MEIJE - Op drie plaatsen in de Meijegraslanden zijn door Natuurmonumenten gebieden ingericht met kruiden- en faunarijk grasland, vochtig weidevogelgrasland, rietmoeras en blauwgrasland. Op 14 augustus 2023 is begonnen met de inrichting van deze nieuwe natuur. De inrichting hiervan is nu klaar.
De Meijegraslanden maakt deel uit van het Natuur- netwerk Nederland (NNN) en is een belangrijke schakel in de verbinding tussen de Reeuwijkse en Nieuwkoopse plassen. Een van de doelen is dat dieren zoals de otter zich makkelijker tussen de natuurgebieden kunnen verplaatsen. "Met de nieuwe natuur versterken wij de biodiversiteit waardoor verdwenen soorten, zoals de zeldzame roerdomp weer te horen is in de Meijegraslanden," aldus Pauline Mulder van Natuurmonumenten.
Tijdens een veldbezoek kwamen de betrokken bestuurders de nieuwe inrichting bekijken en kregen zij van Natuurmonumenten, die verantwoordelijk is voor de inrichting, tekst en uitleg. Hans Schouffoer, hoogheemraad bij Rijnland, ziet de voordelen van de nieuwe inrichting van het gebied. "Het verhogen van het waterpeil draagt bij aan het tegengaan van bodemdaling van de veengronden. Daarnaast biedt het kansen voor natuurontwikkeling. Het beperken van de voedselrijkheid draagt bij aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit en de biodiversiteit en zorgt daarmee voor een gezonder ecosysteem," aldus hoogheemraad Hans Schouffoer.
LANG PROCES
De totstandkoming van de natuurinrichting in de Meijegraslanden ging niet vanzelf. Decennialang waren er discussies over de toekomst van de Meijegraslanden. In 2015 kwam er een gebiedsakkoord tussen de provincie, Natuurmonumenten en gebiedsstichtingen (twee belangenpartijen van bewoners van de Meije en één belangenpartij van grondgebruikers). Daarin zijn afspraken vastgelegd over de inrichting van 45 hectare nieuwe natuur.
Gedeputeerde Berend Potjer is blij dat na vele jaren van intensieve gesprekken de natuurinrichting is voltooid en ook wethouder Ines de Ridder van de gemeente Nieuwkoop is tevreden met de resultaten. "Er speelden veel verschillende belangen in het gebied. Door intensieve gesprekken met omwonenden en agrariërs is het ontwerp aangepast en werd ook tegemoetgekomen aan de agrariërs, die grond van Natuurmonumenten pachten."
ZEGVELD - KTC Zegveld, de proefboerderij in Zegveld die focust op veenweide gerelateerd onderzoek, viert vrijdag 20 september zijn 10-jarig
bestaan met een open dag.
KTC Zegveld wil op de open dag samen met zijn (kennis)partners een mooi programma neerzetten, vertelt directeur Jasper Beek. “De veenweiden staan voor grote uitdagingen, nu en in de toekomst. De koe moet in de wei blijven, de druk op het landschap moet worden verminderd en er moet een goed toekomstperspectief zijn voor de boer.” Het kenniscentrum is gericht op een duurzame melkveehouderij in het veenweidegebied. Beek: “We zetten ons volop in voor zaken die in het gebied actueel zijn en waar boeren, grondeigenaren en bewoners elke dag mee te maken hebben. Dat doen we door het uitvoeren van onderzoek naar bodemdaling, waterkwaliteit, bemesting, biodiversiteit, grondwaterstanden, broeikasemissies en energietransitie. Deze onderzoeken worden op de open dag toegelicht.” Daarnaast kunnen de bezoekers kennis maken met een tweetal bedrijfsconcepten: de hoogwaterboerderij en het extensieve natuurbedrijf. Het idee achter deze systemen is om te kijken of het economisch mogelijk is een bedrijf te laten draaien op een hoog grondwaterpeil met aangepaste beheervoorwaarden. Verder zijn er plannen voor de ontwikkeling van een veenweidencampus, waar gebiedsgerichte kennis wordt ontwikkeld, gefaciliteerd en gedeeld. De focus ligt daarbij op het verduurzamen van en toekomst bieden aan de veenweiden en de agrarische sector, waarbij de melkveehouderij een belangrijk onderdeel is en blijft van het Groene Hart. De campusplannen worden tijdens de dag gepresenteerd aan het publiek.
De open dag wordt gehouden van 11.00 tot 16.00 uur op het terrein van KTC Zegveld, Oude Meije 18 in Zegveld. Gedurende de dag wordt een aantal rondleidingen gehouden langs verschillende projecten en onderzoeken.
ZEGVELD - In de Voorhof aan de Hoofdweg 48 in Zegveld is zaterdag 14 september van 09.00 tot 12.00 uur een najaarskinderkledingbeurs. Naast kinderkleding en schoenen bestaat het aanbod uit binnen- en buitenspeelgoed, kinderboeken, spelletjes, puzzels, positiekleding en babyspullen. Betalen kan zowel contant als met de pin. www.kinderkledingbeurszegveld.nl
door Harrie van Opstal
Woerden/Gouda - Hoe graag ze het ook zouden willen, inzameling van luiers in alle gemeenten in het Groene Hart zit er voorlopig niet in. Er is te weinig verwerkingscapaciteit. En dat terwijl de proefneming in West-Utrecht veelbelovend is.
Regelmatig slepen met een zak volle luiers naar de verzamelcontainer verderop in de straat? Valt reuze mee. Volgens Linda van Amerongen uit Zegveld is het prima te doen. „De zak gaat twee keer per week in de bakfiets mee naar de verzamelcontainer. Gewoon in ons reguliere rondje.”
De tweeling Cas en Janna van Linda en echtgenoot Dirk-Jan is inmiddels druk bezig zindelijk te worden. Dus geleidelijk gaat het gezin buiten de doelgroep vallen. „Maar we zijn zeer tevreden. Het scheelt zóveel in de grijze bak.”
Verzamelcontainers
Het mag een wat buitenissige manier van recycling mét een luchtje zijn. Maar met het uitgedachte systeem is deze stroom restafval goed te hergebruiken. Her en der in woonwijken zijn in 2022 speciale verzamelcontainers geplaatst die je met de afvalpas kunt openen. Gezinnen met jonge kinderen gooien daarin de gebruikte luiers. Ook incontinentiemateriaal mag erin.
Die luiers (landelijk 15.000 ton) gaan vervolgens naar het verwerkingsbedrijf ARN in Weurt bij Nijmegen. Daar worden op hoge temperatuur de herbruikbare plastics uit een luier gescheiden van de poep en plas. De plastics worden verwerkt tot kunststof korrels. De rest gaat een vergistingsinstallatie om er biogas uit te winnen. Dit gas is gelijkwaardig aan aardgas.
In Woerden staan tien luiercontainers waarin per week 244 huishoudens ongeveer 1500 kilo aan luierafval doen. Oudewater (dat samenwerkt met Woerden) heeft 6 containers beschikbaar waar 97 huishoudens 900 kilo in verzamelen. Ook Montfoort heeft op diverse plekken, waaronder de gemeente- werf, containers staan. De Ronde Venen onderzoekt nog of inzameling van zowel wegwerp- als wasbare luiers is op te zetten, vertelt een woordvoerster.
De ervaringen zijn ‘bemoedigend’, laat de woordvoerster van Woerden weten. „En uit een enquête blijkt dat de gebruikers ook enthousiast zijn. De gebruikte containers werken naar behoren en zitten doorgaans goed vol.” Was de proef in eerste instantie voor twee jaar, inmiddels loopt deze ‘voor onbepaalde tijd', aldus Woerden.
Ondanks dit succes is uitbreiding niet snel te verwachten. Inzamelaar Cyclus had najaar 2022 al een uitgewerkt plan of businesscase aan de deelnemende gemeenten in de Rijnstreek en Midden-Holland aangeboden. Maar daar stokt het vooralsnog, laat een woordvoerster van Cyclus weten. „Uit deze eerdere verkenning kwam het gebrek aan verwerkingscapaciteit naar voren. Dat was een belangrijke reden om geen uitvoering aan de plannen te geven.”
Maar het bedrijf zit op het vinkentouw. In de regio Amsterdam heeft verwerkingsbedrijf De Meerlanden plannen voor een tweede recyclingfabriek (na ARN) van Nederland. Die zou 25.000 ton per jaar kunnen verwerken. ARN in Nijmegen broedt ondertussen op uitbreiding.
De woordvoerster van Cyclus: „Wij volgen die ontwikkelingen met veel belangstelling. Want het zou mooi zijn om deze afvalstroom van het restafval te kunnen scheiden. Een grove schatting leert dat afzonderlijke luierinzameling in ons verzorgingsgebied 2000 ton per jaar scheelt. Zeker in gemeenten waar je betaalt voor restafval scheelt het de burger geld.”
Navolging
Ook Linda van Amerongen uit Zegeld hoopt dat de proef op enig moment navolging krijgt. „Je merkt het verschil in de grijze bak enorm. Zetten we, vóórdat de aparte inzameling begon, de kliko eens maand buiten. Nu is dat sporadisch misschien eens per drie of vier maanden. Ik hoop voor jonge en toekomstige ouders dat dit project navolging krijgt.”
ZEGVELD - Een houten loopplank onder een brug bij het Nespad moet ervoor zorgen dat otters voortaan veilig de Milandweg in Zegveld over kunnen steken.
De otterpassage nabij de Kamerikse Nessen is aangelegd door de gemeente Woerden, op verzoek van Natuurmonumenten. Boswachter John Pietersen is er blij mee. “Otters houden er niet van om onder bruggen te zwemmen en steken daarom lopend de weg over, met alle gevaren van dien.”
Kwart sneuvelt door verkeer
Dat het regelmatig mis gaat, ondervond Pietersen deze ochtend nog toen hij een dode otter moest ophalen langs een weg in Noorden. “Jaarlijks sneuvelt een kwart van de otters door het drukke verkeer. Je zal met een otterpassage echt niet elke aanrijding voorkomen, maar dergelijke voorzieningen zorgen er wel voor dat de overlevingskansen van otters toenemen.”
Toen het verzoek van Natuurmonumenten binnenkwam bij de gemeente Woerden, bleek dat de aanleg van de loopplank goed te combineren was met andere werkzaamheden. “De oevers rond de brug waren op vier plekken verzakt”, vertelt wethouder Roy Luca (natuur en openbare ruimte). “Er is nieuwe beschoeiing aangebracht die hoger is zodat otters niet de oevers op kunnen klimmen. De hoop is dat ze de loopplank onder de brug gaan gebruiken.” Er is een wildcamera geplaatst om dat te checken.
Steentje bijdragen
Luca is ‘apetrots’ op de otterpassage, de eerste in de gemeente Woerden. “Het biedt otters uit de Nieuwkoopse plassen en De Meije de kans om de Milandweg op een veilige manier te passeren om verder het gebied in te trekken. Het is mooi dat wij ons steentje bij kunnen dragen aan de bescherming van deze toch bijzondere diersoort.”
Er ligt nog een verzoek voor een tweede otterpassage, iets verderop bij de kruising met de Oude Meije. Volgens stadsecoloog Ilse Jonker is die wat moeilijker te realiseren. “Er ligt daar een duiker die bij hoogwater vol staat met water. Bovendien ligt die op het grondgebied van Nieuwkoop, maar we gaan ze zeker benaderen.”
De otter voelt zich thuis in het moerasgebied en de rietlanden rondom De Meije. Dat komt volgens boswachter John Pietersen door de goede waterkwaliteit en de visstand. Het waterroofdier keerde in 2013 terug in de Nieuwkoopse Plassen en weet sindsdien zijn leefgebied stukje bij beetje uit te bereiden. Jonge otters zijn na een jaar zelfstandig en worden door hun ouders verjaagd. “Dan gaan ze op zoek naar een geschikt territorium”, legt Pietersen uit. Otters leven in het water én op het land. Daar leggen ze grote afstanden af, soms wel enkele tientallen kilometers per nacht. “Het leuke is dat ze opduiken op plekken waar hij vroeger ook voorkwam.”
ZEGVELD • De verbouwing van de brandweerkazerne van Zegveld gaat nog dit jaar van start. Dat verklaarde wethouder Roy Luca donderdag tijdens de politieke avond.
De raad ging schoorvoetend akkoord met het extra geld dat nodig is voor de renovatie van het monumentale pand. In totaal gaat het om 550.000 euro bovenop het bedrag van 2 miljoen dat er al lag. Raadslid Marguerite Boersma (Progressief Woerden) baalt van de kostenstijging, “maar we kunnen hier geen ‘nee’ tegen zeggen. Onze brandweermensen verdienen een kazerne die voldoet aan de eisen van deze tijd.”
Een deel van het geld is nodig voor de bestaande kazerne. Daarnaast komt er een stalling voor een tweede dienstvoertuig van de brandweer. Deze nieuwe stalling krijgt een dak met zonnepanelen. Ook komt er een batterij om een deel van de opgewekte energie op te slaan. Zo wordt de kazerne zelfvoorzienend.
Om te voldoen aan de arbo-eisen moeten er voor vrouwen enkele aanpassingen worden gedaan, “en dat kost geld”, verklaarde Luca.
De gemeente Woerden wilde aanvankelijk een nieuwe brandweerkazerne bouwen in het dorp. Na anderhalf jaar was er geen geschikte locatie gevonden waarna er werd gekozen voor een verbouwing van de huidige kazerne. Wat Luca betreft gaat de aannemer zo snel mogelijk aan de slag. “Als ie in oktober kan beginnen, staat er nog voor het eind van dit jaar een mooie nieuwe kazerne in Zegveld.”
Ook de brandweer in Harmelen krijgt een nieuwe brandweerkazerne. Daar heeft de gemeente zo’n 2 miljoen euro voor gereserveerd. Tom Boersma (D66) wilde weten of er ook voor deze nieuwbouwplannen extra krediet nodig is. Luca kon daar nog geen duidelijkheid over verschaffen.
door Harrie van Opstal
Zegveld - Otters uit de Nieuwkoopse Plassen en De Meije kunnen voortaan blindelings de Milandweg bij Zegveld passeren.
Bij het Nespad heeft de gemeente Woerden een passage gemaakt waardoor de dieren niet meer de drukke weg hoeven over te steken. Het plan is om ook verderop bij de Oude Meije zo’n passage te maken.
De passage is in feite een soort loopplank die onder de brug van de Milandweg is aangebracht. Otters hebben namelijk de onhebbelijke gewoonte om niet onder een brug door te zwemmen. Vermoedelijk hebben ze een hekel aan de schaduw boven zich. En dan lopen ze, in dit geval, de weg Zegveld-Woerdense Verlaat op met alle risico's van dien. „Er wordt hier hard gereden”, weet boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten.
Veiliger
De nieuwe otterpassage moet die oversteek veiliger maken. Toen het verzoek van Natuurmonumenten kwam, bleek snel dat er een goede combinatie te maken was met andere werkzaamheden. Wethouder Roy Luca (openbare ruimte, Lijst van der Does) vertelt dat de oevers van deze watergang op vier plekken verzakkingen vertoonde. Er is nu een nieuwe beschoeiing gemaakt. „En die is hoger zodat de otters niet in de verleiding komen toch de oever op te klimmen.”
Een kilometer verderop bij de kruising met de Oude Meije en de Toegang is ook een otterpassage gedacht. Maar volgens ecoloog Ilse Jonker van de gemeente is deze ingewikkelder. De onderdoorgang of duiker is van een kleiner formaat en kan bij hoog water helemaal vol staan. Simpelweg een loopplank aanbrengen werkt dan niet.
Komt nog bij dat de duiker net op het grondgebied van buurgemeente Nieuwkoop ligt. Woerden gaat daarover dan ook verder praten met Nieuwkoop, aldus wethouder Luca.