Onderstaand kerstgedicht is op verzoek van de Berichtgever geschreven door onze dorpsgenoot Jan van Briemen. 

dec-CoverMeer dan sneeuw.

Nog slechts een korte tijd scheidt ons van het Kerstgebeuren.
Velen hopen dat sneeuw de velden wit zal kleuren.
En dat het vele groen wat Zegveld mag omgeven,
voor kort’re of lang’re tijd van functie is ontheven.

Toch vindt dit slechts maar plaats, eenmaal in zoveel jaren.
En menigeen stelt dat het er te weinig waren.
Al tooit moeder natuur zichzelf met een witte hoed,
Kerst is toch méér dan stemming voor het gemoed.

Moet voor een mooie Kerst het eerst wel volop sneeuwen?
Vond de oorsprong van dit feest niet plaats vòòr twintig eeuwen?
Want meer nog dan het wit, gespreid op landerijen,
moet ons toch wel de komst van Beth’lems Kind verblijen.

Want dit zo tere Kind, eenmaal aan d’aard gegeven,
dat draagt toch met zich mee het enig ware leven.
Meer dan in de natuur, al is die nog schoon,
is toch bij Hem te vinden, dit Kind, Maria’s Zoon.

Lees meer...

Verkoop jubileumboek van startnov-Boek-Zegveld-2

Zaterdag 12 november is de verkoop begonnen van het jubileumboek. De eerste exemplaren werden door Gert Ton uitgereikt aan Gerrit Gerritsen en Kees Kop, voormalig redacteur van De Berichtgever.
Gerrit Gerritsen, die het boek in zijn geheel samenstelde en de grafische vormgeving verzorgde, maakte gebruik van de interviews, die Kees Kop in de jaren negentig schreef. Ook maakte hij gebruik van de verzameling ansichtkaarten van Peter Vermeij. Naast de oude ansichtkaart staat een foto van de huidige situatie. Ook deze werden gemaakt door de samensteller.

Lees meer...

De Florijn: A1 locatie voor ondernemers

Midden in het hart van ons dorp werken met alle voorzieningen op een steenworp afstand. Met ‘De Florijn’ krijgen ondernemers de unieke kans om op de beste locatie van ons dorp hun bedrijf te vestigen. De verkoop is inmiddels gestart!

Het kleinschalige appartementencomplex met op de begane grond commerciële ruimtes komt op de plek van de Rabobank. Een perfecte plek voor de ondernemer die goed bereikbaar wil zijn én een laagdrempelig onderkomen belangrijk vindt.
De ruimtes kunnen worden gebruikt ten behoeve van detailhandel en/of dienstverlening. Omdat de bouw nog moet starten, kan zelfs ‘op maat’ een indeling worden gemaakt. Al naar gelang de behoefte van de ondernemer.
De units zijn vooralsnog onderverdeeld in twee ruimtes; één grenst direct aan de Middenweg, de andere aan de parkeerplaats aan de Bernhardstraat. De ruimte aan de voorzijde kan nog worden gesplitst in drie aparte ruimtes. Aan de Bernhardstraat-zijde kan de ruimte worden gesplitst in twee aparte ruimtes. De units variëren daarmee in grootte van 36 – 135 m2.

Lees meer...

Woningen aan De Haak opgeleverd

sep-haak02Op 24 juni hing bij alle acht woningen aan De Haak de vlag in top. Het was feest, want de bewoners kregen deze middag de sleutel van hun nieuwe woning overhandigd.
De woningen, waarvan de eerste paal in september 2010 werd geslagen,  zijn gebouw door Bouw- en aannemingsbedrijf Goudriaan-Jongerius BV te Waarder in opdracht van Woningcorporatie SWW (Stichting Woonbelangen Weidegebied). Deze acht Verandawoningen zijn ontwikkeld door Architectenbureau Timpaan.
John Muis en zijn vriendin Nicolle den Boer kregen uit handen van Peter Korzelius van SWW de eerste sleutel overhandigd. Deze uitreiking ging gepaard met het overhandigen van een cheque ter waarde van € 1.500,=, door de gemeente Woerden te besteden om speeltoestellen te plaatsen. Hij dankte het Dorpsplatform, met name Henk van Dam en Paul Vonk, die er hard aan getrokken hebben om dit project van de grond te krijgen. Korzelius hoopt dat er in de toekomst nog meer starterswoningen in ons dorp gebouwd kunnen worden.

Lees meer...

ALLEEN HET NOODWEER BLEEF WEG BIJ SUCCESVOLLE ‘ZEGVELDERIE’ ZEGVELD 

Na zeven magere jaren zonder het meest populaire evenement van het dorp, is er in Zegveld dit jaar opnieuw een ‘Zegvelderie’ gehouden. De Woerdense burgemeester Hans Schmidt was persoonlijk naar Zegveld gekomen om het spektakel te openen en voorzitter Arjan Ton er een compliment voor te maken dat het nieuwe bestuur van de CSZ (Culturele Stichting Zegveld) kans had gezien de ‘Zegvelderie’ nieuw leven in te blazen. Het was weer als vanouds met een dweilorkest, poffertjes- en hamburgertentjes, marktkramen, springkussens, poppenkast, een ‘Wout Verweij-plein’ met een prachtige collectie antieke tractoren en oldtimers, streetdance-demonstraties, een rommelmarkt en gratis wafels en suikerspinnen voor de allerkleinsten. Klapstuk van het evenement was net als in vroegere jaren de ‘Knock Out Show’, waarmee deze ‘Zegvelderie 2011’ traditioneel werd afgesloten. De Culturele Stichting had het allemaal tot in de puntjes voorbereid, maar toch hield iedereen al dagen vantevoren zijn hart vast of het allemaal wel goed zou gaan. Immers na maanden doorgaans prachtig weer zou het uitgerekend dit weekeinde van de ‘Zegvelderie’ gaan regenen en stormen. Vandaar ook dat de organisatie op voorhand al het zekere voor het onzekere had genomen en de rommelmarkt van de kinderen naar de veilige beschutting van de sporthal had verplaatst.

Lees meer...

3 x 30 jaar bij de Brandweermei-Brandweer


Vrijdag 8 april 2011 zijn tijdens de jaarvergadering van de brandweer Zegveld drie personen gehuldigd omdat zij zich al 30 jaar inzetten voor de vrijwillige brandweer in ons dorp. Dit zijn postcommandant Gert-Jan Langerak, Leen de Vink en Piet Bremmer. Door de hoofdcommandant van de Veiligheidsregio Utrecht, Bas van de Hemel, kregen zij hiervoor de oorkonde en de bijbehorende speld uitgereikt. Hij bedankte de drie brandweermannen voor hun jarenlange inzet en gaf ook nog een bloemetje voor de partners mee. Namens de vereniging van de vrijwillige brandweer Zegveld was er een dankwoord en als aandenken kregen zij een tinnen klok overhandigd. Tot slot was er het verzoek of zij zich nog een fiks aantal jaren willen inzetten voor ons brandweerkorps.

Lees meer...

Zegveld stevig op de schop, groen opnieuw aangeplant


Weken lang  moest het verkeer worden omgeleid, maar inmiddels is het werk aan de Molenweg zo goed als afgerond. De weg is opnieuw geasfalteerd en de bermen zijn klaar.  In het najaar zullen de bomen worden herplant.
De werkzaamheden zijn alleen wat later afgerond dan verwacht, maar dat kwam doordat er vanwege de vorst niet strak volgens de planning kon worden begonnen.apr-berkenlaan01

De reconstructie van de Hoofdweg is medio mei helemaal klaar. Er is inmiddels een groot aantal bomen herplant. Wat rest is de asfaltering van een stukje  fietspad en de inrit naar de Nijverheidsbuurt èn het plaatsen van twee bankjes. Ook moet het werk nog worden nagelopen.

Lees meer...

Foutloze CITO-toets Esmee Verheulmrt-cito


Van het een op het andere moment werd Esmee Verheul (12) een bekende Zegveldse. Nadat bleek dat zij een van de drie kinderen in Nederland was die een foutloze CITO-toets hadden gemaakt, brak er een drukke week aan.

Niet alleen in een aantal kranten maar ook op televisie was er veel aandacht voor de leerling van de Jorai school uit Zegveld die toch maar mooi nul fouten had in haar toets! En niet alleen Esmee kwam op televisie. De hele klas werd gefilmd door RTV Utrecht en meester Rens Bogaard werd geïnterviewd. De klasgenootjes van Esmee vinden het heel leuk voor haar, maar waren niet echt verbaasd: ze wisten toch al dat Esmee vaak goede cijfers haalt.

Een dag na de bekendmaking was Esmee te gast bij tv-programma de Madiwodovrijdagshow. Presentator Paul de Leeuw stelde haar toen een paar ‘gekke’ vragen over karbonaadjes en de laarzen van presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau.

Maar na al die drukke dagen is het nu mooi geweest. Esmee gaat haar tijd weer besteden aan school, maar ook aan haar hobby's tennis, judo, dansen en kunstzwemmen. Want bij het sporten gaat het ook goed met Esmee; binnenkort kan ze zich met haar groepje kwalificeren voor het Nederlandse Kampioenschap synchroon zwemmen de 'Synchrobeat' in het Pieter van den Hoogeband zwembad in Eindhoven.

Volgend jaar gaat Esmee naar het Kalsbeek College. En daarna leert ze misschien door voor dierenarts. Alhoewel ze bij nader inzien het opereren toch wel eng vindt.

Lees meer...

Afrikaanse muziek in de Zegveldse polderfeb-djembe

De eerste Afrikaanse trommelgeluiden van de leerlingen van De Jorai klonken misschien nog wat voorzichtig, maar nadat Omar Seck een opzwepende djembé solo heeft laten horen waren de leerlingen razend enthousiast en waanden zij zich even in donker Afrika…..
Op 20 en 21 januari gaf Omar Seck een workshop djembé (Afrikaanse trommel) aan alle leerlingen van De Jorai. Hij gaf uitleg over de verschillende trommels en ritmes waarna de theorie in de praktijk werd gebracht. Omar Seck komt uit Senegal en is geboren in een muzikantenfamilie. Als solist van het Nationaal Ballet Senegal heeft hij over de hele wereld gereisd en ervaring opgedaan met verschillende percussie-instrumenten. In het dagelijks leven is hij nu docent percussie in onder andere djembé, sabar en doundoun bij muziekscholen en geeft hij workshops voor bedrijven, scholen en particulieren.

Lees meer...

OVM dorpsklok: nog even geduld a.u.b.?jan-dorpsklok

Het heeft een tijdje geduurd maar Zegveld beschikt sinds kort over haar eigen 'dorpsklok' met temperatuurvermelding. Initiatiefnemer Klaas van Elk, directeur van de Onderlinge vertelt: ,,De totstandkoming van dit project naar aanleiding van ons honderdjarig bestaan is een hele worsteling geweest. Mede dankzij de inzet van dorpsambtenaar Nanda de Ridder en oud-wethouder Wim Groeneweg kunnen we het uiteindelijk succesvol afronden."

Lees meer...