Workshop Sumi e

In Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen is van 10 december tot en met 5 februari 2017 een bijzondere expositie van Oosterse inktschilderijen te zien. De werken zijn door kunstenares Martha Goedings gemaakt in Sumi-e stijl: een eeuwenoude techniek die zijn oorsprong vindt in China en Japan.

Sumi-e staat voor penseelschilderen met zwarte inkt op rijstpapier. Martha Goedings houdt zich er al jaren mee bezig. “Het lastige aan deze techniek is dat de inkt heel snel uitvloeit op het dunne rijstpapier. Daardoor moet een beeld direct ‘raak’ zijn.” Martha legt uit, dat het -anders dan in de Westerse cultuur - bij Sumi-e gaat om de kunst van het weglaten. De ‘leegte’ speelt een belangrijke rol. “Het enige doel is om een onderwerp, zoals een bloem, boom of vogel, met zo min mogelijke middelen te vangen.”

Dankbaar onderwerp
Voor de kunstenares zijn de kleurrijke bloesembomen in de lente een steeds terugkerend thema. Martha Goedings haalt echter ook inspiratie uit het dierenrijk. “De kluten met jonkies op de Waddeneilanden zijn ook heel geschikt om te schilderen. Hun zwart/witte kleur maakt ze tot een dankbaar onderwerp voor Sumi-e kunst."

Workshop
Martha Goedings houdt als opening van haar expositie op zondag 11 december van 13.30- 16.00 uur in het bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen een workshop Sumi-e / inktschilderen. Op zondag 15 januari is er op hetzelfde tijdstip nog een extra kans om de Japanse manier van schilderen te leren kennen. Aanmelding kan via de website van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen.

Wie, wanneer, waar?
Voor wie: Iedereen.
Datum:    De expositie is te zien van 10 december tot en met 5 februari 2017.
Op 11 december en 15 januari is er van 13.30-16.00 uur een workshop Sumi-e.
Kosten:   Bezoek aan de expositie is gratis. Deelname aan de workshop kost € 30 voor leden en € 35 voor niet-leden.
Adres:     Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116, 2421 BC Nieuwkoop. De expositie is te vinden op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum.

Pin It