Nieuwe wandelpaden Zegveld geopend

Zegveld - Voorafgaand aan de vergadering van het dorpsplatform opent wijk-wethouder Wim Groeneweg op dinsdagavond 29 september twee boerenlandwandelpaden in Zegveld. Beide paden gaan door het historisch polderlandschap van Zegveld en. de Meije.
Het oude toegangspad van ongeveer 600 meter van de boerderij Arbeid Adelt aan de Rondweg 52 naar de Broekerweg wordt voor wandelaars opengesteld. Hierdoor ontstaat voor de Zegvelders een nieuw ommetje. De boerderijen aan de Rondweg lagen oorspronkelijk niet langs de huidige Rondweg. Deze boerderijen waren via een eigen pad bereikbaar vanaf de "Haakse Meent' zoals een toen doodlopend stukje van de huidige Milandweg heette. Eén van deze kavelpaden wordt nu dus weer als wandelpad in gebruik genomen. De boerderijen aan de huidige Rondweg stonden al op de waterschapskaart van 1670 vermeld. Het huidige Branderpad was toen de toegang tot een groot aantal van deze boerderijen. Door de openstelling van dit pad ontstaat er een rondwandeling van circa drie kilometer vanaf de Milandhof in Zegveld. Via de Milandweg naar het Branderpad en via de Rondweg en het nieuwe Broekerpad naar de Broekerweg waarna er weer via de Milandweg naar De Milandhof kan worden gelopen.


Langere tocht
Vanaf eind september kan er ook worden gewandeld door het weiland van de Proefboerderij van de Rondweg naar de Oude Meije. Dit is een afstand van ongeveer 1400 meter. Deze wandeltocht is bewegwijzerd vanaf het weiland tegenover kaasboerderij De Groot aan de Rondweg 15. De sportievere wandelaars kunnen er een lange wandeltocht van maken door via de Meije en Middenweg of via de Milandweg weer terug naar Zegveld te lopen.
De naam Kievitspad is 50 jaar geleden ontstaan, omdat op dit perceel tussen de Rnndweg en de Oude Meije toen in het kader van de ruilverkaveling Zegveld een fietspad was gepland, dat er overigens nooit is gekomen. Bij beide paden zijn informatiepanelen geplaatst die een overzicht geven van de boerenlandwandeling.
Daarnaast is de route bewegwijzerd. De wandelpaden zijn in goed overleg met diverse partijen tot stand gekomen. Onder meer de Agrarische Natuurvereniging, het Dorpsplatform, de gemeente Woerden en de betreffende eigenaren van het boerenland hebben er samen voor gezorgd dat er nu twee boerenlandwandelingen mogelijk zijn.
De officiële opening van de wandelpaden begint om half acht in de Milandhof.

Bron: Woerdense Courant 24 september 2009

Even Vragen: Rob van Hoogdalem (Sinaasappelman)
'Ik vul aan als boom te weinig opbrengt'

Kippen, appels, peren en zeehonden kon je al adopteren. Rob van Hoogdalem, alias de Sinaasappelman uit Zegveld, voegt daar weer iets aan toe. Vanaf november kun je bij hem een sinaasappelboom adopteren.
Hollandse sinaasappels?
„Nee hoor. Ik heb een plantage bij Sevilla in Spanje. Daarop staan 1600 bomen."
Hoe gaat het in zijn werk?
„Wie belangstelling heeft adopteert voor minimaal vijfjaar een sinaasappelboom. Dat kost 54 euro per jaar. Ik garandeer jaarlijks 45 kilo. Als de boom niet genoeg opbrengt, vul ik het aan. Verder houd ik iedereen per mail op de hoogte van de activiteiten en ik wil ook een webcam neerhangen zodat iedereen kan zien wat er op de plantage gebeurt. Klanten kunnen de sinaasappels in een keef laten komen of in drie keer."
Iedereen heeft dus zijn eigen boom?
„Dat is niet helemaal reëel. Ik kan niet garanderen dat ze exact van jouw boom komen. Dat zou te duur worden. Ik pluk in drie keer, zo'n vijfhonderd bomen per pluk en die sinaasappels komen dan naar Nederland."
En hoe snel zijn de sinaasappels dan hier?
„Wanneer ze bij wijze van spreken op een donderdag geplukt worden, zijn ze een week later bij de klant thuis. Deze sinaasappels zijn dus echt vers."
Is er al veel belangstelling voor jouw idee?
„Ik heb alles eigenlijk net in gang gezet. In november ga ik huis-aan-huis folders verspreiden in Lelystad, gewoon om te kijken wat de belangstelling is. De eerste oogst kom ik in februari bij de belangstellenden thuisbrengen."
Lelystad?
„ In de Woerdense regio heb ik al genoeg klanten voor mijn gewone verse sinaasappelsapbezorgdienst. Zowel particulieren als bedrijven. Die draait heel goed. Ik bezorg inmiddels ook in Utrecht, Almere en Oud-Beijerland. Ik kom eigenlijk personeel te kort om het allemaal bij te houden."

PETER VAN DEN BELT

Bron: AD Groene Hart 15 september 2009

Kledingbeurs

ZEGVELD  - Op zaterdag 12 september vindt van 9.30 tot 12.00 uur in De Voorhof aan Hoofdweg 48 verkoop van baby-, kinder- & positiekleding, babyuitzet & -gebruiksartikelen en speelgoed & kinderfietsen en dergelijke plaats. Zowel koper als verkoper wordt tien procent in rekening gebracht. Voor informatie en klantnummer informeer bij: Sabina van der Arend, 0348-691933 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , Marianne van de Vlierd, 0348-691334 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , Carola Hageman, 0348-560305 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: Woerdens Nieuwsblad 10 september 2009

Kinderkledingbeurs - in "de Voorhof' aan de Hoofdweg 48 wordt zaterdag een kinderkledingbeurs gehouden. Deze duurt van 9.30 tot 12.00 uur. Naast baby-, kinder- en positie-kleding worden ook babyartikelen, speelgoed en kinderfietsen verkocht.

Bron: Woerdense Courant 10 september 2009

Waldhoorn gaat verder onder'frisse nieuwenaam'

Openbare basisschool De Waldhoorn is Zegveld heeft een naamswijziging ondergaan en gaat verder als de Pionier. Vandaag wordt de school aan de Clausstraat officieel heropend.
„Een waldhoorn komt voor in de Zegveldse vlag, maar is wel een ouderwets instrument en niet zo bekend. De laatste jaren hebben we bovendien een nieuw team en we vonden dat daar een frisse nieuwe naam bij past. Eén die aangeeft dat het onderwijs continu verandert. Zo kwamen we op de Pionier," legt locatiemanager Ed Ilgen uit. Hij is sinds twee jaar aan de school verbonden.
De nieuwe naam is afgeleid van de Onderwijs Pioniers, een stimuleringsprogramma voor leerkrachten die denken dat hun dagelijkse werkomgeving anders kan en anders moét.
De Pionier heeft veertig leerlingen. Zij zijn nu nog verdeeld over drie klassen. Na de herfstvakantie worden dat er vier. „We zijn een openbare school in een christelijke gemeenschap. De School met de Bijbel Jorai zal altijd wel groter blijven. Wij zorgen in elk geval dat alle kinderen veel aandacht krijgen. Misschien wel meer dan op een grotere school." Uitgangspunten voor De Pionier zijn de drie principes van het daltononderwijs: verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerking. Een kenmerk van het daltononderwijs is ook dat behalve klassikaal individueel wordt gewerkt met taken. Een taak bestaat uit leerstof voor een week of deel ervan. De Pionier biedt daarnaast ook Leonardo-onderwijs aan, voor hoog begaafde kinderen. Overigens is de Waldhoorn al begonnen met de in voeding van de daltonprincipes.

Bron: AD Woerden 9 september 2009

Jarige Robbedoes

Zegveld - Speeltuinvereniging 'de Robbedoes' vierde zaterdag haar gouden jubileum.
In het begin kleurden de 25 in clownspak gehulde vrijwilligers de jarige speeltuin aan de Molenweg. Een uurtje later liepen ook de tweehonderd aanwezige kinderen met clownsneuzen op hun geschminkte gezichten. Zelfs ouders deden mee. De speeltuinvereniging 'De Robbedoes' bestaat dit jaar een halve eeuw en daarom organiseerde het bestuur een feestje met een tiental spelletjes, suikerspin, stormbaan, snoep, limonade en ballonnenwedstrijd. Het bestuur was niet alleen in haar nopjes over de geslaagde feestdag, ook is er dank aan Marc van Pelt van de gemeente Woerden die de door jongeren vernielde speeltoestellen nog voor de feestdag herstelde. De afgelopen maanden is er een groepje jongeren actief die toestellen met grof geweld vernielen en kapot glaswerk achterlaten. Het bestuur is de daders op het spoor en gaat actie ondernemen.

Zegveldse school verandert naam

Zegveld - Openbare basisschool 'de Waldhoorn' is niet meer. De Zegveldse school gaat verder onder de naam 'de Pionier.' De school werd in augustus 1977 geopend, nadat drie jaar eerder een aantal ouders in Zegveld het initiatief tot oprichting van een openbare school had genomen. De naam 'de Waldhoorn' werd gekozen omdat in het Zegveldse gemeentewapen twee hoorns staan. Bij de opening van de school probeerde burgemeester Van Doorn dan ook geluid uit een waldhoorn te krijgen. Ruim dertig jaar later wordt de naam als niet meer van deze tijd beschouwd en heet de school voortaan 'de Pionier'.

Zwangerschapsgym voor koeien

Zegveld - Koeien die op het punt staan te kalveren krijgen op het melkveeproefbedrijf van Frank Lenssinck in Zegveld sinds enkele weken zwangerschapsgymnastiek. Het gaat om een proef, speciaal voor melkvee. Dit pro­ject krijgt mede van het ministerie van Landbouw, Natuur en Volksgezondheid (LNV) subsidie.
Lenssinck liep al een tijd met het idee rond om zijn koeien die binnenkort moet kalveren wat meer beweging te geven. Zijn bedrijf heeft ongeveer 170 melkkoeien. Ongeveer 2 maanden voordat de koe een kalf krijgt, wordt de koe "drooggezet". Zo kan de uier van de koe zich in deze weken voorbereiden op een nieuwe lactatieperiode. Als de koe wordt drooggezet dan komt ze apart te staan van de andere koeien. Gemiddeld heeft Lenssinck 25 koeien die in de droogstandsperiode zitten.
Tredmolen
"Het probleem is dat koeien in droogstand de koeien niet of nauwelijks bewegen. Hierdoor worden de koeien stijf en stram . De bekkenspieren moet juist zo soepel mogelijk zijn en bij de start van de lactatie moet de koe sterk en fit zijn. Stilstand helpt dan niet", aldus Lenssinck. Hij sprak hierover met boeren uit de buurt en die wilden graag meedoen het idee verder in praktijk uit te werken Een oude paardenloopmolen bood uitkomst. "Normaal geschikt voor acht paarden, maar koeien zijn veel rustiger en volgzamer dus er kunnen met gemak veertien koeien in zo'n loopmolen." Over de eerste resultaten kan Lenssinck nog niks zeggen: "We zijn net een maand begonnen met onze drachtige koeien meer te laten bewegen, maar hoe meer koeien we in de molen zetten, hoe beter ze lopen".
Andere voordelen die deze vorm van zwangerschapsgymnastiek moet opleveren zijn, minder stress bij de koe voordat het kalf geboren is en sneller herstel van de koe en een betere melkproductie na het kalveren.
Maf, gek, raar
Lenssinck vroeg subsidie aan bij LNV. De subsidie Praktijknetwerken Veehouderij van LNV heeft een bijdrage geleverd, waardoor het project snel kon worden opgestart. En waardoor het ook in de sector meer aandacht kan krijgen. Andere boeren kijken nog wat raar als Lenssinck begint over zijn zwangerschapsgymnastiek: "Maf, gek, raar, dat is zo ongeveer hun eerste reactie." Maar als hij het uitlegt welke voordelen hij verwacht, kunnen ze niet wachten op de eerste resultaten. Lenssinck werkt samen met drie andere veehouders en een netwerkbegeleider om de het zwangerschapsidee praktijk rijp te maken: "Mijn collega's bij de Animal Sciences Group duiken in de literatuur.
Wat is er over dit onderwerp gezegd en geschreven, wat doen ze in het buitenland en begleiden de proef?" De gevonden theorie wordt samengevoegd met de praktijk van Lenssincks bedrijf en de ideeën die de overige netwerkdeelnemers hebben.
Eind 2010 is het project afgelopen. Lenssinck: "We hopen dat het klopt wat we nu denken. Dat extra bewegen juist heel goed is voor de koe die droogstaat en dat de netwerkdeelnemers een praktische toepassing hebben gevonden voor hun bedrijf. En wat goed is voor de koe, is goed voor de boer."

Praktijknetwerkbijeenkomst in Proefboerderij

Zegveld - Zwangerschapsgymnastiek voor koeien is maar één voorbeeld van wat in de dagelijkse praktijk door veehouders wordt bedacht, verbeterd en uitgeprobeerd. Ideeën over het gewone werk op de boerderij kunnen in groter verband worden gedeeld. Daarom bestaat er een subsidieregeling van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dinsdag 8 september van 13.30 tot 16.30 uur wordt op de Proefboerderij Zegveld aan de Oude Meije 18 een informatiebijeenkomst gehouden voor veehouders. Tijdens deze middag wordt uitleg gegeven over de subsidieregeling, over hoe een aanvraag voor een rijksbijdrage kan worden ingediend en en hoe deze aanvraag wordt beoordeeld. Een aantal veehouders dat al met de subsidieregeling werkt en enkele procesbegeleiders zijn aanwezig en vertellen over de projecten : die zij in 2007 en 2008 zijn gestart en hebben begeleid.
Belangstellenden kunnen zich voor deze bijeenkomst aanmelden door een mailtje te sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: Woerdense Courant 3 september 2009
Pin It