dec voorkant

Dorpsplatform

Paul Vonk, secretaris van het Dorpsplatform Zegveld, heeft voor u  de belangrijkste punten uit de bijeenkomst van 1 december 2015 op een rijtje gezet. De uitgebreide notulen kunt u binnenkort ook lezen op onze website www.dorpsplatform.zegveld.net.

Grote opkomst!
Ook deze vergadering was weer sprake van een grote opkomst. Kennelijk leeft het Dorpsplatform Zegveld in het dorp! En natuurlijk zorgt het aanplakken op het welkomstbord door Jaap van der Knaap ook voor de nodige bekendheid!

Lees meer...

Drie leden nemen afscheid van CSZnov afscheidCSZ

Edith Benetreu, Jolanda van Tol en Wout Verweij nemen eind 2015 afscheid van de CSZ. De Berichtgever blikt met hen terug op een lange CSZ-periode.
De CSZ opgericht is in 1979 en begon met het organiseren van dansavonden in de Milandhof en eens per jaar een kramenmarkt. In 1982 is het 6-dorpenspel georganiseerd en daaruit is langzamerhand de Zegvelderie gegroeid.

Lees meer...

Onderstaande boeken zijn voor € 15,00 per stuk te koop.
U kunt ze bestellen door een mailtje te sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

InGesprekMet

Lees meer...

Onthulling monument B17okt Monument1

Op 8 oktober jl. werd het monument onthuld ter nagedachtenis van de omgekomen Amerikanen die éénenzeventig jaar geleden in Zegveld zijn gecrasht.
Het middagprogramma startte om 13.00 uur met de ontvangst van de Amerikaanse gasten bij Wout Verweij. Hij had voor deze gelegenheid zijn schuur als een klein museum ingericht met alle resten van de gecrashte B17 die hij door de jaren heen heeft verzameld. Rond 14.00 uur ging het gezelschap naar de crashplek, waar gelegenheid was om bloemen te leggen. Dit was erg indrukwekkend, in het bijzonder natuurlijk voor de nabestaanden. Onder de Amerikaanse gasten was onder andere de zus, Marion McCormick, van de overleden navigator Delmar Decker aanwezig met haar familie. Zij was diep onder de indruk vertelde ze aan RTV Utrecht, die voor deze gelegenheid naar Zegveld was gekomen. Zij zei: “Als mijn broer ergens zou moeten crashen en overlijden is dit wel een hele mooie plek om dat te doen”. Daarna werd er een bezoek aan de boerderij van familie Bol gebracht. Destijds zijn hier de twee overlevenden van de crash verzorgd door Cornelis Bol en dokter Roskot.

Lees meer...

Koninklijke Onderscheiding voor Gert-Jansep Langerak

Het was zaterdag 27 juni een spannende dag voor Gert-Jan Langerak. Zijn afscheid bij de Vrijwillige brandweer van ons dorp waar hij 34 jaar actief bij betrokken is geweest. Vanaf 2002 was hij postcommandant. Vrijdag 26 juni had het korps hem ‘getrakteerd’ op een laatste uitruk. Bij zijn broer Arie hadden zijn manschappen een scheepsbrand nagebootst. Van houten pallets was een ‘schip’ gemaakt. De link daar naar toe is dat zijn specialisatie het bestrijden van scheepsbranden is. Zo heeft Gert-Jan als bevelvoerder zijn laatste brand mogen blussen en de auto in de brandweer garage mogen zetten.

Lees meer...

Jubileumconcert ‘De Lofstem’juni-concert

In een bijna geheel gevulde kerk, in het bijzijn van burgemeester Molkenboer, heeft het publiek op 30 mei jl. ademloos genoten van een schitterend concert, gegeven door zangvereniging ‘De Lofstem’ in de hervormde kerk van ons dorp. Het concert werd gegevens in verband met het 50-jarig jubileum van de zangvereniging. Uitgevoerd werd het Oratorium ‘Ruth’ van Johan Bredewout met medewerking van de Christelijke zangvereniging Nieuwerbrug en diverse solisten en musici.
Op de receptie gehouden na het concert in kerkelijk De Voorhof kregen het bestuur, de leden en dirigent Pia Schütz talrijke complimenten. En terecht, want het was werkelijke een prachtige uitvoering en een hoogtepunt in het 50-jarig bestaan de ‘De Lofstem’. Men kan terugzien op een zeer geslaagde avond.

Lees meer...

Twee jubilarissen bij KNA(een ingekomen bericht)

Cor van Amerongen 50 jaar lid KNA. mei-kna-jubilarissen
Muzikaal gezien gaat Cor zeer verdienstelijk op de bugel door het leven. Daarnaast is Cor inmiddels 12 jaar bestuurslid en zeer actief op het gebied van instrumentbeheer, organisatie oud papier inzameling en jeugd opleiding. Met name de jeugd inspireren om muziek te maken en hen hierin te begeleiden is waar zijn hart ligt. Veel energie wordt hierin gestoken en de muziekvereniging plukt hier inmiddels al de vruchten van, gezien de eerste jeugdblazers die al menige noot mee blazen bij het fanfare orkest. Voor Cor staat KNA op de eerste plaats en we hopen dat dat nog jarenlang zo zal blijven!
André Rijneveld 40 jaar lid KNA.
André is verdienstelijk trombonist bij de KNA. Momenteel alleen, maar hopelijk dat er snel een jeugdige trombonist bij komt. Wat André bijzonder maakt is dat hij een echte verenigingsman is. Al jarenlang zamelt hij oud papier in voor de vereniging, kan de drumband een beroep op hem doen om het vervoer van het instrumentarium naar het jaarlijkse festival in Schoonhoven te verzorgen en ook voor andere klusjes draait André zijn handen niet om. Hij is mede hierom een zeer gewaardeerd lid waar een vereniging niet zonder kan.
Wethouder Yolan Koster heeft beide jubilarissen toegesproken. In haar toespraak waren enkele leuke anekdotes verwerkt. Zowel Cor van Amerongen als André Rijneveld ontving uit handen van de wethouder een oorkonde van KNA en een speld en oorkonde van de landelijke muziekorganisatie KNMO. Uiteraard hoorde daar ook een bloemetje bij.

Lees meer...

Veel belangstelling op informatieavond Zegveld Zorgtapr-zegveldzorgt1

Op dinsdag 14 april j.l. is in Gasterij De Milandhof een informatieavond over Zegveld Zorgt gehouden. Er is die avond uitleg gegeven over de plannen voor het oprichten van een zorgcoöperatie in Zegveld. De avond is georganiseerd door de werkgroep Zorg van het Dorpsplatform Zegveld. Zo’n 150 inwoners waren naar Milandhof gekomen. Uit deze opkomst leidt de werkgroep af dat het onderwerp leeft in het dorp. Door de verschuiving van zorgtaken van het Rijk naar gemeenten verandert er veel. De verschuiving gaat gepaard met bezuinigingen. Van de burger wordt gevraagd meer zelf te gaan doen. In het dorp Austerlitz is sinds twee jaar een zorgcoöperatie actief. Deze coöperatieve vereniging is opgericht door de inwoners van het dorp en voorziet in een behoefte. Het Dorpsplatform wil in Zegveld een zorgcoöperatie oprichten naar het voorbeeld van Austerlitz.

Lees meer...

De Berichtgever zegt het met bloemenmrt-Gert-Ton

Het is winter…. In De Berichtgever van november 1989 verschijnt een artikel over Sinterklaas. Ondanks het feit dat het dorp is samengevoegd met grote buur Woerden wil de Sint net als voorgaande jaren Zegveld blijven bezoeken.
Het is in diezelfde maand november dat er een advertentie staat in De Berichtgever: “Berichtgever zoekt verslaggever(ster)”. Een nog piepjonge Gert Ton leest deze advertentie en realiseert zich dat hij schrijven eigenlijk wel heel leuk zou vinden. Maar hij legt de advertentie weg en reageert niet.
Dan wordt het december 1989 en komt ‘de laatste’ Berichtgever uit. Dorpsgenoten werden meteen gerustgesteld. Het was de laatste van 1989 en niet het allerlaatste nummer van De Berichtgever! Een zucht van opluchting ging door het dorp.
Gijs van den Ham de uitgever van het blad had in eerste instantie besloten er mee te stoppen, maar kwam daar op terug. Hij ging door met De Berichtgever ‘nieuwe stijl’. Dat dit een goed besluit is geweest, blijkt wel. De Berichtgever is dit jaar bezig aan de 69e jaargang.
In diezelfde De Berichtgever, op pagina 9 stond opnieuw een oproep voor versterking van het redactieteam: ‘De Berichtgever zoekt nog steeds!!” Gert, nog maar net bekomen van alle marsepein en speculaas, want Gert snoept graag,  las de advertentie opnieuw en begon nu toch wel erg te twijfelen.

Lees meer...

Zegveld Zorgt

In de Berichtgever van december vorig jaar stond een stuk over Zegveld Zorgt: de zorgcoöperatie die het Dorpsplatform Zegveld wil oprichten. Het Dagelijks Bestuur en de werkgroep Zorg van het dorpsplatform zijn de afgelopen tijd bezig geweest met de verdere uitwerking van de plannen. Doel en taken van de coöperatie worden op papier gezet.
Doel
Een belangrijk doel is het bevorderen van de zelfredzaamheid van ouderen. Door veranderingen in de zorg zullen ouderen langer in hun eigen woonomgeving moeten blijven wonen. Maar dat moet wel kunnen. Niet altijd zijn er buren of familieleden beschikbaar om een handje te helpen. Of als er wel buren of familieleden zijn die mantelzorg verlenen kan het soms te zwaar worden. Dan is het mooi als er andere inwoners beschikbaar zijn die kunnen inspringen. De zorgcoöperatie wil dat coördineren.
Het is de bedoeling dat er een ZegveldZorgt-team komt bestaande uit: de dorpsconsulent, een zorgcoördinator en de plaatselijke huisarts. Naast de professionele zorg zal de inzet van vrijwilligers voor zorgtaken nodig zijn. Hierin zullen vrijwilligerscoördinatoren een belangrijke rol vervullen.

feb-Logo-ZegveldZorgt

Lees meer...

Veteranenteam Siveo voetbalde in Zuid-Afrika

Het is een hecht veteranenteam van Siveo’60, waarvan de meeste spelers in diverse 1e elftallen hebben gespeeld. Naarmate de spelers ouder werden, bleven ze voetballen, maar steeds in een lager team. En nog steeds wordt er getraind en gevoetbald. De vriendschap is zo hecht dat ze gebruikelijk aan het einde van het seizoen een weekend met elkaar weg gaan. Afgelopen jaar ontstond het stoute plan om met elkaar de broer van Gerben Groenendijk, Corné, in Zuid-Afrika te bezoeken. Corné is Hoofd Jeugdopleidingen in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. Wel iets anders dan een weekendje Sneek of Hardenberg. jan-Veteranenteam-Siveo
Negen spelers van het veteranenteam hadden vrij kunnen krijgen en daar stonden ze dan op 20 november op Schiphol. Negen vaders van jonge gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 16 jaar afscheid te nemen van het thuisfront. Deze negen waren: Gerben Groenendijk, Ronald de Jong, Lucas Kreuger, Roland van Dalsen, Hans van Eijk, Edwin Hoogerbrugge, Robert Beukers , Gijs Breedijk en Hans Bregman.
De mannen hebben een geweldige tijd gehad in Zuid-Afrika. De wedstrijd tegen Ajax Cape Town was uiteindelijk het oorspronkelijke doel van hun reis. Ajax Cape Town (Afrikaans: Ajax Kaapstad) is de Zuid-Afrikaanse tak van de Amsterdamse eredivisieclub AFC Ajax en speelt in Kaapstad.

Lees meer...