‘Zegveld smaakt naar meer’ groot succes!!okt-IMG_2555

De wijziging van Toffeest naar culinairfeest door organisator CSZ is door de Zegvelders positief ontvangen. Lokale ondernemers presenteerden en serveerden hun producten op 6 oktober tijdens ‘Zegveld smaakt naar meer’ op het Raboplein in Zegveld. Onder begeleiding van de muzikale klanken van de Woerdense band De Compaenen lieten vele Zegvelders zich de lokale producten goed smaken. 

 

De Berichtgever zegt het met bloemen

Deze maand reikte De Berichtgever tweemaal het bloemetje van de maand uit.
okt-Bloemetje2Het eerste bloemetje was voor Lauw en An Uittenbogaard-Roos aan de Julianastraat 9. Op 18 september mochten zij hun briljantenbruiloft vieren. Jawel, zij waren die dag 65 jaar getrouwd! Het bruidspaar heeft elkaar in de oorlog leren kennen. An, geboren en getogen in Waddinxveen, kwam regelmatig op de fiets naar Zegveld met haar vriendin Aartje Breedijk. Aartje trouwde in 1949 met bakker Jo de Leeuw. In Zegveld logeerde An bij Rinus Markus. Na anderhalf jaar verkering zijn Lauw (84 jaar) en An (86 jaar) getrouwd. Na drie maanden bij de ouders van Lauw te hebben ingewoond, gingen zij wonen in het zomerhuis naast de boerderij aan de Hoofdweg 31 waar nu Evert van Wijk woont. Vier jaar later verhuisde het gezin naar een kleine woning in ‘De Steeg’, achter bakker De Leeuw. Met 9 kinderen hebben zij daar gewoond. Omdat niet alle kinderen in het kleine huisje konden slapen, sliepen twee kinderen op de meelzolder bij bakker De Leeuw. In 1964 kon Lauw de boerderij Vlijt en Zegen aan de Milandweg 62 kopen, groot genoeg om het hele gezin te kunnen huisvesten. In 1979 verhuisde Lauw en An naar de Julianalaan. Eerst naar nummer 37 en thans bewonen ze nummer 9. Lauw zat zijn hele leven in de veehandel. Ging naar veemarkten door het hele land. Vooral de schapenhandel, waarvoor hij regelmatig naar Ameland ging. Ook verhandelde hij koeien uit Ameland. Deze koeien waren erg geliefd bij de boeren in ons dorp. Op de boerderij begon Lauw een varkens- en kalverfokkerij. In circa 1976 werd de kalverfokkerij uitgebreid en de varkensfokkerij gestopt. Ook An droeg haar steentje bij. Zij stond voor 100% achter de handel van haar man en jaren hielp zij bij het voeren van de kalveren. Daarnaast was haar eerste taak het gezin van 10 kinderen draaiende te houden. Lauw zit inmiddels 55 jaar in de veehandel en nog steeds gaat hij regelmatig naar Ameland. De familie Uittenbogaard is een ondernemende  familie, die niet lang nodig had/heeft om besluiten te nemen. Zo ook bij de bouw van de twee winkels aan de Middenweg, een manufacturenwinkel en slagerij. ,,We wilden Zegveld leefbaar houden.” Ondanks hun goede gezondheid doet het briljantenechtpaar het toch wat rustiger aan. An moet wel,  na een hartoperatie enkele jaren geleden. ’s Avonds wordt er altijd een potje Yahtzee gespeeld waarbij An het meest als winnaar uit de strijd komt. De familie is inmiddels uitgebreid met 27 kleinkinderen en 17 achterkleinkinderen.
Hun 65-jarig huwelijksfeest hebben zij met familie en kennissen gevierd in Gasterij De Milandhof. Zo waren er deze dag felicitaties van burgemeester Waaijer en een brief van de koningin completeerde de feestvreugde.
De Berichtgever wenst het briljantenechtpaar nog hele goede en gezonde jaren toe.
Het tweede bloemetje van de maand brachten we bij Kees en Henny Koot aan de Hazekade 8. Zij vierden op 26 september hun gouden huwelijksjubileum. Op de dag dat er een staatsgreep in Noord Jemen plaatsvond, traden zij in het huwelijk.okt-Bloemetje Het hart van Henny van der Zon had Kees al eerder veroverd, zonder een staatsgreep te plegen. Deze jongedame uit Lisse was 17 jaar toen zij de toen 19 jarige Kees uit Voorburg leerde kennen op een dansfeest in Leiden, hun beider passie. Henny (72 jaar) en Kees (74 jaar) gingen na hun trouwen in 1962 op de boerderij van Kees in Voorburg wonen. Het was de 4e generatie Koot op de boerderij. In 1969 moesten zij de boerderij verlaten omdat de gemeente Voorburg de grond nodig had voor onder andere de aanleg van sportvelden. Zij waren de laatste boer die daar vertrokken.
Kees had op de veemarkt in Leiden smid Franken uit de Meije leren kennen en hij wist wel een boerderij in de Meije voor hem. Het werd de boerderij die naast de R.K. kerk staat, die door Kees werd gekocht. In 1976 verhuisde het gezin Koot naar een nieuwe boerderij die was gebouwd aan de Hazekade. ,,Zo kwam ik in het midden van mijn land te wonen. Het land was namelijk 3 kilometer lang en als je achterin moet zijn scheelt dat dus de helft.” Thans vormt hij met zijn zoon Gerben een maatschap. De boerderij noemden ze Hazeburg. De adressering van hun woning is gemeente Bodegraven. Erg lastig, want als ze in Bodegraven naar de Hazekade vragen, weet niemand dat. Toch voelen zij zich helemaal Zegvelder. Kees en Henny kregen drie kinderen. Maar verdriet is hun echter niet bespaard gebleven, want hun zoon Arthur verongelukte op 18-jarige leeftijd. Toch zegt Kees: ,,Ondanks dit verdriet hebben we ook veel zegeningen ontvangen.”
Henny is een echt verenigingsmens. Zo zit zij op de gymnastiek, op volksdansen en is vrijwilligster bij de Stichting Welzijn Ouderen. Zowel bij de EHBO Meije als bij de SWO heeft zij 11 jaar in het bestuur gezeten. Kees is geen verenigingsmens. ,,Ik ben een echt poldermens. Dat is mijn ding. Daarbij laten we elkaar heerlijk vrij.”
Het echtpaar dat inmiddels 7 kleinkinderen heeft, vierde hun gouden jubileum in Gasterij De Milandhof met familie en vrienden.
Natuurlijk is ook de wens aan dit bruidspaar dat zij nog vele goede en gezonde jaren samen mogen zijn.

De Chr. Oranjevereniging Zegveld meldt het volgende (een ingekomen bericht)

Ons jaaroverzicht en financieel overzicht 2011- 2012  kunt u inzien in week 49 (3 t/m 7 december 2012) na het maken van een afspraak met Jan van Amerongen, telefoon 06-47432896 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
In het jaar 2013 staat als eerste activiteit de toneelavond gepland op zaterdag 20 april 2013.
Wij hopen onze donateurs en alle inwoners van ons dorp zo van voldoende informatie te hebben voorzien.
Met een Oranjevereniging groet,
Het bestuur.

25 jaar Aannemersbedrijf H. Meijer

Het is al weer 25 jaar geleden dat Harm Meijer uit de Prunuslaan 8 besloot om een aannemersbedrijf te starten. Op 1 september 1987 kreeg dit zijn beslag. Zijn broer Hans, eerst in loondienst, trad zeven jaar later toe tot de directie. Nu, 25 jaar later, hebben zij nog steeds geen spijt van deze stap. Ook al is het in deze crisistijd, gelukkig kunnen ze melden dat ze voldoende werk hebben om hun personeel aan de gang te houden. Hoewel ze jaren met 9 man hebben gewerkt, zijn dat er nu 6, waaronder hun jongste zoon Koen. Het bedrijf kent bij het personeel weinig verloop. De meesten hebben inmiddels al wel een jubileum bij het bedrijf gevierd. En degene die zijn weggegaan, zijn voor zichzelf begonnen.okt-Meijer
De werkplaats van het bedrijf bevindt zich nog steeds aan de Molenweg achter de familie Van Ingen. Omdat de woning van de familie Van Ingen te koop staat, is hun aangezegd dat ze daar weg zullen moeten. ,,We hebben nog geen ander onderkomen gevonden. Het liefst zouden we naar de Nijverheidsbuurt gaan, dat zou het mooiste zijn.”
Harm en Hans hebben niet een speciale taakverdeling. Beiden maken begrotingen en offertes. De planning is wel Harm zijn taak. Hans gaat dagelijks aan het werk bij grote klussen en Harm doet de controle en springt hier en daar bij. ,,De meeste klussen die we aannemen betreffen een aanbouw of opbouw en verbouw van een woning. Net wat er op je pad komt. Op dit moment hebben we het gigantisch druk, alhoewel het begin dit jaar wat minder was. Het is echt een golfbeweging. Nu hebben we zelfs zzp-ers moeten inhuren. Ongeveer 60% tot 70% van ons werk bestaat uit renovatie van woningen in Amsterdam. Wij werken met vaste architecten daar vandaan. De samenwerking is van weerskanten goed.”
De vrouw van Harm, Anne Marie, zorgt voor de betalingen en doet samen met Harm de boekhouding met een nieuw aangeschaft boekhoudprogramma.
Het aannemersbedrijf is ook een erkend leerbedrijf, waarbij Hans de leermeester is. Dit gaat uit van Fundeon. ,,Zo hebben we ieder jaar wel een stagiaire die hij begeleidt.”
Natuurlijk hopen ze dat de kinderen straks het bedrijf kunnen overnemen. Zoon Koen werkt al binnen het bedrijf en zoon Dirk Jan werkt bij Aannemersbedrijf Beukers. Dus wie weet.
Anne Marie is druk bezig met het organiseren van een feestje voor het personeel in verband met het 25-jarig bestaan van het bedrijf. Dat zal zijn op 2 november, maar wat het gaat worden blijft een verrassing voor het personeel en dus ook voor ons.
Wilt u meer weten over het bedrijf, dan kunt u inloggen op hun website: www.hmeijer.net.

Speculaasverkoop De Lofstem (een ingekomen bericht)

In de week van 5 tot 10 november kunt u de leden van zangkoor De Lofstem verwachten.
Dan gaat de jaarlijkse speculaasverkoop weer van start.
De prijs van de poppen is niet veranderd:  1 pop kost € 2, terwijl 3 poppen slechts € 5 kosten.
U kunt ook een bestelling plaatsen, de poppen worden dan netjes bij u thuis bezorgd.
Belt u dan naar de voorzitter, mevr. A. Uittenbogaard-Kastelein,  tel. 691808.
Ook als u ons heeft gemist, kunt u even bellen naar hetzelfde nummer.

okt-SistersHopeA Sister's Hope wandeling

Op een stralende zondagmiddag hebben meer dan driehonderd vrouwen in het Olympisch Stadion in Amsterdam een zestig kilometer lange wandeltocht afgesloten, waarmee ze een bedrag van € 510.000,- hebben opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker. De tweedaagse wandeltocht van Bussum naar Amsterdam was een initiatief van de stichting A Sister’s Hope. De Zegveldse Anouk Duut-Mostaard was met haar vriendin Margreet Ligthart Schenk een van de deelneemsters, die zich allemaal hadden verplicht tenminste € 1.500,- aan sponsorgeld in te zamelen onder familie en vrienden. De meeste deelneemsters aan de wandeltocht hebben zelf of in hun familie- en vriendenkring met borstkanker te maken gehad. Daarom was het ook een evenement dat voor veel vrouwen emotioneel beladen was. Zo ook voor Anouk Duut, redacteur van De  Berichtgever, die een aantal jaren geleden haar moeder verloor aan de gevolgen van borstkanker. Het was een wandeltocht waarvoor ze tussen de bedrijven door toch maanden intensief had getraind. “Want zestig kilometer loop je toch niet zomaar”, aldus Anouk, die met haar vriendin Margreet  in het Olympisch stadion door haar familie werd opgewacht en in de bloemetjes gezet, “Het was een stevige wandeling, maar ik heb er een heel fijn gevoel aan overgehouden”.

Zegveldse Francis van Tricht reist met zangkoor door Oekraïne

Het was een lange reis over slechte wegen in een land waar het leven voor de gewone mensen nog steeds niet gemakkelijk is. Maar het was ook een reis met hartelijke ontvangsten, rondleidingen, bezichtigingen en andere activiteiten.
Francis van Tricht uit Zegveld heeft met het Lysenko Koor uit Nieuwegein in tien dagen, vijf concerten en een herdenkingsdienst gegeven in Oekraïne. Het koor was uitgenodigd door een aantal Oekraïense burgemeesters die hen in Nederland hebben horen zingen.
Francis zingt van kleins af aan en heeft inmiddels in een aantal koren verschillende muziekstijlen gezongen. Na 15 jaar Barbershop, een wat makkelijker in het gehoor liggende muziekstijl, werd het vijf jaar geleden tijd voor iets nieuws. Via het internet kwam zij uit op een muziekstijl die haar erg aanspreekt: de Oost-Europese muziek. okt-Francis
Het Lysenko Koor is een bijzonder koor, namelijk het enige koor in Nederland dat zingt in de Oekraïense taal.  Men zingt de Byzantijnse liturgie volgens Johannes Chrysotomos (de Grieks Orthodoxe traditie). Daarnaast worden er folkloristisch liederen uit Oekraïne gezongen. Een van de doelstellingen van het koor is de cultuur en de muziek uit Oekraïne bekend te maken in Nederland en daarbuiten.
Francis: ,,Tijdens onze reizen naar Oekraïne merken we dat mensen het geweldig  vinden om hun eigen, oude (en soms vergeten) volksmuziek weer te horen." Het zingen in die taal lijkt volgens Francis moeilijker dan het is. Alle teksten worden fonetisch opgeschreven.
Het publiek is heel enthousiast bij de concerten. Zeker bij het folkloristische gedeelte wordt er meegeklapt en meegezongen.
Een Nederlands amateurkoor met uitsluitend Nederlandse mensen dat de liturgie begrijpt en kan zingen in die taal. Dat is de verdienste van dirigent Anna Azernikova. Mevrouw Azernikova heeft in Rusland koordirectie gestudeerd aan het conservatorium. Zij woont sinds 1996 in Nederland en weet veel van de taal, het gewone leven en de rol van muziek in het leven van alle dag.  Voor de goede uitspraak wordt het koor ook nog bijgestaan door Roman, de zoon van Dr. Antonowycz, een van de oprichters van het koor.  
Het was een reis langs steden met voor de meeste mensen onbekende namen zoals: Vinnytsja, Tserkrasy, Krivoy Rih en Donetsk. Francis: ,,Als je in Oekraïne reist, merk je dat er veel armoede is. De huizen en voorzieningen zijn oud. Het verschil tussen arm en rijk is groot. Zeker in het oosten van het land is de invloed van Rusland goed merkbaar. De mensen zijn daar minder open dan in het westen. Daar is de invloed van Europa meer voelbaar."
Voor de koorleden was het vooral indrukwekkend om mee te maken hoe de bevolking bezig is met hun recente geschiedenis. Veel van wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog mocht in Rusland niet worden verteld.  Nu is er een grote behoefte die geschiedenis te leren kennen en door te geven aan de volgende generatie. Er komen musea, men werkt er aan een betere toekomst.
Op de foto bij dit artikel staan twee leerlingen van de muziekschool in Dolyna. Deze muziekschool is geadopteerd door het koor.  Francis: ,,Volgend jaar beginnen we een actie in samenwerking met de Wilde Ganzen om geld in te zamelen voor de verbouwing van de muziekschool. Het gebouw is op dit moment zo slecht dat het eigenlijk niet meer mogelijk is daar les te geven. Er is al een begin gemaakt en voor de verdere opbouw zijn de plannen al goedgekeurd. Nu alleen het geld nog……”
Dat de taal ook wel eens een probleem op kan leveren, merkte Francis na een optreden: ,,In Tserkasy werd ik samen met een ander koorlid geïnterviewd door een televisieploeg die de hele avond in beeld heeft gebracht. Via een tolk kregen we een aantal vragen voorgeschoteld. Op de meeste vragen hadden we wel een antwoord maar toen ze vroegen of we iets in het Oekraïens wilde zeggen, stonden we toch met onze mond vol tanden. Achteraf bedachten we, we hadden gewoon iets moeten zingen….”
Wilt u meer weten over het koor dan kunt u dit terugvinden op de website: www.lysenko.nl. Hier staat ook de agenda vermeld en informatie over de cd.

Vrouwen/koffie-ochtend

Op donderdag 15 november wordt er een vrouwen/koffie-ochtend georganiseerd. Rondom een kopje koffie kunt u luisteren naar Els van der Vlist uit Woerden. Zij zal spreken over het thema ‘Keuzes maken’. De koffie-ochtend wordt gehouden in Gasterij De Milandhof en begint om 9.30 uur. De organisatie is in handen van de Evangelisatiecommissie Zegveld. Kinderoppas is aanwezig, evenals een boekentafel. U wordt van harte uitgenodigd deze ochtend bij te wonen. Neem gerust uw (schoon)moeder, zus, vriendin en/of buurvrouw mee.

Aankomend patissier Esther van Vliet wint weer bijzondere prijs

okt-EstherNadat ze een half jaar geleden al landelijk kampioen koekjesbakken was geworden, is de Zegveldse banketbakker-in-opleiding Esther van Vliet opnieuw in de prijzen gevallen.
Uit 35 kandidaten won de aankomend patissier begin oktober tijdens wedstrijden om de Gouden Garde in het Nederlands Bakkerijcentrum in Wageningen de prestigieuze Talentenprijs.
Esther van Vliet wilde aanvankelijk modeontwerpster worden, maar kwam gaandeweg tot de ontdekking dat het toch niet de goede keuze was. Ze maakte vorig jaar de overstap naar een opleiding voor banketbakker aan het Albeda College in Rotterdam. Sindsdien grossiert de Zegveldse in prijzen en verdiende ze met haar opvallende creaties een begerenswaardige stageplaats bij de befaamde patisserie en chocolaterie Huize van Wely.
Voor de wedstrijd om de Talentenprijs werd Esther van Vliet met nog 34 andere uitverkoren leerling-patissiers geselecteerd .De opdracht luidde dat er twee identieke desserttaarten gemaakt moesten worden met een doorsnede van 10 tot 20 centimeter. De kandidaten moesten vantevoren de beschrijving van de taart en het recept aan de jury overleggen.okt-taartje
Als thema voor haar creatie koos Esther van Vliet de herfst, waarbij ze haar desserttaart in de vorm van een kastanje opbouwde uit twaalf verschillende lagen. Ze noemde hem ‘Bombe Marron’ (kastanjetaart). Een taart, waarin alle smaken verrassend samenkomen: “Rode bessen voor het zuurtje, chocolade voor iets van bitterheid en appel voor frisheid en zoet”.
De enige smaak die nadrukkelijk ontbreekt is die van de kastanje zelf, want  Esther vond die eigenlijk een beetje ‘te weeïg’.

Laatste kans voor een goede vangst (een ingekomen bericht)

De laatste jeugdviswedstrijd van dit seizoen werd gehouden op zaterdag 22 september .  Aan deze vierde jeugdviswedstrijd voor Hengelsportvereniging Zegveld hebben zeven jeugdleden deelgenomen.  Het weer was goed, okt-viswedstrijdmaar de vangst was zeer wisselend.   De winnaar van dit seizoen, met de grootste vangst uit vier wedstrijden, is het nieuwe jeugdlid Duncan Plomp met 5,43 meter. De tweede plaats is voor Tom Blonk met 3,70 meter en een derde plaats voor Casper van Westerop met 3,27 meter.  De overige deelnemers waren Marnix Blonk (4e), Adriaan Blonk (5e), Sanne van Westerop (6e) en Vincent van der Belt (7e).

Nieuwe exposities in De Blauwe Meije  (een ingekomen bericht)

In de galerie van De Blauwe Meije is vanaf 15 oktober  de expositie  ‘Amsterdam meets De (Blauwe) Meije’ geopend voor publiek. Een zestal kunstenaars exposeren in de maanden oktober, november en december 2012 met vrolijke schilderijen en papierobjecten. 
Naast bovengenoemde expositie in de galerie is in de beeldentuin van De Blauwe Meije een permanente verkoopexpositie ingericht van Het Thomashuis in Zegveld . Een deel van de beeldentuin is dan ook omgedoopt tot ‘Thomashuis eiland’. Binnenkort zal de expositie op het ‘Thomashuis eiland’ feestelijk geopend worden, maar u bent alvast van harte welkom een kijkje te komen nemen.
De galerie en de beeldentuin zijn vanaf 15 oktober  iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend vanaf 11.00 uur. De entree is gratis.

De Blauwe Meije wint publieksprijs Stichting Groene Hart, Kloppend Hart (een ingekomen bericht)

Stichting Groene Hart, Kloppend hart organiseert ieder jaar de verkiezing van het beste streekproduct. Het doel is de streekproducten uit het Groene Hart bij een groot publiek onder de aandacht te brengen en ondernemers te stimuleren voortdurend te blijven werken aan de verbetering van de kwaliteit en uitstraling van het product.
Tijdens de onlangs gehouden jaarlijkse verkiezing van het beste streekproduct heeft Rebecca de Boer van De Blauwe Meije de publieksprijs ‘De Groene Hartendief’ gewonnen met haar inzending ‘spicy pompoenchutney’. De Groene Hartendief is voor inwoners van het Groene Hart die met streekproducten zelf een lekker gerecht produceren. De oranje chutney van De Blauwe Meije werd tijdens de allereerste streekproductenmarkt op het Alphense Rijnplein gepresenteerd met een stukje gerookt scharrelvarken en een sneetje Woerdens Gerda Verburgbrood. De chutney is te koop in de Hooimijt van De Blauwe Meije.

Yvonne stopt met de donderdagmorgengym

okt-GymNa 20 jaar valt het doek voor de gym op de donderdagmorgen. Leidster Yvonne Roeland stopt met pijn in het hart, maar met nog maar 4 gymnasten werd het wel erg moeilijk om deze groep ‘draaiende’ te houden. Deze gym groep was ontstaan vanuit de zwangerschapsgym, die Yvonne ook leidt. Eerst op de donderdagavond, maar dat vonden enkelen te laat worden en zo veranderde het tijdstip naar de donderdagmorgen. Dat de gymnasten hun baby meenamen was helemaal geen probleem en voor de peuters had Yvonne een krat met speelgoed meegenomen, zodat ook zij zich konden vermaken. 
,,In die twintig jaar maak je mensen soms heel lang mee en dat is heel bijzonder. Ook dat je hun wel en wee kent. Van sommigen heb ik zelfs al kinderen getrouwd (Yvonne is ook trouwambtenaar). Als men wil, kan men ook overstappen naar de gymnastiekvereniging, die draait goed.”
Haar gymnasten hadden gevraagd wat oefeningen op papier te zetten, maar Yvonne had iets originelers bedacht. Als cadeautje voor haar gymnasten had Yvonne een stick gekocht van Pink Ribbon (het is namelijk de week van borstkanker) met daarop 16 oefeningen onder de titel ‘Conditie gym 2012’. ,,Het zijn geen moeilijke oefeningen, maar op deze manier komen jullie gewoon niet van mij af”, lacht Yvonne.
Onder het genot van een kop koffie bij een van haar gymnasten werd afscheid van Yvonne genomen. Uiteraard ging dit afscheid vergezeld van een bloemetje.

Leerlingen Milandschool  bezoeken kaasboerderij De Lagebroek (een ingekomen bericht)okt-Lagebroek

Donderdag 21 en vrijdag 22  september  bezochten leerlingen  van groepen 1 t/m 5 van de Willibrord/Milandschool uit de Meije  kaasboerderij De Lagebroek aan de Rondweg in Zegveld. In verband met de jaarlijkse Najaarsmarkt in Bodegraven was er op school al twee weken gewerkt rondom het thema  ‘Koeien en Kaas’. Maar als je in Het Groene Hart woont, moet je het kaas maken ook een keer werkelijk van dichtbij zien. De kinderen werden, verdeeld over twee ochtenden, hartelijk ontvangen door Marleen de Groot.  De koeien waren al gemolken en de melk zat al, samen met het zuursel,  in de grote tobbe. Het hele proces van melk tot kaas werd door Marleen heel duidelijk uitgelegd en de kinderen konden alles ook ter plekke zien. De wrongel,  de wei, de kaaspersen, het zoute bad, de kazen op de kaasplanken  en natuurlijk de kelder met de jumbokazen . Toen voor de grote 60 kilo kazen de wrongel in het kaasdoek en van daaruit in de vaten getakeld moest worden, kwam boer Bert helpen.  De kinderen keken hun ogen uit . Natuurlijk werd er ook van de overheerlijke kaas geproefd!  Het bezoek bij de familie de Groot was een leerzame afsluiting van een smaakvol project. 

Tentoonstelling Kleinveeteelt

okt-KleinveeDe Zegveldse kleinveeteelt vereniging nodigt u uit om op 10 november  de jaarlijkse tentoonstelling bij te wonen in de Milandhof te Zegveld. Dan worden de ingezonden dieren, waaronder kippen (groot en klein), duiven, konijnen enz., gekeurd.

Terug in de tijd naar……………….Hoofdweg 17

Soms lukt het om de geschiedenis van een oud huisje naadloos aan elkaar te rijgen, maar ook kan het gebeuren dat het een zoektocht is waar je niet uitkomt. Dit laatste was het geval bij het zoeken naar bewoners van de huisjes die gestaan hebben aan de Hoofdweg 17, 19 en 21.
De vele wijzigingen in huisnummers aan het begin van de vorige eeuw maakt de zoektocht er niet gemakkelijker op. Wat ik (Gert, red.) heb kunnen vinden, geef ik graag aan u door, maar bij voorbaat moet ik er bij zeggen dat het verhaal niet compleet is.
Deze huisjes Hoofdweg 17, 19 en 21 stonden op de plek waar nu Kaashandel Kruijt aan de Hoofdweg 19 gevestigd is. Als u er langs rijdt, zult u ook zien dat de huisnummers 17 en 21 thans niet meer bestaan.
Het kleine huisje Hoofdweg 17 heeft Pieter van den Toorn in 1871 laten bouwen. Pieter van den Toorn was timmerman.
De woningen Hoofdweg 19 en 21 had Pieter van den Toorn al in 1862 laten bouwen.
Hoofdweg 17
Zoals geschreven is dit huisje in 1871 gebouwd. Het huisje Hoofdweg 17 stond wat naar achteren tussen de woningen Hoofdweg 19 en 21 en schilder Hoogeveen op Hoofdweg 15. De woningen Hoofdweg 19 en 21 zaten aan elkaar vast, waarbij Hoofdweg 19 aan de voorkant van de weg gelegen lag en nummer 21 achter deze woning vast zat.
Wie de bewoners tot 1931 zijn geweest is niet met 100% zekerheid te zeggen. Maar toch wil ik mijn vermoedens op papier zetten.
Op 13 december 1877 komt vermoedelijk veldwachter Pieter Karel van Gemert in dit nieuwe huisje aan de Hoofdweg 17 wonen. Pieter Karel van Gemert (geboren 29 juli 1842 te Norg (Dr), overleden 12 juli 1883 te Nijverdal) was op 14 februari 1878 te Zegveld getrouwd met Martha Bosman (geboren 20 december 1843 te Wijhe (OV), overleden 30 januari 1902 te Wijhe). Zij vertrekken op 5 januari 1882 uit onze gemeente.
Nieuwe bewoners worden  Aart Burggraaf (geboren 9 december 1857 te Zegveld, overleden 12 augustus 1935 te Rietveld) en Jansje Valk (geboren 24 januari 1849 te Zegveld, overleden 28 februari 1931 te Rietveld). Aart was op 6 juli 1883 getrouwd met Jansje Valk.
Rond 1910 verhuizen zij naar de woning Hoofdweg 19, waar zij een kruidenierswinkel starten.
Vervolgens komt timmerman Klaas de Lange (geboren 17 januari 1861 te Zegveld, overleden 30 december 1943 te Barwoutswaarder) er wonen. Klaas was op 1 juli 1887 te Zegveld getrouwd met Aagje de Wit (geboren 23 december 1864 te Alphen aan den Rijn, overleden 1 september 1938 te Zegveld).
Data van verhuizing en komst zijn niet te traceren maar de volgende bewoner is schipper Jan Griffioen (geboren 13 januari 1833 te Nieuwkoop, overleden 7 april 1919 te Zegveld). Hij was op 30 april 1858 te Zegveld getrouwd met Elizabeth Griffioen (geboren 3 februari 1836 te Wilnis, overleden 8 oktober 1927 te Zegveld.
Daarna komt Jan Kasteleijn er wonen. Jan Kasteleijn (geboren 22 augustus 1850 te Zegveld, overleden 1 september 1920 te Zegveld) was op 18 december 1884 te Zegveld getrouwd met Teuntje Ipenburg (geboren 17 augustus 1850 te Bodegraven, overleden 11 februari 1927 te Barwoutswaarder).
De volgende bewoner moet  Johannes Pieter Theodorus Helmond (geboren 1895/1896 te Culemborg) zijn geweest. Hij was op 27 juni 1918 te Kamerik getrouwd met Joanna Bijleveld (geboren 6 april 1890 te Woerden). Als klompenmaker verdiende hij zijn brood. De familie Helmond vertrekt op 15 april 1930 naar Kamerik.
Zeker is dat per 1 februari 1931 Hoofdweg 17 nieuwe bewoners krijgt. Dirk Uittenbogaard, die schipper was geweest, komt er wonen met zijn dochter. Dirk (geboren 21 augustus 1852 te Oudewater, overleden 21 augustus 1936 te Zegveld) was op 10 oktober 1879 te Zegveld getrouwd met Hendrika Schouten (geboren 17 december 1856 te Zegveld, overleden 31 januari 1926 te Zegveld). Zoals gezegd ging Dirk er wonen met zijn dochter Gerritje Uittenbogaard (geboren 26 augustus 1888 te Zegveld, overleden 23 juni 1977 te Woerden). Gerritje was op 22 november 1923 te Zegveld  getrouwd met de tuinder Adrianus van der Kolm (geboren 7 juni 1886 te Zegveld, overleden 27 mei 1929 te Zegveld).
Hoewel Gerritje Uittenbogaard eigenlijk na het overlijden van haar man weduwe Van der Kolm was, werd zij in het dorp altijd als tante Ger Uittenbogaard aangesproken. Na het overlijden van haar vader in 1936 was zij alleen in dit huisje blijven wonen. Ze stond bekend als een rustig en lief vrouwtje. Maar… zij stond op haar stukken en liet zeker niet over zich lopen.  Zij moest werken voor de kost. Zo scharrelde zij haar kostje bij elkaar door te werken bij bakker Benschop aan de Hogebroek (nu Julianalaan) en door op de kinderen te passen bij boer Stolwijk. In de oorlog heeft ze tijdelijk bij haar zuster in de Meije (bij de watertoren) gewoond die was getrouwd met Klaas Haring. In die periode kwam haar zuster Rie Duiverman-Uittenbogaard en haar man Henk Duiverman uit Den Haag in haar huisje aan de Hoofdweg 17 wonen. Voor het wonen in dit huisje moesten zij ƒ 1,= huur per week betalen aan Adrianus Oskam die woonde op nummer 21. Dit was inclusief het gebruik van water. Tante Ger blijft nog tot 30 augustus 1956 aan de Hoofdweg 17 wonen. Dan gaat ze wonen aan de Molenweg 15, een huisje op Volkslust.
Met ingang van 16 november 1956 komt Teunis van der Zaan wonen aan de Hoofdweg 17. Hij was fabrieksarbeider. Teunis van der Zaan (geboren 12 september 1902 te Wilnis, overleden 21 juni 1974 te Zegveld) was op 17 mei 1923 te Bunnik getrouwd met Teuntje van de Hoef (geboren 30 december 1903 te Bunnik). Dit huwelijk werd op 4 maart 1932 ontbonden.
Teunis van der Zaan blijft tot 10 februari 1960 in dit huisje wonen en verhuist dan naar de woning voor aan de weg, namelijk Hoofdweg 19. De woning Hoofdweg 17 krijgt geen nieuwe bewoners meer. De woning wordt onbewoonbaar verklaard.

Kerststerren en banketstaven van Animo (een ingekomen bericht)

Op 19, 20 en 21 november komen de leden van volleybalvereniging Animo'72 weer langs de deuren voor de verkoop van mooie kerststerren en heerlijke banketstaven. De flyer met prijzen en aanbiedingen vindt u tegen die tijd in uw brievenbus.

Collecte KWF Kankerbestrijding (een ingekomen bericht)

De collecte voor KWF Kankerbestrijding in de collecteweek van 3 tot 8 september heeft in Zegveld en Meije totaal € 1.951,34 opgebracht. Wie de collectant heeft gemist, kan alsnog een gift overmaken op giro 26000 ten name van KWF Kankerbestrijding in Amsterdam. Met het geld dat de collectanten hebben opgehaald blijft KWF Kankerbestrijding zich inzetten voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven. Dat doet zij echter niet alleen, maar samen met patiënten, onderzoekers, artsen, donateurs en vrijwilligers.
Samen moeten én kunnen we tegen kanker strijden
Door de vergrijzing van de bevolking en omdat kanker eerder ontdekt wordt, zal het aantal kankerpatiënten de komende jaren sterk toenemen.  De strijd tegen kanker is dan ook nog niet gestreden. Ondanks de goede resultaten is er nog een lange weg te gaan, want helaas overlijden er nog jaarlijks 42.000 mensen aan kanker. Wetenschappelijk onderzoek blijft daarbij nog steeds heel hard nodig. De KWF-afdeling Zegveld en Meije dankt daarom iedereen voor zijn of haar bijdrage aan deze collecte.

GOEDE DOELEN DAG (een ingekomen bericht)

Het is bijna zover. Op D.V. zaterdag 24 november zal de jaarlijkse Goede Doelen Dag  gehouden worden. Een gezellige dag in de Voorhof  waar van alles te koop en te doen is.
Velen zijn druk bezig met het organiseren en maken van  allerlei leuke dingen. De kapsalon, de autowasstraat, Ans’ creahoek en ‘de keuken van Bep en Pea’ zullen zeker niet ontbreken. Verder zijn er verschillende kramen met leuke cadeautjes. Er is een kraam met kinderkledingoutlet en er kan ook gereedschap worden gekocht. Tevens worden er mooie artikelen geveild.
We proberen een gevarieerd aanbod van spullen te bieden, maar zonder uw hulp krijgen wij alle kramen niet gevuld. Voor onze boekenverkoop zijn we op zoek naar tweede hands boeken en voor de veiling zoeken wij unieke artikelen. Heeft u zaken die wij kunnen verkopen, dan houden wij ons aanbevolen.
U kunt het inleveren op Dorpsstraat 1 of  Prunuslaan 2. Als u wilt dat wij het ophalen, belt u dan naar 0348-691477 of 691697. We horen graag van u en hopen u vanaf  9.30 uur te ontmoeten in De Voorhof.

Oud-drummers KNA laten hun kunsten zien

Het najaarsconcert van Kunst Na Arbeid op 3 november staat opnieuw in het teken van het 50-jarig bestaan van de vereniging. Na een kort optreden van KNA treden twee gelegenheidsdrumbands op, bestaand uit oud-leden.

Onder leiding van oud-instructeur Ties Wagensveld zullen zij laten horen wat zij na al die jaren nog in huis hebben. Na dit optreden is er in De Milandhof een feestavond, toegankelijk voor iedereen, met een optreden van zangeres Meike van der Veer (bekend van The Voice Of Holland) en FortNight Swing Band. Aanvang van het concert is 19.30 uur  in de sporthal.

EHBO De Meije-Zegveld heeft een mobiele EHBO post! (een ingekomen bericht)okt-EHBO

Door een aantal fanatieke EHBO leden is er in de afgelopen weken een bouwkeet omgebouwd tot een mobiele EHBO post. In de mobiele EHBO post is ook een AED (Automatische Externe Defibrillator) aanwezig.
Wij hopen als vereniging nu professioneler en beter zichtbaar te zijn bij evenementen.
Voor aanvragen voor EHBO bij evenementen  kunt U contact opnemen met Nico Mouris telefoon 0172-685536 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De mobiele EHBO post is mede door sponsoring en donateurs aangeschaft, daarvoor dank!

Pin It