Overbodige verkeersborden gaan de grond uit

ZEGVELD - Verkeersborden in Zegveld die geen functie meer hebben of elkaar tegenspreken gaan de komende weken - en als het een beetje meezit nog voor het einde van de zomervakantie - uit de grond. Het team wijkbeheer van de gemeente Woerden gaat de klus klaren. De komende tijd gaat de ploeg elke week een dag of dagdeel aan de slag in Zegveld. Naast het weghalen van overbodige verkeersborden, maken de medewerkers ook blijvende borden schoon of zetten ze, wanneer nodig, recht. „Na het ophogen van verschillende hoofdwegen bleek dat het qua bebording en verkeers besluiten een beetje een rommeltje was geworden", aldus wethouder Margot Stolk.

Bron: AD Woerden 29 juni 2016

Proeftuin

ZEGVELD - Proeftuin Veenweiden Natura 2000 gaat donderdag 30 juni van start: een programma voor verlaging van de ammoniakemissie in de Westelijke Veenweiden. Melkveehouders, onderzoekers en adviseurs gaan gezamenlijk maatregelen ontwikkelen voor minder ammoniakemissie en werken daarnaast aan betere waterkwaliteit en vermindering van bodemdaling.
Donderdag 30 juni starten tien melkveehouders met hun begeleiders de zoektocht naar effectieve maatregelen en komende maanden worden ook andere collega's in het gebied gevraagd zich aan te sluiten.
Uiteindelijk streeft de proeftuin naar deelname van een groep van honderd melkveehouders. Han Weber, gedeputeerde van provincie Zuid-Holland, zal aangeven waarom hij, evenals het ministerie van EZ, het belangrijk vindt om dit programma te ondersteunen.

Bron: Woerdense Courant 29 juni 2016

Innovatiecentrum begint met proef tegen emissie

Proeftuin Veenweiden Natura 2000 begint donderdag. Dit is een programma voor verlaging van de ammoniakemissie in de Westelijke Veenweiden. Melkveehouders, onderzoekers en adviseurs gaan gezamenlijk maatregelen ontwikkelen voor minder ammoniakemissie. Ook werken ze aan een betere waterkwaliteit en vermindering van bodemdaling. Proeftuin Veenweiden wil samen met ambitieuze en oplossingsgerichte melkveehouders maatregelen ontwikkelen en uittesten. Donderdag beginnen tien melkveehouders met hun begeleiders de zoektocht naar effectieve maatregelen.

Bron: AD Woerden 25 juni 2016

Drone meeting in Zegveld

Op het voetbalterrein van SIVEO in Zegveld wordt zaterdag 2 juli voor de tweede keer een drone meeting gehouden. Radmund Beer hoopt alleen op beter weer.

ZEGVELD - Op het voetbalterrein van SIVEO in Zegveld wordt zaterdag 2 juli van 10.00 tot 16.00 uur voor de tweede keer een drone meeting gehouden. Organisator Radmund Beer vond het vorig jaar een zeer geslaagde meeting. Een mooi evenement waar hobbyisten hun passie voor deze techniek konden delen. "We hopen natuurlijk op hetzelfde weer als vorig jaar, maar dat blijft een gok. Mocht het weer tegenvallen, dan kunnen we indoorvliegen in de voetbalhal.

Als het maar droog is en niet hard waait dan zijn we al tevreden." Inmiddels hebben meerdere deelnemers van vorig jaar flink geoefend. Zo serieus zelfs dat er zelfs twee de professional drone piloot opleiding hebben afgerond, waaronder Radmund zelf. Hij mag drones en onbemande vliegtuigen tot 25 kg op afstand besturen en daarvoor betaald worden. Alhoewel voor de hobbyist de regels strenger worden en de verkopen niet zo goed gaan als afgelopen kerst, is Radmund Beer ervan overtuigd dat 'we pas aan het begin staan van de ontwikkeling en gebruik van drones'. "Omdat er veel droneonderdelen gemaakt worden met 3D-printers, geven we ook een demo over het zelf maken en bedienen van een 3D-printer." Bij voldoende animo wordt er na de zomervakantie een workshop over 3D-printer bouwen gegeven. Wie wil komen vliegen of geïnteresseerd is in technische hobby's, kan zich opgeven via de website www.droneacademy.nl . Het aantal deelnemers is beperkt in verband met de veiligheid. Van tevoren opgeven is verplicht voor de piloten én voor toeschouwers.

Bron: Woerdense Courant 22 juni 2016

Zegveld Zomert!

Zegveld - De Culturele Stichting hield afgelopen zaterdag het gezellige evenement Zegveld Zomert. Het publiek, jong en oud, vermaakte zich prima met allerlei actviteiten, zoals een stormbaan, springkussen, een rommelmarkt en een klimelement. Daarnaast konden volleyballiefhebbers 's middags aan de slag met de beachvolleybalclinic, die werd gegeven door oud-Europees kampioenen Sanne Keijzer en Michiel van der Kuip, tevens olympisch beachvolleycoach. Het themawas namelijk dit jaar "Beach". Nieuw dit jaar waren de foodtrucks, met allemaal hun eigen specialiteit. Zo kon het publiek genieten van wraps, patat, barbecue-gerechtjes en sapjes, cocktails en wafels.

Bron: Woerdense Courant 22 juni 2016

BUBBELS

TEKST EN FOTO'S DANIËLLE VERWEIJ

Societyjournalist Daniëlle Verweij loopt alle bruisende bijeenkomsten af. Binnenkort ook een feestje, opening of gezellige bijeenkomst in het Groene Hart? Nodig haar uit via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zegveld Zomert zelfs zonder zon

Zegveld Zomert. Een regenbuitje deert ze niet, de feestvierders in Zegveld. Met een nieuwe invulling van het jaarlijkse dorpsfeest schijnt het zonnetje altijd.

Op de doorgaande weg midden in het dorpskern zorgt een 32 meter lange stormbaan voor een vrolijk aanzicht. Het is duidelijk dat er een feestje gaande is. Na een jarenlange traditie van het organiseren van de Zegvelderie heeft de organisatie dit jaar het roer omgegooid. De kramenmarkt en de knock-out show zijn verdwenen, maar er is veel ander vertier voor teruggekomen. „We hebben het concept aangepast n vooral het sportieve en gezellige aspect behouden", zegt Arjan Ton, voorzitter van Culturele Stichting Zegveld. Ook de naam is aangepast: Zegveld Zomert.
Voor en naast De Milandhof, het kloppend hart van Zegveld, staan tal van activiteiten opgesteld. De rommelmarkt werd dan wel overdekt gehouden, maar buiten gaat de rest van het feest gewoon door. Een groot beachvolleybalveld biedt ruimte aan spannende wedstrijden. De professionele beachvolleybalster Sanne Keijzer en trainer Michiel van der Kuip brengen de dertig deelnemers de fijne kneepjes van de sport bij. Een flinke stortbui jaagt een deel van het publiek weg, maar de sporters spelen stoer door.
„Het was heerlijk spelen", vindt de Woerdense volleyballer Sander Lems (15). Hij wist bij de jeugdteams de eerste plek te halen. Met de volleybalsters Sanne Bruggeman (16) en Annet Corten stilt hij aan het eind van de middag de stevige trek met een hamburger.
De burgertruck, een Amerikaanse schoolbus, maakt deel uit van een flink aanbod 'foodtrucks'. Verse jus, handgesneden friet, broodjes en barbecue-lekkernijen vinden hun weg naar het publiek. Dj Johan zorgt voor de muzikale invulling van het thema van de dag: 'beach'. De band Orange Grove brengt wat zwaardere muziek die in combinatie met een biertje en een hapje past in de sfeer. De Zegvelders Bastiaan Brak, Mark van der Wind en Dennis de Jong zijn altijd wel van de partij bij de feestjes. „De nieuwe opzet is geslaagd", vindt De Jong. „Heel veel bezoekers komen toch echt voor de sfeer. En dan is muziek en een hapje lekker eten prima. Dat is dus goed geslaagd", vindt hij.
De organisatie heeft het nog even druk met het afbouwen en opruimen van de dagactiviteiten. Vele handen maken licht werk en al snel zijn de grootste attracties weer ingeladen. Voor de foto voor deze rubriek moeten ze even tijd maken en een toost uitbrengen op de goed verlopen dag. Uiteraard met een biertje bij het springkussen.

CSZ
Culturele Stichting Zegveld (CSZ) brengt leven in de brouwerij met activiteiten voor alle leeftijden, zoals het Verenigingenspel (28 januari 2017) en het evenement Zegveld smaakt naar meer (1 oktober) waar lekkere streekproducten centraal staan.

Bron: AD Groene Hart 21 juni 2016

Foodtrucks 'hot' bij eerste Zegveld Zomert

ZEGVELD De 26 teams die meededen aan het volleybaltoernooi van Zegveld Zomert zijn zaterdag uren in touw geweest. En dus kwam het goed uit dat ze bij de vier foodtrucks hun magen konden vullen. De trucks waren nieuw bij de opvolger van de jaarlijkse Zegvelderie. De organiserende Culturele Stichting Zegveld (CSZ) koos voor een kleiner 'festivalterrein' en nam afscheid van de kramenmarkt. Dat is goed bevallen, zegt CSZ-voorzitter Arjan Ton. „Ik denk dat we het zo houden, al mogen de Zegvelders altijd met ideeën komen voor aanpassingen in het programma. In elk geval is het weer een dag geworden waarop het hele dorp afkwam. We hebben ruim 500 bezoekers gehad. Er stonden lange rijen bij de attracties." De CSZ werkt nu toe naar Zegveld Smaakt (1 oktober).

Bron: AD Woerden 20 juni 2016

Zegveld Zomert met thema 'beach'

ZEGVELD - Bezoekers kunnen zaterdag 18 juni genieten van de zomer in Zegveld met het bijpassende thema 'beach'. Bij Zegveld Zomert kunnen ze zich onder andere uitleven bij de beachvolleybalclinic en de 42 meter lange stormbaan. Geniet ondertussen van heerlijk eten bij de diverse foodtrucks. De activiteiten vinden plaats op het parkeerterrein naast 'De Florijn', voor en naast Gasterij de Milandhof. Om 15.00 uur wordt er een beachvolleybalclinic gegeven door oud-Europees kampioenen Sanne Keijzer en Michiel van der Kuip, tevens olympisch beach-volleybalcoach. Verder komt er een 42 meter lange stormbaan, een Jeu de Boules toernooi, rommelmarkt, aquabubbles, springkussen, een klimelement en bungeetrampolines. Informatie: www.csz-zegveld.nl.

Bron: Woerdense Courant 15 juni 2016

Zegveld Zomert met activiteiten jong en oud

Zegveld Zomert neemt zaterdag van 11.00 tot 21.30 uur het dorp over. Er zijn activiteiten voor iedereen, zoals een stormbaan, jeu de boules en een klimtoestel. Nieuw dit jaar zijn de foodtrucks met onder andere wraps, cocktails en wafels. Om 15.00 uur geven de oud-Europees kampioenen Sanne Keijzer en Michiel van der Kuip een beachvollebalclinic. Dj Johan zorgt voor de muziek.

Bron: AD Woerden 14 juni 2016

Avondwandeling bij de Meije

WOERDEN - Staatsbosbeheer houdt donderdag 16 juni een avondwandeling in de schraallanden van de Meije. De gidsen ontvangen de deelnemers in eetcafé de Halve Maan met koffie en thee en na een korte inleiding vertrekken de deelnemers naar het schraalgrasland, nabij parkeerplaats de Koekoek. De deelnemers verzamelen vanaf 18.45 uur bij de Halve Maan aan de Hazekade 20 in de Meije. Parkeren bij de school aan de Hazekade. De kosten bedragen 8 euro, 3 euro voor kinderen tot 12 jaar. Waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn aan te bevelen. Aanmelden via www.groenehartcentrum.nl. of 06-23774925 (tijdens kantooruren).

Bron: Woerdense Courant 15 juni 2016

Zegveld: één waldhoorn is prima

Het dorpsplatform heeft besloten dat op de nieuwe gemeentevlag een waldhoorn volstaat als verwijzing naar het dorpswapen; precies zoals nu het geval is. In de nieuwe vlag krijgen ook de wiebertjes' van Harmelen een plek.

Bron: AD Woerden 8 juni 2016

'Borden voor vakantie weg'

ZEGVELD Tientallen verkeersborden in en om Zegveld die met elkaar in tegenspraak zijn of voor onduidelijkheid zorgen, worden waarschijnlijk nog voor de zomervakantie verwijderd. Die hoop heeft Martijn Beukers, van het dorpsplatform Zegveld. De borden die in aanmerking komen om weggehaald te worden, zijn besproken in het platform. Het weghalen begint na 23 juni, onder meer bij de oversteekplaats bij voetbalclub Siveo, waar veel borden op een klein aantal vierkante meters staan, licht Beukers toe.

Bron: AD Woerden 8 juni 2016

Evenement over genieten van het buitenleven

ZEGVELD - De Tuininspiratie en lifestylefair het Groene Hart is zaterdag. Het evenement is een plek om inspiratie op te doen en om actief van het buitenleven te genieten. Diverse experts op het gebied van gezondheid en tuinen laten hun specialiteit zien tijdens de workshops. Ook is er een Tuinspreekuur waar bezoekers hun vragen kunnen voorleggen aan tuinontwerper Geral Overbeek. Liefhebbers kunnen mee met de Wildplukwandeling door de natuurtuin. Voor kinderen is er een speciale ontdekkingstocht. De fair is van 11.00 tot 17.00 uur bij Buitenplaats De Blauwe Meije in Zegveld. Entree is gratis. Vooraf opgeven voor workshops kan via de website gardenspecials4u.nl

Bron: AD Woerden 8 juni 2016

Zegveld Zomert met tal van activiteiten voor jong en oud

De Culturele Stichting Zegveld (CSZ) houdt zaterdag 18 juni het zomerse evenement 'Zegveld Zomert', met onder meer een beachvolleybalclinic, een 42 meter lange stormbaan en foodtrucks.

ZEGVELD - De activiteiten vinden plaats op het parkeerterrein naast 'De Florijn', voor en naast Gasterij de Milandhof. Dit jaar is het thema 'Beach'. En dat betekent dat er weer een beachvolleybaltoernooi wordt gehouden. Om 15.00 uur wordt er een beachvolleybalclinic gegeven door oud-Europees kampioenen Sanne Keijzer en Michiel van der Kuip, tevens olympisch beachvolleycoach. Een unieke kans om je volleybalvaardigheden op een hoger niveau te brengen door de tips van deze professionals. Voor de jeugdige bezoekers komt er een 42 meter lange stormbaan, die met mooi weer wordt uitgevoerd met een waterelement. Voor oudere jongeren wordt een Jeu de Boules toernooi georganiseerd.  'Oude bekenden' als de kinderrommelmarkt, aquabubbles, springkussen en een klimelement voor dé allerkleinsten zullen niet ontbreken.

Dit keer zijn ook de bungeetrampolines weer aanwezig. De brandweer zorgt voor leuke demonstraties met een spelelement. Nieuw dit jaar zijn de zogenaamde 'foodtrucks'. Vanaf het middaguur kunnen bezoekers genieten van  verschillende hapjes en drankjes uit deze foodtrucks. Ze hebben allemaal hun eigen specialiteit, zo is er een truck met wraps, een bbq-truck en een truck met sapjes, cocktails en wafels, en een patat-truck. De strandbeleving wordt nog extra benadrukt door DJ Johan, een loungezone met palmbomen en aan het eind van de middag, na de finale van het beachvolleybaltoer-nooi, een optreden van de band Orange Grove. Tijdens het avondprogramma kan jong en oud genieten van een drankje en heerlijke hapjes. Zegveld Zomert start om 11.00 uur, vanaf 12.00 uur gaan de foodtrucks open. Om 13.00 uur begint de Jeu de Boules-competitie. Om 15.00 uur is de beachvolleybalclinic. Vanaf 18.00 uur treedt Orange Grove op; het evenement duurt tot 21.30 uur. Het volledige programma is te vinden op de website: www.csz-zegveld.nl

Bron: Woerdense Courant 8 juni 2016

DE MEIJE - Staatsbosbeheer houdt donderdagavond 16 juni een natuurwandeling in de schraallanden van de Meije. De Groene Hart-gidsen maken met de deelnemers een reis door de tijd. Langs het riviertje de Meije, bij Zegveld, ligt een van de weinige grote stukken schraalgrasland van West-Nederland en een relict van eeuwenoud agrarisch gebruik. Dit gebied is nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat zoals de landerijen er circa 100 a 150 jaar geleden uitgezien hebben. De deelnemers hebben de kans om het eeuwenoude landschap te verkennen en te ontdekken. De gidsen ontvangen de deelnemers in eetcafé de Halve Maan met koffie en thee en na een korte inleiding vertrekken ze per auto (carpoolen) naar het schraalgrasland (nabij parkeerplaats de Koekoek). Het huidige beheer komt aan bod en de deelnemers merken waarom de schil-ders van de Haagse School deze omgeving zo boeiend vonden. De deelnemers verzamelen vanaf 18.45 uur bij eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20 in de Meije en kunnen parkeren bij de school aan de Hazekade. Na koffie en een korte inleiding vertrekt de groep naar de schraallanden in de gemeente Woerden. De wandeling voert door een (afhankelijk van de regenval) min of meer drassig gebied en duurt twee uur. Goede waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn aan te bevelen. De kosten inclusief koffie of thee, bedragen 8 euro en 3 euro voo kinderen tot 12 jaar. Deelnemen kan na aanmelding via www.groenehartcentrum.nl  of 06-23774925 (tijdens kantooruren).

Bron: Woerdense Courant 8 juni 2016

Experiment in Zegveld: wilde rijst, riet en lisdodde geplant

Voor het onderzoeksproject 'Veen, Voer en Verder' zijn in mei naast riet, wilg en miscanthus, ook lisdodde en wilde rijst geplant in een experiment op het Veenweiden Innovatiecentrum in Zegveld.

ZEGVELD - Het VIC Zegveld, Louis Bolk Instituut en Radboud Universiteit Nijmegen onderzoeken de mogelijkheden van deze nieuwe gewassen op landbouwpercelen met een te hoog waterpeil, omdat grasproductie hier moeilijk wordt. Onderzoekers kijken naar de teelt, opbrengst, voederwaarde voor melkvee, en mogelijkheden voor andere toepassingen, zoals isolatiemateriaal en inhoudsstoffen voor geneesmiddelen. Om bodemdaling te voorkomen en de C02-uitstoot te verminderen, wordt in delen van het veenweidegebied het waterpeil niet meer verlaagd, maar stabiel gehouden of zelfs verhoogd. Hierdoor is het voor melkveehouders moeilijk om voldoende grasproductie van hun weiden te halen. Samen met de sector wordt gezocht naar alternatieve teelten die passen in dit bijzondere gebied en bruikbaar zijn voor de melkveehouderij. Zo kan de melkveehouderij producent en cultuurdrager blijven in het veenweidegebied. Nieuwe teelten zoals lisdodde, wilde rijst, riet, miscanthus en wilg worden nu aangeplant als alternatieven voor grasland op melkveebedrijven. Ook zijn pilots gestart met cranberries en visteelt. Het doel is om economisch rendabele en duurzame teelten te ontwikkelen op de kwetsbare veenweidebodem. In het project Veen, Voer en Verder bekijken de onder-zoekers vooral of de nieuwe gewassen teelbaar en inpasbaar zijn in het veenweigegebied, en onder welke voorwaarden ze rendabel ingezet kunnen worden. Ook wordt onderzocht wat het effect is op de waterkwaliteit en het waterbergend vermogen. In kassen van de Radboud Universiteit wordt in speciale waterbaden onderzocht hoe door precisiebemesting de opbrengst en kwaliteit van de nieuwe gewassen verbeterd kunnen worden.
Resultaten van dit onderzoek worden vergeleken met soortgelijke experimenten in andere delen van Europa. In het veenweidegebied liggen duidelijke eisen om bodemdaling te stoppen en het watersysteem te verduurzamen (door minder emissies en meer waterbuffering. Door aanvullende gewassen en hun restproducten te benutten, kunnen veehouders hun bedrijfsvoering op een andere manier rendabel maken. De teelt van alternatieve gewassen zou kunnen leiden tot een nieuw verdienmodel, aldus het Louis Bolk Instituut.
Het onderzoeksproject Veen, Voeren Verder (eind 2015: 2018) heeft tot doel inzicht te krijgen in nieuwe, rendabele en duurzame landbouwactiviteiten bij een hoog waterpeil in het veenweidegebied. Daarbij wordt gestreefd naar het stopzetten van de bodemdaling, lagere ammoniakuitstoot, minder verlies van stikstof, aangepast voer en meer kansen voor vogels en biodiversiteit.

Bron: Woerdense Courant 8 juni 2016

Ook het ooievaarsstation in Zegveld zit helemaal vol

GROENE HART - Niet alleen met de wilde ooievaars in Avifauna gaat het goed - het park telt een record-aantal van veertien nesten - ook in het ooievaarsstation Zegveld zijn alle tien nesten bezet en zijn er paartjes noodgedwongen buiten het station gaan broeden. In het station worden de vogels bijgevoerd.
Van de vier ooievaarsstations in het Groene Hart is alleen Zegveld nog in bedrijf. „Alles is bezet", zegt beheerder Jaap Wansinck uit Noorden. „Als het voedselaanbod voldoende is zullen er dit jaar veel jongen uitvliegen."
De vogelkenner heeft de indruk dat het ook met andere kwetsbare steltlopers, de purperreiger en de lepelaar, iets beter gaat. Hij schat dat in de Nieuwkoopse Plassen enige tientallen purperreigers hun nest hebben. „Deze vogels komt in fases terug van de trek. Er is heel vroeg in het jaar, begin april, een keer geteld. Daarna zijn er nog wat bijgekomen."

De kolonie lepelaars in Nieuwkoop, het zijn er tientallen, beleefde in 2015 een desastreus jaar. Op een morgen waren alle nesten om mysterieuze wijze verdwenen. „Natuurmonumenten zal het wel niet met me eens zijn, maar volgens mij heeft een vos dat op zijn geweten. Je ziet nu dat de lepelaars op een andere plek zijn gaan nestelen. Op een ander eilandje, waar de kans kleiner waarschijnlijk kleiner is dat ze verstoord worden door vijanden.

Bron: AD Groene Hart 2 juni 2016

'Het is toch leuk als je jouw buren van stroom kunt voorzien?'

Door Winny van Rij

In de afgelopen tijd werden op de daken van twee grote schuren van het Veenweide Innovatie Centrum (VIC) 9.000 zonnepanelen geplaatst. "Er kunnen er nog 2.000 bij," laat directeur Frank Lenssinck weten.
WOERDEN - Het VIC produceert sinds vrijdag 20 mei eigen stroom en kan ook nog eens 32 huishoudens van zonne-energie voorzien. "Op zaterdag 21 mei hadden zich al voldoende afnemers gemeld," zegt Jelmer Vierstra van Duurzaam-Woerden die zelf net te laat was. Hij probeert duurzame initiatieven in Woerden te versnellen, bijvoorbeeld dat consumenten in Woerden geproduceerde zonnestroom kunnen inkopen. Hij ondersteunt, legt contacten en verbindt partijen.

"Ook Boer Bert voorziet 80 huishoudens van stroom en zo zijn we op zoek naar nog veel meer bedrijven die zonnepanelen willen plaatsen." Lenssinck: "Het is toch leuk als je jouw buren van stroom kunt voorzien? Dat je een heel gebied neutraal kunt maken?" DuurzaamWoerden koos voor energiemaatschappij Vandebron. "Die koopt rechtstreeks energie in bij de bron en verkoopt dit direct aan afnemers." Vierstra weet vanuit de gemeenteraad waarin hij namens Progressief Woerden zitting heeft, dat Woerden in 2030 klimaatneutraal moet zijn. "Verder dan een motie kan de raad natuurlijk niet gaan." Daarom richtte hij met een viertal anderen DuurzaamWoerden op waarin ieder zijn eigen projecten heeft. Hij richt zich op energie en nu vooral op zonne-energie. "Een prima alternatief voor windenergie waar in Woerden nogal wat weerstand tegen is." Hele zonneweides zullen er niet komen. Lenssinck is daar als boer fel op tegen: "Dan offer je vruchtbare grond op. Kies dan voor daken waar je verder niets mee doet." Vierstra is het hiermee eens en zal vanuit zijn ambitie consumenten verleiden Woerdense stroom af te nemen en ondernemers stimuleren zonnestroom te produceren. Lenssinck: "Zo breng je stad en platteland indirect samen." Er komt wel wat bij kijken, vindt hij: "Een installatiebedrijf uitzoeken, subsidie aanvragen, zonnepanelen uitzoeken, zorgen dat je jouw businesscase rond hebt." Tegenover dat regelwerk staat het grote voordeel van je eigen stroom hebben. "Bij ons valt soms vijf keer per jaar de stroom uit. Daar heb ik nu geen last van. Bovendien betaalt Stedin maar een paar cent. Ik heb liever dat mijn stroom bij Woerdenaren terecht komt." Vierstra: "We zoeken bedrijven met grote daken die zo ook energie kunnen leveren. DuurzaamWoerden biedt boeren aan te helpen met het doorrekenen van de investering".
Het tarief is volgens Vierstra concurrerend met andere groene stroomaanbieders. Maar het kan helemaal energieneutraal weet Lenssinck die hier vanuit het VIC mee start. "We overleggen met het Waterschap 200 meter verderop om hen stroom te leveren, en te realiseren dat ze het water wegpompen op momenten dat de zon schijnt. Zo doe je voorwerk voor als het gaat regenen en kost het je minder stroom."

Bron: Woerdense Courant 1 juni 2016

Zingen in Hervormde Kerk

ZEGVELD - Belangstellenden zijn zaterdag 4 juni om 20.00 uur welkom in de Hervormde Kerk in Zegveld om mee te zingen uit de bundel 'Op Toonhoogte'. Entree een euro. Christelijk gemengd koor Chaverim uit Woerden en jongerenkoor Pro Deo (voorheen 'Esparance') uit Zegveld zingen ook een aantal liederen. Daarbij worden zij begeleid door gitaar, dwarsfluit, cajon en piano.

Bron: Woerdense Courant 1 juni 2016
Pin It