Meije wint Zegvelds stratenvoetbal

Bijzonder geslaagd en gezellig
ZEGVELD - Zo'n 400 deelnemers hebben van het Zegveldse stratenvoetbal weer een bijzonder geslaagd en gezellig evenement gemaakt. In een spetterende finale heeft de Meije de editie 2018 gewonnen. Het team van de Broeksloot gaf kranig partij maar werd uiteindelijk toch met 4-2 aan de kant gezet. Bij de jeugd wonnen 's-morgens de Nieuwstraat (4-2 tegen de Meije) en de Hoofdweg (3-1 tegen de Dorpsstraat). De penaltybokaal was bij de jongste groep voor Jochem Vonk en bij de oudere groep voor Mike Kuijer.

Bron: Woerdense Courant 27 juni 2018

Stratenvoetbaltoernooi in Zegveld trekt 400 deelnemers, van jong tot oud

door Danielle Verweij
Zegveld - Voetballertjes schieten met scherp
Of je nu 6 jaar bent of 60, iedereen is welkom als deelnemer aan het jaarlijkse Stratenvoetbal-toernooi in Zegveld. Vierhonderd man was zaterdag op de been.
Op alle voetbalvelden van Sportpark De Beemd is het topdrukte. Toeschouwers vermaken zich als supporters langs de lijn of op het zonovergoten terras voor de kantine. De 45e editie - op poten gezet door Voetbalvereniging Siveo '60 -van het populaire toernooi trapt af met de wedstrijden voor de jeugd.
De kinderen spelen in teams van zes met maatjes uit hun straat. Jongens en meiden, op gewone sneakers, willen maar wat graag met de grote beker naar huis.
Uiteindelijk weten de voetbaltalenten uit de Nieuwstraat bij de jongsten (6-9 jaar) te winnen van De Meije. Bij de oudere jeugd (10-13 jaar) gaat de beker mee naar de Hoofdweg tot verdriet van de Dorpsstraat.
In de middag is het de beurt aan de volwassen voetballers. „We hebben 32 teams", zegt organisator Dick van den Hoeven. Al 45 jaar regelt hij het toernooi tot in de puntjes met hulp van Jannie Verhage. „Een maand voor het toernooi benader ik alle captains. Zij stellen een team samen door in eigen straat de deuren langs te gaan." Deelnemers hoeven geen getraind voetballer te zijn. „Nee hoor, iedereen mag meedoen. Man of vrouw, sportief of helemaal niet. Het is geen topwedstrijd, maar het draait om de sfeer. Hoewel richting de finale de spanning natuurlijk wel oploopt."
Sommige lange straten tellen meerdere teams. „De Hoofdweg, De Meije, Middenweg", somt Van den Hoeven op. „We mixen dan wel in de samenstelling, want aan één straat kunnen zomaar zes jongens van Heren 1 wonen. Dan wordt het natuurlijk een makkie voor ze." Een straat waar traditioneel veel talent woont, is de Lijsterbesstraat. Heel bijzonder, want daar staan daar tien huizen. Toch hebben ze al vaak gewonnen."
Na een spannende finale gaat de titel naar De Meije. Dit team won met 4-2 van de Broeksloot. Tussen de wedstrijden door is er in de middag nog extra vermaak voor de jeugd. Zij gaan de strijd aan met de keepers van het eerste elftal tijdens het penalty schieten.
Applaudisseren
De finalisten zijn gedreven om de titel op hun naam te zetten. En de keepers zijn op hun hoede, want die kleine beentjes kunnen soms aardig hard en uitgekiend raak in het doel schieten. Wanneer het de kleine voetballers lukt, applaudisseren de grote keepers sportief mee. Bij de jongste jeugd is de 8-jarige Jochem Vonk de winnaar. „Ik zit niet op voetbal", zegt hij nuchter. „Wel vis ik weel." Het ongetrainde talent greep vorig jaar nét naast de beker. Bij de oudere jeugd gaat de eretitel naar Mike Kuijer. „Ik zit in team JO11-2 van Siveo", zegt de kampioen trots. ,Ik ben keeper", aldus de 10-jarige die met zijn team van de Korensloot de derde plaats behaalde.
Siveo-voorzitter Eric van den Hoeven blikt tevreden terug op het evenement. „Het hele dorp is betrokken, dat maakt dit toernooi waardevol. Het heeft echt een sociale functie voor jong en oud," aldus Van den Hoeven.

Bron: AD Woerden 25 juni 2018

Stratenvoetbaltoernooi bij vereniging Siveo

ZEGVELD - Morgen vindt bij voetbalvereniging Siveo het Zegvelds Stratenvoetbal plaats. Ongeveer 400 Zegvelders komen die dag in actie, 's Ochtends strijden de jongste meisjes en jongens uit de straten om de hoogste eer. Na het middaguur is het de beurt aan de dames en heren in de gemixte straatteams. De wisselbeker wordt verdedigd door de winnaar van 2017, de Elzenlaan. Tijdens het toernooi gaat de jeugd de strijd aan om de penaltybokaal. Zij kunnen zich dan uitleven op de beste keepers van Siveo. In de middaguren is er een muzikaal optreden.

Bron: AD Woerden 22 juni 2018

Hoogste eer voor Zegveldse wetenschapper

door Annemiek Brandriet
Zegveld - Marileen Dogterom uit Zegveld heeft de hoogste wetenschappelijke onderscheiding gekregen die Nederland kent: de NWO-Spinozapremie. Ze krijgt 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek. „Een substantieel bedrag."
„Bij deze prijs hoort een bedrag dat je op een vrije manier mag inzetten", zegt Dogterom. De wetenschapper is verbonden aan de TU Delft en kan met dit bedrag de komende jaren onderzoek doen. Dankzij de prijs kunnen jonge onderzoekers worden aangetrokken, voor promotieprojecten. „Met de premie ga ik niet iets compleet nieuws doen."
Dogterom houdt zich bezig met onderzoek naar cellen. „Hoe zorgen cellen ervoor dat chromosomen op de goede manier verdeeld worden en welke natuurkundige krachten worden daarbij gegenereerd." Om te begrijpen wat cellen doen, bootst Dogterom ze met haar onderzoeksgroep na. „Voor fundamenteel onderzoek is het nodig om te begrijpen hoe iets werkt. Bijvoorbeeld bij kanker. Dat is een probleem van cellen die te snel delen. Als we dat begrijpen, is er de hoop dat we veel gerichter medicijnen kunnen ontwikkelen."
Het zijn wel onderzoeken voor de lange termijn, benadrukt ze. De prijs was voor haar een grote verrassing, zegt de wetenschapper. „Je geeft jezelf hier niet voor op", zegt Dogterom, die sinds enkele jaren in Zegveld woont. „Drie, vier wetenschappers uit heel Nederland, van alle vakgebieden, krijgen deze prijs. Het is de hoogste onderscheiding voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Echt een hele eer." De officiële uitreiking is in september.

Bron: AD Groene Hart 20 juni 2018

Na jaren gaat aanpak van Nijverheidsbuurt van start

ZEGVELD - In Zegveld is een begin gemaakt met de reconstructie van de Nijverheidsbuurt. Het riool wordt vernieuwd, de weg opgehoogd en er komt ook nieuwe straatverlichting.
De huidige omgeving lijdt onder flinke verzakkingen. Daarom komen in de nieuwe situatie piepschuimplaten onder het wegdek te liggen, die als fundering dienst doen. Deze moeten toekomstige verzakkingen tegengaan en wateroverlast voorkomen. Volgens de gemeente zijn er de eerste veertig jaar geen problemen meer. Al sinds 2015 is de gemeente met ondernemers op het terrein in gesprek over een grootschalige opknapbeurt. De reconstructie is opgedeeld in fases. Allereerst wordt een tijdelijke ontsluitingsweg aangelegd om het bedrijventerrein bereikbaar te houden.

Bron: AD Woerden 20 juni 2018

Proef boerderij wordt meetpunt van RIVM

MEIJE - Het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) aan de Oude Meije bij Zegveld heeft sinds kort een meetpunt voor ammoniak. Dit is ingesteld door het RIVM, dat in heel Nederland de luchtkwaliteit meet.
Het VIC (de vroegere proefboerderij Zegveld) is een 'achtergrond-station'. Dat wil zeggen dat het meetpunt op enkele honderden meters van de bebouwing is ingericht Het registreert nu ook de hoeveelheid ammoniak in de lucht. Deze meststof komt bijvoorbeeld uit drijfmest van de veehouderij vrij. Het meetpunt wordt vooral gebruikt om de meetpunten die midden in het Nieuwkoopse plassenge-bied liggen, te ijken.
Ammoniak zorgt ervoor dat bepaalde planten extreem gaan groeien, waardoor andere plantensoorten die een voedselarmer milieu nodig hebben, worden verdrongen. Dit probleem speelt ondermeer in de Nieuwkoopse Plassen en het omliggende veenweidegebied.
Vegetatie
Schrale weilanden zijn voor weidevogels als grutto en tureluur aantrekkelijk om te broeden. Door de gevarieerde vegetatie komen er veel insecten voor. Dat is belangrijk, want de kuikens eten de eerste periode alleen maar insecten. Verder is in een gevarieerd weiland meer dekking voor de broedende vogels en de jongen.

Bron: AD Groene Hart 18 juni 2018

Wandeling door schraallanden

DE MEIJE - Staatsbosbeheer houdt zaterdag vanaf 09.45 uur een excursie door de schraallanden langs de rivier de Meije bij Zegveld. De schraallandjes zijn nog grotendeels in de oorspronkelijke staat van zo'n 150 jaar geleden. Ooit was heel het Groene Hart bedekt met schrale graslanden. De schraallanden herbergen vogels, vlinders en planten zoals blauwe zegge, moerasviooltje en klokjesgentiaan. De gidsen van Staatsbosbeheer ontvangen de deelnemers om 09.45 uur in eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20 in De Meije. Om 12.00 uur zijn de deelnemers weer terug bij het café. De kosten, inclusief koffie of thee, bedragen 8 euro of 3 euro voor deelnemers tot 12 jaar. Honden mogen niet mee. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met vermelding van naam en nummer. https://staatsbosbeheer.nl

Bron: AD Woerden 15 juni 2018
Pin It