Vorig jaar meldde ik u over de ooievaar die niet kon vliegen in verband met een speling der natuur aangaande zijn/haar vleugelpennen. Ik kan u nu meedelen dat ons werk niet tevergeefs geweest is en dat deze vogel in het seizoen '18/'19 niet alleen goed overleeft heeft, maar dat zijn vleugelpennen zodanig gegroeid zijn dat hij op trek is gegaan. En dan praat ik over medio september 2019.
Ook met het voeren van de ooievaars die vaak te vinden zijn op het station en die dus goed kunnen vliegen hebben we het bijvoeren op een nog lager pitje gezet, zodat het nu bijna nihil is wat we bijvoeren. Op de andere ooievaars stations in Nederland is men ons voorgegaan en ook daar werkt dit goed. Natuurlijk hebben we nog wel een voorraadje kuikens (in de vrieskist om bij te voeren) als de nood aan de man komt.
Mede door een legaat wat wij hebben mogen ontvangen, waren wij in staat om op het dak van het gebouw zonnepanelen te laten leggen. De energie wat dit oplevert stelt ons in staat om bijna energie (elektra) neuraal te kunnen functioneren.
Op 5 mei 2019 hadden we op het terrein 6 van de 8 nesten bezet door een stel ooievaars. Alle 6 de paren zijn tot het leggen van eieren gekomen en op een gegeven ogenblik telden we 26 eieren. Uit deze eieren zijn uiteindelijk 12 jongen volgroeid tot een jong volwassen ooievaar en op trek gegaan.
Nu alles op het buitenstation op orde is en ook de dierenverblijven bezet zijn, heeft het geheel een aantrekkingskracht voor jong en oud in Zegveld. Ook passanten die ons dorp aandoen zijn aangenaam verrast deze natuuroase te zien en genieten van een bezoekje aan ons onderkomen.
Wij zijn als bestuur de ons behulpzame mensen dankbaar voor hun inzet. Ook aan u als donateur willen we een blijk van waardering uitspreken. Mede dankzij u hebben we ooievaars in Zegveld en omgeving.
Dank namens het bestuur van de Stichting Ooievaars Zegveld.
Jaap Wansinck