Na drie jaar kan het hardloopevenement weer plaatsvinden. Deze vierde editie begint 13.30 uur en bestaat uit een kidsrun over 1500 meter, de 5 kilometer en 10 kilometer. De start is midden in het dorp Zegveld, aan de Middenweg (tussen Milandhof en supermarkt Coop). Op de website staat alle verdere informatie. Voorinschrijving is mogelijk én gewenst. Dat kan via de website: www.rondjezegveld.nl.
door Kirsten Bliekendaal
In Nepal zijn ze nog nooit geweest en ze vliegen op het gevaarlijkste vliegveld ter wereld. Miranda de Jong, Patricia Boer, Mario Bremmer en Yvonne Wennekers houden wel van een uitdaging. In maart trekt het viertal naar de hoogste berg ter wereld. 'We weten wat hoogteziekte is'.
Langer dan gewild konden de Crazy4, zoals Miranda, Patricia, Mario en Yvonne uit Woerden en omgeving zichzelf noemen, zich voorbereiden op hun uitdaging in maart. Hun reis naar Nepal werd vanwege corona een aantal keer uitgesteld. "We hebben daardoor een groot deel van het Pieterpad kunnen lopen als voorbereiding", zegt Yvonne. "In één weekend liepen we zo 60 kilometer weg." Want zonder kilometers in de benen de hoogste berg ter wereld beklimmen is niet heel handig weet het stel. "Nou ja, beklimmen", corrigeert Miranda. "We gaan naar de voet van de berg, het basecamp."
Uitdagingen
"We hebben elkaar leren kennen toen we de Kilimanjaro (5895 meter) beklommen. Dat was in 2017", zegt Mario. "Sindsdien doen we vaker van dit soort uitdagingen met z'n vieren. Zo blijven we fit, het is gezellig en we hebben elke keer een doel en iets leuks om naar uit te kijken." Het idee voor Mount Everest Basecamp kwam van Yvonne. "Het is een aansprekende berg en niemand van ons is ooit in Nepal geweest. We proberen graag nieuwe dingen uit." Miranda: "Van het land zelf weten we niet veel." Een bewuste keuze. Yvonne: "Ik wil niet te veel weten, ik laat het liever op me afkomen." Mario: "We vliegen vanuit Kathmandu met een vliegtuigje naar blijkbaar het gevaarlijkste vliegveld ter wereld."
Dat betekent niet dat ze zich niet hebben voorbereid op het wandelen zelf. "Nee, dat nemen we serieus. Voor de Kilimanjaro hebben we zelfs hoogtetraining gedaan. Maar nu niet. We weten wat hoogteziekte is en hoe het te herkennen."
Vocht
Miranda: "Je houdt ook vocht vast op die hoogte. Bij terugkomst vanaf de Kilimanjaro waren we allemaal opgezwollen als een soort Sponge Bob. Daar hebben we maar geen foto's van gemaakt."
Om de hoogte maken de vriendinnen zich dan ook niet al te druk. "Het is meer dat we maar tien kilo mee kunnen nemen in onze tassen de berg op", zegt Patricia. "Dat is een grotere uitdaging. En ook het eten, je wilt absoluut niet ziek worden onderweg. Ik heb zelfs een vaccinatie tegen buiktyfus gehaald."
Vanwege haar werk bij Habitat for Humanity weet Patricia dat Nepal wel wat steun kan gebruiken in de vorm van geld en middelen. Het is de reden dat ze hun reis niet alleen voor zichzelf lopen. "Ik heb een donatiepagina geopend op bouwmee.habitat.nl, zodat mensen kunnen doneren. Ik hoop 5364 euro op te halen, net zoveel euro's als de hoogte van het basecamp." Het geld wordt door Habitat for Humanity verdeeld onder projecten in Nepal en Oekraïne.
In totaal lopen de vier twee weken, totdat ze hun eindpunt bereiken: de voet van de Mount Everest. "Als we het halen is het eerste wat we doen een foto maken, denk ik", zegt Yvonne. Patricia: "En terug in Kathmandu vooral douchen, want dat zal onderweg niet veel kunnen." Zodra ze weer voet in Nederland zetten heeft het viertal al weer andere plannen in het verschiet. Miranda: "Je krijgt haast keuzestress van de wandelmogelijkheden overal. Maar Het lijkt ons gaaf om een deel van de Portugese camino te lopen of op expeditie naar de Noord Kaap. Maar eerst naar Nepal."
ZEGVELD - ‘Zegveld Zomert’ vindt dit jaar plaats op zaterdag 2 juli. Dat is door de Culturele Stichting Zegveld (CSZ) bekendgemaakt. Het grote veld aan de Clausstraat is inmiddels in gebruik, dus het dorpsevenement gaat weer terug naar de oude locatie: de parkeerplaats naast De Florijn. Bezoekers kunnen op de dag genieten van allerlei attracties, activiteiten voor jong en oud, een hapje en een drankje en muziek.
De Blauwe Meije straks niet meer vrij toegankelijk
Femke Rodenburg
Nieuwkoop/Woerden - Buitenplaats De Blauwe Meije is verkocht. De locatie, met nu nog een beeldentuin, galerie, terras en bed and breakfast, wordt straks een besloten locatie.
Eigenaren Rebecca de Boer en Juerd van der Burgt zijn begonnen aan hun laatste twee maanden bij De Blauwe Meije. Na bijna twaalf jaar hebben zij de bijzondere locatie op de gemeentegrens van Woerden er Nieuwkoop verkocht. „De kogel is door de kerk”, zegt De Boer. „Buitenplaats De Blauwe Meije krijgt nieuwe jonge bewoners die met liefde voor de locatie gaan zorgen.” De nieuwe eigenaren willen een trainingscentrum beginnen waardoor de locatie straks besloten is. Tot en met 1 mei kunnen bezoekers in de weekenden en op afspraak nog langskomen voor de zelfgebakken appeltaarten, laatste exposities en natuur.
„We houden vanaf nu sale”, vertelt De Boer. „Overal komen prijsje op te staan en kan direct worden meegenomen.” De Boer en Van der Burgt, al jaren juridisch in de clinch met de buren, gaan dichter bij hun kinderen en kleinkinderen wonen „Dat kan niet als je 8 maanden per jaar 7 dagen per week werkt.”
Rik Sneijder
Zegveld - Zeker drieduizend rode Amerikaanse rivierkreeftjes zitten er in deze sloot, weet Leen de Leeuw, doelend op een watergang op het land van boer Spruit. Hij en andere boeren in Zegveld hebben veel last van deze exoten.
Boeren in Zegveld doen hun best de flora en fauna in en rond hun sloten te verbeteren, maar de uitheemse rode sloper doet al hun inspanningen teniet, zo klinkt het. De Amerikaanse rivierkreeftjes in de polders bij Zegveld voelen zich daar thuis.
De slootkanten zijn zacht en dat maakt het uitstekend toeven. De beesten graven er gangen en holen in. Her en der kalven deze slootkanten dan ook af en vallen er stukken grond in het water. Kleine gaten net boven de waterspiegel verraden de ingangen. Het zijn er niet een paar, maar vele honderden.
De Leeuw wijst naar het water in de sloot langs de Dwarsweg in Zegveld. „Zie je dat wolkje onder water? Daar zijn de rode Amerikaanse rivierkreeften aan het woelen. Ze vreten alles op wat ze tegenkomen en veroorzaken met hun gewoel troebel water”, zegt hij.
De Zegvelder staat op het land van boer Koen Spruit. „Hier valt het nog mee, maar bij mij even verderop is het nog veel erger.” Spruit en De Leeuw vinden dat er nu echt wat moet worden gedaan om de overlast van deze rode exoten een halt toe te brengen.
Zo’n vijftien jaar geleden werd er weleens een rode Amerikaanse rivierkreeft gesignaleerd, maar toen was er absoluut geen sprake van een plaag, zeggen de mannen. Sinds ongeveer 2010 komen de uit-heemse rakkers echter veelvuldig voor in de sloten in het veenweidegebied.
„Het is zó jammer dat die beesten werkelijk alles op- of aanvreten”, zegt Koen Spruit. Het plantje krabbenscheer is niet meer te vinden. Opgegeten. Daarmee verdwijnen ook insecten als libellen en vo-gels. Het leven is, op de rode Amerikaanse rivierkreeften na, langzamerhand wel uit de sloot, zegt hij.
„Wij doen hier in Zegveld als boeren enorm ons best om de biodiversiteit te verbeteren. We maaien de slootkanten niet meer en met het bemesten van het land blijven we ruimschoots uit de buurt van het water, zodat er geen meststoffen in de sloot kunnen komen. En dan zie je dat zo’n exoot al ons werk tenietdoet. Wij hopen natuurlijk dat er iets tegen deze plaag gedaan kan worden”, zegt Spruit.
Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Met een groot schepnet door sloten en vaarten gaan is geen oplossing. Daarmee vang je voornamelijk de volwassen beesten, maar zo kunnen de kleintjes verder groeien en zich voortplanten. De jonge dieren ontsnappen aan de netten. Daarnaast levert het vangen van de kreeftjes een juridisch probleem op.
Maarten Hoetmer is als ecoloog verbonden aan het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Dit waterschap doet onderzoek naar de bestrijding van deze soort uitheemse rivierkreeften. Tot nu toe is nog niet duidelijk wat de beste methode is, zegt hij.
Visserijwet
De verantwoordelijkheid voor die rivierkreeften ligt bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Hoetmer: „Juridisch is het niet mogelijk ze te vangen, Kreeftenvangst valt onder de visserijwet. Je mag als individu geen rode Amerikaanse rivierkreeften vangen, tenzij je de beestjes natuurlijk terugzet.”
Ondertussen plant de pakweg 10 centimeter grote rivierkreeft zich lustig voort en lijkt het probleem voor de Zegvelders alleen maar groter te worden. Hier hebben wij geen antwoord op, zegt een moedeloze Spruit. „Het vangen van muskusratten is succesvol en wij zijn inmiddels bedreven vangen van mollen, maar hier is geen kruid tegen gewassen.
Kirsten Bliekendaal
Stop, niet weggooien die trui! Ben je uitgekeken op je garderobe, maar is jouw kleding nog niet versleten? Dan heeft Ester van Bemmel een leuke oplossing.
Ester is in Zegveld de zogenoemde Ketting Kledingruil gestart. Dat is een tas met gedragen kleding die van dorpsgenoot naar dorpsgenoot gaat. Ook in Woerden gaat er een aantal tassen rond. "Kleding die je niet meer draagt, kun je in de tas stoppen en je haalt eruit wat je leuk vindt", zegt Ester. "De tas geef je vervolgens door aan de volgende." In oktober riep Ester haar dorpsgenoten op om mee te doen aan de zogenoemde ketting kledingruil. Inmiddels gaan er drie tassen het dorp rond. Ook in Woerden bestaat het initiatief.
De ketting kledingruil is bedacht door Nichon uit Amsterdam. Zij vond het jammer dat we in quarantainetijd niet meer naar de kledingruilbeurzen konden gaan. Ik had al eerder van haar actie gehoord en dat sprak mij aan."
Online
Ester heeft er een sport van gemaakt om leuke tweedehands kleding en spullen te vinden op marktjes, Marktplaats en in kringloopwinkels. "Maar in de afgelopen periode waren er geen kledingmarkten en zocht ik alles online." Het grote nadeel van online is alleen dat je de kleding niet kunt passen.
Ze besloot te onderzoeken of haar dorpsgenoten iets voelen voor de ruiltas met kleding. "Je hebt wel meer dan twintig mensen nodig die meedoen, anders krijg je de tas veel te vaak terug." In januari had ze genoeg deelnemers en stuurde ze de eerste drie tassen op pad. "Het is de bedoeling dat de tas maximaal drie dagen bij iemand blijft staan. Dan heb je de tijd om er kleding in te stoppen en te passen."
Grappig
In de tassen mag alles wat nog draagbaar is worden gestopt. "Nu is het alleen dameskleding wat rondgaat, maar je kunt er ook schoenen en accessoires bij doen." De kans dat je de buurvrouw tijdens het boodschappen doen in jouw kleding ziet is aanwezig volgens Ester. "Dat is wel een dingetje. Zeker in een kleiner dorp is die kans er, dat moet je niet erg vinden. Ik vind het wel grappig." Behalve dat je zonder schuldgevoel je garderobe kunt aanvullen, heeft de kledingtas ook andere voordelen. "Het is duurzamer en vooral ook goedkoper dan nieuwe kleding." Het is zelfs zo dat Ester schrikt van de nieuwprijs van kleding en spullen sinds ze vooral tweedehands koopt.
"Ik doe het niet per se vanuit duurzaam oogpunt. Ik vind het zoeken naar tweedehands spulletjes gewoon heel leuk om te doen. Als ik iets nieuws nodig heb, kijk ik eigenlijk altijd eerst op Marktplaats of ik het daar kan vinden."
Uit de ruiltassen heeft ze zelf nog niets gehaald. "De tassen zijn nog niet bij mij teruggekomen. Ik ben wel benieuwd of het kledingstuk wat ik erin heb gedaan eruit is gehaald." Wie aan de kledingruil in Zegveld mee wil doen kan zich aanmelden bij Ester via een berichtje op haar eigen Facebookpagina 'Ester van Bemmel.' Belangrijk is wel dat je in Zegveld woont. "Anders moet je te ver fietsen met de tas."
Designerkleding
Woon je niet in Zegveld, zoek dan via Facebook of er een groep in jouw dorp of stad actief is. Het Ketting Kledingruilinitiatief groeit hard en is in steden in bijna het hele land te vinden. Er gaan in verschillende steden ook speciale kledingruiltassen rond, bijvoorbeeld met grote maten of met alleen designerkleding.
Deze pagina is samengesteld onder verantwoordelijkheid van de redactie van indebuurt. Neem bij vragen of opmerkingen contact op met indebuurt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.