Prijzen voor Henkido

Zegveld - Bijna 1000 deelnemers uit 17 landen, zoals India, Jordanië, Mongolië, Oekraïne, Litouwen, Estland, Rusland, België, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Hongarije, Italië, Polen, Schotland, Zwitserland en Nederland deden er mee aan het Dutch Open Sambo, Karate en Judo. Leden van sportschool Henkido deden mee aan het Sambo en Judo van de Internationale Budo Federatie.Bij het Sambo werd Bart Koomen Nederlands Kampioen en behaalden Corne Rademaker een 2e plaats en Dick Mostert een 3e plaats.
Bij het Judo waren er 7 Nederlands kampioenen. Bij de meisjes waren dit Renee Ras, Anne Kreuger, Esmee Verheul, Dagmar Aerts. Bij de jongens waren dit Huib Westmaas, Bjorn Koot en Corne Rademaker. Daarnaast waren er 12 tweede plaatsen en 14 derde plaatsen. Een bijzonder mooi resultaat voor de club uit Zegveld. Het toernooi was goed georganiseerd. Slaapplaatsen en ontbijt waren geregeld. Er was tijdens de officiële opening een militaire kapel aanwezig. Samen met het spelen van het Wilhelmus maakte dit alles het voor aanwezige judoka's en hun begeleiders duidelijk dat het een zwaar, belangrijk en spannend toernooi zou worden.

Bron: Woerdense Courant 25 maart 2010

'Alles wat met vertrouwen en geld te maken heeft'

De Bruijn Adviesgroep is een gevestigde naam in de wijde regio. Met 30 jaar ervaring en zeer deskundige mensen, die de klant het vertrouwen geeft om de toekomst goed te kunnen overzien.
Foto & Tekst: Margon van den Berg

ZEGVELD - Jaap, ik wil een standbeeld voor je oprichten." Vijfjaar nadat Jaap de Bruijn een cliënt adviseerde over de manier waarop hij zijn gouden handdruk moest beleggen, was de man zorgen en schulden vrij en kon hij nog steeds genieten in zijn achtertuintje. Door verliezen op de beurs waren zijn collega's noodgedwongen weer aan het werk. „Dat standbeeldverhaal is voor mij meer dan een anekdote. Het is waardering voor het advies datje geeft. We willen het beste voor de cliënt. Daar hoort 'nee-zeggen' overigens ook bij.'' Want in de financiële wereld worden vaak producten verkocht die mensen eigenlijk niet nodig hebben. Provisie is het toverwoord. En de cliënt, die van financiën en verzekeringen zelf geen kennis heeft, vertrouwt en tekent. „Om dit soort zaken uit te sluiten werken onze medewerkers niet op provisiebasis. Als een cliënt met voldoende eigen kapitaal om een lijfrentepolis komt, moetje 'nee' kunnen zeggen.' 'Men verzorgt al meer dan dertig jaar administraties voor bedrijven en instellingen, stelt jaarrekeningen samen, verzorgt belastingaangiften - ook voor particulieren - en geeft financiële adviezen, ook over hypotheken. En over sparen, want de groep is onafhankelijk intermediair van SNS Regiobank met vestigingen in Zegveld/Woerden/Bodegraven. „We bemiddelen tevens in de aan- en verkoop van onroerend goed. Voor alles wat we doen, geldt dat we aan de lange termijn denken. Voor de klant, want de beslissing van nu
mag in de toekomst niet voor problemen zorgen. Maar ook voor onszelf. Een tevreden klant blijft klant én zegt het voort." Info: 0348-691300. Of bekijk www.debruijnadviesgroep.nl.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 31 maart 2010

Drukte op avond over starterswoningen

Zegveld - De informatieavond over de acht starterswoningen die afgelopen dinsdag in de Milandhof werd gehouden is erg druk bezocht. Volgens Martin Speksnijder van de SWW kan geconcludeerd worden dat de behoefte aan dit soort woningen in Zegveld erg groot is. Volgens Speksnijder heeft van de 200 bezoekers de helft een brochure met interesse formulier meegenomen. De acht verandawoningen die zijn ontworpen door projectontwikkelaar Timpaan worden gebouwd aan de Haak. De bouw is vele malen uitgesteld en de laatste vertraging heeft te maken met de tegenvallende bodemgesteldheid. Er moet vier meter zand opgebracht worden dat honderd dagen nodig heeft om in te klinken. Vervolgens wordt in september een begin gemaakt met de fundering en kunnen de woningen voor de zomervakantie in 2011 opgeleverd worden.

Prijzen voor Henkido

Zegveld - Bijna 1000 deelnemers uit 17 landen, zoals India, Jordanië, Mongolië, Oekraïne, Litouwen, Estland, Rusland, België, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Hongarije, Italië, Polen, Schotland, Zwitserland en Nederland deden er mee aan het Dutch Open Sambo, Karate en Judo. Leden van sportschool Henkido deden mee aan het Sambo en Judo van de Internationale Budo Federatie.
Bij het Sambo werd Bart Koomen Nederlands Kampioen en behaalden Corne Rademaker een 2e plaats en Dick Mostert een 3e plaats.
Bij het Judo waren er 7 Nederlands kampioenen. Bij de meisjes waren dit Renee Ras, Anne Kreuger, Esmee Verheul, Dagmar Aerts. Bij de jongens waren dit Huib Westmaas, Bjorn Koot en Corne Rademaker. Daarnaast waren er 12 tweede plaatsen en 14 derde plaatsen. Een bijzonder mooi resultaat voor de club uit Zegveld. Het toernooi was goed georganiseerd. Slaapplaatsen en ontbijt waren geregeld. Er was tijdens de officiële opening een militaire kapel aanwezig. Samen met het spelen van het Wilhelmus maakte dit alles het voor aanwezige judoka's en hun begeleiders duidelijk dat het een zwaar, belangrijk en spannend toernooi zou worden.

Bron: Woerdense Courant 25 maart 2010

Lentefeest in 'de Knutselkas'

Zegveld - In de Knutselkas, Hoofdweg 143 in Zegveld, is zaterdag een lentefeest. Van 12.00 tot 17.00 uur kan iedereen komen kijken welke creatieve activiteiten hier worden ontplooid. Kinderen kunnen deze dag (gratis) een paasknutsel maken.

Lentefeest in de knutselkas

Een creatieve vriendinnendag, vrijgezellenfeest of kinderpartijtje, in de kas van Sylvia Bloemendaal kan het allemaal. In haar achtertuin geeft ze sinds 3 jaar verschillende creatieve workshops voor jong en oud. Door de ruimte, het weidse uitzicht en de rust is het een heerlijke locatie.
Bij de kinderfeestjes staan het sieraden maken, schilderen en versieren van bv een spiegel nog steeds op het programma. Maar er komen steeds meer dingen bij waardoor het nu ook mogelijk is om een tas te beschilderen, te mozaïeken of een schoolbord te maken. "soms komen ouders zelf met een leuk idee, zoals laatst iemand die graag raamstickers wilde maken'.
Ik kijk dan of het haalbaar is wat in dit geval zeker de moeite waard was, de kinderen waren wildenthousiast en het resultaat was geweldig!"
"Door de komst van onze tweeling hebben we het de afgelopen periode wat rustiger aangedaan met de workshops, maar momenteel draaien we weer volop!" Ook volwassenen kunnen prima bij de knutselkas terecht. Het sieraden maken blijft populair, zeker ook als vrijgezellenfeest of vriendinnendag. "Afgelopen jaar hebben we enkele groepjes gehad die een jubilerende vriendin trakteerden op een sieraden workshop met high tea". Aanstaande zaterdag houdt de knutselkas van 12.00 tot 17.00 uur een Lentefeest voor jong en oud. Op deze dag kan iedereen vrijblijvend rondkijken. Kinderen mogen gratis een paasknutsel maken. En iedereen die voor 1 april een datum reserveert voor een kinderfeestje, wordt tijdens dit kinderfeestje getrakteerd op een ijstaart!
De Knutselkas
Sylvia Bloemendaal
www.deknutselkas.nl
Hoofdweg 143 Zegveld
06-14733375

Uitgebrande auto onderzocht

De auto die in de nacht van zaterdag op zondag in vlammen opging aan de Dorpsstraat, wordt technisch onderzocht. Daaruit moet blijken of er sprake is van brandstichting. De oorzaak van de brand is nu nog onbekend. De politie houdt rekening met opzet.

Blij met bezoek van minister

De familie Van der Burg put hoop uit het bezoek dat demissionair minister Gerda Verburg (LNV) gisteren aan hun bedrijf aan de Zegveldse Dwarsweg heeft gebracht. Die hoop is gebaseerd op uitlatingen van de minister dat de familie wellicht tóch door kan gaan met het fokken van geiten.
Het gaat om dieren die dit jaar en wellicht ook vorig jaar zijn geboren in de stallen van de familie. Een deskundige van het ministerie komt deze of volgende week op de boerderij van de familie langs om uitsluitsel te geven over de toekomstmogelijkheden voor het door Q-koorts getroffen bedrijf.
Verburg bracht gisteren een week geleden al aangekondigd bezoek aan de boerderij, om persoonlijk het verhaal van de familie aan te horen. Aan de keukentafel sprak ze met alle gezinsleden en hoorde ze de geëmotioneerde vader Wim, moeder Ria en William hun gevoelens uiten. Het gesprek ging onder meer over het in hun ogen verkeerde Q-koorts beleid.

Verburg biedt geitenfokkers hoop

ZEGVELD - Demissionair minister Gerda Verburg (LNV) heeft gisteren het bedrijf van de familie Van der Burg uit Zegveld bezocht dat is getroffen door Q-koorts. De minister gaf het gezin hoop dat met de jonge geiten weer mag worden gefokt.
MARCO GERLING

Het ging er soms heftig aan toe, gisteren aan de keukentafel van de familie Van der Burg. „Even raakte ze geïrriteerd, dat was toen we over het gevoerde Q-koorts beleid begonnen," vertelt Joop Verheul. Deze prominente Zegvelder die de familie met raad en daad bijstaat, was ook aanwezig bij het gesprek.
„Ik heb haar meestal niet laten uitpraten," zegt William van der Burg, die samen met zijn ouders strijdt voor de toekomst van hun bedrijf. De familie zit dan ook vol vragen, waarvan de minister de belangrijkste gisteren ook niet heeft kunnen beantwoorden. Want hoe de toekomst er aan de Dwarsweg uitziet, blijft onduidelijk.
Nu geldt nog een levenslang fokverbod, voor bedrijven waar een keer Q-koorts is geconstateerd. Dat zou betekenen dat de familie na het ruimen van de 250 drachtige geiten, lijdzaam moet toezien hoe ook de resterende populatie van 1000 dieren steeds verder uitdunt. Toch heeft het bezoek de familie ook hoop gebracht en uitdagingen, legt William uit. De kans is namelijk serieus aanwezig dat de bok weer bij de tweehonderd jonge geiten mag die dit jaar zijn geboren. Misschien zelfs ook bij de honderd dieren van vorig jaar, heeft de minister gezegd. Een expert geeft binnenkort uitsluitsel hierover.
William: „Voor ons is het nu de uitdaging zo lang mogelijk door te gaan met het melken van 700 dieren. Misschien verandert in de paar jaar dat we daarmee doorgaan het beleid wel zo, dat we ook met deze geiten door kunnen fokken. Ondertussen hopen we dat vanaf juni de bok weer bij de jonge geiten mag. Ik doe mijn trots niet zomaar weg."
Verheul legt uit dat dat ook aan Verburg duidelijk is gemaakt, in soms stevige bewoordingen. „De medewerker die mee was zei dat ze nog nooit zó is aangepakt in een gesprek met eigenaren van een bedrijf met Q-koorts. Dat we inhoudelijk zeer goed hebben gepraat. Dat is een mooi compliment en daar moet Verburg maar tegen kunnen, anders had ze geen minister moeten worden." William: „We hebben hoop gekregen." Maar wat het bedrijf nodig heeft, is zekerheid. Die zekerheid heeft Verburg hen en andere bedrijven met Q-koorts niet kunnen geven. Na ruim een uur praten, zegt ze buiten: „We hebben goed en soms kritisch gesproken. Ik weet dat ieder getroffen bedrijf een drama inhoudt en hoop heel erg voor deze en andere families dat ze in juni meer zekerheid krijgen en hun bedrijf kunnen voortzetten." Om voorlopig door te kunnen gaan, gebruikt de familie Van der Burg de vergoeding voor de geruimde dieren. William is niet van plan om van dat geld nieuwe dieren van een ander bedrijf te kopen. „Als ze al beschikbaar zijn, dan zijn dat natuurlijk niet de beste geiten. Onze intentie is niet om door te gaan met 1000 geiten, maar om een gezond bedrijf te zijn. Dat doen we dan liever met 700 eigen dieren."

Bron: AD Groene Hart 24 maart 2010

Bewoners Thomashuis straks veilig naar overkant

ZEGVELD - Het gedeelte van de Hoofdweg buiten de bebouwde kom van Zegveld wordt deze zomer eindelijk onderhanden genomen. Het doel: meer veiligheid voor auto's, fietsers en aanwonenden. Het wordt even doorbijten voor de bewoners van de huizen net buiten de komgrens van Zegveld. Vanaf juli wordt er voor hun deur aan de weg gewerkt. „Maar als het net zo mooi Wordt als het deel van de Hoofdweg binnen de bebouwde kom, mogen wij dik tevreden zijn," zegt Piet Brak van de werkgroep Hoofdweg van Dorpsplatform Zegveld.
De Hoofdweg tussen de huisnummers 145 tot 189 aan de ene kant en 102 tot 150 aan de andere zijde verkeert in slechte staat. Een bord waarschuwt voor het slechte wegdek en de gevaarlijke bermen. „Vooral bij regen is het voor fietsers hier niet te doen," zegt Brak. „Het water mag op dit stuk niet via straatkolken worden afgevoerd en moet in de bermen wegzakken. Dat gebeurt al lang niet meer. Fietsende schooljeugd gaat op de weg rijden, omdat het fietspad niet meer te gebruiken is. Dat is levensgevaarlijk."
De weg wordt opgehoogd en voorzien van een nieuw wegdek dat licht afloopt naar de nieuwe, eveneens wat schuin aflopende bermen. Buiten de bebouwde kom mag nu nog 80 worden gereden en die snelheid is voor sommige automobilisten nog niet hoog genoeg. Straks geldt een limiet van 60 kilometer per uur. De weg wordt zodanig ingericht, dat automobilisten worden gedwongen snelheid te minderen.
„In totaal komen er op dit stuk zeven plateaus om de vaart eruit te halen. Bij het pontje, waarvan scholieren gebruikmaken, komt er eentje en bij het Thomashuis twee. Er zijn daar een paar bewoners die in principe zelfstandig aan het verkeer deelnemen, maar die durven nu niet over te steken, omdat er zo knoerthard wordt gereden." Het aantal ongevallen op de Hoofdweg is tot nu toe gelukkig beperkt gebleven en dat is wel een beetje een wonder, vindt Brak.
„Wat dat betreft is de Milandweg beruchter, maar blikschade hebben we hier genoeg."
Het nieuwe wegdek, tot de Uitweg, krijgt geen streep in het midden, maar aan weerszijden een onderbroken streep. De wegbreedte wordt zo visueel smaller, waardoor automobilisten beter op tegenliggers moeten letten. De meeste aanwonenden vinden het prima dat er niet meer zo hard mag worden gereden, weet Brak. „Andere Zegvelders zijn wat moeilijker te overtuigen."
Het platform had graag gezien dat er, net als binnen de bebouwde kom, hier en daar wat heggetjes de weg hadden verfraaid. „Maar daar is de weg te smal voor, er is geen plaats voor de struikjes, zegt de gemeente."
De lantaarnpalen, die nu om en om staan aan beide zijden van de weg, komen allemaal aan de kant van het fietspad te staan zodat daar meer licht valt. Een paar wensen heeft het platform nog staan: „Een paar bankjes hier en daar om op mooie punten de polder in te kijken. En wat meer bomen om de gekapte populieren van een paar jaar geleden te vervangen. Er zijn er te weinig voor teruggekomen."
(Sarie Katsman)

AD Woerden 19 maart 2010

Uitnodiging Informatieavond Hoofdweg Zegveld

Gemeente Woerden nodigt u uit voor een informatieavond inzake de verbetering en aanpassing van de Hoofdweg in Zegveld.
Een deel van de Hoofdweg verkeert in slechte staat. Middels groot onderhoud wordt dit verbetert. Tevens wordt de weg een 60km-weg in plaats van een 80km-weg.
Het voorstel voor het onderhoud en de aanpassingen kunt u bekijken op de informatieavond op donderdag 18 maart in de Milandhof te Zegveld. De avond vangt aan om 19.30 uur en duurt tot uiterlijk 21.00 uur. Er wordt gestart met een presentatie, waarna er gelegenheid is tot het stellen van vragen. Tevens is er de mogelijkheid suggesties te doen en de tekeningen op eigen gelegenheid te bekijken.
Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met de heer Korse, tel.: (0348) 428 313, of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pionier stopt

Zegveld - Basisschool De Pionier (voorheen De Waldhoorn) stopt. Met 43 leerlingen is zij te klein geworden. De school maakt het cursusjaar af, maar daarna moeten de leerlingen of naar Woerden, of naar een van de twee andere Zegveldse scholen. Over leerlingenvervoer naar Woerden wordt nagedacht.

Bron: Woerdense Courant 11 maart 2010

Woedende boer stopt ruiming na 'gezondverklaring' van geiten

Door MARCO GERLING
ZEGVELD - Enkele honderden geiten van een bedrijf in Zegveld zijn gisteren mogelijk ten onrechte geruimd, omdat in de melk van de dieren geen Q-koortsbacterie bleek te zitten. De brief waarin dat werd bevestigd, kon niet op een dramatischer moment komen: juist toen de ruiming al bijna was voltooid.
Geitenhouder William van der Burg probeerde nog in te grijpen, toen hij de brief van de gezondheidsdienst voor dieren rond half twee 's middags openscheurde: „Ik ging compleet door de grond en ben direct hard naar de stal gerend," zegt hij. „Daar heb ik geheel tegen mijn gewoonte in staan vloeken en de aanwezigen verboden nog meer geiten te ruimen. Want het zijn wel mijn dieren die daar in de vrachtwagen verdwijnen." Toen de emotionele Van der Burg in de stal arriveerde, waren al 220 van de 250 drachtige dieren van zijn bedrijf geruimd.
„Die brief vergroot mijn gevoel van onmacht alleen maar meer," zegt hij wanhopig. Zijn moeder Ria: „Dit is buiten in de stal een drama maar ook hier binnen in huis."
Dat de monsters geen Q-koorts bacterie bevatten, was een verrassing omdat dat eerder wél het geval was. Daardoor moest er op last van het ministerie worden geruimd. Verantwoordelijk minister Gerda Verburg is bezig met het opheffen van het levenslange fokverbod voor bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld. Het aan de kaak stellen van die regel is ook de reden waarom William van der Burg besloot de ruiming tijdelijk stil te leggen. „Dit Q-koorts-beleid is vanaf het begin complete waanzin en daar wil ik aandacht voor," zegt hij.
De geiten in de stal kunnen hun lot echter niet meer ontlopen vanwege de eerdere onderzoeksuitslagen en sterven even later alsnog door een dodelijke injectie.

Ruiming was mogelijk ten onrechte

Op de boerderij van de Zegveldse familie Van der Burg zijn gisteren in opdracht van het ministerie van LNV 250 drachtige geiten gedood. Dit gebeurde twee weken nadat aan de Dwarsweg Q-koorts werd geconstateerd. Het ruimen van de dieren was zeer omstreden. Eerder deze week probeerde de bedroefde familie het ruimen al tegen te gaan door een kort geding aan te spannen. Gisteren kwam daar een brief van de gezondheidsdienst voor dieren bovenop, met daarin de mededeling dat bij een nieuwe meting helemaal geen besmetting is geconstateerd. Toch werd met de ruiming doorgegaan, waardoor de toekomst voor de familie zeer onzeker is. Lees verder: Drama in Zegveldse stal

Drama in Zegveldse stal

Door MARCO GERLING
ZEGVELD - Zo'n 250 geiten zijn gisteren voorgoed verdwenen uit de stal van de familie Van der Burg aan de Dwarsweg in Zegveld. Mogelijk ten onrechte. De dieren werden in opdracht van het ministerie van LNV gedood, omdat hier recent de Q-koorts werd ontdekt. Een allerlaatste meting toont echter helemaal geen besmetting aan.
„Een slechte morgen." Het is het eerste dat in William van der Burg opkomt, als hij rond half tien de mannen met haarnetjes en blauwe overalls die bij zijn stal staan tegemoet treedt. Zij moeten in opdracht van het ministerie alle drachtige dieren in de stal een dodelijke injectie toedienen. De mannen drentelen rond auto's, hangen op een afzethek of stappen in en uit een tijdelijke keet op het terrein. Ze zijn in afwachting van de vrachtauto die de gedode drachtige geiten af moet voeren.
William weigert lijdzaam toe te zien wat zich gaat afspelen in zijn eigen stal. „Ik ga voeren," klinkt het resoluut, maar met een bedrukt gezicht. Binnen klinkt het gemekker van geiten, die dat eten wel een goed idee vinden. De dieren zijn zich niet bewust van het hartverscheurende drama dat gaat volgen. Met een droevig gezicht en rood doorlopen ogen geeft moeder Ria binnen uiting aan haar gevoelens, door te omschrijven hoe erg ze het vindt wat de geiten en daarmee de familie overkomt. Dit was wel het laatste scenario dat ze voor ogen hadden, toen ze amper twee jaar geleden de eerste geitjes verwelkomden na het vertrek van de koeien. Vader Wim is vooral stil. Hij lijkt zich nu pas echt te beseffen dat het doden van de dieren onontkoombaar is.
Die berusting treedt ook bij zoon William in. Tot vlak na de middag een brief binnenkomt die aangeeft dat een nieuwe meting geen besmetting meer aantoont. „Toen overheerste weer volop dat dit zinloze beleid moet stoppen. Ik hoopte toen ook nog dieren te kunnen sparen, want ik wist niet hoe ver ze al waren."
In de stal aangekomen bleken nog slechts dertig dieren te leven. Toch besloot het ministerie de ruiming door te laten gaan, vanwege de eerder wél geconstateerde besmetting. „Van de coördinator kreeg ik een compliment voor de manier waarop ik voor mijn bedrijf opkwam. Toch wel mooi. Maar deze dag wil ik snel vergeten. Ik hoop echt dat ik de laatste ben die dit overkomt."

Bron: AD Woerden 5 maart 2010

Geitenboerderij door Q-Koorts gevat

ZEGVELD - Vrijdag werd bekend dat in Zegveld een agrarisch bedrijf besmet is met Q-koorts. Het betrof een geitenhouder, wiens bedrijf deze week geruimd diende te worden. De gemeente Woerden maakte dit bekend. Dit destructieve beleid is vastgesteld door het Ministerie van Landbouw en Voedselkwaliteit en wordt door de Voedsel- en Warenautoriteiten uitgevoerd. De GGD Midden Nederland is belast met de gezondheidszorg rond de Q-koorts. Volgens protocol informeert men omwonenden in een straal van 5 kilometer. Men geeft instructie hoe om hiermee om te gaan. „Belangrijk is te weten dat q-koorts niet van mens tot mens overgebracht kan worden. Evenementen waar groepen mensen elkaar treffen kunnen gewoon doorgang vinden. Dit geldt natuurlijk niet voor evenementen met schapen en geiten. Lammeraaidagen zijn dan ook verboden." Een gemeentewoordvoerder: „In onze gemeente zijn twee kinderboerderijen: Kukeleboe in Woerden en kinderboerderij Oortjespad in Kamerik. Deze organisaties hebben hun verantwoordelijkheid genomen." Omdat in Zegveld Q-koorts is vastgesteld wordt de omgeving goed in de gaten gehouden. Dit hoort bij het protocol.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 4 maart 2010

Passage

Joke Verweerd is dinsdag 9 maart te gast bij de Zegveldse leden van Passage. Zij vertelt over haar leven als schrijfster van christelijke romans en gedichten; 19.45 uur in de Milandhof.

Kledingbeurs

In 'de Voorhof' aan de Hoofdweg 48 wordt zaterdag 13 maart een voorjaars- en zomerkledingbeurs gehouden. Te koop is daar baby- en kinderen positiekleding en verder artikelen voor de babyuitzet, maar ook speelgoed en kinderfietsen. De beurs duurt van 9.30 tot 12.00 uur. Voor informatie of een klantnummer kan contact worden opgenomen met Sabina van der Arend (691933 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), Carola Hageman (560305, of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Marianne van de Vlierd (691334).

Q-koorts in Zegveld

Zegveld - "Wij moeten zien te overleven, ironisch genoeg geldt dat niet voor onze geiten""Wïlliam van der Burg en zijn ouders zijn zeer aangeslagen nu vandaag het onvermijdelijke gaat gebeuren. Ruim tweehonderd drachtige geiten van de geitenhouderij aan de Dwarsweg worden geruimd.
Vorige week werd op het bedrijf Q-koorts ontdekt. Een kort geding dat werd aangespannen, omdat de tests volgens William niet hygiënisch zijn uitgevoerd, mocht niet meer baten. "Het gaat hier om een omge-vingsbacterie die overal voorkomt, bij ratten, katten en muizen en zelfs in de melktank van een koeienboer komt de bacterie voor. Dat nu juist geiten en schapen geruimd moeten worden is kortzichtig. Wolschapen en daar ben ik blij om hoor, worden niet getest. Bij melk- schapen en geiten is de test simpel door een melkmonster te nemen. Een medewerker van de Voedsel en Waren Autoriteit heeft een monster genomen uit de tankuitloop, daar heb ik met mijn handen aangezeten. Eigenlijk moet het boven uit de tank geschept worden"
Ruimen
In 2008 is het bedrijf overgestapt van melkkoeien naar geiten. Het bedrijf telt 1250 geiten. Gisteren is met een echo onderzocht hoeveel geiten drachtig zijn. De helft heeft al gelammerd. "Mijn frustratie ligt vooral in het feit dat er niet verder gekeken is.
Bedrijf stapte in 2008 over naar geitenhouderij
Alle dieren zijn verplicht ingeënt. Door het actualiteitenprogramma Zembla op 6 december vorig jaar is er enorme ophef ontstaan en is de bom gebarsten en naar mijn idee is om niet soft over te komen, op advies van het RIVM, de overheid tot deze rigoureuze maatregel uitgekomen. Ik ben onlangs op een congres geweest in Breda waar onderzoekers uit allerlei landen bijeen kwamen. De buitenlandse onderzoekers snappen niets van het Nederlandse optreden. En alsof het nog niet erg genoeg is verkeren we nog in grote onzekerheid over het levenslange fokverbod. Daar moet nog een uitspraak over volgen, maar als dat van kracht wordt is dat de doodsteek voor ons bedrijf. Dan kan er nog een bord in de tuin voor ons bedrijf'
Brief aan omwonenden
De inwoners van Zegveld kregen afgelopen zaterdag een brief van de overheid in de brievenbus met informatie over het besmette bedrijf en hoe de symptomen van de Q-koorts te herkennen. Die brief ging ook naar bewoners van (delen van) de Bodegraafse Meije, Nieuwkoop en Aarlanderveen. De geitenhouderij in Zegveld is het 75-ste bedrijf waar de Q-koorts bacterie is gevonden en het vierde in de regio.
William en zijn ouders Ria en Wim blijven vandaag (donderdag) tijdens de ruiming op de boerderij. "Wij willen er op toe zien dat het netjes gebeurt. Het zal een zware dag worden" aldus een geëmotioneerde William"

Bron: Woerdense Courant 4 maart 2010

Niemand komt in onze stal, ruimen is een zinloze actie'

Week van de waarheid voor Zegveldse familie door Q-koorts
ZEGVELD - De familie Van der Burg probeert morgen in een kort geding het doden van drachtige geiten op hun bedrijf aan de Zegveldse Dwarsweg te voorkomen. Al bijna twee weken leeft het gezin door het Q-koorts-beleid tussen hoop en vrees.
Door MARCO GERLING
Precies drie jaar nadat de koeien vertrokken en twee jaar na de komst van het eerste geitje, dreigt een abrupt einde voor het florerende bedrijf van de familie Van der Burg, dat nu nog circa 1250 geiten telt. Als het ministerie van LNV volgens plan over een paar dagen ongeveer 200 drachtige dieren laat afmaken (omdat bij een miskraam de meeste bacteriën vrijkomen) en het levenslange fokverbod intact blijft, dan is het over en sluiten.
Om dit scenario te voorkomen, gaat de familie de strijd aan. „Tot we erbij neervallen," zegt zoon William, die samen met zijn ouders een maatschap vormt, „We accepteren dit niet. Want vermoedelijk dragen hooguit een paar van de dieren de bacterie. Veel diersoorten kunnen drager en uitscheider van de bacterie zijn, ook ratten en muizen. De geiten- en schapensector krijgt nu alle kritiek."
Tegelijkertijd weet de gepassioneerde agrariër ook dat de kansen om het tij te keren niet groot zijn. Samengevat voelt de familie zich naast strijdbaar vooral ook machteloos. Dat wil niet zeggen dat ze niet alle middelen aangrijpen.
„Daarom spannen we dat kort geding aan. Het liefst zijn we het eerste bedrijf dat de strijd wint. Maar anders doen we het alleen al voor de volgende boer, die we dit hopelijk kunnen besparen."
Ze willen voorkomen dat tot half mei nog meer bedrijven geruimd worden. „We pleiten voor het stopzetten van de ruimingen." „Want ze ruimen alleen maar om het ruimen," vult vader Wim verbitterd aan.
Met het doden van de geiten is de bacterie niet weg. Door bezwaar te maken tegen de manier van monsters afnemen, hoopt de familie morgen langer respijt te (kunnen) krijgen. Maar dat is zeker niet het enige waar ze het mee oneens zijn. Ook het lange wachten op de vaccins stuit hen zeer tegen de borst. In september zouden ze komen, in december konden ze pas inenten. William: „En we hadden ze in 2008 al moeten inenten."
"Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier in Zegveld ziek wordt van mijn geiten," gaat de jonge Zegvelder verder. „Ze zijn nu immers al ingeënt en niemand komt hier bij ons in de stal. Dit ruimen is een zinloze actie."
Ik ben geen boer geworden om zomaar mooie, gezonde dieren dood te laten spuiten.
Na het inenten van de geiten is het risico voor de volksgezondheid vanuit de geitensector volgens de familie "al voldoende gewaarborgd'. Natuurlijk doet het bezoek van onder meer burgemeester Schmidt en de hulp van dorpeling Joop Verheul hen goed. Het geeft de familie kracht om door te gaan. Maar verdrietig geeft vader Wim kernachtig weer waar het allemaal om gaat: „We laten ze niet dood maken."
TRANEN
Met tranen in de ogen legt moeder Ria uit dat de meeste dieren in de stal eigenhandig zijn grootgebracht. William: „Als ik vraag waarom ze doorgaan met ruimen dan zeggen ze: 'wie a zegt, moet ook b zeggen.' Het beleid staat dus vast en ondanks nieuwe inzichten wordt dit nog steeds niet veranderd. Ik vloek liever niet maar, dan word ik dus heel erg boos." Als de familie denkt aan 'het hele circus' dat waarschijnlijk woensdag voor de deur staat, worden de emoties hen haast te machtig. Moeder Ria: „Kijk nu toch eens hoe mooi die dieren erbij lopen." William: „Ik heb geen last van de Q-koorts. Het is dat beleid waar ik zo'n moeite mee heb." Daarom hoopt de familie morgen via de rechter niet alleen de drachtige geiten te redden. Om in de toekomst te overleven, is het bittere noodzaak dat het levenslange fokverbod voor besmette bedrijven verdwijnt. William: „Want door inenting is voldoende immuniteit opgebouwd tegen de bacterie."
„Dat is onze enige hoop. Anders is het binnen een paar jaar over. Dan kunnen we de geiten af gaan maken en naar de slacht brengen. Als boer wil je juist je beste dieren door fokken. Nu moet ik de hoofdprijs betalen voor nieuw vee, als dit al te koop is. "Wat de familie gaat doen als het fokverbod blijft? William: „Over dat scenario wil ik niet nadenken. Ik wil verder en ben geen boer geworden om zomaar mooie gezonde dieren dood te laten spuiten."

Bron: AD Woerden 1 maart 2010
Pin It