Toch drie groepen

Meije/Zegveld- Na de zomervakantie start de Milandschool in De Meije met een peuter-kleutergroep. Hierdoor kan de school toch drie groepen houden. Aanvankelijk was het plan om het aantal terug te brengen naar twee.

Dit initiatief is het resultaat van intensief overleg tussen de gemeente Bodegraven en het schoolbestuur van de Milandschool "De Groeiling" over mogelijkheden om de laatste school in de Meije te versterken. Kindercentra Midden Nederland Kind & Co is nu aangeschoven en start in augustus, samen met de Milandschool, een peuterkleutergroep op. Door deze samenwerking wordt het haalbaar ook in het cursusjaar 2010-2011 met drie groepen op de school te blijven werken. Vorige maand trokken ouders aan de bel toen dreigde dat één van de huidige drie groepen verdween als gevolg van een krimpend aantal leerlingen. Omdat in Zegveld basisschool 'de Pionier' (voorheen 'de Waldhoorri) de deuren heeft gesloten, vreesden de ouders eenzelfde lot voor deze school aan de Meije. Het wijkteam De Meije is blij met de oplossing, omdat de school ook een belangrijke sociale functie vervult in de buurtschap en ook de Bodegraafse onderwijswethouder Vroomen toont zich enthousiast.

Veel animo voor 55-plusreis

Zegveld - Ruim honderd Zegveldse '55 plussers' hebben gisteren een bezoek gebracht aan het Openluchtmuseum in Arnhem. De reis werd voor het eerst georganiseerd door Gasterij Milandhof en de activiteitencommissie voor ouderen 'De Zegge'. Volgens Adrie de Jong van 'De Zegge' was de belangstelling zo verrassend dat er een tweede bus gereserveerd moest worden. "Het uitje is een initiatief van de Milandhof. De bussen en het diner na afloop zijn door de Milandhof gesponsorde Zegveldse supermarkt van Piet Bremmer verzorgde een lunchpakket en de OVM trakteerde op poffertjes" aldus Adrie de Jong

Siveo sluit gouden festiviteiten af

Zegveld - De festiviteiten rond het vijftigjarig bestaan van Siveo worden komende zaterdag, 26 juni, voortgezet met een gouden jubileum-feest. Dit vindt plaats in een grote feesttent op sportpark De Beemd aan de Milandweg. Er zijn optredens van de zanger Dave Miller en de roc-coverband Burlesk. Daarnaast verzorgt DJ Johan de muziek.
Met dit feest sluit Siveo de viering van het jubileum af.

Bron: Woerdense Courant 24 juni 2010

Voortbestaan Milandschool en De Meije lijkt verzekerd

DE MEIJE - Met de start van een peuter-kleutergroep op de Milandschool in De Meije, lijkt het voortbestaan van deze school voorlopig verzekerd. Dat geldt eveneens voor het voortbestaan van de buurtschap De Meije.
Door de tegenvallende aanwas van nieuwe leerlingen, zou de school slechts twee klassen overhouden. Foute boel, volgens betrokken ouders, want daarmee staat zowel het voortbestaan van de school als van het buurtschap op losse schroeven. Binnen tien dagen lag er een plan op tafel: na de zomer start de school aan de Houtkade met een peuterkleutergroep, waardoor er drie klassen blijven bestaan, net als nu het geval is. „De basis is nu verzekerd", stelt de opgeluchte Melvin Stolwijk, die als ouder is betrokken bij de school. „De school zorgt voor samenhang in De Meije. Als de Milandschool verdwijnt, dan slaapt de buurtschap in."

'Zonder school, kerk en café slaapt De Meije in'

ESTHERVANLUNTEREN

DE MEIJE - Slechts enkele weken geleden trok een groep bezorgde ouders aan de bel. Door een tegenvallend aantal nieuwe leerlingen zou de Milandschool het nieuwe jaar met slechts twee groepen starten. In nog geen tien weken toverden de school en de gemeente Bodegraven een oplossing tevoorschijn.
De oplossing: een peuter-kleutergroep waardoor het huidige aantal van drie klassen gewaarborgd blijft. In Kindercentra Midden Nederland Kind & Co uit Zegveld is een partner gevonden om de groep op de starten. Deze organisatie ziet in de samenwerking een 'unieke gelegenheid om een doorlopend onderwijsaanbod te ontwikkelen voor peuters en kleuters'. Met deze oplossing is een grote wens van ouders in vervulling gegaan: het behoud van drie groepen.
Melvin Stolwijk is als ouders betrokken bij de school en vertelt: „Natuurlijk ben ik heel blij. De basis is nu verzekerd en de kwaliteit blijft gegarandeerd. De school vormt met de katholieke kerk en een klein cafeetje de enige samenhang in onze buurtschap. Dat blijft nu overeind, zo niet, dan slaapt De Meije in." Annemieke Pinkse van de Miland-school slaakt letterlijk een zucht van verlichting. „Het is altijd mooi om iets nieuws te beginnen. Dit zie ik als een uitdaging. We geven goed onderwijs, blijkt uit de rapporten van de stichting en de inspecteur. Daarbij kun je met twee groepen werken, maar dat is niet optimaal." Al jaren loopt het aantal kinderen op de Milandschool terug, een trend die landelijk terug te zien is. „Gezinnen worden kleiner" verklaart Pinkse. „En wij zitten daarbij ook nog in een buitengebied. Er vertrekken dit jaar negen kinderen van onze school en daar komen er twee voor terug. Het enige wat echt zal zorgen voor een omslag is een nieuwbouwwijk in het grasveld, maar dat zal niet gebeuren."
Door het teruglopende leerlingenaantal, werd de stichting genoodzaakt een punt achter het financieren van de school te zetten. Per kind krijgt de Milandschool een geldbedrag voor het ministerie. Dat bedrag loopt terug, terwijl de kosten hetzelfde blijven. Verlies is het gevolg. „We bekeken alle opties om het voortbestaan van de school te verzekeren en kwamen uit op twee groepen. We hadden de school niet laten verdwijnen. Dan maar bezuinigen op leerkrachten bijvoorbeeld, maar dat is niet meer nodig." De school laat zich niet zomaar aan de kant zetten. Met een actieve pr-groep heeft de school geprobeerd kinderen te werven voor het nieuwe jaar. „We merkten dat veel mensen in de omgeving niet van onze school afwisten", vertelt Pinkse. „Maar een toestroom aan leerlingen kun je niet direct verwachten. Daar is tijd voor nodig. Om naar onze school te gaan, moet men wel een afstand overbruggen."
NIVEAU
De peuter-kleutergroep is daarom de beste optie. Drie ochtenden trekken peuters en kleuters samen op. De overige dagdelen hebben de kleuters alleen les. „Daar is ons hele onderwijs op gericht. We werken met allemaal combinatiegroepen, en laten elk kind op zijn of haar niveau leren."
Bang voor een stagnatie in de ontwikkeling van de kleuters is Pinkse dus niet. „We hebben ook kinderen in groep vijf die op groep vier niveau leren, of op het niveau van groep zeven. Ieder kind functioneert op zijn eigen niveau en dat werkt." Is de toekomst nu veilig gesteld? „Die is nooit in gevaar geweest," stelt Pinkse. „We gaan hoe dan ook door. Dit is een nieuwe pilot van een jaar waarvoor we subsidie hebben gekregen. Ook gaan we door met onze pr-activiteiten. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we meer kinderen kunnen werven." Daarbij ziet Pinkse ook het belang van het voorbestaan van De Meije als buurtschap. „Vroeger had je hier winkeltjes en een postagentschap. Dat is allemaal verdwenen. Onze school vervult daarom een maatschappelijk functie. Men ontmoet elkaar hier. Verdwijnt de school, dan wordt het veel minder aantrekkelijk om in De Meije te wonen."
Overigens is ook voortrekker wethouder Hans Vroomen van onderwijs tevreden. „Het verheugt mij dat door het enthousiasme en de creativiteit van alle betrokken partijen, zo'n vernieuwende aanpak in De Meije mogelijk wordt."

Bron: AD Woerden 23 juni 2010

Siveo60

ZEGVELD - De festiviteiten rond het 50-jarig bestaan van Siveo (datum 22 juni 2010) gaan een climax bereiken bij het naderen van het gouden jubileum-feest op zaterdagavond 26 juni. In een grote feesttent zullen op de Beemd verschillende artiesten het feest bij de geel-blauwen luister bijzetten. Naast de rock coverband Burlesk zal de bekende zanger Dave Miller optreden en zal DJ Johan zijn draaikunsten vertonen. Met dit muzikale feest sluit Siveo de activiteiten af rond het gouden jubileum.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 23 juni 2010

Stratenvoetbal

Zegveld - Onder ideale weersomstandigheden hebben een dikke 400 deelnemers meegedaan aan het stratenvoetbaltoernooi van Siveo. Bij de allerjongsten ontmoetten de teams van de Meije en het Erf elkaar in de finale voor de 2e keer. In de poule had de Meije nog gezegevierd.

Maar in de finale pakte het Erf met een 3-0-overwinning de beker. Bij de oudere jeugd werd het 1-1 in de finale, maar in de strafschoppenreeks was de Korensloot de betere. De finale van de senioren ging tussen de teams van de Broeksloot en de Prunuslaan. De Prunuslaan won deze ontmoeting met 2-0. Het team van de Korensloot won de finale bij de oudere jeugd na een succesvolle strafschoppenserie.

Tuinendag

Zegveld - Voor de vijftiende keer worden in Zegveld de Hoofdweg Tuinendag gehouden. Op 25 en zaterdag 26 juni kan het publiek terecht. Vanwege de vijftiende editie is er vrijdag 25 juni van 19.00 tot 22.30 uur in alle tuinen muziek, variërend van accordeon tot klassiek, met als thema: Vrolijke noten in Zegveldse poldertuinen. Overdag zijn de tuinen open van 10.00 tot 17.00 uur.

Uitslag Kamerverkiezingen 2010

De complete uitslag van de gemeente Woerden. Eerst de partijnaam, dan het aantal behaalde stemmen en het percentage. Ter vergelijking de cijfers van de Kamerverkiezingen van 2006.

CDA

5378 (18.0%)

10697 (35.3%)

PvdA

4313 (14.4%)

4480 (14.8%)

SP

2039 (6.8%)

3269 (10.8%)

VVD

7219 (24.1%)

4940 (16.3%)

Partij voor de Vrijheid

3612 (12.1%)

1449 (4.8%)

GroenLinks

1774 (5.9%)

1163(3.8%)

ChristenUnie

1728(5.8%)

2122 (7.0%)

Democraten 66

2302 (7.7%)

515 (1.7%)

Partij voor de Dieren

297 (1.0%)

504 (1.7%)

SGP

924 (3.1%)

819(2.7%)

Nieuw Nederland

8 (0.0%)

 

ToN

178 (0.6%)

 

Part.v. Mens en Spirit

85 (0.3%)

 

HeelNL

4(0.0%)

 

Partij een

3 (0.0%)

 

Lijst Feijen

25(0.1%)

 

Piratenpartij

23 (0.1%)

 

Overige

O (0.0%)

332 (1.1%)

OPKOMST

81.6%

85.6%

 

WOERDEN STAD

 

KAMERIK

 

CDA

16,19

CDA

24,63

PvdA

15,84

PvdA

10,54

SP

7,46

SP

3,58

VVD

23,94

VVD

19,67

PVV

11,91

PVV

10,14

GL

6,33

GL

4,38

CU

4,92

CU

11,12

D66

8,11

D66

6,24

PvdD

1,0

PvdD

0,88

SGP

2,64

SGP

7,48

TON

0,50

TON

1,24

Over.

1,16

Over.

0,1

HARMELEN

 

ZEGVELD

 

CDA

18,73

CDA

31,62

PvdA

12,05

PvdA

6,55

SP

6,25

SP

3,91

VVD

28,66

VVD

17,66

PVV

13,02

PVV

14,03

GL

5,38

GL

2,92

CU

4,02

CU

11,39

D66

7,66

D66

3,06

PvdD

1,03

PvdD

0,85

SGP

1,82

SGP

7,19

TON

0,72

TON

0,49

Over.

0,66

Over.

0,33

Bron: Woerdense Courant 17 juni 2010

Voetbal

ZEGVELD - Onder ideale weersomstandigheden hebben 400 deelnemers van het stratenvoetbal bij Siveo weer een ware happening gemaakt. In de ochtenduren werd met heel veel enthousiasme gestreden bij de jeugd. Bij de allerjongsten ontmoetten de teams van de Meije en het Erf elkaar in de finale voor de 2e keer. Het Erf pakte de beker. Bij de oudere jeugd toonde de Korensloot zich het beste, waardoor het voor een jaar de wisselbeker in hun straat mag hebben. Ook bij de groten was er in de middag best wel een -overigens sportieve - strijd. Uiteindelijk ging de finale tussen de Broeksloot en de Prunuslaan. Met een fraaie 2-0 zege won de Prunuslaan voor het eerst de grote beker.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 16 juni 2010

15e unieke zegveldse Hoofdwegtuindagen

In de hoop dat hun tuin voor veel tuinliefhebbers een inspiratiebron zal zijn zetten tien bewoners van de Hoofdweg in Zegveld hun tuinhekken wijd open.

ZEGVELD - De bekendste weg van Woerden naar Zegveld is decor voor de Hoofdwegtuindagen op vrijdag 25 en zaterdag 26 juni. Ter gelegenheid van het derde lustrum van de Hoofdwegtuindagen zal ook de initiatief-neemster Maryanne van Tilborg, ze is inmiddels verhuisd, aanwezig zijn. Gert Hulleman is één van de tien deelnemers. „Vanwege het lustrum hebben we ook andere, aan de natuur gerelateerde activiteiten georganiseerd. Zoals een demonstratie wilgentenenvlechten en een expositie van schilderijen met afbeeldingen uit de natuur. Ook is er een pluktuin waar tegen een kleine vergoeding een boeket kan worden samengesteld.
Thomashuis
Aan het begin van de Hoofdweg, op nummer 140, is het Thomashuis. Hier wonen en werken de eigenaren Theo en Jeanne Nieuwendijk met zeven bewoners met een verstandelijk beperking. Op dit adres laten kunstenaars hun werk zien. Een aantal van hen maakt muziek op door henzelf gemaakte muzikale kunstwerken, (voor het totale overzicht zie kader hieronder, redactie).
Muziek
„De tuinen zijn vrijdag van 10.00 uur tot 22.30 uur geopend. 's Avonds klinkt sfeervolle muziek in alle tuinen wat een bezoek extra gezellig maakt. Zaterdag zijn bezoekers welkom van 10.00 uur tot 17.00 uur. En bovenal, In de meeste tuinen wordt gratis koffie of thee geschonken." De route langs de diverse locaties leent zich er perfect voor om de fiets te pakken. Niet overal kan op het erf of bij de huizen worden geparkeerd met de auto. Bezoekers wordt dan ook aangeraden zoveel als mogelijk op de fiets te komen.

Hoofdwegtuinen

EEN OVERZICHT
In de gevarieerde, landelijke tuin van Jan en Betty Verheul op nummer 134 zijn verschillende vijvers, steigers en dierenverblijven. 0p nummer 106 is de palingboerderij van Riet en Coen Kop en kan een broodje paling gegeten worden. Bij Bea en Gert Hulleman op l37 is een grote variatie in bloemen en planten met veel verrassende (zit)hoekjes. „Op nummer 76 bevindt zich de oude pastorie, die nu bewoond wordt door Gerrie en Herman Schuiveling. Hun ruimtelijke tuin grenst aan de polder en kent diverse zitjes en een prieel."
Even verderop ligt de tuin van Gerrit Jan Langerak. Hij doet dit jaar voor het eerst mee. De bewoners van nummer 68, Cobi en Herman   Lekkerkerker, hebben een ruim veertig jaar oude klassieke tuin met kleurige borders, een liefelijke boomgaard en een groentetuin. De   voortuin van Wendy en Goof van Erkel (nummer 30) heeft strakke buxushagen, terwijl de achtertuin gekenmerkt wordt door ronde borders. Hun boomgaard leidt naar nummer 34 waar Linda en Freek de Wette hun cottagetuin hebben. „Hier zijn Maryanne van Tilborg en Anneke Kastelein van kwekerij De Wuivende Aren aanwezig." De laatste deelnemers zijn Geertje en Arie Bol op nummer 33. Hier is op vrijdag de mandenvlechtster aanwezig.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 9 juni 2010

Top Down Dag

DOOR JOLANDA VAN TOL

Zegveld - "Het was een top dag en zeker voor herhaling vatbaar. Zoveel positieve reacties. Wij hebben ook 'nieuwe' mensen bereikt. Mensen die eigenlijk nooit naar zoiets toe gaan en verbaasd waren hoe leuk zoiets kan zijn. Ik heb ook heel veel bezoekers met name Zegvelders gesproken, die het bijzonder vonden eens een kijkje in deze 'keuken' te mogen nemen. Er zei zelfs iemand: "Mij is heel duidelijk geworden, dat met Down Syndroom het leven absoluut niet ophoudt" Sommige mensen waren tijdens de modeshow zelfs geëmotioneerd. Ik denk, dat wij hiermee ons doel 'positieve beeldvorming' zeker hebben bereikt" aldus de reactie van Sandra Korenwinder over de Down Doe Dag die door MEE, Stichting Down Syndroom en de ASVZ in de Milandhof in Zegveld werd georganiseerd.
Enthousiasme over'kijkje in de keuken'
Maar liefst 56 kinderen met Down scharrelden, afgelopen zaterdag, rond samen met hun familie en vriendjes en vriendinnetjes.
"Tijdens de modeshow was de zaal afgeladen vol. Fantastisch zo'n groot en vooral enthousiast publiek. De kinderen, met en zonder Down, straalden op de catwalk. Super leuk gekleed en prachtig gekapt door Mariska van de Zegveldse kapsalon en opgemaakt door visagist Margreeth Verburg.
En dan, als klap op de vuurpijl, dat de geshowde kleding door kinderkledingmerk Kiddo geschonken werd aan de modellen" aldus Sandra. Milan, Roos en Eveline waren voor een dagje medewerkers van de Milandhof. In die rol voelde het trio zich al snel thuis. Milan en Roos stortten zich op de lunch en Eveline hielp mee met de koffie en gebak. De Down Doe Dag werd gesponsord door het Rabo Dichtbij Fonds

Zegveldse tuinen open

Zegveld - Voor de vijftiende keer worden in Zegveld de Hoofdweg Tuinendag gehouden. Vrijdag 25 en zaterdag 26 juni kan het publiek terecht. Het jaarlijks terugkerende evenement is indertijd opgezet door een groep tuinenbezitters, onder wie Maryanne van Tilborg. Zij stelden hun tuinen open voor het publiek, dat in de landelijke omgeving van de Hoofdweg het groeien en bloeien wilde bekijken. Na de eerste editie bleken de tuinen, het aangrenzende water en het uitzicht over de polder zo aan te slaan, dat de tuinendagen sindsdien jaarlijks herhaald zijn. Geleidelijk zijn rond het openstellen van de ruinen ook andere activiteiten gekomen, zoals de bezigheden van kunstenaars, aparte tuinplanten, voorlichting over tuinaanleg en demonstraties van creatieve activiteiten. Vanwege de vijftiende editie is er vrijdag 25 juni van 19.00 tot 22.30 uur in alle tuinen muziek, variërend van accordeon tot klassiek, met als thema: Vrolijke noten in Zegveldse poldertuinen. Overdag zijn de tuinen open van 10.00 tot 17.00 uur.

Bron: Woerdense Courant 10 juni 2010

Hoofdweg

ZEGVELD - Op vrijdag 25 en zaterdag 26 juni worden voor de 15e keer de Hoofdweg tuinendagen in het Utrechtse Zegveld (dichtbij Woerden) georganiseerd.

Naast het bezichtigen van de tuinen kunnen de bezoekers ook genieten van andere activiteiten, zoals de bezigheden van kunstenaars, aparte tuinplanten, voorlichting over tuinaanleg, demonstratie wilgentenen vlechten en vilten. Omdat het de 15e keer is kan men op de vrijdagavond van 19.00 tot 22.30 uur in alle tuinen genieten van diverse soorten muziek, variërend van accordeon tot klassiek, met als thema: Vrolijke noten in Zegveldse poldertuinen. Zoals altijd is de toegang gratis. Overigens is een bezoek op zaterdag heel goed te combineren met het beroemde Straattheaterfestival in het nabije Woerden.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 2 juni 2010

 

Beste papa

ZEGVELD - Zegvelder Marcel Uittenbogaard is verkozen tot de Beste Papa van de provincie Utrecht. Dit in het kader van een door drogisterijketen Kruidvat georganiseerde verkiezing. Hij gaat nu op voor de titel Beste Papa van Nederland. Uittenbogaard, in gezelschap van vrouw en kinderen kreeg woensdag bij de Kruidvatwinkel in de Voorstraat een oorkonde en als cadeau een scheerapparaat

 

 

Zegveldse zomermarkt

Zegveld - Met onder andere een kinderrommelmarkt, een springkussen, kinderspelen, wedstrijden beach-volleybal en een minidraaiorgel, is er op de 5 juni weer een editie van de Zegveldse zomermarkt. Ook de brandweer is aanwezig met demonstraties en er zijn diverse kramen waar van alles te koop is. De markt wordt gehouden van 9.00 uur tot 15.00 uur voor de Milandhof.

Bron: Woerdense Courant 3 juni 2010
Pin It