Nel de Jong-van der Poel: Afbouwen kan nog heel lang duren

Wie iets wil weten over de RK Parochie Onze Lieve Vrouwe Geboorte in de Meije komt uiteindelijk waarschijnlijk terecht bij Nel de Jong-van der Poel. Uit allerlei hoeken kwamen er al berichten dat toch echt mevrouw De Jong uit de Meije een keer geïnterviewd moest worden, omdat ze jarenlang zo ontzettend veel voor de kerk gedaan heeft en dit nu langzaam wil gaan afbouwen. Inderdaad slechts afbouwen, want in het gesprek bleek al snel dat ze voorlopig nog niet echt helemaal afscheid zal nemen.
Mevrouw de Jong (79) woont haar hele leven al in de Meije. Op de plek waar nu haar huis staat, stond 20 jaar geleden nog de oude boerderij waar zij met haar man en tien kinderen woonde. Ze vergeet nooit meer haar reactie toen ze de boerderij voor de eerste keer zag: ,,Die scheve muren, je zal er maar moeten wonen!” Maar het huis werd opgeknapt en na een aantal jaren – inmiddels 20 – werd de boerderij gesloopt en woont ze er nog steeds heel erg naar haar zin. Mét uitzicht op het prachtige landschap van de Meije én vlak bij de kerk. Want de RK kerk speelt een belangrijke rol in haar leven.Mevrouw de Jong: ,,Toen de kinderen nog op school zaten hielp ik net als andere moeders vaak mee op school. Nadat de kinderen de deur uitgingen en ik het iets minder druk kreeg, ben ik meer voor de kerk gaan doen. Ach, je rolt er gewoon in.
Na het overlijden van Pastor Warmendam (1992) werd mij gevraagd of ik hulpkoster wilde worden. Er is wel wat veranderd de afgelopen jaren. Vroeger waren er veel meer vieringen, op zaterdag én op zondag. Er was dus meer werk aan de winkel. Nu komen er minder mensen naar de kerk. Niet alleen jonge mensen maar ook ouderen blijven weg. Dat is jammer. Gelukkig weten ook veel mensen uit Zegveld de weg te vinden naar het kerkje in de Meije. Dat er minder kerkgangers zijn heeft er ook mee te maken dat de gezinnen vroeger veel groter waren.”

Actief en bescheiden
Mevrouw de Jong is een bescheiden vrouw. Op de vraag wat ze nu eigenlijk allemaal gedaan heeft en nog steeds doet, antwoordt ze: ,,Tja… wat doe ik, nou dat valt wel mee hoor.” Dat was ook een van de voorwaarden voor dit interview: ‘niet te veel drukte hoor!’ Alles op een rijtje zettend werd het toch een behoorlijke lijst. Jarenlang was mevrouw de Jong hulpkoster en verzorgde ze het secretariaat van de parochie. Verder is ze lector geweest, maakte ze deel uit van de pastoraatgroep, zingt ze in het ouderenkoor – ‘dat trouwens nog steeds nieuwe leden kan gebruiken!’ – en is ze betrokken bij allerlei andere zaken. Niet te vergeten de voorbereidingen van activiteiten zoals het koperpoetsen. En ze wast de misdienaartogen.

Mevrouw de Jong houdt er niet van andere mensen iets te vragen, dan doet ze het liever zelf wel even. Iedereen weet haar ook te vinden, want na zoveel jaren kent ze heel veel dorpsgenoten en is ze voor velen een aanspreekpunt geworden. Nog steeds is ze een paar keer per week te vinden in de kerk. Haar kinderen weten het al. ,,Als ze langskomen en ik ben er niet, weten ze wel waar ik ben. Dan zetten ze de koffiepot vast aan, want de koffie staat altijd klaar. Mijn kinderen vinden het allemaal prima.”

Voordat de parochie deel uitmaakte van de federatie Pax et Bonum heeft mevrouw de Jong jarenlang in De Regenboog samengewerkt met Pastor Van Stekelenburg, die afgelopen jaar met pensioen ging. Het was wel even wennen, de overstap naar Woerden. Het is een ander team met pastoraal werkers die voor haar nieuw waren, maar nu voelt het goed.

Terugkijkend op de afgelopen jaren liggen voor mevrouw De Jong de hoogte- en dieptepunten niet zo voor de hand: ,,Er zijn veel mooie momenten geweest. Wat ik heel bijzonder vind is de periode voor Pasen en Kerstmis. Ook bijzonder vind ik het dat de inwoners van Meije en Zegveld een hechte gemeenschap vormen. Nuchtere mensen, die bereid zijn een handje te helpen. Het probleem is dat de huidige groep vrijwilligers een dagje ouder wordt en het fijn zou zijn als er jongere mensen bijkwamen om de handen uit de mouwen te steken.”

En mevrouw de Jong? Die gaat nu afbouwen. Hoewel, als ze zo gezond mag blijven als ze nu is, kan dat afbouwen nog heel wat jaren duren!

 

De Berichtgever zegt het met bloemen

Op 11 februari waren ze 50 jaar getrouwd: Gijs (78 jaar) en Jannie (74 jaar) Blok-de Leeuw uit de Broeksloot 25. Zaterdag 13 februari hebben ze dat met de familie in Gasterij de Milandhof gevierd met een heerlijk etentje. Het echtpaar Blok kreeg vijf zonen. Allen zijn getrouwd en er zijn 17 kleinkinderen geboren. Het oudste kleinkind is inmiddels ook getrouwd en zij heeft gezorgd voor het eerste achterkleinkind. De trouwdag was qua weer het tegenovergestelde van nu. Lag er 11 februari 2010 sneeuw, 50 jaar geleden was het een zonnige en mooie dag zonder sneeuw. Trots laat het paar de brief zien die ze ontvingen van de burgemeester in verband met hun gouden jubileum.

Toen Gijs Blok 27 jaar oud was werd hij secretaris van de kerkvoogdij van de hervormde kerk in ons dorp. ,,Twaalf jaar heb ik deze functie bekleed. Op vijftigjarige leeftijd werd ik benoemd tot penningmeester van de kerkvoogdij. Deze functie heb ik 13 jaar lang uitgeoefend. Totaal dus 25 jaar kerkvoogd. Als waardering hiervoor kreeg ik van de Verenigingen van Kerkvoogdijen een oorkonde.” Zijn vrouw voegt hier aan toe: ,,En ik was een beetje hulpkerkvoogd. Ik bracht vaak brieven rond voor gemeenteleden.”

In zijn jonge jaren was Gijs secretaris en later voorzitter van de CJBTB (Christelijke Jonge Boeren en Tuinders Bond, later opgegaan in de CPJ). Ook Jannie was bestuurlijk actief. Eerst als secretaresse en later als presidente van de CBPB (Christelijke Boerinnen en Plattelandsmeisjes Bond, ook opgegaan in de CPJ). Jannie vertelt: ,,Ik was nogal verlegen en ging naar een cursus ‘Spreken in het openbaar en persoonlijkheidsvorming’. Ook Gijs volgde deze cursus. En daar hebben we elkaar ontmoet.”
De Berichtgever wenst het gouden echtpaar nog heel veel goede en gezonde jaren toe en liet deze wens vergezeld gaan van het bloemetje van de maand.

 

Kinderjury van start (een ingekomen bericht)

In de vestigingen van de Regiobibliotheek Het Groene Hart kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar tot en met woensdag 12 mei weer lezen voor de Nederlandse Kinderjury. De deelnemers lezen zoveel mogelijk boeken die in 2009 voor het eerst zijn verschenen. De Kinderjury-boeken liggen in de bibliotheek op een aparte tafel of kast en hebben een Kinderjury-etiket op de rug van het boek. Deelnemers kunnen in de bibliotheek of via internet stemmen op de drie spannendste, mooiste of leukste boeken.

Iedereen die stemt, kan solliciteren naar een plek in de Senaat. Als je wordt uitgekozen mag je met elf andere Senaatsleden het juryrapport schrijven én eind juni de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2010 mee uitreiken en de winnaars bekendmaken. De Senaatsleden lezen de boeken die van de Kinderjury de meeste stemmen hebben gekregen. Als de winnaars bekend zijn, schrijven zij over die boeken een juryrapport. Daarin staat waarom deze boeken zo leuk zijn. Het juryrapport wordt voorgelezen op de dag van de uitreiking.
Misschien is de Senaat iets voor jou!

Voor meer informatie en boekentips: kijk op de website www.kinderjury.nl
Ga zo snel mogelijk naar je eigen bibliotheek en vraag daar om de spelregels.
Voor ieder kind dat in mei komt stemmen is er een verrassing.

 


Een niet alledaagse gebeurtenis: op 8 februari werd Het Lagerhuis aan de Hoofdweg onder toeziend oog van belangstellenden 50cm opgetild. Over het hoe en waarom leest u in de volgende Berichtgever.

 

Record aantal deelnemers Verenigingenspel

Voor de dertigste keer verzamelden verenigingen uit Zegveld en omgeving zich, op 23 januari, in de sporthal van Gasterij de Milandhof voor het Verenigingenspel van de Culturele Stichting Zegveld. Met een recordaantal van 72 teams luidde - na uitleg van de spelregels – het startsignaal en bogen de 432 deelnemers zich over 35 denk- en doevragen. De diversiteit aan vragen was groot. Onder andere onderwerpen als politiek, sport, film, muziek, nieuws 2009, wetenschap, lingerie, kaas en het menselijk lichaam kwamen aan de orde. Ciska Klooster en Cor Burggraaf zijn de drijvende krachten achter dit evenement en werden tijdens deze avond door een team vrijwilligers geassisteerd. Mede dankzij deze vrijwilligers verliep het evenement vlekkeloos. Aan het eind van de avond werd de uitslag bekendgemaakt en bleek dat het AKA Triatlonteam met 302 punten de winnaar was van het Verenigingenspel 2010. Dit team mocht de wisselbeker en een geldprijs in ontvangst nemen. De tien hoogst geëindigde teams zijn:

AKA Triatlonteam 302 punten
Kalsbeek College 287 punten
Vrolijke Borrelnootjes 279,5 punten
Clytoneus-Trimmers 278 punten
Rollend Succes 275,5 punten
CDA 273,5 punten
SAFE 1 272 punten
Lionsclub 2 272 punten
Vriendschap 272 punten
Witte Roos 270,5 punten

 

Biebnieuws (een ingekomen bericht)

Sinds kort is de tijdschriftencollectie van de bibliotheek uitgebreid met twee nieuwe titels:
‘Fancy’ en ‘Koken en Genieten’. Fancy is een tijdschrift voor meisjes vanaf circa 14 jaar
Koken en Genieten staat vol heerlijke recepten, informatie over producten en allerlei handige tips.

De bibliotheek van Zegveld heeft nu een heel divers aanbod van tijdschriften op allerlei gebied: bijvoorbeeld opvoeding, sport, vrije tijd, huisinrichting, tuinieren en reizen. Daarnaast is er ook een aantal jeugdtijdschriften te vinden.

 

Matthijs houdt van stunten

Hij is nog maar 14 jaar en haalt nu al – als het kan – de moeilijkste capriolen uit. Nee, niet op de fiets of op het voetbalveld, maar op een snowboard. Over deze bijzondere hobby hebben we het met Matthijs Kemp, van de Korensloot 21.

Vanaf zijn 3e jaar gaat Matthijs met zijn ouders naar de wintersport. Meestal naar Tirol in Oostenrijk. Het skiën ging hem goed af en hij had er veel plezier in. Toen hij 8 jaar was stapte hij over op de snowboard, omdat hem dat veel leuker leek. Sindsdien doet hij niets liever. Het liefst gaat hij op z’n snowboard de zwarte hellingen af en – als ze er zijn – pakt hij de buckelpistes. Dat zijn hellingen met bulten waar je behendig omheen moet skiën of snowboarden. Tijdens de vakantie gaat hij altijd eerst een paar dagen naar les. ,,Ik zit dan meestal in een groep met allemaal jongens van rond de 20 jaar.” Op dit moment is slalommen met de snowboard niet zijn sterkste punt, wel het springen. ,,Allerlei trucjes doen vind ik leuk.”

Onlangs heeft Matthijs een cursus freestyle snowboarden gevolgd in SnowWorld in Zoetermeer. Deze cursus is voor de gevorderde snowboarder. Een eigen snowboard heeft Matthijs nog niet. ,,Ik hoop over twee jaar. Dan ben ik uitgegroeid. Ik heb al wel een eigen helm en rugbeschermer. Dat is nodig. Want je rug is heel kwetsbaar. Ik ben wel eens tegen een andere snowboarder geklapt. Mijn been was toen geblesseerd en ik moest met een sneeuwscooter naar beneden. Ook is het een keer gebeurd dat een binding losschoot. Je moet dan met één been je board gaan sturen. Dat is bijna niet te doen. Dit was wel een rare gewaarwording.”

Om een goeie snowboarder te zijn moet je volgens Matthijs over drie kwaliteiten beschikken: evenwicht, behendigheid en durf. ,,Ik denk dat ik over alle drie beschik.” Dit jaar gaat de familie naar het plaatsje Serfaus in Oostenrijk. Hier is een geweldig funpark voor snowboarders. Dan gaat ook zijn vriend Mats Fuchs mee. Mats heeft nog een poosje in Zegveld gewoond, aan de Broeksloot 9. Naast snowboarder is Matthijs ook een fanatiek skater. Hiervoor gaat hij naar les in Amsterdam. ,,Ik hou wel van stunten. Ik hoop dat er in Zegveld ooit nog eens een skatepark komt.”
Wie een filmpje van Matthijs en zijn vriend Sander Haug wil zien, kan kijken op website www.stuntindustries.tk (klikken op videos) of googlen op: snowboard edit zoetermeer (bekijk hier het filmpje onder You Tube).

In deze tijd van Olympische winterspelen kwam ineens de gedachte op: wie weet zien we over 8 jaar Matthijs voor Nederland aan de start. Het zou zo maar kunnen. Matthijs, zet ‘m op. Succes!

 

Rommelmarkt 2010 "Gewoon gastvrij" (een ingekomen bericht)

Zoals ieder jaar voert de Hervormde Gemeente van Zegveld een grote actie ten bate van een goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar het HGJB-project "Gewoon gastvrij".
Met dit project willen we vanuit Zegveld en heel Nederland de kerk op Java ondersteunen met financiële middelen waardoor ze kan investeren in gastvrijheid.
Meer over dit project kunt u lezen op de site van de HGJB www.hgjb.nl.

Bij de grote actie zijn zowel de verenigingen als het Jeugdwerk, dus jong en oud, betrokken. De voorbereidingen voor deze grote dag zijn alweer in volle gang. Wij hopen op 17 april de rommelmarkt te houden en komen graag op 10 april de spullen hiervoor bij u ophalen. Ook dit jaar is er de taartenactie en wel op 3 april.

 

Passage 60 jaar ! (een ingekomen bericht)

Tijdens een feestelijke jaarvergadering vierde de christelijke vrouwenbeweging Passage op 9 februari haar 60-jarig bestaan.
Alle leden waren om 17.30 uur uitgenodigd in de Milandhof en kregen daar een heerlijk buffet met alles erop en eraan. 41 van de 48 leden waren hierbij aanwezig. Tussendoor waren er twee korte optredens van een klein zangkoortje uit Bodegraven, dat Oudhollandse meezingliedjes ten gehore bracht. Ook hadden de leden vooraf een jeugdfoto ingeleverd en konden ze tijdens de avond raden welke foto er bij welke persoon hoorde, wat natuurlijk de nodige hilariteit opleverde.

Er waren twee jubilerende leden: Mw. De Lange is 25 jaar lid, maar kon in verband met ziekte helaas niet aanwezig zijn. Mw. Brak is al 40 jaar lid en werd gehuldigd met een bos bloemen en een oorkonde.
De avond werd besloten met de jaarlijkse verloting; al met al een heel geslaagde avond.
Passage biedt haar leden gezellige, maar ook informatieve en leerzame avonden. Hebt u belangstelling, kom vrijblijvend eens een paar avonden bijwonen. Op 9 maart komt de bekende schrijfster Joke Verweerd en op 13 april is er een avond over Joodse muziek.
Hartelijk welkom!

 

Kledingbeurs (een ingekomen bericht)

Op zaterdag 13 maart wordt er in De Voorhof aan de Hoofdweg 48 van 9.30 tot 12.00 uur weer een voorjaar- en zomerkledingbeurs gehouden. Tijdens deze beurs wordt baby-, kinder- & positiekleding verkocht, alsmede babyuitzet gebruiksartikelen, speelgoed, kinderfietsen en dergelijke.
Voor informatie en het verkrijgen van een klantnummer kunt u contact opnemen met Sabina van der Arend, tel. (0348) 691933 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ), Carola Hageman, tel. (0348) 560305 (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) of Mari-Anne van de Vlierd, tel. (0348) 691334.

 

KNA Voorjaarsconcert

Op 1 maart start KNA weer met de oliebollenactie. Van maandag 1 tot en met woensdag 3 maart worden huis-aan-huis de bestellingen opgenomen. Dinsdag 9 maart worden de oliebollen bezorgd. Die dag staat er ook een kraam met oliebollen aan de Middenweg.

Op zaterdag 27 maart kunt u naar het KNA Voorjaarsconcert in de Milandhof.
Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis.

 

‘Plastic afval kun je beter scheiden’

Naast het scheiden van gft-afval, glas en papier kunt u vanaf nu ook allerlei plastic verpakkingsmateriaal scheiden. Hiervoor hebben alle bewoners van Zegveld van de gemeente Woerden de folder ‘Plastic afval kun je beter scheiden’ en een aantal plastic inzamelingszakken ontvangen.

U kunt uw plastic verpakkingsafval leeg en ongewassen, eventueel met dop en al, bij voorkeur ingedeukt aanbieden. Bij de informatie die u van de gemeente heeft ontvangen is een lijst ‘Wat wel’ en ‘Wat niet’ bijgevoegd.

De plastic zakken worden één keer per maand afgehaald. De ophaaldata:
maandag 8 februari, 8 maart, 3 mei, 31 mei, 28 juni, 9 augustus, 6 september, 4 oktober, 1 november, 29 november en zaterdag 3 april (in verband met Pasen).

U dient de zakken te sluiten en ’s ochtends vóór 07.30 uur aan de straat te zetten, op dezelfde plaats waar u normaal uw containers neerzet. Extra inzamelingszakken voor plastic afval zijn te verkrijgen bij Coop.

 

Lentefeest De Jorai

De leerlingen van groep 1 en 2 van De Jorai zullen op 19 maart (tussen 10.30 en 11.30 uur) alle bewoners van Zegveld en de Meije in de leeftijd van 68 jaar en ouder een zelfgemaakt lenteboeket aanbieden en voor hen een lenteliedje zingen.

 

Pin It