Voor ieder wat wils op buurtfeest De Meijeokt-meijenaar

Gemiddeld eens in de vijf jaar wordt in De Meije een buurtfeest georganiseerd. Dit jaar werd het feest gehouden op 26 september in de Proefboerderij aan de Oude Meije.
Het middagprogramma was speciaal voor de jeugd. Hierin nam het melkkrukjes schilderen een belangrijke plaats in. Daarnaast mochten de kinderen ijsjes versieren en spelletjes doen. Als afsluiting konden ze patat met kroket of frikadel eten.
Tijdens de feestavond werden de Meijenaren getrakteerd op een tweetal optredens van het shantykoor Bravour uit Woerden. Gedurende de hele avond werd muzikale ondersteuning verleend door Niek Vianen uit Leimuiden. Onder leiding van Bram van der Vlugt werd de Meijequiz gespeeld. Dhr. Coljé was de grote winnaar deze avond en mag zich een jaar lang ‘de enige echte Meijenaar’ noemen. Gasterij De Milandhof zorgde deze avond voor een goed gevuld warm en koud buffet. Het buurtfeest werd mogelijk gemaakt door diverse sponsoren. Bent u nieuwsgierig naar de foto’s of wilt u nog even nagenieten van het buurtfeest? Kijk dan op www.stichtsemeije.nl


De Berichtgever zegt het met bloemen

Dat de tijd snel gaat, is iets wat veel mensen dagelijks tot elkaar zeggen. Ook Leen en Jans van Doorn-van Amerongen uit de Boschsloot 9 kunnen hierover meepraten. Op 29 september waren zij vijftig jaar getrouwd en die tijd is voorbij gevlogen.

Leen, inmiddels 88 jaar, was in zijn jonge jaren boerenknecht bij diverse boeren. Hij had daar kost en inwoning. Het was altijd hard werken, slechts één keer in het jaar kregen ze een week vrij. Dat was op 25 november. Zij kregen dan ook hun jaarsalaris. Dit was ook een tijdstip waarop veel boerenknechten verwisselden van baas.
Later werd Leen grondwerker bij de Gemeentebedrijven Woerden, met een onderbreking van enkele jaren waarin hij werkzaam was bij de gemeente Zegveld op het Stadserf. Jans (83 jaar) was voor haar huwelijk kraamverzorgster en hielp nog wel eens in de bakkerij van bakker Ton. Later had ze de zorg voor haar vader en moeder en deed ze de was voor haar schoonmoeder.
Na zijn pensionering was stilzitten niets voor Leen. Hij hield veel tuinen bij, zoals onder andere de tuin van de pastorie en op eigen initiatief verzorgde hij de planten rondom het monument aan de Middenweg. Nog steeds mag Leen bij de Zegge graag een partijtje koersballen en iedere maandagmorgen helpt hij mee bij het geldtellen van de collectes van de hervormde kerk van ons dorp. Thuis kan hij zich heerlijk ontspannen met het lezen van een groot-letter-boek.
Jans’ handen staan ook niet stil. De breinaalden in haar handen breien de een na de andere sjaal voor Polen en Roemenië. Vroeger waren dit lapjes waar ze dekens van maakten. Maar na 5000 lapjes te hebben gebreid is ze overgestapt op de sjaals. Alhoewel Jans heerlijk kan koken, gaat het paar samen één keer in de veertien dagen eten bij de Zegge. Een moment waar ze genieten van het heerlijke eten en van de sociale contacten met de andere gasten.
De Berichtgever heeft het gouden echtpaar van harte gefeliciteerd met dit jubileum. Uiteraard ging dit gepaard met het overhandigen van het bloemetje van de maand. Verder wenst De Berichtgever hun samen nog goede en gezonde jaren toe.

Gymnastiek Vereniging Zegveld zoekt... (een ingekomen bericht)

De gymnastiekvereniging zoekt meisjes van 7 tot en met ongeveer 14 jaar, die op woensdagmiddag willen gymmen vanaf 17.00 uur. Het houdt in: lekker bezig zijn met elkaar en allerlei oefeningen doen op verschillende turntoestellen. Heb je zin, kom vrijblijvend meedoen.
Voor inlichtingen over de gymvereniging, ook voor andere onderdelen, kun je terecht bij Annie Biemond, tel. (0348) 691608.

Bericht uit de huisartsenpraktijk Zegveld
Vaccinatie tegen de Mexicaanse Griep

Al maandenlang is er in de media veel aandacht geweest voor de Nieuwe griep (de Mexicaanse griep, H1N1-griep). Het gaat hierbij om een ‘nieuw’ virus waartegen eigenlijk niemand afweer heeft. Daarom kan er een zogenaamde pandemie ontstaan: veel mensen worden in korte tijd tegelijk ziek. Dat kan grote gevolgen hebben voor de maatschappij als geheel.
Tot dusver blijken de mensen die de Mexicaanse griep hebben gehad in het algemeen relatief milde klachten te hebben. We hopen dat dat in het komende winterseizoen ook zo zal blijven, maar dat valt volstrekt niet te voorspellen. Het is mogelijk dat het virus zich in de winter agressiever gaat gedragen.
Tegen deze Mexicaanse griep is inmiddels een vaccin ontwikkeld en voldoende beschikbaar. Het gaat om TWEE prikken, met een periode van drie weken tussen de eerste en tweede vaccinatie. Let op, dit is dus NA de ‘gewone’ griepprik. De gewone griepprik wordt gegeven op dinsdagmiddag 27 oktober (tussen 14.30 en 16.30 uur) of donderdagavond 29 oktober (tussen 19.30 en 20.30 uur).
De geplande data voor de inentingen tegen de Mexicaanse griep zijn:
Eerste vaccinatie: woensdagmorgen 18 november, van 8.00 tot 11.00 uur.
Tweede vaccinatie: woensdagmorgen 9 december, van 8.00 tot 11.00 uur.
U kunt dan op de praktijk vrij binnenlopen. Bent u niet in de gelegenheid op deze data, of niet in staat te komen, dan kunt u in overleg met de assistente op een ander moment komen.
Voor wie is de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep?
Dezelfde groepen patiënten die in aanmerking komen voor de gewone griepprik. Dus: iedereen ouder dan 60 jaar; mensen met diabetes mellitus, hart- en/of longproblemen, nierpatiënten, mensen met verminderde afweer (dus mensen met medicijnen die de afweer verminderen (bij reuma bijvoorbeeld). Mensen die een kwaadaardige ziekte hebben (gehad).
Daarnaast moeten ook aanstaande moeders (zwangerschap vanaf de VIERDE maand) overwegen of zij deze (veilige) vaccinatie komen halen. Zij zijn iets kwetsbaarder voor dit virus.
Ook MANTELZORGERS (mensen die regelmatige zorg dragen voor een naaste) komen in aanmerking.
Tenslotte mag u ook op EIGEN VERZOEK (als u dus GEEN indicatie heeft) zich laten vaccineren. Helaas is er nog geen uitspraak van de minister van VWS of dit uit algemene middelen wordt bekostigd of dat u dit zelf zult moeten betalen. U loopt dus het ‘risico’ later hiervoor een rekening te ontvangen.
Mocht u nog vragen hebben over de (vaccinatie tegen de) Mexicaanse griep kunt u altijd de praktijk bellen. Ook kunt u het RIVM raadplegen (tel. 0800-1100, www.rivm.nl) of u bezoekt de website van de praktijk: www.praktijkzegveld.huisarts-plus.nl
 

Nieuwe plan van aanpak Henkido werpt vruchten af

Tijdens de judo districtkampioenschappen voor senioren op 19 september is Pim Graafland als winnaar uit de bus gekomen. Een bijzondere overwinning aangezien het Top Judo Team Henkido nog niet eerder een plaats op het seniorenpodium veroverd heeft.
De nieuwe plan van aanpak van het Top Judo Team van Henkido lijkt dus zijn vruchten af te werpen. Een tweedaagse training bij het Korps Commando Troepen is onderdeel van deze nieuwe aanpak, dit in het kader van de mentale weerbaarheid. De leden van het Top Judo en Jiu Jitsu team hebben tijdens deze training hun grenzen flink verlegd. Hun individuele ervaringen en bevindingen kunnen zij gebruiken tijdens de komende wedstrijden.

Voor u gelezen, AD d.d. 29 september
Buurtbemiddeling trapt af!

Buurtbemiddeling Woerden verwacht jaarlijks in 70 conflicten tussen inwoners te kunnen bemiddelen. Een van de vrijwilligers in Zegveld die zich hiervoor in gaat zetten is Marry van den Dool: ,,Het is belangrijk dat mensen goed met elkaar omgaan. Daar wil ik graag bij helpen.”
Wie bijvoorbeeld een probleem met de buren heeft, kan zich bij Factor-G melden. Daarnaast krijgt buurtbemiddeling veel zaken doorgestuurd van wijkagenten of de woningbouwverenigingen. Buurtbemiddeling zal worden ingeschakeld bij overlast door overhangende takken, geluidsoverlast etc.
Folders met meer informatie liggen vanaf heden in het stadhuis, de bibliotheek, buurthuizen en bij de woningbouwvereniging. Voor inwoners van de gemeente Woerden is buurtbemiddeling gratis.
Informatie
Voelt u zich geroepen bij te dragen aan de leefbaarheid van onze gemeente, heeft u vragen of wilt u zich aanmelden na het lezen van dit bericht, tel: (0182) 541 065, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Algemene informatie over buurtbemiddeling vindt u op www.factor-g.nl. Factor-G is de welzijnsorganisatie die het project in de gemeente Woerden uitvoert.

Goede Doelen Dag (een ingekomen bericht)

Het is bijna zover, op D.V. zaterdag 21 november zal de jaarlijkse Goede Doelen Dag gehouden worden. Een gezellige dag in de Voorhof waar van alles te koop en te doen is.

De diverse goede doelen zijn druk bezig met het organiseren en maken van allerlei leuke dingen. We proberen een gevarieerd aanbod van artikelen te bieden. De kapsalon, de autowasstraat, Ans’ crea en Beps & Pea’s keuken zullen zeker niet ontbreken. En uiteraard zijn er weer veel mooie prijzen te winnen. U bent van 10.00 tot 14.30 uur van harte welkom.

We zoeken nog wat vulling voor onze kramen. Onze tweedehands boekenkraam en onze snuisterijenkraam zien er pas aantrekkelijk uit als er een gevarieerd aanbod is. En voor onze levensmiddelenkraam kunnen we alles wat eetbaar is gebruiken. Heeft u wat voor ons? U kunt het inleveren op Dorpsstraat 1, Hoofdweg 179 of Rondweg 17.
Verdere informatie kunt u krijgen bij Emmy van Ingen, (0348) 691932.
 

Dorpsplatform Zegveld

Het AB van het Dorpsplatform is op dinsdag 29 september 2009 in de Milandhof bij elkaar geweest.
Paul Vonk, secretaris van het Dorpsplatform, heeft voor u weer de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. De uitbreide notulen kunt u ook lezen op onze website www.dorpsplatform.zegveld.net

Nieuwe wandelroutes
Sinds kort kan de wandelaar rond de voorheen ‘witte plek’ Zegveld zijn hart ophalen. Wethouder Groeneweg opende op dinsdagavond 29 september twee boerenlandwandelpaden in Zegveld namelijk het Broekerpad en het Kievitspad.

Het Broekerpad sluit aan bij de wens van het Dorpsplatform Zegveld voor meer te maken ommetjes vanaf het centrum van Zegveld. Een oude toegangspad van circa 600 meter van een boerderij aan de Rondweg naar de Broekerweg werd opengesteld, waardoor er de mogelijkheid is ontstaan voor een korte rondwandeling van circa 3 kilometer vanuit het centrum.

Ook kan er ook worden gewandeld over het Kievitspad van de Rondweg naar de Oude Meije. Dit is een afstand van anderhalve kilometer door het weiland. De sportievere wandelaars kunnen er een lange wandeltocht van circa 8 kilometer van maken door daarna via de Meije en Middenweg of via de Milandweg weer terug naar Zegveld te lopen. Ook is het mogelijk vanaf de Oude Meije na een halve kilometer aan te haken bij de Oudshoornroute. Dit een rondwandeling door land van Natuurmonumenten, tussen het riviertje de Meije en de Nieuwkoopse Plassen. Deze rondwandeling van 3 kilometer werd al in juli van dit jaar geopend.

De twee boerenlandwandelpaden zijn in goed overleg met diverse partijen tot stand gekomen. Ondermeer de Agrarische Natuurvereniging, de gemeente Woerden, de betreffende eigenaren van het boerenland en de werkgroep wandelpaden van het Dorpsplatform hebben er samen voor gezorgd dat er in Zegveld vele nieuwe wandelmogelijkheden zijn ontstaan.

Dorpsplan
Voor Zegveld is door het Dorpsplatform een heus Dorpsplan opgesteld. Hierin staan de plannen voor het dorp voor de komende jaren, zoals uiteraard het ophogen van de wegen, ouderenvoorzieningen, woningbouw, etc. Het Dorpsplan is naar de gemeenteraad gezonden, mede ook natuurlijk vanwege de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.
Het Dorpsplatform is uiteraard erg benieuwd wat de politieke partijen uit het Dorpsplan in hun verkiezingsprogramma’s opnemen, zodat ook de Zegvelders weten waarop zij kunnen stemmen. Op onze site is het plan in te zien.

Plannen ‘Goudriaan’
Op niet al te langere termijn wordt hopelijk het bestemmingsplan in procedure gebracht. Daarna kan begonnen worden met het ontwikkelen van plannen voor de woningbouw achter de Hoofdweg. Het aantal woningen hangt dus af van hoeveel woningen er per hectare mogen worden gebouwd. Het zal een mix worden van wat duurdere woningen (vrijstaand en twee-onder-een-kap) en minder dure (rijtjes) woningen. Het zal overigens nog wel een aantal jaren duren voordat de woningen daadwerkelijk kunnen worden gebouwd.

Actie rondom Oud en Nieuw
De gemeente is positief over de vorig jaar gehouden actie rondom Oud en Nieuw. Ook dit jaar zullen deze acties worden gehouden. Daarom vindt er overleg plaats tussen de gemeente, Siveo, politie, brandweer, de Milandhof en het Dorpsplatform. Natuurlijk organiseren de Milandhof en Siveo weer de succesvolle Oud en Nieuw nacht en worden de inwoners van Zegveld door middel van een huis-aan-huis-folder gevraagd om er vooral samen een gezellige jaarwisseling van te maken.

Thema-avond Veiligheid
Voor alle inwoners van Zegveld wordt op 17 november een informatie avond gehouden met als thema Veiligheid. Er wordt informatie gegeven hoe het zit met de criminaliteit in Zegveld, inbraakcijfers, etc. , hoe de brandweer is georganiseerd, hoe het zit met de aanrijdtijd van de ziekenauto en over het beveiligen van de woning.

Bouw Milandweg
Er is helaas wederom vertraging opgetreden, wat te maken heeft met het zogenaamde
‘pok-pok’ geluid (van de tennisballen). De tennisvereniging zou gevraagd zijn om een scherm tegen de banen plaatsen. De tennisvereniging is hier terecht geen voorstander van, omdat dit de openheid van het complex en het ‘contact’ met de banen ernstig aantast.

Het Dorpsplatform is boos over de zoveelste vertraging en zal de gemeente om opheldering vragen. Er is in de afgelopen jaren niets gebouwd in Zegveld, ondanks de plannen die de gemeente heeft (100 woningen in 10 jaar, waarvan reeds al een aantal jaren verstreken zijn).
Inmiddels heeft de SWW bericht dat bij de toewijzingsregels het puntensysteem zal worden gehanteerd. Er zal dus niet worden geloot.

Deltaplan
Het Dorpsplatform heeft een brief aan de gemeente gestuurd om toch vooral haast te maken met het ophogen en opknappen van de ernstig verzakte wegen in Zegveld.

De gemeente heeft inmiddels een onderhoudsplan opgesteld. Vanwege de slechte financiële situatie van de gemeente kan dit plan echter niet op korte termijn worden uitgevoerd.

Hoofdpunten uit de plannen van de gemeente zijn:
• De openbare ruimte wordt onderhouden op niveau B, dat is ‘sober en doelmatig’;
• Het ophogen van wegen vindt plaats als de wegen meer dan 40 cm verzakt zijn en er onderhoud noodzakelijk is;
• Achterstand bij wegonderhoud op niveau B wordt in 10 jaar ingelopen;
• Voor 2012 en verder moet nog naar geld worden gezocht;
• In het najaar is er een wegenbeheerplan gereed waarin is vastgelegd welke wegen als eerste dienen te worden aangepakt.

Het Dorpsplatform Zegveld is erg teleurgesteld over de brief. Zij vindt dat de gemeente verzuimd heeft om geld voor het onderhoud opzij te zetten – in plaats daarvan is het aan andere zaken uitgegeven – en dat daarom het onderhoud aan de wegen in Zegveld niet kan worden uitgevoerd. Hiervan zijn de inwoners nu de dupe.

Hondenpoep
Het Dorpsplatform heeft een folder ontworpen die huis-aan-huis zal worden verspreid. Hierop staan de locaties vermeld waarop de Zegvelders hun honden mogen uitlaten. Op speel- en trapveldjes mag dit in ieder geval niet, dat zal duidelijk zijn. Ook zullen er medio november bordjes worden geplaatst.

De plekken (binnen de bebouwde kom) waar de honden mogen worden uitgelaten zijn:
• Langs de Middenweg voorbij de jeules de boulesbaan richting richting de Meije, aan de rechterzijde (vanaf de Milandhof gezien);
• Het ‘Zwarte Pad’ (achter de Nieuwstraat, vanaf de Hoofdweg richting Jorai);
• Langs de Milandweg, vanaf de kruising Milandweg/Middenweg (Milandhof) richting Woerdense Verlaat;
• Berm van het voetpad van de Korensloot richting Milandweg (langs het water).

Vernielingen aan de speeltuin
Aan de speeltuin worden door een groepje jongeren regelmatig vernielingen aanricht. Ook worden er kapotte bierflessen en andere rotzooi in de speeltuin aangetroffen. Jammer dat ook in ons dorp dat soort vandalisme plaatsvindt. De namen van de jongeren zijn overigens bij de politie bekend en er is aangifte gedaan bij de politie, die de zaak in onderzoek heeft.

Buurtbemiddeling ook in Zegveld (bron: SWW)
Eind september is de buurtbemiddeling van start gegaan. Dit is een gezamenlijk initiatief van Gemeente, SWW, GroenrandWonen en Woningstichting Kamerik.
Buurtbemiddeling kunt u inschakelen als u overlast ondervindt van uw buur of buren. Bij buurtbemiddeling zijn vrijwilligers speciaal getraind in conflictbemiddeling. Deze bemiddelaars nodigen u en de buren uit voor een bemiddelingsgesprek. Ze spelen niet voor rechter en vellen geen vonnissen. Ze zijn onpartijdig. De bemiddelaars proberen de ruziënde partijen weer aan de praat te krijgen en samen een oplossing te vinden.
U kunt zich rechtstreeks aanmelden voor bemiddeling bij Factor-G telefoon 0182-541065 maar ook via genoemde organisaties of de politie. Voor meer informatie kunnen deze organisaties u een brochure verstrekken.

Snippers:
• De voormalige Rabobank is door Bolton in ontwikkeling. Beneden zullen waarschijnlijk twee Zegveldse ondernemingen worden gevestigd die willen uitbreiden. Daarboven komen verschillende goedkope startersappartementen en afhankelijk van de markt een paar grotere appartementen. Bolton Ontwikkeling hoopt de plannen met een paar jaar te kunnen realiseren.
• Het Dorpsplatform heeft een werkgroep ‘ouderenhuisvesting’ ingesteld. Deze gaat verschillende mogelijkheden onderzoeken, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid van dagopvang in Zegveld, domotica, lichte verpleging, etc.
Heeft u ideeën voor deze werkgroep? Meldt deze dan bij de secretaris van het Dorpsplatform.
• Nabij de Coop is een kunstbank geplaatst. Voor de inrichting van de omgeving rondom deze kunstbank worden plannen opgesteld.
• De nieuwe weg (zijweg Milandweg, waar de starterswoningen worden gerealiseerd) zal als naam ‘De Haak’ zal krijgen.
• Bolton Ontwikkeling heeft het perceel van Den Hollander gekocht. Hierop zullen naar verwachting vier vrijstaande woningen worden gerealiseerd.

OPROEP TRAINING HARTDEFIBRILATOR (bron: SWW)

SWW heeft het voornemen om in de Boschsloot aan beide zijden een hartdefibrillator te plaatsen. Hiermee kan een leven gered worden in geval van een hartstilstand. Voorwaarde voor plaatsing is wel dat er voldoende bewoners van de Boschsloot een korte training willen volgen. Men leert dan reanimeren en het apparaat te bedienen. Op zich niet ingewikkeld, maar het is prettig als je van tevoren weet hoe je moet handelen. Alle bewoners zijn aangeschreven om zich op te geven. Helaas heeft dit geresulteerd in één aanmelding en dat is te weinig. Wilt u graag dat de defibrillator wordt geplaatst of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met mevrouw Nils Verwer van SWW, telefoon 0348 490900 of email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Renovatie woningen Boschsloot

Sinds enkele weken wordt er hard gewerkt aan de renovatie van de seniorenwoningen aan de Boschsloot. De houten panelen waren hard aan vervanging toe en het saaie grijze schilderwerk is veranderd in bordeauxrood.
Een flinke verbetering waar de bewoners ongetwijfeld heel blij mee zijn.

Terug in de tijd naar.........Hoofdweg 71 (9)

Hoofdweg 71
Aanvankelijk was het één huis aan de Hoofdweg 71 (voorheen nummer 91). In 1949 is het gesplitst en in tweeën bewoond geweest. Het tweede gedeelte kreeg als huisnummer Hoofdweg 73 (voorheen nummer 90A). De woning is gebouwd in 1882 en de eerste eigenaar was Gijsbert Beukers (geboren 5 januari 1852 te Waarder, overleden 23 mei 1927 te Zegveld). Gijsbert die timmerman/schilder was, trouwde op 18 februari 1875 te Zegveld met Gerrigje Lokhorst (geboren 25 november 1850 te Zegveld, overleden 31 mei 1928 te Zegveld).

De woning Hoofdweg 71 was gelegen achter nummer 73. Ze zaten wel aan elkaar vast gebouwd. De ingang van Hoofdweg 71 bevond zich in de steeg aan de rechterkant van de woning. Het achterste gedeelte had alleen uitzicht op een schuur ernaast, van Aannemersbedrijf Beukers. Men sliep beneden, want boven was het heel erg klein. Aan de voorkant zat blijkbaar nog een klein raampje in een soort gangetje.

De eerste bewoners in 1882 waren Hendrik van der Kolm (geboren 18 mei 1848 te Kamerik, overleden 6 augustus 1923 te Zegveld) en zijn vrouw Geertje van der Vliet (geboren 30 oktober 1852 te Harmelen, overleden 5 november 1915 te Zegveld). Zij waren op 14 augustus 1874 in Harmelen getrouwd. Hendrik was van beroep klompenmaker.

Gijsbert Beukers blijft tot 1892 eigenaar van de woning. Dan verkoopt hij deze aan Aart Boer, koopman te Zegveld. Aart Boer (geboren 27 december 1850 te Zegveld, overleden 10 januari 1941 te Woerden) is niet getrouwd en was naast koopman ook manufacturier, iemand die in textielwaren handelt. Aart Boer woonde met zijn ongetrouwde zuster Grietje Boer (geboren 11 februari 1859 te Zegveld, overleden 5 oktober 1936 te Zegveld) aan de Hoofdweg 63. In 1918 verkoopt Aart Boer de woning aan Dirk Boer, zijn neef (zoon van Hendrik Boer). Dirk Boer (geboren 10 juni 1892 te Zegveld, overleden 11 februari 1980 te Woerden) was op 4 april 1918 te Waarder getrouwd met Krijntje Verburg (geboren 24 maart 1889 te Zegveld, overleden 16 augustus 1977 te Zegveld). Na hun huwelijk gaan Dirk en Krijntje wonen in het huis van zijn oom Aart Boer aan de Hoofdweg 63 waar later ook de winkel naar toe zou worden verplaatst. Aart Boer en zijn zus Grietje Boer gaan dan wonen in het “pookhuisje” aan de Hoofdweg 69. Ook Dirk Boer was manufacturier. Daarnaast was hij zetbaas van de firma Engel uit Woerden. Zijn zoon Wim kan zich nog goed herinneren dat er een flinke schuur bij het huisje aan de Hoofdweg 71 stond, met daarop een zolder waar zijn vader Dirk Boer beddentijken vulde met kapok. Ook stond daar een bascule. De zolder werd door de familie heel toepasselijk de kapokzolder genoemd.

In 1920 wordt Bastiaan van Elk (geboren 23 juni 1883) hoofdbewoner. Hij is op 8 augustus 1907 getrouwd met Cornelia van der Kolm (geboren 28 oktober 1885 te Zegveld). Bastiaan is landarbeider. Zijn schoonvader Hendrik van der Kolm heeft nog tot zijn overlijden op 6 augustus 1923 te Zegveld bij hen ingewoond. Na het overlijden van Bastiaan op 25 augustus 1953 blijft zijn vrouw Cornelia nog tot 28 februari 1958 hier wonen en verhuist dan naar de woning Hoofdweg 54 (voorheen nummer 100). In dat huisje woonde tot dan haar zoon Bastiaan, maar hij verhuisde naar Papendrecht. Cornelia overleed op 2 mei 1960 te Zegveld.

Intussen was de woning in 1941 al weer van eigenaar veranderd. Dirk Boer verkoopt de woning aan zijn broer Aart Boer Hz, bakker te Zegveld (aan de Hoofdweg 165, voorheen nummer 30). Aart Boer is geboren op 13 oktober 1900 te Zegveld en overleden december 1944 in concentratiekamp Neuengamme in Duitsland. Omdat Aart Boer niet was getrouwd, wordt de woning eigendom van de gezamenlijke erfgenamen.

Nadat Cornelia van Elk-van der Kolm is verhuisd, heeft voor vijf maanden Roelof de Hoop er gewoond. Roelof de Hoop (geboren 12 april 1913 te Kockengen, overleden 23 februari 1994 te Zegveld) was landarbeider . Op 18 maart 1943 was hij in Wilnis getrouwd met Marretje Maria Brouwer (geboren 1 augustus 1916 te Wilnis). Op 22 september 1958 verhuizen zij naar de woning Milandweg 44.

Na de verhuizen van De Hoop werd de woning per 17 oktober 1958 opnieuw verhuurd en wel aan Gijsbert van den Brink (geboren 7 september 1934 te Linschoten). Gijsbert was getrouwd met Cornelia Maria de Heer (geboren 6 februari 1938 te Linschoten). En ook nu blijkt een relatie met de vorige bewoners. Roelof de Hoop was een oom van Cornelia de Heer. Gijsbert van den Brink was vrachtwagenchauffeur bij Arie Blok B.V. Dit bedrijf vervaardigt veevoeder. Daarnaast was hij ook schipper, net als zijn vader. Later heeft Gijsbert zelf een schuit gekocht en is schipper geworden. Gijsbert wilde graag terug naar Linschoten. Toen hij enkele jaren laten daar een huis kon krijgen, zijn zij op 27 februari 1960 teruggegaan.

Op 12 mei 1960 komen de laatste bewoners in dit huisje. Het is een collega van Gijsbert van den Brink, namelijk Willem Baas (geboren 7 mei 1935 te Nieuwerkerk aan den IJssel) uit Woerden. Hij is op deze dag, dus 12 mei 1960, in Woerden getrouwd met Christina Hermanne (Stien) van Dam (geboren 27 december 1935 te Hekendorp).
Willem had al wel een huis in Woerden bij de Kwakel gekocht, maar de bewoners van deze woning kon hij er niet zomaar uitzetten. Omdat Willem en Stien graag wilden trouwen heeft Gijsbert een goed woordje voor hem gedaan bij de eigenaren van deze woning en met name bij Jannetje Boer (tante Jans). Daarna was een en ander snel geregeld, want tante Jans vond het prima. Ook voor Gijsbert was dit fijn, want Willem wilde graag een gedeelte van de inboedel van Gijsbert overnemen. Evenals Gijsbert was Willem vrachtwagenchauffeur bij Arie Blok B.V.
Willem vertelt een leuke anekdote uit die tijd. ,,Stien was erg bang voor muizen, nog steeds trouwens. Ik had dit blijkbaar een keer aan collega’s verteld. Wat hadden die nu gedaan: ze hadden mijn broodtrommel vol met muizen gestopt. De muizen vind je talloos tussen het veevoer, hele nesten. Toen Stien de broodtrommel uit de tas pakte riep ze nog naar mij: ,,Heb je niet gegeten vandaag, je broodtrommel is nog zo zwaar.” Toen ze de trommel opendeed vlogen de muizen er uit en in het rond. Stien sprong gillend op de tafel. Op het gegil kwam buurvrouw Rina de Jong af en even later stonden ze allebei gillend op de tafel te springen. En ik lag gierend van het lachen op de grond.” Verder vertelt Willem dat de buren, het gezin van Arie Beukers, graag een dagje uit ging. Omdat Arie Beukers zelf geen rijbewijs had, heeft Willem hen een paar maal gereden.
Op 19 februari 1962 zijn Willem en Stien verhuisd naar hun woning bij de Kwakel in Woerden. De volgende dag werd daar hun dochter Annelies geboren. In een woning waar nog geen stroom was, omdat de bedrading was afgekeurd.

De eigenaren van de woning, de gezamenlijke erfgenamen van Aart Boer Hz verkopen de woning na het vertrek van de laatste bewoners in 1962 aan Janna Beukers-de Kruijf (geboren 16 oktober 1923). De woning wordt onbewoonbaar verklaard.

Kinderkledingbeurs druk bezocht

Het was 12 september weer een drukte van belang in het kerkelijk centrum De Voorhof. Voor de 10e keer alweer werd de kinderkledingbeurs gehouden. Uit Zegveld en de hele omtrek kwamen moeders met kinderen om te kijken of er iets van hun gading bij zat. Er was weer voldoende aanbod, zoals kleding voor kinderen, speelgoed, positiekleding en gebruiksvoorwerpen voor kinderen. Aan het einde van de dag kon de balans worden opgemaakt en bleef de teller – na aftrek van de onkosten – staan op € 800,=. De opbrengst komt geheel ten goede aan het kerkelijk centrum De Voorhof. Een compliment is zeker op z’n plaats voor de organisatie en alle vrijwilligers.
 

Biebnieuws (een ingekomen bericht)

Heel Nederland leest Oeroeg is een programma vol humor en ontroering, herkenning en verrassing, muziek en poëzie, verhalen en interactie met het publiek.

Tijdens de campagne Heel Nederland leest van vrijdag 23 oktober tot en met vrijdag 20 november 2009, staat Oeroeg, de debuutroman van Hella S. Haasse, centraal. Leden van de bibliotheek kunnen tijdens de actie een gratis exemplaar van dit boek ophalen in de dichtstbijzijnde vestiging.
 

KWF Kankerbestrijding (een ingekomen bericht)

De collecte voor KWF Kankerbestrijding in ons dorp heeft € 2.079,82 opgebracht. Ruim
€ 100,= meer dan vorig jaar. Wie de collectant heeft gemist kan alsnog een gift overmaken op giro 26000 ten name van KWF Kankerbestrijding in Amsterdam.

Met het geld dat de collectanten hebben opgehaald blijft KWF Kankerbestrijding zich inzetten voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven. Dat doet zij echter niet alleen, maar samen met patiënten, onderzoekers, artsen, donateurs en vrijwilligers.

Samen moeten én kunnen we tegen kanker strijden. Door de vergrijzing van de bevolking en omdat kanker eerder ontdekt wordt, zal het aantal kankerpatiënten de komende jaren sterk toenemen. De strijd tegen kanker is dan ook nog niet gestreden. Ondanks de goede resultaten is er nog een lange weg te gaan want helaas overlijden er nog jaarlijks 38.000 mensen aan kanker. Wetenschappelijk onderzoek blijft om die reden nog steeds heel hard nodig. De KWF-afdeling Zegveld dankt daarom iedereen voor zijn of haar bijdrage aan deze collecte.
 

Animo komt langs

Zoals ieder jaar komt volleybalvereniging Animo ’72 weer bij u langs met kerststerren. Dit zal zijn in de week van 23 tot en met
27 november. Op verzoek van een aantal dorpsgenoten heeft de vereniging er dit jaar ook iets anders bij, namelijk banketstaven van een goede kwaliteit. Helpt u hen ook dit jaar weer ‘los’ te maken van hun voorraad?

Pin It