Akkoord over woningbouwproject na maandenlange gesprekken

Femke Rodenburg
Zegveld - Als het een beetje meezit, krijgt Zegveld er in 2020 38 woningen bij. Na een maandenlange pauze zijn de gesprekken tussen de gemeente Woerden en projectontwikkelaar Bolton hervat en ligt er nu een principeakkoord voor project Weidz. Een doorbraak durft Peter van Kranenborg van Bolton het wel te noemen. „Er is nog wel een voorbehoud, omdat de tennisvereniging verplaatst moet worden, maar de gesprekken daarover lopen al."
Als volgend jaar tennisvereniging Miland naar een plek naast voetbalvereniging Siveo '60 verhuist en het bestemmingsplan gewijzigd is, kan in 2020 gebouwd worden achter de kaasopslag van Vandersterre. Het project bestaat uit 7 sociale koopwoningen, 5 seniorenwoningen en 26 woningen in de vrije sector. „Rijtjeshuizen, hoekhuizen, twee-onder-eenkapwoningen en vrijstaande woningen", verduidelijkt Van Kranenborg.
De teamleider ontwikkeling bij Bolton verwacht een ruime belangstelling voor het project. „Bij een workshop in 2015 zat de zaal bomvol geïnteresseerden en er is veel vraag naar woningen in Zegveld." Dat laatste beaamt Zegvelder en raadslid Job van Meijeren (CDA). „Dit nieuws is een fantastische stap voorwaarts." Dat het zo lang duurde voordat de gemeente en Bolton een akkoord bereikten, heeft volgens Van Kranenborg verschillende redenen. Zo zou de lastige veengrond meespelen. „Om te voorkomen dat er in de toekomst problemen als verzakkingen ontstaan, gaan we eerst een grote laag veen afgraven", legt Van Kranenborg uit. „Daar brengen we een laag grond voor terug en die moet eerst inklinken voordat we gaan bouwen."

Bron: AD Woerden 22 december 2018

Bisschop doet kerststal cadeau aan de Milandschool

Op maandag 17 december zegende Mgr. Van den Hende de nieuwe kerststal die hij dit jaar aan de Milandschool heeft geschonken. Het is voor het vijfde jaar dat de bisschop op deze manier katholieke scholen bezoekt in de Advent en een beeldengroep voor de kerststal cadeau doet.
REGIO - "Met een kerststal kun je vertellen over Jezus. Je kunt vertellen over zijn geboorte op een manier waarop het bij de kinderen nog meer kan gaan leven", legt de bisschop uit. "Zo breng je het evangelie in de school." De werkgroep begroet iedereen die aanwezig is zoals kinderen van de school, parochianen en Pastoor Huub Spaan en opent de bijeenkomst met een gedichtje, daarna zingen alle kinderen een kerstlied.

De bisschop vraagt aan de kinderen welke beelden er in een kerststal horen. De belangrijkste zes beelden worden één voor één gebracht door kinderen die afgelopen zomer op Bisdomkamp zijn geweest. Met de kinderen doorloopt de bisschop aan de hand van de beelden het kerstverhaal. "Wat is het kleinste beeld?" vraagt hij. De vingers gaan omhoog: "Jezus." De kinderen weten dat Jozef en Maria naar Bethlehem moesten en dat er voor hen geen plek was in de herberg. Twee kinderen plaatsen Jozef en Maria in de stal. De os en de ezel zijn al in de stal aanwezig. De engel die de herders vertelt over de geboorte van Jezus wordt naast de stal geplaatst en daarna ook de herders. De koningen uit het verre oosten die de ster volgen naar de stal zijn nu gearriveerd. De bisschop vraagt waar je kindje Jezus nog meer kan liggen. Dan ziet één van de meisjes dat het kindje Jezus ook precies past in de armen van het Mariabeeld, zodat het kleinste beeldje uit de kerstgroep nu daarin een plekje krijgt. Met het zegenen van de beeldengroep worden deze méér dan zomaar beelden en zijn ze niet meer te vergelijken met iets waar je mee kunt spelen, zoals lego of tekenpapier. "We vragen God, dat deze beelden ons helpen om met Kerst altijd aan Jezus te denken en aan de boodschap dat Gods liefde en vrede belangrijk zijn voor de wereld."

"Deze beelden blijven hier op school, zodat we kunnen vertellen wat er met Kerstmis is gebeurd", vertelt de bisschop voordat hij de beelden zegent. "God is mens geworden en wil dicht bij ons zijn. Hij wil ons leren wat liefde en vrede betekenen."

Bron: Woerdense Courant 19 december 2018

Bisschop schenkt Milandschool beeldengroep voor kerststal

De Meije - Monseigneur Johannes van den Hende, Bisschop van het bisdom Rotterdam, zegende afgelopen maandag de nieuwe kerststal op de Milandschool in de Meije. De beelden in de kerststal zijn een geschenk van de bisschop en de kerststal zelf is gemaakt door één van de ouders van de leerlingen van de katholieke Milandschool. Het feit dat juist de 'kleine' Milandschool met circa zestig leerlingen deze beeldengroep in ontvangst mag nemen, wordt als een hele eer gezien.

Ouders, kinderen en parochianen uit de Meije waren uitgenodigd om de overhandiging en zegening van de beeldengroep door de bisschop bij te wonen, nadat de circa zestig kinderen samen een kerstlied hadden gezongen, nam de bisschop het woord. Hij stond naast de nieuwe kerststal, waarin nog enkele beelden ontbraken,d e bisschop vroeg de leerlingen: "Wat missen jullie nog in de stal?" De kinderen zeiden dat ze nog een herder misten, een koning, Jozef en Maria en natuurlijk Jezus en de kribbe. Samen met de kinderen doorloopt de bisschop aan de hand van alle beelden het kerstverhaal. Zes leerlingen brengen één voor één de ontbrekende beelden naar de kerststal.
ZEGENING
Nadat de beelden zijn geplaatst, spreekt de bisschop de kinderen toe: "We zegenen de Kerststal door deze te besprenkelen met gewijd water. Daarbij bidden we en vragen we God: Help ons om, wanneer we naar deze beelden kijken, dat we het kerstevangelie in ons hart sluiten, de liefde van God leren zien in Jezus en weten dat de Heer van ons houdt en wij mogen ook van hem houden." Vervolgens besprenkelt de bisschop de kerststal met de beeldengroep met het gewijde water en leest een stukje voor uit de Bijbel. Gezamenlijk wordt het Onze Vader opgezegd. Tenslotte spreekt bisschop Van den Hende zijn dank uit en vraagt de kinderen goed voor de beelden te zorgen.
Hij wenst iedereen heel mooie Kerstdagen.

Tekst en beeld: Edith Op de Woerd

Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk 19 december 2018

Truus Spruit verkoopt voor het laatst rundvlees op de Streekmarkt

Ruud F. Witte
Woerden/Zegveld - „Je merkt dat je ouder wordt", geeft de 66-jarige Zegveldse als een van de redenen om te stoppen. „Maar we merken ook dat mensen minder vlees eten. Ze komen voor kleinere aankopen. En onze vaste slachter Jan Voordouw in Woerden is gestopt. We moeten nu naar Maarssen toe. Dat is verder reizen en dus bewerkelijker."
Vlees van de eigen boerderij is het handelsmerk van Spruit. „Dat verkopen we niet alleen op de Streekmarkt, maar ook op de boerderij." Is de Streekmarkt bij uitstek de plek waar, in Spruits woorden, bewuste consumenten komen, de boerderij is net zo aantrekkelijk voor klanten. „Hier kunnen ze zien waar het vlees eigenlijk vandaan komt."
Al wonen Truus en haar man Theo sinds twee jaar 'op het dorp', ze praat nog over de boerderij alsof ze er nooit is weggeweest. „O, maar we komen hier nog elke dag hoor. Het is hier geweldig. De luchten, de stilte. Wat heeft een mens allemaal nodig?"
Landschap
„Dat willen we de mensen die hier komen ook laten zien. Ik zeg altijd dat we vlees verkopen, maar eigenlijk nog veel meer. Hier hoor je de kievit, de grutto. Je hoort de kikkers kwaken. Ik verkoop een product met landschap."
De boerderij aan de Dwarsweg telt 77 koeien. „Daar gaan we zorgvuldig mee om. Ze krijgen goed gras van ons land. Er komt geen kunstmest aan te pas. Zoals wij de koeien verzorgen, worden ze niet gauw ziek. We hebben dan ook nauwelijks antibiotica nodig."
Spruit is Woerdense van geboorte, heeft ook in de kaasstad op school gezeten en is, eenmaal getrouwd, in 1975 naar Zegveld gekomen voor de boerderij. „Eerst 3,5 jaar in een stacaravan en toen mijn schoonouders overleden, zijn we op de boerderij gekomen." Van de overstap van de stad naar het dorpse Zegveld/De Meije, heeft ze geen dag spijt gehad. „Ik hou van het sociale van een dorp. Mensen zijn hier met elkaar verbonden."
Ergens in 2003 werd de Streekmarkt Woerden bedacht door acteur Bram van der Vlugt, die zich al jaren inzet voor het behoud van het Groene Hart. „Mijn zes kinderen waren inmiddels in de puberteit, dus ik had er de tijd voor. Het leek me wel een uitdaging. Gewoon proberen. Op 9 augustus 2003 werd de Streekmarkt geopend met Bram van der Vlugt, Tweede Kamerlid Gerda Verburg en de Woerdense wethouder Marjolein Verburg. En daar was ik met mijn vriezertje vol eigen vlees, tasjes, een weegschaal."
Is de Streekmarkt nu niet meer weg te denken uit Woerden, in het begin was er wel tegenslag. Ondernemers hebben een rechtszaak gevoerd omdat de kramen op de Wagenstraat parkeerplekken inpikten. De Streekmarkt verhuisde naar een plek bij het kasteel en naar een doorgang naast de Petruskerk en is nu al jaren op het Kerkplein. „Eerst van 09.00 tot 13.00 uur en later tot 15.00 uur. Ondernemers vonden dat jammer want als wij weggingen 's middag werden de kramen afgebroken en het publiek dacht dat dan ook de winkels dicht gingen. Nu duurt de Streekmarkt tot 17.00 uur." Dat de Streekmarkt gewild is bij het publiek, komt volgens Spruit door de diversiteit in het aanbod. Niet alleen zuivel en ons vlees, maar ook bloemen, groente en fruit, goed brood. En de ondernemers zijn er trots op. Als Arjan Smorenburg over zijn appels gaat vertellen, begint hij te glimmen. En zijn appels glimmen zelf al." Dat allemaal gaat ze zeker missen als ze deze maand voor de laatste keer haar kraam leegruimt. „Natuurlijk ga ik de markt missen. Je hebt zoveel vaste klanten, Mensen met wie je een praatje maakt en de collega's natuurlijk. Er zal best een traantje vloeien. Het is toch het afscheid van een periode. Maar zolang ik gezond blijf, zal ik nog regelmatig naar de Streekmarkt gaan."

AD Woerden 15 december 2018

Leefbaarheid in het gedrang
'Bouwen in Zegveld is hard nodig'

Femke Rodenburg

Zegveld - Zegvelders zijn het uitblijven van woningbouw voor starters zat. Inwoners beginnen zaterdag een actie om de gemeente duidelijk te maken dat er snel gebouwd moet worden. 'Geen woningbouw is dodelijk voor de leefbaarheid van het dorp.' Een groep Zegvelders begint zaterdag een nieuwe actie voor woningbouw in het dorp. Bij supermarkt Coop worden handtekeningen ingezameld die tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Woerden aan het college van b en w worden aangeboden. „Om duidelijk te maken dat er snel huizen gebouwd moeten worden", legt Hans Loenen uit. Volgens de 56-jarige Zegvelder wacht het dorp al veel te lang op nieuwe huizen. „Acht jaar geleden is in De Milandhof gezegd dat er gebouwd gaat worden, maar er gebeurt niets."
Wegtrekken
Loenen vreest dat nog langer wachten dodelijk is voor de leefbaarheid van het dorp. „Je ziet nu al dat starters en jonge gezinnen wegtrekken naar Woerden. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor de aanwas van scholen en verenigingen, maar ook voor winkels." Dorpsgenoot en CDA-raadslid Job van Meijeren (28) beaamt de urgentie voor woningbouw. „Als die niet op gang komt dan gaat een hele generatie vrijwilligers straks weg." Hoewel Van Meijeren erkent dat het allemaal lang duurt, is hij blij dat er nu eindelijk schot zit in de bouwplannen voor de locatie van voormalig basisschool De Pionier. „De twintig zorgwoningen die daar over een jaar of twee komen, zijn cruciaal voor de doorstroom."
Verder heeft Van Meijeren goede moed dat bouwplan Weidz ook nog zo'n 35 tot 40 woningen kan opleveren. „Na een impasse van zes maanden zijn de gesprekken tussen de gemeente en projectontwikkelaar Bolton weer hervat."
De plannen zijn, mede door het uitplaatsen van tennisvereniging Miland en de verzakkende veengrond, flink vertraagd. „De gemeente verschuilt zich bij dit project achter de provincie en ontwikkelaar, maar er kan ook in de Kanis gebouwd worden dus waarom hier niet?", vraagt Loenen zich af.
Hoewel Loenen hoopt dat de handtekeningenactie effect heeft, is ook al nagedacht over een vervolgstap. „Langsgaan bij de provincie om daar het probleem aan te kaarten, want we willen duidelijkheid."
Ook Van Meijeren pleit voor duidelijkheid. „Want de ontevredenheid in Zegveld over het uitblijven van woningbouw zwelt aan."

Bron: AD Woerden 12 december 2018

Een woonhuis vol verrassingen

Bert van den Hoogen

De Rondweg bij Zegveld is een buitenbuurt waar nog enkele agrariërs actief zijn. De woning van Peter Frank Bruning is grotendeels ontworpen op het stramien van een boerenschuur die op dezelfde plek stond. Het is een architectonisch hoogstandje.
Het huis van Peter Frank Bruning is te bereiken via een betonnen pad om de woning en het erf van de buren heen. Dat benadrukt nog eens de afgezonderde ligging. Al bij de eerste vluchtige aanblik van het bouwwerk ontstaan er vraagtekens: is het voorste deel wel een woning en niet de schuur van de buurman? Is dat glazen deel een serre of een kas? Waar is de voordeur?
De helderrode voordeur blijkt aan het eind van het glazen deel te zijn, dat halverwege het langgerekte pand in één lijn overgaat in gesloten, Noors blauwgroene houten gevelbekleding en grotere, speelse vlakken van het pannendak.
Sober
Het komt sober en functioneel over, zoals een varkensschuur kan zijn. Binnen verandert de indruk al meteen. De andere lange zijde is namelijk aan alle kanten opengebroken. Een uitbouw in het midden is verhoogd en heeft veel glas, waardoor er van alle kanten licht binnenvalt. In dit deel ligt de vloer iets lager, door architect Jan Wijnbergen bedacht als zitkamer met open haard, waardoor het een eigen sfeer krijgt.
„Wijnbergen was de hoofdarchitect van het Leids Universitair Medisch Centrum en gewend aan degelijke kwaliteit. Dat zie je aan de massiefhouten deuren met zwaar deurbeslag en het materiaal van keuken en sanitair. Hij had ook oog voor details, zoals de nisjes in de muren." Bruning kan veel favoriete plekken aanwijzen. „Het ligt eraan wat ik doe In de woonkamer kan ik uren naar buiten kijken. Een boek lezen is heerlijk in die nis in de woonkamer. Schilderen doe ik graag in de serre of in de zitkamer. Boven op de vide kun je ver over de polders kijken."
Het waren niet eens die favoriete plekken waarom Bruning tien jaar geleden besloot om hier te gaan wonen. „Mijn vrouw Csöppi - ze is in 1956 uit Hongarije gevlucht - leefde toen nog, maar haar geestelijke gezondheid ging steeds verder achteruit. Wij woonden 26 jaar in een prachtige boerderij in Aarlanderveen, maar moesten vanwege haar gezondheid iets anders zoeken. We kozen voor deze plek vanwege de rust, de schoonheid en de sociale context. Wij woonden graag tussen boerenmensen. Zegveld, en zeker deze buurt, is wat dat betreft ontzettend prettig. Je wordt met rust gelaten, maar de buren zijn betrokken."
Mini-natuurgebied
Doorslaggevend was ook de buitenruimte. Het perceel van bijna een hectare kan gerust een mini-natuurgebied worden genoemd. Dat komt ook door de manier waarop Bruning ermee omgaat. „Je kunt het zo strak maken dat het een park of plantsoen is. Ik beschouw het meer als een natuurlijk bos. Er zitten ontzettend veel vogels en klein wild in."
Dat Bruning het huis nu te koop zet, is een weloverwogen keuze. Het huis was in 2010 uitgekozen vanwege de tanende gezondheid van zijn vrouw. Zij is in maart 2017 overleden en er is geen dwingende reden om te blijven. „Bovendien is de fundering niet voldoende. Ik heb bouwkundig onderzoek laten doen naar wat er hersteld moet worden. Daar is een kostprijs uitgekomen die in de verkoopprijs is verrekend. Door de werkzaamheden zal het huis zeker een paar maanden onbewoonbaar zijn. Ik moet op mijn leeftijd niet zo lang in een caravan gaan wonen. Dan kan ik beter nog één keer in mijn leven goed verhuizen."

NAGEDACHT

Uitzicht op bos, water en ooievaarsnest
Bij een rondleiding legt Peter Frank Bruning uit waar architect Jan Wijnbergen over heeft nagedacht. „Hier stond een varkensschuur. Wijnbergen wilde die fundering gebruiken voor de woning. De plattegrond van de schuur was erg eenvoudig, maar de architect voegde er allerlei speelse uitbreidingen aan toe. In de uithoek van de woonkamer is een glazen nis waar twee stoelen in passen. Vanaf die plek heb je prachtig uitzicht op bos, water en een ooievaarsnest. Vanuit de vide op de verdieping komt ook weer van vier kanten daglicht binnen. Op de zuidelijke hoek is een overdekt terras met prachtig uitzicht. In de slaapkamer is aan de noordkant een raam in een nis en een raam op het oosten. Vanuit de slaapkamer kun je via een glazen deur naar de serre."

Bron: AD Groene Hart 7 december 2018

Drie Woerdense genomineerden

WOERDEN - Drie Woerdense bedrijven zijn genomineerd voorde OKW Ondernemersprijs. BluePrint Automation, BRN Brandbeveiliging en Gasterij De Milandhof maken kans op deze eretitel. De genomineerden zijn, na stemming onder de leden, als besten uit de bus gekomen.

Bron: Woerdense Courant 5 december 2018

Een fiets (gewenst) voor Richard
Actie Kerstwens Woerden

Een fiets kiezen uit tientallen zo goed als nieuwe exemplaren, een testrondje rijden en hem dan zo mee naar huis mogen nemen. Die bof viel Richard van de Pol uit Zegveld ten deel, hem van harte gegund door Gerdi van Elk. Deze vrijwil-ligster uit Zegveld, coördinator bij NPV (hulp en steun voor de medemens) en bekend met de actie Kerstwens Woerden, diende een kerstwens in voor Richard van de Pol: Graag een reparatie voor zijn fiets, zodat hij weer vanuit Zegveld naar zijn werk in Woerden kan.

ZEGVELD - Maar aan de versleten fiets van Richard was weinig eer te behalen. Kerstwens Woerden vond bij De Terugwinning een duurzamere oplossing. Stichting De Terugwinning verzamelt en herstelt fietsen (o.a. via ANWB Kinderfietsenplan) en maakt voor mensen in armoede een eigen fiets mogelijk. Vanuit de missie dagstructuur te bieden, carrière- en opleidingsoriëntatie, arbeidstoeleiding en werknemersvaardigheden, vinden 20 mensen zinvol werk bij de fietsenwerkplaats op het voormalig Den Oudstenterrein aan de Utrechtsestraatweg. En Richard vond er zijn fiets.
Kleine moeite, groot plezier
Kerstwens Woerden is geinitieerd vanuit de gedachte de dagen voor kerst extra om te kijken naar de medemens. De actie roept mensen op een wens in te dienen voor een ander. Een ander die het nodig heeft omdat hij een moeilijke tijd doormaakt. Of iemand die het verdient omdat juist hij altijd klaar staat voor anderen. Met die wensen bevorderen we met elkaar het welzijn van anderen.
Kerstwens Woerden
Kerstwens Woerden wordt mogelijk gemaakt door Woerdense ondernemers en ondersteund door Gemeente Woerden. Heeft u ook een wens voor een ander? Gunt u een ander iets speciaals, of iets dat misschien heel gewoon is maar voor hem of haar niet vanzelfsprekend. Laat zien dat u oog hebt voor een ander en stuur uw wens voor een ander in. Dat kan tot donderdag 27 december 2018. Kleine moeite, groot plezier.

ZEND EEN KERSTWENS IN
Op veel plaatsen in Harmelen, Kamerik, Woerden en Zegveld is de flyer Kerstwens Woerden te vinden. Vul de flyer in en deponeer hem in de bekende kerstwens inzamelbakken bij de Jumbo supers, Emté Harmelen, de ijsbaan, de Bosrand of bij Ferm-Werk. U kunt uw wens voor een ander ook indienen op www.kerstwenswoerden.nl of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In januari hoort u of uw wens voor een ander een van de uitverkorenen is.

Bron: Woerdense Courant 5 december 2018

Drie bedrijven strijden om Woerdense ondernemersprijs

WOERDEN - BluePrint Automation, BRN Brandbeveiliging en Gasterij De Milandhof zijn genomineerd voor de OKW Ondernemersprijs Woerden.
De genomineerden zijn, na stemming onder de leden, als besten uit de bus gekomen. 'Opvallen' is het thema van de Ondernemersprijs die op 10 januari wordt uitgereikt. De drie Woerdense bedrijven die nu in de finale staan, weten de aandacht op zich te vestigen, zegt het bestuur van ondernemersvereniging OKW.
BluePrint Automation is in 1980 opgericht door Woerdenaar en visionair Bob Prakken. Hij ontwikkelde systemen voor flexibele verpakkingen. Directeur Martin Prakken geeft leiding aan drie fabrieken in Nederland en de VS en acht verkoopkantoren in Europa, China, Brazilië en Australië.
Jongste
BRN Brandbeveiliging is de jongste genomineerde: in 2014 begonnen de brandweermannen Bonne René van Ringelesteijn en Nico Langhout het bedrijf. Zij zijn specialist in het trainen van mensen (onder meer bedrijfshulpverlening) en het onderhoud van brandblus- en EHBO-middelen. Gasterij De Milandhof en Restaurant Spies & Spijs zijn gevestigd in Zegveld. Sinds enkele jaren zijn zij ook gastheer en -vrouw van de OKW Nieuwjaarsbijeenkomst. De Milandhof is een evenement- en horecalocatie waar de meest Uiteenlopende activiteiten plaatsvinden. Ook is het nog steeds een gemeente- en dorpshuis waar de Zegveldse gemeenschap samenkomt voor feesten, partijen, vergaderingen en borrels. Restaurant Spies & Spijs, in hetzelfde pand, werd twee jaar geleden geopend.
Op 10 januari wordt tijdens de OKW Nieuwjaarsreceptie bekendgemaakt wie ondernemersprijs in de wacht sleept.

Bron: AD Woerden 1 december 2018

 

Pin It