Siveo'60 trainers jeugd

Zegveld Siveo '60 is zeer verheugd met de aanstelling van 2 bekende jeugdtrainers. Peter de Jong en Mike van der Steen zijn volgend seizoen de nieuwe jeugdtrainers. Zij gaan samen de A- en B-junioren trainen en doen de begeleiding van de A-junioren bij wedstrijden. Daarnaast zal Peter de Jong 1 keer per week de C-junioren trainen en verzorgt Mike van der Steen de training en begeleiding van de D1. Het stratenvoetbal in Zegveld zal plaatsvinden op zaterdag 9 juni. In de ochtenduren voor de jongens en meisjes van 6-13 jaar en in de middag voor iedereen vanaf 14 jaar. Het wordt weer leuk met dit keer naast het après stratenvoetbal ook op Groot-beeld de EK-start van Oranje tegen Denemarken. Meer informatie (ook nog over deelname) via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: Woerdense Courant 30 mei 2012

Programma Zegvelderie

Zegveld - De Culturele Stichting Zegveld heeft haar programma voor de 29ste Zegvelderie op zaterdag 16 juni bijna rond. Vanwege het 35-jarig bestaan van de stichting wordt er dit jaar veel extra's gedaan. Naast jaarlijks terugkerende attracties zoals de kinderrommelmarkt, knock-outshow en de gratis pendelbus van en naar Woerden, zijn er nieuwe elementen zoals Fly Seat, Aquabubbles, Pret met een Shet en een veiling.

Bron: AD Woerden 21 mei 2012

Campina Open Boerderijdag

Meije/Woerden - Op maandag 28 mei, Tweede Pinksterdag, kan men op zeven boerderijen in het Groene Hart, Zuid Holland en Utrecht picknicken tussen de koeien in de wei. Van 10.00 tot 16.00 uur is men welkom om te genieten van verse Nederlandse zuivel, zoals melk, yoghurt en vla. Ook voor picknickkleedjes in het groene gras wordt gezorgd. De picknick in het boerenweiland vindt plaats op de Open Boerderijdag die Campina op deze zeven boerderijen in samenwerking met Hoogvliet supermarkten organiseert om klanten (en vooral kinderen) te laten zien waar Campina melk vandaan komt. De Campina Open Boerderijdagen bieden tal van leuke en leerzame activiteiten. Kinderen kunnen zich laten schminken, meedoen aan een race op 'skippy-koeien' (skippyballen in de vorm van een koe) en een speurtocht volgen, waardoor ze op speelse wijze ontdekken waar melk vandaan komt. De Campina Open Boer-derijdagen tijdens het Paasweekend in april trokken een recordaantal van ruim 100.000 bezoekers, ondanks het tegenvallende weer. In Meije voorbij Zegveld kan men terecht bij de boerderij van de familie Vergeer (Meije 3) en in Woerden bij de familie Van Oosterom, Geestdorp 21a.
Kijk voor meer informatie op www.campina.nl.

Boelhuis op Zegvelderie

Zegveld - Met een knipoog naar het verleden organiseert de Culturele Stichting Zegveld een 'boelhuis' op de Zegvelderie op zaterdag 16 juni. Voor deze veiling is de CSZ op zoek naar leuke spullen, die door een bekende 'veilingmeester' op ludieke wijze aan de man worden gebracht. De artikelen hoeven niet antiek te zijn, maar wel bruikbaar. Dus geen rommel. Intussen staat er al een BMW motorfiets en antieke kast op de veilinglijst. Om het voor het brede publiek leuk te maken en iedereen te betrekken zijn ook spullen die minder hoeven op te brengen interessant als het dan in elk geval een bijzondere waarde heeft of een verhaal. Voorzitter Arjan Ton: "Ook staan we open voor mensen of ondernemers die een dienst ter beschikking willen stellen om aan de man te brengen. In overleg wordt een bodemprijs vastgesteld. De meeropbrengst is voor de CSZ zodat zij een evenement als de Zegvelderie jaarlijks kunnen waarborgen." Voor info: Wout Verweij, 0348-691708 of 06-11271865.

Bron: Woerdense Courant 23 mei 2012

Roeiclub viert jubileum

ZEGVELD - Roeivereniging De Meije heeft vandaag open dag. De vereniging bestaat veertig jaar en heden is de aftrap van de jubileumfestiviteiten. Vanaf 10.00 uur kunnen bezoekers langskomen bij de loods aan het Meijepad om boten te bekijken of zelfs uit te proberen. De open dag wordt om 14.00 uur afgesloten. De meeste leden zijn recreatieroeiers, maar de vereniging heeft ook enkele wedstrijdploegen die deelnemen aan regionale en landelijke wedstrijden.

Bron: AD Groene Hart 12 mei 2012

De zesde Down Doe Dag, in de Milandhof

ZEGVELD - Zaterdag 2 juni vindt voor de zesde keer de Down Doe Dag plaats. Dit jaar heeft de dag het thema 'Down in beweging'. Deze dag is bedoeld voor kinderen met het Syndroom van Down en hun familie. De dag is een initiatief van ASVZ, Stichting Downsyndroom en MEE Midden-Holland. Linda Germs van de stichting Upside Down en moeder van een kind met het Syndroom van Down zal tijdens haar lezing 'Beeldvorming' spreken over de positieve kanten van het Downsyndroom. Tijdens deze lezing laat zij zien dat positieve beeldvorming aan de basis staat van meer begrip. Voor de ouders is er daarnaast ook een lezing over sportfaciliteiten voor kinderen met een beperking. Kinderen tot 3 jaar kunnen knutselen, spelen en geschminkt worden. Kinderen vanaf 3 jaar krijgen circuslessen van Circus Hannes & Co. Na de pauze laten de kinderen zien wat ze geleerd hebben en voeren zij een circusvoorstelling op voor alle aanwezigen. De Down Doe Dag is kosteloos. De dag start om 10.00 en duurt tot ongeveer 15.00 uur, in Gasterij de Milandhof Aanmelden: e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar telefoonnummer 0182-520333.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 11 mei 2012

Viering 35 jaar Culturele Stichting Zegveld groots

Zegveld - De Culturele Stichting Zegveld heeft haar programma voor de 29e Zegvelderie op zaterdag 16 juni bijna rond. Vanwege het 35-jarige bestaan van de stichting wordt er dit jaar veel extra's gedaan. Het accent ligt niet alleen op de kramenmarkt, maar ook op het grote aantal activiteiten er omheen. Om dit financieel rond te krijgen worden contacten gelegd met sponsors. Naast jaarlijks terugkerende attracties zoals de kinderrommelmarkt, Knock Outshow en gratis pendelbus tussen Woerden en Zegveld is de CSZ er in geslaagd nieuwe elementen op het programma te zetten. Zoals onder andere Fly Seat, Aqua-bubbles, Pret met een Shet, boelhuis, Clown Cho Cho, theaterwagen, demonstraties van de brandweer, Veiling, Space Bikes, muzikale optredens door dweilorkest, zanger en DJ. In 1977 werd de CSZ opgericht door Ad Ton. Bijna 25 jaar was hij voorzitter en motor van de club. En nog steeds betrokken, ook nu zijn zoon Arjan de voorzittershamer overgenomen heeft. Destijds was Ton voorzitter van het Milandhofbestuur. Het dorpshuis kampte met grote tekorten en werd een activiteitencommissie, de CSZ, in het leven geroepen om het tekort terug te brengen. "We zijn begonnen met het organiseren van dansavonden en een markt met tien kraampjes en autopuzzeltocht. Al snel kregen de activiteiten een grotere omvang" vertelt Ad Ton enthousiast. "Het Zes Bedreigde Dorpenspel in 1981 is wel het grootste evenement geweest. Dat was qua organisatie een gigantische klus. Met de dorpen Kamerik, Linschoten, Benschop, Polsbroek en Kockengen maakten we op een sportieve manier een vuist tegen de herindeling, dat desondanks in 1989 toch een feit werd." De jubilerende stichting heeft de afgelopen 35 jaar tal van bijzondere evenementen georganiseerd, zoals de kamelenrace, Romeinse strijdwagens, Verenigingenspel, Wintermarkt, Hazewindhondrennen, ringrijden met Friese paarden, pannenkoek met doorsnee van 6 meter, optreden van het Russische Bolschoi Don Kozakkenkoor, BZN, Slootkunst, Zegvelds dictee. "En niet te vergeten de activiteiten van bestuurslid Wout Verweij dat zelfs geleid heeft tot een Woutplein. Wout die op zijn eigen wijze een speed en powerplein organiseerde en dat deed niet zo min mogelijk kosten. Meestal voor een lunch en consumptiebonnen." "Terugkijkend is eigenlijk het zien genieten van de kinderen het mooiste geweest. Die impact heb ik toen nooit zo in de gaten gehad, maar ruim twee jaar geleden toen het bestuur vernieuwde werd me dat pas duidelijk. Bijna alle nieuwe bestuursleden kenden de Zegvelderie nog vanuit hun jeugd."

Muziekmarathon door het jarige Kunst na Arbeid

Zegveld - Op zaterdag 12 mei wordt een groot muziekfestijn georganiseerd op het parkeerterrein achter de Milandhof.
Van 10.00 tot 23.00 uur zijn er optredens van drumbands, mallet percussiebands, majorettes, fanfare, Egelander kapel, dweil-bands en harmonie met als hekkensluiter een feestband die alle muziekstijlen laat horen. Een heuse marathon georganiseerd door het jarige Kunst Na Arbeid.

'Boelhuis' op de Zegvelderie

Zegveld - Met een knipoog naar het verleden organiseert de Culturele Stichting Zegveld een 'boelhuis' op de Zegvelderie op zaterdag 16 juni. Voor deze veiling is de CSZ op zoek naar leuke spullen, die door een bekende 'veilingmeester' op ludieke wijze aan de man worden gebracht. De artikelen hoeven niet antiek te zijn, maar wel bruikbaar. Dus geen rommel. Intussen staat er al een BMW motorfiets en antieke kast op de veilinglijst. Om het voor het brede publiek leuk te maken en iedereen te betrekken zijn ook spullen die minder hoeven op te brengen interessant als het dan in elk geval een bijzondere waarde heeft of een verhaal. Ook staan we open voor mensen of ondernemers die een dienst ter beschikking willen stellen om aan de man te brengen. In overleg wordt een bodem-prijs vastgesteld. De meeropbrengst is voor de CSZ zodat zij een evenement als de Zegvelderie jaarlijks kunnen waarborgen. Voor info: Wout Verweij, bel 0348-691708 of 06-11271865.

Bron: Woerdense Courant 9 mei 2012

Even vragen aan
Jaco de Groot, polsstokverspringer

Op de Zegveldse manier gedijt een sportclub
De eerste polsstokverspringaccommodatie van Woerden komt in het dorp Zegveld te liggen, in de Nij-
verheidsbuurt. WoerdenaarJaco de Groot is Hollands recordhouder in deze sport. De voorzitter
van polsstokclub Linschoten, krijgt nu voor het eerst een vereniging in zijn eigen gemeente.
Ben je hier blij mee?
„Ja, ik juich de komst van deze accommodatie hartstikke toe. Dit had vijfjaar geleden al moeten gebeuren. Toen vroeg de bond al om de oprichting van een verspringaccommodatie in Woerden. Zegveld is écht een leuk dorp en we willen als sport uitbreiden."
Waarom past dit juist hier?
„De Zegveldse club heeft met Gerwin Kastelein al de Nederlands jeugdkampioen in huis. Bovendien wordt de accommodatie echt iets van Zegvelders zelf. Dat legt de basis voor een goede vereniging en die heb je bij polsstokverspringen hard nodig. Want voor deze sport zijn bij wedstrijden met ongeveer vijftig springers al zo'n dertig vrijwilligers nodig. Ze doen het in Zegveld met elkaar, iedereen heeft wel iets te bieden. Daar gedijt een vereniging goed bij."
Hoor ik nu dat jezelf ook wel in Zegveld wil springen?
„Daar heb ik uiteraard al over nagedacht en dat ga ik zeker doen. Misschien wel bij de opening van de accomodatie, als ze dat willen. Ze hebben ook ervaren springers nodig bij de club. Uiteindelijk draait het om niveau, het binnenhalen van leden en winnaars. Ik kan me zeker voorstellen dat Zegveld kampioenen gaat voortbrengen. Ik wil daar zeker trainen. Een nieuwe accommodatie is een mooie uitdaging. Maar ik hou me in deze fase op afstand en ben niet actief betrokken. Voorlopig ben ik ook nog gewoon lid en voorzitter van de Polsstokclub Linschoten."
Voor nu richt je je dus vooral op het aanstaande seizoen?
„Ja. Ik werk aan een nieuwe afzettechniek. Daarmee kan ik zomaar 30 tot 40 centimeter winnen. Vorig jaar was al een top-seizoen voor mij, met mijn Hollandse record van 21,25 meter. Maar als dit lukt en ik mijn gemiddeldes hiermee verder omhoog krijg..."

Bron: AD Groene Hart 7 mei 2012

Plek voor polsstokclub
Omwonenden ingelicht over nieuwe locatie

MARCO GERLING
WOERDEN/ZEGVELD - De Zegveldse polstokvereniging bouwt in de Nijverheidsbuurt het eerste polsstokverspringterrein in de gemeente Woerden. Omwonenden van de locatie aan de Hoofdweg zijn ingelicht. De club zelf gaat komende tijd op zoek naar financiers.
Met het vinden van een geschikte locatie is voor polsstokvereniging Zegveld een einde gekomen aan een zoektocht naar geschikte ruimte die meer dan een jaar heeft geduurd. Clubvoorzitter Anton Kastelein reageert enthousiast: „Als we nieuwe leden krijgen die getalenteerd blijken, dan kunnen we hen nu in het dorp houden." Zij kunnen in de toekomst gaan trainen en springen achter het nieuw te bouwen onderkomen van kaasveredelingsbedrijf Kruijt.

De sportaccommodatie gaat bij het bedrijf zorgen voor watercompensatie. Die is nodig omdat voor de bouw een sloot van Kruijt wordt gedempt. De polsstokverspringers hebben juist meer water nodig dan aanwezig is in het gebied. Bedoeling is dat op het terrein vijf schansen komen te staan, te beginnen met de bouw van twee jeugdschansen. De club krijgt in de polder uiteindelijk twee kleine en drie grote schansen. Over deze voornemens zijn bewoners een paar weken geleden ingelicht. „We hebben alleen nog maar positieve reacties gehad," zegt Kastelein. De vooruitzichten voor de club zijn nu dan ook rooskleurig.
Eerder mislukte vestiging aan de Molenweg in het dorp, omdat daar bewoners mede vanwege gebrek aan parkeerruimte in opstand kwamen.
Met de vestiging vlakbij de entree van bedrijventerrein Nijverheidsbuurt lijkt van parkeerproblematiek geen sprake meer. De club kan onder meer gebruik gaan maken van plekken bij het nieuw te bouwen bedrijf. Die plekken zijn nodig, omdat het de bedoeling is dat op het terrein ook enkele keren per jaar grote nationale wedstrijden gaan plaatsvinden, net zoals trainingen en wedstrijden van de club zelf. Dit soort evenementen, die veel publiek trekken, wordt vooral in de avond-uren en op zaterdagen gehouden.
Behalve over parkeerruimte wordt ook nagedacht over een mobiele ruimte om bijvoorbeeld in om te kunnen kleden. Permanente huisvesting is niet toegestaan. Om dit alles te kunnen realiseren is geld nodig. „We kennen de exacte kosten nog niet," zegt Kastelein. Maar zeker is dat externe financiers nodig zijn. De club hoopt bedrijven enthousiast te maken. In elk geval is 60.000 euro subsidie beschikbaar van de provincie en vanuit Europa.
Het dorpsplatform is enthousiast over de vorderingen. Paul Vonk „Dit is een fantastische plek met weinig hinder voor omwonenden. We hadden geen betere kunnen bedenken. Wij juichen meer voorzieningen en reuring in het dorp zeer toe. Dit is een hele goede ontwikkeling."
Ook de gemeente stelt alle medewerking te verlenen bij de beoogde plek, waarvoor ook overleg met het waterschap nodig is. Kastelein: „We willen graag snel beginnen maar nemen de tijd om het goed te doen.

Bron: AD Woerden 3 mei 2012

Vrijdag 4 en zaterdag 5 mei Zegveld

Zegveld - Vanwege Dodenherdenking gaan op 4 mei om 18.00 uur de vlaggen halfstok. 19.45 uur is er klokluiden. Om 19.50 uur is er bijeenkomst bij het monument, stemmige muziek door muziekvereniging "Kunst na Arbeid". 19.59 uur: trompettist blaast "The last Post" 20.00 uur: 2 minuten stilte. 20 02 uur: Kranslegging, leggen van bloemen bij het monument. Declamatie. Afsluitend zingen van het Wilhelmus (2 coupletten). Op 5 mei Bevrijdingsdag. 10.30 uur: Vossenjacht voor basisschoolkinderen uit groepen 3 tot en met 8. 14.30 uur Kindertheater in de Polderzaal van Gasterij De Milandhof. 19.30 uur: Toneelavond in de Milandhof. Toneelstuk-Noem dat maar niks!

Muziek KNA

Zegveld - Op 12 mei wordt een groot muziekfestijn georganiseerd op het parkeerterrein achter de Milandhof.
Van 10.00 tot 23.00 uur zijn er  optredens van drumbands, mallet Percussiebands, majorettes, fanfare, egelander kapel, dweilbands en harmonie met als hekkensluiter een feestband die alle muziekstijlen laat horen. Het Najaarsconcert op zaterdag 3 november krijgt een speciaal tintje. Na het optreden van de vereniging is er een optreden van de oud-leden van de drumband. Vervolgens blikt KNA terug aan de hand van oude foto's en films en zorgt de bigband Fort Night Swing en zangeres Meike van de Veer voor de muzikale noot.

Wie kregen een lintje?

Burgemeester Hans Schmidt reikte vrijdag in het stadhuis koninklijke onderscheidingen uit aan tien inwoners van de gemeente Woerden.

Redactie
Woerden - Op de UvU werd H.J. van 't Erve Lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten als onder meer vrijwilliger bij de Sonnenborg in Utrecht, Adviesraad Werk en Bijstand Woerden en St. Ouderen en Huisdieren in Waarder.
Overzicht
Van alle gedecoreerden is verteld waarom het Hare Majesteit Koning Beatrix heeft behaagd hen te onderscheiden met een lintje. Hieronderd een opsomming van de meest opvallende activiteiten, van vroeger tot nu. Gedecoreerd in dezelfde orde werden op het stadhuis:
C.H. Batelaan
(o.m. penningmeester fanfarekorps Excelsior Woerden, vrijwilliger Zuwe Zorgcentrum Woerden, administrateur Fanfarekops Excelsior, bibliothecaris Fanfarekorps Excelsior),
M. van Elk
(o.m. bestuurslid en vanaf 1987 voorzitter Kunst na Arbeid Zegveld, ondersteuner particulieren bij invullen belastingaangifte, lid schoolbestuur van school met de bijbel Jorai Zegveld, lid Rabo klankbordgroep Rijn en Veenstromen, sinds 2010 voorzitter Rabo klankbordgroep Veenweidegebied, diaken hervormde gemeente Zegveld, lid dorpsplatform Zegveld, als vertegenwoordiger diaconie Ned. Hervormde Gemeente),
Mevrouw J.A.G. Kastelein-van den Ham
(o.m. Chr. Oranjevereniging Zegveld, Vrijwilligster bij voetbalvereniging Siveo '60, Collectant Ned. Hartstichting, Vrijwilliger organisatie Roeme-niëmarkt, bestuurlid gymnastiekvereniging Zegveld, contactpersoon gereformeerde kerk Woerden, bestuur Stichting Welzijn Ouderen, vrijwilliger Gereformeerde Kerk Woerden, vrijwilliger hulporganisatie World Servants),
Mevrouw B. Methorst-Gorel
(o.m. Vrijwilligster peuterspeelzaal Peuterpret Zegveld, Bestuurslid EHBO vereniging De Meije-Zegveld, Vrijwilligster ehbo vereniging De Meije-Zegveld, Vrijwilligster t.b.v. de vereniging voor Natuur- en Milieueducatie Woerden, Vrijwilligster Atletiek Vereniging Veteranen Nederland, Mede organisator Roemeniëmarkt, Vrijwilligster Stichting Welzijn Ouderen),
Mevrouw N. de Wit-Van der Horst
(o.m. Mantelzorgster van zieken en weduwen, Vrijwilligster Gereformeerde Kerk Kocken-gen, Lid en voorzitter Comité Bejaardenreizen Kockengen, Palliatieve zorgverleenster binnen Johannes Hospitum Wilnis, Mantelzorgster gehandicapte vrouw in Woerden),
A.B.M, van Leeuwen
(o.m. Lid Katholiek Jeugdwerk Kamerik, Coördinator interkerkelijk jeugdwerk, Voorzitter commissie kerstsamenzang t.b.v. drie Kamerikse kerken, Organisator zomerweekenden jeugd Kamerikse kerken, Coördinator jeugdavonden gereformeerde kerk Kamerik, Keeperstraining E-teams van W Kamerik, betrokken bij activiteiten Sleutelclub Kamerik),
J.J. Nell
(o.m. Lid DB en commissie van toezicht OVM "onze Belangen" Kamerik, Medeoprichter/lid herstel kademuren-comité, thans Oranjecomité, Voorz. Utrecht landbouw genootschap, afd. Kamerik, Adviesorgaan landbouw, natuur en milieu, Bestuurslid Rabo Kamerik en klankbordgroep Rabo in Woerden e.o., Fractieassistent CDA, Bestuurslid dorpshuis Schu-lenburch Kamerik, Voorzitter Fusiecommissie ULG/Alg. Boeren en Tuindersbond en LTO, Bestuur st. Dorpsplatform Kamerik),
G.A. Schill
(o.m. Voorzitter Oudercommissie RK basisschool De Schakel Woerden, Voorzitter winkeliersvereniging Rotterdam-Zuidplein, lid landelijke en Europese ondernemingsraad Peek en Cloppenburg, Bestuurslid RK H. Bonaventuraparochie, Bestuurslid dekenaat Het Groene Hart Alphen aan den Rijn, Voorzitter cliëntenraad Zuwe Zorgcentrum, Voorzitter Wijkplatform Staatsliedenkwartier),
Mevrouw A.W. van Stavel
(o.m. Vrijwilliger Rode Kruis vakantieweken, Lid team kindernevendienst Westerkerk Amsterdam, Coördinator verhuur gebouw Evangelisch Lutherse Kerk, Lid ouderraad R. de Jagerschool Woerden, Lid diaconiecommissie RvK Woerden, Diaken ELK, Lid beheerscommissie (onderhoud) ELK, Lid Noodfonds gemeente Woerden).
G.A. Borsboom
(o.m. Sponsorwerver bouw zwembad Woerden, Secretaris WTC Woerden, Bestuurslid GON, Medeoprichter/bestuurslid van GVWO, Medeoprichter clubhuis Het Brediushonk, Medeoprichter/bestuurslid Stichting Sport Club Bredius, Vrijwilliger bij dierenweide Kukele-boe, Medeoprichter en bestuurslid van de Jos Borsboom Stichting).
Montfoort
De heer Van der Wind uit Montfoort kreeg in zijn gemeente een lintje. Sinds 1977 vervult de heer Van der Wind een bestuursfunctie bij de toneelvereniging Harto in Harmelen. Van der Wind helpt onder meer op zaterdag in de molen De Valk.

Bron: Woerdense Courant 2 mei 2012

Natuurgebied op bagger
Bijzonder project aan oever van Grecht

IMAN VROMAN
ZEGVELD/KAMERIK - Een groot baggerdepot in de polder bij Zegveld krijgt een tweede leven als natuurgebied en waterberging. Volgens projectleider Freek Visser van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is dat in deze vorm nog niet eerder vertoond. „We gaan een mooie tijd tegemoet", blikt hij alvast vooruit.
Een paar grutto's en een eenzame tureluur schrikken op. Het is even lopen naar de Grecht, een eeuwenoud kanaal dat Woerden verbond met Amsterdam. We lopen dwars door het grasland waar de weidevogels zich opmaken voor een nieuw broedseizoen. Onderaan de dijk van de Grecht eindigt de polderwandeling en legt projectleider Freek Visser van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uit wat hier later dit jaar gaat gebeuren.
In september komen de graafmachines om een nieuwe dijk op te werpen, achter de huidige. Zo ontstaat een bassin van ongeveer vijf voetbalvelden groot dat gevuld wordt met bagger uit de Grecht en de Kamerikse Wetering, een paar kilometer verderop.
ZUIGBOOTJES
Beide kanalen moeten op diepte worden gebracht. Dat gebeurt, in etappes, met zuigbootjes. 130.000 kuub slib halen ze van de bodem. Met flexibele buizen wordt de blubber naar het bassin in de Zegveldse polder getransporteerd. De klus duurt alles bij elkaar drie jaar. Telkens wordt er een half jaar bagger gepompt, waarna het slib een half jaar met rust wordt gelaten zodat het kan indragen. Sneller kan niet, want dan bestaat het risico dat de ondergrond gaat schuiven onder het gewicht van de natte blubber, zegt Freek Visser.
De projectleider klimt de dijk op. In 2015 ligt er een twee meter dik pakket droge substantie. Dat is het moment om aan de inrichting te beginnen en afscheid te nemen van de oude Grechtdijk,
Aanvankelijk was het idee dat op de blubber vooral nieuwe natuur zou komen, vergelijkbaar met de nessen, even verderop langs de rivier. Deze buitendijks gelegen natuurgebieden zijn vijfhonderd jaar geleden ontstaan bij het graven van de Grecht. Ze zijn in eigendom van Natuurmonumenten en vermaard om hun bijzondere flora.
PRETENTIE
Voor de nieuwe aanwinst werd gedacht aan de naam 'waterschapsnes' maar zo gaat het gebied bij nader inzicht toch niet heten. Het project heeft nu de naam 'Ruimte voor de Grecht' gekregen. Visser: „We willen niet de pretentie uitstralen dat het dezelfde historie heeft als de nessen".
Bovendien krijgt het nieuwe gebied een natter karakter dan eerder gedacht. Visser: „Er komt veel water van 30 tot 50 centimeter diep, met daarin riet. In het midden willen we een eilandje maken, waar bosjes op groeien. We hopen dat daar purperreigers gaan broeden. Speciaal voor de vissen willen we ook een diepere poel maken."
Vier vliegen in één klap
Met het project Ruimte voor de Grecht slaat het Hoogheemraaadschap De Stichtse Rijnlanden vier vliegen in één klap, zegt projectleider Freek Visser. Het maakt het uitbaggeren van de Grecht (en de Kamerikse wetering) mogelijk, levert een opgeknapte kade op en zorgt voor de berging van oppervlaktewater, doordat de boezem wordt vergroot. Ten slotte ontstaat ook nieuwe natuur. Dat een baggerdepot op zo'n manier wordt gebruikt, is volgens Visser nog niet eerder vertoond. Hij verheugt zich op het vernieuwende project. Ook elders langs de Grecht, 's zomers druk bevaren en in de winter een populaire schaats-route, moeten de dijken worden aangepast. Ze krijgen een breder profiel. De kade aan de Kamerikse kant is onderdeel van een wandelroute; er zijn plannen om ook de dijk aan de overzijde toegankelijk te maken. Naast het toekomstige baggerdepot heeft het waterschap grond gereserveerd voor waterberging.
Nessen oud hooiland
De nessen van Kamerik liggen aan de westelijke (Zegveldse) kant van de Grecht. Net als het in 1494 gegraven kanaal liggen ze zo'n 2 meter hoger dan de omliggende polder. Dat komt omdat ze hetzelfde waterniveau hebben als de Grecht, terwijl de polder door eeuwenlange ontwatering is ingeklonken. De nessen zijn lange tijd gebruikt als hooiland. Nu heeft Natuurmonumenten ze in eigendom. Vooral in mei en juni kleuren ze prachtig door de bloeiende planten. Ze zijn niet toegankelijk voor publiek, maar goed te zien vanaf het water of de dijk.

Bron: AD Groene Hart 2 mei 2012

Bouwen in Zegveld lastig
'Leefbaarheid in geding door beleid provincie'

ZEGVELD/KAMERIK - Woningbouw in Zegveld wordt onmogelijk als de provincie de grenzen van de bebouwde kom niet ruimer trekt. Dat laat Woerden weten in een reactie op de structuurvisie van Utrecht. Hierin staat het beleid voor de periode tot 2025.
De provincie Utrecht geeft aan waar wel en niet mag worden gebouwd en waar bedrijventerreinen mogen komen. Voor Woerden is onder meer bepaald dat deze gemeente in de komende jaren genoeg plek heeft voor nieuwbouw. In de stad is op diverse plekken ruimte voor liefst 2250 huizen. Het gaat om onder meer het vroegere Monaterrein, Snellerpoort aan de zuidkant van de spoorlijn naar Utrecht, het Defensie-eiland en de Hoge Rijndijk. Bezorgd is het college dat de provincie door die royale aantallen te weinig oog heeft voor de leefbaarheid van de dorpen Zegveld, Kamerik en Kanis. Vooral in Zegveld zijn, als de provincie vasthoudt aan de uiterste bouwgrenzen, nauwelijks nog huizen meer te bouwen. En dat terwijl het dorp al jaren niets heeft kunnen bijbouwen en jongeren het dorp de rug dreigen toe te keren.
GROEN BLIJVEN
Dankzij de uitplaatsing van kaasverdelingsbedrijf Kruyt aan de Hoofdweg kunnen in de hoek bij de Nieuwstraat naar schatting veertig huizen verrijzen. Daarmee komt genoeg geld in het laatje om het kaasbedrijf te laten verhuizen. Strikt volgens de provinciale regels is het woningaantal echter net wat te groot. Aanmerkelijk moeilijker ligt het met bouwen aan de overkant van Hoofdweg, in de hoek met de Milandweg. Achter kaasbedrijf Van der Sterre Groep zou een wijkje van een krappe honderd huizen kunnen komen. Maar uitvoering van de plannen is wat de provincie betreft voor een groot deel onmogelijk. Die weilanden moeten gewoon groen blijven zegt Utrecht.

Bron: AD Woerden 1 mei 2012
Pin It