Oprichtingsvergadering Zegveld Zorgt trekt veel belangstellingmrt ZegveldZorgt

Op dinsdag 16 februari jl. is de oprichtingsvergadering van zorgcoöperatie Zegveld Zorgt gehouden. De avond is georganiseerd door de werkgroep Zorg van het Dorpsplatform Zegveld. Een grote meerderheid van de aanwezigen stemde in met het voorstel tot oprichting van de zorgcoöperatie. Daarmee is een belangrijke stap gezet.

Vorig jaar april heeft de werkgroep Zorg een openbare vergadering gehouden om uitleg te geven over de plannen voor het oprichten van een zorgcoöperatie. Toen waren zo’n 150 inwoners naar Gasterij De Milandhof gekomen. Nu waren 170 inwoners aanwezig bij de oprichtingsvergadering. Het is duidelijk dat het onderwerp kan rekenen op een onverminderde belangstelling bij de dorpsbewoners.

Tijdens de oprichtingsvergadering werd uitgelegd hoe het organisatiemodel in elkaar steekt. Een spilfunctie krijgt de dorpsconsulent. Bij de dorpsconsulent komen alle vragen voor hulp en ondersteuning binnen. En de dorpsconsulent probeert knelpunten te signaleren. De dorpsconsulent wordt het gezicht van Zegveld Zorgt. De dorpsconsulent komt in dienst van de gemeente Woerden en wordt aangesteld in nauwe samenspraak met het bestuur van Zegveld Zorgt.

Daarna volgde een toelichting op de conceptstatuten, het lidmaatschap en de rechtsvorm van Zegveld Zorgt. Tijdens de oprichtingsvergadering gaven 130 inwoners zich op als lid van de nieuwe zorgcoöperatie. Deze aspirant leden lieten bij handopsteken weten in te stemmen met de oprichting van coöperatie Zegveld Zorgt.

mrt ZegveldZorgt1Op de eerste ledenvergadering, die gepland staat voor 6 april as., zullen de statuten definitief worden vastgesteld.
De werkgroep Zorg heeft zeven inwoners bereid gevonden een bestuursfunctie te aanvaarden bij Zegveld Zorgt. Drie van hen maakten tot nu toe deel uit van de werkgroep Zorg: Piet Bremmer, Geertje Bol en Theo Nieuwendijk. De andere kandidaat-bestuursleden zijn: Henri Goes, Annemiek van der Beek, Hans van Kesteren en Mariëtte Rietveld. In de eerste ledenvergadering zal de bestuursverkiezing plaatsvinden. Vervolgens zal het bestuur de taken van de werkgroep Zorg overnemen.
Als daarna de akte van oprichting is gepasseerd bij de notaris is de zorgcoöperatie een feit.

Beleef een unieke vakantie en word gastgezin! (een ingekomen bericht)

Beleef dit jaar een andere vakantie en geef twee kansarme Roemeense kinderen de vakantie van hun leven. De Stichting Roemeense Kinderhulp organiseert al 25 jaar een kindervakantie voor kinderen in de leeftijd van 9 t/m 11 jaar uit Sovata en omgeving, Transsylvanië in Roemenië. De kinderen komen zondagmiddag 3 juli 2016 met de bus in IJsselstein aan en vertrekken zaterdagochtend 23 juli 2016 weer naar Sovata. De kinderen verblijven per tweetal bij gastgezinnen. De Stichting Roemeense Kinderhulp is nog dringend op zoek naar gastgezinnen voor dit jaar. De gastgezinnen worden door de stichting goed begeleid. Er komen ook twee Roemeense begeleiders mee die kunnen helpen bij eventuele problemen en bij de taalbarrière. Dure uitjes zijn niet nodig: een middag zwemmen of een stukje fietsen is voor de kinderen al een feest. Eens per week organiseert de stichting een dagtochtje voor de  kinderen. De gastouders zijn dan een dagje vrij.mrt Kinderen2
Voorafgaand aan de vakantie wordt er een informatieavond georganiseerd en ook tijdens de vakantie zijn er voldoende mogelijkheden voor de gastgezinnen om ervaringen uit te wisselen.
Wilt u meer weten over de kindervakantie? Vraag dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan. U kunt hierover contact opnemen met Karin Mentink, tel. (030) 6886128, Petra de Vos, tel. (0348) 554199, Keesjan Steverink tel. 06 24607614 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Wil je weten hoe een gastouder het heeft ervaren? Neem dan contact op met Caroline de Kruijf (0348) 691865.  Vorig jaar en in 2014 waren zij ook gastgezin. Deze vakanties hebben zij als heel mooi en bijzonder ervaren. Af en toe gingen we een dagje uit maar een dagje thuis, lekker spelen in de speeltuin of voetballen met de Nederlandse kinderen vonden de Roemeense kinderen al heel leuk. Het zou leuk zijn als ook in Zegveld e.o. meer gastgezinnen komen.
Kijk ook eens op de site: www.roemeensekinderhulp.nl of op de facebookpagina: www.facebook.com/RoemeenseKinderhulp

Juf Anja Post 40 jaar in het onderwijs (een ingekomen bericht)

Op donderdag 10 maart werd Juf Anja Post, werkzaam op de basisscholen Willibrord en Miland in het zonnetje gezet omdat zij al 40 jaar in het onderwijs werkt. Zij werkt als leerkracht en als internbegeleider. Op donderdagmiddag heeft zij het feest eerst gevierd met alle leerlingen van de locatie Miland en daarna was nog meer feest met alle collega’s waaronder ook oud-collega’s.
mrt Juf 40 jaarAnja is haar loopbaan gestart op de Jozefschool, was daarna werkzaam op de Speel- en Werkhoeve en daarna op de basisscholen Willibrord en Miland.
Naast de liefde voor haar gezin, familie en haar werk is zij ook grote fan van Annie MG Schmidt en David Bowie. Het was dan ook niet verwonderlijk dat op deze feestelijke middag er diverse activiteiten waren die dit als thema hadden. In de toespraak van de directeur werd er een vergelijking gemaakt tussen Annie MG Schmidt en juf Anja. Net als Annie MG Schmidt is ook Anja tintelfris in haar werk, is zij kritisch en heeft zij een groot gevoel voor rechtvaardigheid.
Het team van medewerkers is trots op Anja en zij hopen nog heel lang met haar te mogen samenwerken.

“De Boer Op”  (een ingekomen bericht)
 Open dag agrarische bedrijven in Zegveld

De commissie open dag van het ACW (Agrarisch Centrum Woerden) organiseert ieder jaar een open dag op diverse agrarische bedrijven rond Woerden. Dit jaar gaan we weer naar Zegveld en wel op zaterdag 9 april tussen 10.00 en 15.30 uur.

Behalve koeien, kalveren, varkens en schapen met lammetjes, zijn er ook oude tractoren te bewonderen. Ook is het ooievaarsbuitenstation de gehele dag open voor bezoekers. Iedere Zegvelder heeft daar vast wel eens een bezoekje gebracht en zo niet, dan wordt dat de hoogste tijd! Maar voor mensen buiten Zegveld is het ook een mooie gelegenheid om hier een kijkje te nemen.

De volgende bedrijven doen mee:
Fam. Van der Wind       Dwarsweg 7    melkveehouderij
Fam. Van Dam             Rondweg 24    melkveehouderij
Fam. De Groot             Rondweg 15    melkveehouderij; kaasmakerij; varkens
Fam. Van Ingen           Rondweg 17    vleeskalveren; schapen met lammetjes
Ooievaarsbuitenstation Dorpsstraat 2  ooievaars; kippen; watervogels
Jits Coljé                     Bosweg 17      historische tractoren

De officiële opening van de open dag vindt om 10.30 uur plaats bij de Fam. Van Dam aan de Rondweg. Jan van Zijtveld, de spreekstalmeester van de koeienkeuring op de koeiemart zal met deskundig commentaar de 100.000 liter koe Wietske 16 huldigen. Een ieder is hierbij van harte uitgenodigd om dit feestje mee te vieren!

Pak zo mogelijk de fiets en maak er een gezellige dag van. Op een aantal bedrijven is er gelegenheid om iets te eten of te drinken. Dus voor een leuke dag boerderijbeleving, ga “De Boer Op”, de agrariërs heten u van harte welkom!

Informatiefolders kunt u vinden in de bibliotheken of bij Coop Bremmer. Ook kunt u voor informatie terecht op www.deboeropwoerden.nl

Voorleeskampioen 2016 van de regio ‘Het Groene Hart’

De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en wordt mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en georganiseerd in samenwerking met de bibliotheken.mrt Kimberley

Tijdens voorronden van Voorleeskampioen 2016 op de scholen in de regio ‘Het Groene Hart’ werden negentien voorleeskampioenen geselecteerd. Deze kampioenen streden op 1 en 2 maart 2016 tijdens de Regionale Voorleeswedstrijd in Oudewater om de titel. Uit deze schoolkampioenen werd Kimberley Uittenboogaard van basisschool De Jorai gekozen als Voorleeskampioen 2016 van de regio ‘Het Groene Hart’.
Kimberley vertelt: ‘Het was heel spannend en ik was best wel zenuwachtig, maar op het moment dat ik ging voorlezen waren de zenuwen verdwenen’. Zij las de jury en de vele aanwezigen ongeveer vijf minuten voor uit het boek ‘Speurtocht naar het verleden’ van Ellen Thijsinger. In dit boek vinden de personages Vincent en Emma een verzetskrant uit de Tweede Wereldoorlog in een oude boerderij. ‘Ik houd heel erg van lezen en lees wel tien boeken per week’ vertelt Kimberley verder. ‘Mijn favoriete boeken zijn de fantasyboeken van de schrijfster Francine Oomen’, maar naast lezen vind ik knutselen, tekenen, duiken, tennissen, volleybal en nog veel meer sporten ook heel erg leuk’.

Kimberley gaat als regiokampioen door naar de Provinciale Voorleeswedstrijd op 5 april 2016 in Theater ‘De Kom’ in Nieuwegein. Aan supporters geen gebrek in Nieuwegein, want alle leerlingen uit groep 8 van de Jorai mogen mee naar de wedstrijd. Als Kimberley de Provinciale Voorleeswedstrijd wint gaat ze door naar de Nationale Voorleeswedstrijd op 25 mei 2016 in de Schouwburg in Amstelveen.

De Berichtgever wenst Kimberley heeft veel succes en plezier tijdens de Provinciale Voorleeswedstrijd in Nieuwegein.

VBW-middag druk bezocht!

De extra activiteit van de Vakantie Bijbel Week – een middag in de voorjaarsvakantie – is druk bezocht. mrt VBW middag
Op zaterdagmiddag 27 februari stonden de deuren van de Jorai open voor alle kinderen die op de basisschool zitten. Theater ‘De Wonderwolk’ van Timo van den Heuvel was uitgenodigd om zijn voorstelling ‘Hou je vast’ te komen laten zien. Met zijn interactieve programma wist Timo de kinderen goed te betrekken bij zijn reis naar Egypte. Er was een rol voor kinderen in de zaal of op het podium, er werd muziek gemaakt en gezongen, maar er werd vooral ook veel plezier gemaakt. In de pauze was er warme chocolade melk en een plak koek. Voor ieder kind was er aan het eind van de middag een zakje chips en een tijdschrift. Op www.vbwzegveld.nl staan foto’s om nog even terug te kijken.

Zegveld Helpt! Helpt u mee?

In de vorige berichtgever heeft u al kunnen lezen dat de rommelmarkt van 23 april geheel gekoppeld is aan de reis van ruim 30 jongeren naar Israël. De jongeren zullen deze reis de twee doelen bezoeken, bekijken en het geld symbolisch overhandigen.
Over één doel heeft u al kunnen lezen: Seeds of Hope! Wij kunnen melden dat ons voornemen is dit project te steunen in het aanschaffen en verbeteren van de elektra, airco, ventilatie en het nodige sanitair. De begroting van Seeds of Hope laat zien dat ze hiervoor ruim 6000 euro nodig hebben. Wij hopen met Zegveld Helpt! deze zorg voor hun weg te nemen.
Met Zegveld Helpt! hopen we ook nog een tweede project te kunnen steunen. Daarom willen wij u ook iets vertellen over Yoyakim Figueras. Deze man doet werk onder de bedoeïenen bij Arad. Deze stam leeft in de woestijn en is zeer arm. Een aantal jaar geleden is Yoyakim begonnen met een kleuterschool en dit is uitgebreid met verschillende groepen en wordt er aan alle leeftijden onderwijs en begeleiding gegeven. Voor dit onderwijs is geld nodig. Zo is er materiaal nodig, maar ook mensen die het onderwijs kunnen geven. Wij hopen met de opbrengst Yoyakim te kunnen helpen om zijn plannen onder deze stam voort te zetten.
Alle jeugdclubs van de hervormde gemeente bedenken zelf altijd een actie om geld bij elkaar te krijgen voor de mensen die het minder hebben en dit jaar dus de doelen in Israël. Zo stond Club Mirjam al op de goede doelen dag met kaarsjes. Goed gedaan meiden. Veel clubs zijn nog bezig met de voorbereidingen van hun actie. Zo worden er weer flessen opgehaald! Geeft u ook een paar flessen mee?
Ook worden er weer ontbijtjes verzorgd. Hoe u ook zo’n ontbijtje kunt bemachtigd, kunt u vinden op de folder die later bij u door de bus zal vallen. Ook kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Verder zal de JV weer komen met een sponsoractie en sluiten we dit Zegveld Helpt-jaar af met de rommelmarkt op 23 april.
Zegveld Helpt is niet alleen de organisatie, ook niet alleen de jeugd van Zegveld, maar het hele dorp. Wij hopen dat iedereen zijn steentje bijdraagt en dat we samen iets kunnen doen voor de mensen die het geld hard nodig hebben. Wat kunt u doen? 1. De kinderen helpen bij hun actie door iets leuks te kopen of flessen mee te geven. 2. Naar de gezellige markt komen op 23 april tussen 9.30 – 14.00 uur, waar weer vele kramen met mooie spullen zijn. Verder is er weer een springkussen voor de kinderen, kunt u een kopje koffie drinken en zijn er weer allerlei versnaperingen te koop, met dit jaar ook voor de eerste keer versnaperingen van de BBQ. 3. U kunt uiteraard ook weer helpen met het geven van mooie spullen voor de markt, want zonder spullen geen markt. Wij komen zaterdagmorgen 16 april weer bij u langs. Zet u de spullen vast klaar?
Voor vragen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

mrt Kinderkledingbeurs1

Kledingbeurs voorziet in behoefte

Zaterdagmorgen 12 maart stonden om 8 uur al de eerste mensen bij de ingang van de Voorhof. Hier werd de voorjaars kledingbeurs gehouden. Toen om 9 uur de deur open ging, was de rij aangegroeid tot aan het eind van het plein. Er was dan ook veel reclame gemaakt in de regionale dagbladen en een prachtig reclamedoek hing al een week aan het begin van de Zegveldse Uitweg. Dit alles had tot gevolg dat er veel nieuwe gezichten te zien waren. En er was keus genoeg. Dit keer waren 11.290 stuks aan kleding en speelgoed ingebracht en zijn er 200 betalende kopers geweest waaronder ook veel mensen van buiten ons dorp.
Op het plein stond dit keer een koffie kraam waar de bezoekers uiteraard wat konden drinken maar ook voor thuis nog stroopwafels en/of koek konden meenemen. Dit alles bij elkaar had tot gevolg dat aan het eind van de dag € 2.250,00 kon worden overgedragen aan de kerkrentmeesters van de hervormde gemeente. De opbrengst is bestemd voor het kerkelijk centrum ‘De Voorhof’. Een woord van dank aan allen die hieraan hebben bijgedragen is zeker op z’n plaats.

mrt Kinderkledingbeurs2 mrt Kinderkledingbeurs3

Voor u gelezen
Siveo MB1 wordt ambassadeur voor Sportclub Only Friends

Op het nieuwe tenue van de speelsters van MB1 prijkt de naam van Friendship Sport Centre het sportcentrum van Sportclub Only Friends. Deze sportclub in Amsterdam biedt alle kinderen en jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een chronische ziekte de mogelijkheid onder begeleiding en in een vertrouwde omgeving een sport te beoefenen waarbij wordt uitgegaan van de behoeften en de belevingswereld van deze groep jonge sporters.
De achterliggende gedachte van sponsor Rob van Hoogdalem, die al 40 jaar Siveo sponsort, is dat ‘gezonde sporters zich inzetten voor een sporter met een beperking’. Sportclub Only Friends valt op dit moment nog onder het Wilhelmina Kinderziekenhuis, maar moet in de nabije toekomst zelfstandig worden. Tijdens een rondleiding op 27 februari 2016 in het Frienship Sport Centre in Amsterdam hebben de MB1 speelsters hun tenue in ontvangst genomen en kunnen zien op welke wijze de jeugdige sporters hun sport beoefenen en beleven. De speelsters van MB1 steunen en promoten dit goede doel van harte en overhandigen daarom bij elke wedstrijd een informatiepakket aan het bestuur van de tegenstander en een bidon voor de tegenspeelsters. Tevens hebben de speelsters van MB1 een facebooksite geopend en zullen ze -waarschijnlijk- in juni 2016 deelnemen aan een sponsorloop in Amsterdam. Ook binnen het bestuur van Siveo worden voorstellen uitgewerkt voor het organiseren van activiteiten waarvan de opbrengsten voor Sportclub Only Friends en Friendship Sport Centre zullen zijn.

mrt siveo mb1

Kinderbingo

Op 5 maart jl. werd voor de tweede keer de Kinderbingo georganiseerd door Speeltuinvereniging De Robbedoes voor alle kinderen van de basisschool. Tijdens de eerste Kinderbingo, die vorig jaar werd georganiseerd in plaats van de knutselmiddag, was het een groot succes. Dit jaar werd het succes overtroffen aangezien nu tachtig i.p.v. veertig kinderen  meededen. De organisatie moest ‘alle zeilen bijzetten’ om de Kinderbingo goed te laten verlopen, maar kan terugkijken op een geslaagde middag.

mrt kinderbingo1 mrt kinderbingo2

mrt kinderbingo3 mrt kinderbingo4

Nieuwe onderneming: Cora’s Knipperij

Per 15 februari 2016 is Zegveld een nieuwe kapsalon rijker. Bij de van oorsprong Zegveldse Cora  Loenen-Kastelein begonnen de ‘creatieve kappershanden’ weer  te jeuken na een uitstapje in de administratieve sector en zij waagde de sprong een eigen kapsalon te beginnen.
mrt Coras KnipperijCora: “Ik heb jarenlange ervaring in de kappersbranche als kapster en later als kapster/assistent bedrijfsleidster, maar de lange dagen in de salon begonnen mij op te breken.  Als receptioniste/administratief medewerkster werkte ik binnen kantoortijden en dat was heel prettig. Na de geboorte van mijn jongste dochter heb ik toch de keuze gemaakt terug te keren naar de branche waar mijn passie ligt”. Concrete plannen werden medio december 2015 gemaakt en vervolgens werd de professionele salon op de eerste verdieping van de woning aan de Kastanjelaan nr. 19 ingericht. “Ik knip in de salon, maar ook op locatie. Door mijn enthousiasme, creativiteit, kwaliteit en positieve mond-tot-mondreclame hoop ik klanten in Zegveld en omstreken te werven, maar de ‘gunfactor’ is natuurlijk ook van invloed. Mijn droom is ooit de berging aan de voorzijde van onze woning te verbouwen als kapsalon, maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek”. De Berichtgever wenst Cora Loenen veel succes met haar nieuwe onderneming.

Voor een afspraak kunt u bellen met Cora Loenen via 0612761558 of een berichtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.facebook.com/corasknipperij  

Dinsdag- & donderdagochtend 09.00-11.30 uur in de kapsalon
Woensdagavond 18.00-21.30 uur op locatie
Zaterdagochtend 09.00 – 11.30 uur op locatie

16 april spinningmarathon Blue Angels. (een ingekomen bericht)

Op 2 juni ga ik, Marco van Mourik samen de Blue Angels de strijd aan tegen kanker op de Alpe d’Huez. Ter nagedachtenis aan de mensen die te vroeg aan kanker zijn overleden en ter inspiratie van de mensen die aan het strijden zijn of de ziekte hebben overwonnen, want opgeven is geen optie!mrt Spinning
Het team bestaat uit 6 fietsers en 1 hardloper uit Abcoude, Zaandam en Zegveld. Daarom organiseren wij op 16 april van 9.00-13.00 uur een spinningsmarathon bij Fitland in Woerden. Opgeven kunt u via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Verder teaminformatie kan u vinden op www.blue-angels.nl

Maak “kennis met tennis” gaat van start (een ingekomen bericht)

“De maak kennis met tennis actie wordt jaarlijks georganiseerd door Tennisvereniging Miland in Zegveld en is bedoeld voor zowel volwassenen als jeugd”. Aan het woord is Rietje van Loon, een van de technische commissie leden van de tennisvereniging.  “Het heeft als doel jouw kennis te laten maken met tennis op onze gezellige vereniging”.
Dus heb je ooit getennist en wil je dat weer oppakken of heb je nooit getennist en denk je er over na om het eens te proberen? Dan is de vrijblijvende kennismakingsavond op onze vereniging iets voor jou.
mrt tennisDeze avond wordt georganiseerd op dinsdag 29 maart en donderdag 31 maart en is van 19.30 uur tot 21.15 uur. De vereniging biedt daarnaast ook een maak kennis met tennis pakket aan. Dit pakket  bevat 5 tennistrainingen, verzorgt door een tennistrainer van 2R-Sports. Daarnaast kun je ook deelnemen aan de verenigingsactiviteiten tussen 1 april en 1 juni. Dit alles wordt aangeboden voor een prijs van 40 euro. Interesse? Neem contact op met Cees de Vink (mede lid technische commissie) via telefoonnummer 0348-691861 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor de jeugd bevat de maak kennis actie 3 tennislessen en ook een wedstrijd les. Alles wordt verzorgd  door de tennisleraar van 2R-Sports. Daarnaast kan er op vrijdagmiddag mee getennist worden met de jeugdleden van de vereniging, want iedere vrijdagmiddag wordt er vrij getennist op de jeugd label-middag onder begeleiding van de jeugdcommissie. De maak kennis met tennis actie voor jeugd wordt aangeboden voor 25 euro. Interesse? Neem contact op met Petra Haring (jeugdcommissie) telefoonnummer 0348-407695 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tot slot wil Rietje nog kwijt dat ze hoopt dat net als vorige jaren het weer een daverend succes wordt en dat T.V. Miland weer veel nieuwe leden mogen verwelkomen.

Brandweerpost Zegveld rukt uit bij reanimaties (een ingekomen bericht)

mrt Brandweer

Vanaf 15 maart rukt brandweerpost Zegveld uit bij reanimaties. In situaties waarin elke seconde telt, kan de brandweer vaak eerder ter plaatse zijn bij een vermoedelijke reanimatie dan een ambulance.
Brandweer vaak snel ter plaatse
Als een onwel wording wordt gemeld bij de alarmcentrale en men vermoedt dat het om een reanimatie gaat, wordt een ambulance gealarmeerd om met de grootst mogelijke spoed ter plaatse te gaan. Vanaf 15 maart wordt bij een dergelijke melding in Zegveld ook de brandweerpost gealarmeerd.mrt aed
Brandweerwagen in de straat
De meest opvallende verandering die zal worden opgemerkt is het feit dat een brandweervoertuig in de straat te zien zal zijn bij een reanimatie. Deze rijdt in dit geval met zwaailicht en sirene aan. Natuurlijk zal ook de ambulancedienst met zwaailicht en sirene aankomen.
Succesvolle pilot
mrt brandweer autoUit een pilot met meerdere brandweerposten in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is gebleken dat de brandweer vaak eerder ter plaatse kan zijn dan de ambulancedienst. De brandweer kan dan starten met reanimeren, inclusief het gebruik van een AED. Dit is natuurlijk zeer belangrijk in een situatie waar elke seconde telt. Uit de pilot is gebleken dat bij een reanimatie vaker succes wordt geboekt als ook de brandweer wordt gealarmeerd. Dat komt door de tijdwinst, maar ook door de goede samenwerking tussen de hulpdiensten.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Gijs van Brenk
Postcommandant Zegveld
Mobiel: 06-10237649
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opening tweede vestiging Stoof Tweewielers in Woerden

Op 3 maart jl. opende Stoof Tweewielers een tweede fietsenwinkel in het voormalige pand van de Rabobank aan de Voor- en Rijnstraat in Woerden. Sinds 1960 is de familie Stoof al actief in de fietsenbranche. Nu de derde generatie (Leon en Elbert) van dit familiebedrijf ook werkzaam is in het bedrijf werd dit als een prachtige kans gezien verder uit te breiden. Bovendien heeft Stoof al veel klanten uit Woerden en is dit een goede aanvulling op de bestaande dienstverlening. mrt Stoof
Precies om 19.30 uur opende Zoë Stoof, de dochter van Leon, op een prachtige kinderdriewieler de winkel. Dit gebeurde in het bijzijn van een grote groep genodigden. Binnen sprak wethouder Hans Haring lovende woorden over de winkel. Daarna nam Gert-Jan Stoof het woord om een groot aantal mensen te bedanken. Vervolgens was er ruimschoots gelegenheid om de familie te feliciteren en rond te kijken in de mooie nieuwe zaak. De zaak is ruim en speels van opzet met aparte afdelingen voor de verschillende soorten fietsen. Zo is er een afdeling met elektrische fietsen, één met kinderfietsen en ook de zogenaamde life-style fietsen ontbreken niet in het complete assortiment. De voormalige kluis is omgebouwd tot kinderparadijs. Aan de Rijnstraatzijde is een ruime werkplaats gecreëerd. De Berichtgever wenst de familie Stoof succes met de nieuwe zaak.

Terug in de tijd naar…………………Molenweg 5

We moeten al weer een poosje terug gaan in de tijd toen het adres Molenweg 5 nog bestond. Voor Molenweg 5 was de adressering huisnummer 195. Bij de bouw van de woningen aan de Julianalaan verdween ook de adressering van de woningen aan de Molenweg 1 t/m 37 (oneven nummering). Op 1 september 1970 nam de gemeenteraad van ons dorp het besluit om de nieuw aangelegde weg bij deze woningen de straatnaam Julianalaan te geven.

Maar eerst terug naar het begin. Ook ditmaal starten we in 1832, toen de kadastrale registers aangelegd werden.
In 1832 was Jan de Groot (bouwman) eigenaar van dit toen nog stukje weiland. Jan de Groot (geboren ± 1768 te Lexmond, overleden 22 november 1948 te Zegveld) was op 21 januari 1814 te Zegveld getrouwd met Catharina (Stijntje) van Rijnbeek (gedoopt 27 oktober 1784 te Nieuwkoop, overleden 3 mei 1855 te Zegveld). Na het overlijden van Jan de Groot vindt er een boedelscheiding plaats en wordt zijn dochter Petronella de Groot eigenaresse.

Petronella de Groot (geboren 25 april 1820 te Zegveld, overleden 24 april 1860 te Zegveld) is op 17 november 1843 te Zegveld getrouwd met bouwman Jan Verburg (geboren ± 1812 te Bodegraven, overleden 9 maart 1873 te Zegveld). Na het overlijden van Petronella wordt haar man Jan Verburg eigenaar van dit stukje weiland. Jan Verburg hertrouwt op 24 januari 1862 te Kamerik met Maria Helsdingen (gedoopt 21 februari 1811 te Nieuwkoop, overleden 19 augustus 1885 te Wilnis). In 1870 verkoopt Jan Verburg dit stukje weiland aan Pieter van den Toorn.

Pieter van den Toorn (geboren 23 februari 1825 te Hazerswoude, overleden 11 november 1909 te Zegveld) is op 9 juni 1848 te Bleiswijk getrouwd met Jannetje Buitenhuis (geboren 9 juni 1824 te Bleiswijk, overleden 2 december 1894 te Zegveld). mrt Bakker Benschop
Pieter van den Toorn was de plaatselijke aannemer, hij had een timmerbedrijf. Van den Toorn laat op dit stukje weiland 2 kleine woningen bouwen.

In woning nummer 1 komt per 12 juni 1870 de arbeider Gerrit Kleinveld wonen. Gerrit (geboren 13 juni 1839 te Lopik, overleden 6 april 1903 te Bodegraven) is op 16 december 1870 te Zegveld getrouwd met Gijsje Voorneveld (geboren 11 december 1848 te Zegveld, overleden 17 augustus 1929 te Woerden). Op 7 september 1878 vertrekken zij uit de gemeente Zegveld. Na het overlijden van Gerrit Kleinveld hertrouwt Gijsje Voorneveld op 29 augustus 1907 te Zegveld met Hendrik van Hoff (geboren 29 juni 1855 te Woerden, overleden 29 juli 1931 te Woerden).

In woning nummer 2 komt de arbeider Willem de Waaijer wonen. Willem (geboren 31 mei 1823 te Ouderkerk aan de Amstel, overleden 3 februari 1891 te Zegveld) is op 1 december 1854 te Woerden getrouwd met Aletta Nap (geboren 25 november 1826 te Kamerik, overleden 6 maart 1888 te Zegveld).

Of beide huisjes steeds bewoond zijn geweest is niet helemaal duidelijk. Wel is te vinden dat er vervolgens ook gewoond heeft Adrianus de Lange, arbeider. Adrianus (geboren 3 december 1848 te Kamerik, overleden 23 juli 1900 te Zegveld) is op 6 februari 1885 te Zegveld getrouwd met Annigje Kompier (geboren 22 januari 1864 te Zegveld, overleden 15 maart 1935 te Bodegraven).

Eigenaar Pieter van den Toorn verkoopt de twee woningen op 6 juli 1904 aan Jan Hoogeveen sr. In de akte staat: ‘Pieter van den Toorn, zonder beroep te Zegveld, verkoopt aan Jan Hoogeveen, schilder te Zegveld, een huis, geschikt als drie woningen, met erf te Zegveld, voor 800 gulden’. Per 12 november 1904 gaat schilder Jan Hoogeveen hier zelf wonen. Jan Hoogeveen (geboren 2 mei 1866 te Zegveld, overleden 2 februari 1944 te Zegveld) is op 9 augustus 1888 te Zwammerdam getrouwd met Cornelia Tamse (geboren 1 maart 1869 te Rietveld, overleden 9 september 1935 te Zevenhuizen). Al spoedig vindt er een herbouw plaats van één van deze woningen en rond 1911 ook nog eens een verbouw. Per 21 april 1911 verlaten zij de woning en verhuizen naar huisnummer 137A. Huisnummer 137 is thans woning Hoofdweg 15. Vermoedelijk werd deze woning in tweeën bewoond. Want toen woonde er ook aannemer Jacobus Johannes van den Toorn. Op 28 december 1932 zou Jan Hoogeveen sr. naar Zevenhuizen verhuizen. Na het overlijden van zijn vrouw komt hij op 2 december 1936 weer terug naar Zegveld. Dan gaat hij wonen aan de Molenweg 25, een huisje op ‘Volkslust’. Per 31 maart 1938 verhuist hij voor de laatste keer en wel naar Molenweg 7, de woning naast de bakkerij van zijn schoonzoon Jacob Benschop.

Schilder Jan Hoogeveen verhuurt na zijn vertrek in 1911 de woning aan Adrianus Graafland, afkomstig uit Bodegraven. Adrianus (geboren 13 november 1840 te Bergambacht, overleden 5 november 1919 te Zegveld) is op 31 januari 1901 te Zegveld getrouwd met Johanna van Tilburg (geboren 2 oktober 1853 te Zoeterwoude, overleden 4 juni 1930 te Alphen aan den Rijn). Per 18 november 1912 vertrekken zij alweer. Na het overlijden van Adrianus heeft Johanna een poos ingewoond bij haar neef en vervolgens bij haar broer Cornelis van Tilburg. Per 23 december 1927 verhuist zij mee met het gezin van haar broer naar Alphen aan den Rijn.

Na hun vertrek worden de twee woninkjes samengevoegd. In het kadaster staat dat er een ‘vereniging’ plaats vond.
Opnieuw wordt de woning verhuurd en wel per 27 november 1912 aan broodbakker Jacob Benschop uit Boskoop. Jacob Benschop (geboren 6 maart 1889 te Amsterdam, overleden 20 april 1945 te Zegveld) trouwde kort daarna op 2 januari 1913 te Zegveld met de dochter van Jan Hoogeveen, namelijk Elisabeth Hoogeveen (geboren 26 februari 1890 te Zegveld, overleden 25 maart 1990 te Woerden op 100-jarige leeftijd). Rond 1920 vindt er een bijbouw plaats.

Na het overlijden van Jan Hoogeveen vindt er in 1947 een boedelscheiding plaats. De woning Molenweg 5 komt in bezit van Elisabeth Benschop-Hoogeveen, weduwe van Jacob Benschop. Zij verhuist per 31 mei 1947 naar huisnummer 201 (Molenweg 19). Haar zoon Maarten Benschop blijft nog twee jaar de bakkerij voortzetten. Van Maarten is bekend dat hij in de oorlog diverse malen moest onderduiken voor de Duitsers. Hij hield zich schuil omdat hij eigenlijk naar Duitsland toe moest om te werken voor de Arbeitseinsatz. De Arbeitseinsatz was de benaming voor de vaak gedwongen inschakeling in de Duitse oorlogseconomie van arbeiders uit de bezette gebieden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het Nederlands werd de term destijds letterlijk vertaald met 'arbeidsinzet'. Op 29 juni 1949 verhuist Maarten Benschop naar een woning aan de Hoofdweg.

Nieuwe begrafenisondernemer

Na bijna 13 jaar de Zegveldse gemeenschap te hebben gediend als begrafenisondernemer, hebben Dirk en Anlya Spaanderman te kennen gegeven dat zij willen gaan stoppen met deze taak. Zij hebben dit bijzondere werk met veel liefde en toewijding mogen uitvoeren. In de afgelopen jaren hebben ze voor menige familie de begrafenis van een geliefde verzorgd. Inmiddels is er een opvolger gevonden in de heer J. de Kat uit Hekendorp, die de vaste vervanger van de familie Spaanderman was tijdens hun vakanties. Hij heeft veel ervaring als begrafenisverzorger in de regio Gouda, Bodegraven, Oudewater en Montfoort. Daar komt voor hem nu ook het dorp Zegveld bij. Dirk en Anlya beëindigen hun taak met ingang van 30 maart 2016. Vanaf die datum kunt u voor de verzorging van de begrafenis 24 uur per dag contact opnemen met de heer J. de Kat via telefoonnummer 06 - 20 42 12 47.

KNA Pak(t) uit. (een ingekomen bericht)

Op het KNA jaarconcert van 9 april 2016 zullen alle onderdelen van onze vereniging de fanfare, MPC, drumband en de majorettes een gevarieerd programma aan u aanbieden.
Tevens zullen natuurlijk de nieuwe talenten van de jeugdslagwerkgroep en de blokfluiters optreden. Het jeugdorkest zal gezamenlijke nummers samen met de fanfare ten gehore brengen.
Op deze feestelijke avond zullen ook de nieuwe uniformen aan u worden gepresenteerd. Deze uniformen zijn mede mogelijk gemaakt door het Rabo Dichtbijfonds.

De avond begint om 19.30 uur in de sporthal van De Milandhof. Toegang is gratis en er is in de pauze een verloting.
De poster van het concert en meer informatie over KNA is te vinden op www.kna.zegveld.net

Welzijn Zegveld

Welzijn Zegveld organiseert, in samenwerking met “Zegveld Zorgt”, op 13 april as. een info avond over dementie. De avond wordt gehouden in de Milandhof en begint om 19.30 uur. Claudia Lemmens van de “Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek” spreekt over het onderwerp “Grip op dementie”. Na de pauze brengt onze plaatsgenoot en dementieconsulente Geertje Bol het onderwerp “Wat kunnen de inwoners verwachten van de dementieconsulent voor Zegveld” onder de aandacht. De informatieavond is bedoeld voor inwoners van elke leeftijd en de toegang is gratis. U bent van harte welkom.

Op 14 april gaat Herman Lekkerkerker weer fietsen. Elke 2e en 4e donderdag van de maand om 13.00 uur verzamelen voor de Milandhof. Fietst u mee?

De tekenclub onder leiding van teken/schilder docente Marijke Abbink, exposeert in de Meije zaal van de Milandhof. Rinus Hoogerbrugge en Rens Houtman hebben de zaal van professionele ophangsystemen voorzien waaraan het werk van de afgelopen periode prachtig uitkomt. Loop gerust even binnen tijdens de tekenlessen op dinsdag- en donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur.

Het jaarlijks terugkerende dagje uit in combinatie met het “Zegvelds diner” is gepland op woensdag 8 juni 2016. De invulling van de dag wordt in de volgende Berichtgever bekend
gemaakt, maar zet de datum alvast in uw agenda.

Vrouwen koffie-ochtend

Op woensdag 13 april wordt er weer een vrouwen koffie-ochtend georganiseerd. Rondom een kopje koffie kunt u luisteren naar Jannie van Rijn uit Bodegraven. Zij zal spreken over het thema “Dromen zijn geen bedrog”. De koffie-ochtend wordt gehouden in Gasterij “De Milandhof” en begint om 9.30 uur. De organisatie is in handen van de Evangelisatiecommissie Zegveld. Kinderoppas is aanwezig, alsmede een boeken- en sieradentafel. U wordt van harte uitgenodigd deze ochtend bij te wonen. Neem gerust uw (schoon)moeder, zus, vriendin en/of buurvrouw mee.

Pin It