Het wordt steeds kouder buiten, vogels zijn weggetrokken en dieren zijn in winterslaap gedommeld. Maar wij niet! In het bezoekerscentrum en rondom de Nieuwkoopse Plassen zijn er in de winter leuke activiteiten voor gezinnen, kinderen en volwassenen.
Uitgelicht: vossenmiddag voor kleuters
Iedere vakantie organiseert Natuurmonumenten tal van activiteiten, waaronder een middag speciaal voor kleuters. Tijdens deze middagen staat altijd een dier centraal waar de kinderen zich in verdiepen. Leerzaam en leuk! In de kerstvakantie staat de vos in de schijnwerpers. vos
Vossen kennen we uit sprookjes en misschien heb je er wel eens een keer één in het bos gezien. Maar wist je dat er ook vossen bij de Nieuwkoopse Plassen wonen? En ben je benieuwd of vossen kunnen zwemmen? Kom dan naar de vossenmiddag voor kleuters op 27 december of 3 januari. Aan de hand van spelletjes, verhalen en knutselen leer je alles over deze sluwe beesten.
Verveel je niet!
Naast de vossenmiddag is er in de kerstvakantie van alles te doen op en rondom de Nieuwkoopse Plassen. Speur (22 dec) in het bezoekerscentrum door de braakballen van uilen. Wat kun jij allemaal terugvinden van de maaltijd? Of maak met de boot van de boswachters een ijskoude wintertocht (22, 29 dec en 5 jan) op de Nieuwkoopse Plassen. Tijdens de Wilde Buiten Dagen (29 en 30 dec) helpen we vogels een handje om de winter door te komen. Maak vet-lekkere cupcakes en andere heerlijke snacks voor de vogels. Of help juist de insecten de winter door te komen door een insectenhotel te bouwen (2 jan)! Nu het koud wordt, zoeken deze beestjes beschutting. Ben jij een creatieveling? Ga samen met een ervaren beeldhouwster aan de slag (5 jan) om een beeldje te maken van speksteen.
Ga er zelf op uit
Tip van de boswachters van de Nieuwkoopse Plassen: maak een prachtige herfst- / winterwandeling door Lusthof de Haeck! De bomen van het vochtige bos zijn begroeid met mossen in allerlei kleuren en vormen en worden bewoond door buizerd, roodborst en winterkoning.
Wie, waar en wanneer?
Voor wie:       Kinderen (ouders, opa’s en oma’s natuurlijk welkom)
Wanneer:       De hele herfstvakantie, precieze tijden op de website
Waar:            Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116. 2421 BC te Nieuwkoop
Entree:          Aanmelden, kosten en meer informatie: www.natuurmonumenten.nl/winterinnieuwkoop

wintervogels2In december en januari zijn er weer Wilde Buiten Dagen op diverse plekken in het land, zo ook in de Nieuwkoopse Plassen! Deze winter gaan we de vogels een handje helpen om de kou door te komen.
Veel vogels zijn vertrokken naar het zuiden en sommige dieren houden een winterslaap. Die merken weinig van de kou. Maar de vogels die hier blijven, moeten juist extra hun best doen om voedsel te vinden. Als het buiten vriest en er een dik pak sneeuw ligt kunnen ze best wat extra’s gebruiken.
Vogelsnackswintervogels1
Help de vogels en maak de lekkerste vogelsnacks. We leren je hoe je zelf cupcakes en pindaslingers maakt en hoe je een dennenappel in een snackbar omtovert. Denk je dat je alles van vogels weet? Doe dan de vogelspeurtocht en test je vogelkennis met de vette vogelquiz.
Wie, waar en wanneer?
Voor wie:         Jongens en meisjes (4-12 jaar), ouders en grootouders.
Plaats:             Natuurmonumomenten De Kievit
                       Hollandsekade 23 in Woerdense Verlaat.
Data en tijden: 29 en 30 december om 10.00 en 13.30 uur
Kosten:            Kinderen leden 6 euro, kinderen niet-leden 9 euro
                       Leden 3 euro, niet-leden 4,50 euro
Drie keer per jaar
Natuurmonumenten organiseert drie keer per jaar de Wilde Buiten Dagen met iedere keer een ander thema. Kijk voor meer informatie en voor andere locaties in het land op www.natuurmonumenten.nl/wildebuitendagen. Wil je als eerste weten wanneer er weer Wilde Buiten Dagen zijn, meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Dan krijg je ook nog tips voor leuke activiteiten in de kindervakanties!

Kunstenaarsgroep Treffend Textiel exposeert in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Textielkunst is meer dan handwerken alleen. Dat bewijzen zeven creatieve vrouwen uit Alphen aan den Rijn. In Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen laten zij van 2 december 2013 t/m 5 januari 2014 zien dat je beter kan spreken van creatieve naaldkunst. De titel van de expositie luidt: “Treffend Textiel…ja, natuurlijk!”
Treffend-TextielCreatieve naaldkunst
Vanuit een gezamenlijke interesse en passie is in 2008 de Alphense textielgroep ‘Treffend Textiel’ ontstaan, opgezet door zeven vrouwen. Gezamenlijk zochten ze naar verdieping in hun werk. Textielkunst is meer dan handwerken en meer dan borduren. Niet meer zo nuttig, niet meer zo tuttig. Zij verwerken stoffen op een manier die niet alledaags is. De verschillende structuren, glans, materialen, combinaties met papier, borduursteken: het komt allemaal aan bod, maar vaak net even anders. Zij schilderen op katoen en zijde, borduren met de naaimachine en met de hand, maken viltwerk in verrassende kleurencombinaties. Zij breiden de mogelijkheden uit met plastic, veertjes, ijzerdraad, klei, keramiek, hout, papier, kraaltjes, lovertjes, eigenlijk alle materialen die iets kunnen betekenen of toevoegen. De vrouwen van Treffend Textiel inspireren elkaar maar met behoud van hun eigen stijl en identiteit. Zij werken zowel 2- als 3-dimensionaal, realistisch en abstract.
Treffend Textiel
‘Treffend Textiel’ bestaat uit: Amelien den Boer, Ida van Bostelen, Marie-Louise Braamhorst, Anneke Hoogendoorn, Willemien Moerman, Marina de Mol en Elly Nederpeld. Meer informatie over de kunstenaars is te vinden op hun website: www.treffendtextiel.nl.
Meld je aan voor de workshop!
Elly Nederpeld, een van de leden van ‘Treffend Textiel’ deelt op 12 en 29 december haar passie van textielkunst met belangstellenden. Zij geeft op die dagen van 14.00 tot 16.30 uur in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen een workshop voor volwassenen.
Meld je aan www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen
Datum:           2 december 2013 t/m 5 januari 2014
Toegang:       Gratis
Adres:            Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen Dorpsstraat 116, 2421BC in Nieuwkoop
De expositie is per trap bereikbaar.

Ontrafel de geheimen van Lusthof de Haeck tijdens de Verwonderzondag!

Op zondag 8 december is het Verwonderzondag in de Nieuwkoopse Plassen. De natuur maakt zich winterklaar, ook in Lusthof de Haeck. Waar zijn alle dieren gebleven? Zijn er nog paddenstoelen en waarom vallen alle bladeren van de boom? Onze gidsen gaan samen met jou de geheimen ontrafelen!Verwonderzondag1
Betoverend wandelpad vol geheimen
Trek goede schoenen aan, we lopen door Lusthof de Haeck. De Haeck is een betoverend wandelpad met tal van geheimen, ook nu het erg koud begint te worden. Want staat de natuur wel stil in de winter?
Iedere tweede zondag van de maand
Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten Nieuwkoopse Plassen organiseert iedere tweede zondag van de maand een wandeling, speciaal voor het hele gezin. Tijdens deze verwonderzondagen trekken jullie er met een gids op uit om op zoek te gaan naar de wonderen van de natuur.
Wie, waar en wanneer?
Wie:               Gezinnen
Waar:             Vertrekpunt wandeling bij Natuurmonumenten de Kievit aan de Hollandsekade 23 in Woerdense Verlaat
Wanneer:       Zondag 8 december van 14.00 tot 16.00 uur
Kosten:          €4,50 voor leden en €7,50 voor niet-leden
Graag contant en gepast afrekenen
Er mogen vier personen mee op 1 lidmaatschapspas
Aanmelden:  Via www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen

Workshop ‘Creatieve Naaldkunst’ in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

EllyNederpeldOp 12 en 29 december geeft Elly Nederpeld een workshop ‘Creatieve naaldkunst’ in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen. Elly is een van de zeven leden van de kunstenaarsgroep Treffend Textiel. De groep exposeert in de maand december in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen.
Elly Nederpeld heeft zich toegelegd op vogelveren. Voor haar een regelmatige bron van inspiratie. Er zijn immers zoveel soorten vogels en dus ook vele kleuren en vormen veren. Soms om deze heel natuurgetrouw uit te beelden, of juist om er een abstracter werk van maken.
Workshop
Dit enthousiasme voor het onderwerp wil Elly Nederpeld graag delen. Zij geeft daarom tijdens de expositieperiode de workshop ‘Creatieve Naaldkunst’ met als thema veren. De veren brengt de kunstenares zelf mee. De prijs bedraagt voor leden van Natuurmonumenten € 25,- en voor niet-leden € 30,-. Deze prijs is inclusief de materialen en houten lijst.
Veel ervaring in het werken met naald en draad is niet vereist. Iedereen kan vast wel een naald vasthouden! Zeker dat je met een mooi werkstuk naar huis gaat!naaldkunst1
Wie, waar en wanneer?
Voor wie:    Volwassenen
Wanneer:   Donderdag 12 december en zondag 29 december
Tijd:          14.00 – 16.30 uur
Waar:        Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116 2421 BC in Nieuwkoop
Extra:        Mocht er niet genoeg belangstelling zijn voor een bepaalde datum, dan worden de deelnemers gevraagd gezamenlijk deel te nemen op één van de twee genoemde data.
Meld je aan via www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen

Graag uw speciale aandacht voor een bijzonder weekend in Buitenplaats De Blauwe Meije:

Expositie en documentaire van Jose Capricorne, oprichter kunst Academie Curaçao.
Zaterdag 14 en zondag 15 december (12:00 t/m 17:00) is een bijzonder weekeind voor iedereen die van(Caribische) kleuren houdt.
Zaterdag 14 december vilt demonstraties en kleurige expositie van Nora van Klingeren.
Zondag 15 december is het hier Caribisch warm met heerlijke hapjes.
Jose Capricorne de exposerende kunstenaar toont zijn oeuvre en documentaire. Jose zal deze dag zelf aanwezig zijn.
(Meet and Greet om 14:00 uur).
De documentaire over Capricorne, gemaakt door Tanja Fraai en Mike Ho Sam Hooi inmiddels getoond op diverse internationale festivals.
Buitenplaats De Blauwe Meije place to be voor meeting met de kunstenaars.

Buitenplaats De Blauwe Meije
Meije 300
3474 MD Zegveld
Contactpersoon: Rebecca de Boer
0172-685438 / 06- 20825662
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.deblauwemeije.nl
Facebook: Facebook.com/deblauwemeije
Twitter: @deblauwemeije

Opvang van uw kind(eren) nodig?
Denk aan een gastouder!logoTriangel

Kinderopvang Triangel vangt dagelijks met veel plezier kinderen op in de leeftijd van 0 tot 13 jaar.
De opvang vindt plaats in 5 kinderdagverblijven, 12  locaties voor buitenschoolse opvang en bij ongeveer 70 gastouders die begeleid worden door ons gastouderbureau. Het gastouderbureau zoekt en bemiddelt voor oppaskinderen en biedt goede begeleiding voor gastouders.

Enkele van onze gastouders in Zegveld hebben op verschillende dagen ruimte voor gastkinderen van diverse leeftijden

Voor meer informatie: kijk op www.kinderopvangtriangel.nl

bel naar 0348-757100 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Joke Meijer exposeert in Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

In het Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen van Natuurmonumenten exposeert Joke Meijer met ‘Joke Meijer Landschappen’. De expositie is van 5 november tot en met 1 december gratis te bezoeken. Op zondag 10 november zal Joke om 14.00 uur haar expositie komen toelichten in het bezoekerscentrum.
‘Tekenen is waarnemen’JokeMeijer
Het ingewikkelde lijnenspel van het landschap, de perspectieven, het licht en de vormen zijn de belangrijkste elementen voor de schilderijen en tekeningen van Joke Meijer. Het meeste van haar werk is geschilderd met olieverf. Acrylverf past ze soms heel transparant toe in abstracties. “Een zeer tijdrovende werkwijze”, zegt ze. Tekenen ligt voor haar aan de basis van het schilderen. “Tekenen is waarnemen, vandaar dat een tekening mijn uitgangspositie is.”
Natuur bron van inspiratie
Bij de olieverfschilderijen en oliepastels die Joke Meijer in het bezoekerscentrum tentoonstelt blijkt dat niet alleen de parken in haar woonplaats Zoetermeer, maar ook de Veluwe favoriete onderwerpen voor haar zijn. Natuurelementen blijken steeds weer een grote bron van inspiratie.
Verschillende rollen
Joke Meijer volgde haar kunstopleiding aan de Vrije Academie in Den Haag. Zij maakt zowel vrij werk als werk in opdracht. Naast het beoefenen van de beeldende kunst, geeft Joke Meijer teken- en schilderlessen in haar eigen atelier in Zoetermeer, en workshops buitentekenen. Verder is ze deelnemer bij Galerie Sta-Art in Alphen a/d Rijn, lid van de Vereniging Atelier Modeltekenen in Zoetermeer, bestuurslid Stichting Bomen Over Leven en PR-adviseur Terra Art Projects Zoetermeer.
Wie, wat en waar?
Datum:        5 november t/m 1december 2013
Toegang:    Gratis
Adres:        Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen
                 Dorpsstraat 116, 2421BC te Nieuwkoop
De expositie is per trap bereikbaar.

Op D.V. zaterdag 23 november is het weer zover. Dan zal de jaarlijkse Goede Doelen Dag gehouden worden. Een gezellige dag voor  jong en oud. 'De Voorhof' staat vol met kramen waar allerlei  lekkere en leuke artikelen te koop zijn, ook voor de komende  feestdagen. Tevens kunt u uw auto een keer goed laten wassen. Alle opbrengsten zijn bestemd voor één van de goede doelen.

We proberen er weer een mooie dag van te maken, met een gevarieerd aanbod van spullen.

Zonder uw hulp krijgen wij alle kramen echter niet gevuld.

Heeft u nog boeken voor onze boekenkraam of iets dat wij kunnen veilen?

Laat het dan weten aan één van de commissie-leden: Nel Bos, tel. 691477, Emmy van Ingen, tel. 691932 of Jan Pak, tel. 691697.

 

Komt u gezellig bij ons 'winkelen' of koffie drinken met gratis gebak erbij?

Misschien heeft u zin om een keer buiten de deur de lunch te gebruiken? Er staan diverse soorten soep en broodjes voor u klaar.

U bent van harte welkom tussen 9.30 en 14.30 uur in 'De Voorhof' aan de Hoofdweg 48 in Zegveld.

Maandag 21 oktober komen wij tussen 16.30 en 20.00 uur huis aan huis onze oliebollen en appelbeignets verkopen.

Het is dezelfde bakkerskwaliteit als vorig jaar.

Smaken ze naar meer, dinsdag 22 oktober (vanaf +/- 8.00 uur) staat onze kraam er weer! Met o.a. onze luxe gevulde oliebollen.

Wees er snel bij want OP = OP

Oliebollen zonder krenten/rozijnen zijn te koop in de kraam of na telefonisc doorgeven worden ze maandagavond gebracht.

Familie van Vliet telefoon 0348-691575

 

5 oliebollen voor € 4,00

4 appelbeignets voor € 5,00