Genieten in een fluisterboot
Met natuurmonumenten over de Nieuwkoopse Plassen

NIEUWKOOP - In en om Nieuwkoop kan in elke insteekhaven en aan elke aanlegsteiger wel in een te huren zeilboot, fluisterboot, kano of rondvaartboot worden gestapt. Tegen ongeveer dezelfde huur- of entreeprijs kun je urenlang de plassen op om te genieten van de natuur en de rust, al dan niet met een duik in het water. Maar weet je na een dag ronddobberen echt wat je hebt gezien?
Omdat de plassen voor het grootste deel beschermd natuurgebied zijn, is het logisch om het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten binnen te stappen. In het centrum, gratis toegankelijk, zijn diverse vaste exposities die duidelijk uitleggen hoe het gebied in de loop der eeuwen is ontstaan, wat er op dit moment leeft, hoe de plassen worden onderhouden en waar de mooiste plekjes zijn. Er zijn verschillende computerspelen voor kinderen, er is een audiomuur en de aquaria geven inzicht in het onderwaterleven.
In het centrum is ook informatie te krijgen voor wandel-, fiets en kanoroutes. Kano's zijn te huur, bootjes kunnen bij de haven van Tijsterman worden gehuurd. Natuurmonumenten heeft zelf een open rondvaartboot, die iedere dag om 14.00 uur vertrekt voor een informatieve twee uur over de plassen en door de slootjes tussen de rietlanden. Een kaartje kost €13,- voor niet-leden en €8,- voor leden. Zelf je lunch meenemen is geen probleem.
De boot voor dertig personen is een fluisterboot. Die mag in 50 procent van het gebied komen. Met een kano kunnen de kleinere waterdoorgangen bevaren worden, waardoor 75 procent toegankelijk wordt. Een boot met een gewone motor wordt maar in twintig procent van het gebied toegelaten. De informatie die de twee vrijwilligers tijdens de rondvaart geven zorgt ervoor dat je ook begrijpt wat je ziet. Een mooi verhaal tussendoor, zoals over het zicht op Nieuwkoop, dat op veel schilderdoeken is vastgelegd, krijg je niet als je er zelf op uittrekt. De verklaringen van alle namen van de slootjes en eilandjes, zoals 'schuurtje mooi weer', zijn vermakelijk. Een gids schept een bak derrie van de bodem, wat vroeger werd gedroogd tot turf. Een droge turf gaat van hand tot hand en lokt reacties uit: „Dat is nog best zwaar." En wie weet er nog genoeg van de natuur om de spirea, vogelwikke of koekoeksbloem te herkennen? Je hoeft ook geen geoefende vogelaar te zijn, want de gidsen roepen om het eerst welke vogel ze spotten. Op woensdag is de vaartocht speciaal voor kinderen, met verhalen die tot de verbeelding spreken.Een stichtelijk woordje over de bedreiging van het gebied neem je op de koop toe.


AMAZONE
Het is vooral genieten van het waterrijke landschap. Of zoals een passagier het noemt: „Het is hier net de Amazone." Het gevoel op safari te zijn komt los als verrekijkers worden uitgedeeld. Het hele gezelschap tuurt in de verte, op zoek naar een donkerbruine plek in een boomkruin. De helft denkt de plek te zien. Iedereen gelooft de gids: het is het nest van een buizerd.
Informatie
Bezoekerscentrum Natuurmonumenten: Dorpsstraat 116, Nieuwkoop (Haven Tijsterman).
Vaart met rondvaartboot: ledere dag om 14.00. Prijs: € 13,- niet-leden, € 8,-Leden.
website: www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen.nl.

Bron: AD Woerden 27 juli 2012

Bord waarschuwt voor pontje

ZEGVELD/KAMERIK - Bij een pontje over de Grecht, tussen de Houtkade en de Toegang, worden waarschuwingsborden voor de pleziervaart geplaatst. Ook geldt een zwemverbod bij de toekomstige oversteek. Dit heeft de gemeente Nieuwkoop toegezegd. De nieuwe verbinding komt op grondgebied van deze gemeente. De toezeggingen zijn gedaan in een slepende procedure, aangespannen door eigenaar J. ten Thije van een pand aan de Toegang. Hij heeft bij de Raad van State vergeefs geprotesteerd tegen de aanleg van een fietspad en de komst van het pontje. Ten Thije vindt dat de gemeente, het hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en het recreatieschap onvoldoende hebben nagedacht over de veiligheid. Op topdagen wordt het volgens hem ongelooflijk druk met fietsers, wandelaars, ple-zierbootjes en zwemmers. Het pontje ligt ook veel te dicht bij de dubbele bocht van de Grecht, vindt hij.

Bron: AD Woerden  25 juli 2012

Irritatie over landingen
VEEHOUDER BLOKKEERT BALLONVAARDER OP ZIJN ERF

Marco Gerling en Babette Dessing
ZEGVELD - De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor de Luchtvaart (KNVvL) is hoogst verbaasd over de ruzie in een Zegvelds weiland zondagavond. Daar blokkeerde een veehouder zijn erf, zodat ballonvaarders niet uit zijn weiland konden vertrekken. Andere boeren begrijpen hun collega wel.
Woest was de bewoner van de Zegveldse Hoofdweg zondagavond rond half tien, toen achterin zijn land, vlakbij zijn koeien, ongevraagd een luchtballon landde. De boer zette hij zijn trekker dwars over zijn erf om te voorkomen dat de organisatoren aan de tocht weg konden rijden na betaling van wat hij typeert als 'een fooitje'.
De politie moest er aan te pas omen om het geschil tussen de ballonvaarder en de Zegveldse boer op te lossen. De landeigenaar wilde dat de organisatoren 70 euro betaalden om van zijn erf gebruik te maken. Het is privéterrein en ik heb al jaren geleden doorgegeven dat ik niet wil dat ze op mijn weiland komen. Vorige keer ging het ook mis, toen sloegen de koeien op hol," zegt de nog altijd geagiteerde veehouder, die niet met zijn naam in de krant wil.
De ballonvaarder weigerde de gewenste 10 euro per inzittende te betalen en belde de politie. Die bemiddelde, waardoor 50 euro werd overeengekomen en de ballon van het erf mocht vertrekken.
Volgens Hans van Hoesel, voorzitter van de KNVvL afdeling Ballonvaren, is de onenigheid uitzonderlijk. De KNVvL maakt niet vaak mee dat er ruzies ontstaan tussen een boer en ballonvaarder. „Als ballonvaarders beseffen we dat we ongevraagd op andermans grond landden. Daarom hebben we altijd een kleinigheidje aan boord, zoals een fles jenever. Mocht de boer daar niet op zitten te wachten, dan is er ter compensatie een standaardbedrag van 35 euro voor een ballon met zes passagiers."
Van Hoesel maakt duidelijk dat de ballonvaarder niet verplicht is om dat bedrag te betalen. „Die regel hebben we samen met de Professionele Ballonvaarders Nederland (PBN) opgesteld in de gedragscode, maar we doen het uit coulance. Omdat een ballonvaarder de ballon niet kan sturen is er in de nationale wetgeving vastgesteld dat een ballon overal buiten de bebouwde kom mag landen. Natuurlijk moet de ballonvaarder wel zoeken naar land waar hij weinig schade aanricht."
De veehouder staat niet alleen in zijn irritatie. Meer Zegveldse boeren hebben bezwaren. Allemaal gebruiken ze hetzelfde argument: de organisatoren van de tochten verdienen grof geld en dan willen ze 'voor een schijntje' gebruik maken van hun weiland om ongevraagd te landen, zoals zondagavond op diverse plekken langs de Hoofdweg.
Maar om het geld is het de boer naar eigen zeggen niet te doen. „Het is een principekwestie. Ze komen ongevraagd op mijn privéterrein, jagen mijn koeien op hol en slopen mijn schrikdraad. Ik zou het de volgende keer precies zo doen.

Bron: AD Woerden 24 juli 2012

Buitenschoolse Opvang

Zegveld/de Meije - BSO Bengels Zegveld is er vanaf 20 augustus voor kinderen van 4-12 jaar van de Joraischool in Zegveld en de Milandschool in de Meije. De Buitenschoolse Opvang is gevestigd in het centrum van Zegveld tegenover de winkels in de Milandhof. Hier gaan wij in een eigentijdse ruimte Buitenschoolse Opvang bieden. De kinderen kunnen ook gebruik maken van de buitenruimte waar zij lekker kunnen spelen met buitenspeel-materialen. In de BSO zijn verschillende speel-  en activiteitenhoeken: een rust-en leeshoek, een audiohoek en bijvoorbeeld een hoek om te spelen met  constructiemateriaal. De pedagogisch medewerkers zorgen voor een afwisselend programma met voldoende ruimte voor rust en ontspanning. Kortom: een gezellige plek, waar veel mogelijk is. De BSO is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 15.00-18.30 uur. De tijden sluiten aan op de schooltijden van de Joraischool en Milandschool. Bij voldoende belangstelling zal op donderdagmiddag de BSO al vanaf 12 uur geopend zijn. Dit in verband met de schooltijden van de Joraischool van de onderbouw. De BSO is gedurende de schoolweken geopend. In de vakanties is er geen opvang in Zegveld, maar wel op de BSO Bengels Woerden of op BSO Sportlust Woerden.
www.kmnkindenco.nl

Natuurtocht

Meije - Op zaterdag 21 juli organiseert Staatsbosbeheer samen met de Groene Hart Gidsen een natuurwandeling door de schraallanden van de Meije. In deze periode is het gebied op zijn mooist. Vooral de bloemenpracht laat niets aan de verbeelding over. De excursie start om 9.45 uur in Eetcafé De Halve Maan en duurt ruim twee uur. Langs het riviertje de Meije, bij Zegveld, ligt een van de weinige grote stukken schraalgrasland van West-Nederland, een relict van eeuwenoud agrarisch gebruik. De landjes lagen te ver van de boerderij en werden daardoor nooit bemest, slechts gehooid. Zo ontstond voedselarm land met een bijzondere vegetatie. Ooit waren grote delen van het Groene Hart bedekt met dit soort schrale graslanden. Schraal klinkt arm, maar: hoe minder voedsel in de grond, des te rijker de vegetatie (of planten) en de bijbehorende fauna. De schraallanden herbergen vogels, vlinders en bijzondere planten zoals blauwe zegge, moerasviooltje en klokjesgentiaan. Goede waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn aan te bevelen. De kosten, inclusief een kopje koffie of thee, bedragen voor volwassenen 7 en voor kinderen tot 12 jaar 3 euro.
Deelnemen kan na aanmelding via www.groene-hartcentrum.nl of via telefoon nr. 06-22921634 (tijdens kantooruren).

Zegvelds onderonsje

Woerden/Zegveld - Op de Zegveldse Uitweg is vorige week een 21-jarige Zegvelder gewond geraakt. De man reed op zijn fiets over de kruising van de uitweg met Rietveld.
Vanuit de richting Zegveld kwam een 28-jarige automobilist, die met zijn auto linksaf wilde naar Woerden. De fietser is per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht.

Bron: Woerdense Courant 11 juli 2012

Reuzen-sjasliek krijgt dit zomerseizoen herkansing

ZEGVELD - De proefneming was op alle punten geslaagd, nu is het de tijd om de 'reuzen-sjasliek' in volle omvang te organiseren. Zegveld is in de race voor het wereldrecord braden van de grootste sjasliek in de open lucht. Bedenker Rob van Hoogdalem heeft een gigaspies van liefst honderd meter voor ogen. Een jaar geleden moest tijdens de Zegvelderie de proef met een braad-spit van zes meter op het nippertje worden geannuleerd. De reden: De harde wind zorgde ervoor dat de hitte van de kooltjes het vlees niet kon bereiken.
Het vlees ging de vriezer in, maar het idee allerminst, aldus Van Hoogdalem. „We hebben inmiddels alsnog de proef gedaan. Bij voetbalvereniging Siveo hebben we laatst een zes meter lange sjasliek op het vuur kunnen zetten. Dat ging helemaal super, de proef was honderd procent geslaagd." Nu volgt de stap naar de volledige honderd meter. Wanneer precies, dat is nog onderwerp van beraad bij de organiserende Culturele Stichting Zegveld. „Dat gaan we in de komende tijd bij een borreltje bespreken," aldus Van Hoogdalem.

Bron: AD Woerden 6 juli 2012
Pin It