Eindelijk een liefde voor Jeroen de Pauw

door Gijs Kool

De Meije - Jeroen de Pauw, die al twee jaar naarstig zocht naar een eigen pauwenvrouwtje, heeft in De Meije eindelijk het geluk gevonden: Chickie, een jonge pauwenvrouw.

Ze is afkomstig van het nabijgelegen Oortjespad in Kamerik. „Ze dansen al met elkaar", vertelt Rebecca de Boer van De Blauwe Meije, waar Jeroen twee jaar geleden door een wielrenner werd gebracht. De bekende buurman, acteur Bram van der Vlugt, vond toen al de naam 'Jeroen' wel gepast. En zo geschiedde.
Op liefdesgebied had Jeroen heel wat opstartproblemen met de vrouwtjes en dat is niemand gewend van een 'Jeroen Pauw'. Bij gebrek aan een pauwenvrouwtje trok Jeroen zijn eerste levensjaren op met de kippetjes van het terrein.


Toch is zijn hart nu op gaan opleven door een dame van eigen soort. „Ze steken hun veertjes in de lucht en dagen elkaar al een beetje uit", omschrijft De Boer het intieme liefdesspel van de pauwtjes in de lentezon. „Chickie is ook ontzettend lief', vult De Boer aan als trotse schoonmoeder die de medewerkers van Oortjespad als dank een appeltaart gaf. „We lieten Chickie los op ons terrein en ze is meteen gebleven."
Geluksgilletjes
Maar het is niet alles goud wat er blinkt. Door de prille geluksgilletjes van pauw Jeroen is er een andere mannetjespauw uit het niets op het terrein verschenen. „Het begint al een hele kolonie te worden", zegt De Boer. Als dat maar goed gaat...

Bron: AD Woerden 17 februari 2017

Woonark in De Meije volledig uitgebrand

DE MEIJE - Een grote brand heeft een woonark aan de Meije in de as gelegd. Het was de woning van een man (63) die na onderzoeken ter plaatse naar het ziekenhuis is vervoerd.
Volgens de buurtbewoners Rebecca de Boer en Juerd van der Burgt van Buitenplaats De Meije verkeerde de ark van hun buurman al jaren in deplorabele staat „Er was geen gas, water en licht meer. De bewoner verwarmde zijn huis met een petroleumkachel. Waarschijnlijk heeft die vlam gevat. Maar dat die man daar nog kon wonen, is opzienbarend", vindt De Boer. „Ik zou er mijn hond nog niet hebben laten slapen." De woonark werd twintig jaar geleden aangekocht met geld dat de gemeenschap van Zegveld bij elkaar sprokkelde om de bewoner te helpen. Twee jaar geleden ontstond ook een brand in de ark omdat de man zijn woning verwarmde met een vuurkorf. Dat liep toen mis.
Volgens de buurtbewoners zou de man vorig jaar zomer een tijdje bij het Leger des Heils hebben gewoond in Leiden, maar daar weer zijn vertrokken omdat hij werk had gevonden.

Volgens woordvoerder Gerold Borsboom van de gemeente Woerden wordt de man via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) door de gemeente Nieuwkoop ondersteund. Wel had de dorpsconsulent van Zegveld (gemeente Woerden) zich gisterochtend al ontfermd over de man, omdat hij ook lid is van de vrijwillige brandweer.
Van de woonark is niets meer over. Een zwartgeblakerd drijvend plateau is het enige dat nog rest.

Bron: AD Groene Hart 16 februari 2017

Zegvelder houdt eerst op 1 april sponsorloop in zijn dorp

Marathon in Oeganda om sponsorkind te ontmoeten

door Ruud F. Witte

Zegveld - Het wordt zijn eerste echte marathon en die gaat hij ook nog lopen in Oeganda. Maar eerst houdt Bart Bremmer uit Zegveld een sponsorloop in zijn woonplaats.
Bremmer (24) gaat de marathon in mei lopen. „Ik heb al twee keer de halve marathon gelopen, de Linschoterloop. Na de laatste, afgelopen december, dacht ik: ik wil wel een hele doen. Maar dan ook gelijk ver weg en er een goed doel aan verbinden."
Dat laatste is geen toeval. „Ik sponsor in Oeganda al een kindje voor 33 euro per maand via Compassion, een christelijke organisatie. Compassion heeft projecten voor kansarme kinderen in ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs. In verschillende landen heeft de organisatie ook het project Muskathlon. Dat zijn sportieve, maar extreme uitdagingen. Naast de marathon, gaat het om wandelen en fietsen. Door daaraan mee te doen, heb je ook de kans om je eigen sponsorkind te ontmoeten. Bijzonder. Dan krijg je er toch een ander gevoel bij. Je kunt met eigen ogen zien waar het geld dat met de actie wordt opgehaald aan wordt besteed."

Pittig
Tijdens zijn verblijf in Oeganda wil Bremmer schooltjes bezoeken, maar ook bijvoorbeeld naar de sloppenwijken van de hoofdstad Kampala. En met al die indrukken in het hoofd, is er dan na een weekje nog die marathon. „Wel pittig", verwacht de Zegvelder. „De halve marathon in Linschoten heb ik afgelopen december in anderhalf uur gelopen. Een hele zou wel gauw op vier uur komen, maar door die hoogte en de temperatuur daar in Oeganda, denk ik dat ik wel op 4,5 uur uit kom. Het gaat trouwens niet om de snelste tijd daar, maar om het volbrengen van de marathon." Van de 10.000 euro die Bremmer
voor Compassion wil ophalen, is 6.500 euro al binnen. „Ik heb meer acties gevoerd. Vorig jaar nog een bierproeverij. Dat leverde 1.400 euro op. Ongelooflijk met zoiets."
Met hardlopen ïs hij eigenlijk bij toeval in aanraking gekomen. „Door mijn werk in de supermarkt, zit voetballen op zaterdag er niet in. En ik heb een hekel aan de sportschool. Hardlopen kun je doen op tijden die jou uitkomen."
Hij sprak met mensen over een hardloopevenement om geld op te halen voor zijn doel. Daarbij kwam hij in contact met dorpsgenote Hilda Brak. Zij sport bij de atletiekvereniging Clytoneus. „Ik hoorde van het plan van Bart. Hij dacht dat 'even' te organiseren. Ik wilde hem helpen, want door mijn ervaring bij Clytoneus weet ik dat er nog wel wat bij komt kijken. Je hebt een vergunning nodig, veel vrijwilligers, verkeersregelaars", zegt ze. Alles is geregeld. „En de datum 1 april is geen grap. We hebben even moeten kijken wanneer er in die periode geen andere activiteiten zijn."
Inmiddels zijn een website en de Facebookpagina 'rondjezegveld' in de lucht, waarop geïnteresseerden zich kunnen inschrijven. Er is een kidsrun (1,5 km) waaraan kinderen gratis kunnen meedoen. Wie de 5 of de 10 km wil lopen, betaalt 3 of 5 euro. En voor de serieuze sporters: er is een elektronische tijdwaarneming. Start en finish is bij de Milandhof aan de Middenweg.

Bron: AD Woerden 10 februari 2017

Verenigingenspel

De winnaars van het Verenigingenspel 2017 in Zegveld zijn D66 en Tennisvereniging Miland. Het Verenigingenspel vond afgelopen zaterdag voor de 37e keer plaats. Muziekvereniging De Vriendschap 2 won de Rode Lantaarn. Dit jaar werd het spel gespeeld met maar liefst 77 teams. En de vragen waren pittig. De tussenstanden werden muzikaal door Jaap Burggraaf aangekondigd en de 5 beste en de 5  slechtste teams verschenen op het grote scherm boven het podium. De finale was spannend: de lichten gingen uit en op het scherm verscheen de countdown waarna de winnaars bekend werden gemaakt. Foto: Alex de Kuijper

Bron: Woerdense Courant 1 februari 2017

Wens komt uit: heerlijke verwendag voor Rowena

WOERDEN - De wens van Wil Goes kwam zaterdag uit; een verwendag voor haar vriendin Rowena de Jong (41).

De wens hing in de wensboom die in de kerstvakantie op het Kerkplein stond. Woerdense ondernemers maakte deze bijzondere dag voor Rowena mogelijk. De Jong is moeder van twee kinderen van 13 en 15, ze woont samen met haar man in Zegveld. Hij is arbeidsongeschikt, dus neemt zij de financiële verantwoordelijkheid van haar gezin op zich. Ze werkt vijf of zes dagen in de week en maakt lange dagen. "En dan heb ik ook mijn eigen huis nog wat ik moet schoonmaken, dat doe ik vaak in het weekend," vertelt ze. De dames kennen elkaar van het werk: ze werkt als schoonmaakster in het bedrijf van Goes. "Ik heb altijd heel veel bewondering voor haar gehad. Ze werkt zo hard voor haar gezin." Toen Goes hoorde van de wensenactie dacht ze meteen aan De Jong. "Ze kan zichzelf soms helemaal wegcijferen, ik vind het belangrijk dat ze nu ook eens een dagje voor haarzelf verdient." De dag begon om half 10 bij Knip-Saloon Sandra, waar haar kapsel weer helemaal werd opgefrist. Daarna door naar Skintuition, voor een ontspannende massage. Voor de lunch werd gezorgd bij restaurant Viviamo en als kers op de taart kreeg Rowena de Jong een volledige schoonheidsbehandeling bij Salon PUUR. Samen met Goes heeft ze deze dag beleefd. "Het was echt heerlijk, ik heb enorm genoten," vertelt Rowena. "Zo lief van Wil, dat ze dit voor mij wenste!"

Bron: Woerdense Courant 1 februari 2017

'Geen camperpark'

Door Richard Avontuur

MEIJE - Bewoners van het buurtschap De Meije blijven zich verzetten tegen de komst van een camperpark in hun omgeving. Onlangs maakten omwonenden, waaronder Rebecca de Boer, hun onvrede kenbaar tijdens een hoorzitting van de gemeente Woerden. "Als omwonenden hebben wij het gevoel helemaal niet serieus te worden genomen", aldus De Boer. De Boer is uitbaatster van De Blauwe Meije en woont schuin tegenover de plek waar advocate Yvonne van den Heerik campers wil verwelkomen. "Het gaat faliekant mis", meent De Boer. "Veel inzenders van brieven werden bijvoorbeeld niet uitgenodigd voor de hoorzitting, omdat delen van de Meije niet alleen vallen onder de gemeente Woerden, maar ook onder de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Nieuwkoop. Die mensen worden niet goed op de hoogte gehouden. Dat is niet goed, want als campers straks naar dat terrein willen zullen zij toch vanuit die gemeenten over het smalle weggetje rijden. Het verkeer moet via de Middenweg in Zegveld rijden, maar vanaf de A2 en de A12 worden mensen door hun navigatie anders gestuurd." De Boer stelt dat het open landschap door de plannen gevaar loopt. Van den Heerik nam daar eerder stelling tegen door op te merken dat de camperplaatsen straks worden omringd door 'gebiedseigen groen.' De Boer: "Aan het landschap wordt onherstelbare schade toegebracht. Meer plaatsen die bovendien over een veel groter oppervlak verspreid zullen worden dan aanvankelijk is gecommuniceerd." Op de uitkomst van de hoorzitting wachten De Boer en de andere omwonenden nog.

Bron: Woerdense Courant 1 februari 2017

SGP-kamerlid naar Zegveld

ZEGVELD - SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf bezoekt maandag 6 februari proefboerderij Zegveld. Hij spreekt er met melkveehouders over de problemen die er zijn met het fosfaatrechtenstelsel. Alle boeren zijn welkom. Het Veenweiden Innovatiecentrum in Zegveld heeft grote problemen met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel.
De proefboerderij zat in een overgangsfase en dreigt daardoor fosfaatrechten mis te lopen. Dat brengt het voortbestaan van de proef-boerderij in gevaar. "Dat is, gelet op de opgaven waar de boeren in de veenweidegebieden voor staan, ongewenst."
Elbert Dijkgraaf: "Het zou wel heel erg triest zijn als dit mooie en waardevolle bedrijf door de Fosfaatwet kopje-onder zou gaan. Daarom ga ik me inzetten voor een eerlijke knelgevallenregeling."
Het SGP-bezoek aan proef-boerderij Zegveld begint met een presentatie door proef-boerderij Zegveld. Vervolgens is er een statement van Elbert Dijkgraaf. Daarna volgt een vragenuur waar alle boeren uit het veenweidegebied aan mee mogen doen.
Het bezoek van Elbert Dijkgraaf vindt plaats van 15.30 tot 17.00 uur bij proefboerderij Zegveld aan de Oude Meije 18 in Zegveld.

Bron: Woerdense Courant 1 februari 2017
Pin It