Zegveld Smaakt Naar Meer' op Milandhof

De zesde editie van Zegveld Smaakt Naar Meer vindt zaterdag 7 oktober plaats op het Milandhof. Verschillende deelnemers verzorgen bekende en onbekende gerechtjes vanaf 16.00 uur. Het sluit af met een optreden van Rave van Fortuin.

Bron: AD Woerden 30 september 2017

EHBO Vereniging start nieuwe basiscursus

Meer kennis opdoen over reanimeren en eerstehulpverlening kan vanaf maandag met de nieuwe basiscursus EHBO. Tijdens deze cursus komen de basisvaardigheden van EHBO aan bod. Van het verbinden van een klein sneetje tot kneuzingen en botbreuken. Ook het herkennen van een beroerte is een van de onderwerpen. De cursus vindt plaats in de Mi-landschool aan de Hazekade 10 in Zegveld, van 19.30 tot 22.00 uur. Meer informatie via een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. ehbo-demeije-zegveld.nl

 

Bron: AD Woerden 29 september 2017

OP DE ZAAK
Eén matrijs per dag

door Bert van den Hoogen

Promatrix in Zegveld maakt kunststof spuitgietproducten in kleine aantallen. Daarvoor bouwt het bedrijf de aluminium matrijzen waarmee in de spuitgieterij de kunststof vormen worden geproduceerd. De Europese auto-industrie is vaste klant.
 
Als een medewerker van Promatrix de nieuwste Volkswagen of Renault voor het eerst ziet rijden, is de kans groot dat hij of zij de vorm van de kunststof bumper of een afwerkingsstrip herkent.
De medewerker heeft deze onderdelen namelijk allang in handen gehad toen ze uit de spuitgieterij aan de Nijverheidsbuurt in Zegveld kwamen. Als prototype, want dat is wat Promatrix levert aan Europese auto-fabrikanten, zodat zij hun nieuwe ontwerpen kunnen testen.
Martijn Boukens is business unit manager en vormt samen met Laurens Vogelaar (sales en marketing) en Kees Langerak (hoofd spuitgieterij) het management van het bedrijf dat in handen is van Bram de Koning. Het bedrijf, dat in 1995 is ontstaan, heeft zich van begin af aan toegelegd op het produceren van kunststof producten waar hooguit een paar duizend stuks van nodig zijn.
Vogelaar: „Die leveren we aan de klant, maar ons echte werk bestaat uit het bouwen van aluminium ma¬trijzen. De matrijzen zijn voor ons het gereedschap om de kunststof vormen te kunnen maken. Voor mas-saproductie van miljoenen exempla-ren worden stalen matrijzen ge-bouwd. De ontwikkeling van die matrijzen kan wel een halfjaar duren.
 
DE ZAAK
Het hele proces op één plek
Bedrijf: Promatrix BV.
Opgericht: 1995.
Aantal medewerkers: Ruim veertig.
Aantal vestigingen: 1.
Actief in: Europa.
Website: www.promatrix.nl.

Wij kunnen een aluminium matrijs al in een paar weken maken. Een aluminium matrijs slijt sneller dan een matrijs van staal, maar doordat de investering minder hoog is dan bij een stalen matrijs, zijn ze enorm interessant bij lage aantallen."
Vooral die snelheid is ideaal voor de autofabrikant die een nieuw model ontwikkelt. De vraag naar kunststof onderdelen is toegenomen. Het zorgde ervoor dat deze branche steeds belangrijker is geworden voor Promatrix. Een bijzondere wereld, zo weet Kees Langerak inmiddels. „Het ontwerp van een nieuwe auto gaat volgens een strakke planning. Een fa-brikant wil op een vastgestelde dag een test doen. Dan moeten alle onderdelen aan de testauto zitten."
Martijn Boukens: „De vorm is een onderdeel; het materiaal zelf moet ook getest kunnen worden. Daar hoort bij dat het maakbaar ontworpen moet zijn. Met het maken van een prototype testen we tegelijk het productieproces. Soms krijgen we zelfs de specificaties van een massa-productiematrijs."
Promatrix bouwt jaarlijks 250 tot 300 matrijzen. Dat is er één per werkdag. Daarvoor beschikt het bedrijf over zeer geavanceerde freesmachines. De spuitgietmachines hebben een sluitkracht die varieert van 6 tot 1.300 ton, waarmee zeer kleine tot zeer grote vormen kunnen worden gegoten. De bediening van deze machines vraagt om medewerkers met
specifieke technische kennis.
Boukens: „We groeien nog steeds en zijn altijd op zoek naar gekwalificeerd personeel. Ik denk dat wij als bedrijf aantrekkelijk zijn, omdat het hele proces van ontwerpen, matrijzen bouwen en spuitgieten onder één dak gebeurt. Een ontwerper heeft bij ons zijn ontwerp fysiek in handen. Als een medewerker van de matrijsmontage-afdeling een matrijs klaar heeft, ziet hij de volgende dag de kunststof vorm die eruit komt."

Kracht
Kees Langerak ziet daarin de kracht van het bedrijf: „De engineer van de matrijzen weet hoe zijn ontwerp op de verspanende afdeling (waarde matrijsdelen worden geproduceerd, red.) kan worden gemaakt, welke vormen mogelijk zijn en wat de eigenschappen van de materialen zijn."
Vrijwel alle medewerkers hebben affiniteit met autotechniek. „Maar dat is niet de enige branche waaraan we leveren", zegt Laurens Vogelaar. Ook machine- en apparatenbouwers kloppen hier aan. „Bijvoorbeeld voor het maken van medische instrumenten. Er zijn geen honderdduizenden MRI-scanners nodig, dus hebben ze ook geen behoefte aan massaproductie van kunststof onderdelen."
Vogelaar: „Maar we krijgen ook opdrachten om een matrijs te maken, alleen om materialen te testen. Door al die verschillende opdrachten blijft het werk interessant."

Bron: AD Groene Hart 25 september 2017

Natuurwandeling door eeuwenoud landschap

Natuurliefhebbers kunnen morgen van 09.45 tot 12.00 uur een wandeling maken door het eeuwenoude landschap waar het riviertje de Meije doorheen loopt. Het gebied is volgens de gidsen van het Groene Hart Centrum nog voor een groot deel in de staat zoals de landerijen er 100 tot 150 jaar geleden uitzagen. De wandelaars vertrekken bij Eetcafé De Halve Maan aan de Hazekade 20. De kosten bedragen 8 euro. Kinderen tot 12 jaar betalen 3 euro. Aangeraden wordt wandelschoenen te dragen en een verrekijker mee te nemen. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van naam en telefoonnummer.

Bron: AD Woerden 22 september 2017

Verkeersmaatregelen Milandweg en N463

Drinkwaterbedrijf Oasen legt een nieuwe drinkwaterleiding aan langs de Milandweg en de Provincialeweg N463/Uitweg. De werkzaamheden starten a.s. maandag 25 september en duren tot maart 2018. De werkzaamheden starten in Nieuwkoop. In december bereikt de aannemer (BAM) Zegveld. Het verkeer op de Milandweg en de N463 krijgt
te maken met snelheidsmaatregelen. Het fietsverkeer wordt over de rijbaan geleid. Er staan verkeersborden en waar nodig staat een tijdelijk verkeerslicht of verkeersregelaar. De weg blijft open.
Nieuwe waterleiding
Oasen legt een nieuwe 4,5 km lange drinkwatertransportleiding voor het leveren van drinkwater aan Zegveld, Nieuwkoop, Noorden en Woerdense Verlaat. De bestaande waterleiding is aan vervanging toe. Het werk heeft geen gevolgen voor de drinkwatervoorziening in deze regio, ledereen houdt water uit de kraan. Direct omwonenden zijn per brief geïnformeerd.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie vanaf 25 september op www.oasen.nl

Bron: Woerdense Courant 20 september 2017

Wandeling

DE MEUE - Op zaterdag 23 september organiseert Staatsbosbeheer een wandeling door het eeuwenoude landschap van Zegveld en Meije. De deelnemers maken een reis door de tijd. De gids ontvangt de deelnemers vanaf 9-45 uur in eetcafé de Halve Maan. De deelnemers gaan gezamenlijk naar Zegveld waar de wandeling begint.

Bron: Woerdense Courant 20 september 2017

Maandenlang overlast door aanleg van drinkwaterleiding

ZEGVELD - De aanleg van een nieuwe drinkwaterleiding levert maandenlang overlast op langs de Milandweg en de Provincialeweg N463/Uitweg. Het karwei duurt tot maart 2018.
Er worden geen wegen afgesloten. Het verkeer op de Milandweg en de N463 krijgt de komende maanden echter wel te maken met snelheid beperkende maatregelen. Het fietsverkeer kan plaatselijk worden omgeleid. Oasen zegt dat een nieuwe 4,5 km lange drinkwatertransportleiding nodig is om de levering van drinkwater aan Zegveld, Nieuwkoop, Noorden en Woerdense Verlaat ook in de toekomst te kunnen garanderen.

Bron: AD Woerden 16 september 2017

"Woerdens Weelde" uitgereikt

Het eerste exemplaar van de dichtbundel "Woerdense Weelde" ontving schrijfster Nienke Gorter van de burgemeester. Wethouder Koster van cultuur en educatie reikte vervolgens exemplaren aan andere betrokkenen uit waaronder aan Jaïris Six (links op de foto) en Michelle van der Hoorn (rechts op de foto). De illustraties die bij de gedichten staan zijn door leerlingen van het Kalsbeek College gemaakt.

Bron: Woerdense Courant 13 september 2017

Otterpopulatie Nieuwkoop groeit boven verwachting

NIEUWKOOP/ZEGVELD - De otter verovert het Nieuwkoopse piassengebied niet sluipenderwijs, maar stormenderhand.
De boswachters van terreinbeheerder Natuurmonumenten weten dankzij DNA-onderzoek dat nu zeker zestien individuen in het plassengebied bij Nieuwkoop en Zegveld leven.
Boswachter Jurriaan van Leeuwen: „Dat zijn echt gigantische aantallen. Wij zijn positief verrast dat er al zoveel otters in het gebied leven."
De otter heeft zich in de loop van 2013 in het Nieuwkoopse plassengebied gevestigd. Dat gebeurde spontaan, de 'stamouders' hadden zelf de weg naar Nieuwkoop gevonden vanuit moeras- en plassengebied De Weerribben en De Wieden in Noordwest-Overijssel. Daar is de otter in 2002 uitgezet.

Bron: AD Groene Hart 12 september 2017

Binnen een maand veilige oversteek otter

NIEUWKOOP/ZEGVELD Nog een week of twee en de boswachters van Natuurmonumenten hebben een belangrijke zorg minder. Dan is namelijk de Uitweg van Noorden naar Woerdense Verlaat voorzien van drie ottertunnels. En daarmee hebben de bijzondere dieren een veel veiliger oversteek van de drukste weg binnen hun leefgebied.
De provincie Zuid-Holland heeft in de afgelopen dagen de eerste van de drie tunnels onder de Uitweg gelegd. Komend weekend volgen de nummers twee en drie. Het derde 'werkweekend' is bedoeld voor de afwerking van de drie tunnels. De onderdoorgangen liggen 250 meter bij elkaar vandaan. Boswachter Jurriaan van Leeuwen van Natuurmonumenten is blij dat de schop in de grond is gegaan. De voorbereiding kostte twee jaar.
Van jonge mannetjes die zwervend op zoek gaan naar een nieuw leefgebied, sneuvelen liefst acht op de tien dieren, vertelt Van Leeuwen. „Dergelijke tunnels liggen door het hele land. We zien dat otters er gebruik van maken. Hier gaan we dat uiteraard met webcams in de gaten houden."
Territorium
De populatie telt inmiddels minimaal zestien dieren, weet Natuurmonumenten uit DNA-analyse van de uitwerpselen die vrijwilligers hebben verzameld.
Zodra jonge dieren groter zijn, moeten ze hun eigen territorium gaan zoeken. „Je kunt onmogelijk het héle gebied beveiligen, dus het is onvermijdelijk dat toch dieren worden doodgereden. Belangrijk is dat de populatie stabiel blijft."

Bron: AD Groene Hart 12 september 2017

Nienke Gorter krijgt eigen bundel

"Woerdense Weelde"

Komende zaterdag reikt burgemeester Victor Molkenboer het eerste exemplaar van de dichtbundel 'Woerdens Weelde' uit. De bundel bevat 25 gedichten van Nienke Gorter die tussen de edities van nachtcultuur 2016 en 2017 een jaar lang Woerdens officiële stadsdichter was.

ZEGVELD - "In dat jaar schreef ik in totaal 33 gedichten, waarvan een groot aantal die bij officiële gelegenheden in de Woerdense Courant verschenen, maar ook verschillende op verzoek van anderen," aldus Nienke Gorter. Haar stadsdichterschap duurde korter dan voorzien. "Mijn opleiding veranderde zodanig dat er weinig ruimte bleef om te dichten," zegt deze huisarts in opleiding. "Zowel qua tijd als wat betreft de creatieve ruimte in mijn hoofd. Ik kon niet meer aan verzoeken voldoen en dan moetje stoppen."
Verrassend
Jammer vindt ze het zeker. "Ik vond het ontzettend leuk, een hele eer en ook verrassend omdat je van tevoren niet precies weet wat het inhoud en wat het je brengt." Zo kwam er ook het lesgeven bij op Basisschool Jorai in haar woonplaats Zegveld. "Ik dacht dat het niks voor mij zou zijn, maar ik vond het enorm leuk om leerlingen van groep 7 wegwijs te maken in het dichten."
Gewapend met handvatten en een stappenplan van haar voorganger Marco van der Bij, maakte ze het mogelijk dat alle kinderen aan het eind van de les een gedicht over het thema bevrijding hadden geschreven. "De beste drie gedichten staan ook in mijn bundel." Deze zijn van Joëlle Würsten, Kees Spierenburg en Noëlla Bakker.
Trots en betrokken
Wat Nienke Gorter het meest is bijgebleven was het voordragen van een gedicht tijdens dodenherdenking in Zegveld. "Ik stond naast de wethouder die zei dat er wel 500 mensen waren. Er waren ook familieleden en betrokkenen van inzittenden van het vliegtuig dat hier in de oorlog is neergestort. Het was heel indrukwekkend. Een kippenvelmomentje." Ze merkt echt een soort Zegveldse trots. "Ik werd opeens herkend op straat, kreeg veel positieve reacties en zelfs korting in een winkel. Mensen zijn heel betrokken, en vroegen me ook om gedichten door de bus te doen."
Illustraties
De vormgeving van de bundel is voor Nienke Gorter nog een verrassing. Wel weet ze welke illustraties er bij de gedichten staan. "Ik wilde ook proberen om tieners bij het dichten te betrekken en heb aan het Kalsbeek College gevraagd om leerlingen illustraties te laten maken." Twee meisjes gingen aan de slag. "Michelle van der Hoor zit in 5 Havo. Zij maakte pentekeningen maar vond het wel een hele uitdaging, ze had nog nooit iets met poëzie gedaan. Ze zei dat ze het leuk vond om iets buiten haar comfortzone te doen." De ander is Jaïris Six, Havo 4, uit Oudewater. "Zij houdt van poëzie, vindt het mooi dat er verschillende boodschappen in een gedicht te vinden zijn. Zij maakte weer hele andere prachtige illustraties. Ook dit vond ik verrassend."

Na de uitreiking van het eerste exemplaar door de burgemeester reikt wethouder Yolan koster nog enkele bundels uit aan bijzondere gasten uit cultuur en onderwijs. Daarna zijn de bundels gewoon net als ieder ander boek te koop bij een boekhandel of via de mail te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De uitreiking van de dichtbundel is op zaterdag 9 september om 10.30 uur bij Boekhandel Libris Woerden aan de Voorstraat 12. "Iedereen is uitgenodigd," zegt de schrijfster van de bundel die op dat moment 5 euro kost in plaats van 6,5 euro. "En er zit nog een cadeautje bij," weet ze.

Bron: Woerdense Courant 6 september 2017
 

Pin It