ZEGVELD - Een Zegvelder heeft iets te fanatiek z'n oud papier opgeruimd. Vrijwilliger Van Amerongen van muziekvereniging KNA trof bij het ordenen van de inzamelcontainer een doosje met bijzondere inhoud aan, waarop zijn zoon een facebook-oproepje plaatste. „Enkele ongebruikte horloges, en dan niet van het goedkoopste soort," vertelt Dirk-Jan van Amerongen. Hij houdt de vondst bewust een beetje vaag 'want anders staat iedereen straks voor de deur'. „We hopen dat de oproep resultaat heeft. Stel dat de horloges van familie zijn geweest. Dan wil je die natuurlijk niet kwijt."
door: GIJS KOOL
In buitenplaats De Blauwe Meije, in het centrum van het Groene Hart, is het schilderwerk te zien van José van den Helder. De kunstenares, woonachtig in Woerdense Verlaat, toont haar landschappen en koeien. Ik wil iedereen leren om de allermooiste kleuren en composities van de natuur te absorberen.
Eigenlijk zit José van den Helder op sneeuw te wachten, want het Groene Hart blijft deze winter wel erg groen. „Een klant vroeg me om een nieuw landschap te maken in wintersfeer. Wat sneeuw zou mij nu wel helpen daarbij." Of ze dan in naar buiten gaat om in de kou te schilderen? „Ja," vertelt ze. „Dat deed ik al eens eerder in mijn achtertuin in Woerdense Verlaat. De temperatuur was goed, ik had mofjes aan en me warm aangekleed. Het licht is dan prachtig met de zon op de sneeuw die daardoor een bijna dieppaarse kleur krijgt."
Hoe mooi ook die sneeuw, het liefst schildert Van den Helder in de zomer. „En dan mag het mooi bewolkt zijn. Het mooist is de zon vroeg in de ochtend of laat in de avond. Dan is het licht perfect."
Toen Van den Helder 22 jaar was, schilderde ze al. Maar ze wilde bevestiging voor haar werk. Die vond ze bij de toen al oude schilder van landschappen Alexander Rosemeier. De kunstenaar hoort bij de Leidse school, die is gelieerd aan de Haagse school van schilders die aan het eind van de 19e eeuw landschappen schilderen en sterk beïnvloed werden door het impressionisme. Veel kunstenaars van de Haagse school schilderden in de omgeving van de Nieuwkoopse Plassen.
Rosemeier was ook vaak in het Groene Hart te vinden. Van den Helder ontmoette hem tijdens zijn expositie in het Stadsmuseum in Woerden. „Ik had een van mijn schilderijtjes meegenomen en vroeg hem wat hij er van vond. Hij had een soort gootsteenontstoppervormig gehoorapparaat waarin ik praatte," vertelt Van den Helder.
Marterharen kwast
Ze weet het nog goed. „Hij nodigde me uit om in zijn huis in Leiden verder te praten. Ik vond het geweldig daar te zijn. Hij liet me zijn schilderijen zien en schreef op een briefje wat voor kleuren verf ik moest kopen. Ook een marterharen kwast, had ik nodig vond hij. 'Dat zijn de beste,' zei hij. Van den Helder vertrok uit Leiden met het driepotige krukje waarop Rosemeier schilderde. Zelf kwam hij niet meer buiten."
De ontmoeting met Rosemeier was voor Van den Helder een extra stimulans om door te gaan met schilderen. In De Blauwe Meije hangen twintig werken van Van den Helder. Landschappen uit het Groene Hart en ook veel koeien. „Koeien komen altijd terug in mijn werk. In de zomer zie ik ze altijd vanuit mijn keukenraam om het huis scharrelen. Het zijn prettige dieren om te schilderen, al staan ze niet lang stil. Ik maak dan ook altijd foto's van ze.
Geboren en getogen is ze in Woerdense Verlaat, waar ze nog altijd woont. „De natuur is hier zo mooi. Ik weet nog dat ik als kind al de geur van het riet rook en van het landschap genoot. Ik zou het liefst iedereen willen leren schilderen zodat men de omgeving intenser beleeft en bekijkt. De natuur heeft de allermooiste kleuren en composities."
Naast haar schilderwerk organiseert Van den Helder schildervakanties in België. „Ik leer mijn cursisten om goed te kijken en het beeld van een landschap te absorberen. Wanneer we kijken naar wolken zien we meer dan wit, vaak ook paarse en oranje kleuren. 'Ik dacht dat wolken wit waren,' zeggen mijn cursisten dan."
Naast het werk van Van den Helder zijn foto's te zien van fotograaf Bas van der Poel uit Voorburg. Hij zoekt vervallen gebouwen op waar al tientallen jaren niemand meer is geweest en waar de natuur de leiding heeft genomen. Rebecca de Boer, eieigenares van De Blauwe Meije is blij met zijn werk: „Het is een aanstormend talent die veel technieken uitprobeert. Ik hoop het Woerdense fotografencafé naar De Blauwe Meije te krijgen zodat ze hem kunnen beoordelen." Bij het inrichten van de expositie bleek zondag dat het werk van Van der Poel in goede aarde viel bij bezoekers. De expositie was nog geen paar uur oud of hij verkocht al een stuk. „Helemaal overrompeld was hij," vertelt De Boer. „Dat betekent dat wij als Blauwe Meije ook op het goede spoor zitten. Dat zitten we ook met Van den Helder die hier al vaker exposeerde. Ze is een beetje onze huisschilder geworden die dieren een gezicht geeft met een menselijke uitstraling."
Volgens De Boer is Van den Helder iemand die bescheiden is en zorgvuldig. „Ze werkt keihard door en gaat altijd nieuwe uitdagingen aan." Het driepotige krukje van Rosemeier heeft Van den Helder niet meer. „Ik heb nog wel altijd zo'n krukje," legt ze uit. „Niets zit zo fijn als zo'n krukje als je schildert in het veld."
De expositie in De Blauwe Meije met werken van Jose van den Helder, fotograaf Bas van der Poel en de bloemschilderijen van Margreet Bloemers is nog te zien tot 16 maart.
ZEGVELD - In de Milandhof is maandag een kerstzangavond. Vanaf 19.30 uur worden kerstliederen gezongen. Thema van de avond is 'Nog altijd wordt verteld'. Jongerenkoor Espérance, zangvereniging De Lofstem en een voor deze avond samengesteld Kerstkinderkoor verlenen hun medewerking. Dirigente Pia Schütz leidt de drie koren. Warno Ruting speelt piano. Muziekvereniging Kunst na Arbeid (KNA) zorgt voor de begeleiding, onder leiding van dirigent Andries Faber. Er is een collecte voor de kosten.
ZEGVELD - De Kerstzangavond in De Milandhof wordt dit jaar gehouden op 14 december. Thema van de avond is: 'Nog altijd wordt verteld'. De predikant van de hervormde gemeente Zegveld, ds. C.J. Overeem, tekent dit jaar voor de korte meditatie. Medewerking aan de kerstzangavond verlenen jongerenkoor 'Espérance', het speciaal voor deze avond samengestelde kerstkinderkoor en zangvereniging 'De Lofstem'. Dirigente Pia Schütz leidt alle drie de koren. Warno Ruting bespeelt de piano. Er wordt een collecte gehouden. De Kerstzangavond begint om 19.30 uur.
In Zegveld is vorige week een kavelruil afgerond. Vijfien grondeigenaren ruilden, waaronder provincie Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 89 hectare grond. Met als resultaat grotere huiskavels voor agrariërs, minder verkeer door het dorp en een bufferzone langs natuurgebied De Haeck.
ZEGVELD - De brandweer is gistermiddag in actie gekomen voor een brand op een woonboot in De Meije. De bewoner had een vuurkorf in zijn woonkamer aangestoken en was vervolgens even weggegaan. Omdat omwonenden rook uit de woonboot zagen komen, waarschuwden zij de brandweer. Die kon het brandje snel blussen.