Gijs Kool
Zegveld/Woerden - Kabouters schieten 'als paddenstoelen uit de grond'. Ze nemen bezit van steeds meer gevels en hebben ook al een eigen Instagram-account. Wat is er aan de hand?
Mijntje de Leeuw (25) uit Zegveld heeft er ook een. Ze noemt haar kabouter Bakkerbaard. Met een flinke knipoog naar haar vader, dorpsbakker De Leeuw uit Zegveld. De avonturen van Bakkerbaard - met 150 Instavolgers - houden de gemoederen flink bezig, online én ook offline, weet ze.
„Door de coronamaatregelen moeten klanten buiten wachten en onlangs nog stonden twee mannen van in de zeventig zolang over kabouters te praten dat ze andere klanten voor lieten gaan, zo gezellig hadden ze het. Ongelooflijk hoe lang mensen over kabouters kunnen praten."
De Leeuw kocht online een kabouterdeurtje en schilderde deze in dezelfde kleuren als de voordeur van de bakkerij. Naast het groene voordeurtje, het brievenbusje en het lantaarnpaaltje staat er een klein trapje tegen de gevel van het kabouterhuisje. In het dorp zijn, sinds de komst van Bakkerbaard, meer kabouters komen wonen. En niet alleen in Zegveld; ze zijn ook steeds vaker te zien in Woerden, Driebruggen en in andere plaatsen in de regio.
Bladblazers
Het begon allemaal met kabouter Frans uit Woerden. Hij is sinds anderhalfjaar zo'n beetje de 'oerkabouter' in de Woerdense regio en is te vinden bij de Woerdense Marcha Kortekaas. Haar man Dave is een van de mensen die het kleine Rietheater runt in de Franse Steeg. Laat dat nou de plek zijn waar Frans al anderhalf jaar onverstoorbaar woont, ondanks het gevaar van bladblazers en onkruidbranders.
„Frans is vaak op pad met z'n kruiwagen de natuur in, dus hij niet zo vaak thuis", vertelt Marcha met een knipoog. „Hij krijgt veel aandacht en heel kleine kaartjes waarop zijn naam staat geschreven. Ook krijgt hij hele kleine cadeautjes."
Dat komt goed uit, want de kabouter wordt vaak bestolen in zijn steeg. „Dat gebeurt altijd 's nachts. Het zullen de trollen zijn", verzucht Marcha, die het kabouterdeurtje van Frans bij Flying Tiger kocht. „Sommige winkels die kerstspullen verkopen, hebben ze ook. Maar je kunt ze natuurlijk zelf maken. In de Sint-JanSteeg (daar woont kabouter Jan, red.) is een deur gemaakt van potloodjes, dat is super-schattig."
In het afgelopen jaar kreeg kabouber Frans - 683 volgers op Instagram tientallen mede-kabouters in Woerden, waaronder zijn vriendinnetje Emma aan de Emmakade, die goed is voor 329 volgers.
Community
Er is zelfs onlangs een wandeling langs alle kabouterhuisjes in Woerden uitgezet voor kabouterfans die dle huisjes willen ontdekken. „Het is een community geworden. Op Instagram zijn ze via #stadskabouter-woerden te volgen", legt Marcha uit. Er zitten echt pareltjes bij. Het zijn kabouters die met liefde en zorg hun huisje bijhouden." Volgens Marcha is de kabouterpopulariteit niet per se door 'corona-verveling' te verklaren.
„Al voor corona waren er Woerdenaren druk bezig met kabouters. Ik denk dat ze gewoon heel goed gedijen in Woerden. Dat krijg je in zo'n leuke stad." Bij het Rien Poortvlietmuseum kunnen ze trots zijn op de Woerdenaren die zo goed zorgen voor de familieleden van de creaties van de beroemde schilder en tekenaar. Rien Poortvliet maakte samen met Wil Huygen de kabouter-standaardwerken Leven en werken van de kabouter en De oproep der Kabouters, boeken die zeer populair werden.
Marcha Kortekaas: „Poortvliet schreef: 'Mensen die nog nooit een kabouter hebben gezien, hebben niet goed gekeken." De tekenaar, die in 1996 overleed, had vast nooit kunnen bevroeden dat de bladblazer en de onkruidbranders de grootste vijanden van de kleine kereltjes zouden worden.
Jan van Ommen
Nieuwkoop - We zijn tien jaar procederen en honderd rechtszaken verder. En nog altijd sleept het conflict tussen B&B, atelier- en beeldentuin De Blauwe Meije en een aantal buren zich onverdroten voort, zo bleek gisteren bij de Raad van State.
De rechtszaak ging deze keer onder meer over de plaatsing van een paar blauwe P-borden. De gemeente Nieuwkoop legde een dwangsom aan Blauwe Meije-uitbaatster R. de Boer (Freeheart BV) op, omdat het voor automobilisten niet duidelijk zou zijn dat ze achter op het terrein moeten parkeren.
Volgens De Boer is dat wel duidelijk, maar de gemeente en de buren - die al jaren met De Boer overhoop liggen - vinden van niet. Tijdens de rechtszitting kregen de partijen verschillende foto's van de borden uit diverse hoeken te zien.
„Als ik als automobilist uit de Middenweg kom zie ik eerst een P-bord met pijl naar links en dan zie ik een P-bord met pijl omhoog. Dan rij ik toch door naar achteren denk ik", zei rechter en staatsraad Ralph Pans. Volgens De Boer is dat ook zo.
Verwarrend
De gemeentewoordvoerder van Nieuwkoop zag het iets anders. „Het is verwarrend want als je linksaf bent geslagen zie je het andere P-bord niet meer en gaan mensen toch weer langs de dijk parkeren. Maar dat moet op het achterterrein van De Blauwe Meije."
En zo ging het nog een uurtje door tijdens de rechtszaak in Den Haag. Uitbaatster De Boer vindt het na ruim honderd rechtszaken eigenlijk wel welletjes. Zij vroeg aan de hoogste bestuursrechter om de gemeente Nieuwkoop eens flink op de vingers te tikken en de buren het voortdurend procederen onmogelijk te maken.
Volgens De Boer is het duidelijk dat de gemeente Nieuwkoop al die jaren alleen maar tegenwerkt en bovendien met meerdere maten meet.
Behandeling
„Sinds 2015 hebben wij geprobeerd om met de burgemeester in gesprek te komen. Dat is nog altijd niet gelukt. Maar als tv-programma Crisis in de Tent langskomt staan b en w gelijk vooraan en verlenen direct een vergunning aan een zomercamping in de buurt.
Dat is ongelijke behandeling, want wij vragen al jaren om vergunningen en als we dan een vergunning krijgen, staat die vol met beperkingen, veel meer dan andere ondernemers krijgen. En dat alleen maar omdat de gemeente vrij spel geeft aan een buurman die voortdurend en tegen alles bezwaar maakt", zei De Boer.
De gemeentewoordvoerder wilde geen commentaar geven op het betoog van De Boer tijdens de rechtszaak in Den Haag. De raadsvrouw van de buren zei dat de visie van De Boer haar eigen beleving van de werkelijkheid is. „Wij hebben een andere beleving van die werkelijkheid."
Overlast
De bijkans onoplosbare burenruzie draait vooral om het theehuis met buitenterras, waar veel fietsers langs de Meije even wat bijkomen, wat drinken en eten en daarna een rondje door de beeldentuin lopen.
Volgens de buren levert dat te veel overlast op en moet er paal en perk aan worden gesteld. Volgens De Boer legt de gemeente Nieuwkoop De Blauwe Meije veel meer beperkingen op - zoals bijvoorbeeld wat de openingstijden van het terras betreft - dan andere, vergelijkbare ondernemers in de buurt. Een extra complicatie is dat het perceel van De Boer in twee gemeentes en provincies ligt, de beeldentuin en het terras liggen in Nieuwkoop (ZH) en het atelier, B&B en de woning aan de Utrechtse zijde van de Meije. Hoe dan ook, de Raad van State buigt zich de komende weken weer eens over het zoveelste dwangsom- en handhavingsdossier rond De Blauwe Meije en doet daarna uitspraak. Overigens nog niet over de beperkte openingstijden van het terras, daarover volgt nog een aparte procedure.
WOERDEN - Door alle maatregelen en onzekerheden kan Zegveld Wintert 2021 niet doorgaan. "We hadden de geslaagde winterdag van afgelopen jaar graag een vervolg gegeven, maar dat is helaas niet mogelijk laat de organisatie weten. "Ook na het tweede afgelaste evenement rekenen we op begrip en zien we jullie graag in goede gezondheid bij ons volgende evenement Zegveld Zomert 2021!"