Sensorendijk valt buiten prijzen

ZEGVELD/AMSTERDAM - De met meetapparatuur volgestopte 'Livedijk' bij Zegveld is gisteravond buiten de prijzen gevallen. De Waterinnovatieprijs waarvoor deze proefdijk was genomineerd, ging bij de uitreiking in Amsterdam naar inzendingen uit onder meer Friesland. Wel kreeg het idee van de sensorendijk lovend commentaar van de vakjury.

Sensorendijk 'interessant'

Amsterdam/Zegveld - Een 'Interessante innovatie' die het ouderwets controleren van dijken combineert met moderne technologie. Maar de met sensoren vol-gestopte dijk, zoals Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de stichting IJkdijk die bij Zegveld hebben ontwikkeld, is nu vooral een onderzoeksobject. De jury van de Waterinnovatieprijs heeft gisteravond dan ook de eerste prijs gegund aan een andere kanshebber, een innovatief afvalwaterproject in het Friese Sneek.


Het Utrechtse waterschap en de stichting IJkdijk hebben een halve kilometer van de Grechtdijk voorzien van allerlei geavanceerde electronica. Dankzij deze meetapparatuur kan van een afstand worden bekeken en beoordeeld hoe de toestand van de dijk is. De metertjes registreren onder meer waterdruk, temperatuur en stabiliteit, De Grechtkade kwam vorig jaar in het nieuws toen het waterschap de dijk moest besproeien om uitdroging en daardoor verschuiving of doorbraak te voorkomen.
De jury van de innovatieprijs juicht het toe dat de stichting IJkdijk dit soort vernieuwingen uitdenkt. Dit levert 'nieuwe inzichten en kennis' op die van pas komen bij ontwerpen van waterkeringen en richtlijnen om bepaalde dingen te nieten. Dijken op deze manier in de gaten houden is ook 'van groot belang.' De jury onder leiding van oud-minister Jacqueline Cramer vindt het ene mooi onderzoeksproject, dat enorme mogelijkheden biedt om waterkeringen te beheersen en tijdig alarm te slaan.

Bron: AD woerden 29 november 2012

Vunderink werkt aan derde boek

Kunstschilder Ido Vunderink uit de Meije werkt aan een nieuw boek met schilderijen. De schilder is bekend van zijn kleurige geabstraheerde bloemen en landschappen. Het wordt zijn derde boek met schilderijen na Ido Vunderink (1999) met tekst van Cees Straus en Ido Vunderink. De verbeelding van het onzichtbare (2005) met tekst van Frans Lander.

Voor 50 euro al iets heel moois

Zegveld - Maarten Vlaming pakt voorzichtig een woeste walvis op, de arme Jonas half ingeslikt. 'Zulke originele sinterklaas- of kerstcadeaus krijg je nergens,' zegt hij enthousiast. Vlaming is creatief begeleider bij het onlangs geopende winkeltje in Atelier De Schuur in Zegveld, naast het Thomashuis aan de Hoofdweg. Daar werken verstandelijk beperkte kunstenaars. Ze maken en beschilderen er onder meer keramiek. 'We zijn vooral ook goed in tuinbeelden,' zegt Vlaming. 'Voor 50 tot 100 euro heb je al iets heel moois.

Op zoek naar een mooi cadeau met een verhaal
van stroopwafels tot een kunstuitleenbon

GROENE HART - De zoektocht naar leuke decembercadeaus is weer in alle hevigheid losgebarsten. Wie oog heeft voor iets anders dan anders, wie misschien op zoek is naar een cadeau met een verhaal, kan eens binnenlopen bij de minder bekende winkeltjes in de regio.
Zomaar ergens in de Alphense Raadhuisstraat ligt kaarsenparadijs Zomaar. En al die kaarsen stralen hetzelfde uit: ze zijn met liefde gemaakt. Ten overvloede staat dat ook nog eens vermeld op een hartvormig bord in de winkel/werkplaats van Frederike en Stefan Pracht.
„Al deze kleuren stellen we samen uit gerecycled kaarsvet," wijst Frederike. „Veel Alphenaren komen hier al hun kaarsresten brengen. Marian is een kei in het mengen van kleuren." Marian Verlooij knikt stralend. Zij is een van de mensen die bij Zomaar werken. Mensen met een beperking kunnen er terecht, vrijwilligers en ook jongeren van de praktijkschool doen er ervaring op.
De beide initiatiefnemers stopten er vijf jaar geleden 'zomaar' al hun spaargeld in en draaien sindsdien zonder subsidies. „Heel inspirerend is het voor ons: we leren heel veel van de mensen die hier werken. De kaarsen van Zomaar branden zelfs in de beroemde Kloosterkerk in Den Haag. En ze zitten in de Groene Hart-kerstpakketten. Maar in de winkel staat er voor elke beurs ook nog wel een setje. „Met mooie kleurtjes," wijst Marian trots.
Bij Atelier De Schuur, naast het Thomashuis aan de Hoofdweg in Zegveld, is sinds kort ook een winkeltje. Verstandelijk beperkte bewoners van het Thomashuis en verstandelijk beperkten uit de regio maken hier veelkleurige kunstwerken. Wie niet kan kiezen kan ze lenen of een jaarabonnement
voor de kunstuitleen cadeau doen: voor 35 euro kan dat al.
Het kleurige keramiek in het winkeltje vormt een echte blikvanger.
Ook bijzonder: de mand met geinige fietsbellen, bijvoorbeeld in de vorm van een mannetje met een petje op. „Een van de begeleiders in een van de taxi's maakt deze. Daarom zijn we ze gaan verkopen," weet creatief begeleider Maarten Vlaming.
Een walhalla vol verbijsterende cadeautjes vanaf een dubbeltje is De Kunst van Kringloop, aan de Spoorstraat in Gouda. Hier bestaat geen afval. „Maar dat dragen we niet uit met het opgeheven vingertje," zegt oprichtster Manon Bossard.  „We laten het met tientallen creatievelingen zien: alles wordt kunst!" Sierlijke vogeltjes van muziekpapier, armbanden van chipszakken, Goudse kaas-kaarsjes en stroopwafelkaarsen, tassen van autogordels, stropdassen en grammofoonplaten, een ketting met roze barbieschoentjes, een schaal van papier, lampen van petflessen, een toiletrol van pumps... „Ons idee is: mens, milieu en maatschappij dienen. Denken in mogelijkheden. Mensen die bijvoorbeeld onvrijwillig werkloos zijn en hier bezig zijn, krijgen weer pret in hun ogen."

Bron: AD Woerden 27 november 2012

Wetering en Grecht dieper

Kamerik / Zegveld - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden laat tot maart volgend jaar 20.000 kubieke meter bagger uit de Kamerikse wetering halen.
Het slib wordt grotendeels opgeslagen in een depot aan de Zegveldse kant van de Grecht. Hier wordt het gebruikt voor het project 'Ruimte voor de Grecht'. Eind volgend jaar wordt dit depot verder aangevuld met bagger uit de Grecht zelf. Als het slib is opgedroogd, krijgt het gebied een nieuwe inrichting met rietlanden en waterpartijen. Net als de Kamerikse nessen, iets verder naar het noorden, komt het buitendijks te liggen. Natuurmonumenten, dat de nessen in eigendom heeft, gaat ook het nieuwe gebied beheren.

Bron: AD Woerden 24 november 2012

IJzerhandel Zegveld doelwit overvallers

Van onze Utrechtse redactie
ZEGVELD, donderdag
Een oudijzerhandel aan de Nijverheidsbuurt in Zegveld is gistermorgen overvallen door drie nog onbekende mannen. Het gemaskerde drietal drong gistermorgen rond half negen het pand van Vianen B.V. binnen en bedreigde twee medewerkers met een wapen.
Tijdens een worsteling probeerden de overvallers een van de medewerkers vast te binden in het kantoor. „Ze hadden de tie-wrap om mijn hand gedaan, maar die zat nog niet goed vast toen ze werden gestoord door een vrachtwagenchauffeur die spullen kwam afleveren", vertelt de man. „Daarop gingen ze er meteen vandoor met alleen mijn portemonnee met een paar tientjes erin."
De drie overvallers vluchtten in hun bestelauto in de richting van Woerdense Verlaat. Bij de zoekactie naar de mannen werden onder meer een politiehelikopter en Burgernet ingezet.
Omdat het drietal in een opvallende bordeauxrode Citroen Berlingo reed en die ook nog eens een lekke uitlaat en een geblindeerde achterruit had, was het voertuig snel gevonden. Een oplettende buurtbewoner die de auto op de Boschsloot zag staan belde de politie. De drie donkergeklede mannen waren toen al gevlogen.

Bron: De Telegraaf 22 november 2012

Goede doel

Zegveld - Op zaterdag 24 november is er van 9.30-14.30 uur Goede Doelen Dag in de Voorhof. Lekkere dingen zijn te koop zoals smoort, jan-in-zak, gebak, oliebollen, jam, salades, kaas en noten, advocaat. Verder zijn er standhouders met cadeau- en gebruiksartikelen. Ervaren kapsters knippen voor een koopje. Een boekbinder repareert uw boeken en terwijl u winkelt, ontfermen de autowassers zich over uw auto. Om 11.30 en om 13.30 uur is er een veiling, naast goederen zullen er ook weer diensten aangeboden worden.

Bron: Woerdense Courant 21 november 2012

Vrouwenochtend

Zegveld - "Keuzes maken" is het thema op de vrouwen/koffie-ochtend, die wordt gehouden op donderdag 15 november van 9.30 tot 11.30 uur in de Milandhof. Spreekster is Els van der Vlist uit Woerden. De toegang is vrij, wel collecte bij de uitgang. Kinderoppas is aanwezig. De organisatie is in handen van PKN evang.com.

Bron: Woerdense Courant 14 november 2012

Schafttijd bij De Florijn succes

Zegveld - Zaterdag 3 november stelde Botton het bouwterrein van project De Florijn in Zegveld open.
Als eerste konden kopers van een appartement en commerciële ruimte hun toekomstig onderkomen bezichtigen. Vanaf 12.00 uur was een ieder van harte welkom.Veel enthousiaste bezoekers werden ontvangen en voorzien van een heerlijke kop snert. De reacties waren lovend; 'De Florijn is van binnen veel groter en de appartementen veel ruimer dan het van buiten lijkt', 'Vanuit de grote ramen van de appartementen heb je een prachtig uitzicht op de polder' en 'De Florijn is een aanwinst voor Zegveld'.
Nog enkele appartementen en commerciële ruimten zijn te koop, kijk uoor informatie en illustraties op de website www.deflorijnzegveld.nl.

Bron: Woerdense Courant 7 november 2012

Man trekt vrouw van fiets af

ZEGVELD - Een 18-jarige Woerdense is op de Milandweg, de doorgaande weg tussen Zegveld en Woerdense Verlaat, door een onbekende man lastiggevallen. De vrouw fietste gisterochtend om 07.50 uur over de Milandweg in de richting van Zegveld. Plotseling werd ze door een onbekende persoon van de fiets getrokken of geduwd. Ze wist vervolgens terug op haar fiets te klimmen en aan haar belager te ontsnappen. Even verderop belde zij haar ouders, die meteen de politie waarschuwden. Een politiewoordvoerder: „De vrouw is nog zó onder de indruk van het gebeurde dat ze nog niet alles heeft kunnen vertellen. Haar getuigenis was op dat moment in ieder geval aanleiding om met een helikopter de omgeving af te zoeken." De verdachte is tot nu toe niet gevonden. Voor zover,nu duidelijk is het bij lastigvallen gebleven, meldt de politiewoordvoerder. Het is nog onbekend of de belager te voet, per fiets of met een auto is gevlucht.

Kunstschilder Vunderink werkt aan eigen museum

Meije - Kunstschilder Ido Vunderink (77) uit de Meije en zijn partner overwegen het onroerend goed dat zij in bezit hebben onder te brengen in een stichting, met als doel er een museum in te vestigen. Ook de privécollectie van Vunderink, die circa 250 werken omvat, wordt waarschijnlijk in deze stichting ondergebracht. „Mijn partner en ik hopen nog even adem te halen, maar we denken ook aan de toekomst," zegt de kunstschilder, die vooral bekend is door zijn kleurige geabstraheerde bloemen en landschappen. „Ik zou het prachtig vinden als het lukt," zegt hij over het voornemen. „Maar veel zal afhangen van de vraag of er voldoende vrijwilligers te vinden en of de stichting goed wordt bestuurd." De kunstenaar noemt als voorbeeld onder meer het opengestelde atelier annex woonhuis van de Belgische schilder en beeldhouwer Constant Permeke (1885-1952) in Jabbeke en het atelier annex woonhuis van Gustave de Smet (1877-1943) in Sint Martens Latem.
Vunderink volgde in de jaren vijftig de Kunstnijverheidschool, nu de Rietveld Academie in Amsterdam. Aanvankelijk werkte hij met textiel en glas. Hij kreeg een groot aantal opdrachten voor glasapplicaties in kerken en scholen door heel Nederland. Korte tijd werkte hij met staal. Sinds 1976 woont en werkt Vunderink met zijn partner in een tot atelier/galerie verbouwde boerderij aan het riviertje De Meije in Zegveld. Daar begon hij aan een grote reeks van olieverfschilderijen waarvan er veel hun weg vonden naar particulieren en bedrijven in de hele wereld, evenals naar openbare instellingen zoals het Woerdense stadhuis. Vunderink exposeert door het hele land. Over zijn werk zijn twee boeken verschenen.    

Vunderink is vaste prik
Vijfde burgemeester kiest kunst in de Meije

Hans-Paul Andriessen
MEIJE - Roze is de kleur van zijn voorganger, niet de zijne. Daarom ruilt Jan Waaijer, de nieuwe burgemeester van Woerden, deze week twee schilderijen om die zijn voorganger in de kamer had opgehangen. Bij kunstschilder Ido Vunderink in Zegveld kiest hij nieuwe werken.
Daarmee is Waaijer de vijfde burgemeester van Woerden die de gang maakt naar het atelier van een van de bekendste kunstenaars van het Groene Hart.
Sinds 2001 is Vunderink (77) 'hofleverancier' van het Woerdense stadhuis. De centrale hal beneden wordt gedomineerd door een werk van zo'n vijf meter breed. Verder hangen ongeveer vijftig werken her en der verspreid over de gangen, de trouwzaal, de raadzaal en de kamers van burgemeester en wethouders. Het geheel brengt kleur en fleur in het wat anonieme kantoorgebouw.
Behalve veel bewondering van bezoekers van het stadhuis krijgt Vunderink ook jaloerse opmerkingen van amateurkunstenaars uit de omgeving. Soms suggereren ze dat het de gemeente, dus de belastingbetaler, geld kost.
„Dit is volstrekt onjuist," beklemtoont Vunderink. „Ik draag zelf alle kosten zoals het verzekeren, onderhoud en bij wisseling de transportkosten van de werken." Alles is vastgelegd in een bruikleenovereenkomst waarin een wederzijdse opzegtermijn van drie maanden is opgenomen.
De uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001 zorgde voor een invasie van groenehartdoeken uit Zegveld in het stadhuis. „Ieder jaar in mei houd ik thuis een expositie. Maar in 2001 kon de happening op het laatste moment niet doorgaan vanwege die koeienziekte. We zitten hier middenin het boerengébied en het risico op verspreiding was veel te groot," vertelt Vunderink die vanuit zijn leunstoel een weids uitzicht heeft op koeien, gras, en water.
Toenmalig burgemeester Herman van Zwieten bood uitkomst: Vunderink mocht zijn tentoonstelling naar het stadhuis verhuizen. „Het stadhuis ging voor mij in het weekeinde open. Dat was nooit eerder gebeurd! Wel moest ik zelf de beveiligers en de dienstdoende bodes betalen, opdat bezoekers niet door de verlaten ruimten gingen zwerven."
HAPPENINGS
Na afloop van de tentoonstelling wilde het gemeentebestuur de werken niet meer kwijt en in overleg met de binnenhuisarchitect en de kunstenaar werd besloten het geheel te laten hangen. Bij het aantreden van een nieuw college geldt dat burgemeester en wethouders voor hun werkkamer een andere keuze kunnen maken. Geregeld gaan bestuurders dus op visite bij Vunderink om uit zijn grote bestand een doek te kiezen. De kunstenaar geeft daar dan uitleg over. „Dat zijn vaak hele leuke happenings."
Stapt er een wethouder of burgemeester tussentijds op, dan mag de opvolger zijn of haar eigen keus maken. Zoals komende week dus Jan Waaijer, die in augustus als waarnemend burgemeester begon voor een half jaar. „Het is dodelijk als je doeken aan de muur hebt, waar je niet van houdt," zegt Vunderink. Maar hoe enthousiast de Woerdense bestuurders ook zijn over 'hun' schilderijen, het heeft in die ruim 10 jaar tot geen enkele aankoop geleid bij de 'hofleverancier'.
Thuis heb ik iets van Ikea'
„Bruidsparen zijn hier heel positief over, ze verwachten niet dat het stadhuis zo mooi is aangekleed". Trouwambtenaar John Frans heeft zelf evenwel een andere smaak. „Ik vind de kleuren van Vunderink heel mooi, maar ik had liever iets figuratiefs gezien. Iets herkenbaars Woerdens, kinderen of koeien. Ik heb thuis iets van Ikea hangen met kleuren en kinderen."
'Beetje verliefd op schilderij'
„Ik ben hier een beetje verliefd op," zegt cultuurwethouder Bob Duindam. „Ik heb dit in september 2010 zelf uitgezocht bij de kunstenaar. Het kleurgebruik vind ik heel mooi en er zit emotie in. 'Liefde na de lust', die titel heb ik het werk gegeven. Kunstenaar Vunderink heeft het altijd zonder een stuiver subsidie gedaan, dat spreekt me ook aan als wethouder cultuur."
'Uitgezocht met meiden van secretariaat'
„Ik heb het zelf uitgezocht in het atelier in de Meije," vertelt Renske Veenstra, de secretaresse van de burgemeester. „'Kom eens langs met alle zes meiden van het secretariaat,' zei Ido Vunderink twee jaar geleden. Nou, daar gingen we, allemaal moeders. Het was heel gezellig, ze wilden zelfs pizza bestellen." „Ik zie hier een vrouw in, maar volgens de schilder is het een vaas bloemen. Prachtig is het."
Art-decovaas Met Bloemen uit 2001.

Bron AD Woerden 6 november 2012

Schafttijd bij bouwplaats De Florijn

ZEGVELD - Het is vandaag schafttijd bij bouwplaats De Florijn in Zegveld. Bezoekers kunnen een kom snert komen eten en de appartementen en commerciële ruimten in aanbouw bekijken. De snert staat van 12.00 tot 14.00 uur dampend klaar aan de Middenweg 9. Mee-eten is alleen voor bezoekers vanaf 18 jaar die stevige schoenen dragen.

Bron: AD Woerden 3 november 2012

Snel springen in het dorp
CLUB MET 20 LEDEN KRIJGT OOK WEDSTRIJD IN DE POLDER

WOERDEN/ZEGVELD - Polsstokvereniging Zegveld is begonnen met de bouw van Woerdens eerste spring-locatie. In december moet de schans klaar zijn.
Begin 2013 kan er dan 'officieel' worden gesprongen in de Nijverheidsbuurt. De zandbedding is al gelegd en ook de beschoeiing in het water is geslagen. In de polder op bedrijventerrein Nijverheidsbuurt langs de Zegveldse Hoofdweg volgt komende weken de bouw van een grote schans. Die is naar verwachting nog dit jaar klaar.

Vervolgens kijkt de polsstokclub hoeveel geld nog over is, voor de aanleg van tenminste één, maar mogelijk zelfs drie jeugd-schansen op het terrein erbij. „We zijn flink aan het
bouwen," geeft penningmeester Floris van Elzakker van de club aan. Die bouw kan doorgaan dankzij 60.000 euro subsidie, onder meer van de EU (leaderproject) en de provincie. Maar ook door de investering van twintig lokale ondernemers is de realisatie in een stroomversnelling terechtgekomen. Zij  dragen samen duizenden euro's per jaar bij aan het draaiende houden van de club en de locatie. Nu nog moeten de lokale polsstokverspringers gebruik maken van een weiland van voorzitter Anton Kastelein, langs de Milandweg aan de rand van het dorp. Club en locatie zijn aangesloten bij de Polststokbond Holland. Die bond wil de activiteiten in het Groene Hart graag uitbreiden en is daarom heel blij met het Zegveldse initiatief. „We zijn ook met Stichtse Vecht in gesprek over de oprichting van een nieuwe springplek," geeft Van Elzakker aan. Hij is ook lid van de 'groeicommissie' van de polsstok-bond. Maarssen en Kockengen zijn daarbij met name op het oog, voor het neerleggen van nog meer nieuwe schansen. Ook in deze gemeente blijkt voldoende leden krijgen geen enkel probleem. De Zegveldse club kent inmiddels al meer dan 20 leden. „Zonder dat we actief geworven hebben," schetst de penningmeester. „Als dat aantal groeit tot 50 of 60 leden, dan komen extra schansen in beeld. Daarin zijn wij als Zegveldse club zelf leidend. Hij wil daarmee aangeven dat de club zelf bepaalt of en wanneer uitbreiding volgt. Mogelijk krijgt de locatie er bij grote aanwas nog eens twee extra grote schansen bij, bovenop de nu te bouwen eerste schans.
Volgend jaar is ook de eerste officiële wedstrijd al op de nieuwe plek te verwachten. Een datum daarvoor is nog niet vastgesteld. Maar zeker is wel dat deze wedstrijd meer tijd in beslag gaat nemen dan gebruikelijk. Omdat alle sprongen moeten plaatsvinden op slechts een grote schans, waar andere clubs diverse grote schansen hebben. „Het is nu nog een kwestie van de eerste schansen opbouwen, dan zijn we klaar om te beginnen," geeft van Elzakker aan. Zelf zou hij het liefs in december bij mooi weer de eerste sprongen al willen maken. „Maar een koude periode kan altijd de bouw vertragen. Vaak neemt zo'n bouwperiode toch meer tijd in beslag dan je verwacht."

Bron: AD Woerden 2 november 2012
Pin It