Goed doel op voetbalshirt

ZEGVELD - De meiden van de MB1 van Siveo krijgen bijzondere nieuwe voetbalshirts. In plaats van een gebruikelijke sponsor, prijkt Sportclub Only Friends op het shirt. Only Friends zet zich in voor jongeren met een beperking, die kunnen sporten op het Ronald McDonald Centre in Amsterdam. De meiden uit Zegveld worden ambassadeur voor het centrum en steunen zo het goede doel tijdens hun wedstrijden.

Bron: AD Woerden 24 februari 2016

Meiden van Siveo zijn voorbeeldig
Speelsters van BI zetten zich in voor sporters met een handicap

door WESSEL VAN HOUDT

ZEGVELD/AMSTERDAM - Rob van Hoogdalem sponsort al 40 jaar meiden- en damesteams van sv Siveo '60. Op het nieuwe tenue van de MB1 zet hij niet zijn eigen logo, maar dat van Sportclub Only Friends.
'Gezonde' sporters die zich inzetten voor sporters met een beperking. Dat is de achterliggende gedachte van een nieuw soort sponsorschap van de MB1. Zaterdag krijgen de meiden hun nieuwe tenues in het Ronald McDonald Centre in Amsterdam, waar Sportclub Only Friends de belangrijkste gebruiker is. Kinderen en jongeren met een beperking of chronische ziekte kunnen daar onder begeleiding van vrijwilligers sporten.
„Dat sportcentrum valt nu nog onder het Wilhelmina Kinderziekenhuis," zegt sponsor Rob van Hoogdalem. „De komende vijf jaar moet het zelfstandig worden. En dan kan zo'n sportcentrum aandacht en geld goed gebruiken. Omdat de huidige shirts van de meiden aan vervanging toe waren, wilde ik iets anders doen. En wat is er nu mooier dan dat de ene sporter de andere helpt? De naam van mijn fruithandel heeft al jaren op shirts gestaan. Dat deed ik voor de club, niet om er werk aan over te houden. Nu help ik met dezelfde sponsoring ook een goed doel."
Ambassadeurs
Dat helpen blijft niet beperkt tot het logo op het shirt. „Wij worden ambassadeur van Only Friends," zegt Tiffany Blok, speelster van MB1. „Wij promoten de sportclub ook bij onze tegenstanders. Bij elke wedstrijd geven wij een informatiepakket aan het bestuur van de tegenstander en een kleinigheidje aan de speelsters. Ook maken wij een facebookpagina om zoveel mogelijk te vertellen over Only Friends."
Toen Van Hoogdalem zijn idee voorlegde op de club was iedereen direct enthousiast. „De meiden hadden gelijk allemaal ideeën om de club te promoten. Ook de voorzitter van Siveo was er helemaal voor te vinden. Hij kwam al met voorstellen om geld op te halen voor Only Friends. Zo gaan we sponsoren met een reclamebord vragen of ze een tientje per jaar meer willen betalen en een toernooi organiseren. De opbrengst is voor het sportcentrum."
Primeur
De Siveo-meiden zijn de eerste ambassadeurs van het centrum. Als het aan Van Hoogdalem ligt volgen teams uit alle regio's van het land. „Maar eerst gaan we zaterdag met de meiden en een afvaardiging van Siveo naar Amsterdam. Wij krijgen daar een presentatie en rondleiding. Zo kunnen de meiden met eigen ogen zien wat er allemaal mogelijk is, hoe het daar werkt en hoe het er uit ziet," vertelt Van Hoogdalem.
„Ik was onder de indruk toen ik dat voor het eerst zag. Er zijn heel gedreven vrijwilligers die zorgen dat iedereen zichzelf kan zijn. En als je die kinderen en jongeren ziet sporten, ik kreeg er een brok in mijn keel van. Ze knokken daar zoveel harder. Qua inzet kunnen we daar veel van leren. Ze kunnen veel meer afzien en gaan tot het gaatje."
Ook Tiffany Blok heeft veel zin in zaterdag. „Het lijkt mij mooi om ze daar te zien sporten. Daarnaast kunnen wij ze ook beter promoten als we zien hoe het daar gaat. Ik vind het belangrijk om iets voor ze te doen. Je wilt dat iedereen lekker kan sporten en zichzelf zijn. Door dat sportcentrum kunnen zij ook genieten." www.kinderfonds.nl/centre

Bron: AD Woerden 24 februari 2016

Zegvelders introduceren 'dorpszorg'
Al 130 inwoners willen lid worden van nieuwe coöperatie

door STIJN TIELEMANS

ZEGVELD - Zegvelders willen hun zorgbehoevende dorpsgenoten helpen om zo lang mogelijk thuis te wonen. Daarvoor wordt een coöperatie opgericht waarvoor vrijwilligers nodig zijn.
Niet altijd kunnen buren of familieleden helpen, en als zij dat wel doen, wordt het soms te zwaar. In zo'n geval zouden dorpsgenoten moeten klaarstaan, vindt Piet Brak van de zorgwerkgroep van het Dorpsplatform Zegveld, de initiatiefnemer van de coöperatie. „De vrees bestaat dat het door de verschraling van de zorg niet blijft zoals het was."
Vorige week gaven 130 Zegvelders - volgens Brak een afspiegeling van het dorp -aan dat zij als vrijwilliger of zorgvrager lid willen worden zodra de voor de oprichting benodigde papieren door een notaris zijn getekend. Per huishouden kost een lidmaatschap 20 euro, maar dat is niet verplicht om voor hulp in aanmerking te komen. „Wij helpen iedereen," zegt Brak
Het is de bedoeling dat oudere, zorgbehoevende bewoners door een combinatie van professionele hulp aan huis, mantelzorg en vrijwilligers niet meer noodgedwongen uit Zegveld hoeven te vertrekken. Een team dat bestaat uit een dorpsconsulent, zorgcoördinator en huisarts bekijkt wie welke zorg krijgt. Het kan gaan om hulp in of om het huis, verzorging of ondersteuning om volwaardig te kunnen functioneren, zoals boodschappen doen.
Verwijzen
Een belangrijke rol speelt de nog aan te stellen dorpsconsulent: een bekende Zegvelder bij wie iedereen met vragen terecht kan. Hij of zij treedt in dienst van de gemeente Woerden en zorgt in de meeste gevallen voor doorverwijzingen naar de juiste instantie. De dorpsconsulent kan ook de meest geschikte vrijwilliger uit het bestand inschakelen. Uit een enquête blijkt dat ruim 100 dorpelingen willen helpen. Bestaande vrijwilligers- en kerkelijke organisaties moeten ook uitkomst bieden.
Het totale potentieel aan vrijwilligers in Zegveld zou op ten minste 150 liggen. Mogelijk moeten zorgvragers een beetje meebetalen aan de 'dorpszorg'. Bij hulp waarvoor een indicatie nodig is komt een huisarts of zorg-coördinator in beeld. Die laatste werkt voor een thuiszorgorganisatie.

Bron: AD Woerden 23 februari 2016

BUBBELS

Societyjournalist Daniëlle Verweij loopt alle bruisende bijeent af. Binnenkort ook een feestje, opening of gezellige bijeenkom Groene Hart? Nodig haar uit via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Expositie Bas van der Poel
WAT: Presentatie fotograaf Bas van der Poel

WAAR: Buitenplaats De Blauwe Meije, Zegveld

WANNEER: Zaterdagmiddag

LEUK? Indrukwekkende fotografie en lekkere huisgemaakte rabarbercello in een schilderachtige ambiance
Spannende foto's van verlatenheid
Zelfs op een druilerige zaterdagmiddag is het goed toeven in het schilderachtige lintdorp De Meije. In de galerie achter de hooimijt van Buitenplaats De Blauwe Meije worden bezoekers gastvrij ontvangen. Zij mogen zich tegoed doen aan koffie met tal van lekkernijen en worden welkom geheten door gastvrouw Rebecca de Boer. De toegang tot de presentatie en expositie is, hoe verrassend, ook nog eens gratis.
De foto's van Bas van der Poel sieren de wanden en worden uitvoerig bekeken. Nog voor de presentatie worden al twee foto's verkocht. „Mijn brood verdien ik in de IT," begint hij zijn voordracht. „Maar al mijn vakantiedagen besteed ik aan fotografie. Nadat ik één keer met een fotograaf mee was geweest om in een verlaten fabriek te fotograferen, was ik verkocht." Oude, liefst vervallen landhuizen, kastelen, fabrieken in heel Europa worden door de urban photographer in beeld gevangen. Om de schoonheid van verlatenheid en teloorgang vast te leggen.
„Het is ook heel spannend, want je komt op plekken waar je eigenlijk niet mag komen," erkent de fotograaf. „Je loopt het risico datje een berisping van politie of beveiliging krijgt." Tijdens een tocht in de verlaten bierfabriek van Jupiler werd hij inderdaad aangehouden. „Er staan daar van die koperen ketels en koper is natuurlijk kostbaar. Ik kon gelukkig met mijn foto's aantonen dat het mij niet om de ketels ging." De gevaarlijke routes om in panden te komen, zijn zowel een uitdaging als een risico. Wankele trappetjes op grote hoogte, losse plafondbalken, vervallen vloeren. „Sorry mam," zegt hij schuldbewust met een knipoog richting zijn moeder.
Het publiek krijgt de resultaten van die inspanningen te zien. Op het scherm glanst een foto van wat ooit een majestueuze trap in een chic kasteel was. „Met name die pasteltinten die in elkaar overlopen vind ik schilderachtig," zegt de maker. Ook een verloederd auto-kerkhof, sanatorium en een Bulgaarse toren die z'n beste tijd heeft gehad, passeren de revue.
„Prachtig werk," vindt de Woerdense historicus Lex Albers. „Ik vind vooral de foto's mooi waar de natuur weer wint, het gebouw weer herovert," zegt hij, wijzend op een raampartij waar klimop welig tiert. Trudelies de Graaf is ook onder de indruk. „Technisch echt uitmuntend," vindt de fotograaf. „Prachtige lichtval en perfecte composities. Ik probeer altijd juist een spannend element te zoeken. Bas kiest voor de leegte, de verlatenheid."
Wilfred van Ommeren en Arjan van Os uit Alphen aan den Rijn zijn amateurfotografen. Zij worden door de presentatie geprikkeld ook eens de verlatenheid op te zoeken. „We" hebben wat adressen gekregen," zegt Van Os. „We gaan zeker op onderzoek uit." De belangstellenden Peter Visser en Yvonne Francke drinken huisgemaakte rabarbercello, die inmiddels is uitgedeeld. „De vergankelijkheid in beeld, erg indrukwekkend," vindt Francke. „Eigenlijk is het geschiedschrijving want heel veel foto's zijn van gebouwen die inmiddels zijn gesloopt."
Marlene van Schie, moeder van de fotograaf, probeert zich niet al te veel zorgen te maken om de gevaarlijke reisjes. „Ik ben heel blij dat hij meestal met een groepje gaat, als er dan iets gebeurt is er hulp. Nu ben ik vooral trots, zijn eerste expositie is een feit." De expositie Colors of Decay is tot 17 maart te zien, in het weekend van 12.00 tot 17.00 uur.

Bron: AD Groene Hart 23 februari 2016

Expositie van fotograaf Bas van der Poel

ZEGVELD - Fotograaf Bas van der Poel exposeert bij Buitenplaats De Blauwe Meije. De urban fotograaf legt vaak unieke gebouwen vast, die in verval zijn en worden overgenomen door de natuur. Van der Poel vertelt zaterdag hoe zijn werk tot stand is gekomen. Hij laat foto's zien van zijn recente reis naar Bulgarije. De presentatie bij De Blauwe Meije aan Meije 300 in Zegveld is van 15.00 tot 16.00 uur. Het aantal plaatsen is beperkt, inschrijven kan via 0172-685438 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bron: AD Woerden 17 februari 2016

Stoof Tweewielers in Woerden

Door Winny van Rij
WOERDEN - Het al ruim 50 jaar oude Stoof Tweewielers uit Zegveld opent het eerste weekend van maart de deuren aan de Voorstraat 70. Compleet met werkplaats. "We hebben onderzoek gedaan en er is zeker nog ruimte in de markt," vertelt Elbert Stoof. "Omdat Halfords weg gegaan is, maar ook omdat 60% van onze klanten uit Woerden komt." Met 700m2 is het totale oppervlak twee zo groot als in Zegveld. "Hier waren we ook behoorlijk uit ons jasje gegroeid, we hadden de ruimte nodig." En die beslaat in Woerden twee verdiepingen die behoorlijk verbouwd werden. "Het was een kantoorpand dat we moesten ombouwen naar winkel en werkplaats." Er was nog even sprake van bezwaar tegen detailhandel op de eerste verdieping, maar dat hield geen stand.
"De gemeente gaf aan dat er meer winkels zijn die op de eerste verdieping detailhandel bedrijven. Dat wij hier showroom hebben is geen probleem." De winkel in Zegveld blijft gewoon bestaan, net als de haal- en brengservice. Stoof rijdt met twee grote bussen om fietsen te halen, repareren en vervolgens weer bij de mensen thuis te brengen. "Ik denk dat wij de enige zijn in de regio die dat doen."

Bron: Woerdense Courant 17 februari 2016

Zoeken naar klimaatideeën

DE MEI JE - Samen met de inwoners zoekt de Stichting Duurzaam Bodegraven-Reeuwijk naar manieren om in 2035 als gemeente klimaatneutraal te zijn. Als locatie is gekozen voor de boerderij van Jaco Kastelein aan de Meije 57. Op het dak liggen daar 270 zonnepanelen, die sinds september zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. In dit project hebben 50 inwoners van de Meije geïnvesteerd. Samen vormen zij de eerste duurzame coöperatie in Bodegraven-Reeuwijk. De bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 7 april en begint om 19.30 uur. Inwoners met haalbare ideeën en aanbevelingen zijn welkom.

Bron: AD Groene Hart 15 februari 2016

Glasvezel door samenwerking

DE MEIJE - De Meije wordt vanaf donderdag 18 februari aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dat is bijzonder, want doorgaans worden vanwege de hoge aanlegkosten vooral gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid op het netwerk aangesloten. Voor De Meije wordt een uitzondering gemaakt, omdat de glasvezelkabel samen met de nieuwe waterleiding in de grond wordt gestopt. Kabelbeheerder Rekam werkt voor dit project samen met drinkwaterbedrijf Oasen en de stichting Meije-belangen. Dankzij de nieuwe glasvezelverbinding kunnen bewoners van De Meije straks uit veel meer aanbieders van televisie, internet en telefonie kiezen.

Bron: Woerdense Courant 12 februari 2016

Spel verenigt heel dorp

Ware strijd om mierikswortel en waterpomptang

door LENY VAN DEN BELT

ZEGVELD - Ouders uit Zegveld die meedoen aan het Verenigingenspel moeten die avond hun oppas elders vandaan halen. De oppas doet namelijk ook mee. Het spel is iets waar je als Zegvelder aan mee móet doen.
36 jaar geleden bedacht Arie Vink, toenmalig voorzitter van de Culturele Stichting Zegveld (CSZ), het Verenigingenspel. Een spel waarbij teams, van zes personen in vier minuten tijd voorwerpen moeten benoemen.
Zijn de vier minuten om, gaan de voorwerpen naar de volgende tafel. Er moeten ook zogenoemde 'rode draad'-vragen worden beantwoord. Daarover kan de hele avond worden gedaan.
De antwoorden zijn te vinden in de Woerdense Courant die alle teams hebben gekregen. Zaterdagavond hadden 37 teams zich aangemeld voor de strijd om de wisselbeker.

Snelgriptang
„37...," lacht Ciska Klooster, die bestuurslid van CSZ is. „De grens is bijna bereikt. We hebben nog één tafel onbezet." Voor haar is het de 23ste keer dat zij dit Verenigingenspel organiseert.
Ze heeft 26 vragen bedacht die in 4 minuten tijd beantwoord moeten worden. Omdat er zo veel deelnemers zijn, heeft ze drie groepen gemaakt.
De vragen gaan onder meer over politiek, muziek foto's van bekende Nederlanders, kleding en bloemen. „Elk jaar verzinnen we andere vragen," licht Ciska Klooster toe.

Intussen is de strijd losgebarsten.
Team Stiveka buigt zich over de een tiental tangen die moeten worden benoemd. „Nummer één is een combinatietang," weet iemand. Best lastig nog. Iemand denkt een 'snelgriptang' te herkennen. Er zit ook een rare tang tussen. „Ik denk dat die voor in de tuin is," klinkt het. Dat gelooft niemand. Wat het wel is weten ze ook niet. 'Kabelkniptang' wordt ingevuld.

Bij tuinvereniging Xalspitten wordt geproefd uit bekertjes met jams. De zes dames benoemen ze feilloos. Ze zijn het eens.

Eentje ontbreekt nog. „Rozenbotteljam," weet één van hen opeens. Ze denken straks geen moeite te zullen hebben met de tien vergeten groenten. „We zijn een tuinvereniging. We kweken zelf vergeten groenten."

Na een kwartiertje is de doos met wortels en knollen bij hen gearriveerd. Wat nog niemand die avond gedaan heeft doen zij wel: ze krabben met hun nagels de schil van de groenten open.

Gekibbel

Zo kunnen ze deze ook aan de geur herkennen. Ze zien venkel, aardpeer en meiknol. Er is wat gekibbel. „Dit is pastinaak," zegt één van hen, terwijl ze een gelig gekleurde wortel in haar hand neemt. „Welnee, dat is een rettich," zegt een ander. „Ik weel het echt zeker: pastinaak. Ik zal het echt wel weten, want ik kweek ze toch zeker zelf!"

Ze houden het toch maar op pastinaak. Er wordt vervolgens nog getwijfeld tussen een zwarte radijs of een mierikswortel. Ze kiezen dan maar voor een tussenweg: zwarte wortel.

Xalspitten wordt uiteindelijk 20ste. De wisselbeker is voor Musical Ster Allures. De rode lantaarn is voor De Rank 6.

Bron : AD Woerden 1 februari 2016
Pin It