Nieuwe stadsdichter

Nienke Gorter hoopt trots aan te wakkeren

door STIJN TIELEMANS

ZEGVELD - Voor de duidelijkheid: nee, ze is geen familie van Herman Gorter, de beroemde poëet. De 28-jarige huisarts in opleiding Nienke Gorter raakte wel door hem geïnspireerd. De komende jaren dicht zij over Woerden. 'Ik was verrast dat een Zegveldse de eer mag dragen, wij zijn een kleine delegatie.'
Het werk waarmee haar bekende naamgenoot debuteerde, het lange gedicht Mei, las ze op de middelbare school. Dankzij haar vriend, die Gorter heet en met wie ze nu getrouwd is. „Als hij zo heet, dan zet ik het gedicht op mijn leeslijst voor letterkunde, dacht ik."

Het spelen met woorden door Herman Gorter spreekt Nienke Gorter aan. Haar stijl is vlot, poëtisch, vloeiend en kritisch als het moet. Vanwege haar achtergrond schrijft ze bijvoorbeeld over ouderen die tussen wal en schip vallen.
Als er iets gebeurt schiet haar direct een clou of boodschap te binnen, die zij bewaart in haar telefoon. Het liefst maakt zij poëzie met een knipoog. Zie haar gedicht over de poep van de veelvuldig in Zegveld broedende ooievaars. „Er wordt veel geklaagd als er een grote flets op de auto zit, maar je kan het ook zien als versiering van het dorp."

Gorter is de derde Woerdense stadsdichter. De komende tijd schrijft ze minimaal acht gedichten per jaar. Daarmee heeft Woerden voor het eerst een stadsdichter die niet uit de stad komt, maar uit de kernen. Gorter is geboren in Harmelen en woont in Zegveld. „Dat is de plek waar ik echt van houd."
Bij het dichtersbal droeg ze een gedicht voor waarin ze stelt dat de zeven wereldwonderen te verwaarlozen zijn. „Ik heb het over de zeven Woerdense wonderen: de Singel, de sfeer van het Kerkplein, de Bonaventura, de oude watertoren, het Stedehuys, de Windhond en het Kasteel. Ik wil mensen meenemen in mijn waarneming of door een wandeling met woorden. De watertoren noem ik een coulante oude baas, dat is mijn gevoel. Ik hoop ogen te kunnen richten en trots aan te wakkeren: er zijn mensen die het voor lief nemen dat zij hier wonen."

Bron: AD Woerden 30 april 2016

Van wieg tot graf

In deze rubriek vertellen we het verhaal achter een familiebericht. Is er in uw omgeving iemand overleden, die niet vergeten mag worden?
'Ome Mien, die kon echt alles
Minikus Methorst (1924-2016)

De meeste mensen in Zegveld kenden hem echter als Witte'. „Vanwege zijn witte haar," zegt echtgenote Greet. De in Zegveld geboren en getogen Methorst, is 91 jaar geworden. „Hij zei altijd: mijn vader en moeder zijn 90 geworden, die wil ik overleven. Dat is hem gelukt."
Minikus is dertig jaar verkoper geweest van legerkleding. Dumpgoederen: koppels, pukkels, sokken en kleding. Later is hij er ook gereedschap bij gaan verkopen. „Hij werkte bij Braks Goederenhandel in Zegveld. Hij reisde door het hele land. Had marktplaatsen bij cafés en overnachtte in hotels. Hij ging op maandag de deur uit en kwam op vrijdag weer naar huis." Kommerzijl in de provincie Groningen, was een van zijn standplaatsen en daar leerde hij Greet kennen. „We hebben niet zo heel lang verkering gehad," zegt ze. „Ik woonde bij mijn aanstaande schoonouders in huis en daar kwam altijd een gelovige boer. Die vond het maar niets dat ik daar woonde. Maar Minikus was door de weeks niet eens thuis!"
Op 22 april 1955 zijn ze toen maar getrouwd. Jarenlang hadden ze een weekendhuwelijk en had ze vrijwel alleen de zorg voor hun enige zoon Willem. Die is tot hun grote verdriet 3 maanden voor Minikus' overlijden, op 59-jarige leeftijd aan kanker overleden. Meer kinderen zijn er niet gekomen. „Mijn man zei altijd: meisjes komen vanzelf wel." Die voorspelling kwam uit: ze kregen drie kleindochters die op hun beurt weer zorgden voor vijf achterkleinkinderen. Pas na 30 jaar in de verkoop te hebben gezeten, veranderde Minikus van baan. „Tot zijn 65ste heeft hij nog 6 jaar bij de gemeente Zegveld gewerkt, als hovenier."
Ome Mien
Inmiddels is ook neef Kees Methorst aangeschoven. Hij heeft altijd een goede band met zijn 'ome Mien' gehad. Kees, die zelf ook graag een hengeltje uitgooit, vertelt dat ome Mien een fervent visser was. „Vissen was zijn lust en zijn leven. Hij was lid van visvereniging Zegveld." Hij vertelt van een uitvinding die zijn oom ooit gedaan heeft om te kunnen snoeken. „Je mocht niet meer met levend aas vissen," weet hij. Ome Mien deed een dood visje aan het haakje en daarna een klein ballonnetje aan het simmetje. Dat dreef dan met de wind mee, zodat het net leek of het visje zwom." Volgens Kees is ome Mien ook jarenlang de mollenvanger van de Zegveldse gemeenschap geweest. „Hij kon echt alles." Minikus is in 1980 betrokken geweest bij de oprichting van het Ooievaarsbuitenstation in Zegveld. „Hij vond het nodig dat de ooievaars weer terugkwamen in Zegveld," weet Greet. „Hij is destijds zelfs naar Polen geweest om te kijken hoe ze dat daar deden. Hij is er heel druk mee geweest, haalde donateurs binnen, verkocht spulletjes, zoals ooievaartjes en ansichtkaarten. Allemaal om geld voor het station binnen te halen." Greet vertelt dat haar man in 2000 voor al zijn vrijwilligerswerk voor het Ooievaarsbuitenstation een koninklijke onderscheiding heeft gekregen. Pas vier jaar geleden stopte hij met het vrijwilligerswerk, maar volgens Greet heeft een groot deel van de familie dat weer opgepakt.
Tempo maken
Ze waren sportief, Minikus en Greet. Ze liepen graag. „Maar wel in een straf tempo," zegt neef Kees. Greet knikt. „Ja, we liepen elke dag." Fietsen deden ze ook graag en veel. „We hebben ook jarenlang gezwommen in het zwembad in Nieuwkoop. 'Beter Bewegen' heette dat. Ik ging er al eerder heen, maar toen mijn zwemmaatje stopte, had ik vervoer nodig. Hij wilde mij wel brengen, maar dan kon hij net zo goed ook gaan zwemmen. Hij was 65 toen hij daarmee begon." Vier jaar geleden moest Minikus daar noodgedwongen mee stoppen. „Hij kreeg een tumor in zijn kaak. Hij zei nog tegen de badmeester dat hij nog één keer 25 meter onder water zou zwemmen en er dan mee zou stoppen. Dat heeft hij gedaan. Door die tumor had hij geen reuk- en smaakvermogen meer. Dat was heel erg voor hem."
Greet zegt dat het leven vanaf toen steeds zwaarder werd voor Minikus. „Hij keek geen televisie, maakte nog wel sudoku's, maar verder deed hij niets meer. Hij was op."
Grapje
Zeker, nadat op 15 november Willem was overleden, hoefde het voor hem niet meer. „Dinsdag voor zijn overlijden zei hij tegen mij: 'Zondag ben ik er niet meer'. Ik zei nog als grapje: 'Heb je daar bericht van gehad?' Die nacht erop kreeg hij een beroerte en vrijdag is hij gestorven. Oudste achterkleinkind en oogappel Jesse, die drie maanden eerder zijn opa had verloren, had nog tegen zijn overgrootvader gezegd, dat hij ging kijken of er 's nachts voor hem ook een ster is.

Bron: AD Groene Hart 28 april 2016

Lintjesregen

ZEGVELD - Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Klaas Blok, kreeg in 2000 al een gemeentelijke onderscheiding, maar werd gisterochtend ook nog koninklijk onderscheiden. Burgemeester Victor Molkenboer omschreef Blok daarbij als een 'zeer betrokken agrariër en markant bestuurder' in zijn bestuursfuncties voor het Grootwaterschap Woerden en waterschap De Stichtse Rijnlanden. Daarnaast was hij "voorzitter van de Christelijke Boeren- en Tuindersbond in Woerdense Verlaat en van de Woerdense afdeling van de Land- en Tuinbouworganisatie. Blok zet zich nog steeds in voor de hervormde gemeente in zijn woonplaats en de Stichting Verpleegkundigen voor Israël.
Anneke Graman-Quint, heeft volgens burgemeester Victor Molkenboer 'een zorgzaam en luisterend oor voor wie dat nodig heeft'. De Zegveldse zingt al 34 jaar in het koor van geloofsgemeenschap Onze Lieve Vrouwe Geboorte in De

Meije/Zegveld. Ook regelt ze daar de koffie en het taxivervoer voor medekoorleden. Daarnaast is ze actief in de keuken van de tennisvereniging en voor Vereniging Buurtbus De Meije. Margriet Vermeij-van Amerongen, kocht gisterochtend haar eigen bloemen, omdat ze met een smoesje naar de Lintjesregen was gelokt. De Zegveldse, die zeer actief is bij Siveo'60, is volgens burgemeester Victor Molkenboer een echte Voetbalvrouw'. Vermeij was vrijwilliger bij de Vakantiebijbelweek in haar dorp en is nog steeds actief bij de toneelclub, Oranjevereniging en als verkeersregelaar.

Bron: AD Woerden 27 april 2016

Boswachtershuis van Zegveldse stichting is klaar

De bouwreis naar Costa Rica van de Zegveldse stichting Work with Nature was een succes.
In zo'n anderhalve week tijd bouwden drie bestuursleden, twee vrijwilligers en twee lokale werknemers een boswachtershuis in het stuk regenwoud dat zij beschermen. Zegvelder Matthijs Bol is een van de bestuursleden van de stichting. Ook hij stak de handen flink uit de mouwen de afgelopen weken. ''De logistiek was lastig, al het bouwmateriaal moesten we via een stijgend, glad en enorm modderig pad een half uur lopend omhoog brengen. Gelukkig mochten we geregeld het paard van de buurman lenen, dit heeft wel veel tijd gescheeld." Buiten de logistiek waren er weinig problemen. Wel moest het team bijna alles met de hand doen, omdat de aangeschafte generator niet
goed werkte. En pas na ruim een week werd een transformator gevonden in een winkel, waarmee de accu's van de Europese boormachines kon worden opgeladen. Er is dus heel wat afgezaagd en getimmerd in de vochtige en hete (soms 37 graden) omgeving. Maar het team zat er niet mee.

Tijdens de bouw is veel contact gelegd met de lokale bevolking, een belangrijk onderdeel van de missie van de stichting, die betaalde banen wil creëren voor deze mensen. Zowel diverse bewoners uit het naastgelegen dorp, als de Indianen die een paar uur verder in het woud wonen, kwamen buurten. Uit nieuwsgierigheid, voor werk of samenwerking en sommigen omdat ze land wilden verkopen. "En één stel kwam zelfs bij de levering van materiaal ook ongevraagd en gratis een betere 'keuken' brengen, twee goede stenen en een rooster.
Ontzettend leuk!
De twee lokale werknemers van de stichting zullen het boswachtershuis regelmatig bewonen en waarborgen zo de bescherming van het regenwoud. In Nederland gaat de stichting verder met het werven van financiële middelen via adopteerregenwoud.nl en regenwoudvandekinderen.nl.
"Hopelijk kunnen we volgend jaar starten met de bouw van een onderzoekscentrum." Daarmee creëert de stichting banen voor de lokale bevolking en een plek voor wetenschappelijk onderzoek.

Bron: Woerdense Courant 27 april 2016

Gorter overtuigt met gedichten en performance

Nienke Gorter ging de strijd aan met drie andere genomineerden om de nieuwe Stadsdichter te worden. Elke genomineerde moest een nieuw en actueel stadsgedicht schrijven. Gorter wist de jury te overtuigen met zowel haar gedichten als haar performance. Dit is haar winnende stadsgedicht.

 

Verbonden Woerdenaren,
Buslijn 104 vervalt,
Verbinding verbroken
Een bus Connexxion armer
Maar nog altijd lijnen rijk

 

Treinen voeren mensen
Als een sliert steeds af en aan

Als slingers om de stad
Een komen en een gaan

 

De randweg, al het asfalt
Dat hier met daar verbindt
Zwart web met witte strepen

Waar mens in blik zijn weg langs vindt

 

Infrastructuur verbindt
Doch slechts plekken met plaatsen

En thuis met kantoor
Maar echte connectie biedt het niet hoor

 

Evenementen brengen mensen samen

Als een telefoniste die verbindt

Een klein gebaar, een groet, een lach

Neem bijvoorbeeld Koningsdag:

 

Oranje omsluit mij
Ik voel me een bootje
Wortelkleurig deinend
De massa als slootje

 

Het summum aan koopjes
Lijkt mij te roepen
Van een kleedje vlakbij
Ik wil blijven zoeken

 

Oranje onderonsjes
Tompouce, bitterbal

Van aubade tot prutrace
Het liefst overal

 

Oranje van binnen
Nú voel 'k me verbonden
Een heerlijk gevoel
Dat je iedereen gunt

Buur, vriend, onbekende
We delen geluk
Ieder een punt

 

Festiviteiten brengen samen
Saamhorig eensgezind
Zeg Willem, bedankt
Je verjaardag verbindt!

 

Nienke Gorter

Stadsgedichten in deze krant Vanaf deze week zult u met regelmaat stadgedichten kunnen lezen in deze krant van Nienke Gorter.

Bron: Woerdense Courant 27 april 2016

Zegveldse Nienke nieuwe Stadsdichter

Door Winny van Rij

De 28-jarige Nienke Gorter is vrijdag tijdens een sfeervol Dichtersbal verkozen tot de nieuwe stadsdichter van Woerden. Hiermee volgt ze Marco van der Bij op die deze eervolle functie sinds 31 maart 2013 bekleedde.

WOERDEN - Gorter gaf blijk van maatschappelijke betrokkenheid, van actualiteit. Er stond wel iemand zo vond de jury die verwacht dat ze heel natuurlijk in haar rol zal groeien. Gorter werd unaniem door de jury gekozen, maar met grote waardering voor de drie andere genomineerden die groot dichterschap, betrokkenheid bij Woerden, zeggingskracht en een enorme liefde voor de poëzie lieten blijken.
Tineke van Dijk bracht haar gedichten met verve voor het voetlicht. Helga Huisjes (Harmeien) liet haar stadsgedichten 'dansen' door de zaal, niet zo verwonderlijk als je weet dat ze ook een talentvolle singer-songwriter is, en Helga Warmels wist haar zinnen aaneen te rijgen tot mooie verhalende poëzie. Gorter heeft enorm veel zin in haar nieuwe 'baan', is als huisarts als vanzelf al maatschappelijk betrokken en voelt zich prima op het podium. "Ik ben praeses geweest van een studentenvereniging en heb al vaker voor een grote groep gestaan."
Haar zus beaamt dit: "Ik zag haar staan performen en dacht 'dit is echt Nienke. Ze heeft er plezier in'." Gorter schreef na afloop: 'Wauw, Nienke Gorter heeft gewonnen. Hier en nu als stadsdichter begonnen. Een grote eer, een schone taak.

Talent

Woerden mag zich gelukkig prijzen met deze overvloed aan poëtisch talent en heeft met Nienke Gorter een waardig opvolger voor Van der Bij aangesteld. Ze liet zien dat ze een mooi, actueel en origineel stadsgedicht kan schrijven en
dit op heldere en aansprekende wijze kan voordragen. Een groot deel van de avond was voor Marco van der Bij die afscheid nam als Stadsdichter van Woerden en zijn gebundelde stadsgedichten 'Door mijn bril' uitgereikt kreeg. Hij droeg voor, zong twee liedjes met Ivan van den Helder en had gasten uitgenodigd. Collega singer-songwriter Toon van Mil uit Amersfoort vertolkte een aantal prachtige liedjes, en Gaby Desmyter, dorps dichter van zijn woonplaats
Lierde in België droeg vrijelijk en op een onvervalste zangerige manier een aantal gedichten voor.
Ook jeugdige dichters vertolkten hun poëzie en er was een videogesprek tussen Van der Bij en Mathilde Kaptein, de nieuwe jeugdstadsdichter. Ze droeg voor en sprak prachtig over hoe ze dicht, hoe dat bij haar werkt.
Het sfeervolle programma werd afgewisseld door talenten op piano en saxofoon, op de dansvloer, en in presentatie door Marcel Fokker die na afloop de muziek verzorgde in de foyer.

Geschiedenis

In 2009 hebben fan van Es (Woerdense Courant) en Karei van den Bosch (KUVO) het initiatief genomen om samen met het CPW, en de lokale overheid in onze gemeente het fenomeen stadsdichter te introduceren. De directe aanleiding hiervoor was het overlijden van Gert van Spanje, die bekend stond als volksdichter van Woerden. Om hem te eren en om Woerdenaren meer in contact te brengen met poëzie werd in 2010 een wed strijd uitgeschreven om het stadsdichterschap.

Bron: Woerdense Courant 27 april 2016

Zegveldse Prutracer door weiland en de sloot

ZEGVELD - De vlaggen gaan om 07.30 uur uit in Zegveld, een halfuur later luiden de klokken en om 08.25 uur maakt muziekvereniging Kunst na Arbeid een rondje door het dorp tot het om 08.45 uur tijd is voor de aubade voor de Milandhof. Daarna is er een theatervoorstelling voor kinderen tot 9 jaar en een spellencircuit voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Ook een fietspuzzeltocht rijden of meedoen aan de volksspelen behoort tot de mogelijkheden. Om 17.00 uur begint de Zegveldse Prutrace. De deelnemers leggen een hindernissenparcours af door weilanden en sloten. Er wordt afgesloten met een touwtrekwedstrijd om 19.15 uur.

Bron: AD Woerden 25 april 2016

Benefietdiner Lionsclub

Het benefietdiner Lionsclub Woerden dat zaterdag werd gehouden in de Milandhof in Zegveld, heeft meer dan 12.000,00 euro opgebracht. Dit bedrag gaat naar de Esther Vergeer Foundation, dat de positie van kinderen met een lichamelijke beperking in de samenleving verbetert door sport.

Bron: Woerdense Courant 20 april 2016

Flinke schade bij aanrijding, dader rijdt weg

ZEGVELD - Een grijze Mercedes is gisterochtend doorgereden na een aanrijding op de Hoofdweg in Zegveld. Bij een inhaalmanoeuvre van de auto ging het mis en botste de bestuurder op de personenauto van een automobilist die linksaf wilde slaan. De auto die hierbij werd geraakt liep voor duizenden euro's aan schade op en ook de Mercedes raakte fors beschadigd. Niemand raakte gewond. Na te zijn uitgestapt voor overleg, besloot de veroorzaker van het ongeval alsnog om er vandoor te gaan.
De politie deed direct na melding hiervan door het slachtoffer een oproep via Burgernet, zodat bewoners uit konden kijken naar de beschadigde auto. Aangesloten inwoners van Woerden, Bodegraven en Oudewater kregen het bericht. Het voertuig werd in de omgeving aangetroffen. De Poolse bestuurder niet.

Bron: Woerdense Courant 20 april 2016

Ooievaars terug op oude nest

Negen van de tien ooievaarsparen die broeden op het buitenstation in Zegveld zijn oude bekenden. De vogels zijn teruggekeerd na het overwinteren in warme oorden en broeden nu in de polder.

Eén paar is anders van samenstelling en lijkt nog niet zo ver te zijn. 'Zij staan nog,' weet beheerder Jaap Wansinck. In mei worden de eerste jonge uivers verwacht.

Bron: Woerdense Courant 20 april 2016

Topprestatie Wietske: 100.000 liter melk

ZEGVELD - Wietske 16 heeft 100.000 liter melk geleverd. De 13-jarige koe van de familie van Dam uit Zegveld is afgelopen zaterdag voor deze topprestatie gehuldigd door Jan van Zijtveld, de spreekstalmeester van onder meer de Woerdense Koeienmarkt. Wietske 16 is in 2003 geboren op het bedrijf van de familie Van Dam. Na twee jaar werd haar eerste kalf geboren en daarna volgde er nog meer. Wanneer het een meisje was dan bleef het kalf; er lopen dus nog meer Wietskes rond op deze boerderij. Zoals op de foto te zien is Wietske 16 een mooie rooie koe. Mooi is natuurlijk een betrekkelijk begrip, want ook boeren hebben zo hun smaak. De boerin zegt daarover: "Ik vind haar eigenlijk niet zo mooi, zo schonkerig." Jan van Zijtveld is een andere mening toebedeeld: "Ik vind haar mooi, je ziet de prestatie ervan af." De boer vindt Wietske 16 vooral koppig. "Ze doet precies wat ze zelf wil. Als ze niet wil lopen, dan doet ze het niet!"

Bron: Woerdense Courant 13 april 2016

Toneelavond Milandhof

ZEGVELD - Een kampeervakantie winnen en terechtkomen naast een volksgezin op de Veluwe. Het overkomt een welgestelde familie in de klucht 'Familie Bruinsma in de bocht: groeten van de Veluwe'. Vanwege de grote verschillen tussen de families kan een confrontatie tussen beide gezinnen niet uitblijven. Het toneelstuk wordt op zaterdag 16 april om 20.00 uur opgevoerd in de Milandhof in Zegveld. Toegang tot en met 11 jaar: 3 euro; vanaf 12 jaar: 5 euro.

Bron: Woerdense Courant 13 april 2016

Een eigenwijze, oudere dame, gezond en fit

door DANIËLLE VERWEIJ

ZEGVELD - Wietske 16 vindt het feestje ter ere van haar uitmuntende prestaties wat te veel van het goede. De dertienjarige roodbonte melkkoe wordt er zelfs een beetje koppig van. Maar ze neemt de opsmuk voor lief en wacht ongeduldig tot de rust in haar stal is wedergekeerd.
Wietske produceerde maar liefst 100.000 liter melk en verdient daarom een chique rood-wit-blauwe sjerp. De versiering wordt haar door veehouder Arjan van Dam en burgemeester Molkenboer van Woerden omgehangen. Een paar extra liefkozende tikken en aaien van de boer tonen zijn trots. Wanneer de bezoekers richting de kalfjesstal en de koffie gaan, wordt Wietske weer wat rustiger.
Op de boerderij van de familie Van Dam aan de Zegveldse Rondweg is het een drukte van belang. „Deze dame is de 52ste koe in Zegveld die deze bijzondere prestatie levert," zegt spreekstalmeester Jan van Zijtveld. „Nederland telt anderhalf miljoen melkkoeien waarvan er 31.000 tot dit voortreffelijke resultaat komen."
Gezond
Geen woord wil de kenner horen over de 'afgemolken' reputatie van de koe op leeftijd. „Ze is prachtig, zo gezond en fit. Het is een eigenwijze, oudere dame maar ik teken ervoor om er op mijn negentigste nog zo bij te staan." De huldiging van Wietske 16 geldt als de aftrap van De Boer Op, een open dag op zes Zegveldse locaties waaronder melkveehouderijen, een kaasboerderij en tractorverzamelaar Jits Coljé. Ook een boerderij met vleeskoeien en het ooievaarsstation openden de deuren. Tal van dorpelingen en stedelingen uit de omgeving grepen de kans om het boerenleven eens van dichtbij te aanschouwen.

Bron: AD Groene Hart 11 april 2016

'Dromen zijn geen 'bedrog' in de Milandhof

ZEGVELD - Spreekster Jannie van Rijn uit Bodegraven legt woensdag van 09.30 tot 11.30 uur uit dat dromen geen bedrog zijn. Dat doet zij in Gasterij de Milandhof. Op deze themaochtend staat koffie klaar en is kinderoppas aanwezig.

Bron: AD Woerden 7 april 2016

Verrijking bieden
Nienke Gorter - Zegveld

De 28-jarige Nienke Gorter-Houtman is huisarts in opleiding en hoopt over enkele jaren als huisarts werkzaam te zijn in een praktijk in de omgeving. Tijdens haar middelbare schooltijd kreeg ze belangstelling voor dichten. "Door het vak letterkunde en het boek 'Mei' van Herman Gorter werd ik enthousiast." Ze zag de aanplakbiljetten van 'Stadsdichter gezocht' en besloot mee te doen. "Ik vind het leuk om aan de actualiteit van Woerden bij te dragen en bij activiteiten voor te dragen." Ze is een creatief dichter, zegt ze zelf. "Ik speel graag met metrum en de manier van dichten, en verwerk er graag verborgen grapjes in. Ik hoop vooral verrijking te kunnen bieden in de beleving van het Woerdenaar zijn."

Bron: Woerdense Courant 6 april 2016

De Boer op in Zegveld: beleef het boerenleven!

Op deze kaasboerderij is in 2014 de eerste fase afgerond van de duurzame ligboxenstal. Het eigen jongvee wordt hier opgefokt en de vleesvarkens maken de veestapel compleet. In de kaasmakerij is het kaasmaakproces te volgen.
De 'Ingentjeshoeve' van de familie Van Ingen aan de Rondweg 17 is een bedrijf met vleeskalveren. Bezoekers kunnen de laatste ontwikkelingen in de kalfsvleessector zien, maar ook proeven hoe mager en mals kalfsvlees smaakt. Er wordt heerlijke kalfssoep en broodjes warme kalfsrollade geserveerd. Naast kalveren zijn er ook schapen. In de wei huppelen lammetjes in de buurt van moeder schaap.
Bekijk alle deelnemende be-drijven op www.deboeropwoerden.nl.

Bron: Woerdense Courant 6 april 2016

Zandvoort aan de plassen

WAT: Opening strandpaviljoen Strand Zomer
WAAR: Meijepad, Nieuwkoop
WANNEER: Vrijdagmiddag
LEUK? Relaxed sfeertje, nautische ambiance en 1 een prachtig uitzicht brengen je direct in vakantiesfeer

Scheveningen, Zandvoort, Katwijk, Nieuwkoop. Hoewel niet aan de Noordzee gelegen, past Nieuwkoop wel degelijk in dit rijtje badplaatsen. Een heus zandstrand aan het kabbelende water van de Nieuwkoopse Plassen én een strandpaviljoen maken het vakantiegevoel compleet. Na een succesvol eerste seizoen opende Strand Zomer afgelopen weekend weer de deuren voor de lente, de zomer en een stukje najaar.
„We krijgen steeds meer naamsbekendheid," vertelt eigenaar Han Bruinink die met echtgenote Rietje van Loon het avontuur aanging. „Het is een bijzondere plek waar wij met veel liefde onze strandtent runnen. Het slaat enorm aan, bezoekers zijn verrast dat het plassengebied een strand én strandtent heeft."
De weergoden zijn het stel goedgezind en zorgen voor de nodige zonnestralen op de openingsdag.
Het terras met fraai uitzicht op Nieuwkoopse Plassen biedt plaats aan de fans van Strand Zomer. Zo ook aan Joke Pelser met dochter Floor en goede vriend Joost Verbrugge. „Wij komen hier graag en vaak," vertelt Joke, bestuurslid van TIP Nieuwkoop. „Het is een droomplek. Vorig jaar zomer hebben we hier zelfs vakantie gevierd. Slapen op de boot, die makkelijk aan te meren is, en dan ontbijten, lunchen, dineren en borrelen bij Strand Zomer. Echt op vakantie in je eigen woonplaats." Ook de naaste buren van het paviljoen zijn vaak geziene gasten. Zij wonen in Zuidhoek, een nieuwbouwproject aan de rand van de plassen. „Met een dertigtal buren zijn wij hier regelmatig te vinden, vertelt Andrea Fransen, samen met echtgenoot René op de openingsborrel. „Wij lopen hier zo heen om even wat te drinken of te eten. Vorig jaar hebben we het seizoen afgesloten door met elkaar de voorraad op te eten. We hadden een heerlijke avond. Daarna moesten we een winter wachten tot we weer terecht konden."
Terwijl de kinderen met emmertjes, netjes en scheppen op avontuur gaan langs de 'kustlijn', nemen de ouders het ervan op het terras. „Zowel bij warm weer als op een frisse dag vermaken de bezoekers zich hier prima," zegt Han Bruinink. Er wordt uiteraard veel gevaren, maar ook van het opgeknapte fiets- en wandelpad vanaf de Meije naar Nieuwkoop wordt veel gebruikgemaakt."
De nautische sfeer op het terras en binnen sluit naadloos aan op het waterrijke uitzicht. Strand Zomer is zo'n verborgen pareltje waar je direct een vakantiegevoel krijgt. Dit seizoen organiseren we nog een aantal akoestische en loungemuziek-optredens. Allemaal passend in wat wij voor ogen hebben: ontspannen genieten van deze prachtige stek."

Bron: AD Groene Hart 5 april 2016
Pin It