'Oudje' nog lang niet uitgeblust

ZEGVELD - Met een man of tien hebben (ex) brandweerlieden uit Zegveld drie jaar lang geklust om de ouwe trouwe brandweerauto uit 1957, een Chevrolet met Kronenburg-opbouw, op te knappen. Vandaag om half twaalf, op de Brandweerdag, krijgt Zegveld het resultaat te zien. Voor de foto poseren ex-commandant Henk van Dam (linksvoor), Minikus Heemskerk, Jan Beukers, Wim Hoogendoorn en Jan Muijt in de bijpassende oude uniformen; achter het stuur de huidige brandweercommandant Gert-Jan Langerak. De auto deed tot 1977 dienst in Zegveld.

Bron: AD Woerden 30 juni 2012

Instrumenten voor KNA

ZEGVELD - Muziekvereniging Kunst Na Arbeid heeft 23 instrumenten kunnen aanschaffen. Kunst na Arbeid heeft in de afgelopen maanden les gegeven aan de groepen 5 en 6 van basisschool Jorai in Zegveld. De scholieren leerden een blaasinstrument en slagwerk bespelen en gaven tot slot een concert. De leerlingen spelen 5 juli weer tijdens een KNA-concert in de Milandhof. De samenwerking met de school en de instrumenten geven een impuls aan de muzieklessen van KNA.

 

Bron: AD Woerden 27 juni 2012

'Je ziet ze groeien in hun werk'

ZEGVELD - De tuin, schuur en het atelier van het Thomashuis aan de Zegveldse Hoofdweg puilen uit van de kunstwerken. Onder toeziend oog van voor de gelegenheid geschminkte kunstenaars, vergaapt het publiek zich zaterdag aan de kleurrijke kunst die tijdens deze open dag ook gekocht kan worden. "Verkocht' staat met rode stift te lezen op het bordje bij de vrolijke olifanten van keramiek. Maar er zijn meer dieren te koop. „We hebben de afgelopen maanden gewerkt met het thema kunstsafari," vertelt Maarten Vlaming, creatief begeleider. Vier dagen per week werkt hij met kunstenaars die een verstandelijke beperking hebben. Een aantal woont in het Thomashuis, anderen komen voor een aantal dagen per week naar Atelier De Schuur. „Wat vaak opvalt, is de kleurrijkheid van de schilderijen en het keramiek. Vandaag hoor ik ook vaak dat de spontaniteit een rode draad is in het werk."
Een logisch gevolg van de manier van werken. „We laten de deelnemers zo veel mogelijk hun eigen invulling geven, de nadruk ligt op vrije kunst." Luuk de Rooij is een van de kunstenaars en het wilde-dierenthema spreekt hem enorm aan. Zijn geschminkte gezicht sluit naadloos aan bij een aantal schilderijen in de tuin. Met zijn schildersezel die staat opgesteld tussen zijn keramiek, is hij helemaal in zijn element. Vlaming: „Voor deze beelden heeft Luuk zich laten inspireren door De Aardappeleters van Van Gogh." Aanleiding voor de open dag is het 5-jarig bestaan van het Thomashuis. Toen streken Jeanne en Theo Nieuwendijk neer in de Zegveldse boerderij. Er wonen acht mensen met een verstandelijke beperking, legt Theo Nieuwendijk uit.
Het echtpaar Nieuwendijk neemt samen met een team begeleiders de zorg voor de bewoners voor hun rekening en woont zelf ook in het Thomashuis. Nieuwendijk: „Je ziet heel duidelijk dat de kunstenaars groeien in hun werk. Prachtig om te zien."

Bron: AD Woerden 25 juni 2012

Zegvelderie geslaagd

ZEGVELD - De organisatie van de Zegvelderie kan terugkijken op een geslaagd evenement. Zaterdagochtend moesten de Zegvelders nog even peentjes zweten, want het hemelwater kwam bij bakken tegelijk naar beneden. Korte tijd later gingen de sluizen echter dicht en braken betere weersomstandigheden aan. Zo konden alle onderdelen van het programma worden afgewerkt en kreeg het publiek onder vaak een zomers zonnetje de ontspannen dag waar de organiserende Culturele Stichting Zegveld op had gehoopt. Een uitgebreid verslag van de Zegvelderie is te vinden in de Woerdense Courant van afgelopen woensdag.

Excursie door schraallanden

MEIJE - Staatsbosbeheer verzorgt samen met de Groene Hart Gidsen een natuurwandeling door de schraallanden van de Meije op zaterdag 30 juni. De excursie begint om 9.45 uur in café De Halve Maan en duurt ruim twee uur. De schraallanden bleven bij de ruilverkaveling Zegveld, die in de jaren zestig haar beslag kreeg, ongewijzigd en zo is het gebied nog voor een groot deel in de staat zoals de landerijen er ruim een eeuw geleden uitzagen. De schraallanden herbergen vogels, vlinders en bijzondere planten zoals blauwe zegge, moerasviooltje en klokjesgentiaan. Na koffie en een korte inleiding vertrekt u naar het gebied. Goede waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn aan te bevelen. De kosten, inclusief koffie of thee, bedragen voor volwassenen € 7,00 en voor kinderen tot 12 jaar € 3,00. Deelnemen kan na aanmelding via www.groenehartcentrum.nl of 06-23774925.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 22 juni 2012

Schuilbankje mag geen hangplek worden

ZEGVELD - Een overdekt bankje bij het trap-veldje neerzetten, zodat je daar even met elkaar kunt uitpuffen na een partijtje voetbal. Leuk idee van de jongerenwerker uit Woerden, vindt het Zegveldse dorpsplatform. „Maar wij willen absoluut voorkomen dat we hier een hangplek creëren," zegt de net afgetreden voorzitter Henk van Dam van het platform. „Laten ze eerst maar eens goed uitzoeken waar het om gaat, eer we problemen gaan aantrekken." Het aanbod vanuit Woerden om een van de overdekte bankjes die over zijn, omdat ze uit Snel en Polanen zijn weggehaald, in Zegveld neer te zetten roept ook bij wijkagent Rinus van der Does twijfels op. „Daar zorgden ze in elk geval wél voor overlast, dus ik weet het niet." De bankjes zijn niet groot genoeg om hele groepen jongeren een beschutte hangplek te bieden. Vier jongeren kunnen er comfortabel droog zitten.

Kunstsafari in atelier

ZEGVELD - Bezoekers van atelier De Schuur van het Thomashuis in Zegveld worden zaterdag getrakteerd op een kunstsafari. Het atelier opent een expositie met een kleurrijke ontdekkingstocht - een safari - als thema. In het atelier werken acht mensen met een verstandelijke beperking. Geïnspireerd door wilde dieren, circus en safari hebben de kunstenaars gewerkt aan een nieuw serie tekeningen, schilderijen en beelden van keramiek. De expositie is van 11.00 tot 16.00 uur te zien in het atelier aan de Hoofdweg. Voor meer informatie www.atelierdeschuur.com.

Bron: AD Woerden 21 juni 2012

Zegvelderie terug

Door Jolanda van Tol
Zegveld - De Zegvelderie is weer helemaal terug. Het was gezellig druk. En geen wonder: het weer viel mee, met af en toe zelfs zon. De voorspelde wind bleef uit, zodat het hoogtepunt van het programma, de Fly Seat, gewoon door kon gaan. Jong en oud maakten gebruik van deze attractie. De Fly Seat waarin veertien personen konden plaatsnemen werd omhoog gehesen door een telescoopkraan tot een hoogte van ruim vijftig meter en dat leverde een geweldig uitzicht op. Zwarte rookwolken, ronkende tractoren, een pruttelende motor van een viskotter, een dampende stoommachine en vooral veel stank van olie en diesel waren als vanouds weer de ingrediënten van het Woutplein. Al zal Wout Verweij van de Culturele Stichting Zegveld dat laatste betwisten en het woord 'stank' niet in de mond nemen.

IJsco Ali zorgde met zijn goochelende trucs voor hilarische taferelen. Hij deelde ruim driehonderd ijsjes uit. Wat 35 jaar geleden begonnen is met een eenvoudige kramenmarkt is uitgegroeid tot het grootste evenement van het jaar in Zegveld. Vanwege een te kort aan sponsoren is in 2004 de Zegvelderie er zes jaar 'tussenuit' geweest. Twee jaar geleden werd met een vernieuwd
bestuur de draad weer opgepakt. Volgens voorzitter Arjan Ton was het dit jaar ook moeilijk het financiële plaatje rond te krijgen. "Maar wederom is bevestigd dat de betrokkenheid van veelal lokale ondernemers, maar ook die uit het Woerdense enorm is. "Super tevreden" kijken wij terug op deze dag. Alles liep op rolletjes", zegt Arjan Ton.

SCHOOL MET DE BIJBEL

Na een dienstverband van 38 jaar op Schooi met de Bijbel "Jorai" te Zegveld., waarvan 25 jaar als directeur, hoopt de heer N.W. (Nico) Eikelenboom afscheid te nemen van onze school.
Op D.V. vrijdag 29 juni 2012 zal dit 's morgens gebeuren met de kinderen van de school.
Daarnaast nodigt het bestuur alle ouders, oud-leerlingen en andere betrokkenen uit om 's avonds tijdens de receptie van 19.30 - 21.00 uur, in de gemeenschapsruimte van de school, dhr. Eikelenboom de hand te drukken.
Van harte welkom.
Bent u niet in de gelegenheid, maar wilt u hem toch een kaartje sturen, dan is het adres:
Dhr. N.W. Eikelenboom
p/a School met de Bijbel "Jorai"
Nieuwstraat 9
3474 JL Zegveld
Bestuur School met de Bijbel "Jorai" Zegveld

Zomerexpo De Blauwe Meije in Zegveld

Zegveld - Vijf Woerdenaren hebben zich begeven in de ommelanden van de gemeente Woerden, namelijk de Meije. Het resultaat is een expositie van foto's en schilderijen in De Blauwe Meije, Meije 300 in Zegveld, met als titel 'Woerden binnenste buiten'.
De expositie is tot 15 september te zien. Het atelier is elke dag open van 12.00 tot 17.00 uur. De beeldentuin is al vanaf 11.00 uur te zien.
Zie voor alle informatie ook www.deBlauweMeije.nl of www.freeheart.nl

Bron: Woerdense Courant 20 juni 2012

Omgeving in beeld

ZEGVELD - Vijf Woerdenaren laten de omgeving van Zegveld zien in een zomer-expositie. De kunstenaars halen kunst van de stad naar het platteland in de tentoonstelling Woerden binnenste buiten. Foto's en schilderwerken zijn te zien in galerie De Blauwe Meije aan de Meije 300 in Zegveld. De expositie wordt zondag om 15.00 uur geopend.De tentoonstelling is tot 15 september te bezichtigen.

Bron: AD Woerden 15 juni 2012

Zegvelderie 2012

Op zaterdag 16 juni wordt het weer feest in Zegveld. De Zegvelderie zal voor jong en oud weer een onvergetelijke dag worden. Om deze dag mee te beleven rijdt er vanaf Woerden weer een pendeldienst richting Zegveld. De opstapplaatsen zijn via speciale halteborden aangegeven. Info: site www.csz-zegveld.nl

Dorpsfeest Zegvelderie en ludieke veiling

ZEGVELD - Een monnikenkast, gereedschap, BMW motor, piano, trapskelter, antieke fruitschaal,  cam-pingbedje, vergadertafel uit oude het gemeentehuis van Woerden, voetbalschoenen en shirts van bekende voetballers, antieke wandspiegel, en nog veel meer gaat aanstaande zaterdag onder de hamer op de veiling van de Zegvelderie. De kavels worden op ludieke wijze aan de man gebracht door oud-CSZ-voorzitter Ad Ton. Volgens Wout Verweij van de Culturele Stichting Zegveld is er een zeer gevarieerd aanbod in diverse prijsklassen. "Er worden ongeveer 35 kavels aangeboden. De eerste veiling begint om half twaalf en de tweede is om half drie. In overleg is een bodemprijs vastgesteld. De hoogste bieder krijgt deze goederen. De meeropbrengst is voor de CSZ zodat wij een evenement als de Zegvelderie kunnen waarborgen. Tijdens de veiling wordt er ook afgerekend en kunnen de kavels direct meegenomen worden." Alle kavels zijn voorafgaande aan de veiling te bezichtigen op het Wout-plein achter de Milandhof. Tip: de voetbalrelikwieën zijn prima objecten voor de liefhebber. Dus biedt!

Bron: Woerdens Nieuwsblad 15 juni 2012

Kunstenaars in atelier

MEIJE - Galerie De Blauwe Meije opent zondag een expositie met zeven Woerdense kunstenaars. Te zien is werk van Ellen Heijne, Joke van der Tooien, Marlouke San Giorgi, Brigitte van Hengel, Sylvia Heeren, Maria Rosenhart en Fons van der Reep. Hun werk is dagelijks vanaf 11 uur te zien. Dit tot en met 11 september. Deze zomer zijn ook diverse workshops en proeverijen, waaronder op 21 juni met de Bodegraafse bierbrouwerij De Molen tijdens een midzomerfestijn.

Miljoenen nodig voor behoud van voormalige proefboerderij

Door HANS-PAUL ANDRIESSEN
ZEGVELD - Zo'n 25 veehouders en agrarische bedrijven hebben zich gemeld voor een nieuwe coöperatie die de voormalige Proefboerderij Zegveld moet gaan kopen. De boerderij met zo'n 140 melkkoeien staat te koop voor, naar verluidt voor zo'n vier miljoen euro. Daarmee lijkt de kans groot dat het proeflaboratorium van zo'n 70 hectare grasland behouden blijft voor het Groene Hart. Onder de investeerders zitten een melkfabriek en een voederproducent.
Dé proefboerderij dreigde te sneuvelen door de bezuinigingwoede bij de Landbouwuniversiteit Wa-geningen, eigenaar van de boerderij. Wageningen concentreert al het onderzoek voor de melkveehouderij in Friesland. „Sluiting van Zegveld gaat ten koste van de ontwikkeling van specifieke kennis die nodig is voor dit gebied middenin de Randstad," zegt voorzitter Bert de Groot van Land en Tuinbouw Organisatie Noord Woerden, met zo'n 150 tot 200 leden. „Wij hebben hier met hele andere omstandigheden te maken dan in Friesland. We zitten op een dik veenpakket van soms wel twaalf meter dik. Kennis over bodemdaling en drainage is voor ons essentieel."
BELANGRIJKE ROL
De boerderij met een vergaderruimte voor zo'n honderd mensen speelt ook een belangrijke rol in het uitwisselen van kennis en vormt een 'onvervangbaar' ontmoetingscentrum voor agrarische ondernemers in de regio. LTO Noord Woerden is aanjager van de nieuwe coöperatie, een samenwerkingsverband zoals die van oudsher voorkomt in de agrarische sector. „We zijn er nog niet, want 4 miljoen is een groot bedrag. Maar de hoeveelheid reacties stemt mij positief," zegt voorzitter De Groot, biologisch melkveehouder in Kamerik. „Alle partijen zien het belang van de boerderij, daarom is men bereid er geld in te stoppen." Hij heeft ook andere LTO-afdelingen in het westelijke veenweidegebied opgeroepen hun leden en contacten warm te maken voor de aankoop. De proefboerderij bestond tot voor kort uit een kenniscentrum en het boerenbedrijf waar de kennis werd toegepast. Het kenniscentrum was begin dit jaar al gered door een financiële injectie van onder meer de provincies, het rijk en de Land en Tuinbouworganisatie. Dat samenwerkingverband spijkerde een nieuwe bordje op het kenniscentrum: Veenweiden Innovatiecentrum (VIC). Belangstellenden voor de coöperatie kunnen zich tot 20 juni melden.

Bron: AD woerden 14 juni 2012

Zegvelderie: feest inclusief een veiling

Complete kavellijst en programma op www.csz-zegveld.nl en hier
Een monnikenkast, gereedschap, BMW motor, piano, trapskelter, antieke fruitschaal, campingbedje, vergadertafel uit oude het gemeentehuis van Woerden, voetbalschoenen en shirts van bekende voetballers, antieke wandspiegel, en nog veel meer gaat zaterdag 16 juni onder de hamer op de veiling van de Zegvelderie.

Jolanda van Tol
Zegveld - De kavels worden op ludieke wijze aan de man gebracht door oud-CSZ-voorzitter Ad Ton. Volgens Wout Verweij van de Culturele Stichting Zegveld is er een zeer gevarieerd aanbod in diverse
prijsklassen: "Er worden ongeveer 35 kavels aangeboden. De eerste veiling begint om half twaalf en de tweede is om half drie. In overleg is een bodem-prijs vastgesteld. De hoogste bieder krijgt deze goederen. De meeropbrengst is voor de CSZ zodat wij een evenement als de Zegvelderie kunnen waarborgen. Tijdens de veiling wordt er ook afgerekend en kunnen de kavels direct meegenomen worden."
Bijzonder zijn de voetbalshirts en schoenen van bekende voetballers. Deze zijn ingebracht door drie studenten van de opleiding ROG ASA Evenementen. De opbrengst van deze veilingstukken gaan naar de kinderhulporganisatie 'Terre des Hommes' die uitbuiting van kinderen in ontwikkelingslanden wil stoppen. Zo zijn er bijvoorbeeld voetbalschoenen van Derek Boerrigter (AJAX), Wijnaldum (PSV), Chadli (Twente), uitshirt van Mu-lenga (FC Utrecht), een compleet trainingsoutfit van de jeugd van Ajax en nog veel meer. De voetbalschoenen zijn ook voorzien van handtekening. Alle kavels zijn voorafgaande aan de veiling te bezichtigen op het Woutplein achter de Milandhof.
Info: Wout Verweij, bel 0348-691708/06-11271865.

Bron: Woerdense Courant 13 juni 2012

Open tennistoernooi

ZEGVELD - Tennisvereniging TV Miland organiseert van 16 tot en met 24 juni de 25ste editie van het Open Toernooi. Het toernooi heeft dit jaar het maximum aantal inschrijvingen. Vanwege het zilveren jubileum worden dit jaar veel extra's georganiseerd, zoals een feestavond op 22 juni.

Bron: AD woerden 12 juni 2012

Landschapstuin en terras erbij in Meije

Meije - De bij recreanten populaire Meije heeft er een terras bij. De Blauwe Meije, op de T-kruising met de Zegveldse Middenweg, heeft sinds kort het terras en de landschapstuin zeven dagen per week geopend.
In de Meije waren alleen groepsaccommodatie de Hollandse Boerderij en café De Halve Maan over met een vrij toegankelijk terras. Partyboerderij Meijezicht staat sinds kort te koop, terwijl de Meijetuin en de Theesalon voornamelijk met reserveringen en arrangementen werken. Eigenares Rebecca de Boer had met De Blauwe Meije al eerder het buitenterrein met terras en landschapstuin willen exploiteren, maar bezwaren van een buurtbewoner zorgden voor een flinke vertraging. Sinds kort heeft zij van de gemeente Woerden de exploitatievergunning in huis.
Bezoekers kunnen dagelijks vanaf elf uur op het terras terecht. Bovendien heeft De Boer in het zomerseizoen een reeks workshops, proeverijen en exposities op de agenda staan. De Blauwe Meije is in de blauwe route van Struinen en Vorsen servicepunt geworden.

Bron: AD Woerden 7 juni 2012

Voetbalstraattroffee

ZEGVELD - Jonge voetballers strijden zaterdag bij voetbalvereniging Siveo om de Zegveldse Voetbalstraat van het jaar. Ruim 150 kinderen tot en met 13 jaar oud verschijnen 's ochtends op de Beemd. Daar doen zij mee aan de penaltybokaal. Vanaf 12.30 uur gaan veertig teams de strijd aan om de wisseltroffee voor de straat van het jaar. De Broeksloot won de beker vorig jaar. Na afloop is er een barbecue.

Bron: AD Woerden 6 juni 2012

Haringparty bij de OVZM

Zegveld - Gasterij De Milandhof organiseert de eerste Zegveldse haringparty voor ondernemers op vrijdag 15 juni van 17.30 - 21.00 uur. Voor degene die geen haring eet zijn er Hollandse asperges met beenham.
Om een indicatie te krijgen van het aantal deelnemers ontvangt De Milandhof een aanmelding per email op . Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag in de email vermelden met hoeveel personen men komt en of er wel of geen haring wordt gegeten.

Bron: Woerdense Courant 6 juni 2012
Pin It