Wandeling door schraalgrasland

ZEGVELD/DE MEIJE - Staatsbosbeheer verzorgt samen met Groene Hartgidsen zaterdag 27 september een natuurwandeling door het eeuwenoude cultuurlandschap rond Zegveld en de schraallanden van de Meije. Langs het riviertje de Meije ligt één van de weinige stukken schraalgrasland die het westen van Nederland nog heeft. Dit gebied ziet er nog net zo uit als ongeveer 100 a 150 jaar geleden. Op de stukken land die ver weg lagen van de boerderijen en die nooit werden bemest, ontstond een bijzondere vegetatie waarover de gidsen vertellen. De wandeling begint om 09.45 uur met een korte inleiding bij gasterij Milandhof in Zegveld en duurt tot 13.00 uur. Volwassen betalen 8 euro, kinderen 3 euro. Aanmelden kan tijdens kantooruren via 06-23774925. www.groenehartcentrum.nl

Bron: Woerdense Courant 25 september 2014

Beurs met speelgoed en kinderkleding

ZEGVELD - Baby-, kinder- en positiekleding voor het najaar en de winter is zaterdag 27 september te koop op de kledingbeurs in de Voorhof. Daar worden ook babyspullen, speelgoed en kinderfietsen verkocht. Zowel de koper als verkoper wordt 10 procent in rekening gebracht. De beurs is van 9.00 tot 13.00 uur aan de Hoofdweg 48. Meer informatie bij Carola Hageman via 0348-560305 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: Woerdense Courant 23 september 2014

Streep door plan voor De Blauwe Meije

ZEGVELD - Bed and breakfast, galerie en kanoverhuurder De Blauwe Meije in Zegveld mag niet uitbreiden. De Raad van State heeft op aandringen van vier buurtbewoners een streep gehaald door het omstreden plan.
De gemeente Woerden gaf organisatiebureau Free Heart eerder toestemming om de hooimijt en een historisch bijgebouw te gebruiken als bezoekersruimte en ruimte voor workshops, logies en kleinschalige horeca. De omwonenden zijn niet blij met alle bedrijvigheid. Zij zeggen dat ze nu al veel geluid- en parkeeroverlast hebben van het bedrijf.
De ruzie tussen de exploitanten en de buren duurt nu al vier jaar. De Raad van State bepaalde in hoger beroep dat de verleende vergunning in strijd is met het bestemmingsplan. De rechtbank Midden-Nederland kwam vorig jaar ook al tot die conclusie.

Bron: AD Woerden 18 september 2014

De Halve Maan zondag dicht

ZEGVELD - Eetcafé De Halve Maan is zondag 21 september vanaf 17.00 gesloten. Dit in verband met het slopen van het oude pand en "het bouwen van het nieuwe pand. Dit was eigenlijk drie jaar geleden al het plan van eigenaar Kroes, maar het rondkrijgen van de vergunningen duurde langer. "Er komt een heel mooi pand terug in de stijl die past bij de uitstraling van De Meije en wij brengen de huiskamersfeer in het nieuwe pand zeker terug, zodat het net zo warm en gezellig aan zal doen als in het oude pand", laat Elly van Hanswijk-Verbree van het café weten.

Bron: Woerdense Courant 17 september 2014

Brandweer met vlot over Wetering

Brandweerpost Lopik heeft de eerste prijs gewonnen met de 'Oefentocht voor brandweerposten'. De oefentocht werd georganiseerd ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Streek-brandweer Utrecht Zuid-West. Elke brandweerpost bereidde een opdracht voor, zoals een hindernisbaan of hulpverleningsoefening. In Zegveld trotseerden de brandweerlieden een parcours op de Wetering met een vlot dat door een brandweerslag werd aangestuurd. De Streekbrandweer is een vereniging van tien brandweerposten, die jaarlijks brandweerwedstrijden organiseert.

Bron: AD Woerden 16 september 2014

Dorpsplatform verzet bijeenkomst

De volgende bijeenkomst van het Dorpsplatform Zegveld is niet op 16 september maar op dinsdag 30 september. Dit laat de secretaris van het Dorpsplatform Zegveld weten.

Bron: AD Woerden 11 september 2014

Regenwoud Costa Rica

ZEGVELD - Work with Nature heeft onlangs uitgebreid in de krant gestaan met een artikel over het adopteren van stukjes regenwoud. In de eerste tien weken is 47% van de beoogde 20.000 euro opgehaald, deels door particulieren, deels door bedrijven gedoneerd. Nog 10.000 van de in totaal 52.000 euro voor stap twee is nodig. Half oktober gaat Zegvelder Matthijs Bol opnieuw naar Costa Rica. Dan staat de aankoop van 30 ha regenwoud op de planning. Meer informatie via www.savebiodiversity.org.

Zegveld mooi decor voor sluitstuk polsstokseizoen

ZEGVELD - Het polsstokseizoen is zaterdag afgesloten met het jaarlijkse NK voor de jeugd. Het werd een spectaculaire wedstrijd waarin talent uit hee] Nederland zich van zijn beste kant liet zien.
Na een strenge selectie mochten de beste 46 springers van Nederland in de leeftijdscategorieën tot en met 10 jaar en 11 en 12 jaar hun kunsten vertonen. Zij deden dat niet alleen voor de ruim vijfhonderd aanwezige toeschouwers, maar ook voor de in grote getale toegestroomde media. Zo maakte de BBC opnames voor een jeugdprogramma en was het Jeugdjournaal prominent aanwezig. De knusse jeugdarena in Zegveld was daarmee rondom afgeladen met enthousiaste volgers van de kinderen. Een decor waarin de deelnemers zich overduidelijk thuis voelden en velen van hen verre sprongen maakten. Het regende persoonlijke records (in totaal 25 stuks) en de oehs en aahs van het publiek waren veelvuldig te horen.
Winnaars
Reinier Overbeek uit Benschop won bij Jongens 11-12 jaar, (Twan Kastelein uit Zegveld werd derde). Bij de Meisjes 11-12 jaar won Bente Vlas uit Heeg. Bij de Jongens t/m 10 jaar won de 8-jarige Roy Velis uit Benschop en bij de meisjes t/m 10 jaar won Pytrix Bergstra uit Burgum.

Ballonvaarder krijgt klap na landing

door Paul van den Dungen

Luchtbatlonvaarders en agrariërs zijn al jaren eikaars tegenpolen. Zaterdagavond werd dat op de Hazekade in Zegveld nog eens extra duidelijk toen de piloot van een luchtballon door een 47-jarige veehouder werd mishandeld.
ZEGVELD - Een 44-jarige piloot landde zaterdagavond vanwege de windrichting met zijn luchtballon op een ander weiland dan de bedoeling was, aan de Hazekade in Zegveld. De volgploeg wil na de landing de ballon en de mand weghalen, maar staat voor een gesloten hek. De buren zeggen dat de man niet thuis is vanwege het 25-jarige bruiloftsfeest van zijn zus in Kamerik. Om de ballon toch te kunnen opladen wordt het hek, (naar verluidt zonder schade), uit de scharnieren gelicht en na het opladen weer gesloten. Als de door de buren gewaarschuwde boer arriveert, blokkeert hij zijn erf. Nog voordat de piloot iets kan zeggen wordt hij geslagen. Hij raakt even bewusteloos. De boer is door de politie aangehouden, maar hij werd maandag weer vrijgelaten. De gewonde piloot is door de ambulancedienst naar het ziekenhuis vervoerd en inmiddels weer thuis. Zijn verwondingen zijn van dien aard dat hij zijn werkzaamheden nog niet heeft kunnen hervatten. "Dit zijn echt excessen" zegt Karel Abbenes, voorzitter van de Vereniging van Professionele Ballonvaarders in Nederland. "Onze tweehonderd leden doen jaarlijks zo'n 7000 vaarten en het aantal incidenten is echt minimaal. Meestal gaat het om verbale schermutselingen en ook de gewasschade is op jaarbasis slechts een paar hectare. Voor de directe of indirecte schade aan dieren of anderszins zijn wij apart verzekerd. De hele luchtballonvaart is in de loop der jaren professioneler geworden. Men houdt veel meer rekening met het vee en ook technisch is er veel verbeterd. Zo zijn er veebranders gekomen die veel minder geluid maken. Toch zit er veel oud zeer onder de agrarische bevolking. Het westelijk deel van de provincie Utrecht, waaronder het gebied rond Woerden, staat in vergelijking met de andere provincies bij ons bekend als een probleemgebied. Sommige boeren zijn er uit op het krijgen van hoge vergoedingen."

Bron: Woerdense Courant 10 september 2014

Eerste geloei op proefboerderij

Bij Proefboerderij Zegveld klinkt na bijna negen maanden weer het geloei van koeien. De eerste vaarzen zijn gisteren de lege stal binnengewandeld. Toen eigenaar Wageningen Universiteit de boerderij vorig jaar verkocht, werd ook de veestapel van de hand gedaan. Een coöperatie van veehouders rond Zegveld wist met hulp van overheden en banken de boerderij over te nemen en gaat in afgeslankte vorm verder onder de naam Kennis Transfer Centrum. De proefboerderij verwacht in 2015 te kunnen melken.

Agrariër nog vast na slaan ballonvaarder

ZEGVELD - Een 47-jarige veehouder die zaterdagavond na het slaan van een ballonvaarder aan de Hazekade in Zegveld werd aangehouden, is nog niet op vrije voeten. De 44-jarige piloot van de luchtballon raakte na de klap buiten bewustzijn en moest naar het ziekenhuis.
De piloot landde, vanwege de windrichting, op een ander weiland dan aanvankelijk gepland. Passagiers van de luchtballon tilden daarop het hek uit de scharnieren om toch nog de ballon weg te kunnen halen.
Even later kwam de boer hard aangereden met zijn auto. Hij was door een buurman over de ballon geïnformeerd. Twee passagiers van de ballon moesten voor z'n auto wegspringen. De 47-jarige Zegveldse agrariër stapte uit en nog voordat de piloot zich kon voorstellen sloeg hij hem.

Gerben was zichzelf niet

Boeren en ballonvaarders praten over geweld in het weiland

Het is mij in 25 jaar tijd nog nooit gebeurd dat boeren handtastelijk worden, zegt Patricia Struijk van Aerostat uit Moordrecht dat ballonvaarten organiseert, zoals ook deze van afgelopen zaterdagavond. Zij reageert geschrokken op het incident aan de Hazekade in Zegveld, dat als decor diende van een bizar incident. Een uur na de landing van de heteluchtballon op het land van de 47-jarige boer ontstond een ruzie waarbij de 44-jarige piloot door de boer het ziekenhuis in werd geslagen.
De politie kwam vervolgens met zeven wagens, een busje en een motor ter plaatse. De lezingen over het incident lopen flink uiteen. Volgens de ballonvaarders sloeg de woedende eigenaar van de boerderij een van hen neer. De familie van de boer stelt dat de ballonvaarders zonder toestemming het land op gingen, hekken open lieten staan en een toegangspoort vernielden.
Struijk: „Ik vind het niet normaal dat dit gebeurt. Er is helemaal niets voorgevallen en er zijn nauwelijks woorden gewisseld. Hij heeft meteen geslagen."
Contact
De zus van de betreffende boer, Manon Verheul, zit flink in haar maag met het incident. Zij heeft sinds zaterdagavond geen contact meer gehad met haar broer Gerben. „Zijn bedrijf gaat natuurlijk gewoon door. De koeien moeten worden gemolken. Mijn schoonzusje en schoonvader moeten alle zeilen bijzetten." Zij vindt dat de ballonvaarders niet het recht hebben om zonder toestemming het land op te rijden en al helemaal niet om het toegangshek te vernielen. „Dat kan natuurlijk niet," zegt zij: „Ik weet niet wat er precies is gebeurd, maar hij was blijkbaar zichzelf niet."
De Professionele Ballonvaarders-bond Nederland (PBN) wijst op de afspraken die er eerder zijn gemaakt met landbouworganisatie LTO. Het is heel duidelijk waar ballonvaarders zich aan moeten houden, zegt voorzitter Karel Abbenes. „Het is een wettelijk recht van ballonvaarders om overal in ons land te mogen landen. Er is echter toestemming nodig van de landeigenaar om met de volgauto het land op te gaan om de spullen te pakken." Negen van de tien keer heeft een boer daar geen moeite mee, zegt Abbenes die zich over het Zegveldse incident heeft laten informeren. „Het is niet goed dat de jongens het hek eruit hebben getild. Dat is niet geoorloofd. Maar het geweld slaat nergens op. Het is gewoon mishandeling. Dit komt nog niet eens in de Haagse Schilderwijk voor," stelt Abbenes.
De PBN en LTO hebben vorig jaar afspraken gemaakt over ballonvaarten. LTO heeft echter nooit haar handtekening onder dit akkoord gezet. LTO vindt dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen amateurballonvaarders en professionals. Het gaat dan vooral om de vergoeding die boeren krijgen als er een ballon in het weiland landt. Zo'n vergoeding is ongeveer 35 euro voor een ballon met zes passagiers.
LTO had willen regelen om meer onderscheid te maken tussen de amateurballonvaarders en de professionele ballonvaarders omdat deze laatste categorie er meer aan verdient. Jack Luijten van LTO wil eveneens tot goede afspraken komen en is bereid met PBN te gaan praten: „Vooral in Utrecht West hebben heel veel ballonvaarten plaats. Dat is niet erg, als er maar goede regelingen worden getroffen in het geval er schade aan gewassen of vee ontstaat."

Voorkomen
Abbenes heeft de landbouworganisatie inmiddels per brief uitgenodigd om te gaan praten over dit incident. „We moeten voorkomen dat dit nogmaals gebeurt. Dat is niet in ons belang en ook niet in dat van de agrariërs."
Buiten proporties. Zo noemt de uit Ter Aar afkomstige eigenaar van de luchtballon de reactie van de Zegveldse boer, die zaterdagavond de 44-jarige piloot Martin op zijn slaap sloeg. „Je kunt best boos zijn, maar dit was zinloos geweld."
Het incident heeft er bij de 16 passagiers van de luchtballon flink ingehakt. „We hebben zaterdag echt ruim een uur gezocht naar de boer, maar er was niemand te vinden. Omdat het hek dichtzat, voelden we ons gegijzeld. Daarom hebben we een hek opgetild. Maar het is absoluut niet waar dat we dingen hebben vernield of allerlei hekken lieten openstaan. Er liep ook geen vee bij onze landingsplek."
De Ter Aarse ondernemer, die niet met zijn naam in de krant wil, stapt al zo'n 25 jaar regelmatig met klanten en zakenrelaties in een luchtballon. Hij maakte inmiddels een kleine 40 vaarten. „Dit is de eerste keer in al die jaren dat een plezierige avond zo vervelend afliep."
Ook afgelopen zaterdag, zo verzekert de eigenaar van de ballon, is zorgvuldig gezocht naar een goede landingsplek. „We zijn bewust niet neergekomen in de buurt van koeien of schapen en ook niet waar het gras hoog stond, waardoor we schade zouden veroorzaken. We kozen een plek uit waar net was gemaaid en waar we via betonnen paden de ballon zouden kunnen ophalen zonder dat we bij iemand schade zouden rijden."
Dagcamping
De ballon die in Zegveld neerkwam behoorde tot een kwartet zaterdag in Alphen opgestegen exemplaren; twee vanaf de dagcamping bij de Zegerplas en twee vanuit het Europapark. De bedoeling was dat de ballonnen tussen Woerden en Oudewater zouden landen. „Daar zijn de percelen groter en kun je makkelijker een goede landingsplek uitkiezen. De boeren daar maken er ook vrijwel nooit een probleem van. We zijn door dreigend onweer weleens eerder geland dan gepland en kwamen toen in hoog gras terecht. Daarvoor is toen keurig een vergoeding geregeld." Vaak krijgen de boeren een gratis ballonvaart aangeboden. Ondanks de nare ervaring van afgelopen weekeinde kiest de Ter Aarder morgenavond alweer met een groep het luchtruim.

GEDRAGSCODE
Landen mag wel, maar met een auto het land op niet
Er bestaat een gedragscode over wat ballonvaarders mogen en wat niet.
Landen mag overal in Nederland, maar met een auto het weiland op niet. Daarvoor is toestemming nodig van de landeigenaar. In de gedragscode staat dat de landingsplek dicht bij de openbare weg moet zijn. Daarbij is ook bepaald dat percelen met akker- en tuinbouwgewassen en lang gras worden vermeden. Ook is de inzet om niet te landen in percelen met gebouwen, vee en obstakels. Na de landing wordt contact opgenomen met de grondeigenaar/pachter om te bespreken of en hoe de ballon geborgen kan worden. De ballonvaarder is verplicht om zijn gegevens bij de grondeigenaar achter te laten. Bij schade is de ballonvaarder WA verzekerd. En mocht het vee toch van schrik uitbreken dan behoort de ballonvaarder de eigenaar, of omwonenden of de politie te waarschuwen.

Bron: AD Woerden 9 september 2014

Ballonlanding loopt uit de hand

ZEGVELD - De landing van een heteluchtballon in een weiland bij Zegveld heeft zaterdagavond tot een bizarre ruzie geleid. De politie kwam met zeven wagens, een busje en een motor ter plaatse. De lezingen over het incident verschillen van elkaar. Vaststaat dat de bestuurder van de ballon is geslagen en dat de boer is gearresteerd. De ballon van het Moordrechtse bedrijf Aerostat landde half acht in een weiland aan de Hazekade. Volgens de ballonvaarders sloeg de woedende eigenaar van de boerderij een van hen neer nadat ze een hek uit de hengsels hadden getild. De familie van de boer stelt dat de ballonvaardersgroep zonder toestemming het land op ging, hekken open liet staan en een toegangspoort vernielde. De boer zou vervolgens één klap hebben gegeven.

Bron: AD Woerden 8 september 2014
Pin It