Josephine van Dalsen kampioene L2 met Di Negro

Dressuuramazone Josephine van Dalsen uit Zegveld is afgelopen weekend kampioen geworden in de klasse L2 met haar paard Di Negro. Met een megascore eindigde de veertienjarige paardrijdster maar liefst twee keer op de eerste plaats in de twee proeven en dat leverde haar het kampioenschap op, zodat de combinatie door mag naar het Nederlands Kampioenschap begin september in de plaats Ermelo op de Veluwe. Haar moeder is hartstikke trots en maakte hier spontaan melding van bij de redactie. De prfoto is direct na de wedstrijd gemaakt door Ton Eijkelenkamp/Foto4u (www.foto4u.nl).

Bron: Woerdense Courant 31 juli 20113

Internationaal bezoek

Buitenplaats De Blauwe Meije heeft deze zomer de beschikking over hulp uit het buitenland. Via een uitwisseling zijn Pauliina en Jacqueline naar de buitenplaats gekomen. Pauliina woont in het uiterste noorden van Finland en Jacqueline komt uit Toronto in Canada. De dames komen van de 'landinrichting high school' en richten de buitenplaats van De Blauwe Mleije opnieuw in.

Bron: AD Groene Hart 26 juli 2013

Zegveldse polsstokverspringlocatie én -club zijn aanwinst

Publiek kon op een mooie zomeravond genieten van de eerste jeugdwedstrijd op de schansen van Zegveld. De meeste springers kwamen droog over. Ook ging er wel 'ns één nat.

ZEGVELD - Afgelopen vrijdag is onder grote publieke belangstelling de nieuwe polsstokverspringaccommodatie geopend in de Nijverheidsbuurt tussen Zegveld en Woerden. De aanwezigen konden op deze mooie zomeravond genieten van de eerste jeugdwedstrijd op de schansen van Zegveld. De verste sprong van de avond werd gemaakt door verenigingslid Kenzo Hielema (Kockengen). Hij sprong een afstand van 9.46 meter, wat uiteraard meteen een schansrecord betekende. Vlak achter Kenzo Hiele-
ma werd clubgenoot Eimert van Ingen (Zegveld) tweede en Gerco van Oort (Lopik) werd derde. Naast de jeugdwedstrijd was er ook een demonstratie van topspringers uit de regio waaronder Jaco de Groot uit Woerden. Ook konden bezoekers zelf springen over het pupillen-schansje. Hier werd veel gebruik van gemaakt en er waren regelmatig sprongen in het water te zien. De Polsstokvereniging Zegveld heeft ruimte voor ruim honderd springers. Elke maandag en donderdagavond wordt er getraind en
belangstellenden zijn zeer welkom om op deze avonden langs te komen. De opening van de accommodatie werd ingeleid door Anton Kastelein, voorzitter van de vereniging Zegveld, Arie Hoogendoorn, Leader, Ruud Kwakkenbos, directeur Rabobank, Martin Schreurs, Wethouder en locoburgemeester Gemeente Woerden en Jan Kooijman, voorzitter Polsstokbond Holland. Namens de cracks waren onder meer aanwezig Jaco de Groot, Margriet Kamphof, Erik Bos en Floris van Elzakker.

Het dorp Zegveld heeft 'm.....

Met een demonstratie van toppers uit de polsstokverspringsport, met een officiële jeugd wedstrijd voor de groepen A, B en C én met een voor jong en ouder speciaal uitgezet proefspringbaantje is afgelopen vrijdagavond de eerste polsstokclub in de gemeente Woerden polsstokverspringvereniging Zegveld van start gegaan. Het werd een groots feest.

Fierljeppen in je plaats?

REGIO - De PBH kan er samen met jou voor zorgen, dat er ook een vereniging in jouw plaats komt. Bij de Polsstokbond Holland zijn draaiboeken beschikbaar. PBH kan je helpen bij het benaderen van de juiste kanalen, het bouwen van een accommodatie etcetera. Ook is het mogelijk wedstrijden te organiseren bij je nieuwe afdeling. Doordat de top-springers van de PBH acte de presence geven kun je het juiste publiek en sponsoren werven. Je kunt hierover contact opnemen met Douwe Boersma 06-52618617 of e-mailen met douwe. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (www.pbholland.com)

Jaco de Groot is content
WOERDEN - Jaco de Groot is heel content met de nieuwe Pols-stokverspringvereniging in Zegveld. De dit jaar op nummer 2 in de ranking, achter de Fries Bart Helmholt, staande voormalig Nederlands Kampioen was vrijdagavond bij de opening en sprak zijn waardering uit voor de vele vrijwilligers, die de club mogelijk hebben gemaakt. "Dit is goed voor onze sport en er is door deze uitbreiding ook groei mogelijk. Er zijn hier al diverse talenten aanwezig, en wie weet komen er binnenkort nog wat van bij." De inmiddels tot een bekende Nederlander verworden sporter wordt gezien als het boegbeeld van de polsstokverspringsport. "Wie weet komt mijn opvolger in de toekomst wel uit dit dorp vandaan? Ik hoop dat veel kinderen lid worden."
Oefenen met Margriet       
ZEGVELD/LINSCHOTEN - De nieuwe Polsstokverspringlocatie van de Polsstokverspringvereniging in Zegveld is vrijdag officieel geopend én gelijk in gebruik genomen met een voor de punten meetellende jeugdwedstrijd. Ook gaven cracks als Jaco de Groot, Floris van Elzakker en Erik Bos demo's. En wie dat wilde mocht zelf een oefensprong maken. Daarbij kreeg de jeugd onder meer hulp van het Linschotense boegbeld van de poldersport bij de dames Margriet Kamp-hof, die ondanks het feit dat anderen momenteel verder springen als oud-kampioene nog steeds actief is. "Met een paar aanwijzingen van Margriet weet je al wat je wel en wat je niet moet doen. Ja, dat kan ze goed vertellen", aldus de 11-jarige Petra. "Leuk, oefenen met Margriet."
Waar meer informatie?
ZEGVELD - De Polsstokvereniging Zegveld heeft ruimte voor ruim honderd springers. Het maken van een fierljepsprong bestaat uit verschillende onderdelen die gezamenlijk moeten leiden tot een goede afstand. De sprong begint met het maken van een korte felle sprint naar de polsstok, gevolgd door een goede insprong, het klimmen naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een afsprong in een zandbed te landen. Elke maandag en donderdagavond wordt er getraind en belangstellenden zijn zeer welkom om op deze avonden langs te komen. De club beschikt over twee jeugdwedstrijd-schansen, een grote wedstrijdschans, wat klimstokken en een oefensprongslootje. Info over de club en de sport op: www.pbholland.com.
De jeugd is de toekomst
ZEGVELD - Eimert van Ingen behaalde het zilver achter Kenzo Hielema uit Kockengen bij de jeugd A tijdens de eerste wedstrijd op de nieuwe thuislocatie. De jonge Zegvelder sprong 14 cm te kort voor de winst. Maar hij was er desondanks blij mee, want het betekende een prachtig persoonlijk record. Dorpsgenoot Bram de Kruijf finishte ook als tweede, in de B-groep weliswaar, op zo'n 7 cm van de winnares Marlinda Cluistra uit Haastrecht. Bij de jeugd C ging de winst naar Jorn Kamphof uit Linschoten met een sprong van 7.71 meter, gevolgd door Dennis van Galen uit Polsbroekerdam en Amanda van der Geer uit Benschot, die met 7.36 m een pr liet aantekenen. Woerdenaar Arnoud den Besten sprong in groep A met 9.10 m een uitstekende pr.

Bron: Woerdense Courant 24 juli 2013

Schansterrein open

Zegveld - Polsstokspringers uit Zegveld en naburige plaatsen kunnen voortaan dicht bij huis sporten. De Zegveldse vereniging heeft gisteravond onder flinke belangstelling het schansterrein achter kaasbedrijf Kruijt aan de Nijverheidsbuurt geopend. 'Al ben je nooit helemaal klaar, er is altijd wel iets te doen of te verbeteren,' zegt Floris van Elzakker. 'We hebben er echt zin in hier aan de slag te gaan.

Bron: AD Woerden 20 juli 2013

Openingsfeest nieuwe polsstokaccommodatie

Zegveld - De nieuwe polsstokaccommodatie in Zegveld wordt vandaag feestelijk geopend. Zo'n 35 jeugdleden tussen de 7 en 12 jaar oud van Polsstokbond Holland springen een wedstrijd. Ook geeft een aantal regionale en nationale top-springers een demonstratie. Bezoekers kunnen zelf ook een poging wagen om de overkant droog te halen. Jong en oud zijn vanaf 18.30 uur welkom bij de nieuwe accommodatie in de Nijverheidsbuurt aan de Hoofdweg tussen Zegveld en Woerden. De festiviteiten zijn achter het nieuwe pand van Kaasveredeling Kruijt.

Wandelen door de schraallanden

De Meije - Staatsbosbeheer en Groene Hart Gidsen verzorgen morgen een natuurwandeling door de schraallanden van de Meije. Dit gebied is voor een groot deel nog in de oorspronkelijke staat en laat zien hoe landerijen er 100 tot 150 jaar geleden uitzagen. In deze periode is het gebied op zijn mooist door de vele bloemen. De wandeling duurt ruim twee uur en begint om 9.45 uur. Vertrekpunt is eetcafé De Halve Maan aan de Hazekade 20 in Bodegraven. Kosten voor deelname bedragen 8 euro, kinderen tot 12 jaar 3 euro. Goede waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn aan te bevelen. Aanmelden via de website of tel. 06-23774925 www.groenehartcentrum.nl

Bron: AD Woerden 19 juli 2013

VIC ZEGVELD: GEWASSEN GRAS SMAAKT EEN STUK BETER

Weg met 'schijtbossen'

Door Iman Vroman

ZEGVELD/KAMERIK - Eten koeien liever gras dat is gewassen? Op die vraag zoeken medewerkers van het Veenweiden Innovatie Centrum (VIC) aan de Oude Meije in Zegeveld een antwoord. De eerste resultaten zijn hoopgevend.
De onderzoekers testen een bijzonder apparaat, de weidewasser. Bedacht en in elkaar geknutseld op de boerderij van Bert de Groot in Kamerik. De weidewasser is een metalen frame van tien meter breed en twee meter lang, met daartussen metalen ringen. De constructie is voorzien van slangen, die gekoppeld worden aan een watertank. Een tractor sleept het geheel over een weiland waar koeien gegraasd hebben.
Die koeien laten vlaaien achter, in boerenjargon mestflatten genoemd. Een stuk of tien per dag. Onder zo'n plakkaat groeit het gras niet meer. Eromheen wel, maar dat ruikt niet lekker, vindt het kieskeurige vee.
Gevolg: koeien eten niet rond de flatten en het gras schiet er omhoog. Schijtbossen, noemen veehouders dat.
SERIEUS
Dit probleem bestaat al zolang er koeien in de wei lopen. En het is serieus. Tegen de tijd dat het vee weer op stal gaat kan wel 20 tot 30 procent van het weiland negatief beïnvloed zijn door de koeienpoep.
Traditionele oplossing is de flatten met een sleepapparaat te verspreiden, legt biologisch veehouder Bert de Groot uit. Nadeel is dat de uitgesmeerde ontlasting het probleem weliswaar minder erg maakt, maar ook verplaatst. Niet ideaal dus.
Omdat de weidewasser voor een extra douche zorgt wordt de poep sneller opgenomen, is het idee. De Groot oppert dat het vee het gras sneller weer lekker vindt.
Of het echt zo werkt is nog niet helemaal duidelijk. De proef op de landerijen van het Veenweiden Innovatie Centrum begon deze zomer en is nog niet afgerond. Maar de eerste uitkomsten zijn hoopgevend. Dat melden de agrarisch studenten Andries Aalberts en Dennis de Munnik, die het experiment in Zegveld begeleiden, op de website van Wageningen Universiteit.
Gras waar de flatten zijn weggewassen vindt sneller zijn weg naar de koeienmagen. Maar de vraag is nog wel hoeveel water je moet gebruiken.
Bovendien bekijken de onderzoekers nog andere methoden om het gras sneller aantrekkelijk te maken. Behalve in Zegveld wordt de weidewasser ook nog beproefd bij een Friese melkveehouder.
Innovatieve apparaten
Het Veenweiden Innovatie Centrum, de voormalige proefboerderij, heeft een traditie hoog te houden al het gaat om bijzondere oplossingen voor agrarische problemen. Veel aandacht was er enkele jaren geleden voor een mobiele melkrobot, die het mogelijk maakte dat koeien niet twee keer op een dag naar de stal hoefden te lopen om gemolken te worden. Veel aandacht kreeg het centrum ook met een drainagesysteem, dat voorkomt dat slappe veengrond snel wegzakt. Op dit moment wordt, onder meer, ook onderzoek gedaan naar commerciële visvangst in boerensloten.

Bron: AD Woerden 18 juli 2013

TROTS OP MIJN STRAAT

'Voor buitenstaander is het lastig'
Wie: Carlo van Dam (40) Waar: Broeksloot, Zegveld
Carlo van Dam is een Zegvelder in hart en nieren. De eerste drie dagen van zijn leven bracht hij door in het Woerdense Hofpoort-ziekenhuis, maar sindsdien heeft hij altijd in het dorp gewoond. En wat hem betreft blijft dat ook zo. „Ik woon in een simpel en saai dorpsstraatje, maar het is heerlijk wonen!" Carlo's vrouw Ellen komt oorspronkelijk uit Nieuwerbrug, maar woont sinds 1995 ook in Zegveld. „Ik werkte destijds bij de aannemer die deze wijk heeft gebouwd dus ik zat dichtbij het vuur," vertelt Van Dam. „Toen we voor dit huis aan de Broeksloot in aanmerking kwamen, konden we dat niet laten lopen." Volgens de Zegvelder is het voor iemand van buitenaf best lastig om in het dorp in te burgeren. „Zeker als je niet spontaan en open bent, maar mijn vrouw voelt zich hier ook helemaal op haar plek." Inmiddels is het gezin uitgebreid met dochters Esmé (13) en Ilse (10). De meiden vermaken zich prima in de kinderrijke buurt en vlakbij voetbalvereniging Siveo.
Het contact in de straat omschrijft van Dam als goed en met veel sociale controle. „Buren houden elkaar en eikaars huizen goed in de gaten, zonder dat het vervelend is." Vorig jaar was er na lange tijd weer een straatbarbecue. „Mijn vrouw had die samen met de buurvrouw georganiseerd en op één huishouden na, deed iedereen mee. Het was super gezellig dus het is wel de bedoeling dat het dit jaar herhaald wordt."
Wilt u ook met uw straat in de krant? Stuur een bericht naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: AD Woerden 16 juli 2013

Broeiend hooi zorgt voor brand

Zegveld - Door broeiend hooi in een schuur is gistermiddag op de Oude Meije brand ontstaan. Meerdere brandweerwagens rukten uit voor de brand, die in de loop van de middag omvangrijk dreigde te worden. Al snel kon het sein brandmeester echter worden gegeven, waarna nog enige tijd gewerkt is aan het uit de schuur rijden en uit elkaar trekken van de broeiende balen hooi. De schade bleef beperkt.

Bron: AD woerden 15 juli 2013

Natuurlijk, duurzaam en aards
Bijzonder wonen

MEIJE - Ze zijn al vanuit diverse bochten in de Meije van veraf te zien: de grote rieten dakvlakken van de twee-onder-een-kap woningen. Onder de dakvlakken rechts genieten Hans Blom en Ellen van den Adel van de natuurlijke voordelen van duurzaam bouwen.
Dat de twee woningen op een duurzame manier moesten worden gebouwd, stond voor Ellen van den Adel sinds 1999 al vast. „Ik had net een wereldreis gemaakt, waarbij ik veel heb gezien hoe er met de aarde wordt omgegaan. Ik ben ervan overtuigd dat we echt zuiniger moeten zijn met de grondstoffen. De jaren erna kwam ik door mijn werk in contact met bedrijven die zich bezighouden met duurzaam bouwen."
Door de contacten en de opgedane kennis wist Ellen een bouwplan voor de twee woningen te ontwikkelen dat én duurzaam én betaalbaar was. „Er wordt nog steeds beweerd dat duurzaam bouwen kostbaar is, maar dat hoeft niet. Een bedrijf heeft een concept ontwikkeld waarbij er op bouwkosten bespaard kan worden. Die besparing kun je dan weer investeren in duurzame materialen, waardoor het toch betaalbaar wordt."
Ze liet de woning in 2006 bouwen. Hans is in 2009 bij haar komen wonen.

Het bouwconcept Q-woning bestaat vrijwel geheel uit natuurlijke bouwmaterialen. Hans Blom: „Alleen de vloer van de begane grond is van beton, omdat het bouwbesluit dat voorschrijft. Beton is milieutechnisch zo'n beetje het slechtste bouwmateriaal, maar dat is dan de concessie die we moesten doen." De constructie is een houtskelet met isolatie van onder meer ferma-cell platen en vlasmatten. De tussen-vloeren zijn van 12 centimeter dikke platen van gerecycled hout. Het geheel is in de fabriek voorgefabriceerd en was binnen vijf dagen opgebouwd. Ellen: „Dat zorgt voor een besparing in de bouwkosten. Net als het metselwerk van de buitengevels. Daar is gebruik gemaakt van extra dikke stenen, wat arbeidsuren in onder meer het voegwerk scheelt." Een andere slimme besparing is de indeling van de woning. Het hele huis is gebouwd rondom een centrale kolom waar de functies met water en energie in en omheen gebouwd zijn. In deze kolom zitten toilet en badkamer. Direct tegen de kolom zit de keuken. Ellen: „Daardoor wordt het leidingwerk tot een minimum beperkt. Het scheelt materiaal- en installatiekosten."
De materialen waarmee wanden en plafond zijn afgewerkt zorgen voor een heel natuurlijk en aards woonklimaat. De vloer in de hal en aansluitende woonkeuken heeft Franse, hergebruikte plavuizen. In de woonkamer ligt parket.
VOCHTREGULEREND
De leemstuc die op alle wanden in de hele woning is toegepast heeft niet alleen een aardse uitstraling. Hans: „Die tint en de structuur is tijdloos en harmoniseert met de natuurlijke bouwmaterialen en de natuurlijke omgeving. Het is ook sterk vochtregulerend. In de badkamer zorgt het er zelfs voor dat we zonder mechanische ventilatie toch nooit beslagen ramen of spiegels hebben." Ellen: „We hebben lagetemperatuur verwarming in de muren. In de keuken kon onder de plavuizen ook vloerverwarming. In de woonkamer onder het houten parket heeft dat geen zin."
De raampartij voorziet de hele woning van licht, zowel beneden als boven. De vide zorgt voor een heel open woonbeleving, waar de bloemrijke hooilanden en het riviertje de Meije aan de achterkant nadrukkelijk bij worden betrokken.
Hans, die gids is in het natuurgebied van de Nieuwkoopse Plassen: „We zien hier de bruine kiekendief, lepelaar, purperreiger, uilen en vossen." Ellen heeft dat uitzicht vanaf de vide, waar ze haar werkruimte heeft. Toch is voor beiden de keuken de favoriete plek in huis. Zittend aan de keukentafel beseffen ze vaak dat dit de plek is waar ze nooit meer weg willen.
Kunstriet op dak toch duurzaam én rotvrij
De dakbedekking van de twee-onder-een-kapwoning heeft de uitstraling van riet, maar het is duidelijk dat het geen gewoon riet is.
Patentriet wordt het genoemd. Dit riet van kunststof kan wordt toegepast op daken waar gewoon riet niet mogelijk is, zoals bij daken met een hellingshoek van minder dan 40 graden. Patentriet is rotvrij, gaat langer mee dan natuurlijk riet en is brandveilig. Het ziet eruit als een dik pak riet, maar het is niet meer dan een mat van enkele centimeters.
De isolatie bestaat uit het pakket onder die matten.Kunststof riet lijkt haaks te staan op het uitgangspunt van Ellen en Hans om alleen natuurlijke bouwmaterialen te gebruiken, maar het is gemaakt van recyclebaar plastic waardoor het toch weer duurzaam is.

Bron: AD Groene Hart 5 juli 2013

Down Doedag succes

Zegveld - Tijdens de Down Doedag in de Milandhof in Zegveld hebben afgelopen zaterdag veel bezoeker(tje)s met het Syndroom van Down met elkaar gespeeld en andere leuke dingen gedaan. Om de deelnemers aan de dag te verwelkomen werd de rode loper zelfs uitgelegd. Een heuze erehaag maakte het feest compleet.

Golden Age Costumes in galerie De Blauwe Meije

ZEGVELD - Tot en met woensdag 31 juli heeft de Galerie in De Blauwe Meije een aantal barokke kostuums en japonnen in bruikleen van de Golden Age Costumes. Ook hangen er enkele fotoportretten in 17e eeuwse stijl en collages. Mode uit de Gouden Eeuw, kostuums die gebruikt worden in films (zoals van Peter Greenaway), opera's, commercials en fotoshoots. Het dit jaar opgerichte bedrijf Golden Age Costumes uit Kockengen heeft hiermee in De Blauwe Meije de kick-of. Veel van deze en andere  costuums zijn door Kostuumontwerpster Marrit van der Burgt gebruikt in de nationale en   internationale producties zoals 'Nightwatching', 'project kasteel Amerongen', 'Peopling the Palace', 'Goltzius and the Pelican company'.....en in de nog in 2014 uit te komen productie 'Michiel de Ruyter' De Blauwe Meije kent in de Beeldentuin wisselende exposities binnen en buiten, een terras met home-made taarten en is in het weekend een pleisterplaats voor fietsers en wandelaars: Meije 300, Zegveld.

Bron: Woerdense Courant 3 juli 2013

Atelier De Schuur exposeert bij Het Baken

ZEGVELD/WOERDEN - Atelier De Schuur - onderdeel van het Thomashuis in Zegveld - opent op 6 juli zijn zomerexpositie in het gebouw van Het Baken, een geloofsgemeenschap in de Woerdense wijk Snel & Polanen. Daar is een selectie van nieuwe schilderijen en beelden te zien die in de afgelopen periode in Atelier De Schuur zijn gemaakt. De opening bij Het Baken aan de Beneluxlaan 3 in Woerden duurt van 11.00 tot 15.00 uur.

Bron: AD Woerden 3 juli 2013

Kamerik beste bij brandweerstrijd

Zegveld - De regionale brandweerwedstrijd in Zegveld is zaterdag gewonnen door het team van Kamerik. Zegveld en Linschoten eindigden respectievelijk als tweede en derde. In totaal deden tien brandweerkorpsen mee aan het evenement, waarbij ze werden beoordeeld op hun vakvaardigheid. Het ging daarbij onder meer om het redden van slachtoffers.

Bron: AD Woerden 1 juli 2013
Pin It