Beste Borrelnootjes

Zegveld - De 28-ste editie van het Verenigingenspel is gewonnen door kook- en belegclub 'De Borrelnootjes. Het team wist van de 350 vragen 289 juiste antwoorden te geven. Met slechts anderhalve punt minder werd het Ooievaarsteam tweede. Als derde eindigde muziekvereniging 'Kunst na Arbeid' met 286,5 punten.
Het team van het Kalsbeek College, locatie Bredius werd met 284 punten vierde. Aan het Verenigingenspel dat jaarlijks door de Culturele Stichting Zegveld wordt georganiseerd namen 66 teams deel. Dat betekende dat 400 afgevaardigden van Zegvelds'e en Woerdense verenigingen 350 denk- en doevragen moesten oplossen. Ciska Klooster van CSZ had weer gevarieerde wagen samengesteld, zoals het herkennen van chips, seizoenplantjes, spreekwoorden, stationsgebouwen, schrijvers van boeken, parfums, botten, schoenen en bevestigingsmiddelen.
Volgens Ciska Klooster is het spel dit jaar iets makkelijker uitgevallen dan voorgaande jaren. "Maar gezien de gezellige sfeer komen de meeste deelnemers voor het spel en niet voor de knikkers. Overigens is het spel onderhand behoorlijk populair. Bij tuincentrum 'De Bosrand' haalde ik de plantjes en kreeg ze omdat het voor het Verenigingenspel bedoeld was. Ook de chips bij de Zegveldse Coop hoefde ik niet af te rekenen. De twee rijdende skeletten werden uitgeleend door het Kalsbeek College. De teams moesten Latijnse benamingen van de botjes benoemen. Overigens betekende dat niet dat het Kalsbeekteam er voordeel bij had. Van de 10 wisten zij er 6 te benoemen. Sportschool Henkido, Clytoneus en Physical Fitness scoorden 10 punten. Door het gevarieerde vragenaanbod is er voor iedereen wel iets bij. Zo zou je verwachten dat de Bibliotheek het hoogst scoort bij de boekenvraag, maar daar wisten de teams van de Ooievaarsvereniging en Kalsbeek College meer juiste antwoorden te geven" aldus Ciska Klooster.

Lees meer...

Beurs kinderkledij Zegveld

In het gebouw De Voorhof wordt op zaterdag 8 maart een beurs gehouden met een verkoop van baby-, kinderen positiekleding, babyuitzetgebruïksartikelen, speelgoed en kinderfietsen en dergelijke. De beurs vindt plaats van 09.30 tot 12.00 uur op het adres Hoofdweg 48 in Zegveld. Zowel koper als verkoper wordt tien procent in rekening gebracht. Voor informatie en klantnummer, en voor toelichting op inlevervoorwaarden kan men bellen naar Sabina van der Arend, telefoon 0348-691933, e-mail icor_ Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , of Marianne van de Vlierd (0348-691334), e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer...

Grieks eten in Zegveld

Zegveld - Vanaf morgen kunnen inwoners van Zegveld de Griekse culinaire geheimen in hun eigen dorp ontdekken. Na een ingrijpende verbouwing is de voormalige bloemenkiosk aan de Middenweg omgetoverd tot een eetgelegenheid geheel in Griekse stijl.
Eigenaar Gorg van cafetaria 'Kreta de Griek' is geboren in Athene en woont sinds 15 jaar in Nederland. De Griek haalde in Nederland zijn horecadiploma's en werkte in Griekse horecagelegenheden.
"Als zelfstandig ondernemer ben ik begonnen met een Griekse snackbar in Leidsche Rijn, maar dat heb ik ondertussen verkocht. Op zoek naar een geschikt pand voor een tweede locatie kwam ik in Zegveld terecht" vertelt Gorg "Het cafetaria is zeven dagen per week open. De snackbar biedt ruimte voor 25 gasten en op het terras is plaats voor 20 personen. Afhalen, bezorgen en online bestellen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Ook voor feesten en partijen kunnen wij Griekse schotels en verse salades verzorgen"
Gorg heeft een vergunning voor het schenken van alcoholische dranken. Naast Griekse wijnen en Ouzo wordt er ook gewoon Heineken bier getapt. Gorg is nog op zoek naar personeel. Ondertussen heeft hij drie Zegvelders gevonden die het 'Kreta de Griek team' komen versterken. Meer info: www.kretadegriek.nl

Lees meer...

'En weer zat de Woerdse Koepel tot de nok vol'
Maar liefst 16 gedecoreerden volledig verrast

Door Egbert Egberts
WOERDEN - De één werd van het werk weggelokt vanwege een belangrijke papieren kwestie op het Stadhuis, de ander werd voor een belangrijke vergadering verwacht op het Woerdense pluche, één zag plots de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau op het vest aangebracht worden in Den Haag door de Woerdense minister van Landbouw Gerda Verburg. Zestien inwoners van de gemeente, die graag de Poort van het Groene Hart wil zijn werden in het hart gesloten van vorstin Beatrix, net als enkele duizenden elders in het land.
De gemeente is sinds vrijdag twee Ridders en veertien Leden van de Orde van Oranje Nassau rijker.
De heer I. Bol werd geridderd in 's Gravenhage door minister Verburg vanwege zijn vele verdiensten voor de agrarische leerschool en ondernemers. Bol is zeer actief in ruilverkavelingcommissies en de plaatselijke LTO afdeling, en was onder andere stuwende kracht bij het multicultureel centrum De Milandhof, in de toenmalige ARP en later in het CDA, in het bestuur van de Rabobank Meije en Zegveld, later in Woerden en als adviseur van de Stichting Gras en Wolken. In Woerden werd geridderd mevrouw M.G.H.Th. Epping-Van Laarhoven. Zij was jarenlang lid van het hoofdbestuur van de Federatie Grafische Eindproducten. Zij is zeer actief voor ondermeer de Stichting St. Luke's Hospital in Malawi, de Stichting Samantha in hetzelfde Malawi en in het bestuur van Woerdense Rotary-club. Ze is ook bestuurslid van de Rabobank Woerden. Tevens is zij vrijwilliger bij Amnesty International, stervensbegeleider én bestuurslid van de Studentenecclesia van dominee Huub Oosterhuis in Amsterdam.

Lees meer...

Jan Pijnacker - Over fluiten en Six-to-Six

Ere wie ere toekomt. Jan Pijnacker is al jaren KNVB scheidsrechter en vrijwilliger bij een voetbalclub. De kersverse Zegvelder reist daarvoor enerzijds stad en platteland af, en begeleidt daarnaast bij zijn voetbalclub SC Woerden als fluitist (onder andere) de jeugd. Ook merkte redacteur Egbert Egberts op, dat Jan Pijnacker al tien jaar druk doende is met het Pieter Pijnacker Toernooi. Jan verhaalt over zijn hobby en het in de regio 'wereldberoemde' Six-to-Six voetbaltoernooi.
Wie is Jan Pijnacker?
Ik ben 56 jaar, geboren in Rietveld en woon nu ruim een half jaar in het mooie Zegveld. Mijn hobby's zijn voetbal, wandelen, fietsen, tuinieren en ik speel zelf muziek vanaf mijn tiende jaar zoals gitaar, banjo, mandoline en keyboard.
Hoe lang fluit Jan Pijnacker al voor de KNVB en waarom houdt hij het al zo lang vol?
Ik fluit nu zo'n 30 jaar in totaal waarvan zo'n 10 jaar voor de KNVB. Ik vind het fluiten van wedstrijden leuk en sowieso de omgang met de jeugd: dat houdt je ook jong. En als scheidsrechter van de bond kom je overal.

Lees meer...

De Meije in een boek

Door Jolanda van Tol

De Meije- Aanvankelijk was het de bedoeling een jubileumboekje te maken vanwege het 100 jarig bestaan van de Milandschool in de Meije. Maar de auteur Agnes Visser merkte bij de gesprekken met de (oud) Meijenaren dat het leven in de Meije nauw verweven is en was met de Milandschool.

Zij besloot een combinatie te maken en dat heeft geresulteerd in het boek ‘In de Meije’ met honderd pagina’s over de geschiedenis van de Meije vanaf de Romeinse tijd en 100 jaar Milandschool met klassenfoto’s vanaf 1910.

“Het boek ‘In de Meije’ is tot stand gekomen met veel plezier en ook wat moeite” vertelt Agnes in haar voorwoord. “Plezier bij het spreken van al die mensen, die vertelden over de Meije, bij het horen van alle leuke verhalen. Goede herinneringen en - soms moeite- bij het zien en spreken van mensen met minder goede herinneringen. Moeite bij de pogingen om van dit alles een lopend verhaal te maken, waarin ieder tot zijn of haar recht komt en het leesbaar maken voor jong en oud. Plezier bij het schrijven over hoe leuk het gevonden wordt om hier te wonen en het delen van die ervaring. Moeite, bij het selecteren van wat er wel en niet in het boekje kon” ervaarde Agnes Visser die zelf inwoner is van de Meije en een jaar aan haar boek werkte.

Lees meer...

Hand in hand met de zorgboerderij

Openbare basisschool de Waldhoorn gaat samenwerken met het Thomashuis in Zegveld. Het Thomashuis is een zorgboerderij voor verstandelijk gehandicapten. Recent werd die samenwerking met een feestje bekrachtigd. Loes de Rooij, leerkracht van De Waldhoorn, schrijft erover: „Onlangs zijn wij met de hele school naar het Thomashuis in Zegveld gelopen.
De kleuters zijn met de brandweerauto gebracht. Daar hebben we de feestelijke opening van onze samenwerking gevierd. De kinderen hadden een symbolische lijn getrokken (een witte krijtstreep) naar het Thomashuis aan de Hoofdweg 140. Daar wachtte natuurlijk een speciale gast, Zappie de clown. Deze clown werd gevraagd de 'eindjes' aan elkaar te knopen als symbolische opening van onze samenwerking. De directeur en de zorgondernemer van het Thomashuis spraken hun wensen uit over een vruchtbare samenwerking. Voor de bewoners had de school een paar presentjes meegenomen. Alle kinderen en de bewoners kregen een ballon met daaraan hun  eerder geschreven maatschappelijke wens. Op het teken van de sirene vlogen de ballonnen de lucht in. Dit was een prachtig gezicht, iedereen - genoot. Na het hapje en drankje met een optreden van Zappie de clown, mochten de bezoekers binnen een kijkje nemen: De kamers van de bewoners, de schilderijen binnen én de beelden buiten in de tuin. Het was allemaal prachtig. We waren allemaal diep onder de indruk. De kinderen waren nieuwsgierig en stelden allerlei vragen.
Inmiddels is op de Waldhoorn het 'Kunstproject' begonnen. In dat kader mogen we samen opdrachten maken op het erf en in het atelier van de boerderij. Dit atelier, de Schuur, biedt zes beeldende kunstenaars met een verstandelijke handicap een werkplek. Elke paar maanden mogen we een nieuw kunstwerk uitzoeken; de bewoners komen dan zelf mee om het werk op te hangen. In het kunstproject gaan alle groepen naar de boerderij om een kunstwerk te maken samen met de kunstenaars. Op de afsluitingsavond van het Kunstproject is er een veiling van alle zelfgemaakte kunstwerken. Het geld is onder meer bestemd voor het Thomashuis. Natuurlijk nodigen we de bewoners van het Thomashuis ook op deze avond uit. OBS de Waldhoorn is een school in ontwikkeling naar Daltononderwijs. Volgend schooljaar wordt er weer flink ingezet op Daltononderwijs aan de hand van een Dalton beleidsplan: samenwerken - zelfstandigheid - eigen verantwoordelijkheid."

Bron: AD Groene Hart d.d. 9 juli 2008

Lees meer...

Het komt toch nog goed
Speeltuin Zegveld

Zegveld - In de speeltuin aan de Molenweg is vorige week een nieuw speeltoestel geplaatst. Daarmee is aan een grote wens van het speeltuinbestuur tegemoet gekomen.
De klimtoren met een glijbaan, touwklimwand en loopbrug is in de plaats gekomen van de hoge glijbaan. In het voorjaar haalde de gemeente Woerden het toestel weg omdat het niet aan de veiligheidseisen zou voldoen. Het bestuur van de speeltuinvereniging 'De Robbedoes' en het Dorpsplatform Zegveld protesteerden daar tegen. Niet tegen het veiligheidsaspect, maar wel tegen de kaalslag, omdat de toestellen die weggehaald werden, niet werden vervangen. Hetzelfde gebeurde met de kabelbaan. Langzamerhand lijkt alles toch nog goed te komen. In de zomervakantie is ook het achtergelegen trapveld ingericht met een kooivoetbalterrein.
Ophogen
Volgens een bestuurslid van de speeltuin wordt nu nog met de gemeente bekeken wanneer de speeltuin opgehoogd wordt. Dat hangt af van het beschikbare budget. De Zegveldse vereniging 'De Robbedoes' bestaat volgend jaar vijftig jaar. Aan de voorbereidingen voor een feestje in de speeltuin wordt gewerkt.

Lees meer...

Angela de Jong: Hier ligt mijn ziel en zaligheid

Temidden van de weilanden tussen Bodegraven en Woerden ligt De Hollandse Boerderij. Vroeger een boerenbedrijf, maar tegenwoordig een camping.' Wat behouden bleef zijn het laagdrempelige karakter en de gemoedelijke sfeer', aldus eigenaar Angela de Jong.

VOORUITZIENDE BLIK
Angela woont haar hele leven al op het terrein aan de Meij in Bodegraven. Het bedrijf was oorspronkelijk een veehouderij en generaties in de familie. Mijn vader is hier geboren, net als zijn vader en opa.
De combinatie boeren-toerisme heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen, maar is zeker niet nieuw, zo vertelt Angela. 'Ik herinner me niet anders dan dat er altijd één of twee caravans achter de boerderij verstopt stonden. Dat was het geval bij de meeste boerderijen. Zo verdiende je wat bij naast het boerenbedrijf. ' Later groeide de twee caravans uit tot een officiële tweede onderneming. Angela: 'Een 'vakantiebestedingsbedrijf' heette dat officieel. Mijn vader heeft altijd al de vooruitziende blik gehad dat het steeds moeilijker zou worden om het boerenbedrijf draaiende te houden. Hij heeft het bij het rechte eind gehad.'

Lees meer...

Kunst na Arbeid

Zegveld - Muziekvereniging Kunst na Arbeid geeft op zaterdag 1 november haar najaarsconcert om 19.30 uur in de Milandhof. Deze keer staan de drumband en mpc in de spotlights. Er is een gastoptreden van Melody en Percussion Band Concordia uit Krimpen a/d IJssel. Deze groep zal een aantal eigen stukken spelen en zal gezamenlijk met de drumband en mpc van KNA optreden. De toegang is gratis.

Bron: Woerdens Nieuwsblad 30 oktober 2008

Najaarsconcert

Muziekvereniging Kunst na Arbeid geeft zaterdag 1 november haar najaarsconcert. Zowel de drumband, fanfare, majorettes als mpc treden op. Ook  is er een gastoptreden van Melody en Percussion Band Concordia uit Krimpen a/d IJssel. Deze groep zal een aantal eigen stukken spelen en samen met de drumband en mpc van KNA optreden. Het concert begint om 19.30 uur in de Sporthal van de Milandhof. Toegang is gratis.

Lees meer...

Auto's in het water

Kamerik/Zegveld
De gladheid van de afgelopen dagen heeft voor een aantal problemen op de weg gezorgd. Gisterenmorgen raakte in Zegveld een auto te water, nadat de bestuurder verrast werd door het gladde wegdek. Ook fietsers hadden er last van. Op verschillende routes bleek het, door een klein maar venijnig regenbuitje zo glibberig, dat de fietsers en bromfietsers maar moesten gaan lopen. Wie dat niet deed, liep het risico onderuit te gaan en dat gebeurde op diverse plaatsen. Zaterdagmorgen gingen in alle vroegte twee auto's in Kamerik het water in. Kort na half negen dook een bestuurder, die vanuit Woerden kwam, na de bocht van de Kruipin met zijn wagen het talud af. De bestuurder kwam met de schrik vrij, maar de auto moest worden weggetakeld. Korte tijd later was het weer raak en gleed een auto, komend vanaf de Spruitweg, rechtuit de Wetering in, in plaats van de bocht te nemen richting Woerden. De bestuurder kon zichzelf in veiligheid brengen en later, met een deken om, toekijken hoe zijn voertuig uit het water werd gehaald.

Bron: Woerdense Courant 27 november 2008

Lees meer...

Mevrouw van de kaarten

DOOR JOLANDA VAN TOL

Zegveld - Wie Bep Burggraaf-Muit (72) door het dorp ziet fietsen kan er bijna zeker van zijn dat zij op pad is met het verjaardagsbusje. Al bijna 51 jaar bezoekt 'Tante Bep' of ook wel de "mevrouw van de kaarten' genoemd, leden van de Nederlands-Hervormde Kerk in Zegveld op hun verjaardag. In ruil voor een bijdrage in het busje krijgen de jarigen een kaart met bijbelse tekst.
De Zegveldse begon met negen gezinnen en intussen is dat aantal uitgegroeid tot 450 klanten en heeft ze een dagtaak aan het verjaardagfonds. Dit jaar werd Bep door de Hervormde Kerk in het zonnetje gezet en gehuldigd met een gouden insigne met briljant. "In februari is het 51 jaar geleden dat ik met negen gezinnen ben begonnen. De toenmalige dominee stelde voor dat leden 1 cent per jaar van hun leeftijd zouden geven, maar meestal gaven de mensen meer. Dat leverde per drie maanden ongeveer zeven gulden op en dat was in die tijd heel veel geld" vertelt Bep Burggraaf

Lees meer...