Afgelopen maand is restaurant Spies & Spijs gekozen tot het leukste restaurant van Woerden en daarmee winnaar van de Silver Award. Zij kregen bij deze verkiezing de meeste stemmen en het hoogste waarderingscijfers. Daarbij was Spies & Spijs ook genomineerd voor het leukste restaurant van de provincie Utrecht, waarvoor tien restaurants genomineerd waren. Op 12 juni jl. vond de bekendmaking plaats in Studio’s Aalsmeer. Helaas dit keer geen eerste prijs maar wel een prachtige zevende plaats. Bedrijfsleider Lauw Uittenbogaard van Gasterij De Milandhof is supertrots op het behaalde resultaat. Spies & Spijs kreeg het gemiddelde cijfer van een 9,08, waarbij 229 stemmen waren uitgebracht. Lauw vertelt: “Het cijfer is wel een cijfer van de gasten die geweest zijn. Daar ben ik erg blij mee, zeker omdat we net een jaar bezig zijn. Daarnaast is het leuk voor het hele team, dat ontzettend goed hun best doet. We willen hier in de regio onderscheidend zijn. En dat lukt goed, want de gasten komen overal vandaan, uit Amsterdam, Zoetermeer, Den Haag, je kunt het zo gek niet bedenken. We hebben zelfs Brazilianen te eten gehad. Ze vonden het helemaal geweldig en gaven bij vertrek een flinke fooi”. Daarnaast wachtte er in Aalsmeer nog een verrassing. Landelijk werden er drie Awards uitgereikt in de categorie creativiteit. Hierbij werd Spies & Spijs één van de drie winnaars van de Creativiteit Award. De Berichtgever feliciteert Lauw Uittenbogaard en zijn team van harte met de twee behaalde Awards en wenst hen veel succes met het restaurant Spies & Spijs.
Op 3 juni tijdens de Graskaasdag in Woerden heeft Rob van Hoogdalem het Europees record van het langste stokbroodje gezond op zijn naam weten te zetten. Het was prachtig weer en de 70 vrijwilligers waren met veel plezier de broodjes aan het beleggen. De instructie was ruim van te voren aan elke vrijwilliger gecommuniceerd in de vorm van een filmpje, en het leuke was toen Rob ’s morgens een korte uitleg gaf en vroeg of er vragen waren, had niemand vragen. Het filmpje was blijkbaar overduidelijk geweest en iedereen ging direct aan de slag. De lengte van het stokbrood is 202,80 cm geworden. Het wereldwijde record is in handen van Amerika met 732 meter. Wie weet gaat Rob dit record in de toekomst een keer verbreken?! Na afloop is er duizend euro aan het dierenasiel geschonken.
Enkele maanden geleden is het polsstokseizoen weer begonnen. De trainingen en wedstrijden zijn inmiddels in volle gang. Ook bij de Polsstokclub in Zegveld heeft u al enkele wedstrijden en topsprongen kunnen bewonderen. In de week van 29 mei tot 3 juni hebben er jeugd-, 1eklasse- en 2eklasse wedstrijden plaatsgevonden. Vooral in de 2e klasse maakten de Zegveldse springers indruk door vele prijzen in de wacht te slepen. Hoe kan het ook anders op je thuisschans…
Om goede wedstrijden te kunnen springen wordt er hard getraind. Op maandagavond trainen de ‘grote-schans springers’ en op donderdagavond om 18.30 wordt er training gegeven aan jonge, talentvolle springers van de jeugdschans. Heb je misschien zelf interesse om een sprong te wagen? Trek je stoute schoenen aan en kom een keer langs om mee te trainen. Je bent nooit te oud om het te leren!
Misschien is het zo dat u door omstandigheden de 1e wedstrijden in Zegveld dit seizoen heeft gemist. Dan is er goed nieuws: de volgende wedstrijden staan weer voor de deur: dinsdag 4 en woensdag 5 juli zijn er 1e en 2e klasse wedstrijden in Zegveld. In dezelfde week, op zaterdag 8 juli, staat de BoerBert bokaal op het programma. Het beloven mooie wedstrijden te worden.
De meest spectaculaire wedstrijd dit jaar in Zegveld staat gepland op zaterdagmiddag 12 augustus a.s.: het Hollands Kampioenschap. Alle topspringers uit de regio zullen er die dag op gebrand zijn goede afstanden neer te zetten om op die manier de titel in handen te krijgen. Kunnen de kampioenen van vorig jaar hun titel verdedigen of lukt het andere springers een greep te doen naar de kampioenstitel? Dit mag u niet missen!
Iedereen is van harte welkom om in de komende zomermaanden een kijkje te komen nemen op onze accommodatie! Kijk voor meer informatie op www.polsstokclubzegveld.nl of op onze facebookpagina Polsstokclub Zegveld.
De accommodatie bevindt zich achter het pand van Kaasveredeling Kruijt aan de Nijverheidsbuurt.
Het team van de Elzenlaan heeft in een uiterst spannende finale van het stratenvoetbal met 2-1 gewonnen van de Broeksloot. Beide teams wisten ook na vele voetbaluren nog veel strijd te leveren. En het zorgde ook daarna op de Beemd voor volop sfeer.
Bij de jeugdteams pakte de Korensloot in beide leeftijdsgroepen de straattrofee. Bij de jongste deelnemers sloeg de Korensloot in de finale toe door nipt met 1-0 te zegevieren over de Hoofdweg. Bij de oudere jeugd was de Korensloot met 6-0 echt te sterk voor het moedige mixteam van de Dorpsstraat dat verrassend de finale bereikte.
De strijd om de penaltybokaal was weer een sfeervolle happening. Goalie Erik Streng van Siveo-1 moest menigmaal de bal uit het net vissen. Uiteindelijk won Mike Kuijer bij de jongsten en Mark Bruijn bij de oudere jeugd.
Vrijdag 1 september a.s. is het Zegveldse StratenTENNIStoernooi 2017. Naast tennis natuurlijk veel ontmoeting. Ook fans, supporters en andere liefhebbers zijn van harte welkom op ons park, Milandweg 3. Je vertegenwoordigt je straat met 2 personen.
We starten om 19.30 uur en om ongeveer 22.30 uur sluiten we het toernooi af.
Enthousiast? Aanmelden kan tot woensdag 30 augustus via de mail bij Menno Brak Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Cees de Vink Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer info via www.TVMILAND.nl of Menno Brak tel. 691207 en Cees de Vink tel. 691861.
Velen onderschatten de risico’s van een bergbeklimming als de Kilimanjaro (hoogte 5.895m) in Tanzania en daarom zijn de voorbereidingen van de expeditie voor Mario Bremmer en Miranda de Jong dan ook een zeer serieuze aangelegenheid.
Begin 2017 ontstond het idee van een groep Woerdense sportievelingen, waaronder de Meijenaren Mario en Miranda, zich aan te sluiten bij de expeditie ALLSAFE Climb4School met als doel geld op te halen om zoveel mogelijk kinderen in de sloppenwijken van Kibera, Nairobi naar school te laten gaan en uiteraard de top van de Kilimanjaro te bereiken. Deze expeditie van in totaal 25 personen gaat plaatsvinden van donderdag 21 september t/m zondag 1 oktober 2017. Miranda: “Meedoen was eigenlijk een spontane ingeving, het kwam op mijn pad en ga deze mentale en fysieke uitdaging graag aan voor dit goede doel”. Voor Mario geldt eigenlijk hetzelfde: “Toen ik hoorde van deze expeditie dacht ik: ik ga dit doen! Ik ben gek op sportieve uitdagingen en het is dit jaar mijn 60ste levensjaar, dus een mooie prestatie als ik de top haal. Daarnaast ben ik een paar jaar geleden in Kenia, Nairobi geweest en heb ik het mooie werk van ALLSAFE/Stichting4Life in de sloppenwijken van Kibera met eigen ogen mogen zien. Er is daar al veel werk verricht, maar er moet nog veel meer gebeuren”.
De ontberingen tijdens de expeditie zullen talrijk zijn, want het is een barre en lange tocht. Miranda: “De Kilimanjaro is één van de gevaarlijkste bergtoppen, ongeveer 50-60% van alle Kilimanjarobeklimmers haalt de top. De extreme temperatuurschommelingen (van 30 graden aan de voet naar -20 graden aan de top), het onbegaanbare terrein met kloven, spleten, rotswanden alsmede het gevaar voor hoogteziekte zijn serieuze zaken om rekening mee te houden. De groep is daarom ruim acht maanden in training”. De trainingen bestaan uit ‘kilometers maken’ door afwisselend terrein ’s-nachts en overdag met een rugzakbepakking van acht kilo, specifieke kracht- en lichaamstrainingen en trainingen ter voorkoming van hoogteziekte. De trainingen zijn niet alleen bedoeld voor het bereiken van een lichamelijke topconditie, maar ook om elkaar te leren kennen en een groepsgevoel te creëren zodat de expeditieleden tijdens moeilijke momenten volledig op elkaar kunnen vertrouwen. Daarnaast krijgen de expeditieleden ook voedingsadviezen tijdens de trainingsperioden en de expeditie. Mario: “We trainen met vier tweeliter flessen water in onze rugzak om ons lichaam te laten wennen aan het gewicht. Gelukkig hebben we tijdens de expeditie ook per persoon één drager beschikbaar die de restbagage als tent, kookgerei en proviand van 12kg draagt. We starten op 1.800m en lopen in drie dagen rustig omhoog om het lichaam te laten wennen aan de hoogte. De laatste klim duurt zeventien uur en vindt ’s-nachts plaats om vervolgens ’s-morgensvroeg bij het opkomen van de zon de top te bereiken. Dat moment zal voor alle expeditieleden een zeer emotioneel en onvergetelijk moment zijn”.
De redactie van De Berichtgever wenst Mario en Miranda een onvergetelijke en veilige beklimming naar de top van de Kilimanjaro. Wilt u de expeditie van ALLSAFEClimb4school met Mario en Miranda financieel steunen? Dan kunt u dat doen door statiegeldbonnetjes bij COOP Bremmer in het bestemde bakje te deponeren. Via www.allsafe/climb4school/hoe-steunt-u of de dames een privé-e-mail sturen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De Gemeente Woerden werkt mee aan Snel Internet Buitengebied Utrecht West, zie www.utrecht-west.snelinternetbuitengebied.nl.
Alle inwoners van het buitengebied van Woerden met een internetsnelheid van minder dan 30 Megabit per seconde hebben op 12 april 2017 een brief en folder in de bus gekregen met een oproep om zich aan te melden voor snel internet.
In Zegveld heeft in 2014 al een inventarisatie plaatsgevonden door de Projectgroep Glasvezel. Daarnaast heeft in 2016 DICO in de Stichtse Meije een extra inventarisatie gedaan (in combinatie met een inventarisatie in Nieuwkoop).
Deze inventarisatielijsten zijn nu overhandigd ten behoeve van de inventarisatie Utrecht West. De eerdere inventarisatielijsten worden gecombineerd met de nieuwe aanmeldingen. Wij hopen zo eerder aan de 60% te komen in het buitengebied van Zegveld.
Iedereen die zich eerder heeft aangemeld, zal per e-mail bericht krijgen dat zij in de inventarisatie van Utrecht West zijn opgenomen. Heeft u hiertegen bezwaar, dan kunt u zich uitschrijven.
Heeft u zich nog niet ingeschreven of heeft u geen informatie per post ontvangen? Ga dan naar de internetsite (zie boven) of haal een gedrukte folder bij de COOP in Zegveld.
Internet snelheid binnen Zegveld
Onlangs zijn de zogenaamde binnenringkasten van KPN in de kern van Zegveld geüpgraded.
Daarmee is momenteel een snelheid via het KPN netwerk van circa 100 Mbit/s down en 20 Mbit/s up haalbaar. Dit is een flinke verbetering met hetgeen haalbaar was.
Projectgroep Glasvezel Zegveld en de Stichtse Meije.
Heeft u al eens gekeken op de website www.levenindepolder.nl ? Dit is een informatieve website die door middel van korte filmpjes allerlei onderwerpen in beeld brengt. Er wordt onderscheid gemaakt in verschillende categorieën; dieren, natuur, welzijn, activiteiten, ontmoetingen en livecams. Deze livecams zijn gestationeerd op verschillende plaatsen in Woerden. Het is de bedoeling dat er in de toekomst nog meer camera’s komen zodat er nog een completer beeld van onze mooie omgeving gegeven kan worden. Heeft u tips, dan kunt u contact opnemen met de initiatiefnemer van deze website, Rob van Hoogdalem.
Onlangs stond er in het AD een artikel in de krant met onderstaande kop “Driekwart Nederlanders kan niet reanimeren: 'erg zorgelijk'”
Hoe is het met jouw kennis over reanimatie en eerste-hulp-verlening? Weet jij wat je moet doen in een noodsituatie of bij kleine ongevallen in en om het huis?
EHBO vereniging De Meije-Zegveld start in het najaar weer een nieuwe cursus EHBO. Zodra de data bekend zijn, zetten wij dit op onze website www.ehboverenigingdemeije-zegveld.nl.
Je kunt je nu al inschrijven voor de cursus via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Op 16 mei vond de Algemene Ledenvergadering van Onderling Verzekerd plaats in Kameryck te Kamerik. Dit was de eerste Ledenvergadering van de gefuseerde organisatie (voorheen OVM Zegveld en Onderlinge Verzekeringen Haarrijn). Voor een volle zaal werd er formeel afscheid genomen van de oud-bestuursleden van OVM Zegveld. Het jaarverslag 2016 van zowel Onderlinge Haarrijn als Onderlinge Zegveld werd toegelicht. Het goede nieuws kon worden gemeld dat voor beide organisaties het boekjaar positief is afgesloten. Er werd een donatie geschonken aan een maatschappelijk betrokken organisatie uit de regio. Dit jaar is de keuze gevallen op zorgcoöperatie Zegveld Zorgt. Deze coöperatie heeft als doel het welzijn van de inwoners van Zegveld te verhogen en hun zelfredzaamheid bij ziekte of ouderdom te vergroten. Penningmeester Piet Bremmer ontving dankbaar een cheque ter waarde van € 1.000,-. Naast het presenteren van de jaarcijfers werden ook het nieuwe logo en huisstijl aangekondigd. De implementatie van de nieuwe huisstijl zal gefaseerd worden doorgevoerd. De avond werd afgesloten met een lezing door rolstoeltennisster Esther Vergeer met als thema ‘Kracht en Kwetsbaarheid’. Zij bracht een boeiend en positief verhaal dat vol interesse werd gevolgd. Het was een geslaagde avond waarna iedereen weer goed geïnformeerd en tevreden huiswaarts keerde.
Stoken is de belangrijkste woningbrandoorzaak gevolgd door brand tijdens het koken en brand in elektrische apparaten. Brand ontstaat vaak door menselijk handelen en kan dus ook door mensen worden voorkomen. VRU brandweer heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar de oorzaken van woningbrand. Dit en nog veel meer informatie en tips zijn te zien in het filmpje ‘Voorkom woningbrand’.
Voorkomen is beter dan blussen!
Brandveiligheid klinkt misschien moeilijk, maar je kan op een eenvoudige manier veel zelf doen om brand in je huis te voorkomen. Want voorkomen, is beter dan blussen. Daarbij kan je denken aan het gebruik van het juiste hout – schoon en droog loofhout- als je de open haard aansteekt. Of het gebruik van een kookwekker tijdens het koken om droogkoken te voorkomen. Zorgen dat elektrische apparaten hun warmte kwijt kunnen bijvoorbeeld tijdens het opladen, kan ook brand voorkomen. VRU Brandweer zou een uitgebreide lijst kunnen maken met manieren waarop je de belangrijkste brandoorzaken aanpakt, maar beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Daarom kun je op www.vrubrandweer.nl/veiligthuis een animatie bekijken waarin de belangrijkste brandoorzaken worden benoemd en je tips krijgt over hoe jij brand kan voorkomen. Jij zorgt toch ook voor een brandveilig thuis?
VRU Brandweer staat paraat voor brandveiligheidsraad
Heb je vragen over brandveiligheid thuis? WhatsApp je vraag naar 06 12 95 85 99 en je krijgt binnen kantooruren antwoord van brandveiligheidsexperts van VRU Brandweer. Je kunt ook bellen op 088 878 1000 of e-mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Veiligheidsregio Utrecht (VRU)
De VRU is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. De VRU coördineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie Utrecht.
Onlangs heeft Coop Bremmer een kleine verbouwing ondergaan. Het ging hierbij om de kassa’s. Nu is er meer ruimte beschikbaar voor de postkantoor en stomerij activiteiten, bovendien kunnen de rookwaren nu op een andere manier gepresenteerd worden, dit laatste wordt overigens wettelijk voorgeschreven. Met deze interne verbouwing is de buitengevel ook aangepast. Hierop prijken nu de foto’s van Piet en Bart Bremmer.
In de periode van 12 tot en met 21 mei 2017 heeft Bart Bremmer de Muskathlon in Uganda gerend. Bart: “Het was in één woord ‘fantastisch’. Mijn financiële doel van € 10.000,00 heb ik bereikt en zelfs een beetje meer namelijk €10.634,00. Het was een geweldige ervaring om aan deze Muskatlon mee te mogen doen en het is absoluut een levensveranderende ervaring geweest”.
Gastvrij word ik ontvangen in hun prachtige woonboot die ligt in de Meije. Nee, niet in Zegveld, maar in Nieuwkoop. Vreemd eigenlijk, maar dat komt omdat het water van het kronkelende riviertje de Meije gemeente Nieuwkoop is, terwijl hun tuin die aan de weg grenst Zegveld is. Ik ben op bezoek bij Charles en Elly Wijnekus. Charles vertelt: “Daardoor heb je ook te maken met twee provincies. Nieuwkoop is provincie Zuid-Holland en Zegveld is provincie Utrecht. Zo is een abonnement op de krant van het Algemeen Dagblad op ons adres alleen te leveren met de Alphense editie en niet met de Woerdense editie. Dit omdat ons officiële adres gemeente Nieuwkoop is. Uiteraard hebben we daar wel een handige truc voor bedacht zodat we toch de krant met de Woerdense editie ontvangen, want we zijn helemaal georiënteerd op Zegveld en Woerden.
Charles Wijnekus is op 22 juni 1938 geboren in Den Haag. Als enig kind is hij beslist niet verwend. Hoewel de oorlogsjaren een groot deel van zijn jeugd bepaalde, kan hij zich hiervan niet veel meer herinneren. Hij herinnert zich alleen dat hij met zijn moeder in de rij stond bij een gaarkeuken in Den Haag. Het laatste jaar van de oorlog werd Charles bij een tante in Hoogeveen (Drenthe) gebracht omdat daar volop te eten was.
Direct na de oorlog ging hij naar de lagere school. Omdat Charles als kind last had van astmatische bronchitis ging hij naar een zogenaamde openluchtschool. Het lesgeven vond zoveel mogelijk in de openlucht plaats. “Tussen de middag mochten we even gaan slapen. Gelukkig is het goed gekomen, het was jeugdastma en ik ben het overgroeid”.
Zijn jeugd heeft Charles voor een groot deel, behalve in Den Haag, ook doorgebracht op de Kagerplassen. ”Mijn vader die aannemer was, had na de oorlog het idee gekregen om een weekendscheepje te bouwen. Daarvoor werd een Westlander gekocht. Een Westlander is een in het Westland veel gebruikt scheepje voor het vervoer van tuinbouw producten naar de veiling. Relatief eenvoudig kon een opbouw op de boot geplaatst worden en ging dienst doen als recreatievaartuig. Het interieur zag er geweldig uit met o.a. oud eikenhout van een gesloopte kerk. De boot werd elke zomer van Den Haag naar Rijpwetering gesleept. Elk weekend zaten we daar. In de winter ging de kleine woonboot weer terug naar Den Haag en kon mijn vader er lekker aan rommelen. Hierdoor is ook mijn liefde voor het wonen in een woonboot ontstaan”.
Na de lagere school volgde ik de Mulo B, dus met wiskunde. Dat had ik nodig omdat ik naar de Zeevaartschool in Scheveningen wilde. Ik wilde nl. koopvaardij officier worden. Het diploma Mulo B werd behaald en op de Zeevaartschool was het eerst twee jaar studeren en vervolgens als leerling stuurman één jaar varen. Daarna weer naar school om z’n derde rang te halen om vervolgens weer twee jaar te varen als derde stuurman. Charles zat tijdens zijn studie in de feestcommissie van de Zeevaartschool die feesten organiseerde samen met de meiden van de Hogere Huishoudschool. Elly Cornelissen zat in de feestcommissie van de Hoge Huishoudschool. Het was liefde op het eerste gezicht. De wereld stond een beetje op z’n kop voor Charles, want als hij het diploma van tweede stuurman had behaald, zou hij worden opgeroepen om weer aan boord te gaan. Charles had daar op dat moment niet zoveel zin in en probeerde zijn studie te rekken, tot ergernis van zijn vader, die hem te kennen gaf dat zijn zoon zo langzamerhand op eigen benen moest gaan staan. Dus ging Charles ’s avonds werken bij Cinderella, een bedrijf dat o.a. lakens en slopen maakt. Dit baantje verdiende niet veel maar rekte bovenal zijn studie. Een collega in de fabriek die het verhaal van Charles kende, zei tegen hem: “Jij moet een aflosreis gaan maken op een kustvaarder. Ik weet wel een agentschap. En het verdient goed”. Zo gebeurde het dat Charles eind 1960 voor het eerst voor een maand met de coaster ms. ‘Geertje Buisman’ naar de Middellandse Zee voer. “Het mooie was dat ik als derde stuurman grote handelsvaart ineens eerste stuurman werd en daardoor aan boord ook een prachtige accommodatie kreeg. Ook merkte ik op die reis dat je als eerste stuurman je vrouw mee kon nemen. Op oudejaarsdag kwamen we terug in Rotterdam en hebben we aan boord oudejaarsnacht gevierd. Geweldig! Het schip moest echter op 2 januari weer laadklaar zijn en het ruim moest in ieder geval schoon zijn. Met een kleine ploeg matrozen die nog aan boord waren, hebben we deze klus geklaard op Nieuwjaarsdag en ik had hierbij weer een aardig centje bijverdiend”. Het eerste wat Charles daarna deed was een grote Amerikaanse auto huren en nam Elly meenemen om een toer te maken en ringen te kopen. Het kon niet uitblijven, er werd verloofd!
Charles is daarna nog even aan de studie geweest, maar werd weer opgeroepen om een aflosreisje te maken. “Ik had de smaak van de kustvaart te pakken en heb toen de knoop door gehakt. En tegen Elly zei ik: “Ik stop met de studie en jij gaat ‘zeevrouw’ worden. Maar dan moest er eerst getrouwd worden. Dat gebeurde op 24 mei 1961”. Elly die voluit Eleonora Dorothea Cornelissen heet, is op 17 april 1940 in Brussel geboren als Hollandse. Zij is in Brussel geboren omdat haar ouders daar woonde in verband met het werk van haar vader. Toen Elly zeven jaar was verhuisde het gezin naar Voorburg.
Na hun huwelijk ging Elly met Charles mee varen. Zij had een monsterboekje waarin stond dat ze stewardess was, maar eigenlijk ging ze gewoon mee als de vrouw van Charles. “We hebben mooie reizen gemaakt en er veel mooie herinneringen aan over gehouden! Als we op verlof in Nederland waren huurden we een gemeubileerd appartementje”.
Charles vertelt: “Mijn vader was in verband de drukte op De Kaag inmiddels met zijn weekendbootje verhuisd naar Nieuwkoop. Maar ook in Nieuwkoop werd het te druk. Hij is toen de plas rondgereden en vond in de Meije een stukje grond dat buiten de ruilverkaveling viel. Hij kon dat stukje grond kopen van de familie Van der Gun en zo zijn mijn ouders begin jaren zestig in de Meije terecht gekomen. Al spoedig daarna kregen we aan boord een brief van mijn vader dat hij nog een weekendbootje kon kopen, of dat iets voor ons was. Het arkje kon ook in de Meije liggen. Ik vond het een prima idee, want de appartementen die we huurden als we in Nederland verbleven, waren ook niet alles. Zo kwamen Elly en ik in 1964 in de Meije wonen”.
In 1964 kreeg Charles het aanbod om in Israël vanuit thuishaven Eilat op de Oost Afrikaanse kust te gaan varen. Hij moest daar eerst drie maanden voor ‘getest’ worden bij de Rotterdam-Londen dienst, een prachtig schip met koel en vriesruimen en accommodatie voor acht passagiers. “Na drie maanden moest ik de kapitein vervangen die met verlof ging en dat beviel prima. Ik ben nooit meer naar Israël gegaan. Ik kreeg als kapitein een eigen schip, de coaster ms. ‘Arnoudspolder’. We voeren een vaste dienst op Spanje en Portugal. Op deze reizen nam ik Elly vaak mee. Na twee jaar vond ik het welletjes en ben gaan solliciteren. Ik werd aangenomen bij Uitgeverij Samsom in Alphen aan den Rijn op de afdeling automatisering. Dit is ‘een goeie gooi’ geweest, want de automatisering stond in de kinderschoenen. Na zeven jaar werd ik bij de NOS hoofd automatisering. Wij werkten ook voor de andere omroepen. Weer na zeven jaar werd ik gevraagd om bij de Cemsto te komen werken. In de jaren 70 was Cemsto hét schoonmaakbedrijf van Nederland en werd onderdeel van Vendex waardoor het enorm uitbreidde met andere dienstverleningen. We dachten dat we eenmaal aan wal niet veel meer zouden reizen, maar voor de laatste twee bedrijven moest ik regelmatig naar het buitenland en omdat we geen kinderen hadden kon Elly lekker vaak mee. Hierdoor hebben we wel veel van de wereld gezien”.
We gaan weer terug naar het weekendbootje. Deze is na enkele jaren vervangen door een grotere woonboot, waarvan de opbouw van waaibomenhout was (gebrek aan middelen!). Na tien jaar hebben we weer een nieuwe en nog grotere woonboot gebouwd, ditmaal van beter hout, nl. red ceder.
Na zijn pensionering gingen Charles en Elly in de wintermaanden zoals dat heet overwinteren in het klimatologisch behaaglijke Spanje. Dat beviel zo goed dat ze besloten in Spanje in de havenplaats Dania een huis te kopen. Omdat ze in de zomermaanden er vaak met de caravan op uit trokken waren ze verhoudingsgewijs weinig op de boot. Dit deed hen besluiten de boot te verkopen. En zo geschiedde. Charles dacht een huisje op een park te kopen voor als ze niet met de caravan weg waren, maar dat vond Elly niet zo’n goed idee. Ze hadden heimwee naar de Meije. Het lot was hun gunstig gezind. De nieuwe eigenaar en huidige buurman, Ad Greeven nam contact met ons op. Hij had het idee dat het niet helemaal lekker ging!
Ze konden een stukje grond met de vergunning van de kleine woonboot van Pa Wijnekus terugkopen op het plekje waar ze gewoond hadden. Op deze plek werd de huidige woonboot nieuw gebouwd. Een plekje met een prachtig uitzicht over het riviertje de Meije en de daarachter liggende polder. Een plek waar je de koeien nog in het land ziet lopen en de eenden en zwanen tevreden in het water zwemmen. Een prachtige bloementuin maakt het geheel compleet.
Niet alleen in Zegveld, maar ook in Spanje hebben ze een groot sociaal netwerk. Ze wonen daar in een prachtig huisje met mooie tuin in een ‘comunidad’ (een park met meerdere huisjes) met een gezamenlijk zwembad.
Het ouder worden brengt ook zijn beperkingen mee. Gelukkig krijgt Charles hulp bij het onderhoud van zijn tuin. Zowel Charles als Elly houden van lezen en muziek luisteren. Daarnaast schildert Charles. “Ik ben wel een amateur, maar je bent lekker bezig”. Elly vertelt dat ze nog steeds contacten onderhoud met haar oude clubjes, zoals de zgn. Franse club en maandelijks de macramé club.
Charles is voor de Meije als lid en later als voorzitter van het Buurtcomité Meije actief geweest. Trots is hij op wat zij als Buurtcomité hebben bereikt. “Zo hebben we bereikt dat het huidige fietspad langs de Middenweg van de Meije naar Zegveld er is gekomen. Ook de hernummering van de huisnummer in de Meije heeft het Buurtcomité bewerkstelligd. Zo had het Bodegraafse, Zegveldse en Nieuwkoopse gedeelte van de Meije een eigen huisnummering. Dat betekende dat je soms wel driemaal hetzelfde nummer in de Meije had. Dat is nu veranderd”.
Elly heeft jarenlang als hulpjuf op de Meije school geholpen en heeft ook vele jaren de buurtbus bestuurd.
Charles en Elly kunnen terugkijken op een mooi en bewogen leven. Zolang het nog kan gaan ze in de wintermaanden naar hun stekkie in Spanje en genieten ze in de zomermaanden van hun prachtige woonplek in de Meije. Wij hopen dat dit sympathieke echtpaar nog hele mooie jaren zowel in Spanje als in ons mooie Zegveld mag hebben.
Mirella Vink uit de Korensloot verheugt zich er enorm op. Als hofdame maakt zij onderdeel uit van het koninklijk trio tijdens de Woerdense Vakantie Week die wordt gehouden van 11 t/m 19 augustus a.s.
Na haar sollicitatiebrief waarin o.a. haar motivatie moest staan en een foto erbij was ze met nog 12 meiden geselecteerd. Na pittige gesprekken bleef zij uiteindelijk over met Bente de Bruijn en Sanne van der Stoel. Bente wordt jeugdkoningin en Sanne, net als Mirella, hofdame. “Het totaalplaatje van die week staat mij gewoon aan. Het omgaan met de kinderen, het ouderen bezoek, de avonden, alles. Je kunt op die manier ook een voorbeeld zijn voor de jeugd”. Mirella weet wel een beetje wat het is om hofdame te zijn, want haar zus Corina was drie jaar geleden ook hofdame. “Vroeger ging ik vaak naar de WVW, maar nooit zo bewust totdat Corina hofdame was. Ik zag dat ook wel zitten”.
Mirella (18 jaar) is tweedejaars MBO niveau 4 studente Styling, Interieur en Vormgeving aan de Nimeto in Utrecht. Of ze invloed gehad heeft op het ontwerp van de jurken van het trio, daar mag ze niets over vertellen. Maar het ontwerp is gemaakt, de ,kleur van de jurken is bekend, maar verder blijft het geheid tot de opening van de WVW.
Wij wensen het koninklijk trio een hele mooie en succesvolle WVW.
17 juni was de Clausstraat voor het eerst het decor voor Zegveld Zomert. Mede dankzij het prachtige weer is het een groot succes geworden. De locatie aan de Clausstraat is geweldig, het is een groot terrein en heel sfeervol met de bomen die erom heen staan. Er waren drie beachvolleybalvelden aangelegd en een Jeu de Boulesbaan. Deze waren allemaal de hele middag in gebruik voor competities. Voor de jeugd was er van alles te doen, stormbaan, bumper voetbal, actionball, bungy trampolines en nog veel meer. Rond een uur of vijf werden de barbecues aangestoken en kon een ieder zelf zijn stukje vlees of vis grillen. DJ Robin verzorgde de muzikale omlijsting van Zegveld Zomert. De organisatie kijkt terug op een mooie dag.
Vorig jaar december kon je op verschillende plaatsen een wens in dienen. Via de gemeente Woerden zou dan bekeken worden of die wens ingewilligd kon worden. Nu zijn er vanuit Zegveld ook een paar wensen ingediend.
Het heeft even geduurd voor bekend werd of de gevraagde wensen ingewilligd konden worden omdat er toch een lastige bij was. Er was een vraag ingediend voor het repareren van een elektrische fiets. Deze fiets is nl. een heel belangrijk vervoermiddel voor de betreffende persoon omdat hij/zij ook geen auto kan rijden. Deze wens kon helaas niet in vervulling gaan, omdat die echt heel erg boven het budget zat. Er staat waarschijnlijk een gewone 2de hands fiets tegenover.
Wel zijn er een paar mensen gezellig wezen eten met andere mensen die alleenstaand zijn. Zeker met de kerst is het niet gezellig als je door niemand opgevangen wordt. Ook dat is geregeld en zij konden gezellig eten in ’t Centrum in Woerden.
En er is een ontzettend mooie bos bloemen bezorgd op een bepaald adres door de aanvrager samen met wethouder Stolk.
Al met al leuke dingen. Dus als de actie dit jaar weer is? Stuur een wens in.
De bovenbouw van basisschool Willibrord/Miland heeft twee vrijdagmiddagen schilderles gekregen van kunstenaar Maarten Kooistra uit Bodegraven. Dit initiatief van de Rotaryclub Bodegraven heeft als doel kinderen de kans te geven om hun eigen talent te ontdekken.
Naast uitleg over schilderen en het bekijken van zijn werk zijn de kinderen ook zelf aan de slag gegaan. Iedereen ging enthousiast aan het werk op zijn eigen schildersdoek. De schilderijen zijn op school te bewonderen, maar worden ook tentoongesteld tijdens een zomerexpositie in het Evertshuis in Bodegraven van 23 juni t/m begin september 2017.
Iedereen is van harte welkom om naar het werk van de kinderen te komen kijken.
Naast de praktische verkeerslessen op het schoolplein oefenen we ook met de kinderen in 'echte' verkeerssituaties. De kinderen van de bovenbouw hebben geleerd wat ze moeten doen als ze onderweg verkeer tegen komen. Hoe geef je aan elkaar door dat er verkeer aankomt en hoe ga je achter elkaar rijden. In Zegveld hebben we links- en rechtsaf slaan op een kruispunt geoefend. Waar moet je gaan staan (voorsorteren), wie heeft er voorrang en hoe neem je de bocht veilig.
Honden zorgen voor plezier maar kunnen ook overlast veroorzaken, bijvoorbeeld vanwege hondenpoep. Zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters moeten prettig gebruik kunnen maken van de openbare ruimte. In Zegveld start daarom een proef waarin de gemeente test hoe een aantal regels voor het uitlaten van honden in de praktijk uitpakt. De regels zijn gebaseerd op de richtlijnen die op initiatief van het Dorpsplatform tot en met 2014 in Zegveld van kracht waren.
Uitrenvelden gewijzigd
Het uitrenveld aan de Clausstraat is enige tijd geleden verwijderd. Hondenbezitters mogen hun hond nog steeds los laten lopen op het uitrenveld bij de Milandweg. De toegang is daar wel gewijzigd. Het veldje heeft nu één ingang aan de Boschsloot.
Opruimplicht: waar wel en waar niet
In de hele gemeente bent u verplicht uw hondenpoep op te ruimen, ook op het uitrenveld. Op vier locaties binnen de bebouwde kom van Zegveld geldt in delen van de berm echter geen opruimplicht. Deze plekken zijn delen van de bermen van de Milandweg, de Broeksloot en de Middenweg, herkenbaar aan de bordjes ‘Uitlaatplaats’. Ook langs het Zwarte Pad en in het buitengebied bent u niet verplicht om hondenpoep op te ruimen. Maar wel opruimen is netjes en heeft natuurlijk de voorkeur.
Proef
Onlangs is de laatste hand gelegd aan de bordjes in de bermen. En er zijn op strategische plekken extra afvalbakken geplaatst. Ook zal een flyer over het hondenbeleid in Zegveld verspreid worden.
Volgend jaar evalueren we deze proef.
Aan de Julianalaan 19 troffen de bewoners midden in een prachtige plant iets aan wat daar niet behoort te worden gedeponeerd. Een hondendrol! En regelmatig komt het voor dat honden hun behoefte doen op plaatsen waar dat niet is toegestaan. Daarom nogmaals een oproep aan alle hondenbezitters: Laat uw hond uit op plekken waar dit is toegestaan of zorg er in ieder geval voor dat u een plasticzakje bij u heeft om de hondendrol op te rapen zodat u deze thuis kunt deponeren in een vuilnisbak.
Bedankt namens heel veel inwoners van Zegveld.
Op zaterdag 1 juli a.s. kunnen kinderen van groep 4 tot en met 8 lasergamen in de sporthal van De Milandhof. Dit wordt georganiseerd door Speeltuinvereniging De Robbedoes. Aanvang is 10.00 uur.
Woensdag 7 juni jl. was het al vroeg een hele drukte in Gasterij ‘De Milandhof’. Om half negen werden de gasten van Welzijn Zegveld verwacht voor het Zegvelds uitje dat dit keer naar de Orchideeën Hoeve in Luttergeest. Na een kop koffie of thee met een heerlijk stuk vlaai erbij vertrok de bus om half tien richting Luttergeest. Na een voorspoedige reis was het in de Orchideeën Hoeve genieten van al het moois. Onder het dak van de Orchideeën Hoeve bloeien duizenden orchideeën en fladderen er prachtige vlinders en papegaaien rond. Via een wandelpad ontdek je de verschillende tuinen waarmee je van werelddeel naar werelddeel reist. Met een temperatuur van 21°C is het aangenaam warm in de Orchideeën Hoeve. Alsof je in een oerwoud loopt! Eén van de hoogtepunten is de Zwevende Bloementuin: een betoverende tuin in de stijl van de Japanse Kersenbloesemtijd. Om drie uur werd de bus weer opgezocht en exact om vijf uur arriveerde de bus met deelnemers bij de Milandhof om te gaan genieten van een onvergetelijk diner. Complimenten van de crew van de Milandhof die de gasten lieten genieten van een heerlijke soep met daarna in buffetvorm een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. Muzikaal werd de avond omlijst door zanger Henny van Gulik uit Woerden. Met nog een kop koffie of thee als afsluiting vertrok een ieder rond de klok van tien uur weer richting huis. Met het buikje rond en veel indrukken rijker. Welzijn Zegveld…BEDANKT!
Programma
Elke tweede en vierde donderdag van de maand is er fietsen. Om één uur verzamelen voor de Milandhof. Deze activiteit gaat de hele zomer gewoon door.
Elke vrijdagmiddag kunt u vanaf twee uur jeu de boules spelen op de baan naast het monument. Ook dit gaat in de zomermaanden gewoon door.
Voor de andere activiteiten geldt in de maanden juli en augustus een zomerstop.
De commissie en de vrijwilligers van Welzijn Zegveld wensen u een fijne en zonnige zomer en zien u graag in september weer.
Graag willen wij iedereen bedanken voor de felicitaties, in welke vorm dan ook, die wij mochten ontvangen in verband met ons 50-jarig huwelijksjubileum. Mede hierdoor is ons gouden jubileum echt onvergetelijk geworden. Nogmaals: Hartelijk bedankt!
Arnold & Agatha Arkesteijn