25 jaar Vakantie Bijbel Week

Een evenement in de herfstvakantie dat voor de kinderen niet meer weg te denken is in ons dorp, is de Vakantie Bijbel Week (de VBW). De Vakantie Bijbel Club, want dat was de naam in 1988, is een initiatief van de hervormde gemeente. Kinderen op een eenvoudige manier verhalen vertellen uit de bijbel en daarnaast heel veel leuke liedjes zingen over het geloof.
Het concept is de afgelopen 25 jaar niet gewijzigd. Naast de Bijbelverhalen en het zingen begint de morgen met een leuke sketch. Er wordt er een spannend verhaal verteld en de kinderen zijn creatief bezig met het maken van een leuke knutsel. Meestal wordt het Bijbelverhaal verwerkt in de knutsel. nov-vbw2013-01
Als de kinderen eenmaal naar de VBW geweest zijn, willen ze geen dag meer missen.
De VBW eist heel veel voorbereiding. Een stuurgroep houdt zich hiermee bezig. Zo is er iemand van de stuurgroep die de begeleiding van de zanggroep van zijn rekening neemt, iemand houdt zich bezig met de knutselgroep enz. enz. Dankzij honderden vrijwilligers door de jaren heen heeft de VBW nog steeds bestaansrecht. 

In 1988 begon de VBW met dagelijks gemiddeld zo’n 80 kinderen. In de jaren negentig groeide dit aantal uit tot 170 kinderen en was het bijna niet meer te ‘behappen’ voor de leiding. De laatste jaren bezoeken zo'n 100 kinderen de VBW. Een van de doelen van de VBW is kinderen te bereiken die niet of nauwelijks met het geloof in aanraking komen. Daarom wordt altijd aan de kinderen gevraagd om hun vriendjes en vriendinnetjes mee te nemen. 
Dit jaar is het 25 jarig jubileum op maandag feestelijk gevierd met het oplaten van tientallen kleurige ballonnen. Inmiddels zijn er al vier kaartjes terug ontvangen vanuit Duitsland. Rond Kerstmis wordt bekend gemaakt welke ballon het verste is gekomen. En iedere dag was er een verrassing. Dinsdag hebben alle kinderen kunnen smikkelen van een natuurlijk en ambachtelijk ijsje van IJsboerderij Vernooij uit Barwoutswaarder, met spikkels! Op donderdag werden de kinderen getrakteerd op vers gebakken poffertjes. 
nov-vbw2013-02Vrijdagavond is de VBW verhuisd van de Voorhof naar de Milandhof. In de gymzaal trad Matthijs Vlaardingerbroek op met zijn buikspreekpop Henkie. Matthijs is goochelaar en hij vertelt aan de hand van tekeningen verschillende verhalen.
Bij het Bijbelverhaal over de zieke Naåman mochten twee kinderen een bord met een geluid de lucht in steken, dat paste bij het verhaal. De kinderen in de zaal konden bijvoorbeeld ‘plons’ roepen, ‘aaargh’ of ‘pssstt’.
Zondagmorgen stond de kerkdienst in het teken van de VBW en het thema ‘Te Gek’. In de dienst zijn ook weer diverse liederen van de VBW gezongen en hebben enkele kinderen zelf het Bijbelverhaal van Abraham voorgelezen. Ook dit jaar kan iedereen weer terugkijken op een geslaagde VBW met leuke activiteiten voor alle kinderen. En dat al 25 jaar! Op naar het volgende jubileum.

De Berichtgever zegt het met bloemen

Nico en Henny van Amerongen

Hij is geboren op 15 oktober 1963, Stanley Menzo. Acht jaar lang was hij de eerste keeper van Ajax. Ook is 15 oktober 1963 de dag dat de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer na een ambtsperiode van 14 jaar aftreedt. Maar de belangrijkste gebeurtenis deze dag was toch wel het huwelijk van Nico van Amerongen en Henny Kortland uit de Dorpsstraat 20. Toen respectievelijk 19 en 17 jaar oud. Een trouwerij die destijds fl. 975,00 heeft gekost. Inmiddels heeft hun huwelijk de gouden status bereikt.
Nico heeft 49 jaar fietsen gerepareerd bij de firma Stoof, bijna zijn hele werkzame leven.  Toen hij daar begon moest Gert-Jan Stoof, de huidige eigenaar van Stoof Tweewielers, nog geboren worden.
De afgelopen jaren waren voor Nico en zijn vrouw niet altijd makkelijk. In 2011 moest Nico een hartoperatie ondergaan en dit jaar een darmoperatie vanwege een kwaadaardig gezwel. Ze zijn dankbaar dat het nu gelukkig weer allemaal goed mag gaan. nov-Amerongen
Op de jubileumdag zijn diverse familieleden op de koffie en borrel geweest. Met de kinderen Sary en Diana en de kleinkinderen zijn ze uit eten geweest. Voor dochter Diana was dat wel moeilijk omdat zij in Zuid Afrika woont. Maar zij is met haar man op dezelfde dag in Zuid Afrika uit eten gegaan en de rekening mocht ze naar haar ouders sturen. Dus op afstand was ze er toch bij.
Henny, die al een keer bij haar dochter in Zuid Afrika is geweest (zij heeft daar een sportschool), zou graag nog een keer met Nico naar Zuid Afrika gaan. Het zit in de planning, alhoewel Nico er nog wel een beetje tegenaan zit te hikken. In ieder geval hebben Nico en Henny elkaar al een cadeau gegeven, namelijk nieuwe trouwringen.
Vermaken doet het gouden bruidspaar zich prima. Graag verblijven ze in hun caravan in Zeist die daar staat van 1 april tot 1 oktober. Het maken van legpuzzels is een grote hobby van Nico. ‘Eenmaal heb ik een legpuzzel van 6000 stukjes gemaakt. Ik ben er een half jaar aan bezig geweest. Verder rommel ik graag in mijn schuurtje achter de woning. En dat kan ook bij koud weer, want er zit verwarming in’. De grote hobby van Henny is het maken van 3D kaarten. Haar kaarten zijn te koop bij de praktijk van fysiotherapeut René Verbeek. Daarnaast is het maken van diverse soorten jam en sap een gedeelde passie.
De Berichtgever heeft het gouden echtpaar van harte gefeliciteerd met hun jubileum en wenst hen nog goede en gezonde jaren toe. De felicitatie ging vergezeld met het bloemetje van de maand.
Perry Bunnik
nov-perryBunnikHet is niet gebruikelijk om iemand die een voetbalblessure oploopt  het bloemetje van de maand te overhandigen. Maar in dit geval is het ‘drie keer is scheepsrecht’. Het tweede bloemetje van de maand ging naar Perry Bunnik (25 jaar) van de Middenweg 17.
Perry heeft in zijn leven al veel blessures gehad. Vroeger had hij al veel last van zijn (te slappe) enkels. Het gevolg was een operatie toen hij 17 jaar was en daarna twee maanden met krukken lopen. Enkele jaren later waren het zijn enkelbanden die bij het voetballen ingescheurd raakten. En nu, op zaterdag 28 september, ging het weer fout. Het ging juist zo lekker bij de wedstrijd tegen Lekkerkerk. Hij scoorde zelfs zijn eerste doelpunt, de gelijkmaker (1-1). Daarna ging het gelijk mis. Een ongelukkige ‘kluts’ zorgde ervoor dat hij zijn scheenbeen op twee plekken brak en ook nog eens zijn kuitbeen.
'Nee hoor, ik neem de tegenstanders niets kwalijk. Het kan gebeuren in het vuur van het spel’, zegt Perry. Maar voegt hij er aan toe: ‘Zoveel pijn als toen heb ik nog nooit gehad’. In het ziekenhuis kreeg hij een pen in zijn scheenbeen en na enkele dagen mocht hij weer naar huis, als hij tenminste met krukken lopen kon.
Nou, dat kon hij nog heel goed van de vorige keren. Verder was de opdracht, zes weken zitten met het been omhoog. En daar heeft hij zich heel streng aan gehouden.
Over bezoek heeft Perry niet te klagen gehad. Het hele team is inmiddels al bij hem langs geweest met een cadeau, een Fifa 14 voetbal gamespel en een mand met lekkere dingen. Zelfs van de scheidsrechter en de spelers van Lekkerkerk kreeg hij een mand met allemaal lekkere dingen. En kaarten, heel veel kaarten.
Inmiddels is bij controle gebleken dat de breuken er goed uit zien en mag hij heel voorzichtig het been gaan belasten. Perry: ‘Volgens de chirurg kan ik na de winterstop weer gaan voetballen, maar zelf denk ik het wat rustiger aan te doen’. Voorlopig heeft hij nu alle tijd om zijn theorie te leren voor het rijbewijs van vrachtwagen chauffeur. ‘Dus ik kom mijn tijd wel door’. De Berichtgever wenst Perry een voorspoedig herstel en hoopt dat hij op zijn verjaardag op 4 december aanstaande al zonder krukken kan/mag lopen.

Melden van diefstal of inbraak (VUG Woerdense Courant)

Alarmnummer 112
Landelijk nummer voor het melden van levensbedreigende situaties, als u getuige bent van een ongeluk of misdrijf. Ook bij een verdachte situatie belt u 112. Noteer het signalement van de personen en eventueel het kenteken van de auto

Aangifte via het servicenummer van de politie: 0900 – 8844
Doe altijd aangifte bij de politie van een misdrijf, zoals inbraak of diefstal of een poging daartoe. Bel 0900-8844 voor het maken van een afspraak op het politiebureau of om direct telefonisch aangifte te doen. De politie vertelt u waar u hulp kunt krijgen, bijv. via slachtofferhulp of het schadefonds.

Meld misdaad anoniem: 0800 – 7000
Ernstige misdaden kunt u ook anoniem melden.

Laat bij diefstal uw betaalpassen blokkeren.
Zet het telefoonnummer om uw pas te blokkeren in het geheugen van uw mobiele telefoon. Het telefoonnummer staat meestal achter op uw betaalpas. Blokkeren kan ook via www.pasblokkeren.nl

Mobiele telefoon gestolen?
Laat ook dan uw telefoon zo snel mogelijk blokkeren. Bel:
KPN:        0800 – 0105
Telfort:        0900 – 9596
T-mobile:    06 – 24001200
Vodafone:    06 – 54500100

Gemeente gaat verder digitaliseren

Digitaal aanmelden bij de gemeente Woerden gebeurt al volop. Nu wordt 80% van de vergunningen al digitaal ingediend. Voor 2014 streeft de gemeente naar 90% en uiteindelijk 100%. Daarnaast gaat de gemeente omgevingsvergunningen ook digitaal toetsen en verzenden.
Sinds het moment dat de wethouder op 16 september de eerste vergunning verzond, gaan de vergunningen per e-mail en niet meer per post. Door het digitaliseren wordt het toetsingsproces eenvoudiger, en dat scheelt dus in controles, tijd en kosten. Hierdoor kunnen t.z.t. ook de leges goedkoper worden. Het digitaliseren van de vergunningen is een vervolgstap waarbij ook de regels verruimd werden, zodat mensen kunnen bouwen wat ze graag willen. Geen internet? Kom gewoon naar het omgevingsloket op het stadhuis.

Ton Hendrikse, onze nieuwe wijkagent

Graag wil ik me even voorstellen. Ik ben Ton Hendrikse, 52 jaar oud en uw nieuwe wijkagent  voor Kamerik en Zegveld. Mijn hobby’s zijn schaatsen, fietsen en hardlopen. En sinds kort ben ik ook een trotse opa.  
Politienov-Hendrikse
Ik werk nu 34 jaar bij de politie. Vanaf Politie Gooi en Vechtreek kwam ik in 2006 in Woerden terecht, wat deel uit maakt van het Utrechtse politiekorps. Daar vervulde ik de functie van wijkagent in Woerden. Inmiddels is dit de Nationale politie geworden en werken wij voor de regio Midden Nederland.
Op de fiets
Nu enkele maanden later heb ik kennis gemaakt met een aantal dorpsbewoners en enkele jongeren in de dorpen. Mogelijk hebt u mij op de fiets voorbij zien schuiven of zult u dat in de toekomst zien. Behalve de fiets maak ik ook gebruik van de reguliere politieauto’s.  Kennen  en gekend worden is het credo wat ik sterk aanhang. Daarnaast maak ik graag afspraken waar we mee kunnen werken. De fiets is daarbij een geweldig hulpmiddel om zichtbaar en aanspreekbaar te zijn. Dit wil niet zeggen dat ik de haarlemmerolie ben voor elke  problematiek. 
Samen sterker 
Wij kennen in Woerden geen fulltime wijkagenten. Naast onze wijktaken verrichten wijkagenten ook enkele diensten in de 24/7 politiezorg en in de service (telefoondienst en aangiften opnemen aan het politiebureau). Dit wil niet zeggen dat dit altijd  ten koste gaat van het wijkwerk. Soms worden minder urgente zaken vooruitgeschoven  of door andere collega’s in het wijkteam afgehandeld. Daarnaast worden alle zaken in Kamerik en Zegveld, die u aangeeft of meldt, aan mij doorgespeeld. Daarom is het van groot belang dat u uw kennis  van uw woonplaats met mij deelt. Op mijn beurt kan ik binnen het wijkteam Woerden steeds weer aandacht vragen voor de urgente dorpsproblematiek.
Collega Rinus van der Does (op de motor) blijft ook uw aanspreekpunt. Collega Van der Does bezit grote kennis en affiniteit met uw dorp en samen verdelen wij de werkzaamheden.  Zo streven wij samen met u naar een leefbare en veilige woonomgeving.
Speerpunten
Naast het grote speerpunt van de politie -het terugdringen van de criminaliteit-  is een van de belangrijkste speerpunten van een wijkagent om samen met u de overlast terug te dringen en uw leefbaarheid te vergroten.
nov-logo-PolitieAfspreken 
Wilt u mij spreken, dan kan dat via het landelijke nummer 0900-8844.
Als ik op dat moment niet aanwezig ben zal men mij een terugbelbericht sturen.
De eerst volgende gelegenheid zal ik u terugbellen.
Nog enkele telefoonnummers
Bij spoed 112 (bij bijvoorbeeld een getuige/dader confrontatie)
*Wel politie geen spoed 0900-8844 (dus ook voor terugbelberichten)

Ton Hendrikse, uw wijkagent.

Dagtocht Nederlandse Rode Kruis (een ingekomen bericht)

Het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Woerden e.o. organiseert weer een dagtocht.
De dagtocht is bestemd voor hen die zelf moeilijk of niet zelfstandig er op uit kunnen gaan.
Museum Cruquius
Reisdoel is een bezoek aan Ameide. Hier is een glasblazer, maar dan anders. U wordt op een bijzondere manier vermaakt door een GLASENTERTAINER!
De dag staat gepland op dinsdag 10 december.
Koffie/ thee en de lunch zijn bij de reissom van 25 euro inbegrepen.
Vrijwilligers
Belangstellenden worden van huis opgehaald en nadien ook weer thuisgebracht. Vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis zullen die dag daar waar nodig voor begeleiding en ondersteuning zorgen.
Aanmelden
Info en/of aanmelden: Hennie van Elten, bel 0348-402939 of Ina van der Knoop, 0348-411179.

Chr. Oranjevereniging Zegveld (een ingekomen bericht)nov-halloween-lampion

Ons jaaroverzicht en financieel overzicht 2012 - 2013  kunt u inzien vanaf 27 november tot en met 4 december 2013 na het maken van een afspraak met Jan van Amerongen. (tel 06-47432896 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..)
In het jaar 2014 staat als eerste activiteit de lampionnenoptocht gepland op donderdagavond 30 januari 2014. We starten om 19.00 uur vanaf de Joraischool.
Wij hopen onze donateurs en alle inwoners van ons dorp zo van voldoende informatie te hebben voorzien.
Met een Oranjevereniging groet,
Het bestuur.

Het schakelteam in Zegveld van start! (ingekomen bericht)

De start van een schakelteam in Zegveld is nu een feit. Het schakelteam bestaat uit drie mensen, de wijkverpleegkundige van Careyn thuiszorg ,  een maatschappelijk werkster en een welzijnsconsulent.
Is het schakelteam een nieuw team in zorgland? Nee, de schakelteam medewerkers zijn al dagelijks werkzaam in de zorg en welzijn. Door het zichtbaar te maken van deze medewerkers hopen we beter bereikbaar en herkenbaar te zijn voor de  bewoners van Zegveld .
De zorg in Nederland is onderhevig aan veranderingen. Er wordt bezuinigd op de zorg. De bekostiging van de zorg is aan het  verschuiven. Om op de lange termijn de zorg vanuit de AWBZ te waarborgen is het van belang om signalen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Door het zo vroeg mogelijk aanpakken van problemen kan erger worden voorkomen. Dit vraagt iets van ons allen, gezond blijven, meedoen in de maatschappij, het vraagt omzien naar elkaar.
In Zegveld zijn al veel bestaande welzijnsorganisaties  en vrijwillige initiatieven  die door elke burger kan worden ingezet voor ondersteuning. Dit is alleen maar toe te juichen en van zeer grote waarde voor het dorp. Toch kunnen er burgers zijn die wellicht niet altijd direct helder hebben hoe een persoonlijke vraag voor hulp of omzien naar elkaar nu opgepakt kan worden.
Om deze redenen kan een medewerker van het schakelteam met u meedenken. Is er een signaal waarvan u denkt, wat kan ik er mee, ik krijg het niet duidelijk hoe hier hulp te bieden. De medewerker van het schakelteam zal samen onderzoeken wat er aan de hand is en hoe hulp geboden kan worden.  Doordat de medewerkers van het schakelteam de krachten gebundeld hebben kan ook vanuit verschillende invalshoeken naar het signaal gekeken worden.
De medewerkers van het schakelteam zijn naast alle vrijwillige  burger initiatieven een aanvulling voor uw dorp, want samen werkt het altijd beter en wordt omzien naar elkaar in praktijk gebracht.
•    Jolande IJkema, Careyn maatschappelijk werk.
•    Saskia Hijzelendoorn, welzijnsconsulente welzijn Woerden Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
•    Sonja Daalhuizen, wijkverpleegkundige Careyn Zorg thuis Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het wijkteam is bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 16.00 uur via telefoonnummer 06-46 10 73 22.

Stratenvolleybaltoernooi (ingekomen bericht)

Het stratenvolleybaltoernooi 2013 dat op 24 oktober georganiseerd werd door Animo ’72 was erg gezellig. 18 Teams hadden zich voor het toernooi opgegeven en dat waren er meer dan het jaar daarvoor. Dit betekende dat er een groot aantal sporters in de sporthal aanwezig waren en ook de tribunes geregeld vol zaten met publiek. nov-animo
Het toernooi eindigde met een spannende finale tussen het team van de Willem Alexanderstraat en het team van Broeksloot 2. De finale werd gewonnen door de Willem Alexanderstraat met 15-14. Het was een leuke, sportieve avond met voor het winnende team een heerlijke taart die geschonken werd door Bakker de Leeuw! Animo '72 hoopt volgend jaar weer op net zo’n goede opkomst van alle sportievelingen.

Woerdenaren gezocht (een ingekomen bericht)

RPLFM, de lokale Woerdense radio- en tv zender, is op zoek naar Woerdenaren, die graag in contact willen komen met oud-Woerdenaren, die zij al een tijd uit het oog zijn verloren.
Met Woerdenaren bedoelen wij mensen die langere tijd in Woerden wonen of gewoond hebben. Zij hoeven er niet perse geboren te zijn.
Het gaat om inwoners van de gemeente Woerden, dus iedereen uit Woerden, Harmelen, Kamerik of Zegveld kan zich aanmelden.
Als er voldoende belangstelling is, zal RPLFM er via de radio speciale uitzendingen aan gaan wijden.
Voor informatie kunt u contact opnemen met: Dirk Leurink en Mieke Schilder, tel.nr.:06-36326577 email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit was niet 'Vader's Wens'

De eerste herfststorm op 28 oktober heeft ook in Zegveld zijn 'tol' geëist. Eén van de twee beeldbepalende beukenbomen bij boerderij 'Vader's wens' van de familie Van der Wind aan de Hoofdweg 22 werd door de storm omver geblazen en kwam tegen de boerderij te hangen. De brandweer heeft assistentie moeten verlenen om de schade te beperken en heeft de boom omgezaagd.

nov-Boom-omgevallen

Open huis Activiteitencentrum

nov-Jeanne-en-de-winkelmeisjesDoor alle bezuinigingen op het gehandicaptenvervoer is het voor een aantal cliënten van het Thomashuis Zegveld niet meer mogelijk naar hun dagbesteding te reizen. Een paar bewoners  dreigden de dupe te worden van deze bezuinigingsmaatregel.
Jeanne en Theo Nieuwendijk hebben het hier niet bij laten zitten en daarom op 1 november de deuren geopend van Activiteitencentrum Zegveld in de Florijn aan de Middenweg.
Een grote stap  maar wat geweldig dat ze dit gedaan hebben. In het activiteitencentrum worden kunstzinnige artikelen gemaakt door de cliënten. Uiteraard gebeurd dit in samenwerking met Atelier de Schuur aan de Hoofdweg. Er worden sieraden gemaakt, borden beschilderd maar er kan door de cliënten ook een cake of een taart worden gebakken. Om tussendoor even te ontspannen is er zelfs een snoezelruimte gecreëerd.
Aan alles is dus gedacht. In de winkel kan kunst gekocht en geleend worden. Het is ook  mogelijk een opdracht te gegeven voor het maken van een schilderij en er zijn er verschillende cadeautjes te koop. Alles gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. Op zaterdag 7 december is er een open huis. Iedereen is dan welkom vanaf 10.00 uur tot 14.00 uur. 

Doekoemunten voor PCB De Meent (een ingekomen bericht)

Omdat PCB De Meent uit Woerdense Verlaat binnenkort een bibliotheek op school krijgt, is de school heel blij met de opbrengst van de gespaarde Doekoemunten bij supermarkt Coop. De opbrengst komt geheel ten goede aan boeken voor de schoolbibliotheek die wordt gerealiseerd in samenwerking met de gemeentebibliotheek.
Een goede collectie op school is heel belangrijk voor de kinderen en past helemaal binnen ons speerpunt lezen. In september ging ons project over leesbevordering waardoor kinderen meer gingen lezen. Ouders gaven aan dat hun kinderen meer interesse in boeken hadden en ook thuis vaker lezen. Lezen is de basis voor alle andere vakken en daarom speerpunt van de school. Ook alle Doekoe spaarders uit Zegveld dragen daar nu hun ‘muntje’ aan bij en daar willen we iedereen hartelijk voor bedanken.

Even onbeheerd en… weg stoelen

Jaap en Annie Biemond uit de Dorpsstraat 5 zijn boos en teleurgesteld, Zij vragen zich af: “Wie heeft er op zondag 20 oktober om + 21.30 uur twee autostoeltjes meegenomen (heel gemeen). Ze stonden achter de auto langs de slootkant op de parkeerplaats bij de ooievaars. Heel even maar”. Jaap en Annie zijn boos, maar vooral teleurgesteld in hun medemens.Terecht! Zij hopen dat iemand zijn geweten gaat knagen bij het lezen van dit bericht. “Laat iets horen of zien op Dorpsstraat 5. Het mag zelfs anoniem”, laten zij de Berichtgever weten.

Nieuwe diaken Parochie Onze Lieve Vrouwe Geboorte Meije Zegveld

Leon Everts is per 1 oktober benoemd tot diaken bij de parochie Pax Christi. Hij heeft de plaats van diaken John Brohm ingenomen die met emeritaat is gegaan. Everts is geboren in Rotterdam op
14 juni 1955 en komt uit een gezin met vier kinderen. Op zijn 18e jaar werd het tijd om de vleugels uit te slaan en verhuisde hij naar Den Haag.
In het Haagse Westeinde ziekenhuis volgde hij een opleiding tot verpleegkundige. Leon Everts: "In deze fase van mijn leven kwam het geloof in de liefde van God de Vader bij mij naar boven als een ware ontdekking, de kerk speelde hierbij een belangrijke rol. De katholieke kerk wel te verstaan, want het Westeinde ziekenhuis is katholiek." nov-Diaken-Leon-Everts
Leon Everts van huis uit Nederlands Hervormd: "Ik rolde eigenlijk de kerk in. Ik kreeg contacten met de pastorale dienst van het ziekenhuis en na enkele jaren heb ik de overstap gemaakt naar de kerk die mij lief is. In 1978 moest ik opkomen voor de militaire dienstplicht, mij absoluut niet bewust van het feit dat ik vele jaren later weer terug zou keren naar Defensie. Na de militaire dienst nam ik een dubbele beslissing: Ik ga parttime werken als verpleegkundige in een verpleegtehuis in Amsterdam en ik begin met een parttime theologieopleiding in Tilburg. Zo gezegd, zo gedaan.
Na een aantal jaren besloot ik te stoppen met werken om mij volledig aan de studie te wijden. Inmiddels had ik Barbara leren kennen en net voor mijn 30e zijn wij getrouwd. Daarna ging alles heel snel. Binnen twee jaar werden er drie kinderen geboren: Michel (1986) en Dimiam en haar tweelingzus Letitia (1987). Barbara stopte met werken, dus moest ik zorgen voor brood op de plank."
Leon Everts werd districtscatecheet en het gezin maakte flink wat omzwervingen, zo woonden zij in Boxtel, Steenwijk, Zeven (Duitsland) en Zwolle.
In 1990 werd een goede vriend pastoor in Steenwijk en omgeving. Leon Everts: "En hij kreeg mij erbij als collega. Het waren vier fantastische jaren als pastoraal werker in vijf parochies. Begin 1995 verruilde ik de parochie voor de Koninklijke Landmacht, terug dus naar Defensie. Zeventien jaar van mijn leven, oefening hier oefening daar. Veel weg, maar ook veel avonturen beleefd. Een maand voor mijn uitzending naar Kosovo (1999) werd ik door Mgr. Punt tot diaken gewijd. Mijn laatste plaatsing bij  Defensie was de luchthaven Schiphol bij de Koninklijke Marechaussee. Na de zomer van  2011 was ook dat voorbij.  Na een korte periode als diaken in Zutphen en omgeving gewerkt te hebben genoot ik van de rust om thuis te zijn, om er te zijn voor mijn echtgenote Barbara en dochter Renate (die in 1998 geboren was).  Ik heb heerlijk kunnen klussen, veel gestudeerd, gesport, gekookt en gebeden. De benoeming als diaken is voor mij een lot uit de loterij. Ik  heb er ongelofelijk veel zin in. Ik hoop u allen zo snel als mogelijk van face to face te ontmoeten. Jezus belooft in het evangelie: “Waar twee of drie in mijn naam verenigd zijn, daar ben ik in jullie midden” (Mt. 18,20).  Hier begint voor mij kerk-zijn. Moge wij dat samen ervaren".

Terug in de tijd naar…………Molenweg 57 en 59

Voor de twee woningen die thans staan aan de Molenweg 57 en 59 gaan we terug naar 1832. Toen stonden daar nog geen woningen, maar was het hooiland. Dit land was eigendom van Teunis den Bruinen en erfgenamen. Teunis (geboren 8 januari 1789 te Zegveld, overleden 11 juli 1870 te Zegveld) was op 7 april 1826 getrouwd met Caatje (of Kaatje) Honkoop (geboren 1797 te Nieuwkoop, overleden 3 juni 1851 te Zegveld).
Na het overlijden van Caatje Honkoop komt het land voor de helft op naam van Teunis de Bruinen en medeerfgenamen te staan en voor de helft op naam van Hendrica (of Hendrikje) Honkoop, een zus van Caatje Honkoop. Hendrikje (geboren 6 juni 1791 te Nieuwkoop, overleden 15 januari 1873 te Zegveld) was op 3 juli 1835 te Zegveld getrouwd met Krijn van der Kroef (geboren 1791/1792 te Achttienhoven, overleden 31 juli 1855 te Zegveld). Het land heeft nog wel even op naam van Teunis de Bruinen en erfgenamen en Krijn van der Kroef gestaan, maar na het overlijden van Krijn van der Kroef is het weer op naam van zijn weduwe, Hendrikje Honkoop komen te staan.

Rond 1864 wordt er door Teunis den Bruinen en Hendrikje Honkoop op het stukje land een huisje gebouwd. Enkele jaren later, in 1868, wordt het geheel verkocht aan Teunis den Bruinen. Na het overlijden van Teunis den Bruinen in 1870 gaat het huisje over op naam van zijn zoon Johannes (Jan) den Bruinen (geboren 10 februari 1832 te Zegveld, overleden 23 januari 1903 te Zegveld). Jan den Bruinen is op 24 april 1868 te Wilnis getrouwd met Elizabeth Baars (geboren 10 augustus 1843 te Hekendorp, overleden 5 mei 1910 te Zegveld).
In 1893 wordt er een tweede huisje gebouwd op het perceel grond bij het eerder gebouwde huisje in 1864. Het huisje uit 1864 kreeg de latere adressering Molenweg 57 en het in 1894 gebouwde huisje Molenweg 59.

Na het overlijden van Jan den Bruinen op 23 januari 1903 te Zegveld wordt het eigendom van de twee huisjes overgeschreven op naam van zijn weduwe Elizabeth Baars.
En na het overlijden van Elizabeth op 5 mei 1910 wordt Johannes de Rijk eigenaar van de twee huisjes.

Johannes (Jan) de Rijk, veehouder te Zegveld (geboren 4 maart 1866 te Bodegraven, overleden 29 juli 1934 te Zegveld) was op 9 mei 1890 getrouwd met Catharina den Bruinen (geboren 8 mei 1869 te Zegveld, overleden 25 november 1939 te Zegveld). Catharina was een dochter een Johannes den Bruinen en Elizabeth Baars. Johannes de Rijk woonde op de boerderij Kindergoed aan de Hoofdweg 27. Van Jan de Rijk is bekend dat hij de eerste in Zegveld was die een auto reed, een driewieler. Hij was ook de eerste in Zegveld die met zijn auto een sloot inreed. Het hele dorp kwam er aan te pad om het voertuig uit het water te halen.

In 1919 worden de twee huisjes verkocht aan Adrianus van Dam. Hij was grondwerker te Zegveld en was de eerste bewoner van het huisje Molenweg 59. Over hem meer in de verhalen over de bewoners van deze twee huisjes.

Molenweg 57
De eerste bewoner in 1864 is zeer waarschijnlijk Nicolaas Groenendijk (geboren 19 maart 1825 te Zegveld, overleden 30 juli 1889 te Zegveld). Nicolaas was op 11 november 1864 te Zegveld getrouwd met Rijntje Massop (geboren 22 augustus 1839 te Wulverhorst Linschoten, overleden 21 februari 1874 te Zegveld). Na het overlijden van Rijntje hertrouwt Nicolaas op 27 april 1876 met Cornelia van der Kroef (geboren 23 maart 1834 te Kamerik, overleden 9 november 1904 te Zegveld).

Na het overlijden van Cornelia van der Kroef komen de eerstvolgende bewoners er wonen per 4 december 1905. Vermoedelijk vindt in het tussenliggende jaar de herbouw van de woning plaats, die in het kadaster staat opgetekend in 1907. Meestal vindt zo’n registratie één of twee jaar later plaats.

Per 4 december 1905 worden de nieuwe bewoners Anthonius Vianen (geboren 27 januari 1865 te Nieuwkoop) en Cornelia Kompier (geboren 16 december 1874 te Zegveld, overleden 3 april 1964 te Zegveld). Zij zijn op 17 mei 1895 te Zegveld getrouwd. Op 25 november 1907 verhuizen zij naar een andere woning in Zegveld en op 19 februari 1913 vertrekken zij naar Bodegraven.

Per 7 januari 1908 wordt de woning verhuurd aan Cornelis van der Tol (geboren 13 september 1882 te Bodegraven, overleden 18 mei 1915 te Zegveld). Cornelis is op 24 februari 1905 te Bodegraven getrouwd met Johanna Katharina de Koning (geboren 30 april 1877 te Wilnis)
Zij blijven maar kort in deze woning, want op 14 december 1908 dienen zich alweer nieuwe huurder aan.

De nieuwe huurder is Leendert van Jaarsveld, veldarbeider, (geboren 22 juli 1877 te Montfoort, overleden 12 juli 1942 te Boskoop). Leendert is op 22 november 1907 te Willige Langerak getrouwd met Adriana van Lent (geboren 10 mei 1877 te Willige Langerak, overleden 14 mei 1943 te Boskoop). Zij vertrekken op 15 juni 1910 uit deze woning naar een woning aan de Hoofdweg en per 14 oktober 1912 verhuizen zij naar Boskoop.

Wederom nieuwe bewoners. Per 28 november 1910 zijn dit Cornelis van Wijk (geboren 9 juli 1887 te Bodegraven, overleden 9 juni 1951 te Oudenrijn) en Maria Mastop (geboren 6 februari 1887 te Zegveld). Zij waren op 17 november 1910 te Zegveld getrouwd. Per 1 november 1911 vertrekken zij naar de woning Hoofdweg 10.

Een klein jaar staat de woning leeg. Dan komt per 21 oktober 1912 Hendrik van den Hooren (schipper) er wonen. Hendrik (geboren 13 september 1867 te Zegveld, overleden 3 juni 1953 te Zegveld) is op 12 juni 1896 te Zegveld getrouwd met Geertje van Dam (geboren 4 oktober 1867 te Zegveld, overleden 27 november 1931 te Zegveld). Er is een leuke anekdote bekend over de hond van Henk van den Hooren. Hij had een heel klein hondje waar hij heel erg op was. De buurjongens Leen en Arie de Leeuw hadden op een goeie dag de haren van het hondje zo geknipt dat het op een leeuwtje leek. Tot groot verdriet van Henk van den Hooren.

Per 5 mei 1930 komt Theodorus (Dirk) van Ooijen vanuit Hoenkoop naar Zegveld en gaat in dit huisje wonen. Of Hendrik van den Hooren en zijn vrouw Geertje ook nog in dit huisje blijven wonen is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat Hendrik van den Hooren per 10 december 1935 bij zijn zoon in de Meije gaat wonen. Zijn vrouw Geertje is in 1931 overleden. Hendrik en Geertje zijn wel een oom en tante van de vrouw van Dirk van Ooijen. Theodorus (geboren 13 april 1900 te Linschoten, overleden 7 juli 1981 te Oudewater) is op 15 januari 1926 te Hoenkoop getrouwd met Adriana (Jaan) van Dam (geboren 2 december 1899 te Zegveld, overleden 8 april 1984 te Oudewater). Adriana is een dochter van de eigenaar van de woning Adrianus van Dam, die woonde in het andere huisje op Molenweg 59.

Na het overlijden van Adrianus van Dam op 6 december 1934 erft zijn zoon Adrianus van Dam jr. deze woning van zijn vader. Adrianus jr. (geboren 17 oktober 1896 te Zegveld, overleden 19 november 1973 te Zegveld) blijft echter wonen bij zijn zuster Johanna (Anna) die in het andere huisje op Molenweg 59 woont. Adrianus jr. is nooit getrouwd. Hij wilde niet trouwen, want zoals hij zei: ‘Dan mag ik niks meer van die wijven, geen borreltje of wat dan ook. Die lopen altijd te zeuren’. Zo kwam het er vroeger uit. Adrianus jr. overleed tijdens een bezoek aan zijn zuster Jaan, die op nummer 57 woonde.
Na het overlijden van Adrianus jr. wordt de woning verkocht aan Jo Voorend, een politieagent uit de Meije. Hij was getrouwd met Wilhelmina Maria van Ooijen (geboren 3 juli 1926), een dochter van Dirk en Jaan van Ooijen.
Jaan van Ooijen-van Dam verhuist om gezondheidsredenen rond 1976 naar Woon- en Zorgcentrum De Wulverhorst in Oudewater. Als haar man Dirk van Ooijen in 1978 ook in de Wulverhorst wordt opgenomen, verkoopt Jo Voorend de woning aan Kees Rietveld uit Woerden.

Cornelis Maria (Kees) Rietveld (geboren 8 juli 1939 te Woerden) is op 23 augustus 1962 te Vleuten getrouwd met Wilhelmina Maria (Miep) Miltenburg (geboren 19 augustus 1938 te Vleuten. Zij gaan niet meer in het oude huisje wonen, maar slopen het en bouwen op die plek een nieuwe woning. Het oude huisje was niet onderheid, niet geïsoleerd, had halfsteens muren en was daarbij erg vochtig. Bij het slopen van de bedstee in de kamer stond het water er onder. Tijdelijk werd er gewoond in een keet die op het erf stond. Kees, timmerman van beroep, heeft de woning helemaal zelf gebouwd. Zo deed hij al het metsel- en timmerwerk, evenals de loodgieterswerkzaamheden. In 1980 was de woning klaar en kon deze worden betrokken. Kees gaf zijn woning de naam ‘De juiste hoogte’, omdat deze een halve meter hoger is gebouwd als het oude huisje daarvoor.
Zes jaar hebben ze er gewoond. Miep verlangde terug naar Woerden.
Kees vertelt nog een leuke anekdote. Bij het uitbaggeren van de sloot achter de woning heeft hij zeker 200 flessen opgebaggerd. Vorige bewoner Dirk van Ooijen hield wel van een borreltje en in het schuurtje achter het oude huisje werd menig fles soldaat gemaakt samen met zijn zwagers Adrianus en Rinus van Dam. Als de fles leeg was, werd deze met water gevuld en daarna in het water gegooid. De fles zonk naar de bodem en nestelde zich tussen de andere flessen in de bagger. De vrouw van Dirk, Jaan, had zo niets in de gaten van het drankgelag en werd op die manier ‘om de tuin geleid’.

Op 19 september 1986 is de woning verkocht aan Willem (Wim) Beukers (geboren 16 januari 1960). Wim is op 3 oktober 1986 getrouwd met Petronella (Petra) de Groot (geboren 5 december 1963). Aan de nieuwe woning is nagenoeg niets veranderd, alleen is er aan de woning een garage gebouwd nadat er ruimte was gekomen na het slopen van het huisje Molenweg 59 en op een andere plek op het erf een nieuwe woning is gebouwd.

Soli Deo Gloria

Het boek ‘Soli Deo Gloria’ over de geschiedenis van de hervormde kerk in ons dorp, is nog steeds te koop. Voor Euro 19,95 (inclusief een CD met orgelmuziek) is het boek nog steeds te verkrijgen. Misschien een leuk cadeau om weg te geven bij de komende feestdagen. Het boek is te bestellen bij Gert Ton, telefoon 0348-691892 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook is het boek te koop bij Coop supermarkt of bij boekhandel De Hoeksteen in Woerden.

Kerstzangavond

De jaarlijkse kerstzangavond in de Milandhof zal worden gehouden op DV. maandag 16 december. Aanvang 19.30 uur. Deze avond gaat uit van de Zegveldse verenigingen en wordt dit jaar verzorgd door zangkoor “De Lofstem”. Amanda Muis uit Zegveld houdt een korte meditatie over het thema van de avond: “Met haast naar Bethlehem”.
Aan deze avond werken mee: Het kerstkinderkoor, jongerenkoor Espérance  en zangkoor “De Lofstem”. Alle koren staan o.l.v. dirigente Pia Schütz. Pia zal tevens als soliste optreden.
Het pianospel is in handen van Sjaak van der Mel. Wilbert Spaanderman begeleidt jongerenkoor Espérance. Verder wordt medewerking verleend door Muziekvereniging “Kunst na Arbeid”. Bij de entree wordt u sfeervol begroet door het Mallet Percussion Corps.
De geluidstechniek wordt verzorgd door Huib de Bruijn.
Er staan veel bekende Kerstliederen op het programma die door u kunnen worden meegezongen, begeleid door de muzikanten van KNA.
Aan het eind van de avond zal er een collecte worden gehouden.
U bent allen heel hartelijk voor deze kerstzangavond uitgenodigd!

Fonds Verstandelijk Gehandicapten

De collecte voor het Fonds Verstandelijk Gehandicapten heeft dit jaar  Euro 1.253,40 opgebracht.
Alle vrijwilligers bedankt voor de energie en tijd om samen in heel Zegveld en de Meije te collecteren! Met de opbrengst kunnen er lokale en landelijke projecten worden gesteund voor mensen met een verstandelijke beperking, zodat zij ook kunnen meedoen in de samenleving, net als iedereen.

Bibliotheek Zegveld opnieuw ingedeeld

nov-boekenDe Bibliotheek Zegveld heeft een andere indeling gekregen. De boeken staan nu per interessegebied bij elkaar, de zogenoemde ‘werelden’.
Uit klantenonderzoek is naar voren gekomen dat veel klanten de indeling naar ‘werelden’ prettig vinden. Er hoeft niet meer door alle kasten heen gezocht te worden naar de streekromans of de spannende boeken. Men kan gericht zoeken in één wereld.
-    in de wereld Literatuur & Cultuur vindt u de literaire romans, psychologische romans, humor en waargebeurde verhalen.
-    in de wereld Spannend & Actief vindt u de thrillers, detectives, avonturenromans en oorlogsboeken.
-    in de wereld Liefde & Leven vindt u de romantische boeken, historische romans, familie- en streekromans
Kleuter voorlezen
Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen of ze lezen of niet. Veel voorlezen op jonge leeftijd helpt het kind een goede lezer te worden. En wist u dat door 15 minuten (voor)lezen per dag uw kind 1000 nieuwe woorden leert per jaar?
Daarom gaan we vanaf november in alle vestigingen van de Bibliotheek voorlezen, op woensdagmiddagen  voor kleuters en hun ouders, grootouders of andere begeleiders.
Iedere maand staat er een nieuw thema centraal.
Alle voorleesdata en tijden vindt u op de website www.regiobibliotheekhetgroenehart.nl.
Daarnaast vindt u op de website iedere maand het actuele thema met een Kleuterboeken-top-10, samengesteld door de Bibliotheek.

WELzijn Zegveld, in en vanuit de ZEGGE.

Afgelopen week heeft de commissie WELzijn Zegveld vergaderd met alle vrijwilligers. Het was een goede bijeenkomst waarbij we over en weer ideeën hebben uitgewisseld en besproken wat goed en soms niet goed gaat.
Op maandagavond kan er worden gehaakt of gebreid, maar er kan ook een spelletje worden gedaan of even gezellig kletsen. Geen idee wat op die avond het belangrijkste onderdeel is. Maar mijn conclusie is dat de maandagavond zeer geslaagd is te noemen.
Het zwemmen is vanwege te weinig deelnemers helaas gestopt. Dit is erg jammer, dus als er weer belangstelling is, dan horen wij dat graag van u.
Wat betreft de activiteiten in december. Op woensdag 11 december om ± 14.00 uur gaan we voor de eerste keer aan de slag. We gaan dan gezamenlijk kerststukjes maken in ”de Zegge”. Mocht u hierbij willen zijn dan kunt u zich aanmelden bij Rita Dimmendaal, telefoonnummer 691319. Wij hopen op veel creatieve mensen!
De tweede activiteit vindt plaats op maandag 16 december. Die avond wordt voorafgaande aan de kerstzangavond, de traditionele gezamenlijke broodmaaltijd georganiseerd.  Inloop vanaf 16.30 uur. De maaltijd begint om 17.00 uur. Zoals u gewend bent, is dit een uitgebreide en bijzondere feestmaaltijd. U moet zich van te voren wel even opgeven bij een van de commissieleden, dit is noodzakelijk in verband met de voorbereidingen. De kosten bedragen Euro 8,00 per persoon. Kom er gezellig bij en doe mee!
Namens de commissie, tot de volgende keer, Herman Groen.

Pin It