Woerdense Kili Kanjers zijn bijna klaar voor expeditie naar Afrika
'Hoogteziekte en kou zijn de grootste uitdagingen'

door Femke Rodenburg

Woerden - Al een jaar zijn zeven Woerdenaren bezig met voorbereidingen en 23 september is het zover. Dan beklimmen ze de Kilimanjaro: voor het goede doel en de sportieve uitdaging.
Patricia Boer (47), Mario Bremmer (60), Jan den Boer (55), Erik Drouen (60), Miranda de Jong (51), Margreet Ligthart Schenk (50) en Yvonne Wennekers (46) maken deel uit van een groep van 25 lopers van de Allsafe Climb4School expeditie. „We beklimmen de Kilimanjaro in Tanzania om geld op te halen, zodat kinderen in de sloppenwijk Kibera in Kenia naar school kunnen", vertelt Ligthart Schenk.
De Woerdense, die drie jaar geleden een jaar vrijwilligerswerk deed in Kenia, had de droom al langer. „Ik heb aan de voet van de Kilimanjaro gestaan en dacht toen: die berg ga ik een keer op." Om zich heen verzamelde Ligthart Schenk nog meer enthousiastelingen. „Een paar via de Meiden van Breuren, maar ook weer via via", legt ze uit. Daarmee waren de Kili Kanjers Woerden geboren.


Gewichtjes
Al een jaar lang werken de zeven toe naar de sportieve uitdaging: in vijf dagen en tachtig kilometer lopen de top op 5.859 meter hoogte bereiken. Het begon met wandelen en krachttraining, maar gaat er steeds serieuzer en fanatieker aan toe. „We hebben 25 kilometer door de duinen bij Schoorl gewandeld", vertelt Den Boer.
Ook wordt er veelvuldig geoefend met bepakking op de bulten in wijkpark Molenvliet en het viaduct over de A12. Verder trainen de Woerdenaren ook los van elkaar. „Ik loop thuis drie keer per week met gewichtjes aan mijn benen en een rugzak op de trap op en neer", vertelt Boer.
De vier jongste dames van het gezelschap zijn onlangs begonnen met hoogtetrainingen. „Twee uur lang op een loopband met helling met een masker op waardoor je minder zuurstof krijgt", legt De Jong uit. Boer: „Je kunt dat eigenlijk niet trainen, maar door het hier al te ervaren is het straks in het echt niet meer zo nieuw en eng."
Hoogteziekte krijgen tijdens de beklimming is namelijk de grootste angst van de zeven lopers. „Je hebt daar ook geen invloed op, want ieder lichaam reageert anders", legt Ligthart Schenk uit. Boer: „Wel helpt het om langzaam te lopen en heel veel water te drinken. Twee keer per dag wordt het zuurstof in ons bloed gemeten en als dat niet goed is, moet je terug naar beneden."
Min 20
Een andere uitdaging wordt de kou. „Onderaan de berg is het 40 graden en boven kan het wel min twintig of kouder zijn", vertelt De Jong. Bremmer: „Dat schijnt vooral 's nachts, als we in tenten slapen, heel zwaar te zijn."
De primitieve omstandigheden, zonder toilet onderweg en met alleen koud water om te wassen, vormen vooral voor de vrouwen een uitdaging. „We hebben met zijn vijven een eigen appgroepje dat 'droogshampoo' heet", bekent Boer lachend. Dat lachen zal boven op de top wel plaatsen maken voor een traan. Boer: „Ik denk dat ik heel hard ga huilen." Ligthart Schenk: „Ik droom zelfs van die top, maar realiseer me ook dat het ons misschien niet allemaal lukt om die te bereiken."
Het streefbedrag van 65.000 euro aan sponsorgeld halen, lijkt makkelijker. „We zitten met heel de groep al boven de 60.000 euro", weet Boer. Ligthart Schenk: „Daar kunnen 216 kinderen in Kibera vier jaar lang van naar school."

Bron: AD Woerden 31 augustus 2017

Zomerweer? Dat bepaalt harvey

GROENE HART - Kan ik deze zomer nog een keer de barbecue aansteken in de tuin? Het lijkt steeds onwaarschijnlijker nu de aanhoudende regen van deze week de maand september inluidt.
„Normaal is september een schitterende zomermaand", weet weerman Mees Westrate uit Zegveld van voorgaande jaren. Of dat dit jaar ook gaat gebeuren? „Dat hangt af van de orkaan Harvey, die nu in Texas woedt", zo stelt hij.
„Die komt dadelijk richting Europa en dan is het de grote vraag of de daaruit volgende depressie vervolgens naar het zuiden trekt of richting Europa gaat. Mocht die zuidwaards gaan, dan krijgen we alsnog een paar goede dagen in september." Zelf verwacht Westrate voor de komende week een temperatuur van 22 graden met witte wolken en kleine regenbuien. Toch rekent weerman Jan Willem de Wit van Meteo Gouda niet op een laatste hittegolf in september, wat vorig jaar wel het geval was. „Toen hadden we drie dagen achter elkaar zomerhitte", weet hij nog. „Maar de satelliet geeft voor de komende drie weken nu helaas een ander beeld."
Bovendien is er nog lang niet zo veel regen gevallen als gemiddeld in een zomer. „Het gemiddelde staat op 83 millimeter. Nu zitten we nog op 65", weet De Wit.
Een laatste troost: in het Groene Hart valt minder regen dan in de grote steden. „Zo viel gisterochtend in Gouda 13 millimeter. In Den Haag was dat aantal fors hoger."
En voor de komende dagen? „Dan is er in ieder geval geen intensieve regen meer", weet de Goudse weerman.

Bron: AD Groene Hart 31 augustus 2017

Nieuw logo voor Zegveldse school

Dinsdag 22 augustus heeft de Zegveldse Jorai-school haar nieuwe logo op de gevel laten plaatsen. Dit was het slotstuk van een prachtig proces waar 'de Jorai' een jaar voor uit heeft getrokken. De school heeft het logo helemaal zelf ontwikkeld; ouders, leerkrachten en bestuursleden hebben meegedacht en meeontworpen. Uiteindelijk mochten ook de kinderen meekiezen door een keuze te maken uit twee logo's.

Bron: Woerdense Courant 30 augustus 2017

Spullen en spelletjes op de Meijerie-markt

Vrijwilligers van de OLV Geboortekerk en de Milandschool uit de Meije/Zegveld houden zaterdag voor de derde keer de Meijerie. Dat is een marktje met zelfgemaakte spullen en een terras met livemuziek. Ook zijn er verschillende activiteiten voor kinderen, is er een competitie boomstamzagen en een loterij. De opbrengst daarvan gaat naar de parkeerplaats tussen de Milandschool en de OLV Geboortekerk Meije-Zegveld. Iedereen is welkom tussen 15.00 en 20.00 uur op de parkeerplaats achter de kerk.

Bron: AD Woerden 30 augustus 2017

Geslaagde Meijeloop

De Meije - De 51e editie van de Rabo-Meijeloop heeft maandagavond onder fraaie weersomstandigheden plaatsgevonden. Waar bij de kinderen een kleine groep aan hun loop van 2 kilometer begon, daar was de animo bij de jeugd en volwassenen voor de afstanden van 6,5 en 15 kilometer ook deze editie behoorlijk groot. De deelnemers beleefden veel sportief plezier aan deze traditionele loop.

Bron: Kijk op Bodegraven 30 augustus 2017

Toegankelijkheid en omgeving kracht van Rabo-Meijeloop

Op maandagavond 28 augustus vindt de 52e editie van de Rabo-Meijeloop plaats in de Meije. Met de grote populariteit van hardlopen, wordt ook deze loop door de natuur alleen maar populairder.
DE MEIJE - De Rabo-Meijeloop is ooit ontstaan uit de spelletjesmiddagen die de Oranjevereniging De Meije organiseerde, waar men onder andere kon polstokspringen en sprintafstanden kon afleggen. De eerste Meijeloop vond vervolgens plaats in 1965. „En eigenlijk is er in al die jaren vrijwel niks veranderd", vertelt Tonnie Verbree, een van de organisatoren van de Meijeloop. „De afstanden en routes zijn hetzelfde gebleven en we noteren de tijden nog gewoon ouderwets met pen en papier." En Tonnie weet waar ze het over heeft: „Ik organiseer dit zelf al veertig jaar. Maar Wim Bakker heeft zelfs alle 51 lopen tot nu toe meegemaakt."
Mooie omgeving
Volgens de organisator ligt de kracht van de Rabo-Meijeloop met name in de omgeving. „Je loopt door een prachtig, natuurrijk gebied. Daar komen ook veel lopers van buiten Bodegraven op af, bijvoorbeeld uit Den Haag. Daarnaast is de loop heel toegankelijk: je betaalt maar vier euro en kinderen slechts twee euro. Dit is om onze kosten te dekken voor de bekers en de vaantjes. We kunnen er ook voor kiezen om alle tijden van de kandidaten elektronisch te meten, maar dan wordt het inschrijfgeld weer hoger en dat willen we juist niet."
Afstanden en inschrijven
De 2 kilometer voor kinderen loopt door de polder tot aan de Wetering. Doe je mee aan de 6,5 kilometer? Dan ren je richting Bodegraven. De fanatiekelingen die voor de 15 kilometer gaan - de populairste afstand van de Meijeloop - rennen richting Woerdens Verlaat. Inschrijven kan bij de start van de loop aan de Hollandse Boerderij vanaf 18.30 uur. De loop gaat om 19.30 uur van start. Je kunt kiezen uit 2 kilometer (kinderen t/m 12 jaar), 6,5 en 15 kilometer. Uiteraard worden de hardlooprecords nauwkeurig bijgehouden door de organisatie en krijgt iedere deelnemer een vaantje mee naar huis. De winnaars krijgen een wisselbeker voor Beste Meijenaar mee naar huis.
Meer informatie
Voor meer informatie over de Rabo-Meijeloop kun je contact opnemen met Tonnie Verbree op 0172-685512.

Bron: Bodegraafs Nieuwsblad 24 augustus 2017

Wandeling door de polder van het Groene Hart

Zegveld - Stichting 'Leven in de polder' houdt zaterdag een unieke wandeling door de polder van Zegveld. Rob van Hoogdalem heeft een wandeling van 14 kilometer uitgezet. Deze start bij de Milandhof in Zegveld. Onderweg lopen de deelnemers langs informatieve plaatsen. Deze wandeling is aangegeven met bordjes en voor iedere wandelaar goed te doen. Starten kan tussen 10.00 en 13.00 uur. Het eindpunt is eveneens bij de Milandhof. Wie mee wil wandelen kan zich vooraf inschrijven bijhet Inloophuis 'Leven met kanker', Wilhelminaweg 12, Woerden. De kosten zijn 10 euro voor volwassenen en 5 euro per kind. De opbrengst gaat naar inloophuis 'Leven met kanker'.

Bron: AD Woerden 24 augustus 2017

Unieke polderwandeling op 26 augustus voor goed doel

WOERDEN - "Ik was twee jaar geleden al eens in het Inloophuis en had een positieve indruk," licht Van Hoogdalem zijn keus voor het goede doel toe. "Later kwam ik weer in contact via Roel van der Bij die er vrijwilliger is, en toen bedacht ik dat het leuk zou zijn om iets voor hen te organiseren." Hij organiseerde voor klanten van zijn toenmalige bedrijf De Sinaasappelman geregeld een wandeling, dus het idee was snel geboren. De wandeling van 14 kilometer op zaterdag 26 augustus start en eindigt bij de Milandhof in Zegveld. "Het is voor iedereen goed te doen," vertelt de geboren Zegvelder die het gebied op zijn duimpje kent. "Ik wilde er wel iets extra's bij doen, dus de tocht voert langs een paar interessante locaties waar ook een servicepost is." Zo is de eerste stop bij het Katholieke kerkje in De Meije.
"Dit was de kleinste zelfstandige parochie van Nederland," vertelt hij enthousiast. "Op die zaterdag is er iemand van de kerk aanwezig om uitleg te geven." Daarna voert de wandeling langs watertoren Pietje Potlood naar Strand Zomer. "Dit is een strandtent langs het Meijepad waar aan de aanlegsteiger een boot klaarligt van Natuurmonumenten die de wandelaars voor niks overzet naar het weiland van boer Van Vliet. Langs de koeien in het aangrenzende weiland waar je normaal nooit mag lopen voert de tocht weer naar de verharde weg langs Boerderij de Koekoek. "Die grenst aan de zogenaamde blauwe graslanden die nooit echt ontgonnen zijn." Op deze boerderijen staan vele bijenkasten en met een beetje geluk is de imker er ook om er iets over te vertellen. Na een stukje door de Meije voert de wandeling weer dwars door de polder om uit te komen bij kaasboerderij De Groot waar Marleen de Groot kaas maakt en in haar winkeltje verkoopt. "Leuk om er even te kijken." Dan is het nog twee kilometer terug naar de Milandhof. "Mensen kunnen zich vanaf 9.30 uur inschrijven en je kunt vertrekken tussen 10.00 en 13.00 uur. De kosten bedragen 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen t/m 12 jaar. Wie zich vooraf inschrijft krijgt een inspiratiewaaier van het Inloophuis cadeau, www.inloophuislevenmetkanker.nl.

Bron: Woerdense Courant 23 augustus 2017

Wandeling voor het goede doel

Zegveld - Stichting Leven in de polder houdt zaterdag 26 augustus tussen 10.00 en 13.00 uur een wandeling door de polder. De opbrengst van het inschrijfgeld, 10 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen, is voor Inloophuis Leven met kanker. Rob van Hoogdalem heeft een wandeling van 14 kilometer uitgezet. Begin- en eindpunt is bij de Milandhof in Zegveld. De route loopt onder andere langs de katholieke kerk in De Meije, boerderij de Koekoek en kaasboerderij de Groot. Vanaf restaurant Strand Zomer worden de wandelaars in een half uur durende tocht over de plassen gevaren naar een deel van de polder waar normaal niemand mag wandelen. Vooraf inschrijven voor de wandeling kan bij het Inloophuis Leven met kanker aan de Wilhelminaweg 12 in Woerden. Meer informatie en openingstijden op de website inloophuislevenmetkanker.nl

Bron: AD Groene Hart 18 augustus 2017

lnloophuis houdt wandeling door de polder

ZEGVELD - Rob van Hoogdalem van stichting 'Leven in de polder' leidt op 26 augustus een wandeling van 14 kilometer door de polder. Deze begint om 10.00 uur in de Milandhof in Zegveld. Na drie uur lopen wordt het eindpunt bereikt, wederom het Milandhof. Onderweg doet de groep onder andere de katholieke kerk in De Meije, restaurant Strand Zomer en Boerderij de Koekoek aan. Wie mee wil wandelen kan zich vooraf inschrijven bij het Inloophuis 'Leven met kanker', Wilhelminaweg 12 in Woerden en krijgt een inspiratiewaaier cadeau. www.inloophuislevenmetkanker.nl

Bron: AD Woerden 3 augustus 2017
Pin It