Een echte cockpit van hout

DE MEIJE - Nico Weesjes heeft een vliegtuig in zijn stal. Althans, een cockpit van een Boeing 737, geheel op ware grootte nagebouwd van, vooral, hout. Hij is er al anderhalf jaar mee bezig.


PETER VAN EIJK
Nico Weesjes (66) is één van die miljoenen liefhebbers die graag Microsoft Flightsimulator spelen. Daarmee kunnen complete vluchten van en naar 23.000 verschillende vliegvelden worden nagebootst. „Alle bakens en het complete radioveerkeer, alles zit er in. Onvoorstelbaar compleet. En het basispakket koop je voor een paar tientjes," zegt Nico. „Zelfs de echte weersomstandigheden van het traject dat je vliegt zitten er in. De computer ververst die ieder kwartier."
Alleen die manier waarop Flightsimulator wordt gespeeld beviel hem minder. „Zit je met drie schermpjes en een stuurtje op je bureau. Dat vond ik helemaal niets. Het moest realistischer."
Nu wil het toeval dat een kennis van hem luchtvaarttechniek doceert aan de hogeschool InHolland. „Hij vertelde me dat ze daar een nieuwe simulator van een 737 gingen bouwen. Ik kon de oude kopen en daar heb ik alle bruikbare onderdelen uit gehaald."
Het werd de basis voor zijn goeddeels houten recplica. Nico kan alles in hout bouwen, hij had jarenlang een bedrijf in winkelinterieurs.
Opmerkelijk genoeg bevat zijn cockpit wel twee originele stoelen. „Die kostten vroeger nieuw 25.000 gulden. Ik wilde geen replica's, maar echte stoelen, en na lang zoeken op internet heb ik twee gebruikte gevonden."
Het bouwen van een cockpit noemt hij „één grote zoektocht. Er is geen plan voorhanden, en op medewerking van Boeing hoef je niet te rekenen. Mijn voorbeelden zijn posters, foto's en een virtuele cockpit op internet. Verder moet ik het hebben van andere hobbyisten. De één weet de hoogte van het over-headpaneel, de ander heeft de maten van de ramen."
Er zijn overigens wel leveranciers van nagemaakte cockpit-onderdelen, zoals het Alphense Engravity. „Maar het is natuurlijk het leukste om het zelf te maken," vindt Nico. Van hout, dus. Het interieur is bedrieglijk echt; zo heeft hij eigenhandig honderden popnagels door platen mdf geknepen. Maar de electronica laat hij graag over aan zijn vriend Huib de Bruijn. „Hij is electrotrechnicus en hij helpt me als ik er niks meer van snap."
Tijdens het 'vliegen' voel je de 'kist' vibreren. „Onder de vloer van de cockpit ligt een vlakschuurmachine voor het goede effect. Het moet zo echt mogelijk, hè." Met beamers wordt het beeld van de beeldschermen geprojecteerd op de half ronde muur waarop Nico uitkijkt. „Zo zie je het beeld dat de echte piloot ook ziet."
Nog een jaar denkt Nico voor de bouw - bijna iedere dag vier uur - nodig te hebben. En dan is hij zo'n 15.000 euro armer. „Ach, als ik alles nieuw had gekocht was ik zeker 70.000 euro kwijt geweest." Hoewel Nico vroeger in een Cherokee heeft gevlogen moet hij nog leren 'vliegen' in een Boeing. „Geeft niks, ik leer het mezelf aan onder het bouwen. En het is realistisch, hoor, als je brandstof op is gaat de kist ècht neer." Maar zo ver laat Nico het liever niet komen. „Als het dreigt mis te gaan druk ik op de pauzeknop." Want het blijft spel.

Vluchten straks ook te boeken
De voortgang van de bouw van de replica is te volgen op Nico's website ph-nic.eu. Daar staat ook te lezen dat er straks een vlucht als co-piloot kan worden 'geboekt'. Van Malta naar Londen, bijvoorbeeld, of Parijs naar Milaan. „Daarom heb ik alle bedieningsinstrumenten dubbel uitgevoerd," zegt Nico. Er komt ook een 'rondvlucht' boven Nederland. Hij heeft het idee van een andere hobbyist op internet. „Hij
laat kinderen en volwassenen meevliegen voor een klein bedrag en het geld dat ze daarvoor betalen schenkt hij aan de Flying Doctors. Dat lijkt mij ook wel een goed idee." Pas als de replica klaar is, karn worden geboekt.

Bron: AD Groene Hart 30 oktober 2010

Hinder door werk Hoofdweg en Uitweg voorbij

KAMERIK/ZEGVELD - Her en der wat werk aan de bermen kan nog wel nodig zijn, maar de tijd van afzettingen en opstoppingen is voorbij. Verkeer kan sinds deze week weer ongehinderd over de Zegveldse Uitweg en Hoofdweg rijden. De route is nu veiliger geworden, vooral voor fietsers, omdat automobilisten er nu met maximaal 60 kilometer per uur mogen rijden. Belijning is alleen nog aan de randen van de weg
aanwezig, waar ook opstaande randen zijn aangebracht. „Bij dit soort ingrijpend werk ontkom je niet aan wekenlange hinder," zegt een woordvoerder namens de gemeente. Hij wijst hierbij ook op het werk dat de provincie momenteel laat uitvoeren aan de Kamerikse Van Teylingenweg. Dat gaat nog enkele weken overlast opleveren.

Bron: AD Woerden 30 oktober 2010

Het is een soort virus
Polsstokspringen

Jan van Es
Zegveld - Deze winter moet het meeste werk gedaan zijn. De springers kunnen dan vanaf komend voorjaar op nieuwe schansen in Zegveld aan de slag. De Polsstokvereniging Zegveld heeft grote plannen.

"Mijn zoon springt nu bij de vereniging in Linschoten,"zegt voorzitter Anton Kastelein van de nieuwe vereniging. "Hij heeft er zo bar veel schik van, dat het mooi zou zijn als er dichter bij huis zoiets komt." Kastelein was een van de organisatoren van de demonstratie, eind augustus, in Zegveld. "Dat viel heel goed. Er waren veel jongens en meiden die dat springen wel zagen zitten. Toen hebben we het plan opgepakt om er in Zegveld mee te beginnen."
Schans bouwen
Intussen heeft de vereniging een locatie op het oog, "midden op het dorp. Dan ligt het in het zicht," aldus Kastelein. "Het is een soort virus. Als ze het een keer geprobeerd hebben, zijn ze gelijk verslaafd," Voorlopig richt de club zich op de jeugd. Er zijn offertes aangevraagd voor de bouw van twee jeugdschansen en met de gemeente Woerden wordt overlegd over de benodigde vergunningen. "Je hebt zomaar enkele tienduizenden euro's nodig," denkt Kastelein. "Er moet gegraven worden, je moet de schansen bouwen, zand storten en je hebt stokken nodig. Maar we hebben er vertrouwen in."

Rita Blok exposeert in Zegveld

Zegveld - Van 2 november tot 18 januari exposeert Rita Blok in de Zegveldse bibliotheek. Zij toont er schilderijen. Rita Blok begon pas op latere leeftijd en liet zich inspireren door Roel van der Bij. Zij tekende aanvankelijk landschapjes en boerderijtjes. Intussen is haar onderwerpkeuze breder. Zij is lid van de schildergroep Het Brediuspalet in Woerden, die geleid wordt door Gonny Vos. Eens per jaar doet zij mee aan de groepsexpositie die dan in het Brediushonk plaatsvindt.

Bron: Woerdense Courant 27 oktober 2010

De polsstok wint terrein

ZEGVELD - Polstokverspringen (fierljeppen) wint langzaam terrein in het westen. In Zegveld is de vijfde Hollandse club opgericht. Op een nog nader te bepalen plek wordt vanaf april begonnen met jeugdtrainingen.

PETER VAN DEN BELT
Tot nu toe waren buiten Friesland alleen polsstokverenigingen gevestigd in Jaarsveld, Vlist, Polsbroekerdam en Linschoten. Vanuit die laatste vereniging komt het initiatief om ook in Zegveld te beginnen, zegt Floris van Elzakker. Hij is zowel penningmeester van de Linschotense vereniging als van de nieuwe Zegveldse.
„De praktijk wijst uit dat een vereniging bij honderd leden de maximale grootte heeft bereikt. Daarna moet je kijken waar plek is voor een nieuwe club."
20 augustus hebben de polsstoksspringers uit Linschoten een demonstratie gehouden in Zegveld. „Dat was een groot succes. We hadden tweehonderd man publiek en dertig springers. Daarna hebben we gekeken hoe we verder kunnen. Toen kwam al snel het idee dat we jeugd wilden gaan trainen. Als je dat wilt, moet je jezelf gaan organiseren."
„Voordat we met de trainingen kunnen beginnen, hebben we een accommodatie nodig. We zijn daarover met de gemeente Woerden in gesprek. In het algemeen kun je zeggen dat we een plek zoeken aan de rand van Zegveld, zodat deze makkelijk bereikbaar is."
Bij de aanleg van een accommodatie komt heel wat kijken. Het is veel meer dan even een slootje vinden. „Je hebt een schansje nodig en water en zand. Maar de bond schrijft een minimale en maximale waterdiepte voor. Dus heb je een bassin nodig waarin je het waterpeil kunt beïnvloeden. Ook de landingsplek heeft aandacht nodig. Gewoon opvulzand is te hard. Je kunt van acht meter hoog komen, dan heb je speciaal zand nodig, dat ook niet te nat of te droog mag zijn. Daar gebruik je een drainagesysteem voor."
De leden van de vereniging kunnen dat nu nog zelf voor elkaar boksen. „We hopen te beginnen met twee jeugdschansen. Op het moment dat er ook seniorenleden komen, kijken we verder. We moeten niet te veel tegelijk willen. Aan de belangstelling van jeugdleden kunnen we zien of de club in Zegveld levensvatbaar is."
GRENZEN
Van Elzakker (22) is ooit zelf als jeugdlid begonnen. Nu is hij verslingerd geraakt aan het springen, ook al belandt hij bij een derde van de sprongen in het water. „Dat is geen onkunde, maar het zoeken van je grenzen. De overkant halen is het probleem niet, het gaat erom datje zo ver mogelijk komt. Des te verder de stok in het water komt, des te langzamer je gaat. Dan is de kans op een goede sprong groter, maar de kans dat je valt ook. Bij mijn persoonlijk record ging ik ook heel langzaam naar boven, tot negen meter boven de grond. En dan blijk je toch nog controle over de stok te hebben. Als je dan ver springt, ben je nog drie weken aan het stuiteren van geluk. Ik kan er nu nog enthousiast over worden. Vrijwel alle polsstokspringers hebben die drive. Het is de spanning tussen net wel of net niet."
De komst van weer een vereniging, hoeft volgens Van Elzakker niet ten koste te gaan van de andere sportclubs in Zegveld. „Het is een sport die je 'erbij' kunt doen. Het is echt een zomersport, we springen van half mei tot eind augustus. We hebben nu eenmaal droog weer nodig. Als er ijs ligt, kun je niet springen. Bij kou is het ook geen pretje om op je blote voeten buiten te lopen en bij nat weer wordt de stok glad."

Vanuit Friesland naar Holland
Fierljeppen heeft zijn oorsprong in Friesland. Vijftig jaar geleden werd de sport in Holland geïntroduceerd. Aanvankelijk was er een wildgroei aan polsstokactiviteiten. Op het hoogtepunt waren er dertig accommodaties in West-Nederland. Daarna volgde een tijd waarin er geen aanwas was van dejeugd en in georganiseerd verband verdween de sport bijna helemaal. Vanuit de bond werd er een jeugdplan gestart met als ambitie een groei van 10 procent per jaar. De oude leden namen de taak op zich door te gaan tot de eerste jeugdleden zich bij de senioren meldden.

Bron: AD Woerden 26 oktober 2010

Workshop bloemen

ZEGVELD - Bij de Blauwe Meije is er donderdag 23 oktober een bloemworkshop. Esther Rexwinkel ontvangt deelnemers vanaf 19.30 uur met kofiie of thee. Start: 20.00 uur. Kosten voor een prachtig werkstuk en gezellige avond zijn 27,50 euro p.p. Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer info op www.freeheart.nl.

Expositie Rita Blok

ZEGVELD - In de bibliotheek zijn van 2 november tot 18 januari schilderijen te zien van Rita Blok. In haar begintijd is Blok begonnen met het tekenen en schilderen van landschapjes en boerderijtjes. Op vakantie in Frankrijk deed ze zóveel inspiratie op dat ze het thuis op verschillende manieren oppakte. Het liefst verft ze met acryl.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 22 oktober 2010

Polsstokclub in Zegveld

ZEGVELD - In Zegveld is een nieuwe polsstokclub opgericht. De vereniging gaat in en om Zegveld het polsstokverspringen promoten.
Het eerste bestuur bestaat uit nationaal kampioen Jaco de Groot, Anton Kastelein, Gerard van Ingen, Pieter Hielema en Floris van Elzakker.
Komende winter wordt een accommodatie aangelegd, waarop de sport vanaf volgend voorjaar kan worden beoefend. Naast Linschoten, Polsbroekerdam, Jaarsveld en Vlist is Zegveld daarmee de vijfde vereniging binnen de PBH, Polsstokbond Holland.

Bron: Woerdense Courant 20 oktober 2010

Niet de oudste, maar wel bijna

ZEGVELD - Dat zijn zaak dé oudste broodzaak van Nederland is, zal Jan de Leeuw uit Zegveld beslist niet beweren. Wel is hij ervan overtuigd dat zijn bakkerij een zeer oude is. Daarin krijgt hij bijval van deskundigen.
HARRIE VAN OPSTAL
Jaren terug is grondig historisch onderzoek gedaan naar het bakkersbedrijf op de Hoofdweg tegenover de hervormde Dorpskerk. De 'stamboom' van de ambachtslieden op dit adres gaat terug tot begin 1600. Maar Jan de Leeuw is voortdurend gespitst op nieuwe historische 'vondsten.' Een recent bezoek aan het Openluchtmuseum in Arnhem en speurwerk op internet heeft hem opnieuw aan het denken gezet.
De huidige winkel verving in 1953 de toenmalige bebouwing. „De bakkerswinkel die er destijds stond, zag er niet uit. Het pand stond schots en scheef en het was opgebouwd uit verschillende soorten stenen. Bij de sloop kwam deze maalsteen onder de vloer tevoorschijn." De Leeuw toont de ronde steen met bijpassende 'bak' eveneens van steen in een hoek van de winkel.
De maalsteen die de Leeuw in Arnhem zag, was aanmerkelijk kleiner dan dit exemplaar. „Ik ben op internet aan het speuren gegaan en ontdekte bij het bakkerijmuseum in Hattem wel ditzelfde formaat maalsteen. En die werd gedateerd als 'late middeleeuwen.' Bij de sloopwerkzaamheden in 1953 wees een stuk van de blootgelegde fundering op een eerdere oven. En de fundering als geheel was opgebouwd uit leien. Dat is voor dit gebied een aparte funderingswijze. Maar als je je realiseert dat de kerk in 1672 door de Fransen werd platgebrand, is het minder vreemd. De bakkerij zal ongetwijfeld ook zijn verwoest. Zeker vroeger was de broodbakkerij een onmisbare voorziening in het dorp en zal deze zo snel mogelijk weer zijn opgebouwd. In dit geval lag genoeg puin voor de fundering aan de overkant van de weg klaar." Het vroegste gebruik als bakkerij is in onderzoek van historicus Van Doorn op 1619 gedateerd met Wouter Adriaenszoon Backer als bakker én herbergier. De Leeuw hoopt de historie nog verder terug te kunnen voeren. „Het blijft me intrigeren. Maar dan moet ik eerst wat meer tijd hebben om verder te kunnen speuren," aldus de Zegvelder. „Vóór je iets beweert, moet je het voor honderd procent zeker weten. En ik ben ook niet zo op-de-borst-klopperig. Maar dat dit de oudste van deze regio is, zit er wel dik in."
Historicus en dorpsgenoot Piet Brak vindt die stelling helemaal niet zo boud. Korenmolens én bakkerijen waren zo belangrijk voor een gemeenschap dat ze vaak werden doorverkocht als er geen opvolging van vader op zoon was, legt Brak uit. De bakkerij van De Leeuw ligt ook nog eens op een gunstige plek, recht tegenover de kerk. En op die plek werd al in 1312 de eerste kerk van Zegveld gebouwd. „ Er zijn wel meer bakkerijen geweest die het eeuwen hebben uitgehouden. Maar de meeste zijn de laatste vijftig jaar gesloten. Waterdicht bewijs is er niet, maar dat is ook vrijwel onmogelijk. Dus met 'een van de oudsten, misschien zelfs de oudste' wordt niets miszegd."
SCHAKELTJE
Theo Spil van het bakkerij museum in Medemblik onderstreept dat de bewering 'de oudste' heel moeilijk te staven is. „Strikt gezien moet de oven altijd warm zijn geweest. En dat is bijna niet te bewijzen. Er kan altijd een schakeltje van een paar jaar in een onderneming ontbreken." Toch vindt hij de Zegveldse bakkerij 'wel een kanshebber.' „Mijn indruk is heel goed. Dit is een ontzettend oude bakkerij."
Bakkerij Augustinus in Nieuwkoop sloot een paar jaar geleden de deuren, maar de historie van dat bedrijf ging verder terug, aldus Spil. Een oud administratief bord dat daar op zolder lag en aan het museum is verstrekt, is 'absoluut 16de-eeuws,' aldus Spil.
Streekarchivaris Rob Alkemade heeft nog een andere zeer oude bakkerij paraat; die van Hattem op de noord-Veluwe. In het Groene Hart kent hij alleen De Keizerskroon in Lopik. „En Carl Siegert in Harmelen is een bekende, maar die stamt uit de 19de eeuw," aldus Alkemade.

Bron: AD Groene Hart 19 oktober 2010

Expositie Vunderink in trek, kunstenaar blij

ZEGVELD - Over gebrek aan belangstelling heeft kunstenaar Ido Vunderink niet te klagen: zijn nieuwe expositie wordt al sinds de openingshandeling een week geleden goed bezocht. Vunderink is er verguld mee: „Het Is heel stimulerend om zoveel mensen met oprechte interesse in mijn huis te hebben rondlopen." In zijn nieuwe werk is Vunderink - die dit jaar 75 werd - een heel andere kant opgegaan. „Ik ben in een fase waarin ik wat afwijk van eerdere schilderijen. Voor het eerst maak ik veelvuldig gebruik van de kleur geel, die ik in eerder werk juist meed. Ik maak nog altijd landschapsschilderijen, maar dit keer zijn ze veel abstracter uitgewerkt." De expositie van Vunderink is te zien tot en met zondag 31 oktober, in de schilderachtig gelegen Galerie Vermeije in de Meije, De galerie is open op zaterdagen en zondagen, telkens van 11.00 uur tot 18.00 uur. „Buiten die tijden kunnen mensen eventueel ook komen, maar dan moet er wel eerst een telefonische afspraak worden gemaakt."

Bron: AD Woerden 18 oktober 2010

Zegveld wil bomen terug

SARIE KATSMAN

ZEGVELD - De Hoofdweg is prachtig opgeknapt, maar waar blijven de bomen? Zegveld mist de hoge stammen en het groen die een weg karakter geven. Ko Kromwijk waagt graag nog een poging. 
Ze hadden een gedegen groenplan gemaakt voor de Hoofdweg, de leden van de bomenwerkgroep van het Dorpsplatform Zegveld. Maar Piet Brak, Son Tienhooven, Manon Verheul en Ko Kromwijk zagen hun rapport vorig jaar in één haal terzijde geschoven door de vorige wethouder. Kromwijk: „Daar hebben we onze eigen mensen voor, kregen wij te horen. Toen hebben we uit onvrede daarmee de groep opgeheven."

En nu liggen er een keurig opgeknapte Hoofdweg, een mooi opgehoogd fietspad en goed gevulde bermen. Maar wat is het kaal, vinden Kromwijk en tal van dorpsgenoten. En wat er aan geboomte staat, kan de goedkeuring van Kromwijk niet wegdragen. Hier en daar een elzen-groepje, daar moet Zegveld het mee doen. „Bomen? Hakhout is het!" klinkt het minachtend. „Hier horen hoge bomen. Mensen willen langs de stammen heen kunnen kijken, want je moet dit prachtige landschap kunnen blijven zien."
Op een weg met bomen rijden mensen rustiger dan op zo'n kale racebaan.
De kap van de populieren die tot 2006 de weg omzoomden, heeft er in Zegveld flink ingehakt. Het dorp mist de statige rijen nog steeds, weet Kromwijk. „Zulke bomen geven een weg karakter," illustreert hij aan de hand van oude foto's. „Ze zijn bovendien goed voor het milieu en op een weg met bomen rijden de mensen rustiger dan op zo'n kale racebaan. Kijk maar naar de Milandweg."
Aan de Weteringzijde staan van oudsher geen bomen: die zouden maar in de weg hebben gestaan bij het voortduwen van de schepen. De
werkgroep had bij het opstellen van een groenplan voor de Hoofdweg rekening gehouden met dit soort historische gegevens. Ook de her-plantingsideeën zijn gestoeld op gedegen kennis van welke bomen wel en niet geschikt zijn om te gedijen in een wegberm.
Dat kan ook moeilijk anders: Ko Kromwijk, leraar groenvakken op het Wellant College, is opgegroeid tussen de groendeskundigen. Hij heeft zorgvuldig diverse populieren-, linde-, essen- en elzensoorten uitgezocht die zouden passen in het polderlandschap en het verkeer niet hinderen.
„Van populieren wordt gezegd dat ze niet inheems zouden zijn. En een hoge bomenrij zou een polder in tweeën delen. Daar denken veel mensen heel anders over. Verschillende soorten populieren zoals de Populus alba raket, de Moffart en de Enniger zijn hoog en slank, met smalle kronen, hebben weinig onderhoud nodig en zijn goed bestand tegen wind. Lindes zijn ook prachtig en zeer geschikt."
Het 'oude' groenplan kan nog steeds dienstdoen als basis voor een nieuw plan, dat, zo hoopt Kromwijk, in overleg met een gemeentelijke beplantingsdeskundige kan worden opgesteld.
„Ik weet zeker dat het clubje van vorig jaar daaraan opnieuw wil meewerken. Ik wil me er zelf graag weer voor inzetten." Kromwijk hoopt dat Woerden overstag gaat wanneer de gemeente beseft dat de Zegvelders zo dolgraag de bomen langs de Hoofdweg terug willen „Voor het geld hoeven ze dit toch niet te laten? Er was nog budget over om de Uitweg vervroegd op te knappen. Zo'n rijtje bomen kan er toch nog wel vanaf? Met 10.000 tot 14.000 euro kom je een heel eind.

Elk vak zijn eigen karakteristiek

De herplantideeën van de groengroep zijn verdeeld over zes plantvakken tussen Hoofdweg en Uitweg. Van de Blokhuisbrug naar het pontje, naar de Rietveldse kade, de bocht van de Uitweg naar de Hoofdweg, het bedrijfsverzamelgebouw, de duiker bij Hoofdweg 155 tot aan de bebouwde kom. Elk vak heeft zijn eigen karakteristiek. Er is goed rekening gehouden met het omliggende landschap en de historische gegevens. In de beplanting komen diverse populierensoorten voor, voor een mooie afwisseling, en vlak bij de bebouwde kom is gekozen voor de Hollandse Linde om het landelike karakter te benadrukken.

Bron: AD Woerden 15 oktober 2010

Koordaat zingt het dak eraf tijdens jubileumconcert in Milandhof

Voor een uitverkocht huis verzorgde Koordaat op zaterdagavond 9 oktober een concert vanwege haar eerste lustrum. Dat gebeurde met een feestconcert in de Zegveldse Milandhof.

Zegveld - Behalve Koordaat was er een gastoptreden van het Alphens Kozakkenkoor en Plakband zorgde ervoor dat tijdens de afterparty gedanst kon worden. Er kwamen ruim 750 bezoekers kijken en luisteren naar het jubilerende koor.
Keuze uit repertoire
Koordaat gaf het concert ,ter gelegenheid van haar eerste lustrum. Het koor bracht onder leiding van dirigent Henk van Harmelen een afwisseling van evergreens, musical, luisterliedjes en vrolijke meezingers. Het optreden was verdeeld over drie blokken.
Bij het laatste blok kwam Koordaat op met de nieuwe kleur fuchsia roze dat weer voor een nieuwe frisse aanblik zorgde. Het koor is in de afgelopen vijf jaren gegroeid tot een leuk gezellig koor van goede kwaliteit. Het optreden van het jubilerende koor oogstte dan ook veel bijval van het publiek in Zegveld.
Tegenhanger
Het gastoptreden van het Alphens Kozakkenkoor was een mooie tegenhanger van het vrouwenkoor. De mannen lieten van zich horen met een serieus en een vrolijk repertoire. In het eerste blok werden religieuze liederen gebracht terwijl in het tweede meer vrolijke drinkliederen op het programma stonden. Dat alles met een Slavische achtergrond, hoewel de zangers vaak hier uit de regio komen.
Plakband
Na afloop van de optredens van de twee koren was er nog een afsluiting door de Woerdense band Plakband waarbij de hele zaal op de dansvloer kwam. De Woerdenaren, met onder meer Dick Fokke in de gelederen, zorgden voor weer een nieuwe smaak muziek, die na de koorzang duidelijk door de zaal werd gewaardeerd. Koordat kan terugkijken op een geslaagde jubileumavond.

Bijbelclub

Zegveld - Van maandag 18 tot en met zondag 24 oktober vindt in Zegveld de Vakantie Bijbel Week plaats. Kinderen van groep 3 t/m 8 van de basisschool zijn maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagochtend vanaf 10.00 uur welkom in 'de Voorhof', Hoofdweg 48. Het thema is dit jaar 'Stel je voor...!'
We gaan zingen, lachen, luisteren naar (Bijbel)verhalen, knutselen en nog veel meer. Belangstellenden zijn zaterdagavond om 19.00 uur welkom. Zondag wordt de VBW afgesloten in een kerkdienst in de hervormde kerk, aanvang 9.30 uur.

Bron: Woerdense Courant 13 oktober 2010

Toffe party levert genoeg op.

Zegveld - Het Tof Party Feest afgelopen zaterdag in de Milandhof is een succes geworden. Het evenement van de Culturele Stichting Zegveld telde 500 bezoekers. Voorzitter Arjan Ton: "Het was een geweldige avond met alleen maar positieve geluiden. Tevens zijn we erin geslaagd een startbedrag bij elkaar te krijgen voor de organisatie van de Zegvelderie op zaterdag 18 juni. Dat is mede gelukt door de sponsors en vrijwilligers. en dank aan Lauw Uittenboogaard die de Milandhof beschikbaar stelde." De eerstvolgende activiteit van de Culturele Stichting is de Winterfair op zaterdag 11 december in de Milandhof.

Bereikbaarheid Zegveld, Hoofdweg

Het werk aan de Hoofdweg in Zegveld is bijna afgerond. Van 11 t/m 14 oktober worden de laatste asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd aan delen van de Hoofdweg en de Zegveldse Uitweg. Het werk vindt plaats tussen 20.00 uur 's avonds en 6.00 's ochtends. Voor deze werkzaamheden is het nodig om de weg af te sluiten voor alle verkeer, m.u.v. noodhulpdiensten en fietsers. Er is een omleidingsroute ingesteld. Omwonenden zijn over deze afsluiting per brief geïnformeerd door de gemeente.
Kijk ook op www.woerden.nl/bereikbaar

Herinrichting Kastanjelaan, Berkenlaan en een deel van de Elzenlaan, Populierenlaan en Middenweg, Zegveld

Het college van burgemeester en wethouders van Woerden heeft ingestemd met een voorlopig ontwerp voor het ophogen en herinrichten van de Kastanjelaan, Berkenlaan en een deel van de Elzenlaan, Populierenlaan en Middenweg.
Het voorlopig ontwerp ligt vanaf vrijdag 8 oktober tot en met donderdag 18 november in de koepel van het stadhuis ter inzage. Gedurende deze termijn bestaat voor belanghebbenden de mogelijkheid om hun mening over de voorgenomen herinrichting te geven. Voor indienen zienswijze: zie kader.
U wordt ook in de gelegenheid gesteld om uw zienswijze mondeling toe te lichten op de inspraakavond die op dinsdag 12 oktober wordt gehouden in de Milandhof aan de Middenweg 2. De avond begint om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Voor meer informatie over de herinrichting kunt u contact opnemen met de heer M. Smits van de afdeling Realisatie en Beheer, tel.: (0348) 428 354.

Bron: Woerdense Courant 6 oktober 2010

Aanhoudingen verricht na opstootjes

ZEGVELD - De politie Rijn & Venen heeft dit weekeinde in Zegveld enkele aanhoudingen verricht. In de nacht van zaterdag op zondag werd de politie gewaarschuwd door beveiligers in de horeca. Er zou op dat moment een gespannen sfeer heersen op de Middenweg, na een opstootje tussen enkele jongeren.
Het rumoer was binnen begonnen, waarbij over en weer ook enkele klappen werden uitgedeeld. Daarmee was de kou nog niet uit de lucht, want buiten op straat stonden groepen jongeren elkaar op te wachten om nogmaals verhaal te halen. Dat escaleerde toen de politie arriveerde.
Nadat de groepen uit elkaar waren gehaald, liep de situatie wéér uit de hand. Verderop gingen jongeren elkaar opnieuw te lijf, waarna de wapenstok er aan te pas kwam. Twee jongens van 16 en 17 uit Nieuwerbrug en Zegveld bleven vervelend doen en werden aangehouden.

Bron: AD Woerden 4 oktober 2010

Spelen in oude fabriekshal

MARCO GERLING

WOERDEN/ZEGVELD - Kinderen tussen de 4 en 12 jaar kunnen zich vanaf volgend jaar uitleven in een nieuw speelparadijs. Aan de Zegveldse Uitweg komt in een bedrijfspand een splinternieuwe binnenspeeltuin.
Op een oppervlakte van zo'n tweeduizend vierkante meter, komen in twee verschillende gedeeltes van het bedrijfsgebouw tientallen speel-toestellen te staan.
De ene ruimte wordt geschikt gemaakt voor kinderen tot 4 jaar, de andere is. toegankelijk voor 'spelers' tot 12 jaar.„We zijn al bijna vijfjaar op zoek naar een geschikte locatie, waar ook de gemeente mee akkoord gaat," zegt mede-initiatiefnemer John van Kalkeren.
LASTIG
„Dat was lastig maar die hebben we nu gevonden, met voldoende oppervlakte en parkeerruimte. Het zou me ten zeerste verbazen als dit nu niet meer doorgaat. In november verwachten we definitief groen licht." Van Kalkeren noemt KidZcity in Utrecht en Balorig in Houten als vergelijkbare speelplekken. Hij stelt na onderzoek en cijfers van soortgelijke speelparadijzen te verwachten dat er een markt is voor het initiatief. De speeltuin moet naast Woerdenaren ook bewoners van onder meer Montfoort, De Ronde Venen en Bodegraven trekken.
Van Kalkeren: „We mikken op publiek binnen een straal van 25 kilometer."

Brandweermannen van het eerste uur zwaaien af

ZEGVELD - Ze waren aardig op weg in de richting van liefst veertig jaar brandweerrood, maar nu de leeftijd van 55 is bereikt, is het wel mooi geweest. „En we willen ook plek maken voor nieuwe mensen."
Jan Beukers en Arie Langerak hebben gistermiddag officieel afscheid genomen van de Zegveldse brandweer. In 1976 traden ze tot de post toe, Beukers vijf maanden eerder. Hij was sinds 1989 plaatsvervangend postcommandant, Langerak was in dezelfde periode brandmeester. Maar er gingen al een paar jaartjes jeugdbrandweer aan vooraf. Bij Beukers lijkt de verbondenheid inmiddels familietraditie te worden: „M'n vader was postcommandant en m'n oudste zoon is ook actief. Het zit wel in de genen, ja."
Langerak heeft geen voorgangers in de brandweer en successie zit er ook niet in. Hoewel: „M'n dochter heeft lange tijd wel animo gehad om toe te treden. Maar door studies en dergelijke is het er uiteindelijk niet van gekomen." De twee zwaaien met een gerust hart af; de Zegveldse post heeft voldoende jonge aanwas. Maar ook zijn zij tevreden. Beukers: „We hebben gelukkig nooit een collega te betreuren gehad. Zoiets kan binnen een brandweergroep heel lang een traumatische ervaring blijven. Het zorgt vaak ook voor schuldgevoelens bij collega's. Gelukkig is dat deze Zegveldse groep bespaard gebleven."

'Bespreek wegwerk tijdig'

HARRIE VAN OPSTAL

KAMERIK/ZEGVELD - Met 200 auto's in colonne door de Meije. Dat was onlangs de consequentie van de wegwerkzaamheden bij Zegveld. Kamerik komt de komende tijd aan de beurt, maar die klus is minder ingrijpend.
Her en der in Woerden en de omliggende dorpen gaat dit najaar de freesmachine in het asfalt. Ook liggen enkele doorgaande wegen open wegens grote reconstructies. De vernieuwing van de Zegveldse Hoofdweg is bijna achter de rug, tussen 4 oktober en 19 november zijn de Van Teylingenweg en de Spruitweg bij Kamerik 'eruit.'
Eigenaar/bedrijfsleider Lauw Uittenbogaard van Gasterij de Milandhof in Zegveld kan meepraten over oponthoud en omleidingen. Om sneller de ingrijpende vernieuwing van de Hoofdweg en Zegveldse Uitweg klaar te hebben, is de weg enige tijd 's avonds en 's nachts helemaal dicht. „Helaas kregen we dat vier of vijf dagen vantevoren te horen. Dit is voor ons de drukste periode van het jaar; we hadden bijvoorbeeld in één week vier bijeenkomsten met 1800 man." Spoedoverleg met de gemeente volgde, en vervolgens een uitgebreide bel- en schrijfronde langs de reserveringen. Het kon allemaal worden opgelost, maar het leverde wel wat buitenissige situaties op. „We hadden een bruiloft vanuit Bodegraven. De 350 gasten in ongeveer 200 auto's zijn door de Meije geleid."
Wegwerk, zoals op de Zegveldse Hoofdweg, is buiten de stad lastiger te omzeilen

Er zijn ergere dingen in de wereld, maar wegwerkzaamheden zijn wel lastig.
De Tof Band Party van de Culturele Stichting Zegveld van vanavond kan gewoon via de reguliere route worden bezocht. Van 4 op 5 oktober moet de Hoofdweg nog één nacht dicht, daarna volgen bescheidener werkzaamheden.
Kamerik komt vanaf maandag aan de beurt. De provincie Utrecht neemt overdag de N405 (Van Teylingenweg en Spruitweg) in twee fasen onderhanden. Werkvoorbereider Bas Maarleveld van Makon Staalbouw op het Kamerikse bedrijventerrein: „Er zijn wel ergere dingen in de wereld. Maar het is wel lastig. Het wordt omrijden, daar doe je niks aan." Het dorp blijft steeds via één route bereikbaar, beaamt Klaas de Wit van het dorpsplatform. Maar het wegwerk duurt erg lang, vindt hij. „En we hoorden het pas kort vantevoren, als een duveltje uit een doosje. In dit geval had dat eerder gekund."
In Woerden zijn in de komende week 's nachts de Molenvlietbaan en Europabaan aan de beurt. Dat wordt volgens een gemeentewoordvoerder vooraf met gebruikers doorgesproken. Johan van Dam van bouwmarkt Gamma (Molenvlietbaan) beaamt: „Pas als klanten en personeel weg zijn, gaan ze hier aan de slag, zo is vooraf afgesproken."

Bron: AD Woerden 2 oktober 2010
Pin It