uw gas terug en neem zo uw verantwoordelijkheid voor de verkeersveiligheid in uw eigen dorp en woonomgeving.

Deltaplan (ophoging wegen ter voorkoming van wateroverlast)
Later dit jaar zal een overzicht gereed zijn waarop de wegen staan die moeten worden opgehoogd en zal bekend zijn wanneer er geld beschikbaar is voor het ophogen van de wegen. Overigens speelt dit niet alleen in Zegveld, maar onder andere ook in Kamerik en Harmelen.

Zorgwoningen / verpleegzorg Zegveld
Binnen Zegveld wordt door steeds meer mensen hun bezorgdheid geuit over het ontbreken van woningen die geschikt zijn voor ouderen. Met name ook voor ouderen met een bepaalde handicap. Op de Thema-avond van het dorpsplatform d.d. 18 december 2007 werd van verschillende kanten naar voren gebracht dat de situatie m.b.t. de ouderenzorg in Zegveld nijpend is. Dit is voor het dorpsplatform aanleiding om voor dit probleem aandacht te vragen, temeer omdat in de nabije toekomst het aantal ouderen aanzienlijk zal toenemen.

In de vergadering is de conceptvisie van het platform over ouderenzorg besproken. Onder andere is gesproken over mogelijke oplossingen die uiteraard nog moeten worden onderzocht:
? Zo lang mogelijk zelfstandig wonen:
Met behulp van camera’s en “intercomverbinding” kunnen mensen contact zoeken met zorgverleners (dit heet met een duur woord Domotica). Hiervoor is nodig dat woningen geschikt worden gemaakt voor deze voorziening. Dit kan bij particulieren, die een woning in eigendom hebben, maar we moeten ook een aantal woningen geschikt maken voor mensen met een lager inkomen, in de huursector. De voorzieningen kunnen op dit moment al door de Vierstroom geleverd worden. Mogelijk kan dit in Zegveld op korte termijn gerealiseerd worden.
? Verpleegzorg:
Voor ouderen die jaren in Zegveld hebben gewoond is het heel zwaar om het dorp te moeten verlaten. Veelal zijn zij met het dorp vergroeid en hebben veel sociale contacten. Vaak hebben zij ook kinderen in het dorp wonen. Het is dan ook heel belangrijk dat wij hen helpen met ouderenwoningen, waarbij verpleging op beperkte schaal mogelijk is. Anders moeten zij, als het wat moeilijker wordt, het dorp verlaten.
Wij onderzoeken of het mogelijk is een aantal (verpleeg)zorgwoningen te realiseren.
Wij denken daarbij aan woningen voor mensen met een bijvoorbeeld dementie of ouderen met een beperking, b.v. parkison. Ook denken wij aan de mogelijkheid tot dagverzorging. Wellicht kan dit ook worden gecombineerd met het Thomashuis.
? De Boschsloot:
Het ouderen wooncomplex aan de Boschsloot voldoet zeker niet (meer) aan de eisen van deze tijd. Het Dorpsplatform vindt dat gekozen moet worden tussen eventueel nieuwbouw of het bestaande complex aan de Boschsloot te verbouwen.
De volgende vergadering wil het platform de visie vaststellen.

Pannaveld
De gemeente en het Dorpsplatform hebben overeenstemming bereikt over hoe het pannaveld er uit komt te zien. Het wordt een prachtige voorziening die hopelijk dit voorjaar nog zal kunnen worden gerealiseerd. Hierbij is naar de inbreng van omwonenden geluisterd.

Recreatie mogelijkheden in Zegveld
Het dorsplatfom heeft met het oog op recreatiemogelijkheden in Zegveld een door de bestuur opgestelde conceptvisie besproken. Voor Zegveld valt te denken aan een kleinschalige vorm van z.g. “agrotoerisme”. Zegveld is sterk op het gebied van landschap en natuur en daar moet de nadruk dan ook op liggen. Met het oog op het draagvlak en betrokkenheid van de bevolking zal hierbij rekening worden gehouden met de zondagsrust en zal moeten worden bezien of en zo ja op welke wijze horecavoorzieningen voor recreanten hierin passen.

Concreet denken wij dan aan:
- Het ontwikkelen van een fietsroute met cultuurinformatie (Eerste bewoning in Mi, 2e wereldoorlog, Oude Hollandse waterlinie, watermolens/ waterpeil.
- Het ontwikkelen van een kindvriendelijke fietsroute met informatie over agrarische bedrijven (bezoek stal met boerderijdieren, kaasmaken, expositie over baggeren e.d.) .
- Het ontwikkelen van een fietsroute door de polder langs natuurgebieden.
- Het ontwikkelen van korte en langere wandelroutes door het polderlandschap, beperkte toegankelijkheid natuurgebieden.
- Het ontwikkelen van een kamperen bij de boerbedrijf, ingepast in het landschap, van hoog niveau.
- Het ontwikkelen van een polderkanoroute met lichte, gemakkelijk te dragen kano’s.
- Het organiseren van voorlichtingdagen naar het ooievaarsdorp en het ooievaarsdorp mogelijk uitbreiden met een professionele expositie van weidevogels.
- Het opzetten van een museumboerderij.
De volgende vergadering willen we deze visie ook vaststellen. We zullen dan ook prioriteiten bepalen. Want alles te gelijk is niet uitvoerbaar en ook niet wenselijk.

Herplant bomen
Langs de Hoofdweg moesten zoals u weet veel bomen worden gekapt. Wij zijn in overleg met de gemeente over een herplantingsplan (hoeveel en wat voor bomen komen er terug).
Er is nog verschil van inzicht tussen wat de gemeente wil en wat het Dorpsplatform wil. Wij hopen er snel uit te zijn, want de nieuwe bomen moeten op zéér korte termijn worden geplant.

Ook zal op korte termijn met de gemeente worden gesproken over het herplantingsplan voor de Rondweg en de Dwarsweg.

Verder heeft het Dorpsplatform geconstateerd dat een deel van het fietspad langs de Hoofdweg erg slecht is en bij regenval vaak onder water staat, wat erg gevaarlijk is voor met name fietsers. Het Dorpsplatform heeft de gemeente gevraagd het fietspad op dat deel op te hogen en langs dat fietspad bomen te planten op dezelfde manier als binnen de bebouwde kom (opsluitbanden met daartussen bomen).

Thema avond water
Op 17 juni 2008 een thema avond ‘water’ zou worden gehouden met als onderwerp ‘water’. Deze avond heeft vooral een informerend karakter. Voor deze thema avond zullen sprekers worden uitgenodigd die het zullen hebben over zaken als overstort riool, waterkwaliteit, baggeren, wateroverlast en peilbeheersing.

Overlast tijdens Oud en Nieuw
Het Dorpsplatform Zegveld is slecht te spreken over de vernielingen die tijdens Oud en Nieuw hebben plaatsgevonden. Het Dorpsplatform vindt dat dit natuurlijk vooral iets is voor de ouders. Het Dorpsplatform zal hier aan het einde van dit jaar, via de Berichtgever, aandacht voor vragen. Overleg met de gemeente zal t.z.t plaats vinden om te bezien hoe we als dorpsplatform en gemeente (polititie) een bijdrage kunnen leveren aan een gezellige jaarwisseling zonder vernielingen.

Woningbouw Milandweg
Er wordt druk gerekend en getekend aan de plannen voor acht starterswoningen (koop) langs de Milandweg. Als er geen bezwaren vanuit het dorp komen, hopen wij dat medio september/oktober met de bouw kan worden gestart. Wij attenderen de jongeren er op dat – willen zij überhaupt in aanmerking kúnnen komen – voor een starterswoning, zij ingeschreven moeten staan bij de woningbouwvereniging! Hoe de woningen worden toegewezen (welke vorm van loting) is nog niet bekend. Met de woningbouwvereniging (die de woningen zal bouwen) zal het Dorpsplatform nog overleggen op welke wijze de kandidaten het beste kunnen worden geïnformeerd. Hou de Berichtgever dus goed in de gaten!

Kijk ook eens op onze site www.dorpsplatform.zegveld.net  Hierop staan de verslagen van onze vergaderingen en diverse andere belangrijke informatie!  

Jubilarissen Passage

De 58e jaarvergadering van Passage, op 12 februari, was drukbezocht. De leden konden die avond genieten van een presentatie van prachtige natuurdia’s van de dames Gerards en Wildeman.

Er waren ook dit jaar weer jubilarissen. Mevrouw Tini van der Wind en mevrouw Adrie Oudshoorn zijn dit jaar beide 25 jaar lid van Passage.
Samen zijn ze destijds lid geworden en nog steeds komen ze samen naar alle bijeenkomsten. Sinds een aantal jaren zetten zij zich in voor het verjaardagsfonds van Passage. Uiteraard was er voor de dames een prachtige bos bloemen.  

SWO cursus ‘Mijn digitale camera’
(Een ingekomen bericht)

SWO gaat dit voorjaar iets bijzonders doen. Jos Didden geeft een cursus ‘Mijn digitale camera’. Als voorzitter van Fotoclub Iris in Woerden en als docent fotografie aan de Volksuniversiteit heeft hij veel ervaring met digitale fotografie.

Op knoppen drukken kunnen we allemaal. Maar bij een digitale camera komt toch iets meer kijken. Hoe stel ik scherp, ik heb de foto’s gemaakt en wat nu… en nog heel veel meer vragen.

In deze korte cursus wordt u geleerd wat de belangrijkste instellingen van de camera zijn. U kunt uw(klein)kinderen vertellen hoe zij hun camera beter in kunnen stellen in plaats van dat u het aan hen moet vragen. Lijkt het u iets, kom dan naar deze cursus.
De cursus vindt plaats op donderdag 10 en 17 april vanaf 14.00 tot ongeveer 16.00 uur in De Zegge. U kunt zich aanmelden op de intekenlijst in De Zegge of telefonisch bij Herman Lekkerkerker, tel. (0348) 692424. Wees er snel bij, want er kunnen maximaal acht cursisten meedoen. De cursus is gratis!


Vragen over ouderenzorg?
Het blijkt dat er de laatste tijd in Zegveld nogal wat vragen zijn als het gaat om zorg voor ouderen. Wij willen er nogmaals op wijzen dat u voor alle vragen terecht kunt bij SWO Woerden.

Heeft u vragen over de dienstverlening, dan kunt u bellen naar het Dienstenloket van de Stichting Welzijn Ouderen, tel. (0348) 416888, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur of mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
   

Aankondiging Lentefeest Jorai

Op woensdag 28 maart vieren de kleuters van de Jorai het lentefeest.
Tijdens dit jaarlijks terugkerende feest worden de oudere inwoners van Zegveld verrast met een bosje bloemen in een door de kleuters versierde vaas. De inwoners van Zegveld van 68 jaar en ouder kunnen in de loop van de ochtend een bezoekje van de kleuters verwachten.  

De Nederlandse Kinderjury 2008
(een ingekomen bericht van de bieb)

Het is weer tijd om lekker te lezen, te kiezen en te stemmen. Want de Kinderjury is begonnen. In de bibliotheek kun je het Lees-Kies-Stem boekje en een stemformulier halen. We willen graag weten welke boeken uit 2007 jij het allerleukst , mooist of spannendst vond. De boeken uit 2007 staan speciaal voor de Kinderjury bij elkaar.

Op het stemformulier kun je maximaal drie favoriete boeken invullen. Je mag het formulier achterlaten in de bibliotheek of opsturen naar de Nederlandse Kinderjury. Je kunt ook stemmen via www.kinderjury.nl

Pin It